(3410) Új mutáns

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Fertőző és mutáns: Mit tudunk az új koronavírus törzsről – és kell-e idegeskedni miatta

Közvetlen karácsony előtt pattant ki a hír, hogy Angliában terjed egy új, az előzőnél 70 százalékkal virulensebb SARS-COV-2 vírus, amitől hisztérikusak lettek a különböző kormányok. Lezárták a határokat, Angliában maximális készültség fölé emelték a védekezést. Miközben kiderült, hogy az új törzs már több országban jelen van: Írország, Libanon, Japán, Németország, Dánia, Hollandia és Olaszország.

Honnan származik: Úgy gondolják, hogy Angliából, ahol már szeptemberben észlelték. Hogy miért pont karácsonyra időzítették a pánikot, csak a megváltó tudja a jászolban.Miben különbözik: Jobban fertőz, de lefolyása nem rosszabb. Ennek ellenére a média szenzációt csinált belőle. Sun: Lázálom karácsony előtt. Financial Times: A tudósok megrémültek a COVID mutáns miatt. Miközben a nagyobb fertőzésre utaló jelek elhanyagolhatók. Néhány szakértő egyenesen tagadja a gyorsabb terjedést. Olyan hírek is jártak, hogy gyermekek között jobban terjed, de hozzátették, hogy ezt még alaposan ki kellene vizsgálni.

Akkor pontosan mi van? Az eredeti vírustól eltérően Európába már eleve egy mutáns érkezett, ami aztán az egész világra elterjedt. De a spanyoloknál is lett egy új mutáns, ami mára Európában 7 százalékot tesz ki. Minden vírus mutál, rendszerint enyhébb forma felé. Ez egy normális folyamat.

Sok ezer COVID törzs létezik, ez az új törzs nem egy nagy dobás, de a politikusok imádják az új autoriterianizmust.

Pillanatnyilag semmi bizonyíték arra, hogy az új törzs halálosabb lenne a meglévőnél.

Védeni fog-e ellene a vakcina: Pillanatnyilag a szakértők egyetértenek abban, hogy igen. Azonban, ha a vírus tovább mutál, fennáll a veszélye annak, hogy megtanulja kikerülni azt a vakcinát, ami pillanatnyilag rendelkezésünkre áll.

Eddig a koronavírus nem elég gyorsan mutál ahhoz, hogy aggodalmat okozzon. Pfizer és Moderna tesztelik a vakcinájukat az új törzzsel kapcsolatban. A BioNT úgy nyilatkozott, hogy ha a vakcina nem hatásos az új törzsre, mindössze 6 hét kell ahhoz, hogy a gyártó adaptáljon.

Elméletileg a vírus folytathatja a mutálást, egy lépéssel mindig a vakcina gyártás előtt járva, ami miatt lehet aggódni. Jó hír viszont, hogy az immunitás legalább 8 hónapig kitart.

Ezzel párhuzamosan az angol kutatók kipróbálnak egy új gyógyszer koktélt, ami remények szerint bárkinél azonnal megállíthatja a fertőzés kialakulását, míg a vakcinának kell 4 hét ehhez, és nem mindenkinél hatásos.

27 gondolat erről: „(3410) Új mutáns

  1. Nálam minden a korábbi elképzelésem szerint alakul (korábban többször felhívtam a figyelmet arra, hogy nem a vakcina lesz a járvány visszaszorításának megoldása). Ennek egyfelől örülök, mert azt jelenti, hogy kijutunk a covid kelepcéből is. Viszont a 2021. még nem a vírushíreket szőnyeg alá seprő év lesz, s számítok még a vakcinákkal kapcsolatban is egy-két csavarra.

    Az emberiség kezében lévő lehetőségek egyre tágabbak, miközben az egyéni életkilátásaink erőteljesen szűkülnek. Ez a fajta kényszerű és kellemetlen igazság lassan, de megállíthatatlanul manifesztálódik életünkben. Hamarosan újra a klímaváltozás lesz a fő téma, s ki tudja még hány közvetett következménye bukkan fel az előttünk álló időszakban, hiszen valahol a vírus is ezen a vonalon érkezett. Korábbi elmélkedéseink alapján tucatnyi felmerülő problémát kell még megoldani, átvészelni.

    Hazai vonalon ide tartozik a 2022-es választás is, aminek végeredménye -nagy valószínűséggel- nem belső tényezőkön fog eldőlni, s pill. megjósolhatatlan a kimenetele.

    Biztosan nem lesz unalmas az előttünk álló időszak.
    B.U.É.K. Mindenkinek!

  2. „Minden vírus mutál rendszerint az enyhébb forma felé”
    Ezt szajkózom már több mint fél éve és mindig le lettem hurrogva.
    Gyengül a vírus!
    Ha nem így lenne ,akkor már régen nem 10 000 alatt lenne a napi halottak száma.
    Az egy hatalmas rejtély a számomra ,hogy a vírus miért a legfejlettebb országokat sujtja aránytalanul nagyobb mértékben.

  3. 2 – Mosógépszerelő:
    Nem lettél lehurrogva, de eddig még semmi jele nem volt, illetve most az angol hisztéria pont az ellenkező irányba mutat.

  4. A vírus gyengülésének cirka 7 hónapon át egyértelmű jele volt a napi halálozás stagnálása ez egy megugrás- a halottak megduplázódása után- megint folytatódik.

  5. A vírus gyengülése mellett bármikor felütheti fejét olyan variáns is, ami komoly pusztítást tud véghez vinni. Ez a félelem oka.

    A pusztítóbb variáns -szerencsére- gyorsan elkaszálja saját terjedési lehetőségeit, ill. túlélését, így lokális kiugrásokon és elrettentő pusztításokon túl nem tud globális kihalást előidézni (lásd ebola esetében is). Nem ismert olyan kihalási hullám a Föld élővilágának történetében, amelyet vírus, ill. élősködő kórokozó jelenléte idézett volna elő.

    Ehhez -véleményem szerint- az kellene, hogy egy nem földi bioszférából való, de azzal kompatibilissé váló variáns érkezzen, ami lehetséges mesterséges eredetű biológiai fegyver gyanánt, aminek használatát követően nincs túlélő (tehát esztelenség), esetleg valamilyen kozmikus eredet alapján, aminek valószínűségi esélye kiasebb az élet kialakulásánál is, ill. időben távol eső, de évmilliókat is abiogén állapotban eltölteni tudó kórokozók esetén, amelyre még akadhat példa a sarki jég alá zárt élővilág kiszabadulásakor (de az eddigi kutatási eredmények alapján szerencsére ez sem valószínű, mármint, hogy ránk nézve közvetlenül veszélyesek lennének). Mondjuk az simán belefér, hogy a nyílt óceánba kerülve teljesen felborítják annak eleve bomló ökoszisztémáját.

    Szóval a mutáció miatt még lehetnek álmatlan éjszakáink, de a járványügyi lefolyás tekintetében ez nem meghatározó tényező. Ahogyan korábban is mondtam, a spanyolnáthához hasonló lefolyás várható, mert maga a kórság sokkal veszélyesebb ugyan, de a rendelkezésünkre álló lehetőségek is nagyaságrendekkel komolyabbak. A vakcinán kívüli, ill. a vakcina melletti megoldások adhatnak lendületet a végső megoldáshoz, ami azt is jelentheti, hogy a kórság végleg velünk marad, de a kikerüléséhez szükséges óvatosság betartásával nem lesz jellemző halálok, például nem lesz nagyobb hírértéke, mint manapság volt az influenzának (mert tény, hogy utóbbi is szedett áldozatokat).

    Ha ökológiai szempontból elemzem, a teljes 2022-ig tartó lefolyás elég lehet ahhoz, hogy a népességnövekedés ütemét annyira lelassítsa, hogy ne érjük el rögvest a 10Mrd-ot. Várható, hogy amint ismét a megugrás közelébe érünk, megint érkezhet valami, ami az újabb visszaszabályozást elvégezheti. Kérdés, hogy magunkra szabadítunk valamit, ahogyan a háborúkkal szoktuk, vagy ismét a természet beépített szabályozóinak kell működésbe lépniük. Az ésszerű, mesterséges szabályozást kizárom, mert bár vannak erre is próbálkozások, igazán pozitív példával sehol sem találkozhatunk.

    A terjedési és pusztítási szélsőségek hátterében sztem. nem csak az életkor, hanem a közösségek viselkedése, korábbi szokások (és az azokkal felhagyni nem hajlandó magatartás) is komoly befolyásoló tényező lehet! Ez a „fejlett nyugatra” egyébként is jellemző… Mert itt minden és mindenkinek jár! Hát most ezt is megkaptuk…

  6. Egy kellemetlen hír, ettől tartottunk:
    valora-valt-a-szakemberek-felelme-meghalt-az-elso-olyan-beteg-aki-masodszor-is-elkapta-a-koronavirust
    A nyers címet írtam be, mert már másodszor nem ment át a linkkel a bejegyzésem, már tegnap is próbáltam, de valami megfogja. Hátha így átmegy…
    Ezt a címet keresőbe bemásolva kiadja a cikket.

  7. 7 – huban:
    Ez álhír. Már több hónappal ezelőtt meghalt az első újra fertőzött beteg. Már több ilyen is volt, de nem tudták bizonyítani, hogy nem kiújulás.

  8. Oroszországban több mint háromszor annyian haltak meg koronavírusban eddig, mint amit a hivatalos adatok mutattak. Az 55 ezer elhunyt helyett 186 ezer fő vesztette életét a vírus szövődményeinek következtében. Ezzel a világon a harmadik legtöbb áldozatot Oroszországban követelte a járvány.
    https://www.portfolio.hu/global/20201230/koronavirus-haromszor-annyian-haltak-meg-oroszorszagban-mint-amit-a-hivatalos-adatok-mutattak-463476

    Nem ötvenezer, hanem feltehetően félmillió, vagyis a korábbiakban közölteknél tízszer több fertőzött volt Vuhan városában, ahonnan elindult világjárványt okozó koronavírus – állapította meg a kínai betegségmegelőzési központ (CDC), amely jelentését idézte szerdán a CNN hírtelevízió.
    https://www.portfolio.hu/global/20201230/kiderult-vuhanban-10-szer-tobb-koronavirusos-volt-463464

  9. Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni német-amerikai vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánya szerdán kora reggel – hangzott el az m1 aktuális csatorna helyszíni tudósításában a Liszt Ferenc repülőtérről.
    https://www.portfolio.hu/uzlet/20201230/koronavirus-egy-nagyobb-adag-pfizer-vakcina-erkezett-magyarorszagra-ma-reggel-463482

    Az Egyesült Államokban is felbukkant kedden a koronavírus gyorsan terjedő mutációja, amelyet néhány hete azonosítottak első ízben Délkelet-Angliában.
    https://www.portfolio.hu/uzlet/20201230/mar-az-egyesult-allamokban-is-felbukkant-a-gyorsan-terjedo-virustorzs-463466

  10. 11: Tibor bátyám, ilyenkor mindig az Eurostatból indulnák ki, mert a KSH bizony megint a rendszerváltás előtt jellemző adatközlési anomáliákkal publikálja az adatsorokat.

    Sosem látott halálozási számokat láthatunk novemberben: több mint 15 ezer honfitársunk veszítette életét. A rekord a kontrollálatlanul terjedő koronavírus-járvány eredménye.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201218/koronavirus-iden-50-kal-tobben-haltak-meg-magyarorszagon-novemberben-mint-tavaly-462360

    Az Eurostat megyei szintű adataiból kiderült: egyes megyékben a járvány második hullámának egy szakaszában, a 44. és 47. hét között közel duplájára emelkedett a halálozások száma Magyarországon.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201228/soha-nem-latott-halalozasi-adatok-erkeztek-a-hazai-koronavirus-jarvanyrol-463284

  11. És milyen undorító, hogy nap, mint nap lehozza minden médium:
    MEGHALT … „többségében idős, krónikus beteg”.
    Micsoda gyalázatos, szándékos és számító relativizálása ez a problémáknak!

  12. 14 – Horváth Csongor:
    Ezen már én is kiakadtam. A egészségügy sikertelenségét az idősek nyakába akarják akasztani. ráadásul hazugsággal. Az erek állapota miatt idős korban a magas vérnyomás állapot nem krónikus betegség. Ráadásul kezelése roppant egyszerű, napi 1-2 pirula és kész. Az én vérnyomásom 120/75. A kettes típusú diabétesz se igazán betegség, mindössze inzulin rezisztencia. Ezt is könnyű kezelni, csak egy kis önfegyelem kell hozzá. Ha ezt a kórház nem biztosítja, és van olyan érzésem, hogy nem, akkor a koronás betegnek az egekbe száll a vércukorja és a vérnyomása. Naná, hogy napokon belül meghal.

  13. 9.Python:

    Megelőztél, de csak így tovább. 🙂

    A hófehér, pelyhesek mindig igazat mondanak …

  14. Emberkísérlet az orosz vakcina magyarországi tesztelése Komáromi Zoltán háziorvos szerint. A Szputnyik V dokumentációja, tesztelési eredményei nem elérhetőek, mondta a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa az ATV Egyenes beszéd című műsorában, míg a Pfizer vagy a többi gyártóé bárki által hozzáférhetőek.

    https://444.hu/2020/12/29/komaromi-szijjarto-helyeben-csondben-maradnek-es-nem-veszelyeztetnem-tobb-ezer-embernek-eletet

    Csak nem a 3.fázis dokumentációja hiányzik még mindig?
    Mi fogjuk megcsinálni nekik a 3.fázist magyar „önkéntesekkel”?

    Kísértetiesen emlékeztet az épülő Paks II. atomerőmű helyzetére.
    Ott sincs EU konform dokumentáció, a finneknél is azért áll az ügy több éve.

    A majd utólag lepapírozzuk megoldás, nem EU konform.

  15. „A Népszava megjegyzi azt is, hogy az új struktúrához igazították a finanszírozási szabályokat is, így január elsejétől az egészségügyi intézmények saját hatáskörben 5 millió forintig vállalhatnak kötelezettséget. Az ennél nagyobb összegű megrendelések az Országos Kórház Főigazgatóság hatáskörébe kerül.”

    https://24.hu/belfold/2020/12/30/egeszsegugy-atalakitas-centrumkorhazak-kormanyrendelet/

    A nagy központosítással, félő, hogy megismétlik az oktatás központosítás hibáit (KLIKK).

    Ezt a jelenlegi helyzetben nagyon nem kéne…

  16. Vírus 3.0?
    Az elsőt szinte meg sem éreztem, a második már keményebb volt.
    És a következő?. Majd kiderül.

  17. Márciusban az operatív törzs felfüggesztette a boncolásokat…visszavonták azóta?

  18. Kínai adatok hitelessége:

    Miért tételezzük fel, hogy ha tavasszal ekkorát tudtak hazudni a COVID adatokkal, akkor most igazat mondanak?

    „Ahogyan a cikk elején írtam, míg a világ nagy része lazított, Kína az első hullám után is fenntartotta a szigort. A nagy gazdaságok úgy voltak vele, hogy ha jön is egy második hullám, akkor majd beavatkoznak, hogy ellaposítsák a járványgörbéket. ”

    „Globálisan a járványgörbe az év eleje óta folyamatosan exponenciálisan emelkedik. Az Európai Unióban és az USA-ban ősz óta vált meredekebbé a görbe, de Kínában tavasz óta ezekhez a példákhoz képest elhanyagolható mértékű a növekedés.

    A nyilvánosan elérhető adatok alapján március vége óta mára az EU-ban a regisztrált esetek száma 31 százalékkal nőtt, az USA-ban közel 80 százalékos az emelkedés és a világ egészében is közel 78 százalék ez a szám. Kínában 1,14 százalékos a növekmény. Persze érdemes fenntartásokkal kezelni a kínai statisztikákat.

    Cukierman (2020) becslése szerint az USA és Kína között meglévő esetszám differencia a valóságban nagyjából egyharmadával kisebb lehet, de még így is figyelemreméltó marad a különbség.

    „Az ilyen mértékű differencia oka, hogy Kína mindvégig életben tartotta, illetve most is alkalmazza a tavasszal meghozott szigorú kontrollintézkedéseket. Ebbe beletartozik többek között a tömeges tesztelés és a folyamatos kontaktkutatás. Annak az első jelére, hogy gócpont alakulhat ki, a területet izolálják és szigorú lokális lezárásokat rendelnek el. Sőt, még azok számára is karantént írnak elő, akik bármilyen enyhe koronavírusra utaló tünetet produkálnak.

    Továbbra is számos korlátozás van életben a beutazás tekintetében: csak kínai nemzetiségűek és a külföldiek szűk csoportja (jellemzően diplomaták) számára engedélyezett a belépés és nekik is minden esetben, kivétel nélkül kötelező a kéthetes karantén egy erre kijelölt hotelben.”

    Nos ehhez képest érdekes, hogy az adatok szerint a tesztek száma 160 millión stagnál már jó ideje.
    (A tesztek száma utalhat a járványhelyzetre.)

    A koronavírusban elhunytak száma április 18-december 28 között kettővel (!!) nőtt.

    #www.worldometers.info/coronavirus/country/china/
    #www.worldometers.info/coronavirus/

    „Nem szükséges a kínai berendezkedés

    Félreértés ne essék, továbbra is úgy gondolom, hogy az az ár, amit egy ilyen rezsimben a társadalomnak békeidőben meg kell fizetnie, jóval túlmutat azon a nyereségen, ami a világjárvány során egy sokkal hatékonyabban vezérelhető és irányítható társadalom révén elérhető.

    Ugyanakkor a fenti példa is rámutat arra, hogy a tényleges társadalmi együttműködés egy ilyen helyzetben rendkívül fontos és kifizetődő. Ehhez pedig nem feltétlenül szükséges a kínai berendezkedés.

    Ahogyan Tworek (2020) is kiemeli, a kulcs a kommunikáció, és a ma már rendelkezésre álló technológia megfelelő felhasználása, amit a tajvani és a dél-koreai példák jól mutatnak.

  19. 25.ödön:

    Az egy érdekes kérdés, hogy a vakcinától (annak mellékhatásaitól) halt meg az idős illető vagy az egyéb betegségeitől.

    Ha a vakcinától halt meg, akkor még érdekelne, az ezen vakcinával beoltottak összes száma, mert így lehet képbe helyezni az arányokat.
    Covid-19 mortalitás ráta vs. vakcina mortalitási ráta.

    „”A 75-year-old man from the north of the country suffering from active heart disease and malignant disease, who has undergone a number of heart attacks, was vaccinated this morning against the coronavirus and died at home shortly after the procedure.””

    „Initial examination does not show a link between the unfortunate incident and the vaccination.”

    Egyébként meg mindenki eldöntheti, hogy mit tart nagyobb kockázatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük