2011-02-11 nap bejegyzései

(448) Tibor bá blogja – A társadalomi összeomlása után

önarcképMár sokszor felvetődött, és sokan utaltak rá, hogy mi lesz itt, ha összeomlik a társadalom. Az alábbiakban megpróbáltam összeszedni az én elképzelésem.

A forint rohamos elértéktelenedésével se a fizetések, se a segélyek, se pedig a nyugdíjak nem fognak lépést tartani. A szegénységnek, éhezésnek és a nélkülözésnek (fűtés, áram, víz elzárása után) van egy olyan foka és érinthet annyi embert, gyakorlatilag tömegeket, hogy azok tovább már nem fegyelmezhetők. Ha egy ember rabolja ki a bankot, azt az egyet el lehet fogni. Ha több százan rohamozzák meg a hipermarketet és távoznak fizetés nélkül, a biztonsági őrök és a rendőrség tehetetlen. Nem csak képtelenség ezreket elfogni, de fizikailag lehetetlenség őket fogva tartani. A börtönök eleve túlzsúfoltak. Ezt az állapotot lehet elnevezni a társadalomi összeomlás kezdetének. 

Látva ezt az állapotot, amikor a megszokott élet (üzletek, szolgáltatások) felszámolódik, az olyan nagyobb családok, és ismerősök, akik élelmiszert, aranyat halmoztak fel, maguk körül kialakítanak klánokat. Ezek valami módon bevonják a helyi rendőrség néhány tagját, hogy fegyverhez is jussanak. Ez utóbbi nem lesz nehéz, mert a kormány még időben „megerősíti” a rendőrséget. A rendőrség pedig Pintér vezetésével militarizálódni fog és egyre kevésbé fogja betartani a szabályokkal körberakott rendőrségi törvényt. A társadalmi összeomlás után a Főváros, és a nagyvárosok elszigetelődnek. A vidéki rendőrség tagjai kiskirályokká válnak és csatlakoznak a klánokhoz, mert nekik csak fegyvereik vannak. Extra biztonsági intézkedések mellett, bizonyos kereskedelem (többnyire barter) fennmarad.

Közben a központi hatalom megpróbál valamifajta szükségállapotot teremteni, aminek leple alatt a fegyveres erőket vezényli ki élelmiszerek elkobzására és a lakosság jegyrendszer-szerű élelmezésére. Ez azonban összeomlik. A klánok kerülnek ki győztesen, akik között bizonyos szövetkezés alakul ki  nagyméretű gyanakvás és óvatoskodás mellett. A főcél a túlélés. A klánok iparkodni fognak a felszínen maradni. Kémkedés, árulás a középkori királyi udvarok „hagyományai”szerint fog zajlani. Hűségnyilatkozat, kivégzés és hasonlók bevezetésével.

klánok

A klánok gyorsan rájönnek, hogy a tartalékokat fel fogják élni. Ha más (kisebb) klánoktól elrabolják, az is csak ideiglenes megoldást jelent. Meg kell tehát szervezni az élelmiszer termelést. Ez alatt a lakosság jelentős hányada „eltűnik”. A káosz óriási lesz, hiszen a legyengült, és még élő lakosság körében betegségek terjednek és tovább tizedelik az embereket. Orvos lenne (jó pénzért) de fontos egészségügyi ellátás nem lesz lehetséges a gyógyszer és eszközhiány miatt (például: dialízis, katéterezés, egyéb invazív beavatkozás). Éppen ezért elsősorban a fiataloknak és a család nélkülieknek lesz a legnagyobb esélyük a túlélésre. A központi hatalom tehetetlen, szétesik, mindenki menti a saját  bőrét. Az országban diadalmaskodó (még létező) klánok megszervezik saját körzetükben a munkamegosztásos „társadalmat”. Majd alulról építkezve kialakítanak egy új központi hatalmat, mert a külföldi nyomás igen nagy lesz, aminek csak központosított összefogás tud ellenállni. Ez nem feltétlenül lesz sikeres, ami 1100 év után a magyar nép végét jelentheti. Ezt előre látva a kormány tehetne okos intézkedéseket (pl. a javak egyenletesebb elosztása), de nem fog. Ezt össze tudnám hasonlítani 1526-tal, amikor is a jobbágyok bevonásával a törökveszedelem elhárítható lett volna, de az földesurak a jobbágyaktól jobban féltek, mint a törököktől.  Végén az egész ország elveszett.

http://www.youtube.com/watch?v=Gl9_GXvNktI

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________