(4090) Pedagógia

Ezt a levelet hozzám fújta a szél

Újévi gondolatok – pedagógia – B.U.É.K. 2023!:

Tisztelt Szülők! Kedves Polgártársak!

Ismét egy újév indul, ám 2023-ban sem tűnik könnyebbnek, vagy jobbnak az a kezdet, ami akarva-akaratlan beteljesíti majd mindannyiunk sorsát.

Iskoláink tanárainak többsége aggódva figyeli azokat a folyamatokat, amelyek a magyar közoktatás háza táján kialakultak, illetve az éppen futó tanév közepén kialakulni látszanak. Sok tanár, ki tudja hányadszor, csatlakozott a szakszervezet által meghirdetett országos sztrájkokhoz, s egyre többen érezzük úgy, hogy nem lehet és nem szabad szótlanul elmenni amellett, hogy az aktuálpolitika játszótérnek tekinti az iskolát. Azt az életteret, ahol gyermekeink – több esetben a saját gyermekeink is – életük java részét élik le, és próbálják kibontakoztatni a bennük rejlő képességeket.

Aggódunk és féltjük mindazt az eredményt és eredményességet, amiért egyesek egy élet munkáját hagyták hátra, mások az épp most induló karrierjüket tették fel, megint mások pedig idő közben csatlakoztak, hogy itt Piripócson is legyenek olyan intézmények, amelyek emberséggel, de következetesen nevelik fel a rájuk bízott legnagyobb kincset, az utókor erejét, a saját gyerekeinket.

Nem szeretnénk pártpolitikai alapon állást foglalni, ahhoz túlságosan sokszínűek vagyunk! Nem szeretnénk senkit a fizetésemelés iránti jogos és szükségszerű igényeinkkel traktálni, mert már a csapból is ez folyik. Azokra a problémákra szeretnénk őszintén felhívni a felelősen élő és gondolkodó piripócsi emberek figyelmét, amelyek azonnali megoldása nélkül összeomolhat a közoktatásba vetett hit és közbizalom, maga az ingyenes közoktatási rendszer. Ennek bekövetkezése nem csak az ország távoli pontjain, vagy a fővárosban fog nehézséget jelenteni majd, hanem itt, Piripócson is!

Konkrétan miért is aggódunk? Pár kiragadott vezérgondolat:

  • Szabad tankönyvválasztás nélkül sok esetben nem korszerű és nem a legjobb ábraanyaggal, valamint nem mindenki számára érthető magyarázatokkal ellátott tankönyvekből kényszerülünk tanítani.
  • Az iskola, mint közintézmény számára központilag biztosított anyagi fedezet és feltételrendszer mellett csak az iskola Alapítványának segítségével tudunk a szülők és gyerekek jogos higiéniás és mentálhigiéniás igényeinek megfelelni.
  • Ha a pedagógusoknak ingyen kell túlórázniuk, nem lehet elvárás a szakszerű helyettesítés.
  • Ha a tanárt dolgoztatni kívánják, s regenerációra szánt pihenő idejüket lecsökkentik, vajon a gyermekek terhei csökkenni fognak?
  • Ha a digitalizáció elvárás, tényleg mindenkinek adottak hozzá a feltételei? Valóban minden család rendelkezik, alanyi jogon internet hozzáféréssel és megfelelő minőségű eszközökkel?
  • Ha a tanárok előtt nincs motiváció, máshol fogják megtalálni boldogulásukat, az állandóan cserélődő emberek miatt pedig az iskola nem fog közösségként funkcionálni.
  • Ha a tanárok egymással fognak versengeni, a gyerekekre valószínűleg már nem marad sem kedvük, sem idejük…
  • Ha pont a tanárok nem szólhatnak bele a munkájuk elvégzésével kapcsolatos feltételek alakításába, akkor a magyar társadalom kitől is várja az egyre égetőbb kulcskérdések megoldását?!
  • Tényleg a jelenleg élő Nemzeti Alaptanterv adja meg az európai versenyképességünk alapjait? Valóban a gyermekfelügyeletet az elsődleges szempont?

Kérjük, hogy álljanak mellénk, legyenek türelemmel és segítsék ezen a fronton is munkánkat, hiszen a célunk közös, az eredményeknek is közösen örülünk és a kudarcok is kihatnak mindannyiunk életére!

Boldog Új Esztendőt Kívánunk Piripócsnak!

dátum: 2023.01.23.

aláírás: (az utolsó „magyar pedagógusoknak” csúfolt, még ki nem rúgott munkaszolgálatosok)

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

134 gondolat erről: „(4090) Pedagógia

  1. Egy ideje sajnos egyértelmű a kormány politikai célja: degradálni az oktatást: minnél nagyobb, tudatlan, tanulatlan irányítható embertömegre van szükségük. Ezek az alacsonyabb képzettségű emberek nem fognak komplexen gondolkodni, a bonyolult összefüggéseknek utánanézni, számolni, összetetten gondolkodni. A tanulatlan emberek könyebben benyalják a propagandát is. Ez kell a gyárakhoz, akkumlátor összeszerelő üzemekhez, politikai célokhoz. Diplomások nem akarnak a sor mellett gürizni 4 műszakban. Sajnos a tanárok ennek áldozatul esnek, sajnos sokan ebben az országban ezt a folyamatot nem ismerték fel, a propagandára hallgatva szavaznak évek óta, ez már tart egy ideje. Isten óvja a gyerekeinket, unokáinkat! 🙁

  2. 1. Isten óvja gyerekeinket, unokáinkat!

    Valóban.

  3. 1:Minato:
    Hol itt az újdonság ? Mi változott ? 30 éve ez a menetrend kormányoktól függetlenül.
    Most éppen a pedagógusoknak fáj (és közvetve nekünk). Majd megunják és hazamennek – mondta egy bölcs ember és igaza volt/van.
    De meg is érdemeljük, amíg oldalakban és jelszavakban gondolkodunk.
    Amíg csak azért hülyézünk le valakit mert narancsosan nyilvánul meg, vagy ezért libsi bérencezzük le a másikat mert NEM narancsosan nyilvánul meg. Egymás mondanivalójára nem vagyunk kíváncsiak, mert a kész klisék szerint az a másik táborból való. És tudjuk aki a másik táborból való, az vagy maga az ördög, vagy csak szimplán megvezetett ostoba hülye lehet. Nincs párbeszéd, nincs vitakultúra – sokszor még itt sem.
    Mégis min csodálkozunk ?

  4. 3. Igen, sajnos pontosan ez van. A józan ész, az analitikus, a nyugodt, összetett gondolkodás, a kompromisszumkészség hiánya jellemzi mai világunkat. Ja hogy kérem ez unalmas, hétköznapi, szürke? Nincs izgalom, vita, küzdelem, ellenségkép? Nem csak Mo.-ot. Sok iromány jelent meg a közösségi oldalak dopaminfüggővé tett, információs buborékban élő látogatóiról. Ezt (is) kihasználja a politika. Szerintem ez nagyban hozzájárul a mai helyzethez 🙁

  5. Valóban gyalázatosak a könyvek, láttam, miből tanul(ná)nak a gyerekeim. Normálisabb tanárok már alsóban is lediktálták a füzetbe, hogy mit tanuljanak meg. Középiskolában (legalábbis, ahová az enyémek járnak) szinte nem is használnak könyvet. Még szerencse, hogy maradt néhány normális tanár, nagyon hálás vagyok nekik azért, amit tesznek. Nekünk szerencsénk van, felvették őket normális helyre, de el tudom képzelni (illetve hallom), hogy másutt mi folyik

  6. Egészen szürreális amit a közoktatás kapcsán művel a kormány.

    Már nyáron világos volt, hogy az összeomlás szélén billeg a rendszer. Erre mit csinál ez az idióta? Bekeményít, és beteszi Pintér alá!?!? Mégis mi a fene van a fejében, amikor ilyet tesz?

    Egész olyan, mintha beleunt volna, hogy indirekt módszerekkel vérezteti ki a pedagógusokat, sunyin, magyarázkodva, és kiteríti végre a lapokat: ellenségek vagytok, azt akarjuk, hogy mind menjetek el a p…ba, mondjatok fel, nincs szükség rátok, se az egész iskolarendszerre!

    Vagy lehet ezt máshogy is értelmezni?

  7. Na de mégis mi lehet a terv? Mit tervez tenni akkor, ha a pedagódustársadalom végre veszi a lapot, egy emberként feláll, és otthagyja a pályát és/vagy az országot? Persze a sok értékes ingatlant mind oda lehet adni Mészárosnak, ez még érthető, de mi a terv a gyerekekkel? Adnak mindnek egy táblagépet, hadd hülyüljön iskola helyett?

  8. 7. Ábel, én úgy tudom értelmezni hogy akinek van pénze magániskolára, annak lesznek a gyerekei vezetők, vállalkozók, tulajdonosok. A többiek meg menjenek biorobotnak az ideköltöztetett gyárakba. Ez látszik. Ehhez nem kell funkcionáló közoktatás. Nyílik az olló.

  9. Re: Ábel
    Rendszerszintű a probléma, avagy ez is klasszikus markere egy civilizációs összeomlásának. Nyugaton ugyan ez pepitában, csak az elit iskolák tartják még magukat, de ott felcsaptak a fejét a woke, lmbtq, safe space és más retard marxista marhaságok. Oktatás eredendően azért van válságban, mert a mai létfilozófiai is válságban van, szerintem.

    Tananyag generálisan nem jó, módszertan nem jó, irreális tanári és diák felé elvárások, alul értékelt és alul kvalifikált tanerő stb, stb.
    Ebből az lesz a kiút, hogy össze kell dőlnie, és újat kell építeni.

  10. 9. dajtás, ne hasonlítsd az almát a körtével. A nyugat eu, skandináv közoktatás színvonala magas. Mo.-on direkt, politikai célból, nyíltan, látványosan teszik tönkre a gyerekeink jövőjét.

  11. 7:Ábel:
    „Mit tervez tenni akkor, ha a pedagódustársadalom végre veszi a lapot, egy emberként feláll, és otthagyja a pályát és/vagy az országot?”
    Eddig egyik réteg sem tette ezt. Ugyanezt megcsinálták a rendvédemisekkel, az egészségügyben dolgozókkal, stb. … miért pont a tanárokkal ne tennék meg ?
    A társadalom pedig lehajtott fejjel legyint. Nincs új a nap alatt.

    Egyébként itt többek között azért sincs érdekérvényesítés (normális sztárjk), mert nincsenek meg az anyagi feltételei. Vagyis az embereknek nincsen elegendő megtakarítása, hogy adott esetben 3-6 hónapig fizetés nélkül is megéljenek. És többek között ezért nem állnak fel egyként, illetve azért valljuk be ez nem olyan egyszerű.
    Tanári pályáról a versenyszférába átnyergelni, adott esetben teljesen más közegbe, szakterületre, stb. Ehhez értenek – legalábbis a többség. Nagyon nem könnyű váltani.

    8,10:Minato:
    „Nyílik az olló”
    Mint a társadalom minden területén.
    Magyarországon direkt tennék tönkre ?
    Szerintem csak ostobaságból, gőgből és hozzá nem értésből.

    9:dajtás:
    Sok igazság van abban amit írsz. Annyiban egészíteném ki, hogy nyugaton a jólét most még jobban elfedi ezeket a problémákat.

  12. Egy másik megközelítés:
    Orbán taktikája az, hogy nem enged a tiltakozásnak. Ugyanis, ha egyszer enged, akkor azzal elindít egy tiltakozási hullámot, hiszen eredményes lehet. Akkor se enged, ha az jogos és észszerű. Ha egyszer ő 10 százalékot mond, akkor az 10 százalék még akkor is, ha közben az infláció 25%. Sőt, ha nem tetszik a kisvasút, akkor meghosszabbítja a pályát.

  13. 8 Idáig volt az egyre kevésbé funkcionális oktatás. De azért gyerekmegőrzőnek idáig elment. Még egy-kettőt csavarnak rajta, már az se lesz.

    9 Ez igaz, de még egy válságban lévő oktatási rendszer is sokkal többet ad, mint a nemlétező. Ez, hogy hagyni összeomlani, majd újjáépíteni, szerintem nem működik. Legfeljebb úgy, hogy az egész civilizációnk összeomlik, majd újjáépül, de az néhány generáció nyomorgást és tömeghalált foglal magában.

    11 A váltásnak ez a nehézsége szerintem 70%-ban egy irracionális félelem. Mindig is a versenyszférában dolgoztam, nem kell ehhez semmi különleges képesség, tudás, ami ne lenne meg akármelyik tanárnak. Egy rakás munkakörbe bármilyen diplomával el lehet menni. Arról nem is beszélve, hogy egész Nyugat-Európában tárt karokkal fogadnák a tanárokat – ott is hiány van, csak ott ennek megfelelően meg is becsülik őket.

  14. 12. Tibor bá, ven erre egy közmondás: „nem akarásnak nyögés a vége”. Egy idő után ebből a nyakasságból gond lesz, ha elér egy küszöböt, akkor meg erőszak. Neki nem lesz jó, családjának sem. Nem értem ezt a taktikát. Az érthető, hogy az elejétől kezdve kellett volna konszenzusnak lennie, nem erőből, nyakasan, gőggel kormányozni. Tanulhatna a történelemből, tanult ember.

  15. Itt az én példám.
    Tavaly, majdnem negyedszázad egy helyben töltött tanári munka után végleg otthagytam a munkahelyemet. Egy boltban, ugyanannyi munkaidőben, jóval kevesebb energiaráfordítással, egyszerű segédmunkával, nulla felelősséggel, ugyanannyit meg lehet keresni. Nem vesztettem semmit.

    Ahonnan eljöttem, ott volt egy városi díjjal elismert kémia-biológia szakos tanár, aki anno OTDK első helyezett is volt, s a tavaly itt is bemutatott kiállítást létre hozta, mindenféle anyagi elismerés, nulla vezetői elismerés mellett.
    Egy virágszálat, egy pohár pezsgőt, de még két jó szót sem kaptam távozáskor…

    Jelenleg is működik az iskola, minden ok.!
    A kémiát biológia szakos pedagógus tanítja, a természettudományt meg egy korábban kórházban dolgozó szuperman.
    A kiállítóterem üres, majd valamilyen komoly igényű, fenékrázós tánctanfolyam megtartására felhasználják talán…

    Szóval valaki veszített, de én cseppet sem érzem magam áldozatnak! 🙂
    Viszont azt bele kellene kalkulálni, hogy aki egyszer elhatározza magát és eljön, az 99%, hogy nem fog visszamenni. Tehát indulhatnak a képesítés nélküli tanárokkal dolgozó iskolák, ahol egyedül a politikai fekvésnek kell rendben lennie. Értitek?!

  16. Csak egy emlékeztető, hogy a magyar néplélek áldásos tevékenysége miatt már nem csak Jani Valhalla étterme nem létezik!

    Viszont egy rakás pénzem lett belőle, gazdag magángyűjtők mit meg nem adnak ezekért a „szarokért”…
    És ez csak két kis szelet, mi minden veszik még oda nap, mint nap, pusztán az emberi közöny és ostobaság miatt!
    By – by magyar közoktatás!
    S jelentem, a csipszes dobozok és a sörösrekeszek soha nem pofáznak vissza, a tartalmukat pedig a népek, szó szerint zabálják, így megbecsült és fontos embernek érzem végre magamat.

  17. A Tajvan-i gazdasági siker alapja.
    Iskolák száma 1961-ben 3095 db. és 2016-ban 10.881 db.
    1 tanár/diák 1961-ben 35.73 fő míg 2016-ban 15.27 fő

    Az állami kiadások százalékában mennyit költöttek oktatásra?
    1961-ben 9.93%-át és 2016-ban 20.47%-át költötték oktatásra.

    Mit eredményezett, hogy az állam kiemelten kezelte az oktatást?
    Egy főre jutó GDP 1961-ben 164 dollár, az oktatás magas színvonala miatt ez 2016-ra elérte a 49.000 dollárt.
    Tajvan elmaradott agrárországból fejlett tudásalapú gazdasággá vált 55 év alatt.

  18. „Tajvan elmaradott agrárországból fejlett tudásalapú gazdasággá vált 55 év alatt.”

    és Magyarország… 🙂

  19. Amíg nem tudunk ettől elszakadni, addig esszük amit főzünk.

    Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
    Veréshez szokott fajta,
    Cigány-népek langy szivű sihederje,
    Verje csak, verje, verje.

    Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:
    Én magyarnak születtem.
    Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,
    Üssön csak, ostorozzon.

    Ha van Isten, földtől a fényes égig
    Rángasson minket végig.
    Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
    Mert akkor végünk, végünk.

  20. Hát ez az, Csongor! Azt sajnálom, hogy nem beszéltetek össze többen, hogy egyszerre lépjetek. Annak lenne talán üzenetértéke.

    Ha a százezer pedagógusból felmondana egyszerre mondjuk 20 000, azt már nehéz lenne vállrándítással elintézni. Konkrétan bezárhatnának az iskolák.

  21. 13:Ábel:
    Sajnos aki nyelveket beszél többségében (főleg a fiatalok) már nem tanít itthon. Senki nem mondta, hogy különleges képesség kell a magánszektorhoz, hanem azt mondtam, hogy más mint a tanítás. És igen a váltást többnyire félelem akadályozza … és még sok minden egyéb.

    15:Horváth Csongor:
    Elhiszem, hogy jól érzed magad. Végre kiléptél egy nyomasztó közegből. Had osszak meg egy történetet fordított irányban.
    Egy jó haver tanári diplomával magán szférába melózott több mint 20 évet. Volt gyógyszerfutár, karbantartó, középvezető, stb. Mondjuk úgy, hogy mindig több pénzt kapott máshol mintha tanított volna és annyira nem is vonzotta a dolog. Ő tavaly állt be tanítani és roppantul élvezi. Nem a tanítást, a hülye szülőket és a fentről jövő baromságokat, hanem a nyugit, a nyári szünetet, stb. És elmondja, hogy a kollégái akik az egyetem elvégzése óta csak tanítanak milyen nehezen élik meg a mindennapokat, és mennyire bele vannak fásulva a sok hülyeségbe ami a nyakukba kapnak. Ezzel együtt ő egy jó közegbe csöppent és ahogy elmondja a vezetés is próbál minden elkövetni, hogy a jó kollektíva és hangulat megmaradjon. Ő most ezt a váltást éli meg pozitívan.
    Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a jelenlegi helyzet az jó, sőt.
    Inkább arra akartam rávilágítani, hogy az embereken, a közösségen nagyon sok múlik még nagyon rossz helyzetben is. A másik hogy a váltás önmagában is új impulzusokat generál.

  22. 20: Ábel:
    Mi akadályoz meg minket (az országot), hogy a tanárok mellé állva 3 napra mindenki beszüntesse a munkát ? De jó ne mindenki csak az ország 1/5 része. Annak még nagyobb üzenet értéke lenne.

  23. 23. Ez felmerült bennem. A magam részéről arra jutottam, hogy nem a kormányt szívatnám vele, hanem a munkaadómat, akivel semmi bajom, akinek semmi köze az egészhez. Nem tudom, a kormánynak hogyan tudnék rálépni a tyúkszemére.

  24. 24: Ábel:
    Választásnak hívták/ják a lehetőséget… és Mo. választott.

    22: berko:
    Igen ritka kivétel lehet. Ebben a közegben csak azok érezhetik jól magukat, akiknek a pénz nem számít semmit. Hobbyból tanítani én is el lettem volna… A fenti példa szerint csak tovább degradálódnak az iskolák, mert elveszik az egységes fellépés lehetőségét. Hát pont ezt használják ki! Nincs pótolhatatlan ember, mert nincs komoly dolgokra igény. Nem Orbán a hibás, ő csak felelős! Az emberek, az ostoba szülők, a megalkuvó vezetők, stb. vitték idáig a szekeret… Az utcáról bármikor lehet képzetlen munkaerőt szerezni…

  25. Tibor ba’, lazán kapcsolódik a ChatGPT de ez is megér egy postot: https://www.portfolio.hu/global/20230123/chatgpt-minden-amit-tudnod-kell-a-forradalmi-oruletrol-592222

    Mikortól nem lehet megmondani hogy egy AI/robot okosabb mint egy ember, ha egy orvosi vizsgán átmegy?
    Ha ez elterjed, egy tanuló valóban motivált marad a tanulásra, elsajátítja a kritikus gondolkodást? Nem hinném. Az egész vége valóban az lesz, hogy élő emberre már nem lesz szükség 🙁

  26. Ellentmondásosnak érzem, hogy egyfelől tisztában vagyunk vele, hogy atomháború, meg globális felmelegedés, másfelől meg nosztalgikusan siratjuk, hogy de szép is volt ez a civilizáció és a színvonalas oktatás, amely ide juttatott bennünket.
    Mintha a Titanic dőlő fedélzetén azon siránkoznának az emberek, hogy milyen finom volt tegnap este a bálteremben felszolgált homár.
    Éppen akkor van esélye ennek a nyomorult emberiségnek(és egyáltalán az életnek) itt a földön megmenekülni, ha a civilizáció rendszerei összeomlanak. Ellenkező esetben Blade Runner világ jön, meg AI és kiborgok, ami lehet, hogy jó valakiknek, csak már nem nevezhető életnek. Az összeomlás szükségszerű, nem történhet másként. A civilizált gondolkodás kizárja az élet lehetőségét.
    És akkor itt habosítani a szart a végtelenségig minőségi oktatásról, életpályáról meg GDP-ről és Orbán döntésein rugózni, miközben itt van a szomszédunkban egy kibontakozó világháborús konfliktus(na meg a klímapokol), egyszerűen nevetséges.

  27. 27: read only:
    Neked bizonyára nincs gyereked… Ne is legyen!

    Orbán megválasztása és országvezetése hamarosan rendkívül meghatározó lehet Mo. sorsának alakulása szempontjából. Valóban, az oktatás színvonala ebben a kérdésben csak egyetlen szeg a koporsóba.

  28. 27 – Ebben van valami.

    Én a magam részéről azt gondolom, hogy a jelenlegi „elitnek” kell pusztulnia, és a gondolkodásmódnak, amit elterjesztettek a világon.

    Ha ehhez egy átmeneti káoszon vezet az út, hát legyen, de attól, hogy a káosz hamarabb jön el, pláne ha csak nálunk, a megoldás nem jön hamarabb. Ott van például Haiti. Attól még, hogy a legrosszabb fajta anarchia uralkodott ott el, még nem lett semmi bajuk a világon uralkodó pedofil milliárdosoknak, sőt uralmuk csak növekedett.

    Ellenkezőleg. Minél inkább megőrizzük a kultúránk, civilizációnk lényegét: az erkölcsi alpavetéseket, annál inkább elősegítjük, hogy a mérgező civilizációnkat leválthassa egy jobb. És ebben szükségünk lesz a gyerekeinkre és a generációjukra, akiket minél magasabb emberi minőségre kell eljuttatnunk, amíg lehetséges.

  29. 29: Ábel:
    „…minél magasabb emberi minőségre kell eljuttatnunk, amíg lehetséges…”
    – Most, a következő hónapokban fog eldőlni, hogy -valószínűsítem- ez NEM lehetséges.
    A többit illetően felőlem jöjjön a tisztító tűz… nekem már mindegy, közömbösen tudom szemlélni, pedig korábban azt gondoltam, hogy ez lehetetlen. Majd a végszó előtt még koccintunk rá egyet!

    Minden esetre azon azért nem ártana elgondolkodni, hogy Mo. per.pill. összeomló eü., összeomló közoktatás, összeomló jogrend, összemló közmorál, labilisan működő gazdaság, a környéken élő népekkel szembe helyezkedő háborús állásfoglalás és EU ellenes retorika mellett, ill. megújuló energiaforrások nélkül, egyre kiélezettebb forráshiánnyal és sorolhatnám tovább hogyan, mondhatni milyen gatyában várja a világégést, benne mindannyiunk sorstalanságával (KI. után szabadon)!

    Sokan elfelejtették, hogy minden relatív! Szabadjon megjegyezzem, megdögleni is sokféleképpen és különböző szenvedési stációk mellett lehet.

  30. Tiborbá:
    Egy javaslat: Mit szólnál egy szavazáshoz az „értelmes emberek” körében?
    „Támogatnám a pedagógusok követeléseit egy egynapos közös sztrájkban, én is letenném a munkámat a cél elérése érdekében.” igen – nem – nem tehetem – leszarom

  31. 30 „hogy -valószínűsítem- ez NEM lehetséges.” – mire gondolsz? Az oktatásra?

    31 Támogatom!

  32. Aztán majd szavaztass arról is,kik voltak azok akik a kölyköket is bevonták ebbe a tiltakozásba.

    Mert nekik aztán semmi keresnivalójuk nem volt ott.
    Bár én ugye mit pofázok.

  33. 30. Horváth Csongor

    Miért gondolod, hogy a következő hónpokban fog eldőlni? Nem lehet, hogy a szembenálló feleknek a béka lassú megfőzése inkább az érdeke?
    Egyetértek a kockázati tényezőkkel, amelyeket felsoroltál, meg azzal is, hogy a tanárokat is fel kell emelni, az oktatást is helyre kellene tenni.

    29. Ábel
    A káosz neked is fájni fog, nagyon. Nem gondolod, hogy lehetne arra lehetőséget találnunk, hogy pont itt ne legyen olyan súlyos?

    17. Károly

    Köszi a tajvani példát, követni kellene. Egyébként Mo-on a két háború között a tanár egy nagyon megbecsült és megfizetett pozíció volt. A falu értelmisége, mint tudjuk: orvos, tanár, pap volt.

  34. Felfújt hisztéria az egész, ettől megoldást nem is lehet várni, nem is az a célja.
    Az a baj, hogy kevés a pénz? Ha több lesz, akkor a tanárok tudása is megjön? Meg hozzá a tekintélye is?
    Nem új dolog, megváltozott a világ (nem az előnyére).
    Nekem még szerencsém volt, mert a Pest melletti kisvárosba küldték azokat a tanárokat, akik Pesten nem oktathattak. Naponta ingáztak, ők még a háború előtti rendszer „termékei” voltak, igazán kiváló tanárok voltak. Nem hivatkoztak arra, hogy sajnos ilyen a tankönyv, a tanterv, át tudták adni a tudást, a gondolkodást. Persze voltak fiatalok is, de ég és föld volt a különbség. Ezt éreztük mi is, hiába volt szigorú, akkor is szerettük, míg a munkásőrruhában díszelgőt nem sokra néztük. Ők már rég nincsenek, a pálya elnőisedett, a szülők előtti a tekintélyük kicsi. Régen elképzelhetetlen volt, hogy ne a tanárnak legyen igaza a gyerekkel szemben, ma már a szülő hülyézi le a gyerek előtt. Igen, mert az elkényeztetett gyerek egy zseni, csak az … tanár… Én még tartottam a pajeszhúzástól, kellett is, hogy tudjam, hogy a helyem.
    Ma már fejtett pedagógia vala, „tudományos”, csak az egész nem ér semmit.
    Persze, nem mindenről a tanárok tehetnek, sőt, talán ők a kevesebbet. A környezet változott meg. Ahogy a videóban elmondják, régen a falusi tanár volt az értelmiség, ő volt iskolázott, világlátott. Ma már a városban egyáltalán nem tűnik ki ezzel a tulajdonságával a diplomás szülők között. Az anyagi helyzete is lenézett, hiszen a középosztály gyereke már több helyen járt a világban, mint ő. A tanárokat az én diákkoromban sem fizették meg, emlékszem, amikor némettanárom biciklivel tekert az iskolába, mellette meg elhúzott a helyi orvos gyereke a Simsonjával.
    Ezért a lényeg nem ebben van, ha most csoda folytán tízszeresére nőne meg a bérük, akkor mi változna? A szocializmus, a Magyar Bálint féle reformok megtették a hatásukat. Tartok tőle, hogy ez az egész a nyugati életforma és oktatás csődje. Lehet, hogy a keleti oktatás lenne a kiút? Igaz, ahhoz olyan népesség is kellene.

    https://youtu.be/gQJettg_j3w

    Miért nem nevel a család és miért nem az iskola?
    Hol áll most a pedagógia? Mire lenne igazán szüksége a gyerekeinknek, amikor az oktatásról beszélünk?

  35. Az apokalipszis a kinyilatkoztatásról és a nagy szembesülésről szól. Mikor a pofánkba vágódik mindaz, amiben eddig hittünk és amire a világképünket alapoztuk és kiderül, hogy szart sem ér az egész. Vajon takarózhat-e ilyenkor az ember a gyerekeivel, mikor egy működésképtelen rendszert védelmez körömszakadtáig. Hiszen ha működésképtelen, a gyerekei és azok gyerekei számára méginkább az lesz.
    Dehát én csak a gyerekeimnek akarok jót(életszínvonalat, kényelmet, GDP-t, dekadenciát, lmbtq-t) úgy ki vagyok kövezve jószándékkal, mint a pokolba vezető út. Akkor én most nem vagyok jó ember?

  36. 31. Csongor
    Amelyik országban erről kell szavazni, az már a pöcegödör legmélyén van!
    És igen , OV a legnagyobb felelős hogy 10-20 év mulva se tud majd ez az ország feltápászkodni ebből a pöcegödörből! Szégyen ez az ország ezzel a vezetéssel és a támogatóikkal együtt!
    .
    A szavazásra a válasz : -igen!

  37. 26 Minato

    A robotoktól nem kell félni. Azzal hogy mesterséges intelligencia verset ír nem megyünk semmire, persze lehet kivált pár év múlva pár ügyintézőt, nemtudom. Amit ma robottechnológiának hívnak nem nevezném annak. Nézd meg általában automatizált gépsorokon a „robot” kiveszi , arrébbrakja, rárakja valamire a tárgyat. Vagy fúj egy is gumitömítőt vagy festéket adott geometria mentén.Meg csavaroz, meg egy két apróság. Ez mind nulla és nem hívnám robotnak.
    Robotok kb.Németországban és Japánban vannak de még az a szint is 10-ből kb. az első szint.
    Apolló gumigyárba második sorba nem tettek robotot. Ok: Mari néni 250 ezeré olcsóbb mint a 300 miliós robot. Kínába markoló festésnél robotot kivették:ok:nem tud mérlegelni, ember olcsóbb.
    ÉS ne feledjük hogy a robotok fenntartása és üzemeltetése szintén egy VAGYON!!!Nem úgy van hogy egyszer kész és örökké megy!

    Namármost én akkor lennék elégedett ha : nem mondok bonyolult dolgokat
    -például lenne robot aki betonkeverőbe bekeveri a betont.3 lapát sóder , 1 lapát cement , víz, és öntsd ki a taligába.2023 van és egy egybites alkoholista meg tudja csinálni. Ma a világ mérnökei nem tudják megcsinálni(ja és nem 300 millióba kerüljön) 😀
    -van e robot aki tud vakolni? nembánom ha 1 m2-enként de vakoljon.Nincs
    -pl. a coopban a szalámit Mari néni metéli egész nap 220 eft-ért.Miért nincs robot az 1 bites dologra? Mondjuk kérek a robottól szeletelve a 6-os szalámiból 10 dkg-ot.
    -lehetne robot a pénztárgépnél (nem a tescos automata) Hanem kifelé megyek a kosárral és auto lehúzza a pénzt .HA lopsz akkor az ajtónál szétmetélne a robot 😀
    -van e robot csempe felverésre?vagy lerakásra?
    -és még sorolhatnám az 1 bites munkafolyamatokat amire nincs robot
    Ugye milyen egyszerű dolgokat mondtam és 2023 ban csak robotnak nevezett játékok vannak.Inkább csak automatizálásnak hívnám ezeket.

    Olyanba már nem is megyek hogy mi lenne ha lenne robot aki ácsmunkát végez vagy tetőcserepet rak fel. Na jó előbb legyen olyan ami leszedi mert az egyszerűbb 😀
    Vagy pl. miért nincs olyan mikrorobot ami pl. megcsinál egy térdprotézist egy tűhegyni szúrással.2 tű a térdbe egyiken nanorobotok bemennek és leforgácsolják a csontot majd kihozzák, utána meg ott fel is építik a protézist.

    Vagy olyan mesterséges intelligencia ahol heti 1 csepp vérből a mesterséges intelligencia azt mondja hogy helló neked a hasnyálmirigyedben induló daganat van 6 napja , mondjuk 80 sejtnyi és egy mikrorobot bemegy és elégeti (persze otthon) vagy épp a tüdőrákodat.
    Na jó ne menjünk ennyire előre , először legyen olyan robot ami bekeveri a betont a segédmunkás helyett és elérhető áron 😀 Ja hogy ilyen nem lesz egymillió év múlva sem abban is biztos vagyok.Az emberiség nagyon primitív hiába ért el ide a tudásunk ezt összeollózta időben és térben és össze tudott rakni alapgépeket de még ez a tudás is nagyon kevés.

  38. 32: Ábel:
    Igen, arra, hogy ezzel a magasabb minőséggel, mint lehetőséggel is, már elkéstetek.

    33: ötlet:
    Butaság!
    Azoknak a diákoknak több eszük és felelősségtudatuk van, mint a szüleik generációjának… Ennyi az egész! Ők a saját bőrükön érzik, hogy baj van és egyelőre nincs vesztenivalójuk. Persze, aki a jelenlegi boldog nyugdíjaslétből, ebből a posztkádárista nemzeti szocialista marketingmázas mindent tudás egyeteméről kacsintgat reánk, azzal ezt úgysem tudom elfgadtatni.

    34: Uldin:
    Meg kell nézni azokat a fotókat, amelyeken az egyes tantestületek fotózkodtak. 20-30 között nulla, vagy 1-2 fő, 30-40 között 5-6 fő, 40-50 között 10 fő, 50 felett (nyugdíj előtt, vagy már nyugdíj mellett) 30-35 fő, nagyjából így néz ki egy átlag magyar tantestület korfája. Ha nem az utcáról akarsz behozni pedagógust, és a 30-50 közöttiek leszámolnak, az 50 felettiek végleg nyugdíba mennek (a 70-esek élete ugye véget is érhet), kénytelenek lesznek úgy összevonni iskolákat, ahogyan a kórházak esetében is történt. Ingyenes iskolabusz, súlyponti iskolák, államnak kedvezőbb költségek. Erre vágyik a magyar családok zöme? 🙂
    Ha a következő hónapokban egyértelművé válik, hogy itt nincs jövője tanárkodni (mert éhen döglesz), új embert az ifjúságból nem fogsz találni évtizedekig, az „öregek” már nem fognak/tudnak csodát tenni, a következő évtizedben pedig a szakma gerincét adó 40 évesek eltűnhetnek, mert átpártolnak más szakmákba. Így nem lesz, aki taníthatná (mentorálhatná) a kevés ifjú tanárunkat, mert azt talán senki sem hiszi komolyan, hogy mindezt az egyetem elvégzi… Innen aztán évtizedekig nem lesz kiút! Tolhatnak bele majd bármennyi pénzt, ugyanúgy elpusztul az egész, mint ahogyan az egészségügyi ellátás már elpusztult. Persze, aki nem volt mostanában komolyabban beteg, fogalma sincs róla, miről beszélek… De az élet majd megmutatja nekik is!

    35: kakukk:
    Hozod a formádat, pedig ez most nem az oroszokról szól… 🙂
    Ellenben vitathatatlan igazságok is vannak abban, amit leírtál!
    A csatolt videó tartalmával is egyetértek. Telitalálat!

    36: read only:
    Az oktatásra/tanárokra szükség lesz egy összeomló, sőt egy összeomlott világban is.
    A helyzet olyan, mint amikor a háborús időkben a tanár, mint szakma feleslegessé válik. De itt még nincs háború. És a levét mindig azok isszák meg, akik nem tehetnek semmiről!

  39. Amúgy a pedagógusokkal minden rendben van? Ők csak áldozatok? Az össze-vissza b*szó szülők, akik szétk*rják a családjaikat és este a tévét bámulják a gyerekekkel való foglalkozás helyett? Olyan tanárokat ismerek, akik szinte arra biztatják a gyerekeket, hogy húzzanak el küldföldre stb. Az ilyeneket minek is kéne fizetni, ha ellenünk dolgoznak? A legtöbb tanár akit ismerek az büdös, cigis, alkoholista lúzer (tisztelet a kevés kivételnek). Nincs rálátásom a magyaroszági helyzetre (erdélyi vagyok), de el tudom képzelni, hogy ott még ennél is rosszabb a helyzet. A közoktatásnak befellegzett. Aki nem tudja felébreszteni a gyerekében a tudásvágyat az hiába vár csodát az iskolától.
    Lehet nem leszek népszerű ezzel a véleménnyel.

  40. 38: Andrew:
    A tanárok is helyettesíthetők robotokkal.
    Sőt! Készül egy digitális oktatási segédlet és száz iskolában, tíz évig felhasználható. Ám, aki tanult már valamit, az jól tudja, hogy mi az, amit csak egy „tanár” tud megtanítani és miért nem helyettesíthető soha ez a szakma robtokkal, legalábbis, teljes mértékben soha. Olyan ez, mintha a szülőt szeretnénk robotokkal helyettesíteni… Hát lehetséges, végtére is a TV meg az internet is ilyesmi, de látjuk mi lett a vége a nagy kísérletnek… A szocializációs színeterket nem lehet mesterséges platformokkal felváltani!

    Egyébként a robot nem ördögtől való… Okosan kell használni a tudásukat, s ami ma gyermekcipőben lépdel, 20 év múlva tátva maradna a szád, ha látnád, mire képes egyáltalán a technlógia ezen foka.

    40: Intuitív: (közben törölt vagy moderálandó bejegyzésére)
    Én nem vagyok sem büdös, sem cigis, sem alkohlista, talán hülye sem.
    Egyébként igazad van, mert sok olyan is van, akikre ráillik a leírásod.
    De láss csodát, én már nem ott vagyok, ők viszont még ott vannak és ki tudja meddig ott is lesznek még a magyar közoktatás legnagyobb örömére.

    Hát emberek! Ez lenne a lényeg (mármint nem az én jelenlétem, hanem a hasonlat lényege), nem? Őszintén kíváncsi lennék arra, hogy akit „nem érdekel” és értelmesnek gondolja magát, azt vajon akkor mi érdekli? Az összeesküvések? A háború? A nemzeti szocializmus, a Duna TV, vagy mi a szar lehet fontosabb ennél számukra???

  41. 40 HCs: írtam hogy tisztelet a kivételnek.

  42. 41: Intuitív:
    Nincs ezzel semmi gond! Nem vettem magamra… Hiszen mondhatjuk, hogy ezek is tapasztalati tények.

    De nem kéne, hogy így legyen!
    Ráadásul most már nem ott tartunk, hogy jó tanárok legyenek, hanem ott, hogy pár év múlva lesz -e valaki, aki ezért az elismertségért egyáltalán bármit vállal.

  43. Amelyik ország ország lakosságának a nagy része nem tudja értékelni,
    egy szovjet rezsim és „kádár rendszer” után,
    hogy kiépíthetett volna egy szabad demokraciát, (1990-en)
    ami biztosította volna a társadalmi egyenlőséget és igazságosságot,
    az nem az EU-ba valo!
    Az maradjon a hátrafele nyilazós puszta népe!

  44. Isten hozott kedves barátaim az új feudalizmusban.

    Az új arisztokrácia létrejött és az ő gyerekeik fizetett, jó iskolákban tanulnak. A többség gyerekeinek meg minek? Jobbágyoknak, zselléreknek nem kell jó oktatás. Szolgáknak, gyári munkásoknak elég ha 100-ig el tudnak számolni, meg a nevüket le tudják írni.

    Meg aztán lehet jön az apokalipszis, így közoktatásra nem költ már az Orbán kormányzat. És ki tudja, lehet, hogy igaza van.

  45. 43. moda,

    Ahogy mondod.

    Volt úgy 9 hónappal ezelőtt egy választás és az ország népe ezt választotta.

    Pedig úgy 2-3 éve volt ez már téma (itt is, Csongor mellett volt még egy Apofis vagy hasonló nicknevű tanár), akkor tapintható volt a pedagógus ellenesség(amit a butaság meg az irigység táplált).

    Most, hogy már 60 iq körül is kezd leesni a tantusz, most meg már késő.

  46. 45.
    Ne is mond!
    Vármegye, főispán!
    :))) baazzz+
    Vissza a középkorba a pöcegödör országot, jobbágy és zsellér,
    ez kell, meg a méltóságos uram!
    (Móricz : Tragédia, Rokonok)

  47. 44. Gyarmathy

    Ne legyél idealista!
    1792.után is ez volt. Létrejött az új elit, aztán a kölykeik…
    Nem is étem miért csodálkozol ezen, mindig is így volt amióta ember az ember.
    Egyébként az egésznek a rákfenéje az emberi kapzsiság és az abból kinőtt kapitalizmus.
    Gondolj bele milyen élete volt az angol prolinank az 50-es, 60-as években. Miben volt más mint a jelen munkásának? Sőt rosszabbul éltek.
    Az elitnek soha nem volt érdeke művelt alattvalókat nevelni. Még a végén kinyílik a szemük és fellázadnak.

  48. 45: Gyarmathy:
    Sajnos még most sem esik le nekik… Vagy nyugdíjasok, vagy idióták, vagy egyszerűen csak mazochisták. A Fidesz nagy magyar egyharmada szépen virít a szavazásos tablón is (pill. állás szerint)!

    Itt egy jó videó, amiben minden benne van, amit eddig sikerült a magyar közgondolkodásnak összehoznia, de még koránt sincs vége 🙂 🙂 :

  49. Andrew: vakolásra, járólap lerakásra van már robot. Ipari mennyiségű beton készítésekor se a segédmunkás lapátolja az összetevőket, hanem automata adagoló tölti a mixer kocsit.

  50. 47: Bendegúz:
    Mondod ezt úgy, hogy a Te idődben még ingyenes és jó közoktatásnak köszönheted azt, hogy egyáltalán meg tudsz itt szólalni…

    Pontosan ez a szégyen ma, hogy korábban nem volt lehetősége az embereknek a kiútra és a világ megismerésére, egyáltalán egy magasabb szintű gondolkodásra, most meg ezt kukázzák ki azok, akik a gondolatmenetedet követve igazolva látják ennek a rendszernek (ezeknek az elnyomó, ostoba, igazságtalan kultúrkaszt karanténoknak) a létjogosultságát.
    Nos számomra ez is ugyanolyan alávaló pazarlás és felelőtlenség, mint pl. a felesleges benzinégetés és társai voltak (mert van, mert jár, stb.)!

    Az ember tragédiáját illetően nincs vita köztünk, de a felelősség megállapítása esetében nálam magasabb lenne a mérce.

  51. Kéne már egy jó kis polgárháboru a felvilágosodás II. érdekében!
    Szerintem meglesz pár éven belül!

  52. 47. Bendegúz,

    A tanárok nem akarnak mást, mint normális munkakörülményeket, némi megbecsülést és normális jövedelmet.

    Nálunk a kezdő fizetése egy alsó tagozatos tanárnak Ł2800. A gyerekek meg nem cipelnek nehéz táskákat, hanem kinyomtatott lapokon vagy már leginkább online kapják a feladatokat, a tankönyvek bent vannak az iskolában.
    A proli gyereke meg simán lehet tanár(vagy más értelmiségi), ha akar.

    Pedig itt sem fenékig tejfel, mint tegnap már más kapcsán megjegyeztem.

    De ha neked (a gyerekeidnek, unokáidnak) megfelelnek a magyar viszonyok, hát lelked rajta.

  53. 50. Horváth Csongor

    Én csak a valóságot írtam meg.
    Valószínű az is, hogy ha nem kapom meg a jó oktatást, most akkor én is… Mi is lenne?
    Mert, hogy velem együtt sokan mások is megkapták és kb. 20%-a törődött ezzel. A többségük pedig max. a fizikai szükségleteinek kielégítéséig vitte. Vagy a te korosztályod (nem csak az osztálytársaid) többsége igényli az akadémiai tudást? Ma még rosszabb az emberek mentális állapota. Régen, ha nem más, legalább a vallás létezett mint szabályozó. Ma már az sem. Igaz ez is csak egy máz volt.
    Vagyis 200 éve is olyan volt a világ mint ma, csak nem led világított, hanem gázlámpa. Ha nem hiszel nekem olvad a klasszikusokat. Pl. Goriot apó c. regényt. Vagy tanulmányozd a görög demokráciát, ahol a szavazásra szolgáló cserepeket gazdagok megvették a szegényektől. Szép ez az idelaizmus, de nem visz semmire. Tudomásul kell venni, hogy az oktatást mindig az elitek irányították. És nekik soha nem volt érdekük egy művelt tömeg létrehozása (lásd, Bizánc). Sőt még egyéni szinten sem díjazzák az értelmes kiművelt főt. Mit gondolsz miért nem becsüli egy párt sem az igazi nagy gondolkodókat (pl. Hamvas)? Cserébe kitüntetéseket osztogat a középszerű megalkuvó értelmiségieknek.
    És ha véletlenül a tömeg be is törne az akadémiára, mi lenne? Megmondom. Előbb vagy utóbb az értelmesebbje átvenné a hatalmat és a többit kizárná a hatalmat jelentő „titkos” tudásból. Ez így volt Alexandriában is. Aki megpróbálta a beavatottak titkát felfedni és közkincsé tenni, annak annyi volt, lásd Hypatia esetét. A tudás hatalom, és ahhoz a népnek semmi köze. Dolgozzon és biztosíts a beavatottak jólétét. Ennyi a feladata. És ez nem az én álláspontom(!), csak a történelmi valóságot ismétlem.

    51. moda

    Az első felvilágosodás sem sikerült valami fényesen. Az inkább elsötétülés volt. Amolyan protokomcsi keltető.
    Egy nagy tömeggyilkosságba torkollott az egész „nemes” eszmeiség, ahol kb. 70 ezer embert fejeztek le, ebből 37 ezerben volt részben analfabéta tagokból álló bíróságok által hozott „ítélet”. Ezzel én nem dicsekednék. Na de mit várunk. A felvilágosultak a XX. században is így hirdették az ész elsőbbségét.

  54. 53: Bendegúz:
    Hát tudod, ide elvinni ezt az egyszerű, de sorsfordító kérdést…
    Én már semmin sem csodálkozom!
    Szerencsére nem mindenhol gondolkodnak így a világban, s a világról.

    Nézz rá a szavazásra!
    Nem Orbán a hibás, erről beszéltem sokat és sokszor korábban is. Ő csak tudja, hogy a megszondázott úton, sikeresen végig tud haladni. A balfasz nép rakja le a köveket, ő csak végighalad ezen a kikövezett úton. Azért ezen az úton, mert amennyiben nem ezt tenné, őt is azonnal letaszítanák és ezt mindenkinél jobban tudja. Tehát a saját érdekében és a népe érdekében is helyesen cselekszik, de ettől még a népe szarra sem lesz érdemes, s ezt már az egész világ látja sajnálatosan.

  55. Csongor!
    Pillanatnyilag majdnem annyi szavazott a „nem érdekel”-re, mint a csatlakozásra. Több mint kétharmad. Ez a nép nem megérdemli a nyomort?

  56. 55: Tiborbá:
    Dehogyisnem! Igen, ezt próbálom ecsetelni én is szépen körülírva, nehogy bárkit megsértsek szent meggyőződésében…

  57. Az apokalipszis egy következmény. A „nem érdekel” hozzáállás következménye.

  58. 34 Uldin, de igen, én is ezt mondom. Lehet, hogy az összeomlás elkerülhetetlen, de azon kellene dolgoznunk, hogy minimalizáljuk a károkat, nem azon, hogy siettessük és súlyosbítsuk a káoszt!
    Csak azt nem tudom, hogyan lehetne elérni, hogy a kormány felhagyjon a rombolással.

    35 Igen, kedves kakukk, képzeld, az a baj, hogy kevés a pénz! Annyira kevés, hogy aki ebből próbál megélni, annak nyomorognia kell. Aminek az a következménye, hogy senki nem jelentkezik már tanárnak, és sokan el is hagyják a pályát emiatt.
    Még éppen van annyi tanár, amennyivel eldöcög a rendszer, de a 80%-uk 50-es, 60-as, öt-tíz éven belül nyugdíjba mennek. Akkor mégis ki fogja tanítani a gyerekeinket?

    Nyilván nem arról van szó, hogy ha hirtelen kétszer ennyit keresnének a tanárok, akkor azonnal kétszer ekkora lenne a tudásuk – de nem is erre van szükség. Arról van szó, hogy ha végre 100 év után újra tisztességes bért és munkakörülményeket kapnának a tanárok, akkor talán elkezdenének a fiatalok újra tanárszakokra felvételizni, illetve visszatérhetnének valennyien a korábbi pályaelhagyók közül is, és lenne esélye a gyerekeinknek arra, hogy iskolába járjanak a következő 10-20 évben is.
    Ettől az oktatás minősége nem lenne automatikusan sokkal jobb, de ez a minimális feltétel ahhoz, hogy legyen EGYÁLTALÁN BÁRMILYEN OKTATÁS, és ez tenné lehetővé azt is, hogy értelmes, ambíciózus és elhivatott embereknek is realisztikus választás legyen a tanári pálya, akik aztán a minőségen is javíthatnának.

    A másik fele a dolognak, hogy ha a kormány abbahagyná azt, hogy engedetlen hülyegyereknek nézi a tanárokat, és elkezdené őket annak kezelni, aminek lenniük kell: kompetens vezetőknek, akkor jobban be tudnák tölteni ezt a funkciót. El kéne felejteni az értelmetlen adminisztrációt, és visszavezetni a szabad tankönyvválasztást, ezen felül alaposan visszametszeni a NAT kötelezően leadandó részét, hogy a tanár maga dönthesse el, hogy pontosan mikor, mit és hogyan tanít, hogy abból a gyerekek a legtöbbet profitáljanak.

  59. 36 read only – hát, ha valakinek a hite és világképe ebben csúcsosodik ki: (életszínvonal, kényelem, GDP, dekadencia, lmbtq), akkor tényleg igazad van.
    Én a magam részéről arra számítok, hogy az apokalipszis visszaigazolja a hitemet és világképemet.

    És nem gondolom, hogy az iskola eleve rossz lenne. Egy olyan világban, ahol a gyerekek nem abba nőnek bele, hogy együtt dolgoznak a szüleikkel, és természetes módon megtanulják a mesterséget, amit aztán tovább is visznek, nem is tudom, hogyan lehetne megoldani máshogy az ifjúság értelmes nevelését.
    Az egy másik kérdés, hogy hogyan kellen jobban, értelmesebben csinálni. A 100 évvel ezelőtt rendszer/módszer már látványosan nem működik, de nem vagyok biztos benne, hogy a nyugati stílusú lassiez faire – lgbt idiotizmus jobb lenne, mint a diszfunkcionális poroszos oktatás. Viszont azt gondolom, hogy bármelyik jobb, mint a semmi.

    Ha visszatértünk a lovaskocsi-sparheld színvonalhoz, és mindenkinek az lesz a legnagyobb gondja, hogy ne ma dögöljön meg, csak holnap, lehet, hogy újra nem lesz szükség az iskolára, de addig míg még akár csak részlegesen is létezik a civilizációnk, nem tudjuk nélkülözni.

  60. 44 Gyarmathy, ott sántít az érv, hogy még a szolgáknak és a gyári munkásoknak is szükségük van iskolára ahhoz, hogy használható szolgák és gyári munkások legyenek.
    Tudniuk kell írni-olvasni, számolni. Lennie kell annyi fegyelmüknek, hogy felkeljenek reggel és bemenjenek a munkahelyükre.

    Az oktatási rendszer elsődleges célja régóta az, hogy használható munkásokat termeljen a gazdaság számára. Ha nincs iskola, akkor nincs aki ezt elvégezze, akkor még a robotokat se fogja tudni szervizelni senki.
    Abból az lesz, hogy használhatatlan csürhe lesz egy egész genereráció teljes egészében. Ez még a szupergazdagoknak se érdeke.

  61. 60: Ábel:
    De a magyar népléleknek ez nem számít! Ez lesz Orbán veszte, de messze még a tűrőképesség határa… 🙂
    https://telex.hu/belfold/2023/01/24/idea-intezet-fidesz-ellenzek-dk-felmeres-kozvelemenykutatas-preferenciak
    Azt garantálom, hogy a most kikerülő diákoknak jó 30%-a már funkcionális analfabéta, bárki, bárhogyan bizonygatja az ellenkezőjét, számomra ez tapasztalati tény.
    „Nemigazországban” semmi sem számít:
    https://telex.hu/belfold/2023/01/24/schadl-gyorgy-volner-pal-hanganyag-vegrehajtok-egyetemi-hallgatok

  62. 55-57 Jelenleg 57% az igen, és csak 37% a nem. Ez szerintem nem olyan súlyos. Ha ilyen arányokkal lenne választási eredmény, akkor az egy ellenzéki kétharmad lenne.

    A gond az, hogy az országgyűlési választásokon nemcsak az oktatáspolitikáról szavazunk, hanem egy rakás egyéb kérdésről is, amiket sokan fajsúlyosabbnak ítélhetnek.

    Egyébként ezt, hogy Pintér alá pakolják az oktatást, nem tudtam volna elképzelni tavaly a szavazáskor.

  63. 10:Minato:
    Az USA közoktatás színvonala is magas …

    39:Horváth Csongor:
    „Azoknak a diákoknak több eszük és felelősségtudatuk van, mint a szüleik generációjának… Ennyi az egész!”
    És véletlenül sem kamaszok megfelelően befolyásolt megnyilvánulásáról van szó.
    Ötlethez hasonlóan nagyon sokaknak az, hogy a gyerekeket is bevonják, mint „eszközt” használják, igencsak kontraproduktív, hasonlóan a politikai dörgölőzők megjelenésének.

    54:Horváth Csongor:
    „Szerencsére nem mindenhol gondolkodnak így a világban, s a világról.”
    Sajnos a tömegek mindenhol hasonlóan gondolkodnak és cselekszenek.

    58:Ábel:
    „Még éppen van annyi tanár, amennyivel eldöcög a rendszer, de a 80%-uk 50-es, 60-as, öt-tíz éven belül nyugdíjba mennek. Akkor mégis ki fogja tanítani a gyerekeinket?”
    Adminisztratív módon megoldják. Az egészségügyről is mióta huhogják, hogy összeomlik. Dehogy fog összeomlani – az más kérdés hogy valójában már rég működésképtelen minden állami rendszer, főleg abban a formában ahogyan korábban megszoktuk. A papír legyen rendben a többi nem számít.

    44:Gyarmathy:
    Ez nem csak magyar sajátosság …

    60:Ábel:
    Annyi jól képzett ember mindig lesz aki elviszi a verklit. A tömegek helyett pedig robotok.

    A mi legnagyobb problémánk hogy nincs szakmai vita sehol. Már évtizedek óta. Politikai oldalak vannak és ezek mentén folyik a süketek párbeszéde. Szakmai viták nélkül nincs meg a feltétele a nemzeti minimumnak. Ameddig nincs nemzeti minimum nincs jövő stratégia. És ez egyértelműen az értelmiség felelőssége.

  64. 61:Ábel:
    Sajnos az ellenzék semmivel sem hitelesebb mint a kormány. Ennek köszönheti a kormány a legutóbbi toronymagas győzelmet.
    Jászberényben hiteles politizálással helyi érdekek mentén legyőzték a Fidesz és az ellenzéki DK összeborulást.

  65. 62 Nem az életkor határozza meg azt, hogy valaki befolyásolt-e vagy nem. Mindannyian befolyásoltak vagyunk, ettől még bizonyos dolgokban igazunk van. Más dolgokban nem.

    Én életemben először 7 évesen tüntettem, 1989. október 23-án, és amit akkor képviseltünk, azt ma is tartom.

    A diákoknak igazuk van a tüntetéssel. A bőrükre megy, persze, hogy kiállnak magukért! Ha lenne rá időm, és hinnék még a tüntetések hatásosságában, én is ott lennék.

    62 Nem, nem lesz. Ha összeomlik a közoktatás, és csak a magániskolák maradnak, akkor nem lesz elég ember, hogy minimálisan üzemeltesse a rendszert. A szupergazdagok hiába tudnak iskolát végezni, dolgozni nem fognak akarni a jövőben sem.

    63 – Hát ez az! Hiába fontos nekem a közoktatás, azért Gyurcsányékra nem fogok szavazni! A Mi hazánk meg eleve esélytelen volt.

  66. A digitális oktatás nem lenne egyébként rossz ötlet, egy hatalmas kockázatot látok benne: maga az elektronikus eszköz, ha nincs rajta letiltva minden egyéb funkció az aktuális feladaton kívül, elvonja a figyelmet. Ha ott a tiktok, facebook, játékok, egyebek, semmi esély rá, hogy a tanuló a tananyagra figyeljen, és ne minden másra. Még magamon is észlelem a jelenséget, hát még a kamaszok!

  67. 62: berko:
    „Dehogy fog összeomlani – az más kérdés hogy valójában már rég működésképtelen minden állami rendszer, főleg abban a formában ahogyan korábban megszoktuk. ”
    – Ezt próbálom értelmezni, de nem megy… Ha ez lenne az értelmiségi vita alapja, akkor én ebben is elvéreztem. De azért fura érzés, hogy ennyire „jól látod” a körülötted lévő világot és ennyire fényfergeteges reflektálással tudsz előállni. 🙂
    Barátom, te a Holdon élsz! Ha nincs tele a zsebed pénzzel, itt rég megdöglesz a közegészségügy rendszerében…

    Tessék már megnézni, hol kullog a magyar, méghogy mindenhol ennyire ostobák lennének!

    Bármennyire is hihetetlen számdra, rengeteg diák önszántából csatlakozott, mert ELEGE VAN! Neked lehet, hogy 100 évig is megfelelne ez a berendezkedés, de nekik nem. Vedd tudomásul!

  68. 64: Ábel:
    Azért valljuk be, hogy az életkorból fakadó élettapasztalat sokat segít abban, hogy kevésbé dőlj be a csalásnak/ átverésnek. A tüntetéseken való részvétel miért is kivétel ez alól ?

    A másik, hogy a Mi hazánk Toroczkaival mint hiteles erő ? Sajnos nem az.

    65: Ábel:
    A digitális oktatás önmagában nem sokat ért. Megfelelően használva, a fiatalokat „befolyásolva” 🙂 remek kiegészítő eszköz lehet.

    Egyébként nekem a közoktatásról egyre inkább az jut eszembe, hogy az ember nem tudja értékelni ami „ingyen” van. Mára az ingyenes oktatás magától értetődő kötelező rossz, ezért a tömegek nem értékelik azt, ennek megfelelő a megítélése is.

  69. 67: berko:
    „Mára az ingyenes oktatás magától értetődő kötelező rossz, ezért a tömegek nem értékelik azt, ennek megfelelő a megítélése is.”
    – Eltévedtél ember! Ezen rég túlvagyunk… Ne magadból, ill. a generációdból indulj ki! Jól sejlik fel, hogy „elégedett” nyugdíjas vagy?

    Még egy észrevétel:
    A Kormány minden győzelmét a közpénzeken jól felépített médiabirodalmának köszönheti. Annak befolyása ráadásul életkortól független!

    A digitális oktatás, akárcsak a liberális, egyértelmű kudarc. Elég a „covid-idiótákra” rápillantani. Egy-egy munkamódszer alkalmazása, hogy változatosabb és elviselhetőbb legyen az egyébként komoly egyéni erőfeszítést és figyelmet kívánó iskolai tevékenység OK. De bármelyik irány kizárólagossága felé elmozdulni, egyszerű butaság a pedagógiában.

  70. 67 Én kamaszként nagyjából ugyanazt a politikai világnézetet képviseltem, mint ma. Akkor se voltam könnyebben megvezethető, mint ma. Egy kamasznak talán kevesebb a tapasztalata, cserébe nincs még megkeseredve, nem cinikus még, nem megalkuvó. Kevesebb agymosásnak volt kitéve. Ez kompenzálja a kevés tapasztalatot.

    A Mi Hazánk nem gondolom, hogy a hitelesség csimborasszója lenne, de ha kizárom a Fideszt és Gyurcsányt, akkor ők maradnak, akikre szavazni lehet. Ők a legkisebb, még épp elfogadható rossz választás a szememben.

    Saját tapasztalatom, hogy egy jó digitális tananyag többet ér, mint egy rossz tanár, de kell hozzá elegendő saját motiváció, hogy az ember végigcsinálja. Anélkül egyáltalán semmit nem ér.

  71. 66: Horváth Csongor:
    A lényeget lehagytad „A papír legyen rendben a többi nem számít.”.
    Reméltem, hogy átmegy így rövidítve is, de ezek szerint nem.
    Keserű helyzetjelentés volt, de nevezhetném iróniának is. Nem fog összeomlani mert gyakorlatilag 30 éve csúszunk lefelé. Az hogy kinek mikor omlott össze azon lehet vitatkozni, de gyakorlatilag már régen összeomlott. És hogy ki mikor szembesül vele az élethelyzet függő.
    Ellenben papír szerint minden rendben van és rendben is lesz mindig.

  72. 70: berko:
    Nem, nem az a baj, hogy a papír szerint rendben van, ez nem újdonság…
    Az a baj, hogy az emberek szerint (komoly számú, akár többség szerint) is rendben van! Ez viszont tragédia! Számomra már csak tragikomédia.

  73. 73 – H.Cs.
    A társadalom mindig változott. Most csúszik lefele. Ennek van jelentős következménye az oktatás terén is. Már többször leírtam: 1950 környékén én jó fej voltam, mert jó voltam matekből, fizikából, kémiából. Azzal a csajjal jártam, amelyikkel akartam. A fiam jó volt matekből 30 évvel később, de nem ért vele semmit, mert az volt jó fej, aki megkapta az apja Ladáját szombat este. Az elképzelhetetlen volt, hogy egy szülő bemenjen egy tanárhoz veszekedni. A tanárfoknak tekintélyük volt. mert a tudást tisztelték. Ma a pénzt tisztelik, nem a tudást.

  74. 64
    Berko

    Köszi.

    Nemrég a ” Bennfentesek „című dok.film kapcsán megjegyeztem,hogy az ott elhangzott oktatás,USAban, olyan szintet ütött meg hogy – Gyarmaty véleményével szemben – csak egy bizonyos kaszt „majmai”jutnak felsőfokú képzéshez,megjegyeztem a hazai bűnöző kisebbség leszármazottjait.akik eljutnak majd jó pénzért egy diplomáig,amihez már egy tetves nyelvvizsga se kell,és ők irányítanak majd felülről mondjuk Horváth Csongornak,aki inkább a pultok magányába temetkezik minthogy vállalja ezt a harcot.
    Értem én a kilátástalanságát,de ez egy beletörődés ( ? ) és fogjuk meg és vigyétek?

    Ehelyett ez a válasz:

    Horváth Csongor
    2023-01-23 – 19:34

    33: ötlet:
    Butaság!
    Azoknak a diákoknak több eszük és felelősségtudatuk van, mint a szüleik generációjának… Ennyi az egész! Ők a saját bőrükön érzik, hogy baj van és egyelőre nincs vesztenivalójuk. Persze, aki a jelenlegi boldog nyugdíjaslétből, ebből a posztkádárista nemzeti szocialista marketingmázas mindent tudás egyeteméről kacsintgat reánk, azzal ezt úgysem tudom elfgadtatni.

  75. 30. Horváth Csongor

    „Minden esetre azon azért nem ártana elgondolkodni, hogy Mo. per.pill.
    összeomló eü.,”
    IGAZ!

    „összeomló közoktatás,”
    IGAZ!

    „összeomló jogrend,”
    Ezzel vitatkoznék. Kaotikus, de nem jobban mint pl. a szlovák. A románt említeni sem merem, mert az annyira össze vissza, hogy nyugati ember ki nem igazodik abban. Szóval van még ahová sűllyedni!

    „összemló közmorál,”
    HAMIS!
    Ez már az 1970-es évektől elkezdődött, amikor is a magyar embernek, mint egyetlen cél elérését, a pénzszerzést határozták meg. Azóta sem istene, sem családja, sem hazája nincs.
    Csak pénze legyen. A többi nem számít neki.

    „labilisan működő gazdaság,”
    Ez sem most kezdődött, hanem a Horn Gy. és bandája (SZDSZ) féle privatizációnak nevezett szabad rablással, amikor is mindent kiszórtunk üveggyöngyökért. Azóta van kiszolgáltatva az egész magyar gazdaság a rabló nyugatnak.

    „környéken élő népekkel szembe helyezkedő háborús állásfoglalás”
    Merjünk kicsik lenni (Kovács László után szabadon).
    Mert aztán attól jobban fognak szeretni minket.
    Pl. a románok majd letesznek a Tiszáig való előrenyomulásuk tervéről.
    Erőből értenek. Pont mint az arabok. Ha Izrael jámborkodna velük, már rég nem létezne. Ti. az ilyen népek a egyezségre való hajlamot, gyengeségként értékelik.

    „ill. megújuló energiaforrások nélkül”
    Lenne megújuló, pl. a geotermikus energia, amiből korlátlan mennyiség áll rendelkezésünkre, csak valami okból nem használjuk.

    „egyre kiélezettebb forráshiánnyal”
    Egyelőre igen, de ha az orosz eljön Záhonyig, akkor a mi energiahiányunk meg fog oldódni a nyugatiak legnagyobb bánatára. Türelem.

    „és sorolhatnám tovább hogyan, mondhatni milyen gatyában várja a világégést”
    Olyan gatyában, amilyent engedtek nekünk összefércelni nyugati „szövetségeseink”.
    Hogy mást ne mondjak, „jóindulatú” tanácsukra küldték – országáruló balos/liberális – politikusok a kohóba az összes volt SZU nehéz technikánkat (tankból volt vagy 700!), hogy aztán most ne legyen semmink. Persze a nyugat álláspontja érthető volt. Nem hiányzott nekik egy erős Mo., akinek esetleg még a végén eszébe jutna a trianoni disznóságaik kiegyenesítése.
    Bezzeg a románokat elfelejtették ilyen szépen leépíteni hadűgyileg. Sőt, most sem küldi el a SZU technikát a román Ukrajnába, holott már mindenki elküldte.

    De erről ennyit. Választ nem várok és többet én sem írok erről, mert félreviszi a poszt beszélgetését.

  76. 76 – Már ne is haragudj, de amikor az összeomlóban lévő közoktatásunkat úgy gondolják orvosolni, hogy berakják a belügy alá, akkor a „nyugati szövetségesekre” meg „országáruló balos/liberális” -okra mutogatni nagyon ciki.

    Én sose voltam balliberális, az oktatáspolitikai ideáikkal se értettem egyet, de ezzel a tragikomédiával amit „ártunk és ormányunk” hoz éppen össze, még őket se lehet egy lapon említeni.

  77. Az hogy az oktatás itt van szerintem Orbán úgy fogja fel hogy az autó egy kicsit letért az útról és az egyik kereke a földön megy.Akár mehet úgy 1-2 évig is.
    Amúgy meg lehet 1-2 év múlva megemeli a tanári fizetést mondjuk nettó 400 ezerre és egyből lesz tanár.Amúgy a mérnöki szakma is most hasonló mint a tanári, olvasom hogy eléggé fos lett az elmúlt 5 évben.például segédmunkás keres napi 20 ezret
    egy mérnök meg sokszor annyit sem keres vagy annyit keres mint egy segédmunkás.
    Amúgy meg ma a világ megváltozott .Sok munkához nem kell semmi: a tescoban betanítonak az árufeltöltésre, a bmw gyárban betanítanak a szalagmunkára, a postán a csekkbefizetésre.
    Például ott a bmw gyár debrecenben 400 hektáron épül.Namost a vezetők németek lesznek.Alatta kell egy két magyar vezető -> lehet neked 20 diplomád ugyis a polgármester elit egyetemen végzett lányát teszik oda pl. pénzügyesnek nem téged 20 diplomával.
    Namost bmw gyár folytatva.Kell egy két vezető :pénzügy, quality, tachnológia….Higgyétek el simán találnak embert ,max elszívják a mercedestől úgy hogy 1,5 milla helyett 2,5 millát ígérnek a vezetőknek.Szóval bmw gyár kulcsember kell 10-30 db amit simán feltöltönek értelmiségivel aki ugye az ismerős ismerőse általában…….A többi szalagdolgozó betanul.Ha pl nem lesz elég plc-s akor meg indít ott belső képzést mert van lóvé bőven.Szóval indít belsőleg plc képzést pl felvesz tanárt 500 ezeré.
    Ennyike nem kell ide már oktatás 😀 A munkák többsége nem igényel szaktudást legyen az tesco, mercedes vagy akármilyen gyár.Egyszerűen betanul és kész.

    Irodai dolgozó meg mindig lesz mert az kényelmes amúgy meg senki nem megy szakmunkásnak.Pl ha nem lesz valakinek képzettsége simán felveszik majd irodára és betanítják egy közepes erősségű exceles munkára (Pl beszerzés- excelezés )
    Persze lesújtó a tanárhelyzet nem mondom.

    Amúgy meg az iskola sem olyan mint régen hiába lenne rend és fegyelem.A digitális cuccokkal, mobillal , a ratyi tv műsorokkal, a külső környezettel (autók , extrém dolgok, pornó) ,a családok felbomlásával a felgyorsult világgal a gyerekek amúgy is szétcsúsztak az elmúlt 20 évben.
    Amúgy bizonyos szinten az oktatás döntötte romba a világot akármennyire furcsán is hangzik :villamosság feltalálása, belsőégéső motorok, erőművek, műtrágya, környezetszennyetzés, ipar, termelés, fogyasztói társadalom kialakítása.
    Mindenesetre érdekes hogy akár még 30-40 éve is a tudásunk kicsi volt.Pl a metrót szinte taligával és lapáttal építették .Vagy még mennyire közel voltunk a dédnagyszüleinkhez pl berendezési tárgyakban nem volt tesco, globalizáció, multik, korszerű mezőgazdasági termelés de az oktatás is más volt.Csak azt akartam mondani hogy pl. ott a tudás még a családon belül szállt át a gyerekre.Most pedig az iskolák testesítik ezt meg mert pl . otthon nem adhatja át pl. egy markoló megépítésének a tudását a nagyapám 😀 Viszont amit műveltünk az elmúlc cirka 30 évben ezzel a tudással és felgyorsult globalizációval oda vezetett hogy lezúztuk a föld erőforrásait és romba döntöttük a környezetet 😀 És mindezt cirka 30 év azaz durván 10950 nap alatt.
    Ha nagy időskálán nézzük ezt akkor az tapasztalható hogy 1900 körül volt 1-2 találmány majd 2000-ben rohamosan felgyorsultak a dolgok 2030-ra pedig vége lett mindennek , geológiai idővel egy icipici villanás volt az oktatás feltalálása maj pukk.
    Lehet hogy nukleáris pukk de lehet hogy felmelegedés miatti pukk de a történet megy tovább majd a bolygón ember nélkül.És mindez részben a tanítás kialakulása miatt. Muhhahaaa 😀

  78. 78 „Amúgy meg lehet 1-2 év múlva megemeli a tanári fizetést mondjuk nettó 400 ezerre és egyből lesz tanár.” – Ebben igaza van Csongornak, hogy az már bőven késő és bőven kevés.

    Még ebben a tanévben meg kell oldani a helyzetet, és négyszázezer már nem elég.
    Én ötszázezret adnék minden tanárnak, és ami lényeges: a kezdőnek ugyanannyit! Mert kezdő tanárokra van szükség leginkább.

    A felvételire való jelentkezéseket mostanában kell beadni egyébként, úgyhogy az idén érettségiző évfolyamot már elbukjuk. Még ha ma este bejelentené is a kormány a pálfordulást, már késő lenne. Ha tanév végéig nem sikerül zöldágra vergődni, akkor valószínűleg a teljes magyar iskolarendszert eltemethetjük tényleg.

  79. 70: Horváth Csongor:
    Szerintem félreértettél. A közoktatás ingyenes ezért nem is értékeli azt a többség.
    Mivel alapvető adottságnak tekintik ezért nem érzi magáénak. Nem veszi észre, hogy elsősorban neki kellene tennie érte – ha más nem legalább a gyermeke nevelésével. Sokszor hallom, hogy a tanár/oktatás/kormány a hibás, szóval az egyre többször kimondott vélemény hogy a közoktatás kötelező és szükségszerű rossz.

    Egyébként nem talált. Egy generációhoz tartozunk 3 gyereket nevelünk, akik a jelen közoktatást (és szükségszerűen a magánoktatást) élvezik jó és rossz pedagógusokkal intézményvezetőkkel körülvéve. Továbbra is tartom, hogy tapasztalatom szerint a tömegek nem értékelik az ingyenes oktatást.

    „A Kormány minden győzelmét a közpénzeken jól felépített médiabirodalmának köszönheti.”
    Igen tudjuk. Mucsai vidéken csak M1 és M2 van. Ja és csak Kossuth rádió.
    Csak ezért vesztett az ellenzék. Megint megy a másra mutogatás.
    Véletlenül sem annak köszönheti a kormány, hogy a töketlen ellenzék egy épkézláb hiteles jelöltet nem tud jelölni. Az sem játszott szerepet benne, hogy a nyugatnak előre benyaláson kívül, valamint a kormánnyal mindenáron szembehelyezkedésen kívül nem tudnak reális érdemi jövőképet felmutatni.

    „A digitális oktatás, akárcsak a liberális, egyértelmű kudarc ….”
    Ezt szerintem inkább Ábelnek címezted. Ebben maximálisan egyetértünk.

    „Az a baj, hogy az emberek szerint (komoly számú, akár többség szerint) is rendben van! Ez viszont tragédia! Számomra már csak tragikomédia.”
    Az emberek többsége szerint nagyon nincs rendben, de úgy érzik nincs alternatíva.
    Akik önkormányzati szinten nem tudnak együttműködni, majd ország szinten igen ?
    Így a váltástól való félelem itt is szerepet kap szerintem.

  80. 54. Bendeguz
    „Egy nagy tömeggyilkosságba torkollott az egész “nemes” eszmeiség, ahol kb. 70 ezer embert fejeztek le, ebből 37 ezerben volt részben analfabéta tagokból álló bíróságok által hozott “ítélet”.”
    .
    A forradalmak ilyen borzalmakkal járnak!
    Mutass egy olyan forradalmat ahol nem folyt vér! (ja tudom, a „fülkeforradalom” 🙂
    …. „analfabéta tagokkal”
    Akkortájt szerinted a lakosság hány százaléka volt analfabéta?
    A kritizáló oldal ezt a részét szereti emlegetni.
    Azt a részét pedig, hogy megszüntették a születési előjogokat és kidobták a vallásokat az államirányításból, azt szeretik elfelejteni! (szekularizácio)
    Pedig ahhoz hogy egy társadalom szabadabb és egyenlőbb lehessen, és elindulhasson egy demokratikus berendezkedés felé, ezek elengedhetetlen feltételek!
    Ugyhogy továbbra is tartom, jo lesz az a „II. felvilágosodás” ! 🙂

  81. moda, akárhányadik felvilágosodással az a probléma, hogy mindent elpusztít, ami értékes, és csak csillogó kavicsokat ad helyette. Miközben aljas módon megöl rengeteg értékes embert is, a társadalom színe-javát.

  82. 82. Ábel
    Mindenhol lezajlik! Lehetne ugy is hogy minden politikai oldal betartja a demokrácia szabályait, de most itt m.o-on nem ez a helyzet! A fidesz visszaél a hatalmával és egy látszat demokráciát kreált, egy „patyomkin” demokráciát!
    Ezt a vezetést a saját maga kreálta szabályok szerint lehetetlen leváltani , mert szándékosan olyanok a szabályok, hogy saját magát hozza előnybe!
    Inkorrekt, magyarul sportszerütlen!
    Ennek lehet a következménye, amikor ezt már tömegek felismerik, akkor már nem lesz más ut, csak az erőszakos eltávolítása ennek a hatalomnak!
    Ami akár polgárháboruba vagy forradalomba is torkollhat!
    Erre szerettem volna rávilágítani, lehet h röviden és slendrián fogalmaztam és nem ment át.

  83. 84. Tibor-bá
    Igen, sajnos tudom!
    Viszont abba nem gondolnak bele sokan, hogy lehetett volna 2010 után ezt a kétharmados hatalmat a jo irány felhasználására is fordítani!
    Volt EU-s pénzeső, globális konjuktura, 0%-os kamatkörnyezet!
    HA 2010 után ha az ország fejlődésére fordították volna ezeket a lehetőségeket, akkor már tényleg az osztrák demokrácia és életszínvonal közelében lehetnénk!
    Igy viszont az ország jövőjét lopták el! És ki tudja mikor lesz ujra ilyen kedvező a globale környezet! Szóval elbacctuk a rendszerváltást, meg ezt a 2010 utáni lehetőséget is! Kanyarodunk vissza a középkorba, vármegyék, ispánok világába. Kiváncsi leszek mikor lesz kötelező a méltóságos uram megszólítás! 🙂

  84. 78: andrew:
    Ez sajnos nem ilyen egyszerű! Hiába találsz embert, nem fogja tudni azt a formát hozni, amit kellene. Tapasztalat, tudás, bizonyos alapvető emberi értékek, ezeket nem lehet csak úgy, mindenféle szűrő és tanulóidő nélkül biztosítani… Azt mondjuk ki lehet vele pipálni, hogy diszfunkcionáló intézmények tömkelegében biztosítják az „alapellátást”.

    Magántanárként megmarad a jó tanerő, de ezek sem fognak többet adni majd, mint most a közoktatás, ellenben a díjakat az egekbe emelhetik, mert nem lesz más lehetősége a tanulni vágyóknak. Az eü. már végigment ezen a „reformon”.

    Jelenleg már nem a szakképzett munkaerő hiányáról kell értekeznünk, hanem az alapvető eszköztudás hiányáról! Funkcionális analfabéták. Minden főnök és cég rémálmai, s itt már ez a valóság.
    ——————————————————————————————–

    Többire egyenként most nem reagálnék, nem is lenne értelme, mert mindenki kiírta magából a saját gondolatait.

    Viszont az fogalmazódik még meg bennem, hogy mekkora polgárháború fog ebből kirobbanni egyszer, ki tudja, talán nem is a távoli jövőben! Félelmetes. Egy-egy szar, néplelke szülte diktátor, mekkora károkat tud okozni, akár visszafordíthatatlanul is!
    A „magyar” nem jó deák! Semmiből sem tanul, csak a maga kárára képes csendben maradni és elgondolkodni, rendre, amikor már késő a bánat. Ráadásul már buta is, mint a föld (a jelenlevők term. mindig kivételek!).

  85. 85 moda
    A billentyűzetedből ki kellene dobni a felkiáltójelet, akkor talán mást is használnál. 🙂 Ez olyan, mintha ordítva beszélgetnél, már cseng a fülem… 🙂

  86. Kedves Moda! Annyira ne éltesd a demokráciát. Demokrácia nincs, csak manipuláció.

  87. Az nekem továbbra is kérdés, hogy ez a leépülési folyamat valóban a tömegek szándékos elbutításának tervezett módja, vagy egyszerűen az egyre romló gazdasági körülmények miatt a kormányok ezt a területet látják rövid távon a legkevésbé fájdalmasnak, ha innen átcsoportosítják a forrásokat számukra égetőbbnek tűnő területekre, a következményekkel meg birkózzon meg a jövő.
    Az mondjuk nem sok jót jósol, hogy fejlett nyugati országok is azt az utat követik, hogy munkaerő hiányuk csillapítását a bevándorló tömegektől várják, elcsábítva a szegényebb országok képzett rétegeit is, akiknek kiképzésére így nem kell költeni.
    Nálunk még az a filozófia is ott lehet a kormány részéről, aminek látszanak jelei, hogy nem akarják, hogy az ország ennek az elszívásnak legyen áldozata, és a sok képzett embert így elveszítsék, ezért inkább a multik kiszolgálására alkalmas alacsonyabb képzettségre motiválnak. Habár ezek java is szívesebben megy ki a magasabb fizetésekért nyugatra.
    De akár ezért, akár azért, lejtmenetben vagyunk, és ami Horváth Csongorral történt, az megdöbbentő, elkeserítő, és tragikus…

  88. 89. hubab
    „a forrásokat számukra égetőbbnek tűnő területekre”
    Stadionok, focisták, kormányzat reklámozása, autópályák háromszoros túlárazása és még egy tucat nélkülözhetetlen költség ami nélkül valóban egy autokrácia nem tud működni.
    Szerintem meg ismerik azt a tanulmányt, hogy a kiszolgáltatott ember vezethető a leg könnyebben. Ismételd tízszer a tanulatlannak, hogy a csökkenés az emelkedés és elhiszi.
    A felcsökkenés új szavunk ennek a politikai garnitúrának a szüleménye.
    Nehéz elfogadni, de szándékos az alulképzés.

    Csak emlékezzünk a covid alatt, mikor átáltak otthonról tanításra az iskolák.
    A zenészek és sportolók plusz pénzt kaptak /hangár koncertek/ a pedagógusok pedig saját laptopjukat, internetüket, lakásukat ingyen állították a tanítás szolgálatába és egy félkrajcárt sem kaptak ezért.

  89. 83 moda – Igazad van, hogy a demokrácia intézményeit leépítette a kormány, és hogy leuralta a média jelentős részét rettenetes színvonalon, és hogy ez mind nagy baj, amin fontos lenne változtatni.
    De azért az is igaz, hogy ha az ellenzék egy hiteles, vonzó alternatívát fel tudott volna mutatni, akkor az emberek arra szavaztak volna, és lejthetne akármennyire a pálya, ha a többség egy másik ellenzéki pártra szavazna, most annak lenne többsége.

    2006-ban megpróbáltunk népakaratból változást csinálni, kiderült, hogy ez nem működik. Az működik, hogy ha van egy jól szervezett (kívülről támogatott) kisebbség, aki puccsot akar csinálni, akkor felhasználhatja a népharagot, ha van. 2006-ban volt népharag, de nem volt, aki az élére álljon.
    Most hasonló a helyzet. Gyurcsány biztos szívesen beállna az élére, de akkor a nép elmegy a háta mögül pillanat alatt.

    85 Ebben igazad van. De most már ezzel a helyzettel kell kezdeni valamit.

    88 Tücsi, ebben részben igazad van, de csak részben. A demokráciát egyre inkább manipulálják, és felhasználják a nép ellen. De van jobb és rosszabb minőségű demokrácia, és a jobb demokráciában jobb élni. Ezért érdemes dolgozni a demokrácia javításán. És még egy gyenge demokrácia is jobb, mint a nyílt diktatúra.

    89 hubab, ez sokáig számomra is kérdéses volt, de mostanra úgy látom, kitisztult a kép. Ha valami félkegyelmű lenne az ország élén, vagy egy demens öreg, mint Biden, még lehetne ezzel takarózni, de Orbán nem hülye.
    Azt belátni, hogy egy ország felépülése vagy leépülése az iskolarendszeren műlik, nem atomfizika. Biztos, hogy ő is tisztában van vele. És mostanra ott tartunk, hogy még az összeszerelőüzembe szükséges sori munkás szintjére se fogják tudni felhozni az átlaggyereket, ha hagyják teljesen összeomlani az iskolarendszert.

    Hogy a munkakerülőkre, egyéb szerencsétlenekre, egészségügyre nem költ a kormány, azt még meg is tudnám érteni. Kegyetlen, de van benne logika. De hogy az oktatást leépíti, az őrültség, és az egyetlen értelme, ha direkt tönkre akarja tenni az egész országot hosszú távon.

    90 Na de mi értelme van egy rakás használatatlan orkon uralkodni, akik még írni-olvasni-számolni se tudnak? Legalább csinálna egy rendes hadsereget, hogy lerohanhassuk Európát, mint ezer éve…. csak hogy valami értelme legyen már. 😀

  90. 91. Ábel
    Minden ork lélek is 1 db. lélek. Az uralkodókat, egyházat sem zavarta, hogy írástudatlan szolgahad felett uralkodnak. Ezeket sem érdekli.

  91. 92 Párszáz évvel ezelőttig az embereknek nem volt szükségük az írásra ahhoz, hogy ellássák a feladatukat: megműveljék a földet, elkészítsék az egyszerű iparcikkeket. Ma már a munkák 90%-ához szükség van egy rakás olyan készségre, amit iskolában lehet elsajátítani.

    Arról nem beszélve, hogy a hagyományos családot, ami régen a nevelő, tanító, életre felkészítő funkciót betöltötte, szétverték. Ha megszűnik az iskola, nem hasznos szolgahad lesz a következő generációból, hanem hasznavehetetlen, lusta bűnözők hada.

  92. 93. Ábel
    Nem féltem az uralkodó réteget. Megoldják.
    Például az óvodától kezdve, kizárólag a gyerekek fejlődése érdekében, okos szemüveg, okos karkötő,okos ez, okos az, így a gyerkőcöknek nem kell tanultnak lenni. Ezen keresztül meg azt töltenek a kis buksikba, amit nem szégyelnek.
    Mostani hír, hogy sikeres vizsgát tett a mesterséges intelligencia az orvosi és műszaki egyetemen egyaránt úgy, hogy külön nem tanították ezekre ezeket.

    Ha meg az sem cél, hogy ilyen sokan legyünk és sokáig éljünk, akkor az sem kizárt, hogy az iskola, mint tömegoktatás szép lassan kimúlik.

  93. 88 Tücsi

    Kedves Tücsi!
    Ha nem a demokráciára vágysz, akkor milyen társadalmi berendezkedést preferálnál?
    Netán királyság, vagy valami kádár rendszerhez hasonló?
    Mi lenne ami jobb mint pl egy svájci vagy kanadai demokrácia?

  94. 91 Ábel
    Mindenképpen zavaros a kép, mert ahogy írod, lezüllött oktatással már az alsóbb szinteken sem lesznek alkalmas emberek, még a multik kiszolgálására sem.
    Márpedig a nyugati tőke is csak addig fog jönni, amíg itt olcsó, de képzett munkaerőt talál.
    És ezt nem láthatja Orbán?
    És miféle érdeke fűződhetne ahhoz, hogy szándékosan elsüllyessze az országot, ami után már neki sem lesz jó semmire?
    Az ember próbálja magában modellezni, hogy mi lehet a valós szándéka, célja, jövőképe… Vagy úgy van vele, hogy mit számít arra a kis hátralévő időre, míg a világ összeomlik…

  95. 91. Ábel

    Igen, de azért biztos emlékszel a fidesz 2010-es ígéreteire.
    Nem fogom mindet felsorolni csak azt ami hirtelen előugrik.
    Felszámolják a korrupciot és lopást! Megtörtént?
    Nem. Még nagyobb lett mint valaha volt az ország történelmében.
    Csökkentik a parlamenti képviselők számát és fizetését!
    Megtörtént? Nem.
    Hol tudna ennyi pénzt keresni a sok léhűtő, ha a versenyszférában kellene elhelyezkednie?
    Söralátéten el fog férni az adóbevallás! Na ez se.
    Átláthatóbbá teszik a képviselők vagyonbevallását!
    Na ez a vicc kategóriába süllyedt.
    Aztán ….stb …..stb.

  96. 98 Azért el kell ismerni, hogy vannak részeredmények!
    1. Az ellenzéki oldal számára megszüntették a lopást és a korrupciót. Korábban 70%-30% alapon osztoztak, ma ez 100-0!
    2. A parlamenti képviselők kb. feleannyian lettek. Ez az egyik módja, hogy nekik lejtsen a pálya. Első körben a fizetéseket is maximálták, ha emlékszel, 2 millió forintban. Persze azóta visszanőttek.
    3. Az adóbevallás ugyan nem söralátét, de elkészíti neked a NAV, te csak leokézod, vagy kijavítod, ha valami nem stimmel benne. Ez ténylegesen előrelépés.
    4. A vagyonbevallás átlátható, csak hamis.

  97. 96 – Lassan ot tartunk, hogy egy második József kalaposkirály megváltás lenne a politikában…

  98. 91. Ábel
    “ Na de mi értelme van egy rakás használatatlan orkon uralkodni, akik még írni-olvasni-számolni se tudnak?”
    Kérdésedre a választ Csurka István, a zseniális jövőbelátó, már 30 évvel ezelőtt megadta.

    “A végső cél a Magyarság kipusztítása. Nem fegyverrel, nem mérges gázzal, hanem pénzügyi politikával, életlehetőségeink elvonásával, mert kell a hely a másoknak. Ez a kor, amelyben élünk különösen az, ami ránk következik a jövendő században a Népvándorlás kora.

    A színes bőrű, mérhetetlen szegénységben élő, de viharosan szaporodó népek keletről nyugatra, délről északra vándorolnak. A nemzetközi nagytőke és a bankok elősegítik ezt a népvándorlást, mert ez az érdekük.

    A trianoni határok között Magyarországon húszmillió ember is elfér, de belátható időn belül ebből csak hétmillió lesz a magyar és négymillió cigány, a többi kilenc pedig mindenféle vegyes, akkor Magyarország nemzetközi néplerakat lesz itt a Kárpát – medence közepén, nagyjából ugyanannak a nemzetközi kozmopolita rétegnek a vezetése alatt, mint ma.

    Nagyon keserű lesz akkor Magyarnak születni. Megbélyegzettség, üldözés, megszégyenítés és a teljes Magyar történelem eltagadása lesz az osztályrészünk. Nyelvünk helyén vartyogást hallhatunk.”

  99. 101. hanyi

    Milyen oldalakon elérhetőek ezek a qrva jó konteók? 🙂

  100. 96:moda:
    Kanada… Demokrácia…
    #https://www.bitcoinbazis.hu/nesze-neked-demokracia-hadiallapotot-rendelt-el-a-kanadai-miniszterelnok-befagyasztjak-a-szamlakat/
    #https://ma7.sk/nagyvilag/a-kanadai-elnok-rendkivuli-jogkorokkel-oszlatja-fel-a-kamionos-tunteteseket
    Tanárok… Mondjuk ezt végül visszavonták…
    #https://nepszava.hu/3174600_kanada-ontario-tartomany-sulyos-penzbuntetes-sztrajkolo-oktatasi-alkalmazottak

  101. Tibor bá, az egészségügy összeomlásáról nem akarsz egy cikket írni?

    Felénk ott tart a helyzet, hogy több szakorvosi ellátásra már nem lehet időpontot szerezni – ha van is néha orvos, nagyságrenddel kevesebbet tud ellátni, mint amire igény lenne. Hogy elfedjék, nem azt mondják, hogy NINCS, még csak azt se, hogy x év múlvára kapsz időpontot, hanem új trükköt vetnek be: a régi bevált rendszer helyett, hogy bármikor lehetett kérni időpontot bármilyen rendelésre, most kéthavonta egyszer két órában lehet hívni egy számot, akkor lehet időpontot kapni a kövezkező két hónapra. Természetesen a szám elérhetetlen – az nem világos, hogy eleve félreteszik, vagy azért fogadják a hívásokat, csak persze tízszer annyian hívnak, mint amennyivet beszélni tud az asszisztens.

    És ez Viktorunk kedvenc járása… Mi lehet a többiben?

  102. 103. berko

    Bitcoinbázis …. brrrr … ennek a virtuális valaminek lapja is van?
    Neked is áll a kérdés, mint Tücsinek!
    Szívesen olvasnám a véleményed.

    Ha nem a demokráciára vágysz, akkor milyen társadalmi berendezkedést preferálnál?
    Netán királyság, vagy valami kádár rendszerhez hasonló?
    Mi lenne ami jobb mint pl egy svájci vagy kanadai demokrácia?

  103. 106 Mondjuk Kandával mostanság nem példálóznék…

  104. 108 mégis milyen demokrácia az, ahol már tüntetni se lehet az állami elnyomás ellen?

  105. 105 – Ábel:
    Az egészségügy nem omlott össze, átment magánba. Nekem a szürke hályog műtétre egy napot se kellett várni, csak fizetni kellett. Aki a közellátásban akarja megkapni, annak pillanatnyilag 2 évet kell várni. Orbán 2010 óta mást se csinál, mint minél több pénz bárhonnan, amit aztán ellop.

  106. 110 – Világos, a magán már régóta egy opció. De minden válságtünettel együtt azért a közelmúltig az államiban is minden szükséges kezeléshez hozzá tudtunk jutni. Legfeljebb kicsit várni kellett, kicsit bunkó volt az orvos, lerohadt a hely, stb, de volt. Most nincs. Mi családilag az utóbbi pár hónapban szembesültünk ezzel. Én most érzékelek egy töréspontot. Nem tudom, országosan mi a helyzet.

  107. 109. Ábel

    A berko által linkelt cikkben az áll hogy a miniszterelnök helytelenítette,
    az amúgy csak Ontario tartományra vonatkozó változtatást, aztán az se derül ki egyértelműen hogy bevezették vagy sem.
    (ha jól értelmezem)
    De egyébként igazad van, demokráciában lehessen sztrájkolni.

  108. Re:11 Ábel
    Centrum(Budapest) dadogva még működik.
    Tipikus civilizációs leépülés, szűkülő erőforrásokat a centrum elszívja a perifériáktól, majd ha nincs erőforrás bővülés, leépül az egész.
    Mi is Budára visszük a „körzetis” orvoshoz az apró népet ha betegek, ahol laksz/lakunk már vidék minden előnyével és hátrányával együtt.

    Nagyon kíváncsi lennék milyen víziója van Viktornak 10 évre előre, mert sok mai döntésére választ kapnánk…

  109. 106:moda:
    „Ha nem a demokráciára vágysz, akkor milyen társadalmi berendezkedést preferálnál?”
    A jelenlegi demokráciák csak látszat demokráciák. Ezekért hadd ne rajongjak. De ez megint messzire vezetne. Kiindulásnak:
    #https://qubit.hu/2018/08/15/lehet-hogy-a-demokracia-nem-is-olyan-jo-otlet-mint-gondoltuk
    112:moda:
    „aztán az se derül ki egyértelműen hogy bevezették vagy sem.”
    Az oktatásban dolgozók ellenit bevezették de pár napra rá visszavonták.
    „De egyébként igazad van, demokráciában lehessen sztrájkolni.”
    Igen ez a fő problémám.
    A Bitcoinos cikket azért linkeltem mert ott egész jól össze van szedve. Ez másik dolog mint a tanár tüntetés, ez a kamionos tüntetés volt.
    A lényeg, hogy nyilvános adománygyűjtésből befolyt összeget zároltak. Vészhelyzetre hivatkozva, meg terrorra … miközben „csak” néhány kamion parkolt a belvárosban a parlament előtt, illetve a határon. Egyébként érdemes Tomcat beszámolóját megnézni ez ügyben … meg az amcsi választással kapcsolatban is.

  110. 114 világos, hogy a demokrácia szar, különösen ez a meghekkelt verziója, amiben élünk. Nem ez a kérdés, hanem, hogy tudsz-e jobbat.

  111. 114 – jó ez a qbites cikk! Ebben a megközelítésben nézve az lenne a közoktatás egyik lényeges feladata, hogy minél több „vulkáni” típusú szavazót termeljen.

  112. 116: Ábel:
    A gond, hogy nincs tisztán vulkáni típusú ember … az ember gyarló.
    Illetve mi van az egyenlőséggel ? Ki mondja meg, hogy ki a vulkáni ? És a kérdéseket lehetne folytatni.
    Platón óta nagyon sok nagy tudású gondolkodó elmélkedett ezen. Egyelőre nincs tuti megoldás és a demokrácia önmagában sem az. Én csak ennyit kívántam jelezni Kanada példájával is.

  113. 117 – Persze! Mindenki valahol a huligán-vulkáni skálán helyezkedik el (már aki nem hobbit), és míg full huligánok bőven akadnak, tisztán vulkániak nagyon kevesen – és azok is pszichopaták. Az embernek érzelmei is vannak, meg identitása, ezekről kár is volna lemondani.

    De egy jó oktatással sokat lehet segíteni a helyzeten, az ember meg tud tanulni racionálisan gondolkodni, érvelni, és akár a sajátjától eltérő álláspontokat is mérlegelni. Egy jó iskolában ezt mind tanítják.

    Az igazi probléma az, hogy a demokráciában az a párt sikeres, ami ennek a szöges ellenkezőjét csinálja, és minél inkább fanatizálja az embereket. Így aztán gyakorlatilag szükségszerű, hogy idővel polariziálódjanak a demokráciák, és érdemi értelmes közbeszéd helyett lövészárok-politizálás alakuljon ki. Aminek aztán megintcsak az a vége, hogy az elit azt csinál, amit akar, miközben dobálja a gumicsontokat a népnek.

    Tehát tulajdonképpen alig különbözik egy diktatúrától vagy monarchiától.

    Tulajdonképpen azt hiszem, mindegy is a forma, a lényeg a vezető réteg kultúrájában, moráljában, erkölcsében van, abban, hogy hogyan és mennyire korlátozzák egymást és saját magukat a hatalommal való visszaélésben. Mert az intézményrendszert mostanra megtanulták kijátszani, az alig-alig korlátoz.

  114. 114. berko

    „Az oktatásban dolgozók ellenit bevezették de pár napra rá visszavonták.”
    Tehát a tanár sztrájk kérdés kiesett, de te mégis egy olyan cikket linkeltél,
    ahol még azt írják hogy korlátoznák a szabadságjogaikat!
    Ezután benéztem a …. brrr …. „bitcoinbázis” oldalra és ez jött velem szembe.
    https://www.bitcoinbazis.hu/a-kanadai-miniszterelnok-meghatralt-a-befagyasztott-szamlakat-feloldjak

    A kamionosok meg blokád alatt tartottak több területet, ez nem sztrájk, ez nem egy egyszerű munkabeszüntetés. Egy sztrájk alatt az érintett faktor nem dolgozik, egy blokádnál pedig útlezárások vannak, sok további következménnyel. PL a többi polgárt akadályozzák a szabad mozgásukban és valószínű azok se tudnak munkahelyükre bemenni, árúszállitás ….. stb.
    A szrájk igen, a blokád már nem igazán tartozik a demokratikus eszközök közé.
    Szerintem pont hogy működik ez a demokrácia!

  115. 89: Hubab:
    Amit a végén írtál, lehet, hogy így van, de nem nekem, erről biztosíthatlak! 🙂
    Alig várom, hogy vergődni lássam ezt a habzó szájú, ostoba hordát, amikor a végeláthatatlan pazarlásuk miatt rájuk szakad minden.

    110: Tiborbá:
    Hát hogy is mondhatsz ilyet?! Még, hogy ellopja…
    Talán „elveszíti közpénz jellegét.” Tessék szalonképesen és pontosan fogalmazni! 🙂
    Mondd meg nekem, amikor ezek az értelmiséginek csúfolt nemzeti seggfejek ilyen és hasonló, pofátlan indoklásokkal találkoznak, hogyan nem nyílik ki a bicska a zsebükben?

    Berko:
    Ugye tudod, hogy egyszer rád is sor kerül?!
    Ismered a mondást: „Ma én, holnap te!”
    Ezt is tessék belekalkulálni…
    Tanulságként elég csak végigsiklani dr. Völner Pál sztárügyvéd életpályáján.
    Na hozzá képest én azt hiszem szuperül vagyok, pedig a tag korábban nagyon tolta ám a bicót!

  116. 119:moda:
    Hosszabb rövidebb ideig érvényben voltak, majd visszavonásra kerültek.
    A kamionosokhoz rövidítve és nagy vonalakban:
    Ha jól tudom febr. 13-án feloldották/feloszlatták a határ blokádot. A város központjában maradtak a tüntetők. 15-én bevezették a szükségállapotot és zárolták a számlákat (magánszemélyek és cégek információit hozták nyilvánosságra). 19-20 körül feloszlatták a belvárosi tüntetést (a zárolásoktól függetlenül). 25-e körül feloldották a zárolásokat.
    Mindezt egy bezzeg demokráciában. Ellenben nem sokkal arrébb a Balc Live Matter őrjöngésével semmi gond nem volt, egy másik bezzeg demokráciában.

    120:Horváth Csongor:
    „Ugye tudod, hogy egyszer rád is sor kerül?!
    Ismered a mondást: “Ma én, holnap te!””
    A szalámitaktika már csak ilyen. De ha már megszólítottál csak egy kérdés.
    Akkor hol voltál amikor a rendvédelmiseket darálták be ? Vagy amikor az egészségügyben dolgozókat ? És a sort folytathatnánk sokáig…

    „pedig a tag korábban nagyon tolta ám a bicót!”
    Valószínűleg ez lett a veszte.

  117. 122. berko

    Tehát akkor se a tanár sztrájkos, se a számlazárolós cikked nem volt hiteles, nem a teljes valóságot tartalmazta.
    Mindkettővel csak dezinformálni szerettél volna másokat.
    Viszont az látható hogy a kamionosok oltástagadását szívesen elhallgatnád.
    Ezt sehol nem említetted!
    Próbálsz csusztatni, terelni, arra viszont nem akarózik válaszolnod, hogy akkor mi a jobb társadalmi berendezkedés a demokráciától?
    Tücsivel már megírhatnátok a tuti receptet.

  118. 124 Most már, hogy érlelődik bennem pár napja (évtizede), megmondom mi jobb szerintem: a felvilágosult abszolutizmus!

    Hívjuk vissza a Habsburg házat és alapítsuk újra az Osztrák-Magyar Monarchiát!

  119. 125. Ábel

    Szerintem meg a meritokrácia, végzettség szerinti szavazással és politikus mentes szakmai vezetés + vének tanácsa, hasonló funkcióval, mint a felső tábla volt anno.

  120. 126, Na ja, csak ki dönti el, hogy mi a merit, és kinek mennyi van belőle?

    Szerintem a világelit már most úgy érzi, hogy meritokrácia van, hiszen ők vannak nyeregben, és mégis ki lehet náluk faszább gyerek? Már csak az is bizonyítja, hogy ők a legkiválóbbak, hogy náluk van a világ pénzének a 70%-a – hát nem?

  121. 124:moda:
    Nem érzed a problémát abban, hogy egy sztrájk (dehogy ebbe ne köss bele legyen blokád) miatt milyen lépéseket vezettek be – még ha később vissza is vonták – egy bezzeg demokráciában ?

    „Viszont az látható hogy a kamionosok oltástagadását szívesen elhallgatnád.
    Ezt sehol nem említetted!”
    Mert irreleváns, hogy miért tüntettek. A polgári engedetlenség eszközeivel éltek, amire vészhelyzetet hirdettek és terrorizmus veszélyre hivatkozva magán tulajdont zároltak és nyilvánosságra hoztak érintett cégek/magánszemélyek adatait.
    Csak simán miért nem oszlatták fel őket és vitték el a kamionokat (ahogy végül meg is tették) ?
    Itt nálunk ilyenért mekkora sivalkodás lenne ? És mi hol vagyunk a bezzeg demokráciától ?

    „akkor mi a jobb társadalmi berendezkedés a demokráciától”
    117-ben reagáltam rá. Nincs tuti recept, és önmagában az államforma semmit nem garantál.

  122. 127. Ábel

    Végzettség szerint, aki megszületett annak a szavazata 1-et ér, ált. isk. végzettség 2, szakképzés 3, érettségi 4, bachelor 5, master 6, PhD 7, valahogy így.

  123. 129 Valami ilyesmit lehetne, az igaz. Szerintem mondjuk az általános iskola az alap alapja, akinek az sincs, az mit akar beleszólni bármibe? Tehát én azt mondanám, általános iskola 1, szakképzettség 2, érettségi 3, masters 4 (a bachelor az mire jó egyáltalán?), Phd 5.

    Én még bevezetném az általános hadkötelezettséget is, egyébként, és azért is adnék pluszpontot, ha valaki aktív vagy tartalékos állományban van. Hisz a politkától függően a bőrét is vásárra viheti.

  124. Ennél a jelenleginél még a törzs szövetség is jobb lenne.
    Ahogy Uldin írta, szakértői vezetés a mocskok nélkül és felelősségre vonhatóság mint bármely cégnél. Ha lopsz ki vagy rúgva és mész a börtönbe. Lehet kicsit komolyabban vennék a közkinccsel való foglalkozást.

  125. 129. Uldin
    Én tájékozottságot és társadalmi aktivitást díjaznám plusz szavazattal.
    Aki két választás között is aktív társadalmi életet él az plusz egy szavazatot ér. A szavazófülkében aki vállalja, hogy plusz szavazatért elvégez egy gyors tesztet annak egy képernyőn többszáz bekészített kérdés közül véletlenszerűen feljövő tízre kell válaszolni. Aki mind a tíz kérdésre jó választ ad annak plusz két szavazatot ér a voksa, aki a felére azé plusz egyet. Jó esetben 4 szavazatot is érhet egy ember voksa.
    Egy sorszámos hitelesítő bélyegző a fülkében hitelesíti a szavazólapon a többlet szavazatot.
    Ez okafogyottá tenné azt a gyakorlatot, hogy érdemes legyen egy zsák krumlival szavazatot vásárolni. A politikai reklámok a tájékozottak felé fordulnának, őket győzködnék. Az egybites reklámoknak vége lenne.
    Az Izaura függők pedig kiesnének a politikusok kegyeiből. Ők választáskor is nyugodtan nézhetnék tovább a sorozatukat, szavazatuk úgyis csak a felét, harmadát érné, mint egy aktív közösségi életet élő tájékozott emberé.
    Ez egy igazságosabb választási rendszer lenne.

    A politikusok mögüli kihátrálási rendszer lehetne egy új út.

  126. Bármit találtok ki, a globális világban nem működik.
    Ha az összeomlik, megnyílik az út az újabb fejlődés előtt.
    Ha nem omlik össze, akkor valamilyen computerizált faszság lesz a jövő államformája, amit a jelenleginél is könnyebb lesz a pénzeseknek kijátszania.
    Azzal lehetne kibaszni velük, ha nem szaporodna az egyszeri ember, ill., ha mindenki tenné a hülyét a munkahelyén. Hónapok alatt térdre rogyna az egész rendszer, ahogy történt a covid alatt is. De mindenki bizonyítani akar, mert elhiszi, hogy jobb lesz neki. Amíg a hit megszállva tartja az emberi elmét, ennek a mókuskeréknek nem lesz vége! Az elme azonnal tudja a megoldást, hisz pofon egyszerű, de az előbbi dominanciája szinte alig engedi, hogy az utóbbi érvényesüljön. S persze rendben van ez így, mert ellenkező esetben mindenki öngyilkos lenne… Ja, most már a hittel is sikerül, szóval teljesen mindegy! 🙂 Véget ér az időnk minden tekintetben.

    Az intelligenciára alapozott megoldás két okból is félrevezető:
    1. Relativitás kérdése: Ugyanaz az ember lehet egy közösség bomlasztója, míg más körülmények, összetétel mellett a megmentője is!
    2. Alapvetően az intelligencia vezetett ide, ehhez a berendezkedéshez is! Lásd forradalmak, Napóleon császársága, vagy akár „Orbán király” rendszere. Ha nem lennének kellően dörzsöltek, rég sehol sem lennének már…
    A legboldogabb társadalom az ostobák társadalma, ezt azért tartsátok mindig szem előtt!

    Berko:
    Bocsánat, nem akarom személyes irányba vinni a véleménycserét! Ha mindkettőnk lekiismerete tiszta, nincs is értelme vitázni, mert a sorsközösségben éppúgy részünk van és lesz is. Nem rúgdosom azokat, akik mellettem fekszenek… Egyszerűen az jött le a megszólalásaidból, hogy egyetértesz az orbáni elvekkel, de már azt gondolom, hogy ez nem áll meg teljes egészében.

  127. Szemlélet,és tisztelet.

    Nincs mit hozzáfűzni csak tátott szájjal vágyni valami emberire.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük