2022-06-11 nap bejegyzései

(3875) Koleszterin a rosszfiú?

Tibor bá’ online

 


89. Útban a 90. felé

Az Ember, az átlagember nehezen tanul, de a dezinformációt sohase felejti el. Erre a legszembetűnőbb példa a koleszterin. A Semmelweis Egyetem két napon át ingyenes szívvizsgálatot, ha úgy tetszik, szűrést rendez. Mindezt a TV hírekből tudtam meg, ahol egy kardiológus elmondta, hogy azok jöjjenek, akik úgy érzik, hogy jelentős rizikó tényezőik vannak. Ezek például a dohányzás, magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterin szint. – ÁCSI, már 16 éve tudható, hogy a koleszterin aztán nem, de a tény csak lassan, nagyon lassan terjed, talán, mert a koleszterincsökkentő sztatinok drágák, és hatalmas hasznot hoznak a gyógyszergyáraknak. Mi hát a valós helyzet.

Másfél évszázaddal ezelőtt az infarktus olyan ritka volt, mint a fehér holló (vagy majdnem). Ez a kép a múlt század elején kezdett megváltozni úgy, hogy évről évre egyre több eset fordult elő. Mára a helyzet az, hogy hazánkban minden második halál oka szív-érrendszeri betegség. Ráadásul minél fejlettebb volt egy ország, ez a folyamat annál korábban kezdődött el. Nem csoda, hogy Amerikában, közvetlenül a háború után egy hatalmas tanulmányt indítottak be, amit a világ „Farmingham Heart Study” néven ismer. Ebben nem csak sok tízezer embert vontak be, de több évtizeden át tartott, és azt hozták ki, hogy az első számú ellenség a koleszterin. Akkor most nézzük a valós tényeket!

– A sztatinok szedése (ami csökkenti a szérum koleszterin tartalmát) egy jottányit se csökkenti a mortalitást. Magyarul, ha szeded, ha nem, infarktusra az esélyed nem változik, csak havi 3000 forintot kidobsz az ablakon.

– Koleszterinben gazdag étrendnek (tudod, napi 12 tojás) nincs semmi káros hatása, hacsak nem vagy csirke, esetleg nyúl. U.i. Eredetileg ezzel a két állattal kísérleteztek, és meg is döglöttek. Csak hát mindkét állat főleg növényevő, fejlődésük folyamán nemigen találkozhattak koleszterinnel, ami az Emberre nem igaz. Ráadásul a kísérleti állatokat nem etették, hanem erőszakkal tömték. A „tudósok” pedig úgy gondolták, ha rossz a nyúlnak meg a csirkének, akkor rossz lehet az embernek is.

A több évtizeden át tartó téves felfogás alapját az a tény adta, hogy az infarktusban elhunytak boncolásánál kiderült, hogy az erek elzáródását okozó zsíros plakk főleg koleszterint tartalmaz. Csakhogy kiderült a koleszterin spontán nem rakódik le az érfalra. Valójában az érbelhártya oxidációs gyulladást szenved el, amit a szervezet szeretne kijavítani, de más nem áll a rendelkezésére, tehát koleszterint szállít oda. – Jó-jó, de miért van gyulladás, és miért nem volt 200 éve? Az én feltételezésem (és ezt sehol nem olvastam – még) az egész hátterében a transzzsírsav áll. Íme:

Transzzsírsav a természetben nem fordul elő, kizárólag emberi tevékenység hozza létre. Hogyan? Egyszerű, növényi olajat kell túlhevíteni, és máris megszületik a transzzsírsav. Miért csak növényi olajat? Azért mert az állati eredetű zsiradékban telített zsírsavak vannak, ami hevítésre se tudna átalakulni, éppen mert telített, nincs lehetőség arra, hogy a cisz konfiguráció átalakuljon transszá. Legfőbb transzzsírsav forrás a margarin, valamint növényi olajban történő sütés. Mivel 150 éve nem volt se margarin, se napraforgó olaj, a háziasszonyok sertészsírt, libazsírt, stb. használtak.

Mi következik ebből? Először is, hogy vissza kell térni az állati zsiradékok fogyasztásához, a margarinról le kell szokni, és zsírban kell sütni, nem olajban (lángos a strandon). Miért  csak most derült ez ki? Mert a margaringyártás hatalmas üzlet, pláne ha ráírják, hogy szívbarát (aminél nincs nagyobb hazugság a kereskedelemben).

Akkor hogyan lehet elkerülni az infarktust? Semmi transzzsírsav fogyasztás (lásd fenn) és antioxidánsok beépítése a táplálkozásba. Vagyis? E-vitamin, C-vitamin, A-vitamin, Q10-koenzim, Ω-3 zsírsav, flavonoidok, stb.

_________________________________________________
_________________________________________________
_________________________________________________