2011. március hónap bejegyzései

(480) Tibor bá blogja – Mi a valós helyzet Fukushimával?

Az alábbi írásnak nem egy adott forrása van, hanem a lényeget különböző országokból, különböző szakértők véleményéből ötvöztem össze. A végső következtetés, hogy a Fukushima Daiichi atomerőműben a helyzet folyamatosan romlik, a katasztrófa méretére fokozatosan derül fény. Vasárnap (03.27.) a Tokyo Electric Power Co. Szóvivője közölte, hogy a 2. Reaktor blokknál a szivárgó tengervíz radioaktivitása százezerszerese a normál értéknek. Emiatt a kárelhárító munkásokat kiparancsolták a helyszínről. A fűtőelemek teljes leolvadásának esélye – ami beláthatatlan következményekkel járna – valószínűbb, mint eddig. Amennyiben a elhasznált fűtőelemek a hűtés hiányában fellobbannak, a hatalmas hő radioaktív párát fog feljuttatni az atmoszférába, vagyis szétterül az egész Földön. Ez az igazi lidérces álom, hónapokon át radioaktív porfelhők keringenek az atmoszférában, ahonnan szép csendben aláhullnak. Ráadásul a NewScientis arról számol be, hogy a Bécsi Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet szerint a folyamat már el is kezdődött.

A Fukushimai megsérült reaktorokból radioaktív jód és cézium olyan mennyiségben távozik, ami az osztrák kutatók szerint, pillanatnyilag az 1986-os Csernobili katasztrófát követő kiáramlástól alig marad el. A pontos mérések azt mutatják, hogy az jód izotóp  kiáramlás a csernobilinek 73 százaléka, míg a cézium kábé 60 százaléka. Tehát a radioaktív anyag már fertőzi az egész Földet. Csernobilhez képest azonban van némi változás, a megszökhető radiaktív anyag Fukushimánál tízszer több. Egyértelmű, hogy a jelenlegi világkatasztrófa lényegesen nagyobb. Csernobilben 180 tonna radioaktív anyag volt, Fukushimában 1760 tonna van.  

A CNN arról számolt be pénteken, hogy a 3-as blokk fűtőelem tartálya „valószínűleg” felrepedt. Mivel az épület lerobbant, a tartály felrepedt, a fűtőelem és az atmoszféra között nincs semmi, ami megakadályozhatná a nagytömegű kiáramlást.  

A New York Times szerint: „nevét elhallgató atomerőmű vezető azt állítja, hogy a fűtőanyagtartályon egy hosszú, függőleges repedés tátong, ami a vízszint alatt is folytatódik, amin keresztül radioaktív folyadék és pára áramlik ki.” Tehát a repedés valóságos, és a repedéseknek van egy furcsa tulajdonságuk, hogy egyre nagyobbak lesznek, nem pedig kisebbek.

Ugyanakkor a mainstream médiánál jelentkezik a BP olajplatform robbanási szindróma. Mindent megtesznek, hogy a bajt lekicsinyítsék, és megnyugtassák a tömegeket a baj bagatellizálásával, illetve téves információk bekeverésével. A cél a katasztrófa minimalizálása az atom lobby érdekeinek a megvédése. Don’t worry, be happy. Ugyanakkor a mérések felfedték a reaktorokból származó radioaktív anyagok jelenlétét Észak Amerikában, sőt már Európában is.

A Reuters szerint: „Csak néhány nap kérdése és az egész északi féltekén jelen lesz a radioaktív hamu.” Hivatkozva a Norvég Légköri Kutató Intézet közleményére. Ezek szerint az a tény, hogy az atomkatasztrófa 20.000 kilométerre történt, egyáltalán nem megnyugtató.  A Washington’s Blog szerint, bár Kolorádóban se a növényzetben, se a levegőben nem találtak jód-131-et, a szarvasok pajzsmirigyében már kimutatták. A „füstölgő” Fukushimai reaktorok tökéletes gyilkoló gépekké váltak. „….a talaj szennyezettsége nagy, az erőműtől 40 km-re a talajban ezerszer több jód-izotópot találtak, de cézium esetében ez 4000-szeres”. Ismétlem, 40 km-re, de ez a hivatalos. A Kyoto Kísérleti Reaktor Intézetből Dr. Tetsuji Imanaka szerint az ő mérésük ennek az értéknek legalább a dupláját adják. Ekkora értéknél Csernobilben kötelező volt elhagyni a házat. Ismételjük meg, a Csernobili érték kétszeresével állunk szemben, és a katasztrófális folyamat még hónapokig fenn fog állni. A helyzet sokkal rosszabb lesz, mint ahogy most áll, és ahogy hivatalosan be van állítva. Miközben a katasztrófamentés egyhelyben áll, úgy tesznek, mintha történne valami, de valójában nem történik semmi.

Ezt viszont normális észjárással könnyen meg lehet érteni: Az iszonyatos mennyiségű radioaktív fűtőelemet (elhasznált és még aktív) víz alatt kell tartani, és folyamatosan el kell vezetni a felforrósodott vizet, amit hideg vízzel kell folyamatosan felváltani. A felhasznált vízmennyiség iszonyatosan sok, percenként több köbméter. Ezt a fantasztikusan sok vizet nem lehet tömegoszlató vízágyúval 50 méterről belőni csak úgy vaktában a megfelelő helyre, ami különben meg van rongálódva. Közelebb menni természetesen nem lehet. A helikopterről történő beloccsantás pedig már vicc kategória. Minden jel szerint fogalmuk sincs, hogy mit lehetne tenni. Tudhatták volna, mert a radioaktív anyag az, amit nem lehet lúggal, vagy savval közömbösíteni, elégetni, lebontani, átalakítani, elföldelni. Ha egyszer valami radioaktív lesz, akkor csak egyet lehet csinálni, hagyni kell, hogy szép csendben elsugározza magát, ami néha évtizedek, vagy akár évmilliók. Szóval ezt vállalta fel az emberiség a kényelem, a mindenre használható elektromos energia kedvéért.

Viszont a Katrina hurrikán után, a Fukushima atomkatasztrófa egyértelműen bizonyítja, hogy a kormányok a bajba került állampolgárokat egyszerűen leírják, mert számukra fontosabb a tőke kiszolgálása. Arra is fel kell figyelni, hogy ide jutunk, ha a szociális vívmányokat feladják. Vasárnap a japán miniszterelnöknek annyi volt a mondanivalója, hogy a „helyzet komoly”. Valóban az és még sokkal komolyabb lesz, amit a következő adatokból érzékelni lehet. Csernobilben ha a talaj sugárzása elérte a négyzetméterenkénti 550.000 Bq-t (ami jó 5 ezerszerese a normálnak) akkor oda nem mehetett be senki, mert „erősen fertőzöttnek” volt ítélve (és ugye az oroszoknál nem a legnagyobb érték az ember). Nos ilyen fokú fertőzöttség 30 km-es körzetben volt található. Japánban ezt az értéket a reaktoroktól északra már 50 km-re is meg lehet találni, és még nincs vége a „szivárgásnak”.

A sugárbetegségről a legújabb ismereteket holnap fogom posztba szedni.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(479) Felkészülés

Tibor bá’ online

 

Felkészülés? De mire? Mindegy, bármi következzen be, abban biztos lehetsz, hogy a jól megszervezett civilizációnak vége. Tudom, hogy a magatok módján megpróbáltok felkészülni rá. Viszont a hozzászólásokból azt szűrtem ki, hogy ez a felkészülés szinte csak az élelmiszer, fegyver, rejtőzés, későbbi önfenntartás területére korlátozódik. Ebben a posztban ezt a listát megkísérlem egy kicsit kitágítani. Hamarjában összekaptam egy listát, íme: fogászati panaszok, antibiotikumok, szemészeti panaszok, szemüveg, papír zsebkendő, szappan, tisztítószerek, gyarmatárú (babkávé, teafű, fűszerek) cigaretta, papír és írószerek, gyufa – tűzkeltő eszközök, gyógyszerek, gyógyászati eszközök, világító eszközök, ruházkodás. A lista nem teljes, nézzük tehát részletesen végig az eddigieket!

1) Ha kilyukad egy fogad, vagy valamelyik családtagod foga, azt be kell tömni. Ha nem tömeted be, akkor kirohad a szádból, ami rettenetes fájdalommal jár, amikor a szuvasodás eléri az idegcsatornát. Nyilvánvaló, hogy szükség van egy fogorvosra. És ha nincs? Vagy nem megfizethető?

2) Fertőzést bárki kaphat. 80 évvel ezelőtt egy fertőzést a szervezet immunrendszere vagy letudott győzni, vagy a halál. Nagy volt a halandóság. Ha ezt el akarod kerülni, akkor antibiotikumokat is be kell spájzolni.

3) Most jól látsz (vagy szemüveges vagy) de ez bármikor megváltozhat, az időskori messzelátás pedig mindenkinél bekövetkezik 40-50 év között. Szemüveg nélkül nem látsz közelre. Nem tudsz olvasni, vagy finomabb munkákat elvégezni, egyszerűen azért mert nem látsz. Sőt rád telepedhet a szürke hályog (katarakta) és akkor vagy megvakulsz, vagy találsz egy szemsebészt, aki elvégzi a műtétet és van neki (számodra megfelelő) műanyag lencséje. Ha nem rak be műanyag lencsét, akkor viszont kell kb. +16 dioptriás szemüveg. Mi van, ha nincs?

4) Megtalálod a szemészt, aki felír egy bizonyos dioptriát, de ilyen szemüveg lencsét természetesen nem fognak gyártani, és a raktáron lévőért vagyonokat fognak kérni. Erre hogyan készülsz fel?

5) Ma már mindenki papír zsebkendőt használ. Nem csak kényelmes, de higiénikus is. Ebből mennyit spájzolsz be, meddig lesz elég, és mi lesz utána? Textil zsebkendő. Spájzoltál textil zsebkendőt? Vagy majd felvágsz egy lepedőt? És van varrógéped, hogy beszegd? Természetesen lábbal hajtható varrógéped.

6) Szappan, tisztítószer. Ezek manapság filléres és természetes dolgok, de nem fogják őket gyártani. Bespájzolsz? Mennyit, és mi lesz, ha elfogy? Sulykolod a ruhát a patakban? Mi az a sulykolás?

7) Ha be is indul valamifajta hazai termelés, és lehetőség nyílik az áruk csereberéjére, gyarmatáru nem lesz. A banán, citrom, narancs nélkülözhető, de a kávé, tea és olyan fűszer, mint például a fekete bors, már egy keményebb dió. Tudom, meg lehet lenni kávé és tea nélkül is, de ezeknek a hiányába be kell születni. Aki hozzászoktak, nehezen mondanak le róla. Mi lesz a megoldásod?

8) A cigaretta egy külön téma. Ha nem dohányzol, az jó. De mi van akkor, ha dohányzol? Leszoksz róla? Jól teszed, de akkor szokj le róla most. Vagy inkább vetsz dohányt és megtermeled a saját szükségletedet? Van dohány magod? Tudod, hogyan kell termelni?

9) Papírra és írószerre gondoltál már? Mert nem fognak papírt gyártani. Természetesen meg lehet lenni papír nélkül, de néhanapján előfordulhat, hogy rettenetesen kellemetlen, ha nincs.

10) Néha tűzet kell gyújtani, amihez gyufa vagy öngyújtó kell. Most csak odanyúlsz, ahol tartjátok, és veszel ha elfogy, de ha nincs roppant kellemetlen. Az ősember nem hagyta kialudni a tűzet, olyan nagy nehézségbe ütközött a tűzgyújtás. Bespájzolsz belőle? Mennyit? És ha elfogy?

11) Gyógyászati eszköz! Például lázmérő. És ha eltörik. A digitális? 2-3 év alatt kimerül a gombakkumulátor és dobhatod a szemétbe. De ez nem minden, majd később folytatom.

12) Áram nem lesz. Hogy fogsz este, télen már délután is, világítani. Petróleumlámpa volt a villanyégők előtt, de ahhoz petróleum kell. Raktározol belőle? Mennyit? Vigyázz, a lámpához lámpabél is kell. Mi lesz, ha elfogy a petróleumod? Igen, marhafaggyúból lehet csinálni mécsest, jó büdös, de ég és világít. Lesz majd marhafaggyúd? Étolajjal is lehet világítani. Tudod, hogy kell?

13) Mi lesz, ha leszakad a lábadról az összes cipő, testedről az összes ruha? Tudsz varrni? Van varrógéped? Van anyagod? Tudsz cipőt készíteni? Van bőröd? Mi az elképzelésed ezekkel kapcsolatban? Majd valaki gyártani fog? Talán igen, talán nem. Talán meg tudod fizetni, talán nem.

De ezzel nem fejeztem be a dolgot. Manapság az emberek 80 évig is elélnek, ha nem viszi el őket a rák vagy infarktus 50 környékén. Te most 30-40 körüli vagy, esetleg 50 és egészségesnek érzed magad, mert az is vagy. Azonban 60 környékén jelentkeznek a „betegségek”. Azért tettem idézőjelbe, mert valójában nem betegségek, hanem az életkorral együtt járó dolgok. Nézzük csak:

a)  Nagy eséllyel a prosztatád meg fog nagyobbodni és elzárja a húgycsövet. Nehezen fogsz vizelni és gyakran fogsz kapni vesemedence gyulladást, mert a vizeleted pangani fog a húgyhólyagban. Ez még az egyszerűbb eset, mert ha van antibiotikumod, akkor meg vagy mentve. Ha nincs, akkor rámegy a veséd és vese nélkül nem lehet élni. Dialízis lenne a megoldás, ami viszont nem lesz. De ez még a jobbik eset. A húgycsöved teljesen el is záródhat. Ha van, aki ellát, akkor katéterezés a megoldás, de ehhez kell katéter (ha már van, aki behelyezi) ez pedig a korábban írt gyógyászati eszköz.

b) 60 környékén fellép az esszenciális magas vérnyomás, minek az okát az esetek 90 százalékában nem tudják az orvosok. Nem nagy ügy, mert ma már több gyógyszercsalád is van, melyekkel a vérnyomást elfogadható szinten lehet tartani. Ezek csak néhány évtizede léteznek, és nem fogják őket gyártani. Honnan szerzed be? Van alternatíva, nem fogod megérni a 70. születésnapodat. Válogathatsz a halálokok között, agyvérzés, szívelégtelenség, infarktus (ez legalább gyors), vérellátási zavar majd végtag üszkösödés majd amputálás vagy szepszis.

c) időskori cukorbetegség (kettes típusú). Enyhe fokban elég a diéta, később gyógyszer is kell, illetve inzulin. Inzulin és gyógyszer nem lesz, marad a lassú halál (megvakulás, végtag elhalás). A diétához viszont kell egy házi vércukorszínt mérő a tesztcsíkokkal. Ez ugye gyógyászati eszköz, ami nem lesz. A cukorbetegség nem gyilkol azonnal, de biztos halál, ha nem tudod kezelni.

d) Idősebb korban sok és különböző panaszod lehet, amik esetén csak egy orvos tud kiigazodni, de ehhez kell egy orvos, akinek meg vannak az eszközei, és kellenek gyógyszerek, amikkel meggyógyíthat, vagy szinten tarthat. Tudom, most tök egészséges vagy, de ez nem tart örökké. Jó hőszigetelt lesz a házad, lesz saját termesztésre fogott földed, de ott fogod hagyni a családodat, mert egy könnyen kezelhető betegség elkap és gyógyulás helyett temetés lesz a sorsod. Megúszhatod a fosztogatókat, az éhezést, a szomjazást, de az idős kort nem. Felkészültél rá? Ne mondj le az életedről, az egyszerű, de a családodnak szüksége lesz rád.

___________________________________________________
___________________________________________________
___________________________________________________

(478) Tibor bá blogja – Fukushima után

Spiegel Interjú Hans Joachim Schellnhuber, neves klimatológussal

önarcképA neves német klimatológus a Fukushima katasztrófával kapcsolatban elmondja véleményét miért szükséges, hogy a mai társadalmak átalakuljanak. Kulcsmondata: Az emberiség egy év alatt annyi nyersolajat éget el, amennyit a természet 5,3 millió év alatt hozott létre.

SPIEGEL: Kit lehetne elítélni a Fukushimai katasztrófáért?

Hans Joachin Schellnhuber: A földrengés mindössze a gyutacs volt, ami beindította az eseményeket. Valójában azt a vaklogikát kell okolni, amelyet a műszaki kockázatokkal kapcsolatban alkalmazunk. A veszélyekkel szemben csak olyan mértékben védjük meg magunkat, ami egy adott időben gazdaságos, illetve olyan mértékben amellyel egy vállalkozás megszokott működésén belül elfogadható. Viszont a Richter skálának nincs felső határértéke. Kérdés, hogy a japán nukleáris erőművet miért tervezték úgy, hogy mindössze egy 8,2-es nagyságú földrengésnek álljon ellen, a cunamiról már nem is beszélve.

S: Valószínűleg azért, mert különben a megtermelt elektromos áram túl drága lenne.

Sch: A II. világháborút követően elfogadott gazdasági modell arra az elképzelésre épült, hogy az olcsó energia és a folyamatosan fokozódó fogyasztás egyre boldogabbá tesz minket. Ez az oka, hogy jelenleg az atomerőműveket olyan földrajzi helyekre is építik, ahol tektonikus mozgások várhatók, és ezért fogyasztunk egy év alatt annyi nyersolajat, amit a természet 5,3 millió év alatt képes csak létrehozni. Meglopjuk a múltat, meglopjuk a jövőt, hogy a jelen szélsőségeit kielégíthessük. Ez az itt és most zsarnoksága.

S: Milyen alternatívát tudna ajánlani?

Sch: Abba kellene hagyni a társadalmunkra valóban káros dolgok folyamatos figyelmen kívül hagyását, beleértve az atomkatasztrófák lehetőségét, valamint a közeljövőben bekövetkező mintegy 8 °C felmelegedést. Csak ha figyelembe vesszük az emberiségre leselkedő veszedelmeket, akkor dönthetjük el, hogy szükségünk van-e egy bizonyos technológiára, és itt az atomreaktorokra gondolok.

S: Egészen mostanáig ön az atomreaktorok építésének nem volt az ellenzője

Sch: Ez igaz, de nem is támogattam azokat. Az én álláspontom a következő: Használjuk ki  a meglévő atomerőművek előnyeit, mialatt gyorsan kifejlesztjük a megújítható energiaforrásainkat. Abban reménykedtem, hogy valami rosszból kinőhet valami jó.

S: Mi a véleménye a kormány szándékáról, miszerint hét atomreaktort ideiglenesen leállítanának?

Sch: Ez egy jó lépés a helyes irányba. Ami most Japánban történt, ahhoz nagyon hasonló Németországban is előfordulhat, amennyiben szerencsétlen események láncolata bekövetkezik. Itt a valószínűtlenségnek az elkerülhetetlenségéről van szó. De ahogy a kormány a témát megközelítette az a német politikai kultúrának nem nagyon használt.

S: Miért?

Sch: A múlt évben azt hangoztatták, hogy a német erőművek biztonságosak. Ebből két lehetséges következtetést lehet levonni. Vagy akkor nem ismerték fel a teljes igazságot, ami egy elitélendő politizálás, vagy pedig most kizárólag opportunista motivációtól hajtva nyilatkoznak, tényleges meggyőződésük ellenére, ami egy még rosszabb politizálás.

S: Csak nem azért aggódik, mert a kormány új antinukleáris kurzusa a CO2 kibocsátás fokozásához vezet?

SCH: Valójában megvagyok győződve arról, hogy Angela Merkel kancellárasszony ezt egyáltalán nem fogja megengedni. Most tartunk ott, hogy mindenki kezd ráébredni, hogy az egész fosszilis-nukleáris energiarendszernek nincs semmi jövője, és ige jelentős invesztícióra van szükség a megújuló energiaforrások megteremtésére.

S: Gondolná, hogy energiapolitikával kapcsolatban a kormány gyors véleményváltása elégséges lesz?

Sch: Nem, ez csak a kezdete lehet egy alapos átalakulásnak. A Globális Változás Német Tanácsadó Testülete – aminek én vagyok az elnöke – hamarosan publikálni fog egy átfogó tervet a társadalmi átalakulással kapcsolatban. Éppen Fukushima miatt, létrejött az együttműködésünknek egy új alapja.  

S: Ez meg mit jelent?

Sch: a XXI. században szükség van új egy társadalmi szerződésre, ami szavakba önti egy fenntartható ipari társadalom  iránt érzett közös vágyat. Egyszer és mindenkorra meg kell oldanunk az utánunk következő generációk részére a nukleáris veszedelmek és a klímaváltozás örökségét. Ehhez szükséges a német alkotmányba bevenni a jövő generációinak a jogait.

S: Részleteiben?

Sch: Például az energia fogyasztást egy elfogadható szintre kell lecsökkenteni. Ha megpróbálunk komolyan takarékoskodni az energiával, akkor akár 30 százalékot is megtakaríthatnánk, anélkül, hogy ez anyagilag hátrányosan érintene minket.

S: Hogyan lehet elfogadtatni a társadalommal az energia felhasználás csökkentésének szüségességét?

Sch: Ez csak a kultúránk megváltoztatásával lehetséges. Ezen cél elérése érdekében a korábbiaknál sokkal intenzívebb társadalmi párbeszédre van szükség. Ez a fajta változás az egyik legnehezebb dolog a világon, amit el tudok képzelni.

S: A nadrágszíj meghúzás a múltban nem volt túlzottan népszerű.

SCH: Mindössze arra lenne szükség, hogy néhány százalékkal csökkentsük a GDP-t, ami lehetővé tenné a veszélyek elkerülését, név szerint az atombalesetek elkerülését és a mértéktelen felmelegedést. A zöld beruházások az életszínvonal növekedését csak hat hónapra állítaná le 2100-ig. Ez olyan nagy áldozat lenne?

S: Mitől van az, hogy az ön véleményét egészen mostanáig nem lehetett hallani?

Sch: Se pszichológus, se szociológus nem vagyok. Ennek ellenére az életem legnagyobb tanulsága szerint az Emberiség legjellemzőbb tulajdonsága a kényelem szeretet és a tudatlanság. Ez pedig egy potenciálisan halálos kombináció.

SchHans Joachim Schellnhuber (60) világhírű fizikus és klímakutató, előbb Németországban majd Kaliforniában dolgozott. Később a Potsdam Institute for Climate Impact reseach alapító igazgatójává nevezték ki 1991-ben, ahol mind a mai napig irányít. Angela Merkel német szövetségi kancellárasszony klímaügyi tanácsadója. És, mit fentebb említve lett, a Globális Változás Német Tanácsadó Testületének elnöke.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

(477) Tibor bá blogja – Csernobil

önarcképAz elmúlt napokban olyan sokat volt Csernobil emlegetve, hogy érdemes rá visszatekinteni. Ma már pontosan lehet tudni mi és hogyan történt, és mi szűrhető le az eseményekből. 1986 április  25. A karbantartási munkálatok éjszakai beindítása, és bizonyos tesztelések elvégzése végett a csernobili 4-es reaktor leállítását beindították. Tulajdonképpen arra voltak kíváncsiak, hogy áramkimaradás esetén, addig, amíg a reaktor dízelgenerátorai a teljes kapacitást leadják (40 másodperc), a turbina lendülete ad-e elég energiát a hűtés folyatásához szükséges szivattyú üzemeltetésre. Azonban bizonyos hozzá nem értés miatt a leállítás közben a reaktor túlhevült, aminek következtében az üzemanyag deformálódott. Ettől a pillanattól kezdve az események megállíthatatlanná váltak. A reaktor egyszerűen felrobbant, és a neutronlassításra használt hatalmas mennyiségű grafit begyulladt. A tüzet tíz nap alatt tudták csak eloltani. Magát a tüzet felfoghatnánk egy közönséges ipari balesetnek, aminek hatása nem haladja meg a néhány száz métert, és amiből a világon évente több tucatnyi is előfordul, ez alkalommal azonban egészen másról volt szó.

Egy közönséges ipari tűz eléget mindent, ami útjában áll, és amit a tűzoltók nem védenek meg. Azután semmi. El kell takarítani a hamut, és lehet kezdeni az újjáépítést. Csernobil esetében azonban a tűz szétrombolta az épületet, szabaddá téve ezzel az ott található radioaktív anyagot, majd a keletkezett hő felhajtó hatása ezt a radioaktív port felűzte az atmoszférába, ahonnan persze visszahullott a földre. Ezenkívül a romok között maradt további sok tíz tonna radioaktív anyag, amivel valamit kellett csinálni, hogy ne szabaduljon az emberiségre. Az utólagos számítások azt mutatták, hogy Csernobil 4×1018 Bq radioaktivitást repített a levegőbe. Ez a mennyiség a hirosimai atombombát négyszázszor múlta felül.

Más forrásokból származó becslésekkel kiegészített mérések szerint Csernobilből 50.000.000  Curie radioaktív anyag került a légkörbe, ami 50 tonna tiszta rádium sugárzásának felel meg. Ez egy elképesztő mennyiség, ha figyelembe vesszük, hogy a rádium felfedezésétől a II. világháború kezdetéig az egész világon mindössze 1 kg rádiumot sikerült előállítani, elsősorban gyógyászati célból

A visszahullott radioaktív por miatt Csernobiltől É-ÉNy irányba, 200 km távolságra a talaj szennyezettsége 1500 kBq/m2 volt, de 500 km távolságra az érték csak 550 kBq/m2 értékre esett vissza. Na most, mennyi is ez? A válasz egyszerű. A talaj felszínén minden egyes másodpercben másfélmillió atombomlás következik be négyzetméterenként. Másfélmillió másodpercenként! 

Ezt az őrült mennyiségű radioaktív anyagot az emberiségnek el kell szenvednie, mert semmi mást nem tehet vele. Ott volt azonban még maga az épület és benne további iszonyatos mennyiségű radioaktív anyag. Ezzel egyetlen egy dolgot lehetett tenni, befalazni! Az egész hatalmas épület fölé emeltek egy vasbeton „szarkofágot”, ami a romhalmazt elzárja a külvilágtól. Az építménybe 20.000 tonna betont építettek be, és már az építés pillanatában úgy gondolták, hogy a hő és radioaktív sugárterhelés miatt a vasbeton szarkofág legfeljebb 30 évig tudja majd ellátni a szerepét. Ez azt jelenti, hogy beláthatatlan ezer éveken át, minden harminc évben egy új szarkofágot kell építeni. Egyébként azóta a szarkofágon hatalmas repedések jelentek meg, és a szakemberek kétségbe vannak esve, ugyanis pénzhiány miatt új szarkofág felépítése egyelőre szóba se jöhet.

Most van tehát itt az ideje, hogy emlékezzünk, mit is állítanak az erőműpártiak? „Villamos energiát legolcsóbban atomerőművel lehet termelni.” Na igen, addig, amíg nem robban fel. 

Nézzük most azt, hogy Csernobil mekkora emberáldozatot követelt! A hivatalos ukrán jelentés szerint (amit sokan erősen kozmetikázottnak vélnek) közvetlenül a robbanás után 30 ember vesztette életét. Később, a radioaktív besugárzás következtében további 4300. A kárelhárító „brigád”, az úgynevezett likvidátorok 600.000-en voltak, közülük 17.000 halt meg később, de őket hivatalosan nem tartják áldozatoknak.

Ezután foglalkozzunk a környező országok radioaktív szennyezésével. Egy atomrobbanást követve a legfontosabb tényező, az éppen uralkodó szél iránya. Csernobil esetében a radioaktív „felhőt” a szél Skandinávia felé fújta. Finnországban például még ma is vannak olyan zárt területek, ahol a lehullott radioaktív por jelenléte miatt ártalmas mennyiségű sugárzással kell számolni. A világ a csernobili balesetről csak három nappal később, a svédektől értesült. Ugyanis a Csernobiltől 1600 km-re fekvő FOSMARK elnevezésű svéd atomreaktorhoz munkafelvételre érkező dolgozok automatikus ellenőrzése radioaktív port fedezett fel a ruháikon. Hamarosan kiderült, hogy a port a Szovjetunió felől érkező szél hordta oda. A „csernobili felhő” innen délnek fordult és érintette az akkor még két részre osztott Németországot, valamint Ausztriát. Szerencsére nekünk csak a széle jutott, így a magyar állampolgárok megúszták akkora sugárszennyezéssel, amennyit egy tüdőszűréskor kapnak.

Tehát mi akkor megúsztuk, csakhogy…. pillanatnyilag a világban körülbelül 400 atomerőmű van, de jóval több reaktor. Norvégia például még 1996-ban felhívta a világ közvéleményét arra, hogy az oroszokhoz tartozó Kola-félszigeten 240 használaton kívüli reaktor található, négy a szárazföldön, a többi tengeralattjárókban és hajókon. Ezek a romokban heverő, gondatlanul tárolt, felügyelet nélküli reaktorok felfoghatatlan veszélyt jelentenek az egész emberiségre. Az oroszok azonban mit sem tesznek, arra hivatkozva, hogy nincs rá pénz.

Ha az atomreaktor balesetéről készült elemzéseket végigolvassuk, rá kell döbbennünk, hogy egy atomreaktorokban előforduló rendellenesség előre nem látott, és ezért a tervezésnél figyelembe nem vett fizikai és kémiai folyamatokat indíthat el. Nem kívánlak terhelni tudományos részletekkel, de hogy némi fogalmat tudj alkotni a problémáról, csak egyetlen nem várt jelenséget jegyzek meg. A Csernobilben égő grafit oltására használt víz nem oltotta, hanem táplálta a tűzet. Az oroszok már három napja „oltották” a tűzet, amikor a szovjet nagykövet Bonban érdeklődött, hogyan lehet eloltani égő grafitot.

És akkor most lássunk egy igazi összehasonlítást Csernobil és Fukushima között – Fukushimában elvileg 1.760 tonna nukleáris fűtőanyag volt. Összehasonlításnak, Csernobili erőműben a baleset pillanatában 180 tonna fűtőelem volt, míg a Three Mile Island balesetnél 30 tonna. Más szavakkal Fukushimában tízszer több radioaktív anyag van felhalmozva, mint Csernobilben volt. A valóság azonban ennél sokkal rosszabb. Nem sokkal a fölrengés előtt a Tepco társaság elhasznált fűtőelemeket szállított Fukushimába tárolás végett, ami 3.400 tonna volt. Ezért a földrengés pillanatában Fukushimában összesen 4.277 tonna radioaktív anyag volt felhalmozva, ami megfelel 24 Csernobilnek.

Ezek után nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem, hogy atomreaktorok építése és üzemeltetése nem más mint játék az ismeretlennel, népszerű nevén: orosz rulett. Igen, sokat tudunk a folyamatokról, és sok mindennel nem vagyunk tisztában. Ez pedig időnként hatalmas meglepetést jelent. Ettől függetlenül az atomerőművek üzemeltetése igen kényelmetlen folyamatokat indít be, amiket aztán visszafordítani nem lehet. Ha egyszer egy reaktor fűtőelemeit összeszerelték és elindul a működtetése, az elemek masszív hűtéséről megállás nélkül évtizedekig kell gondoskodni. Az atomerőművek tehát nem csak energiát adnak az emberiségnek, hanem egy meg nem oldott, a végtelenségig fennálló problémát is. Rengeteg érv szól az atomreaktorok mellet, és ellen is. Mindössze arról van szó, hogy ki mit tart fontosabbnak. Aki a biztonság kedvéért hajlandó lemondani a nagy kényelemről, az ellenzi a reaktorok építését, akinek a bőséges és megfizethető energia a fontosabb, az reaktor párti. A két fél vitája teljesen felesleges, mert egymást meggyőzni nem fogják. Van, akinek a hosszú élet a fontos, és van, akinek a napi 40 cigaretta és a másfél deci tömény. Pontosan ez a helyzet az atomreaktorokkal is. Van azonban egy óriási különbség. Aki a cigaretta és másfél deci tömény mellett dönt, az önmagán kívül senki mást nem sodor bajba. Aki az atomreaktorok építése mellett dönt, az a sajátján kívül mások bőrét is viszi a vásárra.  

Utóírat: Kénytelen vagyok óvatosnak lenni. Csak a tényeket tártam fel. Ez nem jelenti azt, hogy reaktor ellenes vagyok, de azt se hogy reaktor párti. Csakúgy mint nem gyűlölöm Orbánt és nem imádom Gyurcsányt és vice versa. 

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
 

(476) Tibor bá blogja – Statiszták

I. Viktor találékonysága határtalan. A Nemzeti Múzeum lépcsőin statiszták hallgatják a beszédét és kellően éljenzik. Ilyen még nem volt magyar honban. Rákosit is éljeneztük, de ott nem fizettek, hanem a párttitkár leste, hogy ki tapsol csak ímmel-ámmal. Persze, ha jól belegondolok, nem is olyan nagy találmány ez a diák statisztálás, hiszen körülötte mindenki statiszta. Statiszták a miniszterek, a szóvivő, a helyettesek, a képviselők, maga a köztársasági elnök is, aki alig várja, hogy valamit aláírhasson, és múltja sötét foltjait eltakarhassa, az alkotmánybíróság, mely testület úgy ellenkezik Orbánnal, hogy ad neki néhány hónapocskát az elkezdett munka befejezéséhez, jól is teszi, mert a királynak nem lehet ellentmondani. Ott van a húsz tagú Tárcaközi Földrajzinév-bizottság, nem akartak statiszták lenni, abból a téves feltevésből indultak ki, hogy a miniszterelnöknek szüksége van a szakvéleményükre – balgák „ki vagytok rúgva”. Szóval mindenki statiszta az MNB elnök kivételével. De hát, a kivétel erősíti a szabályt. Különben a statiszta slepp illik a gazdi szövegéhez, ugyanis a király nem mond semmit, és még azt a semmit se rágja meg. Ha belegondolok, hogy miket és hogyan mondta, akkor sajnos az én megítélésem szerint vagy elmebeteg vagy simán csak hülye (esetleg megjátssza, de milyen céllal?). Nem szívesen sértegetek egy királyt, de nézzétek mit csinált, illetve mit nem csinál! Mondjuk kronóklazmába került (vissza a múltba), és azt hiszi, hogy Nagy Imre temetésén szónokol. Miközben Magyarország adja a soros EU elnököt, aki ugye I. Viktor, pont akkor jut neki eszébe, hogy brüsszeli elnyomásról beszéljen és kategórikusan kijelentse, hogy Brüsszel nekünk nem dirigál, miközben éppen ő Brüsszel első számú megtestesítője. I. Viktor harcol Orbán Viktor ellen, mert ez neki a mániája, mindig, mindenkivel, okkal vagy ok nélkül HARCOL. Közben valahogy elfelejti, hogy nem kötelező EU tagnak lenni, és Brüsszeli csapatok nem állomásoznak Magyarországon ideiglenes jelleggel. Viktorunk tudathasadásához semmi kétség nem fér, mert mint soros elnök Brüsszel ellen lázít. Ha ez az ember nem elmebeteg, akkor én vagyok az. 😀 Fogalma sincs – például – hogy fog legközelebb Merkel és Sárközi szemébe nézni. Ja, majd elfelejtettem. Az ilyenOrbán nem röstelkedik, mert totálisan érzéketlen. Nézd meg a fotóját. Érdemes. Havi 1 millióért ilyeneket gyártanak róla. Pedig, ebből egy is elég a szemrevételezéshez. Oké, és mit szól ehhez a házi pszichológus? Vagy ilyen már nincs? Nekünk tudomásul kell venni, hogy a pillanatnyi nemzetvezető egy közveszélyes őrült, aki éppen most készül kifosztani az önkormányzatokat, mert a magánnyugdíj pénztárak kifosztásánál vérszemet kapott. Örült vagy esetleg közveszélyes szélhámos. Nála csak az hülyébb (és akad néhány), aki tapsol neki és tűri a rémuralmát. Elsősorban a statiszták, akik valami furcsa okból kifolyólag pontosan tudják mit akar a főnök és alájátszanak. „300 éve nincs magyar pénz” ? ? ? A forint nem magyar pénz, mert a Magyar Nemzeti Bank nincs alávetve az igaz magyar kormánynak, ezért az MNB által kibocsátott forintban nem csörgedez szittya vér, az MNB elnöknek idegen a szíve. Ez magyarázza meg azt a tényt, hogy az MNB elnök havonta rohan Svájcba, hogy átvegye az utasításokat (Gedeon, ez nem neked való!).  Pont ez kell az enyhén imbecillis magyar tömegeknek.

Most döbbentem rá, hogy miért zárt be a Lipótmezei Elmegyógyintézet. Nem fér el benne 10 millió magyar kétharmad része. Helyette az egész ország vált bolondok házává, ahol egy megkergült politikus az tesz, amit akar, miközben a birka nép várja, a vezéri ígéret betartását. Várja a 400.000 munkahelyet, az évi 6-7 százalékos fellendülést. Jó lenne hinni, hogy ennek az országos méretű diliháznak Orbán a főorvosa, de nem, ő az elsőszámú ápolt, a statisztái ápolják, akik iparkodnak fenntartani annak látszatát, hogy ápoltjuk elmeállapota – minden rámutató magatartás ellenére – ép és szó sincs agylágyulásról, elmezavarodottságról. Minden a pontos tervek szerint megy. És mik ezek a tervek? A hatalom megőrzése tűzön-vízen át. Mert ehhez aztán kurvára ért, oly annyira, hogy máshoz nem is ért egyáltalán.

A fentieket nem sértegetési szándékkal írtam: Ez mindössze a mai magyar valóság valósághű ismertetése. A hatalomba jutását követően a leendő király elment Brüsszelbe azzal az őrült ötlettel, hogy a költségvetési hiányt megduplázza. Merkel azt mondta neki, hogy nein. Ez egy kicsit jobban hangzik, mint a nyet, de azért felhúzta az orrát és azonnal szabadságharcot hirdetett az Unió és a józan magyar ész ellen, amire a statiszták lelkesen tapsoltak, de a nagy Ő csak legyintett, a politológusi analíziseken pedig titokban vigyorgott. Ha-ha-ha hörögte a bársonyszékből a közveszélyes agyalágyult, előrehozott választás 2012-ben? Barmok, motyogta magában. Ezek hülyének néznek, pedig csak eszelős vagyok. Több választás nem fogok elveszíteni, esélyt se adok rá. Szent István se tartott választásokat. 2014? Addigra már korona lesz a fejemen a szilárdan megalapított Orbán dinasztia első felkent királyaként. Hogy a liberálisok ellenezni fogják? Badarság az EU teli van királyságokkal. Semmi olyan nem jár a fejemben, ami nem lenne valamelyik EU tagállamban.

És ebben igaza van. A nüanszokat pedig egy elmebeteg ország nem ismeri fel. Ha ma tartanának választásokat a Fidesz még mindig nyerne. A kelekótya, istenadta nép megásta saját sírját, a vezérnek nem volt más dolga, mint belelökni a teljes három harmadot. —– Jőni fog, ha jőni kell a nagyszerű halál, hol a temetkezés fölött egy ország vérben áll.

___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(475) Tibor bá blogja – Amit a jódtablettáról tudni kell

 

______________________________________________________________

ÉRTESÍTÉS. Tegnap a honlap rekordot javított. Átléptük a lélektani 1000-et. A látogatások száma 5071 volt, ezen belül az egyéni látogatók száma (unique) 1077 volt.

______________________________________________________________

önarcképAmikor radioaktív sugárveszély valószínűsége áll fenn, az emberek rohannak a jódtablettákhoz, mint ellenszerhez. Felmerül a kérdés, van-e ennek értelme. A helyzet az, hogy a radioaktív sugárzás ionizál, amikor behatol egy emberi sejtbe, és megöli azt. Egymagában ez nem túl veszélyes dolog, mert a normál életünk alatt a természetes háttérsugárzás születéstől a halálunkig ér minket. A kérdés csak az, hogy mennyi. Magyarországon a természetes háttérsugárzás értéke kb. 2400 µSv/év. Ezzel kapcsolatban a legokosabb, ha a releváns részt átmásolom a „Van-e jövőnk?” című könyvemből. Íme:

[Ezt a részt nem fontos elolvasni! A Poszt lényegének a megértésén ennek a résznek az átugrása nem változtat] —– A radioaktivitást tehát tudjuk mérni. A méréshez szükség van mértékegységekre is. Hogyan állunk a mértékegységekkel? Kezdetben mindent az akkor már jól ismert rádiumhoz hasonlítottak. Megalkották a kisugárzás, vagyis a radioaktivitás mértékegységét, az 1 Curie-t (Ci), ami másodpercenként 37 milliárd dezintegrációt jelentett, mert egy gramm rádiumban névlegesen ennyi atom bomlik fel egy másodperc alatt. Ez azonban durva egységnek bizonyul, ezért a gyakorlatban az mCi, azaz a millicurie terjedt el. Azután a múlt század derekán kitalálták az „SI” (Systéme Internationale d’Unités) rendszert, ami 1976 óta Magyarországon is kötelező. Így az új megfogalmazás szerint a radioaktivitás egysége az 1 Becquerel (Bq), ami másodpercenként egyetlen dezintegrációt jelent. Ez most meg túl kicsinek bizonyult, ezért a gyakorlatban az ezerszeresét, vagyis az 1 kBq-t használják. A Curie és a Becquerel között az átszámítás 1:37.000.000.000. Most már meg tudjuk mondani, ki tudjuk fejezni, hogy egy sugárforrás milyen mértékben sugároz. Tudnunk kell azonban azt is, hogy a sugárzásból egy adott élőlény (mondjuk az ember) mennyit nyel el. Erre is kellett találni mértékegységet. Régebben a „RAD”-ot használták (Radiation Absorbed Dose). Újabban a „Gray” (Gy) a megfelelő mértékegység. 1 Gy = 1 Joule energia/1 kg anyag. Arról van szó, hogy a radioaktív sugárzás végeredményben energia, és a Gray azt adja meg, hogy mi az arány az anyag és az anyagnak átadott energia között. Ezzel nem lenne semmi baj, ha nem ionizálná azokat az atomokat, amikbe becsapódik és, ha ez az anyag néha nem lenne biológiailag élő. Mert, amennyiben egy ilyen kilónyi anyag történetesen bennünk található, akkor bizony biológiai hatással kell számolni. A fizikusok ezért kitaláltak egy újabb egységet, a Sievert-et (Sv), ami megegyezik a Gray-jel, de figyelembe veszi az embert, mint a sugárzás biológiai elszenvedőjét. Mit jelent ez? Nos, a három különböző sugarat (a, b, γ) biológiai hatásuknak megfelelően veszi figyelembe, hogy mennyire érzékenyek az egyes emberi szervek, valamint súlyozza azt, hogy a hatás kívülről vagy belülről éri-e az emberi testet. Nem akarom komplikálni a dolgot, ezt úgy kell érteni, hogy elnyelt sugárzásnál a Sievert-et alkalmazzuk emberek esetében, minden más esetben a Gray-t. A két mértékegység értéke különben azonos. Aztán persze kiderült, hogy az egységek kényelmetlenül nagyok, ezért a gyakorlatban a „mSv” és a „µSv” egységeket használják. Most vizsgáljuk meg, a radioaktív sugárzásnak milyen az élettani hatása. Vagyis, mi történik az emberrel radioaktív besugárzás esetében. A radioaktív vagy ionizáló sugárzás hatására az érintett sejtek rendszerint elhalnak, vagy oly módon deformálódnak, hogy évekkel később rákosodáshoz vezetnek.  A tapasztalat szerint minél inkább szaporodik egy sejtcsoport, annál érzékenyebb a sugárzásra. Éppen ezért a legkönnyebben elhalóktól haladva az érzékenységi sorrend a következő: őssejtek, vérképzők (lép, csontvelő, limfocita ganglion), ivarmirigy, bőrszövet, bélhártya, kötőszövet, izom- és végül az idegsejtek. Általános tájékoztatásként elmondható, hogy ember esetében a biztos halálos dózis 4000 mSv. Számtalan kísérlet azt mutatta, hogy minél egyszerűbb egy élőlény, annál inkább áll ellen a radioaktív sugárzásnak. Például a rovarok akár százszor nagyobb dózist is kibírnak, mint az ember, a mikrobák pedig még ennél is többet. Csakhogy mi ez a „kibírni”? Elsőnek be kell vezetni a LD50 fogalmat, ami egy angol kifejezés (lethal dose for 50%) rövidítése. Ez akkora dózist jelent, aminek hatására az egy fajhoz tartozók 50 százaléka meghal (50 százaléka viszont életben marad). Ez tehát egy határérték. Ilyen dózis hatására az ember vagy majdnem meghal, vagy éppen hogy nem éli túl. Az LD50-t nem szokták kitenni, de természetszerűen minden adatnál ezt kell érteni. Tehát, az ember számára (minden második eember számára) 3000 mSv a halálos dózis (és most jön az apró betű), abban az esetben, ha ezt egy adagban kapja. Egészen más a helyzet, ha egy ilyen dózist nem egyszerre, hanem mondjuk három év alatt kap meg, napi egy ezrelék formájában. Ilyen esetben a halálos adag az előzőnek a kétszerese. {Ha elveszünk a mértékegységek között, akkor gondoljunk a következő analógiára. Kint vagyunk a szabadban és esik az eső. A lezúduló eső mennyi­ségét Becquerellel, hogy mennyi eső esik ránk, azt Gray-jel, hogy mennyire leszünk nedvesek, azt pedig Sievert-tel mérjük.} De a dolog nem ilyen egyszerű. A halálos dózis természetszerűen megöli az embert, csakhogy ilyenre szert tenni nem lehet, legalább is háború vagy katasztrófa nélkül nem. A nem halálos dózis pedig egy teljes külön történet, mert ilyen esetben nem a sugárzás öl, „mindössze” a hatása.  A radioaktív sugárzás ugyanis a sejtekben olyan elváltozást hoz létre, ami évek múltán (mondjuk 3…30 év között) rák kialakulását okozza. De a történetnek még mindig nincs vége, mert nem mondhatjuk, hogy a kis dózis 30 év múltán, a nagy dózis már 3 múlva is okozhat rákot, mert ez csak körülbelül igaz. A rák kifejlődéséhez hajlam is kell, tehát az egyik emberben viszonylag alacsonyabb radioaktív besugárzás után is kifejlődik, míg a másiknál nem. Ezen kívül a rák kialakulását több, egymástól független hatás is előidézheti, amelyek összeadódnak. Vegyünk egy elméleti példát. Egy adott dohányos az adott napi cigaretta elszívása mellett mondjuk 40 év után kapott volna tüdőrákot, de mivel az atomiparban dolgozott, ahol a megengedett heti 50 mR azaz milli-Röntgen  (akkor még ebben mérték) sugárdózist is kapott 3 éven át, így a rák 40 helyett 20 év után fejlődött ki.]
Folytatva a jód mizériát, a helyzet a következő. Atomreaktor balesetnél jelentős radioaktív jód kerül a levegőbe, ahonnan lehull és a növények felszívják. Tudni kell, hogy egy elem radioaktív izotópja vegyi értelemben semmiben se különbözik a közönséges atomtól. Így aztán a radioaktív jód (is) megtalálja útját a mezőgazdasági terményekbe és a legelésző tehenek közbejárásával a tejbe és a tejtermékekbe is. Ezeket elfogyasztva bekerül az emberi szervezetbe és beépül a pajzsmirigybe, ahol a rdioaktív jód a termelt hormonokba is beépül. Így tehát a radioaktív jód bent van a szervezetünkbe és mint jól nevelt radioaktív izotóphoz illik a felezési idejének megfelelően egy-egy atom felbomlik és kiereszt magából egy-egy ionizáló béta- és gamma-sugarat, ami a környezetében megöl egy sejtet. Természetesen sok jód atom felbomlása sok sejtet öl meg. Mi következik ebből? 1) A radioaktív jód nem kerül be azonnal a szervezetünkbe, csak hetek, de inkább hónapokkal később. Tehát teljesen értelmetlen most elkezdeni zabálni a jódkészítményt. 2) Elkerülhetjük a jód izotópot, ha az élelmiszerünket „tiszta” területről szerezzük be. Tiszta terület pedig az, ahol jelentős mennyiségű radioaktív jód nem jön le az égből. Miért véd meg minket a jód? Azért mert, ha 50-szer több jódot veszünk magunkhoz, mint amennyi jód az élelmiszerünkben van, akkor (ha minden második jód atom radioaktív) A rengeteg jódnak csak tört része kerül be a pajzsmirigybe és annak csak 1 százaléka lesz radioaktív. Sajnos a jódpirulák más radioaktív veszélytől nem óvnak meg. Magyarországon pedig a japán radioaktivitástól nem kell félni, mert tényleg nagyon messze van. Ezen kívül a jódnak két radioaktív izotópja van, a 129 és a 131 atomsúlyú. Az első bomlási felezési ideje 15 millió év, de szerencsére ebből van a sokkal kevesebb. A másodikból több van (és ez sokkal veszélyesebb), de ennek a felezési ideje csak 8 nap. Vagyis a veszély néhány hónap alatt alaposan elmúlik. Különben a kedvenc kiszerelés 130 mg-os káliumjodid formát vesz fel. Ez egy felnőtt napi adagja. Gyermekeknek naponta fél pirulát adnak.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(474) Tibor bá blogja – A japán katasztrófa

önarcképMindenek előtt, ismerkedjünk meg a híreket adó 6 darab BWR atomreaktorral. A három betű a „Boiling Water Reactor” azaz „Forróvizes reaktor” kifejezés rövidítése. Jegyezzük meg, hogy az atomenergia előállításához használ reaktoroknak több fajtája is van, például: nyomottvizes, nehézvizes, grafit (lásd: Csernobil). A BWR reaktor sematikus ábráját itt, alul megtalálod.

A Fukushimában található 6 darab reaktorban a forrásban lévő vízből nyerik azt a gőzt, ami meghajtja a turbinákat. A nukleáris fűtőelem melegíti fel a vizet, a víz elpárolog, gőz keletkezik, a gőz meghajtja a turbinákat, amihez csatlakoznak a generátorok. A generátorok pedig áramot termelnek. Ezt követve az elhasznált gőzt lehűtik, kondenzálják és visszatáplálják a fűtőelemekhez. A reaktor kb. 285 °C hőmérsékleten üzemel. A fűtőelem anyaga urániumoxid, ami tulajdonképpen egy magas olvadáspontú kerámia (2800 °C). A fűtőelem 1 cm átmérőjű pirula formát ölt. Ezeket a pirulákat cirkon ötvözetből készült, 1200 °C-ig hevíthető, hosszú csőbe helyezik el, és zárják le. Ezt a hosszú csövet fűtőrúdnak vagy fűtőelemnek nevezik, amiket százas nagyságrendben helyeznek el egy reaktorba. Az összeszerelt fűtőelemet behelyezik egy vastag falú acéltartályba, ahol 7 Mp nyomás van, de úgy van méretezve, hogy ennél nagyobb nyomásnak is ellenálljon. Az egész reaktor rendszer egy rendkívül erős, légmentesen zárható, nagyméretű vasbeton kamrában van elhelyezve. A kamra egyetlen funkciója, hogy egy leolvadt fűtőelemet az idők végtelenségéig elzárva tartson. Ennek érdekében a kamra egy másik, nagyobb kamrában foglal helyet, ami pedig egy épületben. Az épület feladata az időjárási események épületen kívül tartása, illetve annak megakadályozása, hogy bármi bejusson.

rrr

Hogyan működik a reaktor? Az uránium fűtőelem hőt termel a neutronokkal beindított nukleáris fizzió útján, amikor is az urán atom szétbomlik könnyebb elemekre. Atombomlás közben nem csak hő keletkezik, hanem szabad neutron is. Amikor egy neutron nekiütközik egy urán atomnak, az atom felbomlik és további neutronok szabadulnak fel. Ez a folyamat tovább folytatódik, amit láncreakciónak hívnak. Normál működés közben a neutronok száma állandó értékű. A reaktor pedig „kritikus” állapotban van. Hadd szúrjam közbe, hogy atom erőműben nukleáris robbanás nem következhet be, ami alatt atomrobbanást értünk. Ennek az elsőszámú oka, hogy a fűtőelemek urániuma 4-5 % tisztaságig van dúsítva, míg az atombombáknál a felhasznált uránium dúsítása 90 százalékig megy. Az eddig tapasztal robbanások vegyi robbanások voltak, pontosabban hidrogén robbant fel, a túlhevülés miatt keletkezett vízbontás útján.

A biztonságos üzemelés végett a rendszerhez tartoznak még szabályozó rudak. Ezek a rudak bórból készülnek, ami felfogja a neutronokat. Ezeket a szabályozó rudakat be lehet ereszteni a fűtőelemek közé, aminek következtében a reaktor maximális kapacitása lecsökkenthető 7 százalékra. Ilyen állapotban a reaktorban „mindössze” reziduális hő keletkezik, ami az idő múlásával egyre csökken, azonban amit a reaktorból el kell vezetni, hogy a fűtőelemek túlhevülését megakadályozzák. Ehhez azonban meglehetősen komoly hűtésre van szükség.

Mi történt Fukushimában 2011.03.12-én? Japánt egy szokatlanul erős földrengés sújtotta. Földrengés érzékelésére az atomerőművek automatikusan leállnak, vagyis a szabályzó rudak azonnal bemerülnek a fűtőelemek közé, a láncreakció leáll. Viszont a reziduális hőt el kell vezetni, ami a normál üzemelésnél keletkezett hőmennyiségnek mintegy 7 százaléka. A hőelvezetéshez nagykapacitású szivattyúk kellenek, amiket elektromos áram hajt. Csakhogy a földrengés következtében a távvezetékek is megsérültek, nem volt elektromos áram. Erre az esetre vannak beállítva a tartalék dízelgenerátorok, amik ilyen esetben azonnal bekapcsolnak és fenntartják a hűtéshez szükséges hűtővíz áramlatot. Csakhogy a földrengést követő cunami a dízelgenerátorok házát elsöpörte. Hirtelen kiderült, hogy nincs hűtés. Ekkor a felügyelő személyzet manuálisan bekapcsolta a tartalék akkumulátorokat a szivattyúk hajtására. Azonban ez a tárol energia 8 óra használat után lemerül. Nyolc órával a cunami után az akkumulátorok lemerültek és a hűtés leállt. Hűtés nélkül a fűtőelemek néhány nap után összeolvadnak és különböző vegyi reakciók állnak elő. Ez azonban még nem következett be, mert a személyzet mindent megtett, hogy víz jusson a fűtőelemekre.

Itt azonban valamit teljesen világosan kell látni. Egy összeszerelt fűtőelem minden körülmények között termel hőt, még akkor is, amikor már kimerültek és a reaktorból ki vannak szerelve. Az atomerőművek legnagyobb problémája éppen ez. Az elhasznált fűtőelemeket el kell valahová helyezni, figyelembe véve azt, hogy még évszázadokon keresztül sugározni fognak. Ezt a japánok úgy oldották meg, hogy az elhasznált fűtőelemeket a helyszínen tárolták, vízzel telt tartályokban. Természetesen ezeknek is megszűnt a hűtése. A felhevülés természetesen hidrogén fejlesztéssel és gőzzel jár. Ezek a gázok a vasbeton kamrában maradnak, ahol a nyomásuk egyre nő. A túlnyomás elkerülése végett a gázokat ki lehet ereszteni a kamrából, de ez azzal jár, hogy radioaktív anyag kerül ki a levegőbe. Ezt meg is kísérelték, aminek során a hidrogén berobbant és szétverte az épületet. Közben a japánok hordozható generátorokat vittek a helyszínre és azokkal próbálták fenntartani a hűtést. Mivel ez a kívánt mértékben nem sikerült, a túlhevülés bekövetkezett. Itt meg kell jegyezni, hogy egy reaktor túlhevülésének az „eloltása” egyáltalán nem hasonlít ahhoz, ami egy ház leégésénél történik. Egy ház ha ég, akkor két dolog történhet: 1) porig ég, és akkor a tűz magától kialszik, mert nem marad éghető anyag. 2) A tűzoltók a tűzet eloltják néhány óra alatt. Egy reaktor nem eloltható, hanem a hőt el kell róla vezetni éveken, évtizedeken keresztül. Tehát a japánok bármilyen hősiesen védekeznek, a szakértők véleménye szerint csupán idő kérdése és mind a hat reaktor le fog olvadni, ami iszonyatos mennyiségű radioaktív anyag atmoszférába jutását eredményezi. Meglátjuk, hogy a következő hetekben mi történik.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(472) Tibor bá blogja – Gyilkol a COREXIT

önarcképLisa Nelson 2011.03.07-én elhunyt. Mindenkinek nagyon fog hiányozni, akik elég szerencsések voltak ahhoz,hogy ismerjék.

Halálával kapcsolatban hadd emlékezzünk arra, hogy a COREXIT nevű ipari oldószert nyersolaj oldására találták ki. Azonban az anyag más zsírokat, zsírsavat tartalmazó sejtek is képes feloldani. Minden valószínűség szerint ettől dagadt fel Lisa arca a videó felvételen, ami még a múlt év novemeberében készült.

Az alabamai Orange Beachon lakó Lisa Nelson egyike az egyre nagyobb számú embereknek, akik a BP olajfúró torony felrobbanása után tengerbe ömlő olaj okozta katasztrófa áldozatai lettek. A helyi orvosoknak fogalmuk sincs, hogyan diagnosztizálják vagy gyógyítsák azokat a pácienseket, akik a COREXIT áldozatai lettek. Hivatalosan nem ismerik el, hogy a veszély létezne és iparkodnak eltitkolni a veszély létezését. Tény az, hogy a mentési munkálatok során 3.800.000 liter COREXIT került az óceánba. A COREXIT párolog és az óceán felöl érkező szél a partra sorodra a párát. A gyártó által kibocsátott ismertető szerint: „A termékkel kapcsolatban mérgezést kizáró vizsgálatok nem történtek.” — Nézzétek meg a videót, az is, aki nem érti a szöveget. A végén bemutatják a fiatal nő fényképét a mérgezés előtti állapotban. 

http://www.forbiddenknowledgetv.com/page/1233.html

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(471) Tibor bá blogja – Hamis terrortámadás

önarcképA WTC ikertorony megjátszott terrortámadását már megemésztettük. Érdekes tudni, hogy az uralkodó elit hajlandó 2000 állampolgár életét feláldozni saját hatalmuk végtelenig történő kiterjesztésének érdekében. Most azonban egy teljesen új eseményről számol be….na ez az, nem egy szabad hírportál, hanem maga a SPIEGEL ONLINE, igaz, a hírt kiegészíti azzal, hogy még megerősítésre vár. Ez azonban csak egy kozmetikázás, mert ha valóban megerősítésre lenne szükség, akkor le se közölték volna a hírt. Nézzük mi történt.

Kairóban a titkosrendőrség székházát (feltehetően) felgyújtották. A tűznek minden valószínűség szerint áldozatul estek volna pótolhatatlan titkos iratok. Lelkes állampolgárok nekiláttak megmenteni a kompromittáló iratokat. Az egyik ilyen irat szerint a 2005-ben a Sharm el-Aheik üdülőben végrehajtott terrortámadás, aminek 80 külföldi turista áldozata volt, az egyiptomi titkosszolgálat munkája volt.

aaItt, a baloldali, 2005 június 7-én kelt dokumentumnak a következő a szövege: „Tegnap délután 02:30-kor találkoztunk Mohammed H,, Osama M., Rafit M. és Siad A.-vel és megállapodtunk a 2005. Január 29-i, 231. számú megbízatás kivitelezésének a részleteiben. Egyetértettünk a robbanóanyaggal megtöltött három jármű szükségességéről, amelyek közül az első a Mövenpick Szálloda bejáratánál fog felrobbanni; a második a szállodához közel; míg a harmadik a Mövenpick falúban. Ezek a helyszínek mind Hussain Salim úr tulajdonai. Megállapodtunk a robbantás időpontjában is, ami 20015. Július 25-én a reggeli órákban lesz.”

A robbantások valóban hajnali 01:15-kor következtek be, pontosan ott, ahol azt a dokumentumban jelezték, és – mint közismert – több mint 80 halálos áldozatot követelt. A robbantásért a korábban nem ismert Al-Kaida csoport vállalta a felellőséget. A helyszín az európai turisták között igen népszerű volt.

Egy másik dokumentumból kiderül a terrorcselekmény megjátszásának az oka is. Ezek szerint Mubarak elnök fia, Gamel Mubarak és Hassan Salim hotel tulajdonos között üzleti vita keletkezett.

Ha ez így van, akkor megállapíthatjuk, hogy a vezető elit nagyívben szarik a népére, és ha az egyéni érdekről van szó, akkor a tömeggyilkosságtól se riadnak vissza. Sőt, országuk érdeke se izgatja őket, mert a tömeges turista halál a turista ipart jelentősen visszavetette, ami igen jelentős bevételtől való elesést jelentett az országnak. Napjainkban már csak azt lenne jó tudni, hogy vajon ezek egy elszigetelt esetek, vagy minden ország vezető elitje így működik? A választ mindenki adja meg magának!

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(470) Tibor bá blogja – Klímaváltozás

~q228Tudom, hogy már a könyökötökön jön ki a globális felmelegedés, ezért aztán most már klímaváltozásról beszélünk 😀 , de nem csak ezért. Per pillanat nem annyira a melegedés a gond, sokkal inkább a beköszöntő szélsőségek. A posztra azonban legfőképpen azért került sor, mert már olyan országok is szervezik a lakósságot, mint El Salvador, ahol a környezetvédelmi miniszter, Herman Chavez a NASA-hoz tartozó Nemzeti Óceán és Atmoszféra Adminisztráció jelentésére utalva (emberemlékezett óta 2010 volt a legtöbb csapadékot adó, és a legmelegebb év), a környezetszennyezés meggátolásának elsőszámú prioritást adnak.

2010 valóban modell évnek tekinthető, amiből jól felmérhető mi várható a klímaváltozástól. Némi visszatekintésre a következő események ugranak be: Pakisztánban, Ausztráliában és Kaliforniában soha nem látott, igen nagykiterjedésű árvíz. Oroszországban rekord méretű(45 °C) és időtartamú(6 hét) kánikula. Pillanatnyilag Kína északi részén 120 napja nem esett eső, a szélsőséges szárazság miatt már biztos, hogy Kínának 2011-ben gabona importra lesz szüksége. Nem csoda, ha Chavez miniszter kijelentette, hogy számukra a klímaváltozás nem egy hipotézis, hanem a véres valóság, ami komoly mértékben sújtja az országát (rendkívüli áradások, trópusi viharok és hurrikánok, amelyek mind intenzitásukban, mind pedig gyakoriságukban növekvő tendenciát mutatnak).

xx

Ez nem az én képzelődésem. Február 16-án két új tanulmány jelent meg a Nature folyóiratban, melyek jelzik, hogy a klímaváltozás szélsőséges csapadékokat eredményez. Tulajdonképpen nem is lehet más, hiszen a melegebb átlaghőmérséklet azt jelenti, hogy az óceánok felszínéről több víz párolog el. A melegebb levegő több vizet tud szállítani, mert a telítettség erősen hőmérséklet függő. A levegő nagyobb páratartalma pedig nagyobb esőzésekhez vezet. Ugye, ami felmegy, annak le is kell esni! Személy szerinti tapasztalatom a következő: Házam 30 éve épült, aminek a keleti fala mentén húzódik egy kőlépcső, közvetlenül a ház külső falához csatlakoztatva. A ház falának külseje terméskő. Az eső erre a terméskőre csapódik rá. 2010-ben volt az első alkalom, hogy olyan sok eső csapódott rá és olyan sűrűn, hogy nem volt alkalma a víznek elpárologni, ezért a fal átázott és a belsővakolaton hatalmas foltok jelentek meg. Ezen kívül a 20 méter mély ásott kutam hozama sose volt ilyen nagy (a 70-es években kiszáradt), vagyis havi 6 m3. A tanulmányok mást is jeleznek. Úgy tűnik, hogy a Föld klímája érzékenyebben reagál a kisebb hőmérsékletváltozásokra is, mint korábban.

A mérések azt mutatják, hogy 1951 és 1999 között az északi féltekén a szélsőséges esőzések és áradások 7 százalékkal nőttek, ami több mint kétszerese a klíma modellek által előre jelzett értékeknek. Vagyis – közömbösen ne menjünk el a téma mellett – az előre jelzések túlzottan optimisták.

Az elmúlt hónap (2011 február) első felében az USA területének kétharmadán megkapta a jól kiérdemelt hatalmas havazást és a hozzá tartozó téli viharokat. Nem, ez nem az időszakos időjárási kilengések következménye. Klimatológusok egybehangzó véleménye szerint ez is a globális klímaváltozás következménye. A szokatlanul szigorú európai tél (a 2005/6 tél szinte pontos mása) nem cáfolja a globális felmelegedés – ahogy azt a hozzá nem értők állítják – hanem megerősítik azt, állítja Vladimir Petoukhov a Potsdam Intézet fizikusa.

Ezzel szemben a klímaszkeptikusok megkérdőjelezik a globális felmelegedés súlyosságát, boldogan mutatnak rá a hideg télre, mint szkeptikusságuk jogosságának bizonyítékára. Tudatlanságuk összekeveri a klíma hosszú távú trendjét az időjárás rövid távú jelenségeivel. Ugyanakkor tökéletesen figyelmen kívül hagyják a sarki hőmérsékleteket, amelyek a globális átlag növekedés háromszorosát mutatják. Ennek egyenes következménye, hogy az elmúlt 30 év alatt a jégmezők 20 százaléka eltűnt. Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy ez a folyamat is gyorsul. Az idei görbe (világoskék) február végén merészen vízszintesre változott, vagyis a további jegesedés leállt. Semmi kétség afelől, hogy az idei nyáron rekord méretre fog zsugorodni az északi-sarki jégmező kiterjedése.

xx

Február végéig a jégmező növekedés átlagosnak volt mondható, de az utolsó néhány napban a növekedés leállt. A sarkvidéken belüli levegő hőmérséklet a normális értéknél 2-4 °Cal volt magasabb. Azonban a Grönlandtól északra és keletre a levegő hőmérséklete egy meglepő 5-7 °C-al volt melegebb. Ezek az adatok egyre inkább eltérnek az IPCC modell által előre jelzett értékektől. Például az IPCC modell szerint 2100-ra még mindig maradna jégmező az Északi-sark környékén olyan 2 millió km2 területen, ami még a laikus számára se elfogadható ha a grafikon vörös vonalát kivetítjük a jövőre nézve, pedig a 2011-es pont még ki sincs tűzve. Minden esetre a görbét követve az ember arra a következtetésre jut, hogy 2030 körül az Északi-sarkon szeptemberben nem lesz egyáltalán jég. Lásd az alábbi grafikont!

xx

Az igaz, hogy most a magyar gazdasággal, és kilátásainkkal vagyunk elfoglalva, de közben a globális klímaváltozás a maga biztos módján szép nyugodtan halad tovább. Csak úgy közbevetve jegyzem meg, hogy a CO2 koncentráció átlépve a 390-es vonalat jelenleg 391 ppm értéknél áll, egyedül 2010 alatt kb. 2,5 ppm-mel növekedett.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

(469) Tibor bá blogja – Szép új világ

önarcképA legújabb kutatások szerint (szentisten, hányszor kezdjük ezzel a mondattal a posztot!) az erőszakos viselkedésnek biológiai alapjai vannak. Ráadásul a tesztek és az agy leképezése gyermekeknél ezt ki tudja szűrni. Hát, ha ki tudják szűrni, akkor hajrá. A javaslat szerint, ha kiszűrhető, hogy melyik gyerekből lehet haramia, akkor még mielőtt haramia lenne el kell kezdeni a „gyógykezelését”. Ha a teszt megfelelően kidolgozott, akkor a gyerekeket szűrésnek kell alávetni, mint például a tüdőszűrés, vagy emlőrák szűrés.   

Több kutató is úgy véli, hogy az erőszakos alaptermészetnek vannak biológiai alapjai, amit már gyermekkorban fel lehet fedezni tesztekkel és az agy leképezésével. Véleményük szerint, ha előre megmondható, hogy melyik gyerek potenciális bajkeverő, akkor az előzetes kezelés ezt a hajlamot kordában tarthatja. Amennyiben ezek a vizsgálatok eléggé pontosak, úgy be lehetne őket kötelezően vezetni például a tüdőszűrés mintájára. A téma elsődleges szószólói két amerikai kriminológus, de csatlakozott hozzájuk számos más kriminológus is Angliából, például Adrian Raine professzorasszony, aki pálcát tör afelett, hogy az abnormális agyszerkezet bűnözéshez vezethet, de egyben lehetőséget ad arra, hogy előre megállapítható legyen. Ezeket a gyerekeket be lehet fogni drog kúrára. Mások azt állítják, hogy a preventív megelőzés hatásosabb, mint a büntetés, aminek elriasztó hatása minimális.

Ez a hírcsokor engem némileg elriaszt. Itt most arról van szó, hogy a hatóság egy meglehetősen bizonytalan „szakvélemény” alapján 8-10 éves gyerekeket kötelezően alávetne egy vizsgálatnak, aminek eredményeként a kiválasztott gyerekeket kötelezően (fogalmam sincs ezt hogy akarják végrehajtani) gyógyszeres kezelésnek vetnék alá. Minden pénzben lefogadom, hogy Aldous Huxley maga se hitte volna, amikor megírta aSzép új világot„, hogy fantazmagóriája valósággá válhat. 

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

Tibor bá blogja (467) – Illuminati bankárok

önarcképHa nem én írok ilyet, akkor bizonyára leszóljátok, hogy összeesküvés elmélet és legyintetek egyet. Akkor mos komment nélkül közlöm csak a hírt. Pakisztánban letartóztatták Mr. Davis CIA ügynököt, aki bevallotta, hogy a terrortámadások mögött az illumináti húzódik meg. Az illuminti harca a társadalom ellen hamis zászló alatt végrehajtott támadásokból áll (lásd WTC lerombolása). A kormányok felett gyakorolt uralmat át kell hangolni az egész népesség feletti uralommá. Más szavakkal a „terror” egy kifogás annak érdekében, hogy az Illuminati leigázzák az emberiséget a bankrendszer segítségével. Vagyis az emberiséget egy sátánista kultusz gyarmatosítja.

Eddig a hír. Mi lehetséges? 1.) Az egész egy kacsa, amivel etetik az Internet látogatókat a forgalom érdekében.. 2.) A letartoztatott CIA ügynök menti a bőrét és kitalált egy mesét. 3.) Pakisztánban USA és tőke ellenes hangulatot akarnak szítani. 4.) A hír a valóságot tárja fel. X.) Amit saját bőrünkön tapasztalhatunk: a bankok valóban kegyetlenül és gátlástalanul zsigerelik ki az embereket, amihez az állam burkoltan asszisztál. Mi a haszna az uralkodó elitnek abból, hogy kizsigerelik a nemzetet? Közvetlenül semmi, és közvetve? Elképzelhető, hogy hatalmon maradásuknak ez az ára. Ha ez így van, és én azt sejtem, hogy igaz, akkor mint nemzet nem sokat tehetünk ellene. Védekezni csak mint egyének tudunk.     

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(466) Tibor bá blogja – Élelmiszer krízis 2011-ben?

önarcképA poszt végén felsorolok 14 zavarba ejtő tényt, ami arra vall, hogy az élelmiszerhiány már beindult. Vajon 2011 lesz-e az az év, amire visszaemlékezve azt fogjuk mondani, hogy akkor kezdődött az élelmiszerhiány, ami magával hozta az alapvető élelmiszerárak megállíthatatlan növekedését, az élelmiszerkínálat mérséklődését, és az egyre terjedő villongásokat a kielégítetlen élelmezés miatt. Na igen, amikor az embereknek nincs elég élelműk, kétségbeesnek, amivel párhuzamosan úgy tűnik, hogy az alapvető élelmiszerek frontján nem fog beállni kedvező változás.

Jelenleg a Világ nehezen tudja ellátni magát, mert minden egyes elmúlt nappal egyre több éhes szájat kell kielégíteni. Az előrejelzések szerint 2050-re 9 milliárd ember lesz a Földön. Miközben már ma túl sok ember hal éhen, és sajnálatos módon az éhezés egyre elterjedtebbé válik, mivel az alapvető élelmiszerekben hiány áll be. A legnagyobb élelmiszer termelő kínai vidékek az elmúlt 200 év legnagyobb szárazságával néznek szembe. Az elmúlt hónapokban az áradások szétzilálták az ausztrál és brazil termést. Oroszország megpróbál talapra állni az elmúlt nyár alatt elszenvedett rendkívüli szárazságból. A globális időjárás az elmúlt 12 hónapban egyszerűen megbolondult, ami hatalmas nyomás gyakorol a különben is roskadozó élelmiszer ellátásra.

Az élelmiszerkészletek az egész világon idegesítően alacsonyak. Amennyiben egy globális éhínség bontakozna ki, még Amerika se úszná meg szárazon. Elvileg az amerikai kormánynak jelentős élelmiszer tartalékkal kellene rendelkezni, de a valóságban ilyen nincs. Jelenleg egy kétségbeesett élelmiszer felhalmozás indult be, mivel több élelmiszer exportáló ország importra szorul. Olyan alapanyagok ára, mint búza, kukorica, szójabab meredeken emelkedik és az ENSZ előrejelzése szerint az emelkedés 2011 folyamán folytatódni fog. Hacsak nem következik be egy jelentős változás, a globális élelmiszerhelyzet egyre rosszabb és rosszabb lesz, ahogy az évtized előre pörög.  

Felteszek egy érdekes, ám aktuális kérdést: Ki jut hozzá az élelmiszerekhez és ki nem? Nyilvánvalóan az fog élelmiszerhez jutni, aki meg tudja fizetni az egyre növekvő árát. Ahogy az élelmiszer árak emelkednek, egyre több „éhséglázadás” fog beindulni, mivel az éhezők hada választ vár a kormányaiktól. És akkor kérdezzük meg magunktól,  vajon mi történik, ha az időjárás a mainál még kedvezőtlenebbre módosul, vagy a már megismert szélsőségek folyamatosan ismétlődnek? Mi történik akkor, ha beüt egy globális gazdasági összeomlás? Jelenleg csak „szülési fájdalmaink” vannak,  de ha a helyzet sokkal rosszabbra fordul, akkor az egész Földet megrázó szörnyű élelmiszerhiány léphet fel. Így feltételes módban, viszont a következő 14 konkrét tény arra késztet, hogy elgondolkodjunk, vajon beindult-e már az elkerülhetetlen globális élelmiszerhiány? Szerintem igen. Nézzük a tényeket!

1.) Az amerikai mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az amerikai kukorica tartalék 2011-ben rekord alacsony szintre esik.

2.) Az ENSZ jelentés szerint a globális élelmiszerárak 2011 januárjában rekord magasságot ért el.

3.) Az elmúlt 6 hónap alatt a kukorica világpiaci ára megduplázódott.

4.) A búza ára 2010 dereka óta durván megduplázódott.

5.) A szójabab ára 2010 június óta 50 %-al drágult.

6.) ENSZ előrejelzés szerint a globális élelmiszer árak 2011 végére egy további 30 százalékkal fognak nőni.

7.) A szokatlan ausztrál áradások miatt az ausztrál aratás eredményei abszolút siralmasak.

8.) Az idei télen (északi félteke) Brazília soha nem látott áradást szenvedett el, ami az ország élelmiszer termelését erősen visszavetette.

9.) A világ legnagyobb búzatermelője, Oroszország még nem tért magához a múlt évi kánikulából, ami heteken át szívósan tartotta magát. Valójában Oroszország a télen gabonát importált, hogy állatállományát etetni tudja.

10.) Kína felkészül egy hosszantartó, nagyfokú szárazságra, amit előre jeleznek. Az alábbi videó bemutatja a kínai szárazság képeit. <http://www.youtube.com/watch?v=bBGsxn_lvX4&feature=player_embedded>
11.) Úgy tűnik, hogy a kínai kukorica import körülbelül kilencszer lesz nagyobb, mint amennyivel az amerikai mezőgazdasági minisztérium számolt 2011-re.

12.) A Világon körülbelül 1 milliárd ember fekszik le éhesen minden este.

13.) A Világon valahol valaki éhen hal minden 3,6 másodpercben, akiknek  75 százaléka 5 év alatti gyermek.

14.) Az élelmiszer lassú hiánycikké válására a technológiai válasz például az, hogy Kínában a rizs egy részét műanyagból állítják elő!!! Ezzel iparkodnak kiváltani a természetes rizs egy részét. Ilyen rizsből elfogyasztott három adaggal egy plasztik zacskónyi műanyag jut a szervezetbe. — Szóval, mit rejt a jövő? Közeledik-e a végső óra ?

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(464) Tibor bá blogja – Oktatási reformok szükséglete

önarcképOktatásüggyel kapcsolatos reformok Eötvös József báró a XIX. századvégi erőlködésével kezdődtek. Volt is neki foganatja, mert a XX. század első felében a magyar tudósok nemzetközi sikereket értek el. Magam az 1939-es zsinórírás áldozata vagyok, ami szintén egy reform volt. Gyermekeim természetesen másfajta betűvetést tanultak, de ez nem is lehet másképp. Mindenki, aki közel került az oktatási tárcához, rajta akarta hagyni keze nyomát a következő nemzedéken. Nem csoda tehát, ha én a négy technikumi évet 3 különböző ötlet és elnevezés alatt folytattam. Kezdőpont a Fordulat éve, ami egyben az új elgondolások éve is volt. Érdekes módon minden diktatúra felé hajló politikai formáció első dolga saját embereinek a pozícióba ültetése. Nem számít ha nem, vagy nem nagyon ért hozzá, fontos a politikai hűség. Rákosi is így működött. Az országot a régi szakemberek irányították, akiktől meg akart szabadulni. Igen ám, de kiket tegyen a helyükbe? Míg egy agyamosott ifjúból mérnők lesz, az 8 év. Ennyit nem várhatnak. Kitalálták a technikumot, ahonnan 4 év után kijött egy technikus, és ha kellően jó a tanterv, akkor mérnöki munkakőrbe el lehet őket helyezni. Jó ötlet, de a kivitelezés már nem ilyen egyszerű. Négy év alatt kell megtanítani közel 8 év anyagát. Hatvan gyereket választottak ki több,mint ezer jelentkezőből. Ebből a 60-ból is lemorzsolódott az egyharmada a negyedik osztály végére, és persze eléggé elnézően osztályoztak. A tananyag gyilkosan sok volt. Napi 8 tanítási óra, délután 15-16 óráig. Ezt követve labormunka néha estig, és a nyaranta 6 hét üzemi gyakorlat. Végig csináltuk, igaz nem egyszer éjfélkor lettem kész a géprajzzal vagy az ábrázoló geometriával. Összesen 18 tantárgyunk volt (nem sorolom fel). Ezek után nem csoda, ha gúnyosan röhögök, amikor a gyerekek „leterheléséről” értekeznek. Egy gyereket nem lehet szellemileg túlterhelni, mert kikapcsol az agy, nem figyel, elkezd játszani. Viszont az eredményesség érdekében érdemes a fiatal agy teljes kapacitását kihasználni, ugyanis a serdülőkori mulasztást később behozni nem lehet.

Természetesen a legfontosabb annak az eldöntése lenne, hogy mi volt jó és mi rossz. Nos, álláspontom szerint rossz az, hogy forradalmian új ötlet sose volt, mert minden oktatási „szakember” a meglévőből indul ki. Nehéz például eldönteni, hogy van-e értelme a verstanulásnak? Gyors rámozdulásra úgy tűnik nincs. Egy verseskötetet mindig le lehet venni a polcról, vagy manapság a Wikipédiából, felesleges tehát a magolás. Csak nagy kérdés, hogy nincs-e a puszta magolásnak valami haszna. Ennél is fontosabb – amit nap, mint nap tapasztalok – hogy az aktív tudás nem helyettesíthető semmivel. Ugyanis a Wikiben nem nézhető meg az, amit nem tudok. Ahhoz,hogy valamit kikeressek, előbb tudnom kell, hogy mit akarok kikeresni. Hadd világosítsak rá egy példával. Két Amerikába szakadt honfitársunk a napokban megpróbált minket rádumálni, hogy milyen kurva jó, és a társadalom részére milyen hasznos a szabadpiac. Én ellenálltam és jeleztem, hogy a szabadpiac káoszt és összeomlást eredményez, mert nem igaz, hogy a piac – ha békén hagyják – önszabályozó. Természetesen kellett hozni valami ütős bizonyítékot. Kérdem én, beírhatom a Wikipédiába, hogy „ütős érv a szabadpiac mindenhatósága ellen”? Beírhatom, de szart se kapok. Viszont ha a fejemben van, hogy Alen Greenspan (a FED volt elnöke) egy kongresszusi meghallgatáson pont ezt mondta, akkor nyert ügyem van, csak pontosítani kell. Ekkor már van értelme a Wikipédiának, mert van mit beírni és megtudom, hogy „during a congressional hearing on October 23, 2008 Greenspan admitted that his free-market ideology shunning certain regulations was flawed” Most már csak le kell fordítani: 2008. Október 23-án megtartott kongresszusi meghallgatáson Greenspan bevallotta, hogy a szabadpiaci ideológiája, vagyis a bizonyos szabályozások alól való kibújás hibás volt.

Vélemény szerint nem a metodikán kellene változgatni, hanem a tananyagot. Való igaz, a gyorsan változó világunkban az iskolapadból kikerülő új nemzedékeknek a hasznos ismeretanyaga is változik, amivel a közoktatás nem tart lépést. Erre legjobb példa a CHF-ben felvett jelzáloghitelek hatalmas mennyisége. Egy ilyen elkötelezettség ésszerűsége csak nagyon ritka esetben mutatható ki. Más szavakkal százezrek mentek fejjel neki a falnak, mert az iskolai tananyagból a családi gazdálkodáshoz szükséges ismeretek hiányoznak. A fent említett két hazánkfiának az argumentuma teli volt olyan megjegyzésekkel, amik jól hangzanak, például „a fogyasztók döntik el….” Ez igaz, de a fogyasztók döntésére nyugodtan számíthatnak az oligarchák, mert van rá gondjuk, hogy a leendő fogyasztókat az iskola sötéten hagyja. Egy tudatlan fogyasztó pedig úgy dönt, ahogy manipulálja őket a Tőke. Az állam pedig hagyja, „nem avatkozik be a magánéletbe”. Oké, de ki dönti el mi legyen a tananyag? Természetesen az államhoz tartozó oktatásügyi minisztérium. Nehéz nem arra gondolni, hogy nincs a dologban bűnös szándék.

Természetesen van sok más is. Lehet oktatni a magyar irodalmat, és a történelmet, de nem ártana, ha a diszkózó ifjúság pontosan tudná mi a tudatmódosítás, milyen veszélyekkel jár a 130km/óra sebességgel való éjszakai közlekedés, milyen következményekkel jár az alkohol, nikotin, redbull, stb. fogyasztás. Nem ártana az ismert gazdasági csalásokra való figyelmeztetés. Például a szokatlanul magas kamatokat ígérő befektetési alapok, a nagy fizetéseket garantáló külföldi munkahelyek, ahol az egyetlen kikötés, hogy a jelentkező fiatal legyen és nőnemű. Hatalmas hiányok vannak a jog és egészségügyi ismeretek terén is. Lehetetlenség, hogy 10 megkérdezettből 9 nem tudja, hogy mi a különbség az ügyész és az ügyvéd, a bacilus és a vírus, a volt és az amper, a watt és a wattóra között. Ma már a 13-14 évesek nemi életet élnek, de fogalmuk sincs a megtermékenyítésről. Mindent összevetve, nehéz nem elhinni, hogy itt és most tudatos népbutítás folyik.          

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
 

(463) Tibor bá blogja – Fidesz kórkép

önarcképNem kell zseninek lenni ahhoz, hogy a  zember érzékelje, egy hatalmas leszámolás folyik, amivel párhuzamosan a harácsolásra is van gondjuk. Nekem úgy tűnik a hatalom megkaparintásának fő indítéka a maradék vagyon lenyúlása és a bosszúvágy volt. Most már csak az van hátra, hogy bebiztosítsák a hatalmukat, nehogy a zemberek újra leváltsák őket. Közben Orbán menekül a válaszadás elől, hogy hogyan képzelik el az ország bajának orvoslását, ugyanis nincs mit előadni. Menekül, mint egy űzött kutya, mert nincsenek válaszai az ország problémáira. Nincs mivel előállni, mert ez a téma sose érdekelte őket. Most aztán beszart a halott, körmükre égett a dolog, ugyanis az egész ország hónapok óta várja a lényeget. Kinek mennyibe kerül Orbán 16 százalékos egységes adókulcsa, mert azt az 500 milliárd veszteséget valahonnan pótolni kell, és ez a „valahonnan” nem lehet más, mint a zemeberek zsebe. Fő Irányelvűk: Amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra. De azért van itt program a jövőt illetően, van ám. Orbán Viktor be van szarva és fél, máris 12 milliárdot költött saját védelmére, ha esetleg forradalom lenne. Jó kis hely az a vár, nehezen megközelíthető, oda fészkeli be magát. Hogy miért fél? Mert ő tudja a legjobban, mennyit hazudott össze az elmúlt majd 9 év alatt, és hogy ez mennyibe került az országnak. Ahhoz, hogy ez ne derüljön ki, el kell terelni a zemberek figyelmét feljelentésekkel, elszámoltatásokkal, amik persze népszerűek, mert az egész társadalom őrjöng az elképesztő korrupció és gigantikus lopások miatt.  Mindeközben lapul a kétharmad, és lesi, hogy mi lesz. Nagy részük már röstelli, hogy így behúzták a csőbe és úgy tesz, mintha nem szavazott volna. Környezetem ismert, nagyhangú fideszesei az utóbbi időben hallgatnak, mint szar a fűben, és kerülik a politikai témát. Közben az emberek elképesztően frusztráltak, mert nem látnak maguk előtt jövőt, illetve azt sejtik, hogy a jövő csak rosszat, semmi jót nem tartogat a számukra. A bizonytalanság hatalmas, az se lép, aki tudna, mert fogalma sincs a helyes irányról. Én magam azt vallottam, hogy vészhelyzetben jobb a diktatúra, mint a liberális, sehova se vezető demokrácia, de ez, a szemünk előtt kiépülő diktatúra nem tervezi a nemzet megmentését, kizárólag a vezető réteg túlélésére koncentrál. Soha nem vizionáltam egy hazai fellázadást, de már nem zárom teljes mértékben ki a lehetőségét. Személy szerint én ezt már kihagytam volna. 😉   

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________