2022-06-18 nap bejegyzései

(3882) Négy : null

Tibor bá’ vissza a múltba online

Magyarország-Anglia 6:3/4:0


89. Útban a 90. felé

A keddi, szédületes foci győzelem eszembe juttatja a 6:3 eseményét. 1953. november 10.-én vonultam be egy híradós alakulathoz. A november 25.-én megtartandó angol/magyar meccs előtt volt valami a levegőbe. Én magam nem voltam focidrukker, meccsre járó, de érezem, hogy valami nagy dolog előtt állunk. A magyar foci világhírű volt. Ezzel a laktanya parancsnokság is tisztában volt, ezért a meccs idejére felfüggesztették a kiképzést. A díszterembe, a színpadon felállítottak egy rádiót (mivel akkor még nem volt TV), amit kihangosítottak. Minket bevezényelek a terembe, és vártuk a közvetítést.

A közvetítést Szepesi György (a pletyka szerint, közismert ÁVH besúgó) végezte, méghozzá „vakon”, mert nem volt visszajelzése, hogy a hangja meg is érkezik Budapestre. A góloknál zengek a falak az üvöltözésünktől. Fantasztikus volt a hangulat. Azt az Angliát vertük meg, akiket saját hazájukban még senkinek se sikerült. Megszületett a szóvicc: All right Mr. Wright (aki az angol csapat kapitánya volt) és a becenév is: az arany csapat.

Ez 69 éve volt, és azóta is emlegetjük. Most ennyi év jután megismételtük a bravúrt, az angol közönség nem tetszésére. Igaz, ez alkalommal még szépítés se volt az angolok részéről. Könnyen lehet, hogy erre is emlékezni fognak 69 év múlva is, akik akkor még élnek.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________