2011. január hónap bejegyzései

(440) Tibor bá blogja – Alkotmánybíróság

önarcképAz olyan szép, amikor arról lehet olvasni, hogy a tisztségviselés tulajdonképpen a népfelség szolgálására esküszik fel. Viszont én, mint a „nép” egyik (egyenlőre még élő) tagja egyáltalán nem érzem, hogy felség lennénk, ami a kisebbik baj, mert soha nem is ambicionáltuk, én legalább is nem. Sokkal nagyobb baj, hogy én ezt a szolgálást, például az Alkotmánybíróság esetében, egyáltalán nem látom. Ha mondjuk bemegyek a falú jegyzőjéhez, és kissé átnéz rajtam, mert ő hatóság, az úgy elmegy, mert végtére is én egy darab ember vagyok, meg már haszon se nagyon van belőlem (bár elég tisztességesen megadóztatnak). Viszont 3 millió ember nem semmi, elvégre a Fidesz kétharmadát 2,7 millióan csinálták. És az Alkotmánybíróság, akik jövedelmük hatalmas hányadát ezen 3 millió ember által befizetett adóból kapja, simán szarik rájuk.

Ugye a kormány hozott egy törvényt, aminek értelmében 3 millió ember pénzét egy tollvonással elveszi, illetve arra kötelez, hogy foglaljon állást mit választ egy olyan alternatíva esetében, ahol az egyik lehetőség a kötéláltali halál, a másik pedig a golyó. Számtalan jogász esküszik rá, hogy ez alkotmányellenes. Ha igen, akkor se kötél, se golyó. Mind a 3 millió élve marad – hogy metaforikus maradjak. Ezt viszont kizárólag az Alkotmánybíróság mondhatja ki. Az Alkotmánybíróság azonban nem méltóztatik leülni a seggére és nem hajlandó véleményt formálni. Nekik ehhez 6 hónap, 5 év, esetleg egy egész emberöltő kell, mert ők olyan kurva okosak, és olyan kurva fontosak, és olyan kurva  nehéz munkát végeznek, hogy csak na.

Eszük ágában sincs meghatódni attól, hogy 3 millió éjt nappallá téve tépelődik, mert végül is a 20-30 éven át tartó öregkoráról van szó. Nem babra megy ki a játék. Aki ma 30 vagy 40 éves pontosan tudja, hogy a leendő nyugdíjából nem fog tudni megélni, bárhonnan is jöjjön az a pénz, de legalább volt valami illúziója, ami mögé bújva nem voltak álmatlan éjszakái. Most azonban, 2011. Január 31-én, ez az illúzió is elszáll, mert az Alkotmánybíróságnak 3 millió ember légypiszok a plazma TV ernyőjén. Ők a taláros testület tagjai, jó zsíros fizetéssel, nem fognak meghatódni, minden körülmények között fenn kívánják tartani a méltóságukat. Nekik egy viszonylag egyszerű ügyben is sok-sok hónap tépelődésre van szükség – ami alatt én az egész alkotmányt kívülről meg tudnám tanulni, – hogy kinyögjék: a törvény nem sérti az alkotmányt. Mert ezt borítékolom.    

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(439) Tibor bá blogja – A Zöld Könyv

önarcképAz EU által elkészítetett tanulmány, a Zöld Könyv, alcíme eléggé árulkodó: „A megfelelő, fenntartható és biztonságos nyugdíjrendszer felé.” A könyv letölthető: magyarul is az Európai Unió szerveréről, Negyven oldal, és érdekes olvasmány. Na persze, nekem a „fenntartható” szó olyan, mint bikának a vörös posztó. Semmi se tartható fenn, legfeljebb ideig-óráig, mert minden mozog, minden változik, de legfőképpen minden elfogy, de erről majd később.

A tanulmány mindjárt azzal kezdődik, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható, ami ugye azt jelenti, hogy hamarosan bedől. Az előttünk álló probléma maga a „elosztó-kirovó” rendszer. Eszerint azt osztják szét, amit begyűjtenek. Ez természetesen disznóság, mert a mai nyugdíjasok valamikori befizetéseit az állam befektetés helyett elpancsolta, és akkor most kénytelen arra kötelezni az aktív dolgozókat, hogy jövedelmük egy részével tartsák ők el a nyugdíjasokat. Ennek fejében, majd őket is eltartják a leendő aktív dolgozók, azaz gyermekeik. Na itt szarik be a halott. Édesanyámék nyolcan voltak testvérek, édesapámék négyen. Apámnak és három nagynénémnek, összesen 4 személynek a fizetéséből el kellett volna tartani a két szülőt, de nagyanyám 53 évesen halt meg, amikor apám, a legidősebb testvér, 28 éves volt (aztán élt még hozzá majdnem 70-et) tehát túl sokáig nem kellett eltartania. Ma azonban sokan nem vállalnak gyereket, ahol vállalnak, rendszerint csak egy van. A két, pláne a 3 gyerek meglehetősen ritka. Ezzel szemben nem a szülők, még a nagyszülők se akarnak az istennek se meghalni. Nem kell sokáig várni és egy aktív dolgozó három nyugdíjast tarthat el. Ez természetesen képtelenség (ne jöjj nekem azzal, hogy Orbán garantálta, mert elröhögöm magam).

A Zöld Könyv kínál megoldásokat. Fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt. De hova, az istenszerelmére, hova? Egy 70 feletti már nem tud dolgozni, de nem is kívánatos, hogy dolgozzon. Nem szívesen ülnék fel egy olyan autóbuszra, amit egy 70 éves sofőr vezet… bele az árokba, mert rosszul lett. Viszont egy 70 éves ember még el tud éldegélni 20 évet, azaz eltartandó, ráadásul teli betegségekkel, amiket kezelni kell és gyógyszert kell neki adni rá, ezek pedig egyre drágábbak.

Marad a másik megoldás, csökkenteni kell a nyugdíjakat. Csökkenteni? Amikor világtendencia az élelmiszer és energia árak meredek emelkedése. Pont az a két csoport, ami az időseknek nélkülözhetetlen.

Akkor mondjuk azt az aktív dolgozóknak, hogy gondoskodjanak magukról, és aktív éveik alatt gyűjtsék össze az öregkorra valót. Vagyis mindenki gondoskodjon a saját nyugdíjáról. Elméletileg nem lehetetlen, csak gyakorlatilag vannak apró hibák. 40 év alatt kell összegyűjteni annyit, ami 20 évre elég. Ez a jövedelem egy harmadáról való lemondást jelentené, amit kevés ember képes megtenni. Az emberek zöme inkább a mának él, amit fényesen bizonyít a hitelfelvételi hajlandóság még borsos kamatlábak mellett is. Ennél is nagyobb probléma, hogy mibe fektesse a megtakarított pénzét? Nem mindenki pénzügyi zseni, bár ez utóbbiak is tévednek néha igen nagyokat. De tegyük fel, hogy ez is megoldódik. Majd szerveznek államilag fenntartott befektetési tanfolyamokat, vagy mit tudom én mit. De mi van, ha valaki nem 20, hanem teszem azt 25 évet él a nyugalomba vonulás után. Akkor 5 évig miből él? Mert, hogy mi lesz a fennmaradó pénzével, ha 10 év után elpatkol, azt tudom. Örököse mindenkinek van. Vagyis, akkor, végül is hány évre gyűjtsön? OK. Nagyvonalú vagyok. Ez is megoldódik. Van azonban egy dolog, ami nem oldódik meg.

Az idős embereknek is elromlik a vécé tartálya, zuhany csaptelepe, mosogató lefolyója, hőfokszabályzója, ablak kilincse, ajtó zárja, tévé készüléke,……Elfelejtettem, hogy mindenki tanyán,  falusi gazdaságokban fog élni. Oké, ott nincs hőfokszabályozó meg tévé készülék, de van eke, lószerszám és hasonlók. Ha nagyon sok öreg ember van, akkor az ilyen javítandó eszközökből is nagyon sok lesz. Na persze, pont ezért spórolták a pénzt, jó sok pénzt, ami – ne is mondjam – megtartotta vásárlóerejét 😀 . De….. ki fogja ezeket megjavítani? Mert pénz van a javításra, de aligha lesz szakember. A parasztgazdaságban pedig egy 30 éves férfi fog mukájával eltartani 4 szülőt, 8 nagyszülőt, feleséget és gyereket? Nemigen hihető!         

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(69-i) Gilad Atzmon blogjáról – Farkasok völgye (filmszemle)

A „Farkasok  völgye” egy új török film, amely bemutatja a Mavi Mannara békehajó fedélzetén véghez vitt mészárlást, mint egy előre  megfontolt, olyan támadást, aminek célja a béke-aktivisták legyilkolása volt.

A film Németországi bemutatásának napja tegnap, január 27. lett volna (nem tudom, hogy megtartották-e), ami éppen egybeesett a Nemzetközi Holokauszt Megemlékezési Nappal. Ez az egybeesés hatalmas tiltakozást váltott ki. Úgy tűnik, hogy a film forgalmazója nem tudott a dátum jelentőségéről. Azonban Gilad Atzmon aktivista szerint az egybeesés még szerencsés is. Indoklása: „Ha a Nemzetközi Holokauszt Megemlékezési Nap célja, hogy emlékeztessen minket egy múltban létező etnó-centrikus, rasszista, emberiség elleni bűnöket elkövető rezsimre, akkor ez a török film felébreszt minket, hogy szembenézzünk azzal a kolosszális bűnnel, amit egy etnó-centrikus, rasszista, emberiség elleni bűnöket elkövető rezsim a jelenben követ el. Amennyiben Németországot valóban érdekli a náci múlt, akkor jobban teszik, ha közelebbről megtekintik Izrael jelenlegi brutalitását.” 

A képaláírások fordítása: 

Gázának fordultunk, tartjuk az útirányunkat.

Parancsot kaptál, hogy fordulj vissza. Teljesítsd a parancsot.

Az arabok túlszaporodnak minket.

Ezt csak úgy tudjuk megakadályozni, ha megteremtjük Nagy Izraelt.

Az otthoniak humánus nézeteik miatt azt se engedik meg, hogy a házában megöljük az ellenséget, ha éppen beteg.

Türelmesek leszünk…. Azt fogjuk mondani, rájött, hogy hibázott.

Türelmesek leszünk…. Azt fogjuk mondani, hogy tanult a hibáiból.

Ha ez nem válik be, nem fogunk csodára várni.

Feláldozzuk a Földet….Egyetlen ártatlanért.

Polat Alemdar és társai egy különleges török alakulta tagjai.

Uram, Önnek ezt komolyan kell venni.

Miért jött Izraelbe?

Én nem Izraelbe jöttem, hanem Palesztíniába.

Tud meg, hogy az Ígéret Földjéről nem lehet menekülni.

Nem tudom mi lett neked ígérve.

De meg tudom neked ígérni itt a sírjaitokat.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
 

(437) Tibor bá blogja – Melyik valuta bukik ki elsőnek?

önarckép2010-ben a yen, dollár és az euró körtáncot jártak. Mindegyikkel történ egy és más, árfolyamuk le-felugrált. Egy dologra jó volt, az emberek egyre inkább irtóznak a papírpénztől, mert úgy érzik bármely percben bedőlhetnek. Az okokról kevés őszinte szó hangzik el. Az egyszerű tény az, hogy a világ el van adósodva. A jelenség oka könnyen megmagyarázható. Nem azok veszik fel a kölcsönöket, akiknek vissza kell majd fizetni. Gondold el, hogy ficánkolnál a hitelkártyáddal, ha nem te egyenlítenéd ki a tartozást.

A szóban forgó valutákhoz tartozó országok pedig nyakig ülnek az adósságban. Az USA és Japán gőzerővel rohannak a csőd felé. Az euró övezet országainak egyike-másika már rég becsődölt volna, ha nem húzzák őket ki a csávából. Természetesen Görögországra és Írországra gondolok, de szorosan mögöttük tolong még vagy három ország és persze Anglia, bár ők nem vezették be az eurót. A főkérdés természetesen az, hogy 2011-ben (ami elég mozgalmasnak ígérkezik) be fog-e dőlni valamelyik és ha igen, akkor követi-e a többi? A válasz nem könnyű, mert ilyen világkép még sohasem volt. Egy sötét pincében tapogatunk, hogy megtaláljuk a kapcsolót.  

A japán yen: A japán gazdaság a világon a harmadik helyen áll, de elképesztően nagy az állami tartozás, az éves GDP több, mint 200 %-a. Ez fejenként, minden egyes japán állampolgár számára, közel 100.000 €-t jelent. Papírforma szerint Japánnak már be kellett volna dőlni. Csakhogy a japán nép elképesztően takarékos, olyannyira, hogy a világon a japán háztartásoknak van a legnagyobb megtakarítása, és pusztán hazafiságból boldogan vesznek japán állami kötvényt még igen-igen alacsony kamat mellett is. A jen tehát elég stabil lábakon áll, és az alacsony kamatláb miatt csak csoszog a sír felé.

Az euró: Mint már írtam az euró övezethez tartozó országok némelyike nagyon rozoga lábakon áll. Görögország, Portugália, Írország, Olaszország, Belgium, és Spanyolország képezik a rosszfiúk társaságát. A görögök erre rátettek még egy jó nagy lapáttal, mert csaltak is. Persze az ördögi kör most is érvényesül, minél nagyobb egy ország tartozása, annál drágább a hitel felvétele – egyszerűen nem kapnak olcsóbban. Ez a kockázati felár. 2010-ben egyes európai országok államkötvényére csak igen magas kamat mellett akadt vevő. A görög kötvények hozamát 6 százalékról egyetlen hónap alatt fel kellet emelni 13 százalékra, ami már egy halálbiztos út a csődhöz. Ekkora kamat kigazdálkodhatatlan. De még a francia kötvényeken is egyre nagyobb hozamot követelnek.  Pillanatnyilag a piac arra kíváncsi mit hoznak össze a nagyok a bukásra álló országok megmentésére. A mentőangyal megint a németek lennének, de Merkelnek a politikai jövője forog kockán, mert a német népnek  már elege van a belőlük élőkből. Még néhány hét és kiderül, hogy a rosszfiúk előtt görgetett elképesztően sok adóssággal mi lesz. Már vannak olyan európai politikusok, akik az európai mentőalapot fel akarják emeltetni a szinte elképzelhetetlen 2.000 milliárd euróra. Miközben az összes adósság lerendezéséhez 4-5.000 milliárd euróra lenne szükség. A helyzet tehát (szerintem) totálisan reménytelen. Ha mégis megmentik a víz alá merült országokat, akkor annak egyetlen oka az, hogy még több vért akarnak kiszívni belőlük, mert a hidegen kalkuláló oligarchák szerint a haldoklókban van még néhány csepp vér.

A dollár: A világ legeladósodottabb országa az USA. A teljes állami adósság a napokban lépte át a 14.000 milliárd dollárt, ami az éves GDP 90 százaléka körül van. Az idei költségvetési hiányt 1.300 milliárdra becsülik. A hiány már olyan méreteket ölt, hogy a világ hitelezői, elsősorban Kína, nem képesek fedezni, így a FED (USA jegybankja) vásárolja fel az el nem adott kötvényeket. A „befektetők” egyre inkább vonakodnak a dollártól. Egészen az utóbbi időkig úgy tűnt, hogy a dollár és euró párharcból a dollár kerül ki győztesen, de jelenleg az átváltási arány 1.37 $ = 1 €, ami 15 % csökkenést jelent a júniusi csúcshoz (1,19) viszonyítva. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az euro bevezetésekor 1 €-ért csak 0,8 $-t kellett adni, akkor egyértelmű, hogy a dollár jelentős hanyatláson ment át az elmúlt 9 évben.  

A dollárral kapcsolatban nem érdemes fontolóra venni, hogy a kibocsátott államkötvények futamideje egyre rövidebb. Ennek abban  van a jelentősége, hogy a kölcsönök görgetése egyre gyorsabb, a hitelezők egyre gyakrabban jelentkeznek a tartozás kiegyenlítésére. Jelenleg az amerikai államkötvények átlagos futamideje 4,4 év. Ennek a  mutatónak a pontosságát akkor lehet lemérni, ha hozzávesszük, hogy a különben  nem túl jó gazdasági helyzetben lévő Nagy Britanniában ez 13 év. Ez nyilvánvalóan nagyobb lélegzési időt ad. A végjátékra akkor kerül sor, amikor a befektetők fokozódó fanyalgására a kötvény hozam eléri a 7 %-ot, mert akkor a dollár még elméletileg is visszahozhatatlan állapotba kerül, ugyanis ekkorra az állami bevétel fele az adósságszolgáltatás kifizetésére fog elmenni.

Ennek ellenére a dollárnak egy óriási előnye az euróval szemben, hogy a FED minden különösebb gond nélkül „nyomtathatja”, ami az euróról nem mondható el. Ez az oka annak, hogy nagyon sok pénzügyi megfigyelő (én viszont nem) hajlik arra, hogy a dollárra fogadjon az euróval szemben. Persze, hogy kinek lesz igaza, azt csak a jövő mondja meg.

Ugyanakkor vannak olyan érzéseim, hogy (Gedeon figyelj!) ott fenn, a padlásszobában az urak valójában mind a három valuta egy időben történő bukása mellett döntöttek, hogy teremthessenek egy világvalutát. Nem tudom, hogy az említett padlásszobába Soros Györgynek van-e meghívója, de ő minden esetre are openly talking about these things elég hangosan lobbizik ez ügyben. Ami pedig a tegnapi kommenteket illeti, a következő linken ki lehet kalkulálni a dollár inflációját: http://bit.ly/eauDkR

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(434) Tibor bá blogja – Nyugdíjpénztár vita

önarcképTragikomikus, de az ország két pártra szakadt. Nem kurucok és labancok, azt már kinőttük. Hanem Gyurcsány hívőkre és Orbán hívőkre. Mit számít, hogy Gyurcsányt már akkor felváltotta Bajnai a miniszterelnöki székben, amikor pártja még hatalmon  volt. Gyurcsány fogalommá vált, mint a Pick-szalámi. Gyurcsány kontra Orbán, punktum. Gyurcsány alatt drágult a benzin, Orbánék követelték a kormánytól az árcsökkentő közbelépést. Nem csináltak semmit. Most – Orbán alatt – tovább emelkedik a benzin ára, most meg a Gyurcsányék követelik a kormánytól az árcsökkentő közbelépést. Nem csinálnak semmit. A saját bálványának mindenki mindent megbocsát, minden húsbavágó intézkedését megérti, de a másiknak semmit. Aki pedig véletlenségből objektív akar  maradni, azt mind a két tábor letámadja. Ennek nézek én is elébe.

Orbán tehát kifosztotta a nyugdíjpénztárakat, illetve nem engedi eltőzsdézni az emberek pénzét. Hoppá! Tényleg az embereké? Előbb nézzünk egy kis kronológiát!

1994: Az emberek a töke teli lett Antall Józseffel és „kistafírozott” klientúrájával, és beszavazták a hatalomba a pufajkás ragadványnevű Horn Gyulát és MSZMP-és társait, mert egy M-et levettek az akronimjükből. A pártintrikát ragyogóan megtanuló Horn nem engedi, hogy pénzügyminisztere, Békesi László lerendezze az államháztartást, mert félt térnyerésétől. Nyolc hónap elvesztegetése után  Bokros Lajos kapja meg a pénzügyminiszteri tárcát, amikor már szorul a hurok a kormány nyakán. A Horn-kormány kénytelen az IMF-hez fordulni, mert már a kamatterheket se tudja az ország fizetni. Az IMF segít, de feltételei vannak. Jön a megszorítás (hogy ne vérezzünk el és jó sokáig lehessen minket fejni), amit Bokros Lajos neve fémjelez. Bokros szitokszóvá válik, annak ellenére, hogy bárki ül a székében, a „csomagot” meg kellett volna csinálni. A csomaghoz hozzátartozott a magánnyugdíj rendszer bevezetése. A társadalom felé azzal indokolták, hogy a demográfiai mutató szerint egyre több lesz az idős ember és egyre kevesebb a fiatal (ami természetesen igaz). Következésképpen a kirovó-elosztó rendszer fenntarthatatlan, mindenkinek önmagáról kell gondoskodni, hogy a kevéske állami nyugdíj mellett legyen majd egy jelentősebb kiegészítés. Ez azonban hatalmas felelőtlenség volt, amit az akkori Fidesz se kifogásolt. Miért  volt felelőtlenség? Mert az állam vállalta, hogy  befizet a magánnyugdíj pénztárakba. Mivel azonban az állami nyugdíjalapba kevesebb befizetés folyt be, mint amennyit ki kellett postázni a nyugdíjasoknak, az államnak a költségvetésből pótolni kellett a hányt. Ehhez a hiányhoz most aztán hozzájött még az is, amit az állam átutalt a magánnyugdíj pénztárakba. Miközben mind a hiányt, mind pedig ez utóbbit csak kölcsönből tudta fedezni. Végeredményben a IMF „tanács”, vagy inkább feltétel az állam eladósodását növelte.

Kérdem én, mi abban a ráció, hogy az állam pénzt utal a magánnyugdíj pénztárakba, akik ezt befektetik és kamatot kapnak rá. Viszont az állam csak kölcsönből tud befizetni a magánnyugdíj pénztárakba, és a kölcsön után kamatot kell fizetnie. Ráadásul a magánnyugdíj pénztárak a pénzük minimum 80 százalékát (mert erre a törvény kötelezte) magyar államkötvénybe fektették. Csuka fogta róka, róka fogta csuka. Most Orbán „kirabolta” a pénztárakat, illetve visszavette a kötvényeket. Az én olvasatomban mindössze annyi történt, hogy a korábbi nagylelkűségét az állam megbánta és  visszaköveteli az ajándékot, amire a Ptk. ad lehetőséget bizonyos esetekben. Tehát: Ptk. 580.§ „Az ajándékozási szerződés teljesítését az ajándékozó megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy a szerződés megkötése után körülményeiben olyan lényeges változás állott be, aminek következtében a szerződés teljesítése tőle többé nem várható el.” — A magyar államháztartás olyan állapotban van, hogy ezt az ajándékozást nem engedheti meg magának. Ezzel a húzással – ellentétben a balliberális propagandával – Orbán nem tetszés szerint elkölthető pénzhez jutott, hanem csak az államháztartási hiányt csökkentette, de nem az ez évit, hanem a kumulatív hiányt, azt a bizonyos 20.500 milliárdot. Ennek annyi a haszna, hogy a 2.750 milliárd után nem kell fizetni kamatot, ami persze nem semmi.

Ami pedig a „kiraboltakat” illeti, senki nem szereti, ha az ajándékot vissza kell adni, mert azt már a magáénak tudja. Viszont ez az okosan kitalált magánnyugdíj rendszer bennem érdekes gondolatokat ébreszt. Tőlem, a vén f@sz nyugdíjastól az állam havonta kb. 40.000 forint adót szed be. Ha ebből az adóból pénzt csoportosít át a magánnyugdíj pénztárakba, akkor tulajdonképpen részben én finanszírozom a mai fiatalok leendő nyugdíját. Amikor fiatal voltam, akkor finanszíroztam az öregek nyugdíját (elvonó-kirovó), most öregen pedig finanszírozzam a fiatalok nyugdíját? Nekem ebből kezd elegem lenni. Amikor ifjú voltam, akkor tisztelnem kellett az időseket. Most, hogy idős vagyok, le kell minket szarni. Én mikor leszek haszonélvező? Majd a túlvilágon? Akkor kénytelen leszek hinni benne! 😀  

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(432) Tibor bá blogja – Tavaszra várható az éhezők fellázadása

önarcképAz orosz titkosszolgálat kiszivárogtatta, hogy Obana és Sárközi  „elvileg megegyeztek” egy lázadás elhárító katonai egység létrehozásában. Az ok, hogy ez év tavaszára széleskörű fellázadás várható az éhező népek körében. Az elképzelés nem a fantázia szüleménye, mert ebben a pillanatban Algírban és Tunéziában éhezők lázadása folyik, több tucat halottal, mert a kivezényelt rendőrség kíméletlenül lövi a tüntető tömeget. Aki meghal, az már nem fog éhezni, alapon. A kormány a lázadás mértéke miatt tankokat vezényelt a fővárosba, Tuniszba, és kijárási tilalmat rendelt el, amit a tömegek nem tartanak be. Gazdasági szakértők szerint 2011 áprilisában jelentős élelmiszer áremelkedés várható, ami automatikusan fog követni az éhezők lázadása.

ENSZ jelemntés szerint a világ gabona készlete az egy évvel ezelőtti 197 millió tonnáról 175 millió tonnára csökkent. Ez a 11 százalékos csökkenés mindenképpen kereslet növekedéssel jár, amit az árnövekedés követ. Ez veszélyezteti a globális fejlődést és stabilitást, állítja Robert Zoellick, a Világbank elnöke: „a threat to global growth and social stability” A helyzet az, hogy a tökéletes káoszhoz elégséges egyetlen rossz világtermés, ami benne van a kalapban:  „one poor harvest away from chaos”. Összességében az elmúlt év katasztrofális volt: disasters World’s top wheat growing Nations a következő gabonatermelő országokban: Kína, India, USA, Oroszország, Franciaország, Kanada, Németország, Ukrajna, Ausztrália és Pakisztán, a következő részletezés szerint:

éhezésKína: 2010 tavaszán Kínában szárazság és homokviharok söpörtek végig, átnyúlva Vietnámra és Thaiföldre is.

India: Rekord méretű hőhullám és vízhiány, ami a kormányt vízkorlátozás bevezetésére kényszerítette. A levegő hőmérséklete nem egyszer túllépte az 50 °C értéket, amit itt Magyarországon el se tudunk képzelni. Sri Lanka miniszterelnöke felkérte kormányát, hogy készüljenek fel a várható krízisállapotra.

Oroszország: A világtermelés 10 %-át Oroszország produkálja, aminek 20   százalékát exportálja.  Oroszországban 130 éve nem mértek olyan, hetekig tartó meleget, mint 2010-ben, amihez szárazság és heves erdőtüzek párosultak. Oroszország hazai éves igénye 75 millió tonna gabona, amiből 2010-ben csak 65 milliót tudott megtermelni, így hozzá kellett nyúlni a 24 milliós tartalékhoz, de exportra nem jutott semmi.

Franciaország: A hideg és szárazság miatt a francia termelés közel 3 százalékkal maradt el a vártól.

Kanada: Kanadában soha nem látott szárazság tombolt  Record setting drought , ami rányomta bélyegét  a gabonatermelésre.

Ukrajna: A világ hatodik legnagyobb gabonatermelőjét Oroszországhoz hasonlóan  (the World’s top producer of barley and sixth biggest of wheat) tűzvész és szárazság sújtotta, aminek következtében leállították az exportálást.

Ausztrália: Queensland környékén hatalmas kiterjedésű áradás dúlt. A csapás „bibliai méreteket ölt”  „disaster of biblical proportions”. Az elöntött terület nagyobb mint Németország és Franciaország együttvéve. Egyes helyeken a víz magassága eléri a 10 métert.

Pakisztán: Az áradás több mint 20 millió embert érintett, 160.000 km2 került víz alá, ami Magyarország területének jó másfélszerese. 1700 emberéletet követelt és közel 2 millió otthont pusztított el. A mezőgazdasági termelésben jelentős kiesés várható. 17 million acres of Pakistan’s most fertile crop land, mert az árvíz elmosta a vetőmagokat is és megakadályozta az ültetést. Ez várhatóan 2011-ben jelentős gabonahiányhoz vezet food shortages.

Egyéb: A fentieken túlmenően Dél-Amerikát, a világ legnagyobb gabonatermő kontinensét is sose tapasztalt szárazság sújtotta. Az Amerikai Egyesült Államok 50 államából 49-et szokatlan méretű havazás bénított meg. Ami Floridában eddig még nem tapasztalt unprecedented damage to their crops in Florida károkat eredményezett. A szokatlan fagyok fontos mezőgazdasági területeket pusztított el California államban is. Mintha ez nem lenne elég, Dél Koreában (Ázsia legnagyobb marhahús exportőre) az elmúlt héten száj és körömfájás járvány tört ki, aminek következtében több millió állatott kellett elpusztítani a járvány kitörése után had to destroy millions of farm animals. A globális élelmezési krízis tovább növeléséhez tegyük hozzá az Amerikai Egyesült Államok múlt havi jelentését United States reported, miszerint a házi-méh állományuk és a dongó populációjuk gyakorlatilag teljesen kipusztult, ami igen komoly beporzási problémát jelent, végső soron jelentős termelési kiesést. Szakértők szerint a jelenlegi tartalékok mellett egy újabb, időjárási szélsőségeket hozó évet az emberiség már nem vészel túl hatalmas vesztességek nélkül.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(431) Tibor bá blogja – Hamad Subani: “War for the People; Profit for the Bankers”

önarcképAz emberek nyakukba kapják a háborút, a haszon a bankároké” cikk néhány napja bejárta a világ valamennyi „alternatív” hírforrását, és csütörtökön Gedeon is hivatkozott rá.

Kezdjük azzal, ki ez a Hamad Subani? Egy indiai blogszter, akiről a Wikipédia 1120 címet dob ki, míg rólam 7490-et. Némi túlzással azt mondhatnám, hogy nálam kb. hétszer „kisebb menő” (és hol vagyok én a nagymenőktől?). De, ha  meggondoljuk, hogy ő angol nyelven publikál, akkor tulajdonképpen egy apró porszemnek se számít a világhálón, mert a „War for the People….” Posztján kívül, alig szólalt meg. Ettől még természetesen lehetnek neki forradalmian új, briliáns meglátásai, amik különben egybeesnek Gedeon elméleteivel. Szerintem azonban nincsenek, de arra nagyon alkalmas a „mű”, hogy a gondolkodó kisemberek fejében tovább erősítsék a bankárokkal szembeni utálatot – akiket én se szeretek. [Ha most arra következtetsz, hogy én védem a bankárokat, akkor hatalmasat tévedsz, mindössze nem szeretem a félrevezetést semmilyen irányba]

Mind Hamad Subani, mind pedig Arma Gedeon tézise az, hogy a bankárok bábukat  nevelnek ki (Hitler, Sztálin, Churchill, De Gaulle, Adenauer, Tito, Roosevelt, Bush, Mao Ce-tung, és természetesen Gyurcsányt és Orbán Viktort is) abból a célból, hogy megvalósítsák a (főleg zsidó) bankárok nagy álmát. A bizonyítékok között elég sok minden van, amiket érdemes sora venni. Például a Gedeon által belinkel Henry Makow websitján látható egy Ford-teherautó hirdetés a Náci Németország idejéből. Arról egy szó se esik, hogy a Kölnben telepített Ford gyár első kocsija 1931-ben gördült le a futószalagról, Hitler hatalomra kerülése előtt 2 évvel. Akkor pedig mit bizonyít ez a 75 éves hirdetés? A Subani posztot átvevő másik  blogszterről, Makowról annyi tudható meg, hogy elsősorban szex-szel foglalkozik, mint például a relevánsnak aligha nevezhető „Nehezen nyélbeütött randevú” című műve, és van egy irodalmi Ph.D-je Torontóból. Fő trükkje az, hogy zsidó létére ostorozza a zsidókat. De mit is állítanak a fentiekben megnevezett úriemberek?       

1) „The Federal Reserve was set up in 1913 to finance both sides of two subsequent world wars.” = 1913-ban a FED-et azért hozták létre, hogy az egymást követő két világháborúban, mind a két oldalt anyagilag támogassák. — Ez egy akkora mellélövés, hogy nem is érdemes foglalkozni vele. Egy bank annak ad kölcsönt, aki kér és feltételezhetően vissza tudja fizetni. Az oligarcháknak köztudottan nincs se hazafisága, se nemzetisége, istene a pénz, és a profit érdekében bármire képes.

2) „If we assume that such systems are primarily instruments of war, can we also infer that the World Wars could have been prevented in their absence.” (cseles módon a kérdő mondatszerkezet után nincs kitéve a kérdőjel)  = Ha feltételezzük, hogy egy ilyen rendszer (nyilván a FED) a háború elsődleges elősegítője, akkor következtethetünk arra, hogy ha nem lettek volna, akkor a világháborúkra se került volna sor. — Tehát, amit eddig tudtunk a háborúk kirobbantásának okairól, az mind téves. Szó sincs arról, hogy az I. világháború oka a gyarmatosításból kimaradt  Németország helykérése a világgazdaságban, amire az angol féltékenység, és a francia félelem (Németország túlsúlya Európában) a kiutat az USA bevonásával megvívott háborúban látta. Szó se lehet arról, hogy Hitler revánsot akart volna a szégyenletes, és lebénító békeszerződés után.  A FED profitot akart, tehát kiképzett bábúkat, akik aztán a megrendelésnek megfelelően háborúztak egyet-kettőt. Az ember mindig tanul valamit. 😀

3) „Most of us naively assume that the Federal Reserve only underwrote the American war effort. This is not the case. In World War II, the Lend-Lease program was used to ship supplies worth $759 billion to other countries involved in the war.” = Sokan közülünk naivan feltételezik, hogy a FED mindössze segítette az amerikai háborús erőfeszítéseket. A helyzet azonban nem ez. A II. világháború alatt a kölcsönbérleti szerződés keretein belül 759 milliárd dollár értékű hadianyagot szállítottak a háborúban álló országoknak (megjegyzem, elsősorban a Szovjetuniónak). — Mi ebben a meglepő. Sztálin adta az emberanyagot, de nem volt elég hadifelszerelése. Angol-Amerikai érdek volt, hogy Sztálin nagy létszámú német hadtesteket tudjon leköti a keleti fronton. A hadianyagot az USA kormánya küldte, nem a FED.

4) „Even more bewildering is the fact that the inflated dollars churned  out by the Federal Reserve managed to find their way into Nazi Germany, through American private investments.” = Ennél is felháborítóbb, hogy a legyártott dollárt a FED  amerikai magán befektetőkön át a Náci Németországba juttatta. — Hogy is van ez? Tehát nem a II. világháború alatt, hanem az 1930-as békeévekben amerikaiak Németországban befektettek. Mi ebben a meglepő, szörnyű, vagy éppen elfogadhatatlan? Akinek jelentős tőkéje van, az  befektet ott, ahol ezt a legalkalmasabbnak találja. A felfutó félben lévő Németország ideális befektetési helynek számított.  Mi köze ehhez a FED-nek?

5) „it appears that the rearmament of Germany was largely the effort of Americans ‘investing’ the new American dollars produced by the Federal Reserve.” = Úgy tűnik, hogy a német újrafegyverzés főleg a FED által kreált új amerikai dollár befektetésével történt. — Hitler helyrehozta és meredeken növekvő pályára állította a német gazdaságot, a hatalmas (és lebénításra szánt) jóvátétel ellenére. Hitler szerint a Német Márka mögötti fedezet a német nép szorgalma és munkája volt,  mert az ország se valuta, se aranytartalékkal nem rendelkezett.

Most rátérek Gedeon állításaira.

1) Naiv ez a Whitney, abból a téves felfogásból indul ki, hogy a világpolitika szereplői azok, akik annak látszanak, tehát a „nemzetállamok”. Továbbá azt is készpénznek veszi, hogy az egyes államok tényleges irányítói azonosak az ország vezető tisztségeit betöltő személyekkel. — Ez azt implikálja (mint már írtam) hogy kiképzett bábúk vezetik az országokat. Ez az elmélet egyszerűen nem veszi figyelembe, hogy a sikeres politikusok közös tulajdonsága a kivételesen nagyfokú cezarománia. A hatalom megkaparintásáért nem egy még az életét is feláldozza (magyar példa rá, Nagy Imre és Rajk László). Hogy ezekre a vezetőkre időnként hatalmas külsőnyomás nehezedik (mint most például Orbán Viktorra médiatörvény ügyében, vagy Putyinra az S-300 leszállításának a  megtagadása érdekében) az egy normális diplomáciai jelenség. Van, aki a kényszerítő körülmények hatására beadja a derekát, van aki nem. — Kétségtelen, hogy bizonyos érdekcsoportok hatalmas pénzeket költenek egy-egy, számukra előnyös vezető megválasztására, vagy fegyveresen támogatnak egy-egy „Amerika barát”, de népellenes vezetőt. De odáig elmenni, hogy Hitlert a „háttér hatalmak” juttattak hatalomra, egetrengető túlzás. A Náci Párt korai szakaszában komoly hatalmi harc folyt. Hogy Hitler került ki győztesnek, az egyszerűen betervezhetetlen volt. Az pedig nem volt előre láthat, hogy megtébolyodik és egy elvesztett háborút, hatalmas  véráldozattal, az utolsó háztömbig folytat tökéletesen háttérbe szorítva a legminimálisabb racionalitást is. Ezt nem lehet 20 évvel korábban betervezni egy kastélyban megrendezett világtalálkozón.

2) „A valóságban Obamát nem kell ragozni, Putyin pedig rövid életútelemzés és vezetői tevékenysége vizsgálata után, csakis egyfajta kirakatfigurának tekinthető, míg a két országot ténylegesen ugyanazok a globalista bankárkörök irányítják.” — Obama esete valóban egyértelmű, mert az USA-t nem az elnök, hanem a 100 tagú szenátus irányítja, akiket a zsidó oligarchák már rég megvettek. Putyin egészen más eset. Putyint nem vették meg az oligarchák, ellenkezőleg tökéletesen ellenőrzés alatt tartja őket. Az én megítélésem szerint az életútelemzéssel nem sokra megyünk. Nem ritka jelenség, hogy valaki menetközben felnő a feladatához. A KGB igen jó iskola az intrikák, cselek, átverések útvesztőiben történő eligazodás megtanulásához. Putyint kifejezetten országának érdekét tartja szem előtt. Putyin mai megnyilvánulásából én azt veszem ki, hogy egyetlen egy kaput se zár be, mert még nem világos, kivel-kikkel kell szövetkeznie a nagy ellenséggel, az USA-val történő összecsapáskor. Ez lehet Európa, Kína, vagy mind a kettő. Valamint Izrael is számba jöhet a szélsőséges muzulmánok elleni harcban.        

3) „FED-et létrehozó globalista bankároligarchia egyaránt felfegyverezte az USÁ-t,  Németországot és a Szovjetuniót.” — A háború a bankároknak jó üzlet az Ókor óta, mert a háborúra való felkészülés rengeteg pénzbe kerül, amit kölcsönből fedeznek, és a zsákmányból terveznek  visszafizetni. De kölcsönt nem csak a FED folyósított.  Napóleon is fegyverkezett, és hódított. Sőt már Nagy Sándor is. Ezeket is a FED pénzelte? Nevetséges. A katolikus püspökök megáldották a frontra induló csapatokat Franciaországban éppen úgy, mint Németországban. A bankok kölcsönt folyósítottak Franciaországban éppen úgy, mint Németországban. Ehhez nem kell háttérhatalmi összeesküvés.

Csak úgy széljegyzetként megemlítem, hogy a január 14-i Haaretz-ben megjelent egy elemzés. Ezek szerint az izraeli politikában belső hatalmi harc folyik az Iránt megtámadni akarók és a mérsékeltek között. Benjamin Netanyahu miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter támadni akar, akár USA segítség nélkül is (Obamának esze ágában sincs). Ezzel szemben Az IDF vezérkari főnöke Gabi Askenazi, a Mossad feje Dagon, a katonai elhárítás vezetője Amos Yadlin és a Shin Bet feje Yuval Diskin nem akarja Iránt megtámadni. Hol van itt Gedeon által sugallt zsidó összeesküvés a precízen kidolgozott forgatókönyvvel? Természetesen vannak általános zsidó érdekek (és azon belül, attól eltérő egyéni érdekek), de hogy ez úgy működne, ahogy egyesek elképzelik, az szerintem kizárt. Persze, az SZDSZ szétbaszta magát, erre megalapították az LMP-t. De ugye, azt senki se gondolhatja komolyan, hogy ez így volt betervezve?

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(428) Tibor bá blogja – A CHF áldozatok megsegítése

önarcképElőre kikötöm, hogy nem kérek a dehonesztáló kommentekből a történelmi  visszatekintés miatt. Amikor megszülettem a szüleim a Kazinczy utcában laktak egy udvara néző, szoba-konyhában. Apám havonta 100 Pengőt kereset, amiből 30 Pengő volt a lakbére. Aki nem tudja, annak elmondom, hogy a szoba-konyha azt jelentette, hogy a konyhában volt egy falikút, közös wc az udvaron. A víz melegítés lavórban történt, gázlángon. Azért éltünk így, mert apám keresetéből ennyire tellett. Húsz évvel később, a szocializmusban, négyen éltünk egy szóba-konyha-fürdőszobában, ahol nekem a konyhában volt a kinyitható fotelágyam. Hogy a húgommal mit csináltak, amikor dugni akartak, azt nem tudom. Azért laktunk így, mert ezt engedhettük meg magunknak. Az 1980-as években apámék egy panellakásban laktak, a panelprogram következtében. Nem azért mert sokkal jobban kerestek, hanem azért mert a Nagy testvértől a földgázt és a nyersolajat húgyért-szarért kaptuk. Olcsó volt a házgyári panel és olcsó volt az energia. Az ország termelékenysége, GDP-je nemigen emelkedett, de mára felhalmoztunk 22.500.000.000.000 forint állami adósságot, aminek csak az éves kamata 1.500.000.000.000 forint. Ez lebontva 4 tagú családokra: a tartozás 9.000.000 forint, aminek az éves kamata: 595.000 forint. Ez a nagy büdös helyzet. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy ennek a kifizetéséhez az országnak legalább a fele nem tud hozzájárulni. Pontosítok, az ország feléből nem lehet kipréselni, akkor kiderül, hogy a „fizetőképes” családok terhe 18 millió forint, aminek az éves kamata 1.190.000 forint. Tehát durván havonta 200.000 forintot kell behajtani minden egyes fizetőképes családon ahhoz, hogy az adósságunk stagnáljon (a világ végéig) és ne emelkedjen tovább. Ez szerintem lehetetlenség. Az ilyen állapotban lévő ország ha akarná se tudná megmenteni a CHF hitelt felvevők tömegeit. Az teljes mértékben  nyilván való, hogy akik a lakóparki lakás álmát a gyakorlatban megvalósították, messze túlnyújtózkodtak a takaróin. Ez még akkor is igaz, ha a kölcsön felvételének pillanatában a családi költségvetés ezt felvállalhatónak találta, mert nem vették számításba (és ezt nem hányom a szemükre, mert ehhez tényleg éleslátás kellett volna), hogy a magyar államháztartás az általuk is élvezett relatív jólétet még mindig hitelből fedezi, és bizony az államháztartási hiányt kizárólag az állampolgároknak kell visszafizetni, akiknek a jelenlegi jövedelme nem garantált az idők  végtelenségéig, mert a kapitalizmusban minden a pillanatnyi kereslet-kínálat állapotától függ. Konkrétan, amint egy párt szilárdan megveti a lábát, és nem kell izgulnia az újraválasztás miatt, bizony meg fogja szorítani a társadalmat, azaz különböző módon, láthatóan,  vagy láthatatlanul meg fogja sarcolni  (most éppen ennek nézünk elébe).

És akkor most kanyarodjunk vissza a CHF áldozatok megsegítéséhez. Az állam vegye meg a lakásukat és ők fizessenek lakbért az államnak! Szép ötlet, csak nem kivitelezhető. 1) Az államnak nincs rá szabad forrása. Tehát ez csak kölcsönből lenne lehetséges. 2) Ha mégis megvalósulna, akkor mit jelentene ez lakbérben?  Vegyünk egy 20 milliós középértékű lakást, ami 40 év alatt leamortizálódik. A 20 millió éves kamata 1,4 millió, a tőke visszafizetése 40 év alatt = évi 500 ezer, a lakás érték leírása 4 év alatt = évi 500 ezer. A 20 milliós lakóparki lakás éves költsége 2,4 millió forint,  vagyis a bentlakónak havi 200.000 forintot kellene fizetni. Aki tehát havi 40.000 törlesztést vállalt, ami mára már 100.000, és ezt képtelen fizetni, úgy lenne megsegítve, hogy élete végéig havi 200.000 fizesse. Ebből világosan látszik, hogy hatalmas tömegek próbáltak olyan életkörülményeket teremteni maguknak, amihez se nekik, se az országnak nem volt meg a fedezete. Két emberöltő alatt (beiktatva egy elvesztett világháborút, és újjáépítést, egy szocialista kísérletet, egy forradalmat, egy lopással megspékelt rendszerváltást) nem lehet a szoba-konyhából felnőni a lakóparki luxuslakásokig. Akik a rabló kapitalista propagandának bedűltek, józan eszüket elveszítve, nem gondolták át mit csinálnak, elképesztő felelőtlenséggel fütyültek a valóságra, mert kiment a divatból az idős, tapasztalt szülőkkel megbeszélni egy-egy életfontosságú döntés következményeit. Annak idején én a szüleimtől ilyeneket tanultam: Csak addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér. A bankok sohase a te érdekeidet képviselik. Egy jó háztartásból csak a füst távozik a kéményen át és a hamu az ajtón keresztül. Ne öntsd ki addig a piszkos vizet, amíg nem teszel szert tisztára.

Nem ártana észrevenni, hogy csak azért mert az apád nem tudja beállítani a legújabb mobilt, és nem tanulja meg a szörfölést a világhálón, még nem feltétlenül hülye.       

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

(429) Tibor bá blogja – Putyin felkészül egy háborúra

önarcképEz a poszt Mike Whitney, neves ausztrál politikai elemző munkájának felhasználásával készült, amit Molnár Ibolya fordított le. A politikai elemzés az én munkám. A fejléc megváltoztatására Ibolya kérésére került sor.

 

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, orosz miniszterelnök napjainkban a világ legnépszerűbb vezetője saját hazájában. A miniszterelnöki munkáját minősítő elégedettségi fok rendszerint 80 % felett van. (Megjegyzés: Amerikában az elnöki munka minőségével való elégedettségi fok mérését George Gallup vezette be az 1930-as évek végén. A fok azt a százalékot jelöli, melyet a szavazók adnak egy különleges személyre – általában egy politikai közszereplőre – vagy egy programmal kapcsolatosan. A közvéleménykutatók általában a következő kérdést teszik fel: „Mennyire elégedett, vagy elégedetlen Ön azzal, ahogyan X.Y. elnök a munkáját végzi? Természetesen, mint minden közvélemény kutatás, ez is a szavazók szubjektív véleményét tükrözi.)

Tehát, Putyin elnököt nemcsak csendes, megbízható vezetési módszeréért csodálják, de azért is, mert a Szovjetunió kaotikus szétesése után visszaállította Oroszország korábbi nagyságát. Az orosz nép szereti Putyint, a szülők újszülött gyermekeiket róla nevezik el, a vodkagyártók és a kaviártermelők előszeretettel használják termékeik címkéin a nevét, az eladási forgalom felfutását remélve, de Putyin arca látható a fiatalok pólóin is. Az orosz nép elképzelhetetlennek tartja, hogy egy év múlva, amikor letelik Putyin miniszterelnöki megbízatása, leköszönjön. Az orosz nép ugyanis azt akarja, hogy maradjon a hivatalában, és harmadszor is induljon az elnöki címért, amit Putyin hatalmas többséggel meg is fog nyerni.

Putyin és George Bush amerikai elnök között feltételezhetően jó volt a viszony, azonban az amerikai-orosz kapcsolatok 2007. február 10-e óta, amikor Putyin egy müncheni nemzetközi konferencián beszédet tartott, jelentősen megromlottak. A 45 perces prezentációjában ugyanis Putyin hangot adott azon nézeteinek, hogyan is kellene szerinte a világ vezetőinek a globális biztonság kérdését menedzselni. Beszéde tömör, ám annál velősebb elemzés volt, amely meglepte az amerikai diplomatákat és felbőszítette Bush Fehér Házát.

Íme, néhány idézet Putyin beszédéből: A biztonság egyetemes, megoszthatatlan jellege azon alapelvet fejezi ki, mely szerint „egy ember biztonsága mindenki biztonsága. Ahogy Franklin D. Roosevelt amerikai elnök a II. Világháború kitörését követő napokban mondta: „Ha a béke a világon bárhol darabokra hullik, akkor minden ország békéje mindenhol veszélybe kerül.”

Beszéde közepén Putyin hangsúlyozottan kritizálta Amerika külpolitikáját és annak a globális biztonságra gyakorolt veszélyeit. „Mit jelent az egypólusú világ? Bár lehet szépíteni ennek jelentését, a végére mégsem jelent majd mást, mint azt, hogy egy hatalmi központ, egy erőközpont és egy döntéshozó központ létezik a világban. Ez egy olyan világ, ahol egy uralkodó van. És ez nemcsak mindazok számára lesz majd vészes, akik e rendszeren belül vannak, de magának az uralkodónak is, mivel belülről pusztítja el önmagát. És ennek semmi köze sincs a demokráciához. Mivel, ahogyan azt Önök is tudják, a demokrácia a többség hatalma a kisebbség érdekeinek és véleményeinek figyelembe vételéve.”

Mire beszédében ideért a konferencia minden résztvevője érzékelhette, hogy Putyin nem a terrorizmus fenyegetéséről, hanem az agresszió és a globális diktatúra fenyegetéséről beszél. Bár Putyin megpróbálta nézeteit „barátok közötti őszinte beszélgetés” jelzővel finomítani, mégis a hallgatóság számára egyértelművé vált, hogy Putyin az Amerikai Egyesült Államokat jelölte meg, mint a világ legnagyobb bajkeverőjét. De itt nem állt meg, folytatta: „Az egyoldalú és törvénytelen akciók nem oldottak meg semmilyen problémát. Sőt, csak újabb emberi tragédiákat okoztak, és újabb feszültséggócokat teremtettek. Ítéljék meg Önök! A háborúk, valamint a helyi és a regionális konfliktusok nem csökkentek, és ezekben a konfliktusokban az áldozatok száma sem lett kevesebb – ellenkezőleg, egyre többen halnak meg.

Napjainkban egy fékezhetetlen, mindent elsöprő katonai erő felhasználásának vagyunk a szemtanúi, amely a világot az állandó konfliktusok szakadékába taszítja. Ráadásul folyamatosan látjuk a nemzetközi jog alapelveinek semmibevételét. Ami azt illeti, a független jogi normák növekvő mértékben közelednek egyetlen állam, jogi rendszeréhez. Ez az egyetlen állam természetesen az Amerikai Egyesült Államok, amely minden téren túllépett nemzeti határain. Ez látható a gazdasági, a politikai, a kulturális és az oktatási politikákban, amelyeket ráerőszakol más nemzetekre. Ez természetesen senkinek se tetszik, senkit nem tesz boldoggá. De tovább megyek, ez rendkívüli mértékben veszélyes, mert senki nem érzi magát biztonságban. Megismétlem, senki nem érzi magát biztonságban! Ugyanis, senki nem érzi azt, hogy a nemzetközi jog meg tudja védeni. Az csak természetes, hogy ez a politika a fegyverkezési versenyt ösztönzi.

Az erő dominanciája számos országot abban támogat, hogy tömegpusztító fegyverekre tegyenek szert. Tehát új fenyegetések jelennek meg – bár ezek már előzőleg is ismertek voltak – mint például a globális jelleget öltő terrorizmus. Meggyőződésem, hogy elértük azt a döntő pillanatot, amikor komolyan el kell gondolkodnunk a globális biztonság felépítéséről.”

(A beszéd teljes szövege angol fordítása itt található: http://bit.ly/fvhfoD  

Ezért gyűlöli Washington Putyint, és a mainstream média ezért kiáltja ki Putyint diktátornak. Putyin bejelentette, hogy az egypólusú világnézet ellenzője. Ugyanis nem fogadja el azt az elvet, amit az idősebb Bush így fogalmazott meg: „Mindig az történik, amit az USA akar.”

Ezzel szemben Putyin egy többpólusú világot akar, amelyben az egyes államok egyenlők. Kérdés, Putyin tényleg ennyire naív, vagy csak diplomácia? Valóban azt gondolta, hogy ha szerte a világban kritizálja az USA-t, az tényleg konstruktív politikai változásokhoz fog vezetni? Az USA külpolitikája nem változik. Az továbbra is megváltoztathatatlan, kérlelhetetlen és gonosz. Amerika birtokolja a világot és azt követeli, hogy a külföldi vezetők engedelmeskedjenek Washington akaratának. „Kövesd az utasításokat, vagy különben…” (lásd: Szerbia).

De nézzük tovább Putyin szavait: „Meggyőződésem, hogy az ENSZ az egyetlen szervezet, amely a katonai beavatkozásokról döntéseket hozhat, az alapszabálya értelmében. Ezen felül, meg kell győződni arról, hogy a nemzetközi jognak létezik egyetemes jellege, mind a koncepciók, mind a normák alkalmazását illetően…”

Ez a fajta idealisztikus fecsegés méltatlan egy olyan éles eszű vezetőhöz, mint Putyin. Hol látunk a világban bármilyen bizonyítékot arra nézve, hogy az ENSZ a háborúk kitörését megakadályozza, vagy, hogy a nemzetközi jog nem az USA, vagy Izrael jövőbéli agressziójához szolgálna ürügyként? Az ENSZ semmit nem jelent Bush, Obama, vagy bárki más számára, aki éppen elfoglalja az elnöki széket a Fehér Házban. Mert az ENSZ csak egyike azon eszközöknek, amelyeket a Fehér Ház a stratégiai céljainak az eléréséhez használ.

Putyin azt akarja, hogy az orosz-európai határ minden oldalán csökkentsék a fegyverek és a csapatok számát. Ezzel szemben, az USA rakétarendszereket akar telepíteni Kelet-Európába és NATO/USA katonai támaszpontokat akar telepíteni Közép-Ázsiába, mert így akarja körbekeríteni Oroszországot, ami a régió destabilizálását jelenti.

Bush/Obama terve, amely szerint rakétavédelmi rendszereket akarnak betelepíteni Lengyelországba és a Cseh Köztársaságba, a világ körül integrálná az USA nukleáris eszközeit, ezzel biztosítva az USA-nak az „első csapás” lehetőségét, amelyre válaszképpen Oroszországnak Európában kellene több célpontot megsemmisíteni.

Belátható, hogy Putyin egész egyszerűen nem engedheti meg, hogy az orosz nemzet biztonságát érintő fenyegetést válasz nélkül hagyjon. Teljesen irreleváns, hogy csökkenteni akarja-e a nukleáris fegyverek számát, vagy sem, kényszerítve lesz arra, hogy fokozza katonai erejét. A rakétaelhárító rendszerek ugyanis egy újabb, elkerülhetetlen fegyverkezési versenyt indítottak el.

Putyin elnöksége kezdetén még botladozott, de mára már bebizonyította, hogy gyorsan tanul, már azt is tudja, hogyan kell kezelni az USA-t, valamint a Közép-Ázsiaszerte burjánzó USA/NATO katonai támaszpontokat, a CIA által szponzorált „színkódolt” forradalmak inogó rezsimjeit, amelyek barátságos arcot mutattak Moszkvának, az USA alapította a „nem kormányzati szerveket (NGOs)” is, amelyek azért működnek Oroszországban, hogy destabilizálják a kormányzatot. Ezeket a „színlelt” emberi jogi szervezeteket az orosz titkos szolgálatok gondos megfigyelés alatt tartanak, és gyakran zaklatják őket az olyan jobboldali, nacionalista fiatal csoportok, mint a „Nashi” (= Fiatal Demokratikus Antifasiszta Mozgalom – Oroszországban).

Putyin valódi „felébredése” akkor történt meg, amikor Grúzia elnöke, Mikhail Saakashvili 4 évvel ezelőtt elözönlötte Dél-Oszétiát. Abban az időben ugyanis a mainstram média azt jelentette, hogy Oroszország háborút indított, de hamarosan kiderült, hogy nem arról volt szó. A következőben ismertetjük a volt orosz elnök, Mikhail Gorbacsov rövid összefoglalóját arról, mi történt valójában:

„Dél-Oszétiában viszonylagos nyugalom volt. Az orosz, grúz és oszét csapatokból álló békefenntartó erők teljesítették küldetésüket, és az egymás szomszédságában élő egyszerű oszétok és grúzok békésen éltek egymás mellett. Ebben a nyugodt helyzetben augusztus 7-e éjszakáján a grúz katonai erők sorozatvetőkkel megtámadták Dél-Oszétia fővárosát, Tskhinvali-t, ahol hatalmas területeket pusztítottak el. Katonai támadást indítani ártatlan civilek  ellen, egy olyan meggondolatlan döntés volt, amelynek tragikus következményei mára már világossá váltak. A grúz vezetés mindezt csak egy nagyhatalom támogatásával és bátorításával tehette meg. A grúz katonákat több száz amerikai kiképező készítette fel, míg modern fegyverekkel az USA-án kívül még Izrael is ellátta. Saakashvilinek beígérték a NATO tagságot. Ezen felbátorodva azt gondolta, egy „villámháborúval” győzhet Dél-Oszétiában. Az orvtámadásra Oroszország kénytelen volt válaszolni, amire a nyugati propaganda úgy reagált, hogy „a kicsi és védtelen Grúzia ellen agressziót követtek el.”

Gorbacsov beszámolója pontos, de néhány fontos részletet kihagyott. Tskhinvaliban egyáltalán nincsenek katonai létesítmények. A város valójában egy ipari központ, amely fafeldolgozó üzemekből, gyártótelepekből és lakóházakból áll, mert egyúttal 30.000 dél-oszét otthona is. Amikor Saakashvili  elrendelte a város légibombázását és nehéztüzérségi lövetését, pontosan tudta, hogy civil lakosok százait ölheti meg otthonaikban. Ennek ellenére elrendelte a bombázást.

A grúz hadsereg feltartóztathatatlanul hatolt be a városba, miután a város lakossága átmenekült a határon Oroszországba. Az öregek és a betegek elbújtak a pincékben, miközben a tankok tüzelve robogtak át a városon, és lőttek mindent, amit értek. Egyes kritikusok ezt a támadást Gáza, Izrael által történt lerohanásához hasonlították, ahol a zsidók a civil lakosság ellen a modern hadsereg összes erejét bevetették.

Az invázió kezdetét követő 24 órán belül az orosz katonai egységek átlépték a határt, behatoltak Tskhinvali városába, és harc nélkül szétoszlatták a grúz hadsereget. Michael Binyon újságíró mindezeket a következőképpen foglalta össze: „A csapás rövid volt, és halálos — elég volt ahhoz, hogy a grúzok megszégyenülten, pánikszerűen futamodjanak meg, olyan sietséggel, hogy sokan még a fegyverüket is maguk mögött hagyták. Teljes vereség volt, és egy újabb monokli az amerikaiak által kiképzett hadsereg szeme alá.

Mire Tskhinvali felszabadult, a városközpontot lángok borították, az utcákon szanaszét hevertek az orvlövészek golyói által megölt emberek holttestei. A város egyetlen kórháza füstölgő romhalmazzá vált. Mindent egybevetve, több mint 2000 civil lakost öltek meg a grúzok egy olyan hadműveletben, amelyet egyértelműen a Fehér Ház agyalt ki és támogatott.

A Dél-oszétiai összecsapás jó lecke volt Putyin számára, aki korábban azt remélte, hogy az amerikai-orosz kapcsolatok légköre majd fokozatosan „felolvad”. Ma már tudja, hogy ez elképzelhetetlen, mert amikor egy másik nemzet megöli néped gyermekeit, minden megváltozik. Mindegyik oldal rugalmatlanná válik, és a béke kilátásai elhalványulnak.

Máskülönben az USA közép-ázsiai stratégiája egyáltalán nem változott, ezért Putyinnak fel kell készülni a következő konfrontációra. Ez az oka annak, miért szövetségi rendszert alakít ki. Ez természetesen kihívás elé állítja az USA birodalmi ambícióit, nemcsak a régióban, de az egész világon. Ez az oka annak, amiért Putyin keresi az USA meggyengítésének a lehetőségeit. Amikor a haldokló óriás utolsó, elkeseredett csapására készül, Putyin készen fog állni a válasszal. Oroszország szerencsés, hogy ilyen vezetője van.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(426) Tibor bá blogja – Azok a híres lakáshitelek

önarcképMost már egy ideje a körül forog a vita, hogy a lakáshitelek törlesztő részlete egyes esetekben közel duplájára nőtt, ami sok százezer családot sodort végveszélybe. A hitelek hatalmas hányadát CHF-be vették fel, amikor egy svájci frank 140 forintot ért, és ez a fránya CHF most 220 forint környékén ingadozik, ami több mint 50 százalékos emelkedés. Így fordulhat elő olyan konkrét eset, hogy az eredetileg havi 37.000 forintos havi törlesztő részlet mára 78.000 forintra nőtt, ami 110 %-os emelkedést jelent, tehát több mint megduplázódott.

Most végezzünk egy gondolatkísérletet, és játsszuk végig az egészet. 2008 április 1-én (már csak a vicc kedvéért is) bemegyek az ERSTE Bank valamelyik fiókjába és előállok azzal, hogy lakásvásárláshoz 6.000.000 forint kölcsönt szeretnék felvenni. Itt közlik velem, hogy őket nem érdekli, hogy mire akarom felhasználni a pénzt, tehát egy 6 millió forintos, szabadon felhasználható hitelről lehet szó, amennyiben jelzálog céljából fel tudok mutatni valami ingatlant, ami természetesen lehet az a lakás is, amit meg kívánok  venni, de a jelzáloghitel összege nem haladhatja meg a felajánlott ingatlan értékének a 75 %-át. Ez ugye azt jelenti, hogy a megvásárlandó lakásom értékének legalább 8 milliósnak kell lenni, aminél természetesen lehet több. Jelzem, hogy ez OK, kérem tehát a hitelt. Ekkor felhívják a figyelmemet (vagy szóban, vagy egy nyomtatvány át nyújtásával) a következőkre – de persze a figyelmem, illetve a gondolataim már rég nem ott járnak, hanem a leendő lakásom nappali szobájának a berendezése körül. Pedig jobb lenne, ha figyelnék, mert a banknak vannak további feltételei is:  

1) Nekem kell fizetni az értékbecslési díjat, hiszen a bank meg akar győződni arról, hogy a jelzálogjog alá vont ingatlan értéke valóban eléri a 8 millió forintot. Egy ilyen értékbecslés, mondjuk 30.000 forint (de mi ez a 6 millióhoz képest).

2) Bizonyítanom kell, hogy a felajánlott ingatlan  valóban az enyém, és tehermentes és nincs rá senkinek haszonélvezeti joga. Ezért a földhivatalból ki kell kérnem egy „tulajdon lap” másolatot, ami 6000 forint és egy fél  nap.

3) A bankkal kell kötnöm egy szerződést, amit ellen kell jegyeztetni vagy egy ügyvéddel,  vagy egy közjegyzővel.  Van olyan ügyvéd, aki ezt elvégzi 15.000 forintért, de a bank ragaszkodik a közjegyzőhöz, akik viszont ennek a többszörösét kérik, de azért 100.000 forintnál nem lehet több. 😀

4) Természetesen feltétel, hogy a banknál vezessek folyószámlát és oda folyjon be a jövedelmem, és ugye akkor lesz számlavezetési díj, de ez mazsola a többihez képest.

5) A bank nem hajlandó semmi rizikót vállalni, és mivel egy földrengés vagy tűzvész megsemmisítheti a lakásomat, azaz a jelzálogjog egy pillanat alatt semmit se érhet, tehát az ingatlant be kell biztosítatnom, ami éves szinten 10.000 forintos nagyságrendű költség és bár engem terhel, a kedvezményezett a bank lesz (ez azt jelenti, hogy káreset után nekik fizetnek, nem nekem).

6) De mi van akkor, ha időközben meghalok? Ezt a rizikót a bank nem vállalja fel, tehát kötelez arra, hogy biztosítsam be az életemet is, ha kölcsönt akarok kapni. Az élet biztosítás is 10.000 forint nagyságrendű, éves szinten.

Mivel – mint írtam – én már a lakás berendezésén gondolkodom, ezek az apró részletek nem érdekelnek, csak folyósítsák már azt a hitelt. Ekkor azonban a bank alkalmazottja kicsit megráz, hogy figyeljek rá, majd rátér a kamatra és a futamidőre, aztán érdeklődik, hogy mennyit tudnék havonta törleszteni? Én mondom, hogy úgy kb. 40.000  forintot. Ekkor ajánlják nekem, hogy ha CHF-ben veszem fel a hitelt, akkor havi 311,53 svájci frank részletfizetés mellett, ami pillanatnyilag 43.614 forint, össze-vissza 19 évig kell törlesztenem. Hát ez még belefér, és boldogan egyezek bele. Istenem, mi az a 19 év nekem, úgy el fog röppenni, mint egy pillanat.

Lehet, hogy mondták, csak nem emlékszem. Lehet, hogy nem is mondták, de én nem kérdeztem rá. Minden esetre a helyzet az, hogy a forintban adott hitel esetén a kamat 21 % lett volna, míg CHF-ben „csak” 9,55 %-ot számítottak fel. Ezen kívül a tájékoztatóban világosan szerepel a következő mondat: „Az érvényben lévő kamatok, díjak és jutalékok mértékét a mindenkori hatályos Hirdetmény tartalmazza.”

Persze, ezt én majd csak akkor fogom elolvasni, amikor a törlesztő részletet felemelik 78.000 forintra és ki fogok akadni, hogy nem csak az árfolyam változott, de még a kamatokat is megemelték, méghozzá egyoldalúan. Ráadásul az is kiderül, hogy a számlámra érkező forintból havonta leemelik a törlesztő részlet megvételéhez szükséges forintot, a mindenkori „vételi árfolyamon”. Ez azonban jó néhány forinttal több, mint amennyiért a pénzváltóknál lehet kapni. Tehát a bank itt is kaszál. Nem szép dolog, de legyünk őszinték, én voltam a hülye, illetve a figyelmetlen,  nemtörődöm, vagy mit-tudom-én-mi.  Mindenesetre a nagy H-betűvel írt „hirdetmény” meg előtte a „hatályos” jelző az egésznek olyan hatósági ízt ad, és egyáltalán nem tükrözi, hogy itt tulajdonképpen két egyenrangú fél szerződik egymással. Arról nem is beszélve, hogy a Ptk. Kötelmi joggal foglalkozó része világosan kimondja, hogy egy szerződést az egyik fél a másik beleegyezése nélkül nem  változtathatja meg. Igen-igen, állítja a bank, de én a szerződésben ebbe beleegyeztem. Csakhogy a Ptk. 8.§ (3) bekezdése kimondja: „A jogképességet korlátozó szerződés, vagy egyoldalú nyilatkozat semmis.” Amit én úgy ételmezek, hogy jogairól senki nem mondhat le szerződésileg, ha lemond, akkor az a szerződés semmis. Vagyis az önkényes kamatláb emelés törvényellenes. Hogy ez még senkinek nem jutott eszébe, azt én nem értem. De akkor ezt a vonalat hagyjuk!  

Persze, ha egy kicsit is elgondolkoztam volna, akkor a következőket állapíthattam volna meg: 19×12=228 hónapon át kell törlesztenem 43.614 forintot, akkor az összesen 9.944.000 forint, amennyiben semmi se változik. Hogy 19 év alatt semmi se változzon, az akkora csoda, ami még Jézus Krisztusnak se jutott eszébe, tehát teljesen kizárt. Mint ahogy jött is a változás, mert alig telt el két év és a részlet máris 78 ezer lett. Vagyis a végén úgy tűnik, hogy 20 milliót fogok visszafizetni, tehát a 6 milliós kölcsön ára 14 millió forint. Hát normális vagyok én? Naná, hogy normális vagyok (kognitív disszonancia), azok a szemét bankárok, meg a rohadt kamatos kamatjuk, fel kell őket akasztani! Na jó, csillapodjunk le!

A bankszakmában dolgozó kedves hölgy, aki az egészet intézte, az természetesen pontosan tudta, hogy a kölcsön felvételekor én tulajdonképpen egy gazdasági öngyilkosságot követtem el, csak az eszközt nem kellő óvatossággal választottam meg, és így a halál beállásáig néhány évet várni kell. Figyelmeztetni azért nem figyelmeztetett, mert egyfelől ez nem munkaköri kötelessége, másfelől egy alkalmazott nem ronthatja cége gazdasági érdekeit, végül pedig prémiumot és mamutfizetést kap, pontosan azért, hogy minél több ügyfelet rábeszéljen a CHF hitel felvételére. Nem szép tőle, de végül is mindenkinek élni kell valamiből.

Ez természetesen a múlt, viszont fennmarad a kérdés, most mi legyen? Először is mérjük fel, mi a helyzet (belső információ szerint):

1) Vannak, akik a kilakoltatási moratórium hatására beszüntették a törlesztést. Máshol nyitottak egy új bankszámlát és a fizetésüket oda irányítják. Aztán vidáman élnek tovább abban a lakásban, ami nem az övék és csak isten tudja, hogy miben reménykednek.

2) Van, aki úgy gondolja, hogy a kocsi és a lakás részletei közül csak a kocsit fizeti, ugyanis a kocsi  birtoklása munkahelyi követelmény, ha nincs kocsi, nincs állás se. És ugye kocsira nincs moratórium. Érdekes lesz nézni, hogy kilakoltatás után majd a kocsijában fog aludni és a hűtővízből fog mosakodni. A szilárd és cseppfolyós ürítésre még nem talált  megoldást, de majd valamit kitalál.   

3) Tudnak olyan hölgyről, aki más banknál vezetett számlájára nem utaltat át pénzt, mert onnan vonnák le a lakáshitel részleteit, de ennél a banknál vezetett számlájáról egy drogéria lekért 30.000 forintot egy üveg kölni vásárlásáért (vagyis a bankok informálják egymást – persze törvénysértő módon). Ez nekem különösen szimpatikus 😀 , mert bizonyára arra gondol, hogy majd az állam megmenti a kilakoltatástól és az én adómból is ki fogja segíteni a 30 ezres parfümvásárlás terén.

Természetesen vannak olyanok, akik tök normálisan állnak hozzá a tartozásukhoz és fizetnek, amíg tudnak, aminek érdekében sok mindenről lemondanak, amit nem terveztek be. Viszont a férj-feleség közül bármelyik, bármikor elveszítheti az állását és akkor összeomlik az egész. Lépjen tehát az állam. Az állam már lépett a moratóriummal, de ez egy ideiglenes intézkedés, ami lélegzetvételi időt ad csak (és mint látható egyesek hülyén használják ki). Végül a tartozást ki kell pengetni. Léteznek megoldások, például az állam megveszi a lakást és bérbe adja az eredeti és benne lakó vevőnek. Ez egy humánus és tetszetős megoldás lenne, de az államnak nincs pénze. Így aztán, hogy mi fog történni, tényleg a jövő zenéje.

Én meg úgy döntöttem (a gondolatkisérletben), hogy „jobb késő, moint soha” alapon, a tartozásomat átteszem forint alapura. A bank volt olyan kedves és elfogadta. Így a havi törlesztő részletem 95.000 forint lesz, az eredeti 37.000 helyett. Lehet, hogy nem szép dolog tőlem, meg nem hazafias, de én Kádárt visszasírom (igaz, akkor még fiatalabb is voltam) 😀

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(425) Tibor bá blogja – Fegyveres konfliktusok 2011-ben

Csak azért mert Európában legfeljebb közlekedési balesetek vannak, és a Balkán kivételével (az nem is igazán Európa) 1945-óta nem ropogtak a fegyverek, nem jelenti azt, hogy a világ más tájain nincsenek „fegyveres konfliktusok”. Itt van mindjárt a Mexikói Drog Háború, ami tényleg háborús méreteket öltő konfliktus. Lásd az alábbi képet, de erre még visszatérek.

1

Persze van még ilyen jócskán. Afganisztán hegyes-völgyes vidékétől egészen a Demokratikus Kongói Köztársaság dzsungeléig. A kérdés tehát az, hogy mit hoz a 2011. Például az Elefántcsont parton?

2

Öt év szünet után választásokat tartottak október 31.-én. Az induló Laurent Gbagbo és Alassane Quattara nem értettek egyet az eredményben (az egyik nyilván Amerika barát, a másik pedig nemzeti). Mind a kettő miniszterelnöknek érzi magát. A Nemzetközi Közösség (jaj de  büdös ez a kifejezés) az ENSZ, az Afrikai Unió, a Nyugat Afrikai Országok Gazdasági Közössége, a korábbi gyarmatosító Franciaország és persze az USA Outtarát ismerik el. A két tábor között elindult a gyilkolás, ami eddig 20-25 halálhoz vezetett, de a játszma még csak most kezdődött el. A polgárháború elkerülhetetlennek látszik.

Kolumbia

Első ránézésre Kolumbia 2011-es kilátásai jók. Az új elnök Juan Manuel Santos 46 éve leszabotált reformokat indított be. Kapcsolatuk a szomszédos Venezuelával és Ecuadorral jó. Viszont az ország 8000 fős Forradalmi hadserege igen aktív. Az elnök beiktatásának hetében 30 rendőrt öltek meg. A helyzet itt is hasonló az Elefántcsont partival. Senor Santos USA barát, amit a gerillákról ez nem mondható el 😀 . Az összecsapások minden bizonnyal fokozódni fognak, és mert a gerilláknak hatalmas támogató tábora van, előbb vagy utóbb az amcsik be fognak avatkozni. Hab a tortán, hogy drogtermelésben érdekelt fegyveres bandák is bele-bele köpnek a levesbe.

3

Zimbabwe

Az egységes kormányban benne van a régi ismerős Robert Mugabe és az ellenzék vezére Morgan Tsvangirai. Együttműködésük napról-napra csökken. A robbanási pont a következő választások lesznek. A 2008-as választásokat Tsvangirai nyerte meg, de az ellenlábas ezt nem ismerte el. A tényleges hatalom továbbra is Mugabe kezében maradt, míg Tsvangirai megkapta a miniszterelnöki széket. Ennek az állapotnak Mugabe véget akar vetni, aminek érdekében 2011- közepén választásokat akar tartatni, ahol a régi csalási taktikával nyerni szeretne. A választások körül várhatóan afrikai méretű zavargások fognak keletkezni, ami átcsaphat polgárháborúba.

4

Irak

Az ország, ahol semmi se  változott (sokat). Az USA továbbra is játssza a demokrácia megteremtését, miközben iparkodik egy Amerika barát kormányt kialakítani, ami többé-kevésbé fából vaskarika. A nagy próbálkozásba havonta kb. 300 iraki hal bele. Szerintem a demokratizálódásos harcok addig fognak tartani, amíg van Irak alatt olaj a földben.

5

Venezuela

Az erősen baloldali beállítottságú Chávez-ről már mindenki hallott. A probléma az, hogy a CIA mindent megtesz, hogy megbuktassa  Chávezt. Jó pénzért mindenütt lehet  verbuválni tüntetőket. Jó esély van arra, hogy az USA beavatkozik és demokráciát visz oda is, olyan iraki módra.

6

Szudán

Szudán sorsa január 9-én dűl el, amikor is a déli rész elszakadására ki van tűzve egy népszavazás. Az eredmény nem kétséges, dél Szudán el akar szakadni. A két évtizeden át vívott háborúnak 2005-ben lett vége egy béke-nyilatkozat aláírásával. A probléma valódi oka az, hogy a határvonal meghúzása olajban gazdag vidéken történik, ahol 10-20 km el „csúszás” anyagi következménye óriási. Ebből kifolyólag a fegyveres konfliktus kirobbanása, szinte garantált.

7

Mexikó

Felipe Calderón négy éve üzent hadat az ország drog báróinak. Négy év alatt 30.000 ember esett áldozatul a „drogháborúnak”. Igaz a legtöbb áldozatot az egymással versengő bandák közti összecsapás hozott. Jelenleg Mexikóban a legveszélyesebb város az USA határához közelálló Ciudad Juárez. Ráadásul az összecsapások egy része átterjed a határ másik oldalára is. Talán ez az oka annak, hogy Mexikó évi 400 millió dollár segélyt kap a drogbárok elleni harcra. Ennek ellenére egyáltalán nem lehet látni, hogy a Kormány állna nyerésre, vagy egyáltalán megnyerheti a harcot. Mindeközben a lakosság fizeti a legnagyobb árat, mert az élet minősége folyamatosan romlik. Miközben a kormány se a katonaságában, se pedig az igazságszolgáltatásában nem igazán  bízhat. Mivel azonban a termék elsődleges felhasználói amerikaiak, amíg drogra lesz kereslet (és miért ne lenne), addig a bárok iparkodni fognak ezt a keresletet kielégíteni. Azaz a drogháború folytatódni fog.

8

Guatemala

A mexikói drogháborúból a drogbárok időnként Guatemalában találnak menedéket, és így ezt az országot is bevonják az fegyveres összecsapásokba, elsősorban azért mert az állami intézmények gyenge lábakon állnak. Várható tehát, hogy a versengő bandák hadszíntérré változtatják az országot, aminek következményei beláthatatlanok. Ráadásul a következő elnökválasztások augusztusban lesznek, amire eddig 20 jelölt akadt, de egyik se nevezhető befutónak. A várható versengés nehezen képzelhető el fegyverropogás nélkül.

9

Haiti

A világ talán legszegényebb országával a természet nem bánt kesztyűs kézzel. A januári földrengés 300.000 áldozatot követelt, amit egy kolera járvány követett, a helyreállítás pedig csiga tempóban folyt. Mindezek tetejére november 28-án volt egy elnökválasztás, de a kölcsönös csalás vádja miatt és a januárig bejövő további szavazó cédulák okozta bizonytalanság természetszerűen villongásokhoz vezetett. A kétségbeejtő helyzetben a társadalom az összeomlás szélén áll, ami fegyveres harcok kitörését eredményezheti.

10

Tádzsikisztán

Hatalmas szegénység és korrupt vezetők. Ez természetesen még nem ok a villongásokra, mert ez emberemlékezet óta így van. Most  viszont „leszerelt” talibán (muszlim) harcosok térnek haza nagy tömegekben és mit sem szeretnének jobban, mint leszámolni a korrupt politikusokkal. A kormány természetesen megpróbálja lezárni a határokat észak Afganisztán felől, de az erőfeszítés reménytelennek látszik. A fegyveres konfliktus kirobbanása csak idő kérdése.

11

Pakisztán

A pakisztáni helyzet mindig is nehéz volt (állandó konfliktus Indiával), de az Afganisztáni háborút követően egyenesen katasztrofális. Először is az USA az észak pakisztáni határ mentén meg akarja akadályozni az ellenállók ide-oda mászkálását, ami a vele katonai szövetségben lévő Pakisztán civil lakósságából szed számottevő áldozatot, ami Washington szerint „járulékos” baleset. Ezt a pakisztániak természetesen másképpen látják. A pakisztáni főtisztek politikai nyomás alatt állnak, miközben az USA szeretné rátenni a kezét a pakisztáni termonukleáris töltetekre. Erre jön 2010-ben az árvíz okozta természeti katasztrófa. A totálisan kiábrándult lakósság az USA ellen fordult, egyenlőre csak hangulatilag, de az afganisztáni felkelőknek már komoly segítséget adnak. A fegyveres konfliktusok kialakulása nagyon is benne van a kalapban.

12

Szomália

Egészen mostanáig a nyugat barát (értsd: Amerika) kormány ellenállt az iszlámista támadásnak, de ma már a főváros Mogadishu fegyveres harcok színterévé vált, a lakosság milliós nagyságrendben menekül. Az „al Sahbab” lázadó csoport nyíltan az Ál Kaidához tartozónak  vallja magát 2010 eleje óta. Az iszlámisták kontrollja alatt áll az ország déli és középső része, és várhatóan a főváros is ellenőrzésük alá fog kerülni. Amerika beavatkozást fontolgat, ami azt jelenti, hogy az országban totális polgárháború fog kialakulni.

13

Libanon

Libanonban évtizedek óta háború vagy nyugtalanság van, amit kizárólag annak köszönhető, hogy közvetlen szomszédja Izraelnek. A múltban számtalan izraeli támadás érte, de pillanatnyilag a keresztény-iszlám szembeállás jelenti a főveszélyt egy fegyveres konfliktus kirobbanására. Az országban gyakoriak a sikerrel végrehajtott merényletek, politikusokkal szemben, és persze a Hesbollah megerősödése kiválthat egy izraeli beavatkozást. Hogy ez eddig nem történt meg, az kizárólag annak köszönhető, hogy Izrael számára a most már jól felszerelt és iráni segítséggel alaposan felkészült Hezbollah igen kemény falatnak  bizonyul, amit a zsidó államnak kétszer is meg kell fontolni. A fontolgatásba elsősorban azt kell beszámítaniuk, hogy a Hezbollah napról-napra erősebb, a késlekedés csak az izraeli áldozatok növekedését jelenti, ezért gondolom, hogy 2011-ben Izrael lépni fog.

14

Nigéria

2010-ben az ország elnöke egyszerűen eltűnt, majd meghalt. A Niger deltájába telepített olajkinyerő helyek környékén nagyon  csúnya harcok dúltak bombázásokkal megspékelve. Miközben az ország olajkincsének a kegyetlen lopása folyik a helyi hatóságok megvétele után. A harc főiránya, hogy ki legyen az, akit meg kell venni. Ez a villongás 2011-ben minden bizonnyal erősödni fog.

15

Guinea

Ez a nyugat afrikai ország decemberben iktatta be történetének első köztársasági elnökét Alpha Condé-t, miután évtizedeken keresztül kiskirályok uralkodtak, aminek 2009-ben vetett véget egy belső lázadás. Az új rezsim valóban egy előrelépés a helyes irányba. Azonban a fellázadó katonák megízlelték a sikert és az alumíniumban igen gazdag ország bevételére szívesen rá tennék a kezüket a tábornokok. Ebből viszont, minden  valószínűség szerint, fegyveres konfliktus fog kialakulni. A háttérben természetesen a nyugati érdekeltségek húzódnak meg.

16

A Demokratikus Kongói Köztársaság

A sort a sok harcot látott, néhai Lumumba országa, Kongó zárja. A második kongói háború 1998-2003 között dúlt, ami 4,5 millió halottat eredményezett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden por elült volna. A keleti tartományban, Kivu-ban meglehetősen fegyelmezetlen nemzeti hadsereg áll harcban a lázadó csoportokkal a tartomány természeti kincseiért. Az ENSZ legnagyobb létszámú békefenntartó egysége itt állomásozik, de a helyi lakósság védelmét képtelenek biztosítani. Nem csoda, mert a föld alatt arany, kobalt, réz lapul, amiknek a kibányászása hatalmas értékkel bír. A központi kormány a fővárosban 1600 kilométerre van, és a két pont között áthatolhatatlan dzsungel terül el. A lázadó csoportok kényük-kedvük szerint cselekszenek. A várható élettartam a környéken 5 évvel csökkent 1990 óta. A jövő nem mutat jobb képet, a túlélés érdekében, a növekvő élelmiszer árak mellett, a természeti kincsekért folytatott harc várhatóan fokozódni fog.

17

A poszthoz felhasznált forrás: 418

Az ember már csak ilyen, mindig meg akarja

hódítani a másikat, és ezt folytatni fogja 

amíg ki nem irtja saját magát: 

 

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

(423) Tibor bá blogja – Jánusz arcú Orbán

önarcképSzvsz (már majdnem azt írtam, hogy SzDSz), szóval szerény véleményem szerint a miniszterelnök úrnak több arca is van, de minimum kettő. Egy belföldi és egy külföldi. Semmi baj, mert a külföldit külföldön mutatja, a belföldit pedig belföldön. A külföldi arc a nyugati diplomatáknak, államfőknek és üzletembereknek szól, akik nyilván nem tegnap jöttek le a falvédőről. Tehát nincs dakota ló, oszt jócakát, meg ilyesmi. Sőt még kétharmados forradalom sincs, ellenkezőleg, biztosítja őket, hogy ezek a nyugaton kevésbé szalonképes megnyilvánulások kizárólag belföldi fogyasztásra készülnek. A magyar ember ezt a nyelvezetet érti, de ez az égvilágon semmit nem jelent külpolitikai szándékait tekintve. Dehogy akar ő trianoni revíziót, még lidérces álmában se jelenik meg, de ha minden kötél szakad, és persze szakadni fog, akkor a határon túli magyar állampolgárok mintegy másfélmilliónyi szavazatával megtarthatja a jogart. Ez el is menne, de a nyugati üzletembereket nem igazán érdekli se Trianon, se a határok – na azok pláne nem – viszont a válságadó az annál inkább. Üzletemberek tehát kihúzva, de a politikus és az üzletember nem egy és ugyanaz. Orbán tehát mosolyog tovább és egy picit megcirógatja Merkel asszony orcáját.

Az itthoni arc viszont egészen más. Megengedheti magának, mert ezt meg a külföldiek nem látják. A hazai arc egyesíti Dózsa Györgyöt, Rákóczi Ferencet és Kossuth Lajost és büszkén mondja bele a kamerába, hogy a nyugatnak pedig annyi, mi a saját utunkat járjuk, mert amit Münchausen báró csinált a saját hajával, azt mi kétszer jobban tudjuk. Az IMF szarja magát össze, mert 4 év  múlva ők fognak tőlünk kölcsönt kérni, és ha magukra haragítanak, akkor a forintból fogunk tartalék valutát csinálni. Irgum-burgum!

Ez a Jánusz magatartás természetesen nem tegnap kezdődött, már évek óta folyik, és nagyon jól bevált. Márpedig azt mindenki tudja, hogy ami beválik, azon nem szabad változtatni. A 2010-es választásokon ment is minden úgy, mint a karikacsapás, hát még utána. Percek alatt születtek a jobbnál jobb törvények, és percről-percre egyre masszívabbá vált a bebetonozás. A lelkes szavazóbázis természetesen ennek csak örülhetett, hiszen a folyamat kedvére való volt. Az alkotmány bíróság hatáskörének csökkentése, a nyugdíjpénztár kifosztása, meg hasonló piti ügyek senkit se érdeknek, ha ezekkel egyidőben ezek a rohadt komcsik börtönbe kerülnek az ellopott 100 milliók miatt.

Ez természetesen rendben is lenne, mert tőlem akár meg is szüntethetik az alkotmány bíróságot, nem  voltam tőlük elragadtatva. Volt olyan téma amit 5 évig tárgyaltak, és egészen közönséges ügyön is hetekig tudtak kotlani. Különben is, szerintem túl sok (úgy értem darabra) a közjogi méltóság. Ami pedig a nyugdíjalapot illeti, nekem egy fillérem se volt ott. Bánja a fene. A gazdasági elképzelésekkel már egy kicsit más a helyzet. Nekem úgy tűnik, mintha dilettánsok ad hoc ötletei után mennénk. Illetve félő, hogy a „dilettánsok” valójában csak egy dilettánst jelent, aki meg van győződve arról, hogy csupa zseniális ötletei vannak, és persze senki se mer neki ellentmondani. Bólogat az egész udvar, sőt tapsol hozzá. „Viktorkám ez zseniális, ilyen csak neked juthat az eszébe.” Csak sajnos az a helyzet, hogyha ez az egy ember téved, akkor a tévedés piszok nagy árát 10 millióan fogjuk megfizetni. Nem csak a két harmad, hanem mind a három.         

Márpedig az első nagy tévedés bejött. (mert, ha valami bejöhet, akkor az be is jön). Történt pedig, hogy a hatalom alapos megszilárdítása végett elkészült egy médiatörvény. Az ám, babám! Ugyanis ez a médiatörvény egy nagyon fontos dologban különbözik minden más média és nem médiatörvénytől. Ha valaki egy közönséges törvényt megsért, akkor tettéért felelnie kell a Bíróságok előtt, és ha bűnössége beigazolódik, akkor tettéért bűnhődnie kell. A médiatörvény ez alól kivétel, mert a megszegésének elbírálója egyetlen egy személy, és az általa kiszabott 25-200 milliós büntetés ellen nem lehet fellebbezni. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az összes médium szerkesztője naponta beszarhat, hogy a totálisan szubjektív elbíráló, Szalai Annamária szeme nem akad-e meg valamelyik műsorán, és akkor már jön is a sokmilliós büntetés. Most kérdezd meg, hogy ez a törvény miért volt tévedés? Azért, mert a miniszterelnök hiába próbálta bedobni a Jánusz trükköt, a nyugati újságíróknak – meghazudtolva korábbi nemtörődömségüket – ezt nem lehetett lenyomni a torkukon. Azért nem, mert a szakmájukba vágott. Meg aztán a jelenséget úgy hívják, hogy a mundér becsülete. Jánuszunknak hirtelen csak belföldi arca lett. Kapjanak csak eperohamot a világlapok szerkesztői, mi vagyunk a legény a gáton. A világlapok szerkesztőit viszont elkerülte az eperoham, helyette megírták a lesújtó véleményüket, aztán újra megírták, és megtoldották azokkal a kifogásokkal, amiket korábban elhallgattak. Röviden és tömören,  csőstől jön a bírálat. Több is veszett Mohácsnál – gondolja magában Viktor és merészen szembenéz a 180 km/ó sebességgel közlekedő nyugati szélnek.

Nem kívánom cicomázni a témát például a lehető legrosszabb időzítéssel, mindössze egyetlen apró dologra hívom fel a figyelmet. A Washington Post, a New York Times, az International Herald Tribune, a Neue Zuricher Zeitung, stb. újságok valamelyike az összes nyugati üzletember asztalára le van rakva a reggeli mellé, mert már 20-30 éve olvassa, számukra ez hozza be a  világot a falak közé, üzleti döntéseikhez ezekből a tekintélyes újságokból szerzik be az információt. Nem ragozom tovább, a túlfeszített húr most pattant el. Alea iacta est. A kocka el van vetve. Lássuk, mi lesz ennek a gazdasági következménye. 2012. Január 4.-én  visszatérek rá.  

Lábjegyzet: Nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy „Nyugaton a helyzet változatlan”. Az angol BBC már rég nem független. Sárközi a francia médiát a zsebében tudja, Berluszkoni birtokolja a teljes olasz médiát, és jobboldali kormányzás idején az osztrákoknál is tettek kísérletet a média befogására. Mindezek tetejére a nyugati média pontosan tudja, hogy Izrael kibeszélése tabu. Vagyis valódi sajtószabadság, szólásszabadság nem létezik. De nagyon nagy a különbség a között, hogy egy médium elferdíti az igazságot, vagy éppen agyonhallgatja. Illetve, hogy egy kritikáért elkobozzák a teljes vagyonom és még csak nem is fellebbezhetek ellene. Ilyen még a Rákosi rezsim alatt se volt. Nyilvánosan elsütöttem egy Rákosi-viccet. Rendszerellenességért kaptam 6 hónap letöltendőt, de teljes vagyon elkobzásról szó se volt.        

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

Az igazság keresése (68-i) Hodorkovszki 14 éve

énHa csak a mainstream médiát olvassuk vagy nézzük, akkor a Yukos olajtársaság volt tulajdonosa koncepciós per áldozata, és mint ilyen, kapott 14 évet, amiből 7 már a háta mögött van. Ez is fényes bizonyítéka annak, hogy Putyin Oroszországában nincs igazi demokrácia (az csak az USA-ban van, mert a „demokrácia” fogalmát ők határozzák meg). Éppen ezért a Nyugat – egy emberként – tiltakozik. Ha nemzetközi vizeken 11 embert legyilkolnak, azért nem tiltakozik, hogy egy oligarcha kap 14 évet, azért igen (persze hiába, Putyin tudja mit csinál). De akkor mi van a háttérben?

Az orosz rendszerváltás utáni anarchiában Hodorkovszki milliárdos lett, de nem ez a főbűne, végül is nagyon sok helyen lettek nagy hirtelen milliárdosok, és legjobb ismereteim szerint eddig még senkit se ültettek le (de ebbe az állításomba Gyurcsány ügye beleköphet 😀 ). Hodorkovszkinak se lett volna semmi baja, ha betartja azt a gentleman egreementet, amit Putyinnal kötött. Vagyis, tartsa magát távol a politikától, és akkor nem piszkálják a hirtelen vagyonosodását. Azonban az olajban utazó orosz oligarcha úgy ítélte meg, hogy Putyin hatalma gyenge lábakon áll, és kiment a fejéből, hogy Putyin első és egyben utolsó munkahelye a KGB volt, ahol azért néhány dolgot megtanult. Ennek ellenére Hodorkovszki felvette a kapcsolatot Washingtonnal és az orosz parlamenti választásokba beleölt néhány milliócskát. Ugyanis arra gondolt, hogy legyőzheti Putyint és polipkarjaival belenyúlhat a politikába is, ahogy ezt a nagytőke az USA-ban teszi (udvariasságból a zsidózást most elhagyom, bár Hodorkovszki természetesen közéjük tartozik) és a szivarzsebükben van a kormány, a kongresszus, a bíróságok, és a média. Csakhát – mint már írtam – Hodorkovszki alulbecsülte Putyint. Így aztán 2003 október 23-án Szibériában letartoztatták és Moszkvába vitték, ahol szembesülnie kellet a csalás és adóelkerülés vádjával. A Vikipédia szerint az orosz privatizálásban Hodorkovszki nem egészen törvényszerűen járt el. Aztán az ügyészek alaposan megvizsgálták az üzleti hátteret, nem találnak-e véletlenül olyasmit, ami túlmutat az adócsaláson. Mit ad isten találtak, volt ott még gyilkosság is, aminek szálai Hodorkovszkihoz vezettek. Tény az, hogy Hodorkovszki bűnös, amiért az orosz bíróság teljesen jogszerűen ítélte el. Egyetlen egy dolgot lehet a bíróság szemére vetni, keményebb ítéletet hoztak, mint amit mi megszoktunk Prinz Gábor, Tocsik, Kulcsár (és még sorolhatnám) esetekben. Remélhetően Orbán az MSZP-SZDSZ lopások feldolgozása után nem áll le. 

Na igen. Fénykép csere történt. Új év, új fénykép! Változik a világ, mi is változunk. Szeretek hiteles maradni.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________