2022-06-09 nap bejegyzései

(3873) Számoljunk!

Tibor bá’ számítása online

A világon összesen van 12.800 nukleáris töltet. Ez a következőképpen oszlik meg:

Oroszország      6000 darab
USA              5500
Kína              350
Franciaország     290
Nagy Britannia   225
Pakisztán         165
India             160
Izrael            100
Észak Korea        40

A 12.800 töltet elégséges a Földet tízszer eltörölni. Akkor minek ennyi? A két nagyhatalom úgy gondolta, ha támadni kénytelen elsősorban az ellenfél rakéta kilövőit kell megsemmisíteni, amihez sok rakéta kell. Ha a másik támad, akkor pedig elégségesnek kell maradni, hogy válasz csapást lehessen mérni. Mindkét fél úgy kalkulál, hogy a rakétáinak 1 százaléka mindenképpen megmarad, 50-60 rakéta pedig elég a másik fél teljes megsemmisítéséhez.

A többi ország nem tervezi, hogy valaha is indít támadást, de úgy gondolják, hogy ha megtámadják, őket 2-3 töltetük marad a visszavágásra, amivel elfogadhatatlan pusztítást tudnak végezni. Például Észak Korea egyetlen rakétával meg tudja semmisíteni Los Angelest és környékét, aminek lehetősége elégséges ahhoz, hogy az USA békén hagyja.

Ha Pakisztán és India összekülönböznek, vagy Izrael megsózza az arabokat, az még nem jelent világégést, ha mások nem avatkoznak közbe. Arra viszont jó lenne, hogy a világ lássa, mi várható egy totális háborútól. Ha viszont valamelyik nagyhatalomnak jön meg a kedve az atomhoz nyúlni (bármilyen okból kifolyólag) akkor az emberiség (ami megmarad) elbúcsúzhat a bolygótól. Pontosan ez az, ami miatt sokan arra fogadnak, hogy nem lesz atomháború. Valóban nem, ha minden vezető racionálisan gondolkodna. Van erre garancia?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________