2011-01-30 nap bejegyzései

(439) Tibor bá blogja – A Zöld Könyv

önarcképAz EU által elkészítetett tanulmány, a Zöld Könyv, alcíme eléggé árulkodó: „A megfelelő, fenntartható és biztonságos nyugdíjrendszer felé.” A könyv letölthető: magyarul is az Európai Unió szerveréről, Negyven oldal, és érdekes olvasmány. Na persze, nekem a „fenntartható” szó olyan, mint bikának a vörös posztó. Semmi se tartható fenn, legfeljebb ideig-óráig, mert minden mozog, minden változik, de legfőképpen minden elfogy, de erről majd később.

A tanulmány mindjárt azzal kezdődik, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható, ami ugye azt jelenti, hogy hamarosan bedől. Az előttünk álló probléma maga a „elosztó-kirovó” rendszer. Eszerint azt osztják szét, amit begyűjtenek. Ez természetesen disznóság, mert a mai nyugdíjasok valamikori befizetéseit az állam befektetés helyett elpancsolta, és akkor most kénytelen arra kötelezni az aktív dolgozókat, hogy jövedelmük egy részével tartsák ők el a nyugdíjasokat. Ennek fejében, majd őket is eltartják a leendő aktív dolgozók, azaz gyermekeik. Na itt szarik be a halott. Édesanyámék nyolcan voltak testvérek, édesapámék négyen. Apámnak és három nagynénémnek, összesen 4 személynek a fizetéséből el kellett volna tartani a két szülőt, de nagyanyám 53 évesen halt meg, amikor apám, a legidősebb testvér, 28 éves volt (aztán élt még hozzá majdnem 70-et) tehát túl sokáig nem kellett eltartania. Ma azonban sokan nem vállalnak gyereket, ahol vállalnak, rendszerint csak egy van. A két, pláne a 3 gyerek meglehetősen ritka. Ezzel szemben nem a szülők, még a nagyszülők se akarnak az istennek se meghalni. Nem kell sokáig várni és egy aktív dolgozó három nyugdíjast tarthat el. Ez természetesen képtelenség (ne jöjj nekem azzal, hogy Orbán garantálta, mert elröhögöm magam).

A Zöld Könyv kínál megoldásokat. Fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt. De hova, az istenszerelmére, hova? Egy 70 feletti már nem tud dolgozni, de nem is kívánatos, hogy dolgozzon. Nem szívesen ülnék fel egy olyan autóbuszra, amit egy 70 éves sofőr vezet… bele az árokba, mert rosszul lett. Viszont egy 70 éves ember még el tud éldegélni 20 évet, azaz eltartandó, ráadásul teli betegségekkel, amiket kezelni kell és gyógyszert kell neki adni rá, ezek pedig egyre drágábbak.

Marad a másik megoldás, csökkenteni kell a nyugdíjakat. Csökkenteni? Amikor világtendencia az élelmiszer és energia árak meredek emelkedése. Pont az a két csoport, ami az időseknek nélkülözhetetlen.

Akkor mondjuk azt az aktív dolgozóknak, hogy gondoskodjanak magukról, és aktív éveik alatt gyűjtsék össze az öregkorra valót. Vagyis mindenki gondoskodjon a saját nyugdíjáról. Elméletileg nem lehetetlen, csak gyakorlatilag vannak apró hibák. 40 év alatt kell összegyűjteni annyit, ami 20 évre elég. Ez a jövedelem egy harmadáról való lemondást jelentené, amit kevés ember képes megtenni. Az emberek zöme inkább a mának él, amit fényesen bizonyít a hitelfelvételi hajlandóság még borsos kamatlábak mellett is. Ennél is nagyobb probléma, hogy mibe fektesse a megtakarított pénzét? Nem mindenki pénzügyi zseni, bár ez utóbbiak is tévednek néha igen nagyokat. De tegyük fel, hogy ez is megoldódik. Majd szerveznek államilag fenntartott befektetési tanfolyamokat, vagy mit tudom én mit. De mi van, ha valaki nem 20, hanem teszem azt 25 évet él a nyugalomba vonulás után. Akkor 5 évig miből él? Mert, hogy mi lesz a fennmaradó pénzével, ha 10 év után elpatkol, azt tudom. Örököse mindenkinek van. Vagyis, akkor, végül is hány évre gyűjtsön? OK. Nagyvonalú vagyok. Ez is megoldódik. Van azonban egy dolog, ami nem oldódik meg.

Az idős embereknek is elromlik a vécé tartálya, zuhany csaptelepe, mosogató lefolyója, hőfokszabályzója, ablak kilincse, ajtó zárja, tévé készüléke,……Elfelejtettem, hogy mindenki tanyán,  falusi gazdaságokban fog élni. Oké, ott nincs hőfokszabályozó meg tévé készülék, de van eke, lószerszám és hasonlók. Ha nagyon sok öreg ember van, akkor az ilyen javítandó eszközökből is nagyon sok lesz. Na persze, pont ezért spórolták a pénzt, jó sok pénzt, ami – ne is mondjam – megtartotta vásárlóerejét 😀 . De….. ki fogja ezeket megjavítani? Mert pénz van a javításra, de aligha lesz szakember. A parasztgazdaságban pedig egy 30 éves férfi fog mukájával eltartani 4 szülőt, 8 nagyszülőt, feleséget és gyereket? Nemigen hihető!         

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________