2011-02-01 nap bejegyzései

(441) Tibor bá blogja – Az Unió helyzete

önarcképHagyományosan, minden év január utolsó szerdáján, az USA elnöke szól a szenátorokhoz, ami a XX. században egy ünnepi beszéd az Unió helyzetéről. (The State of the Union). A múlt szerdán megtartott beszámolóból az „infláció” szó tökéletesen hiányzott, mintha nem is létezne, mintha nem ez lenne Amerika egyik legnagyobb félelme.

Ezek után az már teljesen természetes, hogy az immáron két éve tartott, majdnem 0 százalékos irányadó jegybanki alapkamat se került szóba, csakúgy, mint a legújabb ütemezett könnyítésre (QE = quantitative easing) szánt 600 milliárd dollár. Összegezve, ha Obama nem tesz említést a fedezetlen (fiat) dollár okozta problémáról, akkor az egész szövegének nincs semmi értelme. Nem árt felidézni, mi is valójában az USA helyzete.

2007 decembere és 2009 decembere közötti két év alatt 8.360.000 ember vesztette el az állását. Miután a kormány 4.600 milliárd dollárt költött a bankok megmentésére és a gazdaság fellendítésére 1.120.000 munkahely visszaállt, még mindig maradt 7.240.000 mínuszban. De ennél is kirívóbb, hogy minden egyes megteremtett új munkahely több mint 4 millió dollárba került. Sokkal jobb lett volna, ha minden elbocsátottnak a kormány küldött volna egy csekket 635.000 dollárról.

Obama természetesen csak arról beszélt, hogy több mint egy millió munkahely teremtődött, de hogy az mibe került, azt nem említette meg. Amikor a kormánynak az éves költségvetési hiánya meghaladja az 1500 milliárd dollárt, akkor annak egy kiadós infláció lesz az eredménye. Mértéktartó közgazdászok szerint 2015-re várható egy hiperinfláció. Ez természetesen csak ráérzés, mert az infláció beindulása bármelyik percben bekövetkezhet.

Obama említést tett arról, hogy Amerikának spórolni kell. Nem megadóztatni a gazadagokat, nem, megtakarítani, és hol? Egészségügy, mert ott megy el a legtöbb pénz. Ez csak azért érdekes, mert egy kicsit hasonlít a magyar helyzethez. Meg az összes többihez. Nem szabad a gazdagokat megadóztatni, hanem további pénzeket kell elvonni a szegényektől. Vissza a dickensi időkhöz. Egy dolog egészen biztosan kiderült. Obamának esze ágában sincs tenni valamit az amerikai valuta érdekében. Miért is tenne, ha a világ olyan hülye, hogy továbbra is elfogadja fizetés fejében.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________