(3330) Az Antarktisz jégvesztése hamarosan visszafordíthatatlanná válik

Tibor bá’ fordítása online

 

A globális felmelegedés következtében a déli jég el fog olvadni. Az Antarktisz jégvesztése állandóvá válhat, ami azt jelenti, hogy több nagyváros is víz alá kerül.

Szerző: Tim Radford

A Föld legnagyobb jégtömege egyre instabilabbá válik, ami azt jelenti, hogy az Antarktisz jégvesztés hamarosan megállíthatatlanná válik. A legújabb tanulmányok szerint egyetlen Celsius fok melegedés a végén 1,3 méter tengerszint emelkedést jelent csak az Antarktisz- ről lefolyt olvadék miatt. Ha a Föld átlagos hőmérséklet emelkedése 2°C mögé megy, az Antarktisz olvadás duplájára nő. Ha pedig a globális melegedés eléri a 6°C a melegedés minden egye foka a tengerszint 10 méteres emelkedésével jár. És – állítják a kutatók – ezt nem lehet visszacsinálni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30 gondolat erről: „(3330) Az Antarktisz jégvesztése hamarosan visszafordíthatatlanná válik

  1. Mind az Antarktiszt, mind Grönlandot hatalmas jég nyomja lefelé. Ha csökken a jég súlya ezek a szárazföldek ki fognak emelkedni.
    A kiemelkedő szárazföld térfogatát is beletették ebbe a képletbe?
    Az sem kizárt hogy a földmozgás következtében földrengések, a törésvonalak környékén pedig vulkanikus tevékenységek fognak megjelenni. Az utóbbi dobhat még egy nagyot a CO2 szinten.

  2. A cikk nem foglalkozik az időbeli lefolyással, csak a hőmérséklettel.
    Van olyan emlékem, hogy az olvadási folyamat ilyen masszív jégtömegeknél évszázadokig, vagy akár évezredekig is elhúzódhat.
    Ettől még a klímaváltozás egyéb hatásai lehetnek nagyon drasztikusak a földön, de szerintem nem a vízszint ilyen mértékű emelkedése lesz a jellemző belátható időn belül.
    Persze nekünk a többi is éppen elég lesz, és a végső vízszintemelkedés töredéke is veszélyeztetni fogja az alacsonyan fekvő területeket…

  3. A vízszint viszonylag csekély emelkedésével is víz alá kerülhetnek sűrűn lakott helyek. Amik között vannak nagyszerűek és szörnyűek is. Velence, Hollandia, Florida, Mumbai…

  4. 3: Hubab:
    Én úgy tudom, a legutóbbi gaciálisból kijövet is hirtelen, igen komoly mennyiségben tódult a víz, igaz, ott nem kizárólag a tengerszint emelkedése okán nőtt meg a kontinensekre zúduló víztömeg. A lényeg, hogy az özönvíz mitológiák is mind egy ilyen felmelegedés miatt bekövetkezett jégolvadásra épülnek.

    Ebben a kérdésben sokat olvastam, és ezen ismereteim alapján úgy gondolom, mind a lehűlés, mind a felmelegedés egy hosszabb és líneárisnak látszó folymattal indul, amit más folyamatok próbálnak pufferelni, néha vissza-vissza lökni, de egy adott szint átlépését követően (amire sajnos nincs megközelítőleg érvényes modell sem), mint egy fázisátmenetnél, az exponenciális megfutás miatt hirtelen és visszafordíthatatlanul billen át a klíma egy másik egyensúlyra. Erről annyit lehet tudni, hogy nem igazán kedvező a mai élővilág, s főleg nem az emberek számára…

  5. 5: A természeti folyamatok többsége exponenciális jellegű.

  6. «Τα πάντα ρεί και μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν».

    Ηράκλειτος ο Εφέσιος, 6ο με 5ο αι. π.Χ

    „Minden mozgásban van, és semmi sem marad
    változatlan.”

    Efézusi Hérakleitosz,
    6.-ik és 5.-ik század közt időszámításunk előtt.

  7. 7: L.S.:
    “Minden mozgásban van, és semmi sem marad
    változatlan.”
    – Ez így igaz! De azt azért nem vehetjük mindegynek, hogy a mozgások közepette a fütyi melyik végére kerültünk?!

  8. A görög származású araukán spárták, akik Kr. E. 3000-ben érkeztek Chilébe és a földtani – geológiai – jelenség, amelyet még senki sem vizsgált!
    Arról számolnak be, hogy a megérkezésük után, a tenger szintje megemelkedett, és a félsziget – az úgynevezett Chiloe (Ajak) nevű félsziget – sziget lett!

    http://www.arxeion-politismou.gr/2019/09/ellinikis-katagogis-Spartiates-Araoukanoi-tis-Xilis.html

    Vajon az akkori varázslok mivel vádolhatták az egyszerü embereket a tengerszint emelkedéséért.
    Milyen zöld ( kék, piros, szines ) adóval törölhették a beléjük mesélt büntudatott?

  9. 9: L.S.:
    Micsoda szomorúság! Hogyan tudod az ógörög bölcsességeket és a múlt igaz titkait szánalmas politikai manipulációk szolgálatába állítani?

  10. 1O. Horváth Csongor
    „Micsoda szomorúság! Hogyan tudod az ógörög bölcsességeket és a múlt igaz titkait szánalmas politikai manipulációk szolgálatába állítani?”

    Akkor tessék a mai görög apróbetüs titkos hirekböl – természetesen ha átengedi a bloggazda:

    Olyan európai program van folyamatban, amely támogatja az EU-tagállamok elsődleges szektorában foglalkoztatottak foglalkoztatását – harmadik országokból származó földmunkások, miközben kizárják az európai országok állandó lakosságát a támogatás kedvezményezettjeiből!
    Például a krétai olajbogyó-betakarítási időszakra vonatkozó támogatás kedvezményezettje lehet pakisztáni vagy bangladesi földmunkás, és nem az OAED (Munkaerő-foglalkoztatási Servezet,) nyilvántartásba vett görög munkanélküli.

    https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2020/10/blog-post_375.html

  11. 11: Ez tényleg beteg. Gondolom, az ilyenek miatt gyújtotta fel valaki a leszboszi menekülttábort is, de csak kár lett abból is.

  12. 11: L.S.:
    Én nem értem. Ha a görög népet ténylegesen ennyi hátrány éri, mint amiket rendre felsorakoztatsz, miért nem szavazzák ki azokat a politikusokat, akik ezt felvállalják?

    Egyébként most megint jól elkalandoztál, mert ennek a hírnek nem tudom mi köze lehet a klímaváltozás okozta tengerszint emelkedéshez, amihez előzetesen kommentet írtam.
    Politizálsz, politizálsz és politizálsz…
    Teszed ezt annak ellenére, hogy lényegében itt Magyarországon ehhez hasonló gondok fel sem merülnek egy évtizede. Mit szeretnél? Részvétet, egyetértést, szánalmat?
    Bárkinek megmutatod ezt a cikket, értelemszerűen felháborodik rajta!

  13. Azt hozá kell tenni hogy ha a víz lassan emelkedne, akkor ez nem jelent nagy gondot.Egy hollandia elvesztése nem nagy dolog világviszonylatban. A partmenti városoknál pedig nem épülne új ház , a régiek pedig 100-200 év alatt bontásra vannak ítélve.Olyan sok szarságra költ az emberiség hogy legfeljeb tudnak húzni betonfalat a városok köré.Bár az jutott eszembe hogy a cement az kohósalak.És egyszer a szén is elfogy akkor honnan lesz kohósalak és cement a nagy betondzsungelekbe. illetve a népesség csökken a fejlődő világban ezért valószínű így is sok ürres ingatlan lesz.Pár millió ember pedig arrébb költözik.De úgyis jön előbb valami gebasz mielőtt megemelkedik a vízszint:D

  14. 14: Andrew:
    A saját életünkhöz képest ezek a folyamatok azért nem hetek – hónapok alatt zajlanak és nem is így zajlottak. Jó 50 éve tudható, hogy mi következik be és miért, ill. mit kell/lehet tenni (pontosabban mai nézőpontból mit kellett volna tenni) a folyamatok megfékezése érdekében. A gyorsuló trend sem tegnapi felfedezés alapján ismert. Az a baj, hogy ennyi idő alatt… Mi is történt valójában? Itt van ám a kutya elásva! Mert annál azért tényleg gyorsabban zajlik mindez, hogy generációk nézzék tétlenül, ölbe tett kézzel, hajtva a mammont ész és megállás nélkül, bízva a majd csak lesz valahogy közhelyben… Hamar lepereg az élet és utólag minden már a „késő bánat” kategóriába kerül!

  15. 15 – H.Cs.
    A 2020 szeptembere minden idők legmelegebb szeptembere volt, 0,05°C-al melegebb, mint a második helyezett.

  16. 12. Ábel
    „Ez tényleg beteg. Gondolom, az ilyenek miatt gyújtotta fel valaki a leszboszi menekülttábort is, de csak kár lett abból is.”

    Tisztelt Ábel
    Rosszul gondolod!
    A video és szelfi bizonyitékok alapján, saját maguk az illegálisan bevándorló – fiatal új honfoglalok- gyújtották a tüzeket, hogy minél előbb a szárazföldi Görögországba kerüljenek. Persze a kárt, megint, nem ők fizetik.

    13. Horváth Csongor

    „Én nem értem. Ha a görög népet ténylegesen ennyi hátrány éri, mint amiket rendre felsorakoztatsz, miért nem szavazzák ki azokat a politikusokat, akik ezt felvállalják?”

    Tisztelt Horváth Csongor
    Ne haragudjál de megint újra kérdezem:
    Hol élsz?
    Nem veszed észre mi történik az egyszerü emberek világában?
    Az agymosás szinte minden szinten totális. Akárkit szavazol végül megint az övék nyer.
    Mindez mennyire véletlen?
    Közvetlen demokráciárol csak Izlandrol tudok, de azt is nagyon rejtegetik.

    „Egyébként most megint jól elkalandoztál, mert ennek a hírnek nem tudom mi köze lehet a klímaváltozás okozta tengerszint emelkedéshez, amihez előzetesen kommentet írtam.”

    Csupán annyi, hogy a klimaváltozás egy természetes ciklusi folyamat amit a mostani varázslóink az emberek nyakára akarják varni. Ez egy kitünő alkalom, hogy ezt az elit saját javára kihasználja. A klimaváltozás az emberiség nélkül is történni fog.

    “Minden mozgásban van, és semmi sem marad
    változatlan.”

    Tibor bá egyik posztjában a Görögországi kirándulásárol mesélve csodálkodott a Thermopéleszi szorossal kapcsolatban mert Ö ott nem látott semmilyen szorost.
    Hát hogy látna szorost 25OO év múltán?

    «Τα πάντα ρεί και μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν».

    A tenger szintje métereket süllyedt azóta.
    Nagy Sándor szülővárosa Pellasz egy kis tengeri kikötővel is rendelkezett akkor. Azóta a tenger szintje annyira leesett, hogy Pellasz már 22km távolságra esik a tenger partjátol.

  17. 18. Tibor bá’
    „Meglepő, hogy emlékszel erre a beszámolómra.”

    Ez a poszt volt az ami becsalizott Tibor bá’ bloggjába.
    Talán n/a besegitene előhozni és újra elolvasni a hozzászolsokkal együtt.

  18. 17: L.S.:
    „A klimaváltozás az emberiség nélkül is történni fog.”
    – Igen, megtörténne, de nem ekkora erővel és nem ebben az irányban.
    Most már kár ezen vergődni! A vírustagadás, a klímaváltozás tagadása, a Holdra szállás tagadása, előbb-utóbb az ilyesmit hirdetők minden köre nevetség tárgyává válik majd…

  19. 17.

    „A tenger szintje métereket süllyedt azóta.”
    Valójában Thermopülai-szoros egyszerűen feltöltődött a folyami hordaléktól…

    Szeretünk a Thermopülai Leonidasz emlékművel szemben, az út túloldalán a forró vizű patak zuhatagában dagonyázni vagy a radonos medencékben ejtőzni a helyiekkel.
    Ha ott nyaralunk mindig teszünk arra is egy kanyart. A tenger szintje nem változott, csak feltöltődött. Közismert.

  20. 22. Horváth Csongor

    Κοντός ψαλμός, αλληλούια

    Rövid zsoltár, Hallelujah:
    Rövidesen megtudjuk, felesleges vitatkozni.

    A téma az USA elnök választások után tisztázódik.
    Ha Trump nyer szépen csendben vége a világjárványnak.
    Ha veszit, nagy gázzal az Új Világ Rend-et teremtik meg.
    Természetesen az olyan nevetséges alakok mint L.S.
    Hanyistók és a hasonszőrűek készülődhetnek a fema
    táborokhoz vagy az újonnan épitett stadionokhoz.

  21. 24. L.S.
    Halmozottan hátrányos helyzetben vagyok ebből a szempontból.
    A táborozást sem szeretem már (főleg nem a fema-nál) és a focit is utálom és ezért, igyekszem elkerülni ezeket a kitűnő helyeket. 🙂
    Szurkolok Trumpnak!

  22. 23. Koczka Zoltán
    „A tenger szintje nem változott, csak feltöltődött. Közismert.”

    Tisztelt Koczka Zoltán

    «Τα πάντα ρεί και μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν».

    9 ősi térkép, aminek nem szabadna léteznie

    https://ujvilagtudat.blogspot.com/2016/06/9-osi-terkep-aminek-nem-szabadna.html

    …az a számos ősi térkép, melyeket a jóval ezelőtti múltban találtak meg, és amelyek egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a mai tudósok történetei erősen hiányosak, és fontos láncszemek hiányoznak belőlük.

    Egy másik Párját ritkító térkép kétségkívül az Ibn Ben Zara térkép, amely 1487-ben készült, és gleccserek maradványait mutatja Nagy-Britanniában, valamint részletesen ábrázolja a Földközi-tenger és az Égei-tenger szigeteit. Ezek a szigetek ma is léteznek, de az emelkedő vízszint miatt ma már víz alatt vannak.

    Az egyik legérdekesebb közülük a Zeno térkép. …
    a Zeno térkép Grönlandot gleccserek nélkül ábrázolja azt jelenti, hogy azt valahogy és valakik még a jégkorszakot megelőzően térképezték fel.

    A Hacı Ahmet térkép 1559-ben jelent meg, amely Észak-Amerika és az Antarktisz nyugati partjait mutatja hihetetlenül pontos körülhatárolással. Ami még ennél is hihetetlenebb az a tény, hogy ez az ősi térkép szárazföldi híd kapcsolatot ábrázol Szibéria és Alaszka között, ami arra utal, hogy a térkép abból az időből származik, amikor a híd még jelen volt. (3)

    Az 1737-ben Philippe Buache által megjelentetett térkép…ez is pontosan ábrázolja az Antarktiszt jég nélkül.

    Egy másik érdekes térkép a King Jaime világtérkép, amelyet 1502-ben készítettek, és pontosan ábrázolja a Szahara részeit egészen másképpen megjelenítve, mint ahogy ma kinéznek. A térképen hatalmas termékeny földek, óriási tavak, folyók és ősi városok láthatók. Tény, hogy a távoli múltban a Szahara termékeny föld volt tele állati élettel és erdőkkel.

    “Minden mozgásban van, és semmi sem marad
    változatlan.”

  23. 25. Hanyistók
    „A táborozást sem szeretem már (főleg nem a fema-nál) és a focit is utálom és ezért, igyekszem elkerülni ezeket a kitűnő helyeket. ?”

    Ne idegeskedj „Hanyistók”.
    Nem focizni visznek az új stadionokban ha odáig fajulnak a dolgok.
    Az élet egy állandó spirális:

    Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot?
    Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? (…)
    Ha megpihensz, nem pihensz biztosabban, sem tartósabban, mint a vándor, aki megtöttyed az útszéli almafa árnyékában egy fél órára útközben.
    Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz.

    Márai Sándor

    Egyedül én ismertem az élet igazságát, csak én tudtam, hogy az élet egy lefelé haladó spirál, és akár tudomásul vesszük, akár nem, előbb-utóbb mind meghalunk.

    Elizabeth Lee Wurtzel

  24. 26. L.S.
    A tény: Valójában Thermopülai-szoros egyszerűen feltöltődött a folyami hordaléktól…
    A régiót a Szperheiósz folyó völgye uralja, amelyet meredek, erdővel borított mészkőhegyek fognak közre. A folyó által lerakott hordalék és a melegvizű forrásokból származó travertin üledék jelentősen átformálta a vidék képét az elmúlt néhány ezer évben. Az a valamikori felszín, amelyen i. e. 480-ban a thermopülai csatát vívták, mintegy 20 méterrel a mai felszín alatt húzódik. Az üledéklerakódás következtében a tengerpart is jelentősen eltávolodott a helyszíntől.

  25. 27. L.S.
    “ Ne idegeskedj “Hanyistók”.
    Nem focizni visznek az új stadionokban ha odáig fajulnak a dolgok.“

    Persze, tudom és ezért tettem nevető fejet az írás mögé.
    Gondolom, hogy megvan a stadionok vészeseti felhasználási forgatókönyve is. A vírus megjelenésekor is szükségkórházzá lett átalakítva egy-kettő.
    Jól védhető szükségbörtön vagy még rosszabb célú felhasználás is könnyen elképzelhető.
    Kínzásra is alkalmas : a renitenst a lelátó üléséhez láncolva, végignézetni vele egy hazai meccset! 🙂

    A Márai idézeted nagyon találó és igaz!

  26. Beigazolódni látszik a tudósok félelme – rekordalacsony az Antarktisz jege

    Az Antarktisz körüli tengeri jég területe rekordalacsony szintre süllyedt, a tudósok szerint ennyire szélsőséges helyzetre még nem volt példa. A jég kiterjedése várhatóan még tovább csökken, mielőtt az idei nyári olvadási szezon véget ér.

    Az éghajlati modellek már 2014-ben azt sugallták, hogy a kontinensen fekvő óriási nyugat-antarktiszi jégtakaró a globális felmelegedés miatt összeomlásra van ítélve.

    https://hirado.hu/extra/tudomany-high-tech/cikk/2023/02/16/beigazolodni-latszik-a-tudosok-felelme-rekordalacsony-az-antarktisz-jege

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük