(2285) „Lokális” atomháború hatásai

Tibor bá’ online

 

Pillanatnyilag úgy áll a helyzet, hogy Trump fontolgatja, indítson-e nukleáris megelőző csapást Észak Korea ellen. A kiszivárgott hírek szerint, előre be kívánnák jelenteni, hogy a nukleáris csapás lehatárolt az atom és rakéta kísérletek megsemmisítésére, és további támadások nem lennének. Viszont Kína már közölte, hogy amennyiben Észak Koreát megtámadnák, ők Észak Korea mellé állnak. Felteszem, hogy amerikai célpontra kilőnének néhány rakétát, de (amerikai stílusban) előre közölnék, hogy csak ennyi, és több kilövés nem lesz. A károkat, és a romboló képességet látva, feltételezhető, hogy nem lenne folytatás. Ez tehát jó esetben nem lenne több mint egy lokális háború. Rendben, de mi lenne ennek a következménye?

Tételezzünk fel, hogy mindössze 100 db Hirosima méretű, azaz 15 kilotonnás (taktikai) bombát robbantanak fel. A nagy kérdés az, mi lenne ennek a hatása az egész Földre, illetve az emberiségre nézve?

Nos, Londonban a Royal Society of Medicine tartott egy konferenciája, ahol Dr. Ira Helfand amerikai traumatológus szakértő előadásából kiderül egy és más, aminek a csattanója 1 milliárd ember éhhalála plusz néhány száz millió bizonyosra vehető halála, elsősorban betegségekből és a szűkössé vált élelmiszerekért kialakult harcok miatt. Ugyanis a helyi jellegű összecsapás hatása kiterjedne az egész Földre. Helfand kihangsúlyozta, hogy ez nem rémhírterjesztés, hanem pontos felméréseken alapuló tény.

Korábban napvilágot látott tanulmányok szerint a „konfliktus” 100 millió tonna fekete kormot lőne fel az atmoszférába, ami évekre visszavetné a Föld átlaghőmérsékletét 1,25 °C-al, vagyis a gabonatermelésre rendelkezésre álló időt 10-20 nappal megrövidítené. Tegyük ehhez hozzá, hogy a Föld élelmiszer tartalék kb. 50 napra elegendő. Ez a tartalék semmiképpen se lenne elegendő a vészhelyzet áthidalására. Következésképpen a világban beindulna az élelmiszer felhalmozás a vele járó fegyveres konfliktusok kialakulásával.

Az élelmiszer termesztés nagyfokú visszaesése már csak azért is elhihető, mert volt már rá példa. 1815-ben az indonéziai Rambora vulkán kitörése miatt 1816 volt a „nyár nélküli év”, ami az egész világra éhínséget hozott.

Dr. Helfand rámutatott arra, hogy az éhezés magával hozná a kolera, tífusz és egyéb betegségek járványát.

A konferencián Brian Toon amerikai atmoszférakutató (University of Colorado) által feltárt másik tanulmány szerint 100 darab 15 kilotonnás atombomba felrobbantása a Föld ózonrétegének 30-40 százalékos csökkenését vonná maga után, ami számtalan gazdanövény kipusztulásához vezetne. Dr. Toon szerint ez egy teljesen új aspektus, amire még senki sem gondolt. Véleménye szerint ez a tényező is tömeges éhezéshez vezetne.

Nukleáris szakértők ezeket a kutatási eredményeket nem kérdőjelezik meg, de rámutatnak a nagyméretű bizonytalanságra. Mindenesetre az biztos, hogy a lokálisan megvívott nukleáris háborúból származó radioaktív hamu, sokkal károsabb lenne a konfliktusból kimaradt országok részére, mint amire a politikusok számítanak, állítja John Pike a www.globalsecurity.org igazgatója. „Lokális eseményeknek globális következményei lesznek.” Figyelmeztet Dan Plesch (University of London). Tudomásul kell vennünk, hogy egy lokális nukleáris konfliktus okozta veszélynek, az egész emberiség ki van téve. „Többségében nem vagyunk tudatában annak, hogy mindannyiunk sorsát helyettünk dönthetik el Washingtonban.”

Lehet, hogy ez a két milliárdos ember vesztesség nem is lenne túl rossz. 😀

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

45 gondolat erről: „(2285) „Lokális” atomháború hatásai

  1. Bármit is mond a fősodratú média, a világgazdasági válság által gerjesztett feszültség a mai napig benne van a rendszerben, csak átalakult geopolitikai, biztonságpolitikai feszültséggé – véli a szakértő.
    Bár a hatalomban lévő vezetők igyekeznek elhitetni a világgal, hogy csak valamiféle ciklikus botlás történt 2008-ban, ennél jóval többről van szó: megrendült a pénzügyi rendszer, majd a gazdasági, a politikai és a társadalmi rendszer, mostanra pedig a válságnak komoly biztonságpolitikai vonatkozásai lettek.
    Három tényező miatt veszélyesebb a most kialakult helyzet, mint ’30-as évek depressziója:
    http://privatbankar.hu/makro/akarhogy-is-probaljak-leplezni-uj-vilagrend-van-kialakuloban-311703

  2. Csoma Mózes: Nem igaz, hogy Észak-Korea kiszámíthatatlan lenne, más stratégiai logikát követ, mint a Nyugat.
    Csoma Mózes, az ELTE koreai tanszékének vezetője szerint a folyamat a hidegháborús frontvonalak erősödéséhez vezet. A fegyverkezés hosszú távon Észak-Koreát, Kínát és Oroszországot sodorja egy platformra, miközben megerősíti az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea közötti szövetséget. Ebbe a folyamatba illeszkednek a „ridegen számító” Phenjan alaposan megtervezett lépései. – Nem igaz, hogy Észak-Korea kiszámíthatatlan lenne. Valójában más stratégiai logikát követnek, mint Nyugaton – folytatta Csoma Mózes, s hozzátette, Phenjan célja, hogy egyenlő tárgyaló félként elfogadtassa magát az Egyesült Államokkal. Ennek érdekében – a koreai stratégiai gondolkodásra jellemzően – Észak-Korea faltörő kosként megy előre, egyre több erőforrást fordítva a nukleáris elrettentés képességének növelésére. – Az ELTE tanszékvezetője rámutatott: a Távol-Keleten domináns konfuciánus gondolkodásmód szerint a vezető akkor válhat naggyá, ha valamilyen kivételes tett fűződik nevéhez.
    https://mno.hu/kulfold/hideghaborus-toresvonalakat-rajzol-a-hidrogenbomba-2415639

  3. Gondolom, hogy a bejelentést követően majd a világ fellélegzik és boldog mosollyal az arcunkon áldásunkat adjuk a Világ Megmentőjének ahhoz, hogy leszámoljon a Főgonosz Kimmel.

    Másnap reggel Putyin bejelenti majd, hogy atomcsapást mér a romániai és lengyel rakétavédelmi bázisokra, de senki se aggódjon, ez nem a NATO ellen irányul és nem lesz folytatás.

    Ezt hallva Peking bejelenti, hogy korlátozott atomcsapást mér a számukra szakadár Tajvanra, de senki se aggódjon, nem lesz folytatás.

    Erre India és Pakisztán is átüzen egymásnak, hogy a vitatott határ térségében lesz majd egy kis nukleáris tűzijáték, de nyugi, ez nem irányul senki ellen és nem lesz folytatása.

    Benjamin Netanyahu – miközben felhajt egy feles kóser pálinkát – bejelenti, hogy korlátozott atomcsapást mér Irán dúsító üzemeire, de senki sem aggódjon, mert ez nem irányul senki ellen és nem lesz folytatás.

    Végezetül Theresa May Londonban letörli a gyöngyöző homlokát majd átüzen Edinburgh-be, hogy Brexit ide vagy oda, ha el akarnak szakadni, akkor korlátozott atomcsapást mér a skóciai whiskey gyárakra, de ne aggódjon senki, nem lesz folytatása a dolognak.

    De ha mégsem így történne, akkor lehet, hogy Észak-Korea nem várja meg az amerikai megelőző csapást és elpárologtatja Tokiót meg a dél-koreai amerikai támaszpontokat nyitányként.
    Valószínűleg az amerikai ötlet pont erről szól – beugrasztani Északot, hogy ő indítson atomháborút ijedtében, így Kína és az oroszok – elvileg – tétlenek kell, hogy maradjanak.

    De nem fognak és ebben az esetben bizony lesz folytatás.

    Befejezésképpen egy kellemes kis szombati videoklip lazításképpen:

  4. Megy az agyalás Észak Koreáról, miközben Észak Korea egy Kínai kézben levő gyarmat, amely óriási hasznot hajt Kínának. Kínai háttér nélkül Kim hatalma összerogyna. Ez az amerikai warmongereknek sem kedvezne, hiszen Oroszország maradna az egyedüli ördögi hatalom.

  5. Observer!
    A szűrő minden új nicket automatikusan leállít. Az olyan hozzászólást is leállítja, amelyik szövegében szerepel letiltott nick. Saját neveden próbálkozz!

  6. Tibor bá’,

    ezzel tisztában vagyok, csak éppen az eredeti nick-nevem otthonról nem működik, csak a munkahelyemről. Nem logikus ugyan, de valamiért – újabban – automatikusan kiszűr a rendszer, ha itthonról próbálok hozzászólni.
    Légyszíves, ezentúl Old_Observert is engedd át automatikusan.
    Aztán, ha kiderül, hogy mi okozza a galibát, visszaállok az eredeti nick-re.
    Egyelőre nincs jobb ötletem.

  7. 6 – Old_Observer:
    Az Old_Observer ezentúl automatikusan tovább megy, de nekem van jobb ötletem: Observer-2 😀

    Volt letiltva olyan IP szám, ami részben egyezett a tiedével. Ezt most feloldottam. Nézzük mi törtténik!

  8. Próbáltam az eredeti ‘Observer’-rel. Nem ment át, szóval nem (csak?) IP cím függő (mert akkor az új sem menne át), valami más zavar is van az éterben.

  9. Repülés Phenjan felett – érdemes végignézni ezt a 6 percet. Egyelőre komment nélkül.

  10. Bármennyire is egy követ fújnak én azért nehezen tudnám elképzelni, hogy é-korea miatt Kína magára vállalna egy komoly katonai konfliktust. Nyilván támogatná, ahogy az el is várható vmilyen módon, de hogy kockára tegye a saját országát, lakosságát egy szövetséges, ámde ön és közveszélyes parányi ország miatt azt kétlem.

  11. Thunder.

    Kína csak a Kim család uralmának fenntartása érdekében, egy szalmaszálat sem tenne keresztbe.
    Viszont a Kim család uralma biztosítja Észak Korea Kínai gyarmatként való kezelhetőségét.
    Észak Korea gyarmatból származó haszonjövedelem megtartása érdekében Kína bármikor képes és kész a partjai közelében úszkáló USA hadihajókat a tenger fenekére küldeni, vagy végső helyzetben a Guam szigeten állomásozó amerikai csapatokat egy nukleáris mennyországba indítani.

  12. bogozy : már nem elöször olvasom itt a blogon, hogy Kínának mennyire érdeke az észak koreai gyarmat, de a számokat még senki nem írta le.
    A kínai észak koreai kereskedelem 5-6 millliárd $-t tesz ki, ezzel szemben a kínai gdp 12ezer milliárd $ tehát az észak koreai „gyarmat” ennek a 0,0005 -öd része.

    Nem hiszem, hogy ez áll a háttérben, szerintem sokkal inkább a geopolitikai hozadéka, hogy van egy párszáz km-es sáv a kínai határ mellett ahova usa be nem teheti a lábát.

  13. freetoaster

    Az Észak Korea Kínai kereskedelem statisztikailag teljesen le van dokumentálva? Különösképpen az embargó érzékeny termékekre?
    A hatalmas Kínai export értékhez képest az elmaradottab É. Koreából származó haszon bizonyára nem egy sordöntő összeg. De a Kínai mentalitás a kis hasznot is becsüli, és a jövőbeni lehetőségeket is kézben kívánja tartani. Vagyis ha lazítani kell, akkor majd a Kínai ipar fog É. Koreába befektetni és nem az USA meg Európa.

  14. bogozy, ” a kis hasznot is becsüli”

    Persze, és ezért belemenne egy bizonytalan atomháborúba? Kétlem.

    ‘freeetoaster’-nek sokkal inkább igaza van, a geopolitikai helyzettel.
    De még akkor sem hiszem, hogy atommal védené meg, vagy akár a hadsereg bevetésével. Abban a pillanatban búcsút mondhatna a globális világgazdaságban betöltött szerepére. Ebben a szituban Kína sokkal többet veszíthet, mint az USA.
    Fegyverszállítások, esetleg tanácsadók, illetve politikai támogatás. Ez a maximum.
    De még ha durvul a helyzet, akkor is inkább a Kim dinasztia diszkrét félreállítása lesz a megoldás, mint egy USA kontra É-Korea, Kina (Oroszország?) nyílt háború.

    /Observer/

  15. nézzük

    Jé, Tibor bá’ nem tudom, mit állítottál, de újra élek, mint „Observer”. 😀

  16. 14.
    Pontosan erre gondoltam. Nyilván Kína mindent megtenne, amit csak politikailag és katonailag lehetne, de nem fog beleállni egy atom adok-kapokba.

  17. 15 – Observer:
    Az „observer” szóval nem lehetett probléma, hiszen akkor az „old observer” se ment volna át. Kiirtottam az IP tiltásokat, ott lehetett a baj. Ugye az IP 4 tagból áll. Ha csak egy tag megegyezik egy másik IP egyik tagjával akkor annyi. Különben sincs értelme az IP tiltásnak, mert állandóan változik. A mosógépszertelő Barcelonából 4 különböző IP-vel jelentkezett. Nem volt értelme ezzel szarakodni. Egy-egy új hozzászólónál megnéztem, hol volt kiadva az IP. Bingó, állandóan Spanyolországból.

  18. Lokális atomháborúról talán lehet szó nemsokára, kíváncsi leszek mennyire lesz lokális és mennyire lesz hatása idehaza.
    Mégis ma utánanéztem mik történnek mostanság Amerikában.
    Volt a teljes napfogyatkozás augusztus végefelé, majd talán nem emiatt kialakultak a viharok.
    Közülük egyik (Irma) útjába két atomreaktor esik Floridában.
    Mexikóban az évszázad földrengése, majd Stanley Fisher lemondásával a FED monetáris bizottsága döntésképtelenné vált (nem tudják egyengetni Trump előtt az utat – talán ez is lehetett a céljuk).
    Még a végén ezek után tapasztalhatjuk meg egy lokális atombomba hatásait (talán a katari boma révén? egy van nekik; ha az felrobban valahol, nem kapunk belőle a rendszerváltásnál).
    No és az előzőekhez: mindeközben az euró indokolatlanul erős pénznem a dollárral szemben – ez offtopic, csak nem értem.
    Nem értem a kialakult helyzetet (én bajom) és kíváncsi leszek melyik képkocka miatt fajul a helyzet valahol lokális atomrobbantásig.
    Van-e szándékosan kialakított és elrejtett összefüggés az említett események között?
    A mondataimból talán kitűnik, hogy feltételezek valami összefüggést (Trump megbuktatásán túl is), és mi lehet az. Véletlenek ilyen sorozata nem lehet véletlen.

  19. Putyin kijelentésének tulajdonítják a következőt, -akinek először sikerül kifejlesztenie a mesterséges intelligenciát, az lesz a világura-.
    Osztom és tartom magam ahhoz, a teljes értékű kvantumszámítógépre várnak a világ sorsát tekintve döntési helyzetben lévők. Egy kvantumszámítógép MI-val megspékelve verhetetlen páros lenne. Mindenkinek a képzelő erejére bízom, mit lehetne kezdeni egy ilyen rendszerrel.
    Áttörést értek el a fúziós reaktor működésében is. Az ilyen híreknek nem örülök.
    MI és korlátlan és tiszta energia. Ránk meg kinek lesz szüksége?

  20. 18. Bazs
    Mégis ma utánanéztem mik történnek mostanság Amerikában.Volt a teljes napfogyatkozás augusztus végefelé, majd talán nem emiatt kialakultak a viharok.
    Közülük egyik (Irma) útjába két atomreaktor esik Floridában.
    Mexikóban az évszázad földrengése,…….
    ……..Véletlenek ilyen sorozata nem lehet véletlen.

    Az Egyesült Államok az évszázad kísérletéből az önpusztítás útján

    – A Michio Kaku kiváló fizika-tudós bevallotta a CBS-nek: „A HAARP felelős az Irmáért” – Videó
    Szerinte a legutóbbi hurrikánokat az USA-ban a HAARP segitségével hozták létre.
    Interjújában a CBS-nek Kaku felismeri, hogy az ég „nanorészecskékkel lett permetezve”, és a viharokat „lézerrel” aktiválták.
    A HAARP lehetővé teszi a hadsereg számára, hogy módosítsa és „megváltoztassa” az időjárást, földrengéseket, áradásokat és hurrikánokat okozva.

    http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/09/cbs-haarp.html#ixzz4sICrZ17x

  21. L. S. szerintem is a HAARPnak köszönhetik a viharokat, csak nem akartam belinkelni – még ki lesz moderálva.

    https://www.youtube.com/watch?v=WzHSuT1z-I4

    Ezeket a nanorészecskéket nem tudom komolyan venni, mert nem értem.
    Elindítottam egy hurrikánt és remélik, hogy elér egy-két atomerőművet ami atombombához is hasonlítható következményekkel járhat ahogy láttuk.


  22. 19 – Károly:
    Nyugi, nem lesz rá idejük.

    20 – L.S.:
    Ez bulvárhír!
    A hurrikánok elképesztő energiájukat az óceánokban tárolt hőből nyerik. A globális felmelegedés okán a hurrikánok egyre erősebbek lesznek.

    21 – Bazs:
    Milyen jól tudjátok mi a burvárhír, mégis beszopjátok őket. 😀

  23. 22 Tibor bá’: honnan tudhatni, hogy mire alkalmas és mire nem alkalmas a HAARP.
    Jóformán semmit sem tudok róla, ami tény lenne, így ha azokra a videókra hivatkozva találgatok valamit, amelyeinek címe „HAARP Responsible for Recent Hurricanes”
    vagy ehhez hasonló, az bulvárhír. (És milyen sokat ráköltöttek, ez is tény.)
    Ennyi erővel a suliban tanított kvantummechanikát is minősíthettem volna anno bulvárhírekre alapuló gondolatoknak (megbuktam volna).
    Mivel nem ismerem a HAARP lehetőségeit, ezért egyből elutasítani nem tudom és nem akarom, különösen azokkal a tényekkel együtt, amelyeket 18-ban megemlítettem (a D-K effektus valóban hat rám, mert sokat hallottam a szabadkőművesek tevékenységéről és ezeknek utólagos megerősítéséről).
    Newton törvényei se magyaráznak minden. Mind csak modell. Próbáltak magyarázni velük valamit.
    Mindnek megvannak a korlátai.

  24. 16: Tibor bá’

    „Kiirtottam az IP tiltásokat”
    Nem tudom, mit csináltál, de használt. Viszont, ha az IP lett volna gond, akkor semmilyen nick-el nem tudtam volna hozzászólni. úgy tűnik, mi sem tudhatunk mindent. 😀

    —-
    19: L. S. „a legutóbbi hurrikánokat az USA-ban a HAARP segitségével hozták létre”

    Mégis mi a francnak? Hogy felpörgessék a gazdaságot utána az újáépítéssel? 🙂

  25. 21. Tibor bá’
    Ez bulvárhír!

    Ha a hurrikánt szándékosan erősítették,vagy sem,biztosan egyikünk sem tudhatja. Szerintem, idő kérdése.
    Nem igy volt az ikertornyokkal is?
    Semmi sem marad titokban!!!

  26. Utánanézegettem wikipedián, illetve linkedin szolgáltatón a geotechnical engineering témának.
    A viharok, szelek keltésének tudományával is foglalkoznak, az offshore geotechnical engineering témakörben.
    Kicsit olyan érzésem volt az olvsásuk közben, mint egykoron a kvantummechanika tanulásánál.
    És vannek helyek, ahol ilyen tudású embereket keresnek munkahelyek.
    Idővel kiderül ezeknek az egyetemi szakoknak és szakma végzettségeknek a haszna is, ahogy a kvantummechanika haszna is kiderült, ami részletesebb modellel szolgál a világról.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Geotechnical_engineering

    Egy ideig az én világképem alapján ez a geoengineering valóban bulvár téma.
    Ilyen lehetett 30 éve a kvantummechanika is, amíg csak elméletet tanítottak és nem a megoldandó problémákra fektették a hangsúlyt az oktatáskor.

    No és biztosan ez is rengeteg differenciál-egyenletrendszer megoldását is megköveteli az alkalmazáskor, mint az alkalmazott kvantummechanika (ami mára már nem bulvár hír).

  27. 17.Bazs
    …’Nem értem a kialakult helyzetet (én bajom) és kíváncsi leszek melyik képkocka miatt fajul a helyzet valahol lokális atomrobbantásig.”
    Ne bánkódj azon, hogy nem érted a helyzetet, mert mások sem látják.
    Az utóbbi időkben mintha felgyorsultak volna a világon történő negativumok, legyenek bár természeti csapások-ha nem erdőtüzek, akkor áradások, kis hurrikánokkal megspékelve, egy apró kis mexikó-i földrengéssel megtetézve,- vagy ilyen olyan nemzetközi feszültségek, ameleyekből a háború sötét viharfellegei majd a földet súrolják.
    Ha fenyegető és aggasztó képkockákat akarnál, ajánlom neked a tegnapelötti izraeli légicsapást a sziriai rakétaüzem és raktárai ellen.
    Ebből a viharfelhőből sokkal hamarabb kicsaphat egy nukleáris mennykő, mint É.K és az USA egyelőre csak szavakban vivott csatájából, éspedig azért, mert Izrael történelmében elöször irtó kutyaszóritóba került, és ez nagy baj, bazi nagy baj!
    Mig eddigi háborúi során csak az ugyancsak gyenge, silány arab hadseregekkel volt dolga, kiket könnyedén legyözött, most, a sziriai polgárháború miján megérkezett messzi földről a közvetlen környékére néhány igazi, de nagyon igazi nagyfiú, éspedig a török, az orosz, és minden ellénség közül a legrosszabb,a legádázabb, Irán.
    A Közel-Kelet katonai vetületét nézve persze, hogy Izrael kakas a közvetlen szemétdombján, nincs olyan vele határos arab ország, melyet katonailag játsszva le nem gyözne, de most megváltozott a helyzet, a szemétdombon megjelentek távoli hatalmas országok hadseregeinek jelképes számú katonái, akikkel nagyon, nagyon, de nagyon kell vigyázni.
    Izrael tudja, hogy bármelyikükkel megmérközni teljesen esélytelen ,
    rémálom még a gondolata is.
    És mit ad az ördög, a légitámadás után derül ki, hogy a lebombázott üzemben irániak is voltak. Még nem világos, hogyan történhetett meg egy ilyen súlyos hirszerzési baki,hogy nem tudták előre kik is vannak odabent, az sem derült ki hogy katonák, vagy polgári szakemberekről van szó, elég baj az, hogy irániak.
    Nagyon nagy baj.
    És mi a legnagyobb baj?
    Az, hogy Libanon és Sziria – a két kiskutya- RÖGTÖN a támadás reggelén már dühödten fenyegetüdztek, miközben Irán, a hatalmas Irán , KI PEDIG EMBEREKET VESZITETT, HALLGAT!!!!
    Márpedig engem nem zavar a mitugrálsz kiabálása, , viszont nagyon ijeszt egy izomkolosszus hallgatása.
    Summarum:
    Sokkal hamarabb kerülhet elő az atom itt, a Közel-Keleten, mint Korea-Amerikai konfliktusban.
    Istenem, add, hogy tévedjek.

  28. 26 – Bazs:
    Ne keverd ide a kvantummechanikát, mert az egy egészen más téma, ahol az ezerszer alkalmazott kísérlet megmagyarázatlan eredményt adott, amire se akkor, se ma nincs magyarázat. Esetünkben klasszikus fizikai jelenségekkel állunk szemben. Nincs értelme mumust keresgélni.

  29. 23. Observer
    „Mégis mi a francnak? Hogy felpörgessék a gazdaságot utána az újáépítéssel?”

    „Most úgy tűnik az történik, hogy …………….. szabadjára engedik az időjárási fegyvereket, és más bajokat okoznak, hogy megpróbálják megakadályozni az új, aranyalapú pénzügyi rendszer bejelentését.”

  30. 27 – bálint:
    Félelmed megalapozott. Izraelnek atomhoz kell nyúlnia, ha nagyon szorongatják, de nem hiszem, hogy erre sor kerül. Szerintem, ha Irán t békén hagyják, nem fog nekimenni Izraelnek. Csak hát Amerikának abba kellene hagyni az egész világ terrorizálását.

    29 = L.S.:
    Ha létezne amerikai időjárásfegyver, akkor azzal nem Floridát sújtaná, hanem Észak Koreát, vagy Iránt.

  31. Az irmáért is nemsokára az oroszok lesznek a felelősek….

  32. 30.Tibor bá
    …” Szerintem, ha Irán t békén hagyják, nem fog nekimenni Izraelnek.”
    Közel 4 évtizedes a két ország közötti zsigeri gyülölet, paradox módon két egymással nem határos, nem közvetlen földrajzi kapcsolatban álló ország között.
    Nem mintha ez számitana, hisz látjuk, a füldrajzi távolság semennyiben sem zavarja Amerikát kontra Eszak-Korea.
    Egy vaskos katonai tanulmányt lehetne irni az iráni-izraeli konfliktusról, de a téma annyira összetett és kuszált, gyökerei oly hosszan az időben nyúlnak vissza, hogy a hsz-ok elfogadott terjedelmét tekintve még dióhéjban sem foglalható össze.
    Elég az hozzá, hogy ha atomháborúról esik szó, könnyen lehetséges, hogy az itt és nem a távol-keleten fog kitörni.
    Lehetséges volna, hogy valakik éppenséggel erre játszanának, egy afféle ” próbáljuk ki, ilyen még nem volt” egy szépen bekeretezett, lokális atomháborúra?
    Egy ” lássuk, mit szól hozzá a világ” -szerű atomkisérlethez viszont meg kell előbb nyerni a világ közvéleményét, ami eddig nemigen sikerült.
    Ezen esetben akkor, bárkik legyenek a kezdeményezők, valami megoldásuk az aftershock túlélésére feltétlenül kell legyen nekik, másképp mit ér az egész, ha a világ rádveti magát és eltaposnak.
    Megérte?
    Ki tudja?

  33. Nem fog senki neki menni Izraelnek mert jelenleg nincs olyan ország a közel-keleten, aki szembe tudna szállni vele. Irán nem lesz olyan hülye, h neki menjen a térség legerősebb országának akinek ráadásul meg ott áll a háta mögött a világ jelenlegi legerősebb országa. Irán most különben is azzal van elfoglalva hogy Trump ne bassza szét (bocsanat) az atomprogramját. Eszébe sincsen provokálni Izraelt komolyabban, nem is lenne értelme.

  34. Látom, ebből a végén az lesz, hogy a globális klímaváltozás jelenségei a HAARP nyakába lesznek sózva, és a klímaszkeptikusok táborából HAARP fanok lesznek… 🙂

  35. HAARP meg Chemtrail és hasonló dőreségek valamikor egy sci-fi novella témája voltak, most meg már vallásos hit épült köréje.
    Nagy az Isten állatkertje, elférnek benne a Chemtrail hívők is.

  36. Az eredeti cikk témájához nyúlva kicsit. 1961-ben több, mint 100 db robbantás volt, jelentős részben szárazföldi, és nem korlátozódott 15 kt-ra töltetenként. Mind a kihullást, mind a légköri változásokat kibírtuk.

    Egyetértek azzal, hogy korlátozott számú robbantás hatása a Tambora-val összevethető mértékű lehet, de hogy az mennyi, azt nem is olyan könnyű kiszámolni, modellezni – nem mintha csak én nem tudnám, és akkor mindenki más is hülye, de úgy tűnik tényleg nagyon nehéz. Az első Öböl-háború esetén szegény Carl Sagan várt nukleáris telet az égő olajkutak miatt, és a füst nem jutott fel a sztratoszférába, pedig egy égő városban sincs nagyobb energiasűrűség – mert egy korábban ide írogató illetőre utalva, valószínű, hogy nem földi robbantások lesznek, por, hamu csak a tűzviharok miatt juthat fel.

  37. 38 – Hetesi Zsolt:

    Zsolt, olvastad 36. alatt belinkelt URL-t? Ott egy Molnár Miklós nevű egyén hozzászólásaiban demonstrálja, hogy annyi gyűlölet szorult belé, mint a néhai teljes SS gárdába. 😀

  38. 39: Leveleztem is vele, hogy megértsem gyűlöletének okát. Azt hiszem egy lélektani jelenség lehet mögötte: fél a haláltól és ekkora gyűlölettel akarja szétzúzni a rossz hír hozóját is.

    Annyira nagyon nem kell vele törődni, bár szerintem veszélyes is lehet.

  39. 40 – hetesi Zsolt:
    Törődik vele a halál. Ha gmarko nem linkeli be, az életben nem tudok meg róla semmit. De hogy valaki azért tartson fenn egy honlapot, hogy minket szapuljon megállás nélkül, ez egészen fantasztikus.

  40. 41: Nem mivelünk van bajuk, hanem a nyilvánvalóban sem hisznek.

  41. Ha valamit hülyeségnek, komolytalanságnak tartok, azzal nem is foglalkozom egyáltalán. Röhögök rajta egyet legfeljebb és utána elmegyek mellette. De azt végkép nem csinálom, hogy állandóan azt lesem, ide mit írnak, aztán sok heves vita után durcásan elvonulok és létrehozok egy saját honlapot a cáfolatra. Ha valami beteges, akkor én ezt nevezném annak. 😀
    Vagy akkora küldetéstudat van az illetőben, hogy nem tűrheti az emberek félrevezetését. De tényleg ez mostanában a világ legnagyobb baja, hogy tömegek vannak félrevezetve Tibor bá’, vagy Hetesi Zsolt által? 😀 Az emberek többsége a létezésükről sem tud és azzal van elfoglalva, hogy jön ki a legújabb ájfon. Nincs itt semmiféle tömegpánik. Ha meg lenne tömegpánik, az a ténylegesen eldurvuló időjárás miatt tudna lenni és nem a félrevezetés miatt, hiszen ezt az ember a saját bőrén érezheti. De akkor MSzilárd is végképp lehúzhatná a rolót.

  42. 43: Bár félrevezethetnék embereket… mi célom is lenne vele? Ebben a formában semmi hasznom nem származik ebből sőt. 🙂

    Az ilyen emberek azért veszélyesek, mert ahhoz elég okosak, hogy bizonytalanságot keltsenek, de ahhoz nem, hogy kilássanak az adatokból, amiket magukra húztak, mentegetőzésből. És így egy ideig meg tudják osztani a hozzá nem értőket.

  43. 44 – Hetesi Zsolt:
    Teljesen jól látod. Viszonylag nagyon sok klíma szkeptikus van. Egy részük anyagi okok miatt csatlakozik (bár tudják, mi a valóság) másik részük azok, akik képtelenek szembenézni a jövővel, és magukat is becsapják. Mszilárd abba kapaszkodik bele, hogy adatokat „kozmetikáznak” ami igaz, nem is titkolják, sőt megmagyarázzák, de ez már nem jut el Mszilárdhoz. Elfogadja a melegedés tényét, de rendületlenül hisz abba, hogy 1-2 év és a trend megfordul. Hát hinni azt lehet. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük