2011-02-21 nap bejegyzései

(456) Tibor bá blogja – Az ébredező Közel-kelet

önarcképTunéziát már elfelejtettük, Egyiptom miatt a körmünket rágtuk a TV előtt, és fellélegeztünk, amikor Mubarak elment, de tudtuk, hogy semmi se változott, jön egy új diktátor, aki majd boldogan ki fogja szolgálni az USA és Izrael érdekeit. De nem! Az egyiptomiak milliószámra újra az utcán vannak és követelik, hogy a katonák adják át a hatalom gyakorlását a civileknek. A katonák pedig kénytelenek odafigyelni a népre. Őt napja Izrael jelezte, hogy két iráni hadihajó át akar kelni a Szuezi-csatornán, amit provokációnak fognak fel. Egyiptom közölte, nem kaptak értesítést. Pénteken bejelentették, hogy az iráni hadihajókat átengedik a csatornán. Az egyiptomi katonai vezetés pénteken megnyitotta a gázai kaput, igaz csak humanitárius céllal és az Egyiptomba rekedt palesztinok hazaengedése végett, de ez szerintem csak kozmetikázás Izrael felé. Gáza nyitott, az izraeli katonapolitika léket kapott. Tegnapra (vasárnap) kiderült, hogy az iráni hajók sehol sincsenek. Mindenki össze-vissza beszél. A csatornát ellenőrző hatóság nem hivatalosan kiszivárogtatta, hogy az iráni hajók hétfőn délelőtt várhatók: a 33.000 tonnás Kharg kiszolgáló hajó 3 helikopterrel, és az 1500 tonnás Alvand gyorsnaszád torpedókkal és hajóelhárító rakétákkal. Igaz, az egyiptomi hatóságok szerint a hajók nem szállítanak hadianyagot. Mivel utoljára iráni hadihajó 1979-ben, a sahot megdöntő forradalom előtt ment át a csatornán, számomra nyilvánvaló, hogy Irán ki akarja használni az arab országokban dúló lázadást, ami Izraelnek ad elég gondot. — na igen a lázadások:

Bahrain: Sok száz reformokat követelő tüntető a szombatról vasárnapra virradó éjszakát a főtéren töltötte az apró öböl-országban. Vasárnap hajnalban folytatódott a hangos tüntetés, követelték, hogy Hamad bin Isa Al Khalifa sejk lépjen le. A tüntetők szombat reggel visszafoglalták a főteret, ahonnan az előző nap a biztonsági erők brutális eszközökkel kiszorították őket. A visszafoglalást az tette lehetővé, hogy a biztonsági erők főparancsnoka, Salman bin Hamad Al Khalifa sejk nyugalomra intette a részvevőket, párbeszédet ajánlott az ellenzéknek, és a biztonsági erőket visszaparancsolta, miután  a főtér csütörtöki elfoglalásában négy tüntető meghalt és 231 megsebesült. Pénteken a hadsereg a főtérre igyekezők közé lőtt, megsebesítve több, mint 50 embert. A politikai vezetők gyorsan észre tértek és taktikát változtattak. A CNN interjúban Salman sejk azt mondta, hogy a tüntetőknek meg van engedve, hogy a főtéren (igazgyöngy-körforgalom) és környékén tartózkodjanak. Szerinte minden politikai pártnak helye van az asztalnál. Majd közölte, hogy nagyon sajnálják a tragédiát (nyilván a halottakra gondolt) és együttérzését küldte a családoknak, akik elvesztették szeretteiket. Aztán kiderült, hogy Obama és William Hague, a brit külügyminiszter is konzultált  velük és „javasolták” az emberi jogok tiszteletben tartását — Bizony. Mind a két oldal kezd rádöbbenni, hogy micsoda erőt képviselnek az elkötelezett tömegek a mai hírközlés birtokában.

Líbia: z észak afrikai országban 7 napja kezdődtek a tüntetések, ami alatt legalább 200 tüntető meghalt csak Benkházi, keleti városban, de tüntetések más városokban is fellángoltak. Mubarak trükkjét Gaddafi is kipróbálta, vagyis kiküldte embereit az utcára és mellette tüntettek Tripoliban. A tömegtüntetés főereje Líbia második legnagyobb városában, Benghaziban van. Az al-Jalah korház, nevét el nem áruló orvosa szerint, nem győzik ellátni a sebesülteket, és csak ők 44 hullát helyeztek el a proszektúrán három nap alatt. Közben 50 muszlim vallási vezető felhívást intézet Gaddafihoz, hogy hagyják abban a civil lakosság gyilkolását. Az eldurvulás akkor kezdődött, amikor egy laktanyát a lázadók elfoglalták. Ezt követve a katonaság kegyetlen gyilkolásba kezdett, válogatás nélkül mindenkire lőttek. Ennek ellenére a lázadás tovább terjed. Gaddafi emberei úgy tűnik készültek a felkelésre, mert a fő gyülekezési helyeken előre elhelyeztek megfigyelőket, akik néhány ember gyülekezése esetén is azonnal közbelépnek. Hírek nehezen jönnek ki Líbiából, mert az Internetet kikapcsolták, a TV adásokat zavarják. Érdemes megjegyezni, hogy az olajban gazdaág ország 6,5 millió lakosának 2/3-a havi 12.000 forint jövedelemmel rendelkezik.

Marokkó: Az észak afrikai királyságban a tüntetők széleskörű politikai és gazdasági reformokat követelnek. Az arab világ felhívásai Marokkóhoz is elértek, ahol sok ezer ember kitódult az utcára és oktatási reformot, jobbegészségügyi ellátást, munkalehetőséget és a költségek emelkedésének megállítását követelték. Itt nézhetünk szembe a korábban, többször is kitárgyalt ténnyel, hogy az emelkedő élelmiszer árakat a kiskeresetűek nem tudják megfizetni és lázongani fognak. Az államnak akkor is segíteni kell, ha erre pénze nincs. Alternatíva a politikai rendszer megbuktatása, de attól még nem lesz pénz a kasszában. Az egyenruhás rendőrök tisztes távolságot tartottak a tömegtől, de az álruhás rendőrök elvegyültek a népben. Néhányan követelték Abbas El Fassi miniszterelnök lemondását, de a királlyal szemben nem volt (eddig még) követelés. A Február 20 Mozgalom 19.000 résztvevő a Facebookon verbuvált. Salaheddine Mezouar, pénzügyminiszter felhívással fordult az állampolgárokhoz, hogy ignorálják a tüntetéseket, mert néhány nap alatt elveszíthetik mindazt, amit 10 év alatt építettek fel.

Jemen: Az egész országban fellángoltak a tüntetések, miután a szeparatista vezető Ádenben letaroztatták. A jemeni fővárosban a tüntetőkre lőttek a 11 Napja tartó zavargások során. Itt is volt ellentüntetés, természetesen jóval kisebb létszámban. A két tüntető csoport (50 – 3000 fő) lőfegyvert használt egymás ellen. Itt a főjáték a déli rész függetlenségének elnyerése, amit a kormány minden körülmények között meg kíván akadályozni.

Közel keleten egyre fokozódó bizonytalanság uralkodik el. Senki nem tudja, hogyan reagáljon az eseményekre. Bármi is legyen a végső fejlemény, az a politikai játék, aminek eddig a tanúi lehettünk, egészen biztos nem folytatódhat.  

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________