(3180) Mi lehet a pandémia vége

A Scientific Amricanban megjelent cikk fordítását elküldöm a VIP előfizetőknek. VIP előfizető egy éve az lehet, aki 10.000 Forinttal hozzájárul a honlap fenntartásához.

___________________________________________________________________________

How the COVID-19 Pandemic Could End

We know how the COVID-19 pandemic began: Bats near Wuhan, China, hold a mix of coronavirus strains, and sometime last fall one of the strains, opportunistic enough to cross species lines, left its host or hosts and ended up in a person. Then it was on the loose.

What no one knows yet is how the pandemic will end. This coronavirus is unprecedented in the combination of its easy transmissibility, a range of symptoms going from none at all to deadly, and the extent that it has disrupted the world. A highly susceptible population led to near exponential growth in cases. “This is a distinct and very new situation,” says epidemiologist and evolutionary biologist Sarah Cobey of the University of Chicago.

But past pandemics do offer hints of the future. While there is no one historical example to follow, humanity has gone through several large epidemics in the past 100 or so years that eventually stopped ravaging society. The ways they came to a halt offer guidance to a world looking for ways to restore health and some sense of normalcy. Three of those experiences, Cobey and other experts say, suggest that what happens next depends on both the evolution of the pathogen and of the human response to it, both biological and social.

 

The Current End Game

Projections about how COVID-19 will play out are speculative, but the end game will most likely involve a mix of everything that checked past pandemics: Continued social-control measures to buy time, new antiviral medications to ease symptoms, and a vaccine. The exact formula—how long control measures such as social distancing must stay in place, for instance—depends in large part on how strictly people obey restrictions and how effectively governments respond. For example, containment measures that worked for COVID-19 in places such as Hong Kong and South Korea came far too late in Europe and the U.S. “The question of how the pandemic plays out is at least 50 percent social and political,” Cobey says.

The other 50 percent will probably come from science. Researchers have banded together like never before and are working on multiple fronts to develop remedies. If any of the several antiviral medications currently in development prove effective, they will improve treatment options and lower the numbers who get seriously ill or die. A technique to screen for SARS-CoV-2 neutralizing antibodies, an indicator of immunity in recovered patients, could also prove very useful. Krammer and his colleagues have developed one such test, and there are others. Previously used only in local epidemics, these new serological assays won’t end the pandemic, but they could make it possible  to spot and use antibody-rich blood as a treatment for critically ill patients; more certainly, the tests will also get people back to work faster if those who fought off the virus and are immune can be identified.

It will take a vaccine to stop transmission. That will take time—probably a year from now. Still, there is reason to think a vaccine could work effectively. Compared with flu viruses, coronaviruses don’t have as many ways to interact with host cells. “If that interaction goes away, [the virus] can’t replicate anymore,” Krammer says. “That’s the advantage we have here.” It is not clear whether a vaccine will confer long-term immunity as with measles or short-term immunity as with flu shots. But “any vaccine at all would be helpful at this point,” says epidemiologist Aubree Gordon of the University of Michigan.

Unless a vaccine is administered to all of the world’s eight billion inhabitants who are not currently sick or recovered, COVID-19 is likely to become endemic. It will circulate and make people sick seasonally—sometimes very sick. But if the virus stays in the human population long enough, it will start to infect children when they are young. Those cases are typically, though not always, quite mild, and so far the children appear less likely to develop severe disease if they get reinfected as adults. The combination of vaccination and natural immunity will protect many of us. The coronavirus, like most viruses, will live on—but not as a planetary plague.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

23 gondolat erről: „(3180) Mi lehet a pandémia vége

 1. Amit mutatsz, az a spanyolnatha 1918. tavaszàn.
  H1N1, 10 ezerszer fertozobb mint ugyanez a virus 2005-ben.
  Hàboru utàn voltak, nehéz egészségugyi helyzetben, antibiotilkumok nélkul.
  Bizom abban, hogy nem osszehasonlithato!

 2. Én is úgy gondolom, hogy 2-4 év még, és több szigorítás-könnyítés (húzd meg-ereszd meg) hullámmal fogjuk ezt a COVID-19 járványt kezelni.
  Tegnap este volt az ATV -n Merkely Béla a SOTE rektora, és az ő bennfentes információi alapján kb. őszre lesz vakcina a németeknél és az USA -ban is. A kínai gyógyszeriparban annyira nem bízik, még ha ott is feltételezhető az őszre elkészülő saját vakcina. Legyen így, viszont utána kb. a 8 milliárd embernek a 70-80% -át kellene beoltani a védőoltással ha megvan a jó vakcina, és ez bizony a gyártókapacitások ismeretében évek munkája lesz, ha lesz rá forrás (a szegény országok ugye…) kapacitás, és sikerül félretenni a politikai adok-kapok (lásd: USA – Kína itt is egymásnak estek egyenlőre verbálisan…) hozzáállást! Ha nem, akkor 5-10 év is lehet ebből globális mértékben, a fejlett világban valószínű le lesz oltva a populáció SARS-CoV-2 védőoltással.
  http://www.atv.hu/videok/video-20200503-heti-naplo-svaby-andrassal-1-resz-2020-05-03

 3. 4 – Python:
  Ha megvan a vakcína az hatalmas üzlet. Szerintem mi is gyártani fogjuk licenc alapján. Nem lehet elhúzni a beoltást, mert minden valószínűség szerint a mutáció miatt évente meg kell ismételni az oltást egy másik vírus törzsre, ahogy a szezonális influenza esetében. A 2-4 év nem lehetetlen, ha nincs előbb vakcina, de szerintem legkésőbb jövő tavaszra meglesz. Addig pedig olyan lesz az emberi biztonság, mint amilyen a középkorban volt.

 4. Ha meglesz a vakcina, akkor nyilván a világon minden vakcinagyártó éjjel-nappal azt fogja gyártani.

  Nyilván előnyben lesznek azok az országok, ahol van ilyen kapacitás. Ahhoz, hogy pl. Európában kordában lehessen tartani a fertőzést, nem kell mind a 8 milliárdnak átoltottnak lennie. Elég az európaiaknak.

  Én nem kívánom senki halálát, de ha a harmadik világ nyomorgóinak akár a fele is rövid úton eltávozna, az alig lenne hatással a világgazdaságra. Lehet, hogy be se kerülne a hírekbe nálunk.

 5. Ami szornyu, hogy lehet kezelni a covid-ot.
  80 éve hasznàljàk ezt a gyogyszert: l’hydroxychloroquine .
  Eddig szabadon àrultàk a gyogyszertarban. 36 milliot hasznànak el belole itt Franciaorszàgban évente. 4 euro volt egy plaquette.
  A “fejletlenebb” orszàgok azonnal kezelték a betegeket vele. Nevetségesebben kisseb nàluk a halàlozàs..

  Mindenjki gyorsan lehurrogta Dr Raoult Franciaorszàgban. Rosszabb: megtiltottàk a hàziorvosoknak, hogy felirjàk a betegeiknek.
  Bele is halt vagy 25 ezer ember.
  Azota a gyogyszeripar ajànlgat egy uj gyogyszert 225x dràgàbban.

  http://www.europavarietas.org/euviblog/koronavirus_franciaorszag

 6. 8 – elisa varga:
  A hydroxychloroquine-t malária ellen használták. Ezt is kipróbálták, mert minden szart kipróbálnak, annak ellenére, hogy tudott, vírus ellen nem hat gyógyszer, de kínjukban kipróbálnak mindent. A hydroxychloroquine NEM gyógyítja a koronavírust.

 7. Azért inkább hiszek egy kórboncnoknak mint a szajha médiának, de mindenkinek lelke rajta hogy retteg csak vagy gondolkodik is…
  (Prof. Klaus Püschel, a Hamburgi Egyetemi Klinika vezető igazságügyi szakértőjének tapasztalatai.
  Szerzői joggal nem rendelkezem, nonprofit, meg minden ami kell…

  Disclaimer: A Covid-19 komolyan veendő megbetegedés, védekeznünk kell. Tartsák magukat a hatósági előírásokhoz! Az elhangzó információk személyes véleményt jelenítenek meg, melyek személyes kutatáson alapulnak, és a vélemény-nyilvánítás és sajtószabadság jogkörébe tartoznak.)
  https://youtu.be/S6S9SNJlcmQ

 8. Úgy érzem,hogy a tudományos világban,a vírus kutatók,a gyógyszergyártók körében is elhatalmasodik a pénz értékrendje,és nem az együttműködés,hanem verseny ,igen komoly -vérre menő piaci verseny-lesz a meghatározó ,ami rontani fogja az igazán hatásos ellenszer kitalálásának lehetőségét.Lehet,hogy lesz vakcina,de fél siker lesz!Ez a vírus jóval gyorsabban mutálódik vagy is a “szájkosár”,a kéz mosás,az idősek távolság tartása hosszú ideig lehet-sajnos-a leghatásosabb ellenszer. A víruskutatásban úttörő ,teljesen új irány lehet csak hatásos ellenszer!Még nincs elég tudásunk ,tapasztalatunk és megfigyelésünk ehhez!

 9. “– Még nem láttam olyat, hogy egy vírus ekkora hatást gyakoroljon a globális gazdaságra. Ön szerint hány év múlva kell megint egy ilyen mértékű vírusfenyegetéssel szembesülnünk?

  – 2003-ban volt a SARS, 2009-ben jött a sertéspestis. Hat év telt el. Újabb hat évvel később, 2015-ben érte el Koreát a MERS-CoV. Most 2019–2020-ban, öt évvel később jött a COVID-19. Tehát hat év, hat év és öt év. A köztes idők rövidülnek. Lehet, hogy a következő járvány még hamarabb jön. Régebben két-három évente jöttek újabb és újabb vírusok, most évente jön két-három új fertőző betegség. A COVID-19-et észrevesszük a hatása miatt, de van még például a dél-amerikai Zika-vírus, aztán a Chikungunya-láz és a Nipah-vírus is. Ezekből nem lett világjárvány, ezért kevéssé ismertek. Amikor 2009-ben jött a sertésinfluenza, azt hittem, nem lesz több ilyen pandémia. Azt hittem, most már rendben lesz minden. Valódi sokk volt, amikor 2015-ben jött a MERS. De a MERS után is azt gondoltam, hogy nem lesz több ilyen nagy járvány. De itt vagyunk 5 évvel később egy még nagyobb járvánnyal. A MERS nagyon kemény volt. Az általam vezetett gyorsreagálású csapat és a kormány két hónapon keresztül kemény intézkedéseket hozott a MERS megfékezése érdekében. A COVID-19-cel már három hónapja küzdünk, így a MERS-CoV ehhez képest utólag csak gyerekjátéknak tűnik. Az nehéz, de rövid küzdelem volt, olyan, mint egy tornádó. De ez most egy maraton, nem tudjuk, mikor lesz vége. ”
  https://www.valaszonline.hu/2020/04/30/kim-u-dzsu-korea-szakerto-asian-boss/

  A cikkben sok más hasznos információ mellett már egy következő, akár néhány éven belül feltűnő új járvány lehetősége is felmerül. A lehetőségek eléggé rémisztőnek tűnnek. Lehet hogy a bolygó, mely kölcsönadta erőforrásait a parazitának, melyet Homo Sapiensnek neveztek el, így gondoskodik a populáció fokozatos visszaszorításáról?

 10. Jó darabig nem lesz *pandémia után*. Pandémia van.

  A honvédségi és civil szféra együttműködése, erőforrásainak összekapcsolása a gyártás, kutatás, termelés, elosztás, szállítás, digitális információfeldolgozás-és adatgyűjtés területein.
  Jelenleg is épülő kapacitások meg-és fenntartása. (mintha melegüzemi tartalék lenne).
  Honvédségi jelenlét gazdasági társaságoknál és az infrastruktúráknál.
  Civil és katonai logisztikai körzetek decentralizálása.

  Nagyon komoly tapasztalatszerzés az ország mozgósíthatósági fokáról, az ellátási gráf súlyos zavara vagy komplex erőforrás kiesése, ipari katasztrófa esetén, ideiglenes vezetőséggel felvértezve.

  Home office elterjedése.

  Geopolitikai biztonság a közeli migránsútvonalak mentén.

 11. “Felhívják arra a figyelmet, hamis az a beállítás, hogy gazdasági érdekek és emberélet között kell választani, merthogy az elszegényedés is mérhető emberi életekben: „csak működő gazdasággal lehet támogatni a gyengéket és fenntartani egy színvonalas egészségügyet”.
  Innen nézve szerintük az influenza, az évi átlag 25 ezer halottjával (ami eddig a koronavírus ismert német áldozatainak bő háromszorosa) „a gazdaság és szabadság ára”. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az eddigi adatok szerint – ha nem számítjuk a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegségben szenvedőket –, akkor a koronavírus a fennmaradó népességre nem veszélyesebb, mint az influenza.”
  https://www.valaszonline.hu/2020/05/04/schauble-laschet-jarvany-korlatozas-vita/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .