2022-06-26 nap bejegyzései

(3889) Putyin bejelentései

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

A Globális tartalékvaluta születőben van.


89. Útban a 90. felé

Szerdán Putyin elnök az mondta, hogy a BRICS-országok, azaz Brazília, Oroszország, India, Kína, és Dél Afrika egy új globális tartalék valuta létrehozásán fáradozik. Illetve: „Az országaink valuta kosarán alapuló nemzetközi tartalékvaluta létrehozásának kérdése kidolgozás alatt áll” –  Az orosz elnök szerint a tagállamok megbízható alternatív mechanizmusokat is kidolgoznak a nemzetközi fizetésekre. Korábban a csoport azt közölte, hogy közös fizetési hálózat létrehozásán dolgoznak, hogy csökkentsék a nyugati pénzügyi rendszertől való függést. Ezen kívül a BRICS-országok fokozták a helyi valuták használatát is egymás közötti kereskedelemben.

__________________________________________________________________

Légvédelem

Oroszország legfejlettebb légvédelmi és rakétaelhárító fegyvereit már szállítják a hadseregnek – mondta az elnök.

Vlagyimir Putyin kedden közölte a lefejlettebb légvédelmi rendszert az S-500-ast, rendszerbe állítják. Ezt az orosz vezető a moszkvai katonai főiskolákat végzett hallgatókhoz intézett beszédében jelentette be.

Putyin ismertette Oroszország fejlett fegyverrendszerek kifejlesztésére vonatkozó terveit, amelyek szerinte „az elkövetkező években és évtizedekben meghatározzák a hadsereg és a haditengerészet harci képességeit”. . Putyin kijelentette, hogy az S-500 nagy hatótávolságú rakétarendszernek, amelyet repülőgépek és rakéták elfogására terveztek, és némi műholdellenes képességekkel is rendelkezhet, nincs párja a világon.

Oroszország bemutatta az 5. generációs vadászrepülőgép használatát Ukrajnában.

Az Almaz-Antey fegyvergyártó a nagy hatótávolságú föld-levegő rakéták családjának folytatásaként tervezte az S-500 Prometey-t. Feltételezések szerint hatótávolsága 600 km, és képes elfogni a hiperszonikus sebességgel haladó célpontokat, beleértve az interkontinentális ballisztikus rakéták robbanófejeit is.

A Prometey állítólag szorosan integrálódik más Almaz-Antey rendszerekkel, mint például az S-400 és az S-350, ami lehetővé teszi, hogy a bevetett ütegek összedolgozzanak a réteges légvédelem más elemeivel. Az Almaz-Antey vezetője, Yan Novikov elmondta, a vállalat arra számít, hogy az S-500 lesz Oroszország légvédelmi rendszerének a gerince. Még áprilisban megerősítette a hírt, hogy a rendszer sorozatgyártása beindult.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________