2011-02-16 nap bejegyzései

(452) Tibor bá blogja – Kormányváltás alatt a munka zavartalanul folyik

önarcképMilyen munka? Kérdezheted ártatlan arccal. Nos, miért akarnak oly sokan politikus lenni? Hogy lopjanak, pupák! Nem igaz, hogy nem tudtad. Az elmúlt 20 év alatt az ország egyre nagyobb szarba került, egyre többel tartozunk. Most már tényleg kell valamit csinálni. Fogunk is. Vége a dáridónak. Csökkenteni kell a nyugdíjakat, emelni a nyugdíjkorhatárt. Emelni kell a gáz és villamos energia árát. Emelni kell az úthasználati díjat. Csökkenteni kell a gyógyszertámogatást, és a kórházi költségeket is…… Sorolhatnám tovább, de nem fogom. Íme a körkép saját pici pátriámon belül. A rendszerváltás előtt ingyen volt a víz, a csatorna, a szemétgyűjtés, az úthasználat, és nem volt telekadó, házadó. Ezenkívül, évente egyszer volt ingyenes lomtalanítás és karácsonyfa elszállítás január végén. Nos ezek sorra mind megszűntek. Utoljára a házadó lett bevezetve, ami az én esetemben évi 25.000 forint. Mert voltam olyan barom és építettem magamnak egy szép nagy házat. Ha csak egy apró fészert húzok fel, akkor most egy fillért se kellene fizetnem, és évente százezreket nyalhatnék fel segély címén. És akkor jönnek azzal a baromsággal, hogy megbecsülik a közösséget építő embert. —- Oké, ez a hajó már elment, tehát megszorítások. De tessék mondani, nekik nem kell? A Blikk beszámolója szerint (bizony már a bulvárlapoknak is sok):

Balsai István Fideszes képviselő fia: Megbízási szerződés alapján végez ügyvédi tevékenységet a Köztársasági Elnöki Hivatalban (KEH). A Blikk információi szerint ifj. Balsai István nyílt pályáztatás nélkül jutott a közpénzes megbízáshoz. Nem ez az első eset: a fülkeforradalommal eljött a politikus rokonok ideje. Balsai szerint nincs probléma azzal, hogy fia a KEH-ben dolgozik, mert közintézmény is választhat bizalmi alapon ügyvédet. Szeptemberben egyébként úgy módosították a közbeszerzési törvényt, hogy jogi szolgáltatások esetén az állami intézményeknek nem kötelező közbeszerzési pályázatot kiírniuk. Tehát törvényessé tették azt, ami törvénytelen volt. A KEH egyelőre nem válaszolt a Blikknek arra, hogy milyen feladatokat és mennyi pénzért lát el a politikus fia, honlapjukon pedig nem frissítették a gazdálkodásukról szóló adatokat. Mi ezzel a probléma? – kérdezett vissza a Fideszes Balsai. A Fideszes kormánytöbbség szeptemberben tényleg úgy módosította a közbeszerzési törvényt, hogy jogi szolgáltatások esetén nem kötelező közbeszerzést kiírniuk az állami intézményeknek. A megbízást firtató további kérdésekre a politikus azt javasolta: kérdezzék meg Schmitt Pált! A Blikk megpróbálta megkeresni a KEH-et; egyebek közt arra voltak kíváncsiak, pontosan mekkora összeget kap a politikus fia, és milyen feladatai vannak, ám nem kaptak választ. A Blikk megpróbált a KEH honlapján a közérdekű adatok között is utánanézni a Balsai fiú megbízásának, ám sajnos a gazdálkodásról szóló adatokat Schmitt Pál hivatalba lépése óta nem frissítették.

Pálffy István felesége: Hosszú a sora a politikus rokonoknak, akik közpénzből élnek. Olyan cég kapott pályáztatás nélkül negyedéves, 10 milliós megbízást sajtófigyelésre és elemzésre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól, ahol korábban Navracsics Tibor tárcavezető unokaöccse és felesége is dolgozott. A szerződést a nagy sajtóvisszhang után nem hosszabbították meg 2011-re. A Blikk derítette ki azt is: pályázat nélkül vette fel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyik háttérintézménye Pálffy István (KDNP) képviselő feleségét, Tóth Juditot kommunikációs és marketing munkatársi állásra. Az ügyben a képviselő nem akart megszólalni.

Orbán Viktor unokatestvére Vitézy Zsófia, ő a Magyar Nemzet kultúrarovatát cserélte minisztériumi irodára, jelenleg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szóvivője és sajtófőnöke. Az ő féltestvére, Vitézy Dávid pedig a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. Vitézy Zsófia közvetlenül a miniszter irányítása alá tartozik, politikai főtanácsadó beosztásban, vezetői megbízatással látja el ezt a posztot. A kinevezésekor hatályos törvény alapján a vezetői megbízással rendelkező politikai főtanácsadót nem szükséges pályáztatni – közölték a NEFMI sajtóosztályán.

Schmitt Pál unokaöccse: Schmitt Pál Péter tavaly szeptember óta dolgozik kormánytisztviselőként a Miniszterelnökségen, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő beosztottja. A megbízáshoz pályázaton neki sem kellett részt vennie. Schmitt Pál Péter a nemzetközi titkárságon dolgozik, végzettsége és nyelvtudása alapján választottuk ki – mondta a Blikknek Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy nem vezetői munkakörről van szó, és hogy a Miniszterelnökséghez mindenfajta pályázat nélkül is nagyon sokan jelentkeznek, a jelentkezők közül pedig ő volt a legalkalmasabb. Petykó Adrienn könyvvizsgáló asszisztensként dolgozott, mielőtt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) költségvetési főosztályának vezetője lett. Ő egyébként Petykó Zoltánnak, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökének lánya. Az ő 2010-es főosztályvezetői kinevezése azért is keltett némi meglepetést, mert mindössze három évvel korábban, 2007-ben végezte el a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karát. – A VM nem írt ki pályázatot a költségvetési főosztályvezetői posztra, mert a törvény nem írt elő ilyen kötelezettséget közölték a Blikk-kel a tárcánál. Mint írták, végzettsége és tapasztalata alapján esett rá a választás, amikor főosztályvezetőt kerestek.

Kontrát Károly Fideszes képviselő lánya: Kontrát Nóra a Köztársasági Elnöki Hivatalban (KEH) lett osztályvezető. – Nem került sor pályáztatásra, mert a szervezeti és működési szabályzatában nincs olyan munkakör, amelynek betöltéséhez pályáztatás lenne szükséges – közölték a Blikk-kel a KEH-ben. – A törvény valóban nem ír elő minden kinevezésnél pályázatot, de a piacon még a legfelső vezetői pozíciókra is általában több jelöltet meghallgatnak egy cégnél – mondta egy munkaügyi szakértő. Egy munkaadónak a legfontosabb a hozzáértés és a tapasztalat lehet, ez a közigazgatásban sem működhet másképp – tette hozzá. Aki részletesebben akar „ezekről” olvasni: http://bit.ly/gBvonW

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________