2011-01-19 nap bejegyzései

(432) Tibor bá blogja – Tavaszra várható az éhezők fellázadása

önarcképAz orosz titkosszolgálat kiszivárogtatta, hogy Obana és Sárközi  „elvileg megegyeztek” egy lázadás elhárító katonai egység létrehozásában. Az ok, hogy ez év tavaszára széleskörű fellázadás várható az éhező népek körében. Az elképzelés nem a fantázia szüleménye, mert ebben a pillanatban Algírban és Tunéziában éhezők lázadása folyik, több tucat halottal, mert a kivezényelt rendőrség kíméletlenül lövi a tüntető tömeget. Aki meghal, az már nem fog éhezni, alapon. A kormány a lázadás mértéke miatt tankokat vezényelt a fővárosba, Tuniszba, és kijárási tilalmat rendelt el, amit a tömegek nem tartanak be. Gazdasági szakértők szerint 2011 áprilisában jelentős élelmiszer áremelkedés várható, ami automatikusan fog követni az éhezők lázadása.

ENSZ jelemntés szerint a világ gabona készlete az egy évvel ezelőtti 197 millió tonnáról 175 millió tonnára csökkent. Ez a 11 százalékos csökkenés mindenképpen kereslet növekedéssel jár, amit az árnövekedés követ. Ez veszélyezteti a globális fejlődést és stabilitást, állítja Robert Zoellick, a Világbank elnöke: „a threat to global growth and social stability” A helyzet az, hogy a tökéletes káoszhoz elégséges egyetlen rossz világtermés, ami benne van a kalapban:  „one poor harvest away from chaos”. Összességében az elmúlt év katasztrofális volt: disasters World’s top wheat growing Nations a következő gabonatermelő országokban: Kína, India, USA, Oroszország, Franciaország, Kanada, Németország, Ukrajna, Ausztrália és Pakisztán, a következő részletezés szerint:

éhezésKína: 2010 tavaszán Kínában szárazság és homokviharok söpörtek végig, átnyúlva Vietnámra és Thaiföldre is.

India: Rekord méretű hőhullám és vízhiány, ami a kormányt vízkorlátozás bevezetésére kényszerítette. A levegő hőmérséklete nem egyszer túllépte az 50 °C értéket, amit itt Magyarországon el se tudunk képzelni. Sri Lanka miniszterelnöke felkérte kormányát, hogy készüljenek fel a várható krízisállapotra.

Oroszország: A világtermelés 10 %-át Oroszország produkálja, aminek 20   százalékát exportálja.  Oroszországban 130 éve nem mértek olyan, hetekig tartó meleget, mint 2010-ben, amihez szárazság és heves erdőtüzek párosultak. Oroszország hazai éves igénye 75 millió tonna gabona, amiből 2010-ben csak 65 milliót tudott megtermelni, így hozzá kellett nyúlni a 24 milliós tartalékhoz, de exportra nem jutott semmi.

Franciaország: A hideg és szárazság miatt a francia termelés közel 3 százalékkal maradt el a vártól.

Kanada: Kanadában soha nem látott szárazság tombolt  Record setting drought , ami rányomta bélyegét  a gabonatermelésre.

Ukrajna: A világ hatodik legnagyobb gabonatermelőjét Oroszországhoz hasonlóan  (the World’s top producer of barley and sixth biggest of wheat) tűzvész és szárazság sújtotta, aminek következtében leállították az exportálást.

Ausztrália: Queensland környékén hatalmas kiterjedésű áradás dúlt. A csapás „bibliai méreteket ölt”  „disaster of biblical proportions”. Az elöntött terület nagyobb mint Németország és Franciaország együttvéve. Egyes helyeken a víz magassága eléri a 10 métert.

Pakisztán: Az áradás több mint 20 millió embert érintett, 160.000 km2 került víz alá, ami Magyarország területének jó másfélszerese. 1700 emberéletet követelt és közel 2 millió otthont pusztított el. A mezőgazdasági termelésben jelentős kiesés várható. 17 million acres of Pakistan’s most fertile crop land, mert az árvíz elmosta a vetőmagokat is és megakadályozta az ültetést. Ez várhatóan 2011-ben jelentős gabonahiányhoz vezet food shortages.

Egyéb: A fentieken túlmenően Dél-Amerikát, a világ legnagyobb gabonatermő kontinensét is sose tapasztalt szárazság sújtotta. Az Amerikai Egyesült Államok 50 államából 49-et szokatlan méretű havazás bénított meg. Ami Floridában eddig még nem tapasztalt unprecedented damage to their crops in Florida károkat eredményezett. A szokatlan fagyok fontos mezőgazdasági területeket pusztított el California államban is. Mintha ez nem lenne elég, Dél Koreában (Ázsia legnagyobb marhahús exportőre) az elmúlt héten száj és körömfájás járvány tört ki, aminek következtében több millió állatott kellett elpusztítani a járvány kitörése után had to destroy millions of farm animals. A globális élelmezési krízis tovább növeléséhez tegyük hozzá az Amerikai Egyesült Államok múlt havi jelentését United States reported, miszerint a házi-méh állományuk és a dongó populációjuk gyakorlatilag teljesen kipusztult, ami igen komoly beporzási problémát jelent, végső soron jelentős termelési kiesést. Szakértők szerint a jelenlegi tartalékok mellett egy újabb, időjárási szélsőségeket hozó évet az emberiség már nem vészel túl hatalmas vesztességek nélkül.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________