2021-05-13 nap bejegyzései

(1618) Futóáramlás

Tibor bá’ online

Az idei április a XXI. század leghűvösebb áprilisa volt. Sokan ebből arra következ-tetnek, hogy a globális felmelegedés egy humbug. Mások annak adnak hangot, hogy a CO2 nem igaz, valójában naptevékenység változásról van szó, és most jön a minimum, és ezzel együtt a lehűlés, kis jégkorszak, stb. Mondják ezt annak ellenére, hogy köz-tudott, a globális klímaváltozás legfontosabb ismérve a szélsőségek egyre gyakoribb előfordulása. A szélsőséges hangok megjelenése tette szükségessé ennek a 7 éves posztnak a megismétlését. 

 

A Futóáramlás (jet stream) az északi féltekén egy 5-6 ezer méter magasságban észlelhető atmoszferikus folyam, aminek csúcssebessége 300 km/ó felett van, és mint ilyen, komoly hatása van a föld időjárására. Az áramlást a sarki hideg levegő és az egyenlítői meleg levegő helycseréje tartja fenn. Az áramlás kelet felé halad a Föld forgásából származó Coriolis erő hatására. Talán felesleges megemlíteni, hogy a Futóáramlás ereje függ a hideg és a meleg területek közötti hőmérséklet gradienstől. Minél nagyobb a hőmérséklet különbség, annál erősebb az áramlás.

Ma már köztudott, hogy a sarkvidék gyorsabban melegszik, a jégmezők zsugorodnak, ami csökkenti a hőmérséklet különbséget, így csökken a Futó áramlás ereje is, egészen pontosan az elmúlt 30 év alatt, kábé 10 százalékkal. Ennek a lassulásnak az eredménye, hogy egy adott időjárási szélsőség prolongálódik. A közelmúltban tapasztalhattuk például a heteken át tartó esős időjárást, aztán huzamos ideig tartó hőséget. Aztán, télen heteken át volt ködös-hideg idő, annak ellenére, hogy délről meleg levegő érkezett (de csak a magasban).

~q215

A fenti ábrán jól látható, hogy a futóáramlás kígyózva halad, méghozzá észak-dél irányba. Ezáltal a mérsékelt égöv alatt (pl. Magyarország) vagy szokatlan hideget, vagy szokatlan meleget okoz. Az elmúlt hónapokban Észak Amerika nagyon rosszul járt, mert igen szokatlan hideg és havazás lett a sorsuk. El lehet képzelni, hogy másfél méteres hó alatt, a különben tájékozatlan emberek mit gondoltak a globális felmelegedésről. Ami pedig a mi közeljövőnket illeti, az is benne van a pakliban, hogy a nyáron több héten át kaphatunk a nyakunkba szélsőséges hőhullámot, ami után senki se fog kételkedni a globális felmelegedésben. 😀

Az alábbi ábrán azt láthatjuk, hogy azon a napon Magyarország keleti felében hideg, a nyugati felében pedig meleg levegőt biztosít a futóáramlás.

~q132

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________