2023. augusztus hónap bejegyzései

(4281) A mocskos valóság

Tibor bá’ fordítása online

 

A mocskos valóság

1933.02.11.

Korábban kijelentettem, hogy az ukrán oldalon a sebesültek és a halottak aránya nem a szokásos 3:1, ami különböző becslések használnak. Azonban anekdotikus beszámolók és különféle videó klipek alapján egy évvel ezelőtt arra a következtetésre jutottam, hogy az ukrán oldalon az arány inkább 1 az 1-hez, mert Ukrajnában az evakuálás és az egészségügyi ellátás szokatlanul színvonaltalan.

Rendkívül nehéz a sebesült katonák evakuálása a tüzérségi tűz alatti állásokból, és Ukrajna katonai egészségügyi szolgálata sem éppen naprakész.Nincsenek helikopteres evakuálások és lánctalpas egészségügyi szállítójárművek, amelyek ki tudnák vinni a sebesülteket a harci zónából.

Sok sebesült így kihagyja az (első) „arany órát”, és egyszerűen meghal, mielőtt hatékony orvosi ellátásba részesülne. Feltételezhetjük azt is, hogy az ukrán állomány csak a súlyos sebesülteket számolja, és azok, akiket  összetákolnak és visszaküldenek a frontra, valószínűleg nem tartoznak ide.

A nyugati média eddig kerülte ezt a témát. A British Spectator most megtörte a csendet a háborús elsősegély-válság helyszíni riportjával:

Az itt dolgozók azt mondják nekem, hogy a háborúban elveszettek közül sokan meghalnak, mielőtt biztonságba helyeznék őket.A kórházba vezető hosszú, esetenként akár tízórás utak halálosak lehetnek. A megfelelő elsősegélynyújtás az élet és a halál közötti különbség.

Az ukránok azt hitték, hogy katonáik a legjobb ellátásban részesülnek.De kiderül a rideg igazság: katonák százai, sőt ezrei halnak meg a rossz egészségügyi ellátás miatt.A problémát figyelmen kívül hagyja a katonai hierarchia, amelynek fókuszában a fegyverek beszerzése és az ellentámadás előmozdítása áll ahelyett, hogy a sérült harcosokat helyezné előtérbe.

Az ukrán fronton dolgozó orvosok gyakran képzetlenek, és várhatóan addig csatlakoznak a harcokhoz, amíg szolgálatukra nem lesz szükség. Nincsenek járműveik a sebesültek evakuálásához. Ellátásaik megbízhatatlanok és rossz minőségűek. A bürokrácia és természetesen a korrupció korlátlan:

Ennek egyik példája az ukrán katonák kezelésére használt alacsony minőségű egészségügyi felszerelések elterjedése.Néhány héttel ezelőtt Volodimir Prudnyikovot, az ukrán egészségügyi parancsnokság beszerzési osztályának vezetőjét azzal vádolták meg, hogy 11.000 nem tanúsított kínai taktikai orvosi készletet szállított a frontvonalnak.Azt állítják, hogy Prudnikov 1,5 millió font értékű szerződést ítélt oda egy cégnek, amelyet a menye alapított, és megpróbálta átadni a kínai készleteket a NATO szabványának.Elbocsátották, jelenleg vizsgálat előtt áll, de még nem nyilatkozott.

Ez csak egy példa a haszonszerzésre, amely szükségtelenül kockáztatja a katonák életét.A korrupció másik példája tavaly történt Lvivben, ahol 10.000 taktikai elsősegélydobozt küldtek el amerikai önkéntesek 700 000 font értékben, majd rejtélyes módon eltűntek.Nemrég arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok vizsgálja az ügyet.

További kérdések merülnek fel, ha az elsősegély-készletek tartalmáról van szó, amelyek valóban az élvonalba kerülnek. Az érszorítók talán a legfontosabb elsősegély nyújtási eszközök, különösen akkor, ha az evakuálási folyamat elhúzódik. De ha az érszorítók rosszak, az halálos lehet. A frontvonalból panaszok érkeztek a kínai gyártmányú érszorítókra, amelyek vagy fokozatosan veszítenek nyomásból, vagy szétesnek, ami halálos következményekkel járó, kiújuló vérzéshez vezet. Egy kínai érszorító mindössze 2 fontba kerül, míg az ukrán „Sich” érszorító 15 fontba kerül. Egy hiteles amerikai CAT érszorító körülbelül 35 font.

Legutóbbi heti ismertetőmben belinkeltem egy ukrán írást a szorítókról. Beszámoltak arról, hogyan büntettek meg egy orvost, aki kritizálta a szállított érszorítók rossz minőségét, mert megszólalt.

Anton Sevcsuk, a 82. különálló légi-dandár egészségügyi szolgálatának vezetője, aki azt kérte, hogy az Orvosi Erők Parancsnoksága cserélje le a rossz minőségű kínai érszorítókat, és kérte Oksana Korcsinska társadalmi aktivistát, hogy segítsen ebben, „súlyos megrovásban” részesült.

Az egészségügyi erők parancsnoksága által a 82. dandárnak eredetileg kiadott rossz minőségű érszorítók száma meghaladja a 10.000-et.

A 82. dandár a tüzérségi tűzben harcol Robotyne körül.

A sérült karokra és lábakra jól felvitt érszorítók elzárják az ereket, és ezáltal megállíthatják a vérzést. Ha nem tudják tartani a nyomást, a sebesültek elvéreznek.

Az orosz oldalon a hírek szerint sokkal jobb a sebesültek evakuálása. Néhány hónappal ezelőtt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, hogy egy sebesült katonának elsősegélynyújtásra 10 percre, míg orvosi ellátásra egy órát kell várnia.

A különleges műveletben részt vevő orosz katonaorvosok 0,5 százalék alatti halálozási arányt értek el a kórházakban – ez a legalacsonyabb adat a hadi orvoslás történetében – mondta az orosz védelmi minisztérium igazgatóságának kibővített ülésén a katonai osztály vezetője, Szergej Soigu hadseregtábornok. (hogy igaz-e, az más kérdés)

„Különösen a katonai orvosok mutatkoztak be egy különleges hadművelet során. Az elsősegélynyújtás 10 percen belül megtörténik. A sebesültek 1 órán belül eljutnak a katonai kórházakba – az első napon. Alacsony halálozási arányt értünk el aa sebesültek evakuálása. A kórházi egységben fél százalék alatti volt a halálozási arány. Ez a legalacsonyabb adat a hadi orvoslás teljes történetében” – mondta.

Nincs módom ellenőrizni ezeket az adatokat.De nem találtam egyetlen panaszt sem az orvosi frontvonali szolgáltatásokkal kapcsolatban az orosz oldalon, miközben az ukrán oldalon az orvosi segítség sajnálatos állapota kapott némi „szellőztetést”.

Ez csak megerősíti azt a nézetemet, hogy az orosz fél 10:1-es tüzérségi fölénye és egyéb tényezők, például az egészségügyi szolgáltatások garantálják, hogy a háború orosz áldozatainak száma jóval alacsonyabb, mint az ukránoké.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(4280) Felkészülés

Tibor bá’ fordítása online

Az Egyesült Királyság még mindig nincs felkészülve a szélsőséges hőmérsékletekre – íme, mit kell tennie

 

1933.02.11.

Míg Dél-Európában, Kínában, az Egyesült Államokban és sok más helyen hatalmas hőhullámok hatnak, az Egyesült Királyságban esős az idő, és nem különösebben van meleg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne állna fenn az intenzív hőség veszélye. Ezen a héten az Egyesült Királyságban először mértek 40°C-t.

Még ha az országok teljesítenék is a Párizsi Megállapodásban vállalt kibocsátás csökkentési kötelezettségeiket, az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a globális hőmérséklet legalább 2,5°C-kal emelkedik. Az Egyesült Királyság számára az új valóság az, hogy 40°C-os hőmérséklet is lehetséges, és végül általánossá válik, amihez az országnak sürgősen alkalmazkodnia kell.

Az alkalmazkodás a társadalmi, gazdasági és ökológiai rendszerek megváltoztatását jelenti az események, például a hőhullámok hatásának csökkentése érdekében. Például zöldfelületek kialakítása városi területeken, hogy olyan hűsítő hatást biztosítsanak, amely csökkenti a szélsőséges hőség intenzitását. Bár a kormány nemrég adott ki új javaslatot az Egyesült Királyság felkészítésére, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási tervek kutatóiként túl keveset látunk.

Még azelőtt, hogy a párizsi megállapodáshoz alkalmazkodási terveket kellett volna készíteni, az Egyesült Királyság már megkezdte az alkalmazkodási akciók tervezését a 2008-as klímaváltozási törvény értelmében. Július 18-án a brit kormány kiadta harmadik nemzeti alkalmazkodási tervét (NAP3), miután az egy nappal korábban kiszivárgott.

A kormány saját hivatalos tanácsadó testülete, a Klímaváltozási Bizottság (CCC) azonnal bírálta a tervet. A CCC alkalmazkodási bizottságának elnöke szerint az új kiadvány előrelépést jelent a korábbi tervekhez képest, de „további lépések ígérete nem elég…” Az éghajlati hatások mértéke, amelyeket látunk, világossá teszi, hogy az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességet sokkal nagyobb nemzeti prioritásként kell kezelni”. Ezeknek és más kritikusoknak igazuk van, amikor kiemelik, hogy túl keveset tesznek.

Milyen kockázatokat azonosított az Egyesült Királyság?

Az éghajlatváltozásra vonatkozó előrejelzések azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban melegebb, szárazabb nyarak és melegebb, csapadékosabb telek lesznek. Ez valószínűleg további áradásokat és hőhullámokat okoz. Ezeket az előrejelzéseket használta fel a kormány a klímaváltozás kockázatértékelésének kidolgozásához, amelyen a nemzeti alkalmazkodási tervek alapulnak. A NAP3 nyolc kiemelt cselekvési területet határoz meg, beleértve a szélsőséges hőség, az éghajlattal összefüggő energiaellátási zavarok és az ellátási láncok összeomlásának egészségügyi kockázatát.

E kockázatok kezelése érdekében az Egyesült Királyság kulcsfontosságú intézkedéseket tervezett a szélsőséges hőség és a tengerszint-emelkedés és csapadék okozta áradások elleni védelem érdekében. Például az egyik legjelentősebb terv a Temze-sorompó és a kapcsolódó infrastruktúra, amely megvédi Londont az áradásoktól. A Környezetvédelmi Ügynökség a közelmúltban arról számolt be, hogy  a rendszer 2070-ig megbízható volt, de kevésbé bízott abban, hogy ez a tengerszint emelkedésével az évszázad hátralévő részében is így marad.

Előrelépés történt a vízellátás és a közlekedés rugalmasságának kiépítésében is. Mindazonáltal az egészségügy, az energiaellátás, a távközlés és az élelmiszer-ellátás terén nem történt kellő előrehaladás, sem a politikai kidolgozás, sem a cselekvés tekintetében.

Az Egyesült Királyság alkalmazkodási tervei

A NAP3 a korábbi tervekhez képest további struktúrát biztosít, és a megvalósítás egy meglévő irányítási folyamaton keresztül történik. Például az éghajlatváltozás integrálása a tervezési döntésekbe a Nemzeti Tervpolitikai Kereten keresztül. Változtattak az építési szabályokban is, hogy az új épületek túlmelegedésére is kiterjedjenek.

Ez hasznos, de még mindig jelentős mennyiségű örökölt infrastruktúra és nem megfelelő épület van, amelyet nem vesznek teljes mértékben figyelembe. A Nature Sustainability című folyóiratban egy közelmúltban megjelent tanulmány becslése szerint az Egyesült Királyságban körülbelül 570 000 otthon és egyéb épület van, például kórházak, amelyek nem képesek megbirkózni a 2°C-os globális felmelegedéssel összefüggő hűtési igény 30%-os növekedésével. Az ilyen épületeket utólagos hűtőrendszerrel, jobb szellőzéssel és természetes vagy mesterséges árnyékolással kell ellátni.

A hűtést más megközelítésekkel, például a várostervezéssel, a nem őshonos, szárazságtűrő fák betelepítésével, valamint a zöld infrastruktúra fejlesztésével és a lakossági figyelemfelkeltő kampányokkal összefüggésben is figyelembe kell venni. Ezért ezen a téren még sok a tennivaló.

Az Egyesült Királyságnak, mint sok országnak, számos kerete és terve van, mint például a Heatwave Plan, a Green Infrastructure Framework és a National Infrastructure Delivery Plans. [Hőhullám terv, Zöld köztelepítési terv, Nemzeti köztelepítési kivitelezés] Ezek mind az éghajlatváltozáshoz kapcsolódnak, vagy figyelembe veszik azt. A nemzeti alkalmazkodási tervnek elméletileg ezeket egyetlen koherens megközelítésben kell összevonnia. Azonban nem integráltak, nem veszik figyelembe az ágazatok és kérdések közötti függőséget, és hiányoznak a megfelelő célok.

Az alkalmazkodás összetett, számos részt foglal magában, a hatalmas Temze-sorompótól a házon kívüli útra telepített néhány fáig. Ezt nem lehet egyetlen jelzővel rögzíteni. A célok, a megfelelő mutatók és adatok hiánya kulcsfontosságú akadály – néha megkockáztatjuk, hogy nem tudjuk, hogy a hatékony alkalmazkodásba fektetünk-e be.

Az Egyesült Királyság máshol is kereshet inspirációt Európában. Az európai városok alkalmazkodási terveinek egyik elemzése Szófiát (Bulgária), Galwayt és Dublint (Írország) jelölte meg a legjobb minőségnek. Szlovákiában a városok szociálisan legsérülékenyebb területein fejlesztették ki a zöld infrastruktúrát. Vagy nézhető az indiai Gujaratban, ahol a távhűtési rendszerek csökkentették a légszennyezést és a légkondicionálástól való függést.

A nemzeti alkalmazkodási tervek javultak, de kevés azok száma, amelyeket valóban nemzeti szinten koordinálnak, például Írországban. Ennek eredményeként még mindig vannak kompromisszumok. Például a légkondicionálás hűtése több károsanyag-kibocsátással jár, és nem mindenki számára megfizethető.

Sokkal többet kell tenni az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében, valamint a súlyos hőhullámokkal, árvizekkel és egyéb szélsőséges eseményekkel szembeni ellenálló képesség kialakítása érdekében. A jelentős és költséges következmények elkerülése érdekében azonban nagyobb összpontosításra és koordinációra van szükség a kormány részéről.

Az angol poszt megfelelő ötleteket tartalmaz, ami megvitatható.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4279) Idő és logisztika

Tibor bá’ fordítása online

 

Az idő és a logisztika Ukrajna ellen dolgozik.

Ha Ukrajna be akar tartani Oroszországnak, akkor a nyugati koalíciónak tömegesen kell újra beindítani hadianyag ellátását. Az, hogy megvan-e erre a képessége vagy akarata, korántsem biztos.
írták: Zachary Yost, Matthew Bryant
193.02.11.

Az amerikaiak az esélytelenség gondolatán nőnek fel. Ezek szerint a lelkes lázadók, akik puszta elszántsággal és nemességgel győznek le egy erősebb ellenfelet, a populáris kultúra alapvető közhelyei. Sajnos azonban a valóság az, hogy a jobban felszerelt hadseregek általában legyőzik a gyengébbeket, függetlenül attól mennyire nemes a céljuk. Omar Bradley tábornok egyszer azt mondta: „Az amatőrök stratégiáról; a szakemberek logisztikáról beszélnek.” Az ukrajnai konfliktus körüli jelenlegi diskurzus általában a hősi bravúrokra vagy az ügy igazságosságára összpontosít, és kevésbé a hadianyag, a termelési kapacitás és az általános munkaerő-problémák gyakorlati kérdéseire.

Ebben a konfliktusban a hadianyag, a fegyverzet, a munkaerő, a pénz az, amiből a nyugati blokk kifogy.Orosz drónok, tüzérség és légicsapások sújtották Ukrajna ipari bázisát. A gazdasági költség csillagászati.A Kongresszus becslések szerint 113 milliárd dollár értékű védelmi és pénzügyi támogatást hagyott jóvá Ukrajnának 2022 februárja óta, ami Ukrajna éves GDP-jének több mint fele.

Az Egyesült Államok és a NATO minden nap fájdalmasan ébred tudatára annak a ténynek, hogy a nyugati fegyvertárak egyre inkább kimerülnek, és nincs ipari kapacitás a készletek feltöltésére, nemhogy Ukrajna felfegyverzésére.

A kimerítő háborúk visszatérése

A hidegháború végét követően egyre divatosabbá vált a katonai politikai döntéshozók azon érvelése, hogy a „hibrid hadviselés” felváltotta a nagyszabású hagyományos hadviselést.Amint azt Patrick Porter a Journal of Global Security Studies legutóbbi esszéjében feltárja, a hibrid háborút nem állami vagy meghatalmazott szereplőkkel vagy ellenük vívják, gyakran trükkös taktikákat, valamint kiber- és gazdasági hadviselést alkalmazva.2009-ben az Egyesült Királyság akkori védelmi vezérkari főnöke, David Richards tábornok elvetette azt az elképzelést, hogy Kína vagy Oroszország merjen szembeszállni a Nyugattal hagyományos katonai fegyverekkel, ehelyett azt állította, hogy „jó okunk van azt hinni, hogy a hadviselés hasonló lesz ahhoz, amit a nem állami csoportosulások ellen folytatunk.” Amint azt Porter állítja, a közelmúlt történelmének áttekintés is azt bizonyítja, hogy ez a tézis bizonyíthatóan hamis.

Ennek a háborús tervezésben megnyilvánuló gondolkodásmódnak az egyik legtisztább példája az a követelmény, hogy a NATO-tagoknak elegendő anyagot kell felhalmozniuk ahhoz, hogy mindössze harminc napon át lehessen folytatni egy nagy intenzitású harcot.Ez az optimista háború előtti tervezés jellemző a béke időszakában uralkodó döntéshozókra. Esszéjében Barbara Tuchman megjegyzi, hogy az első világháború előtt a kormányok olyan tüzérségi lövedékeket halmoztak fel, amelyekről azt hitték, hogy egy hipotetikus háborúban kitartanak.Az 1914. augusztusi eseményeket követően azonban a szövetséges és a központi hatalmak fegyvertára hónapokon belül kimerült, a hazai termelés pedig jelentősen megnőtt.

A jelenlegi háború egyik meghatározó jellemzője a tüzérségi tevékenységre és a hatalmas gyalogsági tartalékokra való túlnyomó támaszkodás.Ennélfogva a Nyugatot felkészületlenül érte a lőszer igény, és ipari bázis nélkül folytatja a kimerítést.Másrészt az orosz védelmi ipart John Mearsheimer szavaival élve „az első világháború megvívására tervezték”.

Joe Biden elnök nyíltan elismerte, hogy a hadsereg kazettás lőszert küld Ukrajnának, mert másképp nem tudja biztosítani azt a mennyiségű tüzérségi lövedéket, amelyre Ukrajnának szüksége van.A Pentagon év eleji információi kiszivárogtatták, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolt Dél-Koreára, hogy küldjön 330 000 darab 155 mm-es lövedéket Ukrajnába, valószínűleg Lengyelországon keresztül.A jelentések szerint Dél-Korea félmillió 155 mm-es lövedéket adott kölcsön az Egyesült Államoknak.De még ha Dél-Korea egymillió lövedéket is küldene Ukrajnának, az aligha pótolná a hatalmas tüzérségi egyensúlyhiányt.Ez az egyensúlyhiány csak tünete egy jelentősebb kérdésnek: a Nyugat képtelen átállni a háborús gazdaságra.

A Royal United Services Institute (RUSI) legutóbbi jelentésének becslése szerint Oroszország 2022-ben 12 millió tüzérségi lövedéket lőtt ki, és 2023-ban becslések szerint a hadsereg hétmilliót használna fel. Ez arra utalhat, hogy a szovjet korszak készletei gyengülnek.Ennek ellenére a jelentés megjegyzi, hogy Oroszország évente 2,5 millió lövedéket állít elő, az Észak-Koreából és Iránból származó hadianyagimport mellett.

Ezzel éles ellentétben a Center for Strategic and International Studies (CSIS) januári becslése szerint az Egyesült Államok évente csak 93 000 darab155 mm-est tud legyártani, amelyeket kiképzési gyakorlatokra használnak fel. Ha eléri a felgyorsított gyártási ütemtervet, évente 240 000 darab lövedéket fog gyártani, ami még mindig kevesebb, mint Oroszország jelenlegi termelésének 10 százaléka. Az ukrán tüzérség naponta 8000 lövést ad le, ami egy hónap alatt emészti fel az Egyesült Államok jelenlegi hadianyag-termelését. Még ha a Pentagon eléri is kitűzött célját, hogy 2025-ig havi 90 000 darabot gyárt, ez még mindig csak a fele Oroszország jelenlegi termelési szintjének.

Más NATO-tagok még rosszabb állapotban vannak. Júniusban a német Bundeswehr felfedezte, hogy mindössze 20.000 darab 155 mm-es lövedék maradt arzenáljában. Az Egyesült Királyság nem tud nagy kaliberű fegyvercsövet gyártani tankok és tüzérség számára. A NATO által Ukrajnának küldött felszerelések nagy része rosszul karbantartott szemét, ami megkérdőjelezi a hátrahagyott arzenál minőségét. Eközben a Nyugat által az ukrán ellentámadáshoz összekapart frontfelszerelés legalább 20 százaléka már az első héten megsemmisült.

Nem is beszélve arról, hogy a világ tartalékkészleteiből hadsereget kell létrehozni. A megsemmisült vagy megsérült páncélozott járműveket nem könnyű megjavítani, mert sokféle anyag, karbantartás és képzés szükséges minden hardver szervizeléséhez. Ukrajna tizennégy különböző 155 mm-es tarackot használ.

Szembenézés a háború kemény valóságával

A nyugati közvélemény nincs megfelelően tájékoztatva az ukrajnai konfliktus természetéről. Az egyéni elkötelezettségek érzelem- és mikroszintű elemzése háttérbe szorítja a tágabb stratégiai helyzet tárgyalását. A „semmi sem haladja meg a kapacitásunkat” jól hangzik egy lökhárítómatricán, de mint háborús stratégia végrehajtás nélkül, fantáziadús. A helyszíni valóság nem teszi lehetővé, hogy bármilyen célt elérjünk anélkül, hogy óriási költségekkel járna magunknak és szövetségeseinknek, akiknek folyamatos segítségünkre van szükségük.

Ukrajna számára kedvező rendezés esélye elenyészik a fegyverkezés és a munkaerő-mozgósítás elmaradása miatt. Az ukrán segélyek tetőpontja elmúlt, és a következő hónapokban és években nem lesz megfelelő. A tárgyalásos béke vagy akár a tűzszünet lehetősége Ukrajna számára kedvező feltételekkel egyre valószínűtlenebb lesz, ahogy Oroszország előnye a hadszíntéren nő.

Míg a háború korai szakaszában hiteles lehetett Vlagyimir Putyin elnök rezsimjének a belső összeomlásig feszítő stratégia, kevés bizonyíték van arra, hogy most működik. A Wagner-lázadás a látszat ellenére csak megerősítette Putyin tekintélyét döntéshozó beosztottjai felett.

Ha az események úgy folytatódnak, ahogy vannak, Ukrajna helyzete valószínűleg romlani fog. A konfliktust átható strukturális egyensúlyhiány nem fog javulni a szórványos fegyver- és felszerelés szállítással. Ha Ukrajna győzni akar Oroszország felett, a nyugati koalíciónak nagymértékben kell újra indítani iparosítania katonai ellátását. Az, hogy megvan-e erre a képesség vagy akarat, korántsem biztos.

Miközben a nyugati elemzők döntő áttörést reméltek a közelmúltbeli ukrán ellentámadásban, nem ez volt az a döntő csata, amire gondoltak. Az ukrajnai harcok évekig elhúzódhatnak anélkül, hogy a vége látható lenne. A jelek szerint a Putyin kormánya egy újabb sorozásra készül, ami csak növeli az oroszok előnyét a hadszíntéren. Az Atlanti Tanács jelentésének szavaival élve: „Putyin a hosszú háborúra készül”. Ezt a tényt nem veti el néhány korábbi vezető amerikai biztonsági tisztviselő, bár tárgyalnak az oroszokkal. A logisztikai valóság nem változik Ukrajna javára, és kétséges, hogy a Nyugatnak van-e olyan mozgósítási akarata, mint az oroszoknak. Emiatt az idő Moszkva oldalán áll, és durva ébredésre várnak azok a nyugati döntéshozók, akik abban reménykednek, hogy a várakozás kedvezőbb megoldást hoz.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4278) Putyin

Tibor bá’ fordítása online

 

Putyin végre megértette?

Szerező: Paul Craig Roberts
1933.02.11.

Douglas McGregor amerikai ezredes egyetért velem abban, hogy az ukrajnai konfliktust le kell zárni, különben az szélesebb körű és veszélyesebb háborúhoz vezet.Mivel a russzofób neo-konzervatívok irányítják az Egyesült Államok külpolitikáját, blokkolhatnak és meg is fognak akadályozni minden nyugati erőfeszítést a konfliktus megszüntetésére.Emiatt Putyinnak kell összegyűjtenie a szükséges erőt Ukrajna gyors leveréséhez és a konfliktus lezárásához.

A konfliktus kezdete óta felvetett kérdésem, hogy a Kreml miért nem ismerte fel, hogy a különleges művelet lassú üteme vált ki egyre komolyabb provokációkat, ami valószínűleg atomháborúval fog végződni.Továbbra is felteszem ezt a kérdést, mert John F. Kennedyhez és Nyikita Hruscsovhoz, Ronald Reaganhez és Mihail Gorbacsovhoz hasonlóan megértem, hogy semmilyen cél, napirend, ideológia vagy elv nem igazolhat egy atomháborút.A Nyugat számos provokációja átlépte a kinyilvánított vörös vonalakat, amire Putyin csak szavakkal reagált, és a súlyosbodó provokációk végül túl messzire mennek, és szélesebb körű háborúhoz vezetnek, ami a végén  atomfegyvereket vonna be a konfliktusba.Aggodalmam az, hogy az eszkaláció kockázatai meghaladják azt az előnyt, amit Putyin lát, egy lassú és folyamatos konfliktus Ukrajna gyors legyőzése helyett.

Putyin sokféleképpen táviratozza Washingtonba a határozatlanságot, a zavarodottságot, a gyengeséget és a feladat elvégzésének kerülgetését. Putyin még azelőtt megkezdte korlátozott különleges hadműveletét, hogy megtette volna a szükséges katonai előkészületeket, és Putyinnak a háború nagy részét egy kis magánhadsereggel kellett megvívnia (a közelmúltig), amelyet Wagner-csoportként ismertek. Putyin nyolc évet vesztegetett azzal, hogy hagyta magát megtéveszteni a Nyugat által a minszki megállapodással kapcsolatban, miközben Ukrajna nagy hadsereget épített fel, de Putyin nem.

Putyin azt is világossá tette, hogy az Oroszországgal szembeni bizonyított nyugati ellenségeskedés ellenére Oroszországnak kicsi a hadserege, és úgy tűnik, Putyin nem hajlandó olyan méretre bővíteni, amelynek már a jelenléte is a konfliktus végét kényszerítené. A Wagner-csoportja elleni meggondolatlan verbális támadása miatt Putyin kiszolgáltatottnak tűnt a puccsal szemben, és a leghatékonyabb orosz csapatok gyengén támogatták.Putyin végtelen, indokolatlan hibái Washingtont szolgálják, nem Oroszországot. Prigozsin tegnap egy rejtélyes repülőgép-szerencsétlenségben bekövetkezett halála miatt Putyin meggondolatlan állítása, miszerint Prigozsin hazaáruló puccskísérletet tett, gyanút fog kelteni az orosz hazafiak körében, hogy Putyin volt a felelős azért a balesetért, amelyben Oroszország vezető háborús hőse meghalt.

McGregor szerint Putyin 1,2 millió fős hadsereget épít fel, ami egy jelentős haderőt, és ami egyértelművé teszi, hogy sem Ukrajna, sem a NATO nem tud felülkerekedni az Oroszországgal folytatott hagyományos háborúban.

Ha Putyin egy évtizeddel ezelőtt hasonló sereget állított volna fel, soha nem lett volna az Egyesült Államok által rendezett Maidan-forradalom, amely elindította a konfliktust.Putyin túl liberális ahhoz, hogy hatékony háborús vezető legyen?

Az orosz értelmiséggel kapcsolatos saját tapasztalataim meggyőztek arról, hogy közülük sokan, és talán a legtöbben is érzékenyek az amerikai propagandára a kommunizmussal kapcsolatos tapasztalataik miatt, és inkább a Nyugat fogadják el az orosz szuverenitás helyett.Gyakran előfordul, hogy az értelmiségiek a nép ellen szövetkeznek, mint ahogy ez egészen bizonyosan az Egyesült Államokban van, ahol az értelmiségiek fő célja Amerika és fehér lakosságának démonizálása, valamint az amerikai nép bűntudattal és szégyenérzettel való megfertőzése.Sok könyvet írtak az értelmiségiek hazaáruló jelleméről.Miért lenne más az orosz értelmiségi?

Washington addig küld fegyvereket Ukrajnának, amíg Zelenszkij ukrán katonákat áldoz fel, és talán egy Fehéroroszország és Lengyelország között kibontakozó konfliktus is ezt ösztönzi.

Hacsak Putyin nem gyűjti össze a szükséges erőket Kijev és Odessza gyors elfoglalásához, a konfliktus minden bizonnyal szélesebb körű háborúvá fajul.annak minden veszélyével együtt, kivéve persze, ha Putyin megadja magát, és elfogad egy újabb értéktelen megállapodást.

Vajon Putyin megoldása a minszki megállapodáshoz hasonló megállapodás lesz újra? Ha igen, akkor Oroszország vagy megadja magát a Nyugatnak, vagy egy atomháború lesz.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4277) Iráni drón

Tibor bá’ fordítása online

TASS

Irán bemutatta az új drónját, a Mohajer-10-et, amelynek hatótávolsága 2000 km

 

1933.02.11.

Az új pilóta nélküli légi jármű akár 210 km/h sebességgel is képes repülni, és minden lőszer tipust és bombát szállítani.

Irán bemutatta a Mohajer-10 nevű új drónt, amelynek hatótávolsága legalább 2000 kilométer – jelentette a Fars hírügynökség.

Az új drónt az ország védelmi iparának legújabb eredményeit felsorakoztató kiállításon mutatták be Ebrahim Raisi iráni elnök jelenlétében – áll a jelentésben.

A Mohajer-10 akár 24 órát is képes repülni, és 7 kilométeres magasságba emelkedhet.

A Mohajer-10 akár 450 liter üzemanyagot is képes szállítani, a hasznos tehet pedig 300 kilogramm.Ezenkívül az új UAV modell felderítő és elektronikus hadviselési rendszerekkel van felszerelve.

Irán különféle drónokat, valamint elektronikus hadviselési és felderítő felszereléseket mutatott be a Moszkván kívüli Hadsereg-2023 Nemzetközi Katonai-Műszaki Fórum részeként, amelyet augusztus 14. és 20. között tartottak. Például olyan drónokat is bemutattak, mint az Arash, Ababil-5, Karrar és Shahin, valamint a Hunter-2 elektronikus hadviselési rendszer.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4276) Biden

Tibor bá’ fordítása online

 

A demokratáknak Biden a problémája

1933.02.11.

2023. augusztus 7-én tűz égette le Lahainát, a hawaii Maui szigetén található város nagy részét, mintegy 12 700 lakossal. Otthonok ezrei pusztultak el. Legalább 115-en meghaltak, mintegy 850-en még mindig eltűntek. Több mint egy évszázada ez volt a leghalálosabb tűzeset az Egyesült Államokban.

Amikor Biden elnököt megkérdezték az eseményről, egy héttel a történtek után, azt válaszolta: „No comment”.

A kormány egy sértő 700 dollárt ajánl fel sürgősségi segélyként minden érintett háztartásnak. Az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek minden ukrán háztartásban meghaladták a 8000 dollárt, a hawaii segély több mint tízszeresét, Biden pedig további 27 milliárd dollárt szeretne küldeni oda.

Tizennégy napba telt, mire Biden megjelent a tűzeset helyszínén. Ott viccelődött a „forró talajon”, és egy hamis történettel állt elő amikor hétfőn találkozott a maui erdőtüzek túlélőivel. Azt mondta nekik, hogy meg tudja őket érteni, mert ő és Jill Biden First Lady tudják, milyen érzés elveszíteni egy otthont egy tűz miatt.

De a szóban forgó tüzet az Associated Press akkoriban úgy jellemezte, mint „kis tűz, amelyet a konyhában oltottak el”, és a delaware-i tűzoltóparancsnok jelezte, hogy 20 percen belül megfékezték.

Később, miközben valaki arról beszélt, hogy az otthona, valamint fia és lánya otthonai leégetek, Biden úgy tűnt, elaludt).

Nem tudom, kinek kellene Biden PR-jait irányítania, de az illetö rossz munkát végez.

Demokrata Párt stratégáinak és a választások megnyeréséért aggódóknak komolyan el kellene gondolkodniuk azon, hogy Bident lecseréljék valakire, aki jobban menedzseli önmagát.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4275) Dedollarizáció

Tibor bá’ fordítása online

Farsnews

Putyin: Visszafordíthatatlan a de-dollarizáció

 

1933.02.11.

Az amerikai dollár elveszíti globális szerepét egy „objektív és visszafordíthatatlan” folyamatban – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a dél-afrikai BRICS-csúcstalálkozó résztvevőinek kedden. Videolinken keresztül beszélt, miután úgy döntött, nem vesz részt személyesen az eseményen.

Putyin kijelentette, hogy a dollártalanítás „lendületbe kerül”, hozzátéve, hogy az RT szerint a feltörekvő nagy gazdaságok csoportjának tagjai igyekeznek csökkenteni a zöldhasútól való függőségüket a kölcsönös tranzakciókban.

Az orosz vezető azt állította, hogy az öt BRICS-tagok: Oroszország, Kína, India, Brazília és Dél-Afrika  a világ új gazdasági vezetőjévé válnak, hozzátéve, hogy a globális GDP-ből való kumulált részesedésük elérte a világ 26%-át.

Megjegyezte, hogy vásárlóerő-paritáson mérve a BRICS-országok már túlszárnyalták a hét vezető iparosodott nemzet csoportját, mert a világgazdaság 31%-át adják, szemben a G7-ek 30%-ával.

Az elmúlt 10 évben hatszorosára nőtt a BRICS-tagországok közötti kölcsönös befektetés.Putyin szerint a világgazdaságba történő teljes beruházásaik megduplázódtak, miközben a kumulált export a világ teljes befektetésének 20%-át teszi ki.

Moszkva arra összpontosít, hogy szállítási és logisztikai útvonalait „megbízható külföldi partnerek” felé irányítsa, beleértve a BRICS-tagokat is, hogy biztosítsa a nemzetközi piac zavartalan energia- és élelmiszer ellátását.

Oroszország elsődleges céljai között szerepel az északi tengeri útvonal és az „észak-déli” közlekedési folyosó fejlesztése – jelentette ki Putyin.Az első, amely a Jeges-tengeren halad át, Oroszország északi partvidéke mentén, gyorsabb áruszállítást biztosít Európa és a Távol-Kelet között.A második összeköti Oroszország északi és balti kikötőit a Perzsa-öböllel és az Indiai-óceánnal, megkönnyítve a rakománymozgást az eurázsiai és afrikai nemzetek között.

„Következetesen növeljük a globális déli államok üzemanyag-, élelmiszer- és műtrágyaellátását”, és aktívan hozzájárulunk a globális élelmezés- és energiabiztonsághoz – mondta az orosz vezető. A jelenlegi nemzetközi élelmiszerválságot a Nyugat egyoldalú szankciói okozzák, és azokat „törvénytelennek” minősítette

„Az illegitim szankciók… súlyosan megnehezítik a nemzetközi gazdasági helyzetet”, a „szuverén államok vagyonának törvénytelen befagyasztása” pedig a szabadkereskedelmi és gazdasági együttműködési szabályok megsértését jelenti.

A forráshiány és a világszerte növekvő egyenlőtlenség az ilyen politikák „közvetlen eredménye” – érvelt az orosz elnök.E folyamat legújabb megnyilvánulásaként az egekbe szökő gabona- és élelmiszerárakat emelte ki, amelyek elsősorban a legsebezhetőbb nemzeteket érintik.

Moszkvát Szergej Lavrov orosz külügyminiszter képviseli az augusztus 22-től 24-ig tartó johannesburgi csúcstalálkozón.Putyin úgy döntött, hogy nem vesz részt az eseményen, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene.A bíróság a végzést Ukrajna azon állítására alapozta, hogy a gyerekek oroszországi evakuálása a konfliktusövezetből a két nemzet közötti ellenségeskedések közepette „törvénytelen lakosságáthelyezésnek minősül”.

Dél-Afrika aláírta a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumát, és az Egyesült Államok és szövetségesei nyomást gyakoroltak rá Putyin letartóztatására, ha az országba utazna.Moszkva többször is tagadta az ICC vádjait, és hangsúlyozta, hogy nem ismeri el a bíróság felhatalmazását, és jogilag semmisnek nyilvánította az elfogatóparancsot.

Noha Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök többször is kijelentette, hogy nem hajtja végre a parancsot, azt állítva, hogy ez „hadüzenetnek” minősülne, Moszkva végül úgy döntött, hogy Lavrovot küldi a BRICS-csúcsra Oroszország képviseletében.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4274) Atomfenyegetés

Tibor bá’ fordítása online

TASS

Oroszország az atomfegyvereket lehetséges válasznak tartja bizonyos fenyegetésekre – Lavrov

1933.02.11.

Az orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy az Ukrajna körüli helyzet alakulása megerősíti Oroszország aggodalmait.

A nukleáris fegyverek birtoklásának elrettentése ma az egyetlen lehetséges válasz az Oroszország biztonságát fenyegető jelentős külső fenyegetésekre – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az International Affairs folyóiratnak adott interjújában.

„Valóban, a közelmúltban sok szó esett az atomfegyverek orosz külpolitikában betöltött szerepéről. Szeretném emlékeztetni, hogy részünkről lehetséges felhasználásuk feltételeit doktrinális dokumentumok határozzák meg. Fontos megérteni őket: Oroszország Az állami politika a nukleáris elrettentés területén kizárólag defenzív” – mutatott rá – „Célja, hogy a nukleáris erők potenciálját az állam szuverenitásának és területi integritásának garantált védelméhez szükséges minimális szinten tartsa, megakadályozza az ellen irányuló agressziót.

„Az elrettentéssel összefüggésben a nukleáris fegyverek birtoklása ma az egyetlen lehetséges válasz néhány jelentős, országunk biztonságát fenyegető külső fenyegetésre” – mutatott rá a vezető orosz diplomata.

Lavrov megjegyezte, hogy az Ukrajna körüli helyzet alakulása megerősíti Oroszország aggodalmait ezen a téren. „A biztonság oszthatatlanságának elvét kirívóan megsértve a NATO – egy szervezet, amely, hadd emlékeztessem önöket, nukleáris szövetségnek kiáltotta ki magát – Oroszország „stratégiai vereségére” fogadott. Külső biztonságunk védelmére kényszerített minket a „kollektív Nyugat” – jegyezte meg.

A vezető orosz diplomata szerint az ukrán konfliktus kapcsán az a nagy veszély, hogy a helyzet eszkalálásával az Egyesült Államok és a NATO-országok azt a kockázatot vállalják fel, hogy az atomhatalmak közvetlen fegyveres összecsapásának helyzetébe kerüljünk. „Úgy gondoljuk, hogy az események ilyen alakulását meg kell és meg is lehet akadályozni. Éppen ezért emlékeztetnünk kell a nagy méretű katonai-politikai kockázatok fennállására, és kijózanító jelzéseket kell küldenünk ellenfeleinknek” – hangsúlyozta Lavrov.

Apró, de gyors lépésekkel menetelünk az emberiség megsemmisülése felé.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4273) BRICS-országok

Tibor bá’ fordítása online

Most már elég erős: a BRICS-országok szemmel tartják a globális geopolitikai változást

1933.02.11.

JOHANNESBURG: A világ vagyonának mintegy negyedét adó BRICS feltörekvő gazdaságok vezetői ezen a héten Johannesburgban találkoznak, hogy kiszélesítsék a blokk befolyását és a globális geopolitika változását szorgalmazzák.

A dél-afrikai Cyril Ramaphosa várhatóan Xi Jinping kínai elnököt, Narendra Modi indiai miniszterelnököt és Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnököt látja vendégül a kedden (augusztus 22-én) kezdődő éves háromnapos csúcstalálkozón.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is csatlakozik távolról.

Putyin úgy döntött, hogy nem vesz részt személyesen, mivel a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsának célpontja, amelyet Dél-Afrikának elméletileg végre kell hajtania, ha beteszi a lábát az országba.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ehelyett Johannesburgba utazik.

A három kontinens több milliárd emberét képviselő BRICS-országok, amelyekben a gazdaságok eltérő szintű növekedésnek vannak kitéve, egy dologban közösek: a világrend elutasítása, ami szerintük a gazdag nyugati hatalmak érdekeit szolgálja.

„A hagyományos globális kormányzási rendszer működésképtelenné, hiányossá és hiányzóvá vált” – mondta Chen Xiaodong, Kína pretoriai nagykövete egy pénteki tájékoztatón, hozzátéve, hogy a BRICS-országok „egyre határozottabb erővé válnak a nemzetközi igazságszolgáltatás védelmében”.

Egyre nagyobb az érdeklődés a blokk iránt – legalább 40 ország jelezte csatlakozási szándékát, és ezek közül 23 nyújtott be hivatalos kérelmet a BRICS-tagságra.

„POLARIZÁLT VILÁG”

Anil Sooklal, Dél-Afrika ázsiai és BRICS-országokért felelős nagykövete pénteken az AFP-nek azt mondta, hogy az egyik oka annak, hogy az országok felsorakoznak a csatlakozásra, az „a nagyon polarizált világ, amelyben élünk, és amelyet Oroszország tovább polarizált”. Ukrajna válsága, és ahol az országokat arra kényszerítik, hogy álljanak valamelyik oldalra.”

„A déli országok nem akarják, hogy megmondják nekik, kit támogassanak, hogyan viselkedjenek és hogyan intézzék szuverén ügyeiket, és elég erősek ahhoz, hogy érvényesítsék álláspontjukat” – tette hozzá Sooklal.

A BRICS-országok reményt keltettek a globális „architektúra” átalakítására törekvő országokban – mondta.

„A főbb piacok jelenleg a globális déli régióban vannak, de a globális döntéshozatal terén mi még mindig hátul állunk.”

Lebogang Legodi, a Limpopo Egyetem nemzetközi politika oktatója egyetért azzal, hogy sok olyan állam, amely szívesen csatlakozna a csoporthoz, „a BRICS-et a világ ügyeiben jelenlegi hegemónia alternatívájának tekinti”

Körülbelül 50 további vezető vesz részt a „BRICS barátai” programan a csúcstalálkozó alatt, amelyet a kontinens leggazdagabb négyzetmérföldjeként emlegetett, johannesburgi Sandton szívében található kongresszusi központban tartanak.

Az idei összejövetel témája a „BRICS és Afrika: Partnerség a kölcsönösen felgyorsított növekedésért, fenntartható fejlődésért és inkluzív multilateralizmusért”.

„Egy kritikus inflexiós ponton érkezik” – mondta Steven Gruzd, a Dél-afrikai Nemzetközi Ügyek Intézetének Afrika-Oroszország-Afrika projektjének munkatársa.

„A jelenlegi többoldalú rendszer feszültség alatt van” – mondta.

Sooklal szerint a BRICS-tagság bővítéséről szóló döntés a csúcs végén várható.

A jókedvű Ramaphosa azt mondta a kormányzó ANC párt szombati johannesburgi ülésén, hogy „fantasztikus BRICS-csúcstalálkozónk lesz”.

Azt mondta, hogy ennyi államfő jelenléte „bizonyítja, milyen befolyást és hatást gyakorol Dél-Afrika a világra”.

A BRICS-országokat szorosan figyelő szakértők azonban nem túl optimisták a találkozó kimenetelét illetően.

„Nem hiszem, hogy ez a csúcs meghozza ezeket a drámai eredményeket, mert a hatalom még mindig a nyugati országoké. Kína emelkedik, de még nem a domináns hatalom” – mondta a SAIIA Gruzd tagja.

A 2009-ben hivatalosan elindított BRICS-országok jelenleg a globális GDP 23 százalékát és a világ népességének 42 százalékát adják. Az egyesített blokk a világ kereskedelmének több mint 16 százalékát képviseli.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4272) Ray McGovern

Tibor bá’ fordítása online

 

Ray McGovern, a CIA veterán oroszországi elemzője még soha nem félt jobban a nukleáris katasztrófától

 

Az orosz inváziót követő néhány napon belül írtam, amit most megismétlek. Ismerve az emberi természetet, biztosra veszem, hogy az emberiség egy rövid időn belül bekövetkező nukleáris világháború felé tart, ami szerintem elkerülhetetlen. Indoklás: Amerika vezetői évtizedek alatt hozzászoktak a világhatalomhoz, el se tudják képzelni, hogy veszítsenek. Oroszország vezetője (bár ki is legyen az) pontosan tudja, hogy nem veszíthetnek, mert az hazájuk (és saját maguk) halálát jelenti. Vagyis egyik fél se veszíthet. Legnagyobb valószínűséggel a szorongatott véghelyzetben Oroszország fog elsőnek az atomhoz nyúlni.

Ray McGovern, aki nyugalmazott oroszországi CIA-szakértő, az ész ritka hangja, aki az amerikai mélyállamok zsigéiből érkezik, csatlakozik Robert Scheer műsorvezetőhöz a Scheer Intelligence podcast egy másik kiadásában. A világbéke, a nukleáris fegyverek körültekintése és a filmkritika napirendjén McGovern és Scheer az ukrajnai háborúból és a mögötte álló történelemből fakadó számos lényeges kérdésben elmélyül. Christopher Nolan „Oppenheimer” című filmjétől kezdve a CNN furcsa, őszinte adásáig az ukrajnai ellentámadásról, a bronxi öregfiúk egymás enciklopédikus elméjét ösztönzik, hogy megpróbálják megérteni a világ helyzetét.

Míg az atombomba-filmről vegyes vélemények töltik be az epizód első szegmensét, úgy tűnik, hogy a beszélgetés mindig visszatér a lehetséges nukleáris háború fontosságához. Ahogy McGovern mondta: „Hat évtizedet töltöttem el a témában. Számoljuk össze, hat évtizedet követve a szovjet és most az orosz politikát. Ennek az időnek nagy részében szakmailag és most… valóban ugyanolyan elszántan, és soha, de soha nem féltem ennyire attól, hogy egy nukleáris katasztrófa küszöbén állunk.”

McGovern, hét elnök tanácsadója szintén belemerül az ilyen meggondolatlan külpolitikai döntések motivációiba és következményeibe, amelyeket olyan emberek hoztak, akik állítólag az összes minősítő négyzetet bejelölik:

„Sullivan, Blinken, Nuland… Az övék a hatalom gyeplője, és ők mondják meg Bidennek, mit tegyen. Van bennük a valószerűtlenség érzése, amelyen érvényesülni tudnak. Ez nagyon világos volt az első nagy külpolitikai kalandjukon, ahol a kínaiak olyan kedvesek voltak, hogy eljöttek az alaszkai Anchorage-ba, és úgy bántak velük, mint a brit imperialisták a kínaiakkal a Jangce folyón két évszázaddal ezelőtt!”

Végül a hazatérő polgárok, valamint a frontvonalban lévő katonák azok, akik rossz helyzetet kapnak ezektől a döntésektől. McGovern rámutat arra a kilátástalan valóságra, hogy mit jelentenek valójában az olyan országoknak nyújtott segélycsomagok, mint Ukrajna, minden érintett fél számára. A legrosszabb az, hogy ez az emberek előtt történik anélkül, hogy tudnák, és ez a katonai, ipari, kongresszusi, hírszerzési, média, akadémiai, agytröszt komplexumának terméke.

 _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4271) A háború fenntartása jó üzlet

Tibor bá’ fordítása online

Az Egyesült Államok kapitalizmusa és miért nem változtat a „csodafegyverek” tombolása Ukrajnában

Írta: Finian Cunningham
1933.02.11.

Lassan és vonakodva a nyugati tisztviselők és szajha média számára tudatosul, hogy az ukrajnai ellentámadás kudarcot vall. Nemcsak a két hónapos ellentámadás, hanem az egész konfliktus. Ukrajnának nincs esélye felülkerekedni Oroszország fölényes erőivel szemben.

Ennek ellenére az erőszak és a gyilkolás folytatódik. Nincs diplomácia, béke vagy józanság. Miért?

Alig néhány hónappal ezelőtt a nyugati média tele volt pimasz állításokkal, miszerint az Egyesült Államok és a NATO fegyverei és kiképzése megfordítaná az Oroszország elleni „lenyűgöző győzelem” irányát. Napjainkban ugyanez a méda szelíden tudósítanak egy „őrlő ellentámadásról” (Washington Post, New York Times, CNN) és „meghiúsult várakozásokról” (London Times).

Hogyan magyarázható a kirívó rejtély? Az Egyesült Államok és európai NATO-szövetségesei az elmúlt évben 100 milliárd dollár értékű fegyvert szállítottak a kijevi rezsimnek, a harctéri tankoktól a Patriot rakétákig. A katonai ajándékok pedig folyamatosan érkeznek, a Biden-kormányzat a múlt héten újabb 12 milliárd dollárt kért Ukrajnának. A következő hónapokban az Egyesült Államok és szövetségesei F-16-os vadászrepülőgépek szállítását tervezik.

Ez az elképesztő nagyságú segítség azonban nem befolyásolja a végső orosz győzelem kimenetelét. Természetesen további ukrán katonák tízezrei fognak meghalni, és az Oroszországgal vívott átfogó nukleáris háború elítélendő kockázatot jelent. De miért folytatódik az őrület? Miért nem vizsgálják a nyugati politikusok és média a végtelen mészárlás diplomáciai alternatíváit?

Ennek a kudarcnak és a végső botránynak az egyik alapvető oka az Egyesült Államok militarizmusának velejárója. Az amerikai militarizmus és más nyugati kapitalista államok militarizmusa nem a „katonai” vagy a „védelem” konvencionális értelmezéséről szól a nemzetek megvédése, sőt a háborúk tényleges megnyerése céljából. Az amerikai és nyugati militarizmus elsődleges célja a magánvállalatok, a hadiipari komplexum profitszerzése.

A fegyverek jellemzően túlárazottak, és állandó fogyasztásra tervezttek. Vegyük az Egyesült Államokban gyártott Patriot légvédelmi rendszert, vagy az Abrams tankot vagy az F-35-ös vadászgépeket. Független katonai elemzők azt mondják, ezek a rendszerek túlárazott szemetek, amelyek nem igazán végzik el azt a feladatot, amit el kellene végezniük. Az orosz erők a Patriot és a nyugati harckocsikat viszonylag  könnyedén kiirtották kiváló hiperszonikus fegyverekkel.

Michael Hudson, a tekintélyes geopolitikai kommentátor és a „szuperimperializmus” könyv szerzője leszögezi, amikor észreveszi, hogy az amerikai militarizmus lényegében nem a nemzet vagy szövetségesei védelméről szól, hanem a vállalati haszonszerzésről. Az amerikai hadiipari komplexum által megalkotott fegyverek nem a katonai teljesítmény hagyományos meghatározását szolgálják, vagyis az ellenség kiütését és a csaták megnyerését.

„A fegyverek arra valók, hogy hatalmas profitot termeljenek az Egyesült Államok hadiipari komplexumának” – kommentálta Hudson a közelmúltban Steven Grumbine-nak adott interjújában.

Ukrajna esetében hozzátette: az amerikai és a NATO-fegyverek „vásárlásra valók, és arra valók, hogy odaadják az ukránoknak, hadd robbantsa fel őket Oroszország. De nem harcra valók. Nem azért vannak, hogy megnyerjenek egy háborút. Elhasználásra valók, ezért most ki kell cserélni őket, mégpedig új vásárlással.”

Az ukrajnai konfliktus leleplezi az amerikai és NATO-fegyverekkel kapcsolatos, régóta tartó felhajtást és színjátékot.

Amit Hudson leírja, hogy az USA által vezetett Oroszország elleni proxyháború teljes átverés és botrány. Ez a Catch-22-stílusú bohózat szintjén van. Ez az amerikai és a nyugati hadiipar haszonszerzés trükkje. Mindezt a nyugati adófizetők fizetik, és az ukránok vérével töltik meg, vagy nyomorítják meg egy életre.

Alapvetően erről szól az Egyesült Államok és a nyugati kapitalizmus. Az elit magánhasznát szolgáló gazdasági rendszert a militarizmus és a globális fegyverexport vezérli. A nyugati kapitalizmus már régóta felhagyott a polgári ipari termeléssel, és az elmúlt néhány évtizedben a hadiipari komplexum uralta, amely a politikusok, a média és a törvényhozók birtokában van, hogy teljesítsék az elvárásokat.

Az ukrajnai háborút a NATO terjeszkedése és az Oroszországot ért stratégiai fenyegetés szította sok éven át. Moszkva figyelmeztetéseit rendszerint elutasították. Ez része volt annak a leszámolásnak, amelyet a nyugati imperializmus amerikai végrehajtója követelt, hogy leigázza Oroszországot, mint geopolitikai riválist, ugyanúgy, ahogy Kínát is célba veszik. De ezen felül megérkezett a fegyverek Ukrajnába szállításának végső lehetősége. Nem csak ez, hanem az európai lakájok is kénytelenek lesznek az elkövetkező évtizedekben felhalmozni kimerült arzenáljukat Raytheon, Lockheed Martin, Boeing stb. Ez egy tökéletesen kidolgozott rendszer.

Ezzel szemben Oroszország hadseregét arra tervezték, hogy ténylegesen megvédje nemzetét. Az orosz fegyverek jobban teljesítenek Ukrajnában, mint a NATO ócska fegyverei, mert az előbbieket nem magánprofit és Wall Street-i befektetők számára gyártják, hanem háborúk megnyerésére.

Ezért veszíti el Ukrajna ezt a konfliktust, katasztrofálisan és aljas módon. A kijevi rezsimbe juttatott fegyverek soha nem arra szolgáltak, hogy „megvédjenek egy nemzetet az orosz agressziótól”. Ez csak az a nevetséges közkapcsolati hírverés volt, hogy drága fegyvereket árulnak, amelyeket nyugati adófizetők finanszíroztak. Természetesen a náci kijevi rezsim megfejelte a készpénzt a korrupcióval, de a nagyobb probléma az amerikai kapitalizmus és hadiipari komplexum élősködése.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán bábelnök (a korrupt kijei rezsim nevében) újabb fegyverekért kiált. Biden és a nyugati politikusok több fegyvert követelnek. Politikai finanszírozásuk a fegyvergyártó cégek lobbistáitól függ. A nyugati média „daráló ellentámadásként” torzítja a trágárságot. Természetesen megteszik, mert be vannak zárva az ukrajnai háborúval kapcsolatos öncélú hazugságaikba.

A korrupt kijevi rezsim összegyűjti a civileket, hogy vágóhídra küldjék őket, miközben az amerikai vállalatok és a Wall Street profitot lakmároznak. A nyugati munkások és a közvélemény pedig elvérzik a megszorításoktól. Ez az ukrajnai háború a nyugati kapitalizmus kísérteties megtestesítője.

A szerző Finian Cunningham sokat írt a nemzetközi ügyekről, több nyelven is megjelent cikkekkel. Mezőgazdasági kémiából szerzett mesterdiplomát, és tudományos szerkesztőként dolgozott a Royal Society of Chemistry-nél, Cambridge-ben, Angliában, mielőtt újságírói karriert folytatott. Emellett zenész és dalszerző is. Közel 20 éven át szerkesztőként és íróként dolgozott olyan jelentős hírmédia-szervezeteknél, mint a The Mirror, az Irish Times és az Independent.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(190) Gulyás kommunizmus (egy volt „külföldi” szemével)

Tibor bá’ vissza a szatirikus múltba online

1933.02.11.

Nem mindenki emlékszik már rá, meg aztán van, aki később született. Nem árt egy kicsit visszatekinteni a közelmúltra. A hajdan volt gulyáskommunizmusnak már annyi, és lassan már megszokjuk, hogy a hipermarketek pénztárosnőit meztelenre vetkőztetve motozzák, átkutatva „testüregeiket” is, nehogy egy csomag rágógumit hazalopjanak kisfiúknak nyomorúságos fizetésük mellett. Nem volt ám ez mindig így. Most éppen átestünk a ló másik oldalára.

A gulyáskommunizmus éveiben érkeztem vissza szülőföldemre, ahol még életemben nem dolgoztam, nem ismertem a viszonyokat. Az első (és egyben utolsó) munkahelyem az Egyesült Izzó (valamikor és ma újra TUNGSRAM) volt, annak is a Műszaki Tájékoztató, később a Kutatás és Fejlesztési Osztálya. Az első nap programja: hivatalos intézgetés, bemutatás a leendő kollégáknak, majd az osztályvezetőm hozzám vágott 50 kiló szakirodalmat, rágjam át magam a tájékoztatási (azaz reklám és PR) szakma pillanatnyi állapotán. A munkaidő ½ 8-tól délután 4-ig tartott, és mivel nem akartam mindjárt az első nap elkésni, ezért „némi” ráhagyás miatt már 7-kor bent ültem a helyemen, és havi 1800 forintért beindítottam a szakirodalom olvasást. Az első kollégám, önhibáján kívül, ¼ 8-kor érkezett, ugyanis távolsági busszal járt dolgozni, és annak volt egy bizonyos menetrendi merevsége. Köszönés helyett azt kérdezte tőlem „mi az, te itt aludtál?” Erre a provokatív mondatra félszegen hebegtem valamit, de ő szóra se érdemesített. Azért ¾ 8 körül már majdnem mindenki bent volt, aminek a mechanizmusát nem nagyon értettem, de később kiderült, hogy aki 7.29-kor ér be, az minden gátlás nélkül valamennyi kolléga kártyáját lecsöngeti.

Végül azért 8 óra környékén az irodában szép lassan beindult az élet. Sanyi, a rajzoló, megtömte a presszógépet és előkészítette a poharakat. Lajos, a dokumentátor, kiterítette íróasztalára a Népsportot és nagyokat csámcsogott a Dózsa 3:0-ás győzelmén. Harkai Pista, aki semmihez se értett, de tíz nyelven beszélt (a minőség lényegtelen), megterítette az asztalát és elkezdte elkölteni villásreggelijét. Nem rég kapott lakást a József Attila lakótelepen, neki másfél óra volt az út idáig, és persze reggeli nélkül indult el otthonról. ¼ 9-re kifolyt Sanyi kávéja, szétporciózta és kiosztotta, majd egy csészével bevitt a másik szobában székelő osztályvezetőnek is. Mialatt – én balga – a General Electric katódsugárcsöveit tanulmányoztam igen behatóan. Kávészürcsölés közepette, úgy ½ 9 tájékán az Abigél nevű, sok nyelven beszélő vénkisasszony, hajdan volt horthysta katonatiszt leánya, megszólalt: „Tibor, magát spiclinek küldték közénk?” A hölgy akkor még nem tudta, hogy én lettem volna a tízmilliomodik, akit be tudtak volna szervezni, ezért megbocsátottam neki a kérdést, meg különben is addigra már volt némi elképzelésem mi lehet velem a bajuk. Ezért mindössze azt mondtam, hogy nagyon érdekes, amit olvasok. 9-re elfogyott a kávé, Harkai befejezte a reggelit és a társaság kipakolt az íróasztalokra, mintha dolgozni kezdenének, de nem. Kipattant az ajtó és egy előttem ismeretlen kollegina libbent be a szomszéd osztályról, kezében két szettel (így hívták a vékony fésűsfonalból kötött pulóver/kardigán együttest), amiket a férje hozott Bécsből. Ezeket kiterítette az egyik üres íróasztal tetejére és beindult a mustra. Kiderült, hogy Pipike, a gépírónő, aki családja révén harmadgenerációs Tungsramos volt, megvenné az egyiket, ha ráér három részletben kifizetni. Ráért. Pipike tehát bement a női öltözőbe, ami az egyik szekrény kihajtott ajtaja mögötti rész volt, és másodperceken belül virított rajta a halványlila szett egyik fele.

Már majdnem elkezdtek dolgozni, amikor az ajtó újfent kivágódott. Ez al­kalommal egy 16 év körüli kislány jött be egy kockás füzettel. Ebédjegynek ne­ve­zett apró cetliket osztott szét, engem egy kicsit megbámult, majd min­den­ki­től összeírta mit szeretne ebédelni a következő nap. Volt fapados és a-la-kárt. A fapados egy olcsó zsákbamacska volt. Az utóbbi viszont jelentett egy kis gondot, mert nehéz volt dönteni a sertés pörköl tarhonyával és a tepertős túrós csusza között, de ¼ 11-re ezen is átestünk. ½ 11 körül az osztályvezető kihozott 3 kézzel írt oldalt és megkérte az Abigéllel beszélgető gépírónőt gépelje le két példányban. Pipike a válla mögött hátraszólt „jól van János, tegye csak le az asztalomra” és folytatta a traccsolást. Én azt hittem nem hallok jól, de az irodában ezt egyedül csak én hittem, mindenki más ezt totálisan helyénvalónak találta, és zavartalanul folytatta korábbi tevékenységét, ami többnyire maszekolás volt. Ugyanis a gépírónőn és a rajzolón kívül mindenki beszélt nyelveket és a maszekfordításokat főleg munkaidőben végezték.

 Sanyi, miután elmosogatta a csetrest, beszedte a kávéért járó egy forintokat, majd nekilátott színes gyertyákat gyártani, ami akkor nagy divat volt, és a gyártásból beszerezhető üres lámpaburák különösen alkalmasnak bizonyultak e célra. Közben az éppen nem maszekoló kollégák ki-be jártak, mintha valamit intéznének, de ez csak illúzió volt, mert később kiderült, hogy a szomszédban vicceket mesélnek, amiket az én kedvemért saját irodahelyiségünkben elismételtek. Miután jól kiröhögtük magunkat, kezdtek befogadni, és azután érdeklődtek, mit fogok ebédelni, hiszen nincs ebédjegyem. Ez azonban sok hűhónak bizonyult semmiért, mert a minden lében kanál Pipike 12 előtt 20 perccel valahonnan hozott nekem egy ingyen fapadost. Ezek után nem volt semmi akadálya annak, hogy valamennyien felkerekedjünk és átvánszorogjunk a 400 méterre lévő étkezdébe. Azt felesleges mondanom, hogy az étkezés a fél órás ebédszünetből másfél órát vett igénybe, aminek egy része azzal telt el, hogy zaba után a büfében nagyokat válogattunk a megvehető cukrászsütemények között, amiket felvittünk magunkkal az irodába elcsámcsogás végett. 2 óra környékén Sanyi újabb kávét gyártott, amivel le lehetett öblíteni a franciakrémeseket. ½ 3-kor már majdnem elkezdtek dolgozni, illetve Pipike már jó ideje dolgozott is (amiről később kiderült, hogy maszekolás), amikor a kultúrfelelős személyében újabb vendég érkezett, aki színházjegyeket akart „ránk sózni” 20-22 forintos áron. Az én mércémmel mérve ez bagónak számított, ám a kollégák nem hallván a 20-30 dolláros nyugati jegyekről, alig álltak kötélnek.

Közben a Lógós Ilona nevű kollegina félóra „házon kívüli” tartózkodás után megjött, ami után Abigél és Pipike összenevettek a háta mögött. Csak napokkal később tudtam meg, hogy a derültség oka Lógós Ilona szoknyájába varrt cipzár volt, ami távozáskor a baloldalon, érkezéskor a jobb oldalon helyezkedett el, és állítólag azt jelentette, hogy az elmúlt fél óra alatt a szoknya egy rövid időre minden bizonnyal lekerült róla . Lógós Ilona köztudottan a függetlenített KISz titkárhoz járt munkaidőben kefélni (akkoriban dugás helyett keféltek). Amikor az eseményt illetően átestem egy alapos tájékoztatáson, nem tudtam, min csodálkozzak jobban, a munkaidő alatti kefélésen vagy azon, hogy a cég valakit azért fizet, mert KISz titkár. Aztán kiderült ez nem egy elszigetelt eset, mert az osztálynak volt két olyan dolgozója, akit sosem láttunk, csak a fizetésnapokon. Ők a Tungsram kézilabda csapat tagjai voltak. Ekkora a kollégák teljesen belendültek, és szemmel láthatóan élvezték a munkaidő végéig tartó kioktatásomat, illetve átnevelésemet.

A rákövetkező napok hasonlóan teltek csak volt némi variáció. A délelőtti foglalatoskodások közé tartozott még a szakszervezeti megbízott tagdíjbélyeg árusítása, ami elég vontatottan zajlott. Aztán valaki hetente kétszer megérkezett 10-15 hitelre árusított könyvvel, ami szintén nem volt teljesen zökkenőmenetes. Volt, aki frissen megjelent bélyegsorozatokat árult a posta megbízásából, de a gyár engedélyével. Ja, ha te Tungsrám, én Visegrád. Szóval a „munka” mindennek, csak monotonnak nem volt nevezhető. Még nem voltam ott tíz napja, amikor ránk virradt a Sándor nap, amit természetesen meg kellett ünnepelni. A piát Sanyi, az osztály rajzolója hozta, és aznap ingyen osztotta a kávét. Az ünneplés csak ebédig tartott, de délutánra mindenki be volt csípve, és az idő általános viccmeséléssel telt, ami a szólásmondás szerint „belefért a nyugdíjba”. Ez akkor nekem rettenetesen tetszett, mert ESP-vel nem rendelkezvén fogalmam se volt, milyenek lesznek majd a mai nyugdíjak.

Pár nappal később az osztályvezető összecsődített minket annak megvitatására, ki legyen kitüntetve április negyedike alkalmából, mert az osztály jelölhet egy személyt. Erre ráment fél nap, mert mindenki más szempontot tartott figyelembe veendőnek. Végül megszületett a kompromisszum. Pipikét tüntessék ki, mert ő az egyetlen munkásszármazású, és az unokatestvére a pártbizottságon dolgozik, őt biztos nem húzzák ki listáról, de a pénzbeli jutalmat közösen költse el az osztály az újpesti halászcsárdában. Ez különben össznépi játéknak bizonyult, mert néhány nappal később kapott az osztály 500 forint bérfejlesztést, és azt kellett kollektív eldönteni ki vagy kik kapjanak belőle és mennyit. Na hiszen! Abigél volt az egyetlen, aki tényleg dolgozott, neki illett volna kapni 2-300 forintos emelést, de nem volt gyereke, bár igaz, hogy beteg édesanyját egyedül tartotta el, viszont segítették a külföldi rokonok. Pipikének volt gyereke, de a férje élmunkás volt az Orvosi Műszergyárba és táskaszámra hordta haza a fusit. Harkai Pista új lakást kapott, amit be kellene rendezni, de a felesége külkeres és állandóan utazik, hordja haza a cuccokat. Engem meg se említettek, hiszen csak most jöttem. Sanyi se jöhetett számításba, mert agglegény volt. Pistuka nyolc nyelven fordított ide-oda (elképesztő slampossággal), de ő minden pénzét a „Kőműves” nevű kricsmibe hordta, belé kár volt minden forint. A vége az lett a dolognak, hogy az én kivételemmel mindenki kapott 50 forint emelést.

Aztán megtudtuk, hogy Hruscsov elvtárs hamarosan meg fogja látogatni az üzemet. A felkészülés abból állt, hogy a tervezett gyárlátogatási útvonalat a TMK kifestette, a büfében pedig néhány napig lehetett kapni téliszalámit, amit rúdszámra vásároltunk. Furcsa módon erre mindenkinek volt pénze. Manapság a téliszalámit 10 dekás csomagokban, gusztusosan felszeletelve, szétterítve, fólia alatt, védőgázzal töltve, tálcán árulják – mellesleg méreg drágán – és hegyek állnak belőle, de reggelente 300.000 kisdiák éhgyomorral indul az iskolába. Félve kérdezem, lehet-e, hogy közülünk „páran” a gulyás kommunizmusból egyenesen a korgógyomrú kapitalizmusba léptek át?  — Na, mindegy. Egy biztos, a gulyáskommunizmus valóban a legvidámabb barakk volt a KGST-én belül.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2734) Angolul tudók hétvégi csemegéje

Tibor bá’ online

 

1933.02.11.

Ha figyelembe vesszük a német nyelvtan nehézségeit, akkor egyértelmű, hogy (legalább is a kezdeti szakaszban) az angol egy viszonylag egyszerű nyelv. Ezzel szemben, ha valaki megtanulja a német nyelvtant, akkor nyugodtan feltételezheti magáról, hogy tud németül, legfeljebb a szókincsét kell fejleszteni. Ezzel szemben az angolt tökéletesen megtanulni lehetetlen (kivéve, ha ott születsz). Sajnos ezt csak kevesen tudják. Így esik meg az, meglehetősen gyakran, hogy botcsinálta angol szakértők meglehetősen komikus feliratokat produkálnak. Az alábbiakban össze van szedve egy csokorra való (lefordítva az angolul nem tudóknak).

Cocktail lounge, Norway: LADIES ARE REQUESTED NOT TO HAVE CHILDREN IN THE BAR. – kérjük a hölgyeket, hogy a bárban ne adjanak életet gyerekeknek.
Doctor’s office, Rome: SPECIALIST IN WOMEN AND OTHER DISEASES – Nők és egyéb betegségek specialistája.
In a Nairobi restaurant: CUSTOMERS WHO FIND OUR WAITRESSES RUDE, OUGHT TO SEE THE MANAGER – Az a vendég, aki szerint a pincér durva volt, látnia kellene a főnököt.
In a Cemetery: PERSONS ARE PROHIBITED FROM PICKING FLOWERS, FROM ANY BUT THEIR OWN GRAVES. – Temető felírat: Tilos a sajátodén kívül más sírjáról virágot szedni
Tokyo hotel’s rules and regulations: GUESTS ARE REQUESTED NOT TO SMOKE, OR DO OTHER DISGUSTING BEHAVIOURS IN BED. – Tokiói szálloda: A vendégeket kérjük, hogy az ágyban ne dohányozzanak, vagy ne csináljanak egyéb undorító dolgot.
On the menu of a Swiss Restaurant: OUR WINES LEAVE YOU NOTHING TO HOPE FOR. Svájci étterem: A boraink után semmi jóra nem számíthatsz.
Hotel, Japan: YOU ARE INVITED TO TAKE ADVANTAGE OF THE CHAMBERMAID. Japán szálloda: Ajánljuk, hogy kezdj ki a szobalánnyal.
In the lobby of a Moscow Hotel, across from a Russian Orthodox Monastery: YOU ARE WELCOME TO VISIT THE CEMETERY WHERE FAMOUS RUSSIAN AND SOVIET COMPOSERS, ARTISTS AND WRITERS ARE BURIED DAILY, EXCEPT THURSDAY. – Orosz ortodox kolostorban: Nézzük meg a temetőt is, ahol csütörtök kivételével minden nap híres orosz és szovjet zeneszerzőket. művészeket és írókat temetünk.
A sign posted in Germany’s Black Forest: IT IS STRICTLY FORBIDDEN ON OUR BLACK FOREST CAMPING SITE THAT PEOPLE OF DIFFERENT SEX, FOR INSTANCE, MEN AND WOMEN, LIVE TOGETHER IN ONE TENT, UNLESS THEY ARE MARRIED WITH EACH OTHER FOR THIS PURPOSE. – Felírat a Feketeerdőben: A Feketeerdei kempingben szigorúan tilos különböző nemű embereknek, például férfiaknak és nőknek egy sátorban aludni, hacsak ebből a célból nincsenek egymással összeházasodva.
A Laundry in Rome: LADIES, LEAVE YOUR CLOTHES HERE AND THEN SPEND THE AFTERNOON HAVING A GOOD TIME. – Egy római mosodában: Hölgyek, hagyjátok itt a ruháitokat, és délután érezzétek jól magatokat.

A magyar nyelv strukturálisan különbözik az európai nyelvektől. Ezért piszok nehéz megtanulni magyarul, de e miatt nehéz nekünk bármelyik nyelvet megtanulni. Ez van. baj akkor jön, ha valaki ezt nem tudja.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(2519) Digitális lélek

Tibor bá’ online

 

~at523Az öntudatra ébredéséért nagy árat fizetett az Ember, rádöbbent, hogy létezik halál, és élete egyszer egészen biztos véget ér, amihez nem volt semmi kedve. Ennek elkerülése érdekében, kitalálta a lelket, ami természetesen halhatatlan. Érdekes logika: meg kell halni ahhoz, hogy halhatatlan legyek. Csakhogy közben sok mindenre rájött, elsősorban a természettudományok terén, ami simán nem volt összhangban a lélek létezésével, amit viszont nehéz volt feladni. Volt is számtalan kísérlet a bizonyítására, de nemigen ment a dolog, egészen addig, amíg nem köszöntött be a digitalizálás kora.

Első lépésben kiderült, hogy öntudatunk – amit egyesek léleknek neveznek – tulajdonképpen az agyunkban székel a 30 trillió agysejt együttesében, ahol a memóriával együtt minden digitális formában van tárolva. Az okoskodás szerint, ha ezt az iszonyatos adat mennyiséget sikerülne egy gigantikus tárolóba átmásolni, akkor tulajdonképpen két darab te lehetnél, és így nyugodtan lehetsz agy-halott, mert léted egy adattárolóban tovább él mind addig, amíg kap energiát. [tudom, hogy magához a tároláshoz nem kell energia, de az adatmozgáshoz – ami a gondolkodás – viszont igen]. Ez a jópofa ötlet nem új, először sci-fi formában a múlt század hetvenes éveiben jelent meg, de a logikája nem nevezhető hibásnak.

Napjainkra viszont egyesek már egészen felbátorodtak. Dr. Marvin Minsky kijelentette, hogy csak idő kérdése (esetleg 2045) és az emberi agy halhatatlanná válhat. (Immortal minds are a matter of time). Sir Roger Penrose ennél sokkal cselesebb (The Quantum nature of consciousness) vagyis az öntudatunk kvantum természetű. Magyarázata szerint agyunk komputer aktivitásának hatalmas hányada öntudatunktól függetlenül megy végbe, vagyis tudat alatt. A tudatunk viszont nem komputálható. Itt utalás történik a kvantummechanikára, ahol tényleg történnek érdekes dolgok, azaz 2 x 2 nem feltétlenül négy, attól függően, hogy néz-e valaki vagy sem. Penrose tehát arra céloz, hogy van ott valami, ami a normális fizikai világszemlélettel nem magyarázható meg. Ez a vélekedés pedig némileg visszahozza a lelket.

Húsz éve írt könyvemben én magam is felvetettem, ha tény, hogy a semmiből előbukkan egy részecske, kölcsönhatásba lép egy másik részecskével, ami ennek hatására megváltozik, majd az eredeti részecske visszatér oda, ahonnan jött, vagyis a nagy semmibe, akkor feltéteznünk kell egy (jó értelemben vett) másik világot. Ez azonban messze nem bizonyíték egy másvilágra, és a lélek halhatatlanságára. Ha ugyanis elfogadjuk az evolúciót, akkor tudomásul kell vennünk, hogy az agyunk olyan főemlős agyából fejlődött ki, akinek nincs (vagy nem volt) öntudata. Amennyiben az öntudat több, mint, vagy más mint a neuronok összjátéka, akkor az nem fejlődhetett ki, akkor azt valakinek belénk kellett oltani.  Persze erre is vannak elméletek. Szuper humánok űrhajón érkezve néhány emberszabású majmot „megműtött”. Azóta tudunk beszélni, és azóta van öntudatunk. Az ötlet nem rossz, csak éppen bizonyíték nincs rá.

Sir Roger Penrose oxfordi matematikus, minimum egyenértékű volt Stephen Hawking-el csak, mivel nem volt izomsorvadása, nem olyan híres. Éppen ezért csodálkozom, hogy olyan sikamlós területre téved, ahol remény sincs arra, hogy előkaparjon valami bizonyítékot. De hát Penrose is ember,  méghozzá 92 éves (augusztusban), közel hát a halál, ami nem egy tudós véleményét változtatta meg radikálisan a nyolcadik X környékén.

A XX. század leghíresebb amerikai fizikusa, Richard Feynman szerint nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a kvantummechanikát senki se érti (beleértve önmagát is). Arra hivatkozni, hogy az agyunk működése hasonló a kvantummechanikához, több mint merészség. Ugyanis mi értelme arra hivatkozni, amit eleve nem értek? Lényegében   nem történt más, mint magunk mögött hagytuk az analóg világot, digitális a divat, be    kell tehát iktatni az ezoterikába is. – Ha érdekel valakit Penrose (nagyon megnyerő): http://www.youtube.com/watch?v=3WXTX0IUaOg&

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(114) Dedikálás

 

 Tibor bá’ szatirikus vissza a múltba online

 

1933.02.11.

Életem vélhetőleg legsikeresebb könyve Szeretném, ha sokáig dobognál címen a 2006-os könyvnapra jelent meg. A „vélhetően legsikeresebb” jelző megelőlegezésének jogosságára több jel is mutat. Először is a manapság szokásos 1000 példány helyett, kiadom döntése nyomán 3000 példány hagyta el a nyomdát. Aztán a kb. 800 Mensa tagtárs közül, akikből statisztikailag minimum 400-at a szíve fog a sírba vinni, egyetlen egyet se érdekelt a téma, az őket megillető 50 százalékos árkedvezmény ellenére se. A siker tehát benne volt a levegőben, ahogy mondani szokás, mert az ilyen sikeres művek sikeres íróit fel szokás kérni dedikálásra, ami az esetemben is megtörtént. Évával, a feleségemmel lerendeztem a dolgot, jó asszony, megértette, hogy egyetlen órácskára át kell adnia az ünneplő tömegnek, aztán 364 napot úgyis az övé leszek. Akadály tehát egy se. Aztán eljött a nagy nap és megvolt a DEDIKÁLÁS, ami után, ha nő lennék, akkor az ideg-összeroppanás és a súlyos depresszióba zuhanás között válogatnék, amíg el nem visz a mentő, vélhetően a Hárs-hegyre.

Szóval puccba vágtam magam, ami kétszer következik be egy évben, mert átlagosan egy temetésre és egy bírósági tárgyalásra vagyok hivatalos. Igaz az utolsó temetési lehetőséget a múlt héten elmulasztottam. Szegény Fóti János hunyt el 15 év lebénulás után, ugyanis annak idején sztrókot kapott. Ez volt Isten igazságtétele, mert a Kistext-nek volt a vezérigazgató helyettese és ilyen minőségben a volt osztálytársait a titkárnője a külső irodából egy tapottat se engedte tovább. Igaz, bénán minden találkozóra eljött, akarom mondani, nem kis fáradtsággal elvonszolta magát, amit a megelőző 30 évben nagy ívben elhanyagolt. Na mindegy a temetésre nem mentem el, mert nem is volt temetés. A hamvakat (bármit értünk is ez alatt) szétszórták egy 30 m átmérőjű virágágyás felett. Volt Fóti, nincs Fóti. Mi meg nézhettük volna egymást, amiért nemigen érdemes kivillamosozni 30 km-t. Hát én nem is villamosoztam. Özvegye telefonon sérelmezte is távolmaradásomat, amit azzal indokoltam, hogy Fóti Jancsi se fog kijönni az én temetésemre, akkor pedig mindössze kvittek vagyunk.

 

Na de, visszakanyarodva a DEDIKÁLÁSHOZ, ott hagytam abba, hogy puccba vágtam magam. Elővettem 10 éve a szülinapomra kapott Pierre Cardin arany töltőtollamat. Szűz volt a lelkem, most raktam bele élete első patrónát. Feketét, ami olyan komoly áhítatot ad a szép ívű betűknek. Íróasztalomhoz ülve gyakoroltam is egy kicsit, úgy fél órácskát, hogy golyóstollhoz szokott ujjaim levessék a váltás okozta drukk első remegéseit. Aztán még egy pillantás a tükörbe és már nyúltam is az ernyő felé, ami ott lóg az előszoba fogason. Kint ugyanis zuhogott az eső. Éva is felvette a csizmáját, dupla bunda bugyit húzott, ebben a korban a felfázás már nem gyerekjáték, pláne június közepén. El se hiszi az orvos, hogy nem készakarva lett beteg. Na, jó, szóval elindultunk a kb. 20 kilométerre lévő Vörösmarty térre. Útközben elállt az eső, amit jó jelnek tekintettünk. Megérkezés után kerestünk egy parkolót 3 km-es körzetben, amit meg is találtunk. Direkt nekünk hagyták meg, ugyanis 235 centire csak én tudok beparkolni a Ticonkkal. Ezt követve csak néhány száz pocsolyát kellet kikerülni (ami Pesten nem kis mutatvány) és már ott is voltunk a helyszínen, időben, negyed órával a kiírás előtt.

 

Volt még egy kis anomália, amikor kiderült, hogy 3 darab 12-es pavilon van, egymástól elég messzire, de hát a szervezést kizárólag a verseléshez értő férfiak és nők bonyolították, akik annak idején a művészetet osztogató sátornál háromszor álltak sorba, így aztán megszületésük előtt már nem jutott idejük ellátogatni a logikaosztogatás színhelyére. Sebaj, pontban 11-re a helyszínre értünk. Kellemes volt látni a hatalmas betűkkel kiírt sort szombaton 11-12 h között Antalffy Tibor dedikál. A művelethez szükségeltetett asztalon 10 centis víz állt, amit a kiadó két alkalmazottja iparkodott eltüntetni. A székek is vizesek voltak, amikre ráülni felért egy vesemedence gyulladással, de ezek az apróságok fél óra alatt a helyükre kerültek. Veszteség nem adódott a dologból, mert a téren kizárólag kiadói bódék voltak láthatók, amik körül néhány tulajdonos és egy-két dedikálásra váró író sürgött-forgott, mert leülni nemigen volt kedvük.

 

Pontban 12-kor lejárt a dedikálásra kitűzött időm, amikor az első vevőnek kinéző két alak betéved a mi bódésorunkba és elkezdte véget nem érő andalgását felénk. Egy szimpatikus házaspárról van szó, jóval túl a 60-on. A férfi nehezen, zilálva vette a levegőt, feje vörös volt, mint a rák, vérnyomása – csak így pofára – nem lehetett kevesebb, mint 180/100. Szerettem volna homlokon csókolni. Bántam is én, hogy holnap mellé fogják temetni az el nem olvasott könyvem, csak vegye meg. Dehogy vegye, megkapja ingyen, csak hagyja, hogy dedikáljam, legalább arra az egy napra, ami még hátra van neki.

 

Bingó. A házaspár megállt az asztalomnál, amin húsz darab „Szeretném, ha sokáig dobognál” volt szétterítve. A nőnek ugyanis szúrta a szemét ez a hatalmas rendetlenség, de végre elolvasta a címet, és megszólalt, „Apukám ez téged egészen biztos érdekel. Ülj le ide, nézegesd a könyvet, én mindjárt visszajövök.” És ezzel az asszonyság eltűnt a nem létező forgatagban.

 

A férfi unottan felvett egy példányt, belelapozott, majd palóc akcentussal megszólalt: Á, koleszterin, most Pozsonyban is ez a divat.

 

        Hát igen – erőlködtem egyet – a mi korunkban már elég fontos téma.

        Persze, persze – lapozott tovább a pasi – látom, van itt más is, na, igen, ezt a Tenox-ot én is szedtem, aztán valaki meghalt tőle.

        Ugyan már, csak nem mondja? Kalciumcsatorna blokkolótól nem lehet meghalni.

        Dehogynem, ahogy elkezdte szedni, mindjárt meghalt, és tudja mit? Nem boncolták fel. Nem akarták, hogy kiderüljön.

        Hirtelen halál, – bólogattam – szívbetegeknél nem kell hozzá Tenox, jön az magától is.

        Lehet, hogy igaza van – de ez a mondat töredék már nem nekem szólt, mert valami megragadta a figyelmét a könyvben. – Azért elolvasnám – és ezzel tovább pörgette a lapokat. – Itt van ni, by-pass műtét, ezt maguknál is így nevezik.

        Így is, meg angioplasztika, revaszkularizáció, meg kinek mi jut az eszébe. A lényeg, hogy az elmeszesedett koszorúereket megkerüljék. Különben inkább gányolás, mint műtét.

        Ne mondja, még jó, hogy nekem nincs rá szükségem.

        Egyelőre, – „nyugtattam meg” a most már kissé irritáló pasast.

 

Ekkor megérkezett a feleség – már itt is vagyok apukám, gyere, mert mindjárt indul a busz – majd felém fordult – nincs nekünk pénzünk könyvekre, szegény pozsonyi nyugdíjasok vagyunk.

Ekkorra újból csöpögni kezdett az eső, a kislányok rohanva hozták vissza a hatalmas nejlon lepedőket, amikkel alig tudtak megbirkózni. Mi beültünk az ernyő alá. Ekkor Gyuri, a kiadó tulajdonosa, porcelán csészében forró feketét hozott  Évának, nekem pedig pozsonyi kifliket a Gerbeaud-tól. Gondolom egy kisebb vagyon. Meg is kérdeztem a Gyurit, hogy a csészék eldobhatók, egyszer használatosak, mert azért az mégis csak túlzás. Nem, nem, bizalmi alapon adták őket ki, vissza kell vinni. Az más, könnyebbültem meg. Nem szeretek túl lekötelezett lenni.

 

Közben a tér közepén a hatalmas óra nagymutatója komótosan csúszott a fél kettő felé, és engem már semmi más nem érdekelt csak az, hogy valami ürüggyel elővehessem liliomtiport töltőtollamat. Szerencsére igenis van gondolatolvasás, mert Gyuri kinyitotta az egyik könyvet, és elém rakta,

 

         Légy szíves dedikálj nekem egy példányt.

         Neked? – csodálkoztam el a kérésen – ne viccelj velem. Öt év múlva a könyv borítójával fogod kitapétázni az irodád falát.

         Azért csak dedikálj egy példányt.

         Természetesen. Különben tudom, hogy miben sántikálsz. 50 év múlva a fiad egy árverésen egy kisebb vagyont fog kapni ezért a példányért.

 

Utolsó mondatomon Gyuri úgy röhögött, hogy majdnem leesett a székről. Sebaj, a 20 éves Picassót is kiröhögték. Igaz én nem 20 éves vagyok, és nem festek, hanem írok, de ki lát a jövőbe? Miután Gyuri abbahagyta a röhögést és arcszíne visszanyerte eredeti tónusát (azért az ő vérnyomását is szeretném megmérni és látni a pofáját, amit eltorzul a 220 láttán) meghívott minket ebédelni, amit köszönettel nem fogadtam el. A dedikálásnál a koleszterin szintem egy kicsit jobban érdekel.

 

Az esti hírekben 15 percet szenteltek a Vörösmarty téri eseményekre. A felvételt délután 4 körül készíthették. A tömeg beláthatatlan volt, a Nap hét ágra sütött, önmagam nem láttam sehol, ugyanis akkor már otthon ültem. Este Gyuri telefonált. Könyvemet szépen veszegetik a kíváncsiskodók. Istennek hála, hogy ennyi szívbeteg van az országban. Erről jut eszembe a Tenox-ot még nem vettem be. 

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(1394) Nyilatkoznak a hosszú életűek

Tibor bá’ online

 

1933.02.11.

A világ legöregebb embere, Alexander Imich, élete 111. évében elhunyt Manhattan-ban. Mivel egy halottat nem lehet megkérdezni, az unokahúgánál érdeklődtek, aki azt nyilatkozta, hogy nagybátyjának véleménye szerint a hosszú élet titka a következők egyszerű kombinációja: genetikai adottság, megfelelő táplálkozás, kellő mennyiségű fizikai megterhelés, és gyermektelenség. Ez a nyilatkozat felpiszkálta az újságírókat, elsősorban a gyerektelenség miatt, ezért nyomozásba kezdtek, hogy ki mit mondott.

Egy bizonyos Misao Okawa of Japan jelenleg a világ legidősebb asszonya, akinek a gondozója nyilatkozott. Ezek szerint a japán hölgy véleménye némileg egybeesik a manhattani pasiéval: kellő étkezés, nyugodt élet.

Mielőtt Okawa elragadta volna tőle az első helyett, a dán Christian Mortensen vezetett, aki 115 évet és 272 napot élt. És mi volt az ő titka? Barátok, sok vízivás, semmi alkohol, pozitív világlátás, és rengeteg éneklés.

Viszont az angol veterán, Henry Allingham véleménye erősen eltér az eddigiektől   „cigarettes, whisky and wild, wild women.” ami ugye cigarettát, whiskyt, és belevaló nőket jelent, bár nincs kizárva, hogy a vén obsitos csak viccelődött.

Más száz felettiek szerint a titok nyitja a fokhagyma, zabpehely és szilva. Ilyen volt George Cook, aki 97 éves korában szokott le a cigarettáról, majd elélt 108 évig (gave up smoking at the age of 97), aki meg volt róla győződve, hogy hosszú életét a fokhagymának köszönhette. Míg a 107 évet élt David Henderson a zabpehelyre és a szilvára esküdött (porridge, prunes, and never going to bed on a full stomach.), de megtoldotta azzal, hogy sose feküdt le teli hassal.

Európa legidősebb hölgye, Emma Morano napi két tojást evett, az egyiket keményre főzve, a másikat nyersen. Ezt a szokását megtartott 114 évig. valószínűleg tartotta volna tovább is, de csak ennyire tellett. Viszont volt más is a tarsolyában. Emma a tyúkokkal kelt és azokkal is ment ágyba.

Viszont érdemes meggondolni Samuel Ball (102) és Gardner Watts (98) elgondolását, akik azt vallották, hogy a hosszú élet kulcsa a boldog házasságban van elrejtve, és könnyedén kell felfogni az életet. Magyarul, nem kell állandóan görcsölni.

A 116 éves korában elhunyt Besse Cooper grúz hölgy szerint a hosszú életét annak köszönheti, hogy sose érdekelte mások dolga, nem evett egészségtelen ételeket, keményen dolgozott és mindig szerette azt, ami csinált.

Persze, aki hosszú életre tett szert, nem feltétlenül tudja, hogy minek köszönheti. Bár azt mondják, egy nő mindig tudja, ki a gyerekének apja, még akkor is, ha fél tucat sexpartnere volt. Ilyen alapon abban is hihetünk, hogy a 100 felettiek is tudják, minek köszönhetik az átlag feletti éveket. Mi pedig hasznosítsunk ebből annyit, amennyit tudunk. Talán az is segít, ha hiszünk valamiben.

A végén én is nyilatkoznék, de ehhez még kell 10 év. Előjáróban talán annyit, hogy a fizikai igénybevétel fontos tényező, csakúgy mint az aktív szexuális élet és a káros szenvedélyek mellőzése, izgalom mentes nyugodt élet, azaz a jó házasság.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
___________________________________________

(4270)10°C

Tibor bá’ fordítása online

Nem 1,5°C, nem 2°C, de 10°C-os hőmérséklet-emelkedés van a rendszerben.

1933.02.11.

Jelenlegi és korábbi kutatók szerint az északi-sarkvidék megmaradt tengeri jegének elvesztése, és így a beérkező napenergia űrbe történő visszaverő képessége egy billió tonna CO2 hozzáadásával egyenértékű lenne az ipari korszak óta kibocsátott 2,4 billió tonna mellett. A jelenlegi ütemben ez nagyjából 25 évnyi globális CO2-kibocsátással egyenlő. Valójában 10 fokos globális középhőmérséklet-növekedés felé tartunk az elkövetkező egy-két évtizedben, de valószínűleg ez sokkal hamarabb bekövetkezik. „A David Wasdell által készített klímaérzékenység elemzés nagyon fontos. Többször átnéztem már vele, és meg vagyok győződve az érvényességéről, amit megemlítettem „A Farewell to Ice”-ben. A lényeg az, hogy itt nagy különbség van a rövid távú érzékenység között, amelyet a néhány év alatti felmelegedés kiszámításához használnak, és a hosszú távú érzékenység között, amely azt jelzi, hogy mekkora felmelegedésnek lesz kitéve a Föld, ha nem adjuk hozzá. több CO2-t, de hagyja, hogy a jelenlegi szintek hatásai teljes mértékben átjárják az éghajlati rendszert. A rövid távú érzékenység 2-4,5°C, de hosszú távon inkább 10°C. Az IPCC és más modellezők bűne az, hogy tisztában vannak ezzel a rövid és hosszú távú különbséggel, de továbbra is a rövid távú értéket használják, még akkor is, amikor tanulmányozzák, hogy mi fog történni a következő egy-két évszázadban. . Valójában nem csak arról van szó, hogy a varázslatos 1,5°C-os vagy 2°C-os felmelegedés már „beépült” a globális rendszerbe – valójában a beépülés inkább 4-5°C. Ebből következik, hogy létfontosságú lenne a szén-kivonás . Üdvözlettel: Peter Wadhams”

Peter Wadhams (született: 1948. május 14.), az óceánfizika emeritus professzora a Cambridge-i Egyetem Alkalmazott Matematika és Elméleti Fizikai Tanszékén a Poláris-óceán Fizikai Csoport vezetője. Leginkább a tengeri jéggel kapcsolatos munkáiról ismert.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4269) Make Peace

A posztok olvasása ingyenes, a hozzászólás csatolása ingyenes, a blog fenntartása nem.

 

Tibor bá’ fordítása online

Make Peace, You Fools! (Bolondok, teremtsetek békét!)

Történelem: – 1944. július 1. A német II. SS-páncéloshadtest ellentámadása nem tudta elmozdítani a második brit hadsereget Caen körül. Amikor Gerd von Rundstedt felhívta Berlint, hogy jelentse a kudarcot, Wilhelm Keitel vezérkari főnök megkérdezte: „Mit tegyünk?”, mire Rundstedt így válaszolt: „bolondok, teremtsetek békét!”

 Amerika Oroszországgal folytatott proxyháborúja Ukrajnát temetővé változtatja.
Szerző: Douglas MacGregor
1933.02.11.

1950-ben J. Lawton Collins tábornok vezette vezérkari főnökök rövid lépéseket javasoltak a koreai partvonal mentén, amelyek célja az volt, hogy fokozatosan növeljék a Pusan Perimeter néven ismert amerikai és szövetséges enklávé méretét.Az ötlet az volt, hogy időt nyerjenek ahhoz, hogy elegendő erőt gyűjtsenek össze a normandiai modell kitörésének elindításához. De Douglas MacArthur hadseregtábornok nem értett egyet.Egy merész, mély behatolás mellett érvelt, amely azt ígérte, hogy elvágja a Pusant körülvevő észak-koreai erőket a 38. párhuzamostól délre.

Mint kiderült, MacArthurnak igaza volt. Ma már tudjuk, hogy a rövid bekerítő támadások pontosan azok voltak, amelyeket az észak-koreai parancsnokság le akart győzni. Visszatekintve biztos, hogy kínai szövetségeseikkel együtt az észak-koreaiak is jól ismerték az Egyesült Államok és a szövetséges erők hadműveleti alkalmazását a második világháború alatt. Eisenhower ragaszkodott egy széles frontstratégiához, amely több millió katonát mozgatott párhuzamosan több hadseregben Franciaországon és Németországon keresztül Közép-Európába, megfelelt az alacsony kockázatú képletnek.

Ennek az előzménynek a fényében észszerű volt az észak-koreaiaknak azt hinniük, hogy MacArthur soha nem osztja meg erőit és nem indít kétéltű támadást messze az észak-koreai vonalak mögött. Egyszerűen túl kockázatos volt. És az Inchon hadműveleti koncepciója is összeegyeztethetetlen volt azzal, ahogyan az Egyesült Államok haderejét alkalmazták a polgárháború és az I. világháború idején – a háborúkat lemorzsolódással nyerték meg, nem manőverrel.

2022 februárjában Vlagyimir Putyin orosz elnök a fokozatosságot választotta az ukrajnai „különleges katonai művelethez”. Putyin kevesebb mint 100.000 orosz katonát irányított egy sekély behatolású támadáshoz széles fronton egy Texas méretű országba. Miután közel 15 éven keresztül nem sikerült meggyőznie Washingtont, hogy Moszkva ellenzi a NATO keleti előrenyomulását, Putyin arra a következtetésre jutott, hogy Washington és NATO-szövetségesei az azonnali tárgyalásokat részesítenék előnyben egy pusztító regionális háborúval szemben, amely nukleáris szintre emelkedhet.

Putyin tévedett.A racionalitáson alapuló hamis feltételezést fogalmazott meg.A racionális választások elmélete megkísérli megjósolni az emberi viselkedést azon a feltételezésen alapulva, hogy az egyének a közgazdasági, politikai és mindennapi életben olyan döntéseket hoznak, amelyek összhangban állnak személyes érdekükkel.

Az elmélettel az a probléma, hogy az emberi lények nem racionálisak.Valójában az emberi elme olyan, mint egy fekete doboz.Meg lehet figyelni, hogy mi kerül a fekete dobozba, és milyen döntések születnek belőle, de a tényleges döntési folyamat, ami a fekete dobozon belül bontakozik ki, átláthatatlan.

A nemzetközi kapcsolatokban és a háborúban az emberi identitás meghatározó vonásainak – történelemnek, földrajznak, kultúrának, vallásnak, nyelvnek, fajnak vagy etnikai hovatartozásnak – szintén előtérbe kell kerülniük minden stratégiai értékelésben.Kulturális, tapasztalati és veleszületett jelleme miatt MacArthur kockázatvállaló volt.Peter Drucker emlékezteti olvasóit, a kultúra az ember szellemi tőkéjének az alapja.Ezek a valóságok rutinszerűen legyőzik azokat az irreális elvárásokat, amelyeket a racionális választási elmélet teremt.

Washington ahelyett, hogy a tárgyalóasztalhoz lépett volna, elvetette azt az óvatosságot, amit Oroszország nukleáris arzenáljára megkövetelt volna, ami különben irányította a korábbi amerikai kapcsolatokat Moszkvával.Washington politika irányítói, nem igazán értve Oroszországot vagy Kelet-Európát, egyetértettek John McCain néhai szenátor azon elképzelésével, hogy Oroszország „nukleáris fegyverekkel rendelkező benzinkút”.

Putyin nem kockázatvállaló.De felhagyott a fokozatosság elvével, és gyorsan átirányította az orosz erőket a stratégiai védelemre, egy olyan gazdaságossági intézkedésre, amelynek célja az orosz veszteségek minimalizálása és az ukrán veszteségek maximalizálása mindaddig, amíg az orosz haderő visszatér a támadó hadműveletekhez. Ez az orosz stratégiaváltás bevált.A modern fegyverek, készpénz, külföldi harcosok és kritikus hírszerzés példátlan mennyisége ellenére az ukrán erők összeomlottak.Az ukrán kórházakban hemzsegnek a megnyomorított  emberek,  a csatatéren pedig hemzsegnek az ukrán halottak.Kijev életfenntartó szívbeteg.

Oroszország lemorzsolódási stratégiája figyelemre méltó sikereket ért el, de a siker a konfliktust jelenleg veszélyesebbé teszi, mint a 2022 februári kezdete óta bármikor. Miért?A védelmi műveletek nem nyernek háborúkat, és Washington továbbra is úgy gondolja, hogy Ukrajna nyerhet.

Washington kicsinyíti az ukrán veszteségeket, és eltúlozza az orosz veszteségeket.A Pentagon ülésein jelenlévő tisztek azt mondják, hogy kisebb ukrán harctéri sikerek (amelyek szinte azonnal megfordulnak) nagy számban merülnek fel a négycsillagos főhadiszálláson, a Fehér Házban és a Foggy Bottomban tartott megbeszéléseken.Ezeket a jelentéseket az elkerülhetetlen ukrán győzelem megdönthetetlen bizonyítékaként kezelik.Ilyen körülmények között a törzstisztek nem szívesen emelik ki a hatékony orosz katonai teljesítményt vagy Oroszország bővülő katonai erejének hatását.

A nyugati média megerősíti ezeket az állításokat, azzal érvelve, hogy az orosz tábornokok és erőik működésképtelenek, korrupcióba és lustaságba merültek, és hogy Ukrajna nyerhet, ha több támogatást kap.Ennek eredményeként Washington és szövetségesei továbbra is biztosítják a felszerelést és a lőszert, bár valószínűleg nem olyan mennyiségben és minőségben, mint a közelmúltban.

Varsó, amonek vezetését a NATO oroszellenes keresztes hadjáratában nagyra értékelik Washingtonban, vigaszt talál a Beltway orosz katonai gyengeségébe vetett hitében.Olyannyira, hogy Varsó hajlandó megkockáztatni a közvetlen konfrontációt Moszkvával.Varsói francia források szerint, ha az ukrán erőket visszaszorítják, „a lengyelek még idén bevezethetik az első hadosztályt, amelybe a lengyelek, a baltiak és bizonyos számú ukránok is beletartoznak majd”.

Washington most rosszul ítéli meg Moszkvát.Az orosz nemzeti parancsnokság azt gondolhatja, hogy Varsó lépései összhangban vannak Washington szándékaival.Ezt a véleményt kétségtelenül megerősíti Biden elnök végrehajtási rendelete, amely szerint kiterjeszti a veszélyhelyzeti fizetést a jelenleg Ukrajnában szolgáló amerikai katonákra (akiknek nem kellene ott lenniük).

De sokkal valószínűbb, hogy a lengyel farok akarja csóválni az amerikai kutyát.A lengyelek tudják, hogy katonai beavatkozásuk a történelmi galíciai Ukrajnában katonai választ fog kiváltani Fehéroroszországból és Oroszországból, de Varsó azt is megindokolja, hogy Washington légi és szárazföldi hadereje Európában valószínűleg nem ül majd csendben Ukrajnában, Romániában és a balti partvidéken, míg a lengyel erők vesztes csatát vívnak.

Lengyelország Oroszországgal való háborús szenvedélyének átengedése arra ösztönzi Lengyelországot, hogy kövesse az ukrán példát. Már maga az ötlet sem hagyhat más választást Moszkvának, mint Oroszország teljes katonai erejét egyidejűleg Ukrajna ellen felvinni, mielőtt a kollektív Nyugat belebotlik a regionális háborúba. Bolondok, béküljetek ki, mielőtt túl késő lenne.

A szerzőről:

Douglas MacGregor ezredes (nyugalmazott) az amerikai konzervatív vezetők munkatársa, a védelmi miniszter egykori tanácsadója a Trump-adminisztrációban, kitüntetett harci veterán és öt könyv szerzője.

A posztok olvasása ingyenes, a hozzászólások csatolása ingyenes, a blog fenntartása pénzbe kerül.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(628) Miért van orgazmusuk a nőknek?

Tibor bá’ online

1933.02.11.

Csak hiszed, hogy ez egy hülye kérdés. Ha a közösülés célja az utódnemzés, akkor az evolúciónak csak a férfit kellene jutalmazni, aki a spermiumokat bejuttatná akkor is, ha a nőknek nem lenne hozzá kedve. Ez már csak azért is igaz, mert számtalan nő frigid, és mit ad isten, lesz nekik gyerekük. A kérdés tehát tökéletesen legitim, miért van a nőknek orgazmusa? (nem, mintha sajnálnám tőlük 😀 )

Különben  nem  csak  én  voltam  rá  kíváncsi,  sokan mások is. Ebből fakad, hogy évtizedeken keresztül vizsgálgatták a kérdést eredmény nélkül. Ezt a tényt az se  változtatta  meg, hogy az utóbbi időben két, ellentmondásos  tanulmány  is   napvilágot látott,  amelyek  egészen biztos néhány nőt fel fog mérgesíteni. Na most kapaszkodjatok.  Ezek szerint a nők orgazmusa a férfi  orgazmusának  a  mellékterméke,  mely  utóbbinak  –  mint  már  utaltam  rá  –  határozott evolúciós értéke van. Az állításra bizonyítást nem lehet találni, de érdemes megvizsgálni a kulturális implikációt.  

A női orgazmusra a legnyilvánvalóbb magyarázat az lenne, hogy a nők így szívesen kopulálnak, tehát nagyobb eséllyel lesz gyermekük. Egy másik ráérzéses indoklás szerint elősegíti a pár összekapcsolódását, ami fontos eleme a szülővé válásnak. Aztán az is ismert, hogy orgazmus alatt a méh görcsösen összehúzódik, szívó hatást fejtve ki, ez pedig nagy segítség a gyengécske spermiumok, méretükhöz képest, hatalmas távolság végigúszásában. Azonban ezeket a feltételezéseket a gyakorlati tapasztalat nem húzza alá, és a kutatók ragaszkodnak a „melléktermék” teóriához. De mi is ez pontosan?

Világos analógia lehet a férfiak mellbimbója, aminek nyilvánvalóan nincs semmi funkciója, de logikusan következik a hím-nöstény közös embrió állapotból. Nos, ez lehet az oka a női orgazmusnak is. Azért van, mert a férfinek van. Ez persze a meghatározást némileg férfi-centrikussá teszi, és gyanítani lehet némi anti-feminizmust is. És ettől a ponttól kezdve kezd a távolság növekedni a férfi és a női kutatók között. Azt mondhatnánk, hogy kialakult a nemek háborúja. Az evolúció működéséből származó eredményeket nem mindig könnyű észlelni, és jócskán van tere a félreértékelésnek. Példa erre a női orgazmus kialakulásának evolúciós háttér keresése. Igen, a nők aktív szex-orientáltsága pozitív tényező. Egyszerű szavakkal megfogalmazva, az a nő, akinek van orgazmusa szeret szexelni, amelyik nő szeret szexelni az többször esik teherbe, tehát több utódja lesz. Ez egy közvetlen következtetés, de – és itt a kétely magja – az evolúció működésének céljából nincs feltétlen szüksége a közvetlen hatásra. Ez a magyarázat tehát nem perdöntő. Ha pedig ehhez még hozzávesszük azt a tényt, hogy amelyik nőnek az orgazmus készsége hibátlan, annak az orgazmusa sokkal kiterjedtebb, mint a férfiaké. (Remélem ezt az állítást nem kell vulgárisan megfogalmaznom.) – amit sokan tanúsíthatunk – akkor a „probléma” megoldásához egy picikét se kerültünk közelebb. Máskülönben bár ez lenne most a legnagyobb problémánk, ámbár hadd emlékeztesselek benneteket arra, hogy az elektromosság mentes világban, sötétedéskor mindenkinek ágyban lesz a helye. 😀   

_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

(4267) A Kezdet vége

Tibor bá’ online

Egyre több kozmológus álláspontja szerint sose volt Ősrobbanás és Einstein téridő elmélete hibás.

Nekem, a 20 éve megírt Mi volt előbb Isten vagy Ősrobbanás szerzőjének nagy elégtétel a NewScientist vezércikke, melynek címe: A Kezdet vége.

Tény az, hogy a kozmológiai „másként gondolkodók” konferenciát tartottak Krízis a kozmológiában címen. Álláspontjuk szerint az Ősrobbanás elmélete képtelen magyarázatot adni bizonyos megfigyelésekre. Konkretizálva:

– A Világmindenség hőfoka (2,7 °K).
– A Világmindenség tágulása.
– A galaxisok léte.

Való igaz, minden alkalommal, amikor az Ősrobbanásról kiderül, hogy egy megfigyelt eseménnyel nincs összhangban, megindul a foltozás: kitalálták a felfúvódást, a sötét anyagot, a sötét energiát (amikre dajtás állandóan hivatkozik).

A kozmológiai „másként gondolkozóknak” most telt be a pohár. Álláspontjuk szerint ez már nem tudomány és nehezményezik, hogy az Ősrobbanással ellentétes kutatásokra nem jut forrás, pedig ötletekben nincs hiány.

Például az Ősrobbanás elmélete szerint a leggyorsabban távolodó galaxisok olyan távol vannak tőlünk, hogy azokat az ősrobbanást követő első milliárd év állapotában kellene, hogy lássuk. Azonban, amiket látunk, azok nem fiatal galaxisok, hanem öregek, ugyanis több milliárd éves, vörös csillagokkal vannak tele, ami önmagában egy hatalmas ellentmondás.

Fényükben nagy vörös eltolódás mutató, vagyis nagyon távol lévő galaxis csoportok is láthatók. Csakhogy egy milliárd év kevés ahhoz, hogy galaxisok csoportokba „verődjenek”.

Éppen ezért a másként gondolkozók szerint a vörös eltolódást nem a Világmindenség tágulása okozza, hanem valami egészen más, ma még ismeretlen mechanizmus. Minden esetre, ha nem volt Ősrobbanás, akkor nem kell kitalálni a sötét energiát, ami a tágulást hivatott okozni.

A kozmikus háttérsugárzásnak se kell feltétlenül az ősrobbanástól származnia. Az Ősrobbanást megemészteni nem tudó, néhai Fred Hoyle szerint lehet, hogy a háttérsugárzás nem más, mint az abszorbeált csillagfény ismételt kisugárzása.

Problémák vannak a sötét anyaggal is, ami az Ősrobbanás egyik alaptétele. Ugyanis az Ősrobbanást követően az anyag homogén szétrepülése helyett „csomókba” sűrűsödött, ami csak úgy volt megmagyarázható, hogy a létező anyaghoz a kozmológusok hozzáképzeltek tízszer több láthatatlan, úgynevezett „sötét anyagot”. Mi több, ez a sötét anyag tartja össze a galaxisokat mind a mai napig, mert számítások szerint sötét anyag nélkül a galaxisok keringő külső csillagainak már rég ki kellett volna repülni a galaxis közi térbe.

A sztenderd kozmológiai modellhez, vagyis az Ősrobbanáshoz hozzátartozik a Világmindenség homogenitása, vagyis az, hogy minden irányban, mindenütt egyforma. Ezt azért kellett feltételezni, mert nélküle Einstein egyenleteit nem lehetett volna olyan szintre leegyszerűsíteni, hogy az a Világmindenségre alkalmazható legyen. De, ha ez a feltételezés rossz, akkor az egész elmélet borul.

A másként gondolkodók úgy vélik, további kutatások egy olyan Világmindenséget fognak körülrajzolni, ami merőben különbözni fog az Ősrobbanással fémjelzett, egyre bizarrabbnak tűnő elképzeléstől.

Mindent összevetve az Ősrobbanás elvetése erősen megingatja Isten és az isteni teremtés lehetőségét is.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Szilajcsiko.hu portáltól átvéve

 

K. Sándor Marosvásárhelyről hívta fel a figyelmünket az alábbi posztra

Az ezer nap ragyogása: Hirosima és a birodalmi felejtés (Vajda Miklós cikkajánlása)

 

The Splendor of a Thousand Suns: Hiroshima and Imperial Forgetfulness, By Gonzalo Armúa

 

Joe Biden hirosimai látogatása a G7 keretében ismét felszínre hozta annak a birodalomnak a cinikus emlékét, amely 78 évvel ezelőtt „ezer nap” erejét szabadította rá a védtelen lakosságra.

Julius Robert Oppenheimer az új-mexikói sivatagban látta atombombáját felrobbanni. 1945. július 16-a volt, és a Szentháromság-próba volt az imperialista racionalitás végső kifejeződése. A geopolitikai forgatókönyvhöz az atombomba is hozzájárult. „Tudtuk, hogy a világ már nem lesz a régi… egyesek nevettek, voltak, akik sírtak… a legtöbb ember csendben maradt” – emlékezett vissza Oppenheimer, miközben a földre nézett, talán öntudatos szégyenérzettel, mintha bocsánatot kérne a jövő generációitól. Az öröksége az azonnali és hatalmas halál volt.

Ezzel az Egyesült Államok lett a történelem első atomhatalma.

Néhány héttel később, augusztus 9-én ugyanezt a plutónium prototípust, a Fat Man-t ledobta az amerikai Bocks Car bombázó a japán Nagaszaki városára. Ha a hirosimai bomba, amely két nappal korábban megdöbbentette az emberiséget, a civilizációs hanyatlás apoteozisának a megnyilvánulása, Nagaszakié nem talál szavakat, amelyek igazolnák az ilyen fokú atrocitást, egy borzasztó horrort. A japán birodalmi hadsereg Kínában és Indokínában elkövetett egyetlen bűnét sem hajtották végre ezekkel a robbantásokkal, amelyek kétszer is „ezer nap” fényét robbantották rá a polgári lakosságra.

Nyugat-Európa történelmi barbársága elképzelhetetlen volt, de az Egyesült Államok barbársága messze felülmúlta azt.

Az az érv, hogy ezeket a tömegpusztító fegyvereket (WMD) a további halálesetek elkerülésére és a háború befejezésére használták, egyike azon hamisságoknak, amelyekhez az amerikai imperializmus hozzászoktatta a világ déli részén élő népeket.

A tét valójában a geopolitikai fölény volt a második világháború közeli vége után, vagyis maga a kapitalizmus válsága által elindított hegemón átmenet.

Az Egyesült Államok számára a Szovjetunióval való, Japán elleni együttműködés központi problémává vált, amellyel szemben a „túlsúlyos hatalom” üzenetét kellett átadnia.

Egy kapitalista és gyarmati világban annak, aki királlyá akarta koronázni magát, romok és árnyékok hegyén kellett lovagolnia, gyakorolva ezt a hatalmat.

„Nyugat-Európa történelmi barbársága elképzelhetetlen volt, de messze felülmúlta az Egyesült Államok barbársága.”

Az Enola Gay repülőgép tüzére és fotósa a következő szavakkal jellemezte a hirosimai detonációt:

„Elkezdtem számolni a tüzeket. Egy, kettő, három, négy, öt, hat… tizennégy, tizenöt… ez lehetetlen. Túl sok van ahhoz, hogy megszámoljuk. Itt jön a gombaforma, amelyről Parsons kapitány mesélt nekünk. Olyan, mint a bugyborékoló melasz tömege. Terjed a gomba (…) A városnak mindez alatt kell lennie. 70 000 ember halt meg villámgyorsan, árnyékuk az aszfalton maradt. A film- és fényképfelvétel lenyűgözően nagy és néma”.

A cél eléréséhez az erőt fel kell mutatni, látványossá kell tenni.

  1. augusztus 15-én a legyőzött japán császár elmondja élete első rádióbeszédét:

„Az ellenség egy új és kegyetlenebb bombát kezdett bevetni, amelynek kárt okozó ereje valójában felbecsülhetetlen, és sok ártatlan életet követel. Ha folytatjuk a harcot, az nemcsak a japán nemzet végső összeomlásához és pusztulásához vezetne, hanem az emberi civilizáció teljes kihalásához is.”

Hirohito így fejezte ki Japán teljes megadását. Ez volt az első alkalom, hogy hangját nyilvánosan hallhatták. A kontinens feletti birodalmi terjeszkedés iránti vágya belefulladt a csend és a pusztítás tengerébe, amelyről soha nem gondolta, hogy saját nemzetét érheti. A két robbantásban több mint 250 000 ember halt meg, százezrek pedig vakságot, égési sérüléseket és rákot szenvedtek.

Amikor a B-29-es bombázó bombát dobott Hirosimára, a vadonatúj San Francisco Chartát – amelyből az ENSZ született – alig két hónappal korábban írták alá, hogy „megvédje a békét és az emberi jogokat a világban”. Miután látták ezt a barbárságot, úgy döntöttek, hogy létrehozzák az ENSZ-t. A világ tudatában kialakított koncentrációs táborokkal – amelyek a nácizmus előtt Európában elképzelhetetlenek voltak, de Délen évszázadok óta ismertek – a nyugati hatalmak nemzetközi rendszert hoztak létre az újabb emberi katasztrófák megelőzésére. De Japán nem volt Nyugat, sem Kína, sem Indokína, sem Afrika vagy Ázsia. A Mi Amerikánk sem volt az.

Miután az Egyesült Államokat nukleáris technológiájában 1949-ben a Szovjetunió, 1964-ben pedig Kína utolérte, nem jöhetett volna létre közvetlen háború a két nagy nemzetközi hatalmi tömb között. Ahogy Vijay Prashad kijelenti „Washington Bullets” című könyvében:

„A fő ellentmondás az 1945 utáni években nem Kelet és Nyugat között volt – a hidegháborúban –, hanem Észak és Dél között: imperialista háború a dekolonizáció ellen”.

A háború befejeztével az Egyesült Államok a „szabadság kezesévé”, a világbéke egyedüli őreként lépett elő, és gyorsan szövetkezett régi ellenségeivel – Németországgal és Japánnal –, hogy szembeszálljon régi-új ellenségével: a nemzetközi kommunizmussal. Azt mondják, hogy a koreai háborúban, a Chosin-i csatában elszenvedett vereség után, ahol a kínai néphadsereg támogatása központi szerepet játszott a koreai kommunisták számára,

Douglas MacArthur tábornok 26 atomfegyver küldését kérte a kínaiak megtámadására.

Ennek az országnak nemcsak volt bátorsága új forradalmat kirobbantani, hanem egy testvérnemzet támogatására is a birodalmi hódítások ellen. Harry Truman amerikai elnök határozottan visszautasította.

Ugyanaz az elnök, aki két bombát dobott le, aki elindította a vezetéknevét viselő híres doktrínát, ezúttal nem humanitárius megfontolásból utasította vissza a kérést.

Eközben a tengely ellen harcoló népeknek most az ENSZ-ben megkötött jogok elismeréséért kellett küzdeniük, hogy a népirtások ne ismétlődhessenek meg láthatatlanul az első világon kívül. Az UNHCR szerint a vietnami háború 20 éve alatt 2-6 millió vietnami és közel egymillió amerikai katona – többségük afrikai származású – halt meg. Az imperialista gyarmatosítás nem tekintette méltó riválisának Vietnam népét, hiszen nem is tekintette őket embernek. A jenkik apokalipszist hagytak maguk után, de nem tudtak győztesen trónolni csonthegyükön.

„A háborúnak vége, az Egyesült Államok a „szabadság garanciájaként” jelent meg […], és gyorsan szövetkezett régi ellenségeivel – Németországgal és Japánnal –, hogy szembe szálljon régi-új ellenségével: a nemzetközi kommunizmussal.”

A vietnami tehetetlenségüket bosszúból Afrikában vetették be. Ezen a kontinensen a CIA és bábkormányai igazi sporttá tették a népszerű vezetők meggyilkolását. Patrice Lumumba kongói meggyilkolásától kezdve az UNITA és az FNLA CIA általi támogatásáig és finanszírozásáig Angolában – amely késleltette a függetlenséget, és megtagadta az igazságosság és az egyenlőség jövőjét a szétesett országtól – egy háborúval, amely 800 ezer áldozatot, 4 millió menekültet és mintegy 100 ezer megcsonkítottat hagyott maga után. Évekkel később új fejezetük lesz a kontinens másik oldalán, Szomáliában, amikor „szabadságtól” és „humanitárius segélytől” védve beavatkoztak, hogy garantálják az ország állítólagos olajtartalékait. Szomáliaiak százai haltak meg, akiket helikopterekről lőttek le.

A globális káosz elvetésének nemzetvédelmi stratégiája

A hirosimai és a nagaszaki bombázást követő időkben az Egyesült Államok vezette kapitalizmus a legmodernebb technológia bevezetésével, a gazdasági növekedés és a területi terjeszkedés pillanatát élte meg. Világossá kell tenni, hogy az afrikai bennszülött és latin közösségek hasonló mértékű kizsákmányolást, rasszizmust és elnyomást szenvedek el a birodalmon belül. Szervezeteik és vezetéseik nagy része üldöztetés alatt áll; szelektív merényletekkel, mint például Malcolm X és Martin Luther King ellen, vagy több száz bebörtönzéssel. Jelenleg 200 őslakos közösségből származó ember van az Egyesült Államok börtöneiben; a bebörtönzöttek többsége több mint három évtizede raboskodik.

A Kelet elleni terrorista háborúk

Az első beavatkozás a Perzsa-öbölben Irak ellen 1991-ben történt. Az olaj volt a motiváció az Egyesült Államok imperializmusa megkezdte egyedi világuralmát, néhány hónapon belül több mint 200 000 ember halt meg. De a legszörnyűbb mészárlást nem a hagyományos fegyverek, hanem a gazdasági blokád okozta. Az ENSZ adatai – ami nem túl hasznos a háborúk megelőzésében, de értékes információkat generál azokról – azt mutatják, hogy körülbelül 1,7 millió iraki civil halt meg az Egyesült Államok által bevezetett brutális szankciórendszer következtében Az áldozatok fele gyermek volt.

Az iraki háború – a soha nem létező vegyi fegyverek háborúja – 2003-ban kezdődött, és legalább félmillió-egymillió halottja volt. Nafeez Mosaddeq Ahmed újságíró szerint csak Irak esetében a gazdasági háború 1991 és 2003 között 1,9 millió iraki halálát okozta. 2003-tól pedig még egymillióval kell számolni. Ez összesen körülbelül 3 millió iraki életet jelent. Ha hozzáadjuk az afganisztáni, pakisztáni és iraki halálos áldozatokat, a számok elképesztőek. A Bazz-párti értékeléseit eltekintve világossá vált, hogy az Egyesült Államok sem demokráciát, sem szabadságot, sem emberi jogokat nem hozott ezeknek az országoknak.

Szíriában nem sikerült megváltoztatni a politikai rendszert, de a háború közel 10 éve alatt 384 ezren haltak meg, többségükben civilek, valamint 5,7 millió ember menekült el és több mint hatmillió volt a belső menekült a harcok miatt. Szíriában, ahol egykor a régió egyik legmagasabb életszínvonala volt, a gazdaság és az infrastruktúra összeomlott, az újjáépítés költségeit több mint 400 milliárd dollárra becsülik. A bombázások mellett az imperializmusnak volt egy másik titkos fegyvere is, az ISIS, amely laboratóriumi patriarchális fundamentalizmusát alkalmazta, és amelyet a régió és különösen a kurd közösségi szervezetek elpusztítására importáltak.

Ha átfésülnénk ezt a sokszínű és gazdag teret, ami a Mi Amerikánk, akkor több közös elemet találnánk.

Van azonban egy, ami kiemelkedik: a terror és a kifosztás, amelyet a „világok elpusztítója” generál, az az imperialista barbarizmus, amely a Kubától néhány mérföldnyire fekvő Rio Bravo túloldalán száll síkra, és az emberek ellenállnak az ellenállhatatlannak: több mint 60 éve blokád alatt álló sziget.

Az ENSZ-nek benyújtott legutóbbi jelentés szerint 2019 októberében a blokád közel hat évtizedes alkalmazása során felhalmozott károk elérik a 140 milliárd dollárt. A Kuba elleni terrortámadások újabb fejezetet jelentenek. Becslések szerint legalább 3000 halálesetet okoztak. A terroristák mindig északról érkeztek, vagy ott kerestek menedéket, minden kiváltsággal.

Juan Bosch a birodalom feltételezett fia, a diktátor, Rafael Leonidas Trujillo bukása után lett a Dominikai Köztársaság elnöke. Mivel Bosch professzor szuverén és méltóságteljes politikája nem tetszett az USA oligarcháinak, 1963-ban puccsot hajtottak végre, amikor a Dominikai Forradalmi Párt még egy éve sem volt kormányon. Ám a népszavazás és az alkotmány védelmezői felvették a harcot, és hamarosan visszaszerezték a hatalmat, amikor Lyndon Johnson amerikai elnök, aki meg volt győződve a lojális erők vereségéről, és félt a „második Kuba” megjelenésétől a Karib-térségben, elrendelte, hogy az amerikai fegyveres erők „visszaállítják a rendet”.

  1. április 28-án elindították az „Operation Power Pack”-et, ami a Trujillo-politika visszatérését jelentette, amely 31 évig vaskézzel uralkodott. Ez a politika több mint 50 000 ember haláláért volt felelős. „Kiemelkedő” eseményei közé tartozik az úgynevezett „petrezselyemmészárlás”, amelyben haitiak ezreit gyilkolták meg. A név annak köszönhető, hogy az elkövetők az „r” betű gyenge kiejtése alapján azonosították a sziget másik felén élőket. Így nyelvi rasszizmusuk lehetővé tette, hogy különbséget tegyenek azok között, akiket bebörtönöznek, és azokat, akik soha többé nem lélegeznek fel.

A MINUSTAH nem volt az első imperialista beavatkozás Haitin, de példaként szolgál a gyarmati-humanitárius diskurzusban alkalmazott elnyomásra. Ha figyelmen kívül hagyjuk a mészárosokat Papa Doc és Baby Doc – akik a CIA közvetlen parancsára és Ronald Reagan jóváhagyásával szétverték a haiti népet – és Jean Bertrand Aristide 2004-es államcsínyét, akkor több mint 10 000 kolera okozta haláleset, amelyet az amerikaiak irányítása alatt beavatkozó nemzetek sokaságának kisebb partnere, Nepál csapatokat hoztak be. Nincsenek pontos adatok a haiti nők elleni nemi erőszakról…

Pop és a piszkos háború Közép-Amerikában

A 80-as évek a popzene-export és a nagyfokú interferencia évei voltak Közép-Amerikában. Ezek voltak a nicaraguai „kontrák” és az el salvadori mészárlások évei, ahol a helyi hadsereg Washington parancsára mintegy 27 dokumentált civil mészárlást generált 1979 és 1985 között. Összességében az el salvadori háború körülbelül 80 000 embert követelt.

Guatemalában még mindig nincs hivatalos adat. A becslések szerint a háború végén 200 000 halott volt, 45 000 eltűnt, és közel 100 000 menekült el; a maja Quiché népének többsége, egy rasszizmus áldozata, amely a birodalmi politika pilléreként szolgál. A nők ellen elkövetett atrocitásokról sem rendelkezünk pontos adatokkal. De tudjuk, hogy sokan a hegyekbe menekültek, vagy meghaltak a harcokban, miközben sokan továbbra is az igazságosságért és az emlékezetpolitikáért küzdenek.

Guatemala 20. századának második fele reményekkel indult, de a United Fruit és a CIA megszakította azt. A Jacobo Árbenz elleni 1954-es államcsíny a puccsok és beavatkozások hosszú és sötét történetének kezdete volt. A panamai El Chorrillo negyed lakói sokat tudnak erről. Ez a külvárosi negyed viselte az 1989-es tengeri invázió súlyát. Egyetlen panamai kormány sem nyújtott be panaszt nemzetközi fórumokon, és egyetlen panamai elnök sem próbált igazságot tenni a halottakért. Még hivatalos adatok sincsenek. Csak egy elnök tette be a lábát El Chorrilloba, és még csak nem is volt panamai. 2015-ben a VII. Amerika csúcstalálkozóra tett utazása során..

A diktatúráktól a „kábítószer elleni háborúig”

Délen megtörtént a polgári-katonai diktatúrákból a piaci és „alacsony intenzitású” demokráciákba való átmenet, Chile kivételével, amelynek elitje lesz a példa a globális hegemón hatalom számára. Augusto Pinochet egy évtizeddel tovább marad hatalmon, mint a legtöbb diktátor, akárcsak Alfredo Stroessner Paraguayban. A katonai vezetést megfogalmazó Kondor-terv mögött olyan gazdasági és geopolitikai projekt állt, amely a térség gazdaságait a neoliberalizmus irányelvei szerint irányította.

Ha Chilében, Argentínában, Paraguayban, Bolíviában, Uruguayban, Brazíliában vagy Peruban gyilkoltak, kínoztak és eltűntek, az a tőke új szakaszát akarta elősegíteni, útközben szinte minden forradalmi folyamatot lerombolva.

Kolumbiának nem volt szüksége államcsínyre, mert a kormányzó civileknek nem kellett alkotmányellenes szempontot bevésniük rezsimjükbe. Kolumbia egy olyan ország, amely tudta, hogyan kell szembe menni, mert míg a 21. század elején a régió az integráció és a népi folyamatok új ciklusába kezdett belépni, a dél-amerikai ország katonai bázisokkal telt meg és alkalmazta a tervet. A kolumbiai „háborút a kábítószer-kereskedelem ellen” vívták, ami nem más, mint a felkelők elleni küzdelem a társadalmi igazságosság jegyében.

„Délen megtörtént a polgári-katonai diktatúrákról a piaci és „alacsony intenzitású” demokráciákra való átmenet, Chile kivételével, amelynek elitje lesz a példa a globális hegemón hatalom számára.

A kábítószer-kereskedelmet nemhogy felszámolták, de megerősítették, sőt Alvaro Uribe kormányával az elnöki posztot is elérte. Ám ennek a háborúnak 8 millió áldozata, 7 millió lakóhely elhagyása és 10 ezer nyomorultja volt 2000 és 2015 között.

Mindezt anélkül, hogy beleszámítanák az ország vidéki részein félkatonai szervezetek által elkövetett merényleteket és mészárlásokat. A kolumbiai uralkodó osztályok még mindig büszkék „hazafias munkájukra”. Az amerikai katonák itt nemcsak „exportálható stratégiai erőforrásaik” védelmét vállalták, hanem a gyerekeket is bántalmazták. Legalább 53 kolumbiai lányt erőszakoltak meg amerikai katonák és vállalkozók, akik rögzítették a visszaéléseket és eladták a videókat. A kolumbiai igazságszolgáltatás nem emelt vádat a tengerészgyalogság ellen, mert az Egyesült Államok katonai bázisainak területén követték el ezeket a nemi erőszakokat.

Ez a tragédia a 21. század első évtizedeinek mexikóihoz hasonlítható.

A „kábítószer-kereskedelem elleni háború” első következtetése az, hogy a valóságban mindig is az emberek elleni háború volt.

Mexikóban az áldozatok száma 250 000 halott, 71 000 eltűnt, és több millió ember kényszerült lakóhelyét elhagyni. Ez a háború egy történelmi kifosztás csúcsa volt, kezdve az ország felének amerikai kisajátításával, egészen az 1994-ben kezdeményezett szabadkereskedelmi megállapodásoktól az új gyarmatosításig.

És a lista a mai napig tart, egyre hosszabb, zordabb lesz. A puccsok és a destabilizációs kísérletek halmozódnak és átfedik egymást: Honduras, Paraguay, Brazília, Bolívia. Senkata, Sacaba mészárlásai, whipálák elégetése. Berta Cáceres, Marielle Franco meggyilkolása. Chilében az elnyomás, a nem látó szemek, a megerőszakolt fiatal nők. Folytatódik a Venezuela elleni háborúban és az egyoldalú kényszerintézkedésekben.

Valójában a modern kalózkodás legutóbbi akcióját a britek hajtották végre, akik ismerik a témát, és milliárdos venezuelai aranytartalékot őriztek.

Középen Elliott Abrams amerikai diplomata tért vissza az elátkozottak sikátorából, hogy tovább támadja a népeket. Azok a mészárlások, amelyekért Közép-Amerikában felelős volt, kiérdemelte a „Venezuela elpusztítója” kitüntetést. Ezt a népet sokszor mészárolták le a múltban, utoljára Caracazo idején. Ebből a parázsból Hugo Chavez emelkedett ki, aki ellen minden lehetséges módszert bevetnének, hogy megdöntsék.

Ez a hosszú folyamat egy egész civilizáció hanyatlását tárja fel, amely emberi lények millióit taszítja a mélységbe, hogy a leggazdagabb 1%-a obszcén luxusban élhessen.

Ezen a bolygón kétezer milliárdos – általában a globális északi fehér férfiak – kétszer annyi vagyonnal rendelkezik, mint 4,6 milliárd ember (a népesség 60%-a). Ugyanakkor 700 millió ember él rendkívüli vagy mérsékelt szegénységben. Ezek egy egypólusú hegemónia meztelen figurái, amelyet két atombombával, több ezer napalmbombával és több száz államcsínnyel köveztek ki. Mert a hatalomnak meg kell mutatkoznia, mint a bombáknak Japánban, vagy mint a gazdagoknak a Forbes magazinban. Ezt is el kell hallgattatni, mint a napsütést, amely árnyékot hagy maga után.

Ugyanazok az árnyékok tartották fenn az amerikai birodalmat.

Azon a júliusi napon az új-mexikói sivatagban új korszak kezdődött a Szentháromság-teszttel. Oppenheimer sötét miszticizmusából értelmezte a Bhagavad Gita mondataival, de Kenneth Bainbridge, az első atombombák egyik tervezője, évekkel később a Harvard Fizikai Tanszékének vezetője volt az, aki felfogta az új imperialista színpad természetét.

A robbanás után Bainbridge Oppenheimerhez fordult, és azt mondta: „Oppy, most már mindannyian kurvaként eladtuk magunkat a sátánnak.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

(4268) Hurrá! Sikerült! Elértük a 1,5°C-t.

A posztok olvasása ingyenes, a hozzászólás csatolása ingyenes, a blog fenntartása nem.

 

Tibor bá’ fordítása online

 

2023 júliusa volt minden idők legmelegebb hónapja, 0,72 °C-kal volt melegebb az 1991-2020 közötti időszak júliusi átlagánál, és 0,33 °C-kal melegebb, mint az előző legmelegebb hónap, vagyis 2019 júliusa.

2023 júliusa 1,5 °C-kal volt melegebb, mint az 1850-1900 időszak átlaga, és ezzel elértük a Párizsi egyezmény által kitűzött értéket, ami alatt kellett volna tartani a Föld átlag hőmérsékletét.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4266) Mi mindenre képes a nő

 

Tibor bá’ online

Mi mindenre képes a nő, hogy felhívja a férfi figyelmét

 

Hogy a nők első számú kötelességnek érzik, hogy a férfiak figyelmét felkeltsék, az nem egy új megállapítás. Nem is lehet, mert már majom korunkban is így volt. Végül is, ameddig a történelemkönyvek vissza tudnak menni, a nők mindig is meg akar termékenyülni és ehhez iparkodtak kiválogatni a megfelelő férfit, elvégre a művelethez férfire feltétlenül szükség van. És persze a sok gyakorlásnak meg is volt a gyümölcse. A nők ezer módon tudják felhívni magukra a figyelmet. Ennek a figyelemfelkeltésnek azonban mindig is megvolt az érvényes divatja, stílusa és rítusa, amit a nőknek illet betartani. Ehhez a le nem jegyzett szabályokhoz minden generációs és az összes kultúra hozzáadott valamit, így aztán mára szinte művészi szintet ér el a nő-férfi kapcsolatteremtése, legfeljebb nem tudatosodik bennünk.

Példának okáért általános nézet, hogy a férfiak imádják a hosszú lábú nőket. Abban a percben, amikor erre a nők rádöbbentek, elkezdtek magas sarkú cipőket viselni a hozzátartozó rövid szoknyával, hadd lássák a lábaikat. A nők egyszerűen nem akarják, hogy népességcsökkenésből kifolyólag kihaljon az emberiség. Most persze kiröhögsz, de tudsz-e róla, hogy a megfigyelések szerint, a peteéréskor a nők átlagosan magasabb sarkú cipőt húznak fel a lábukra és rövidebb szoknyát öltenek magukra, mint egyéb más időben. Bizony-bizony, a nők a menstruációs ciklusuknak megfelelően, tudatalattitól hajtva (vagy talán tudatosan – a vita még folyik) megpróbálnak kihívóak lenni. Nem hiszel nekem, hát jó, figyeld meg a feleségedet, hogy a menzeszét követő 14. És 18. Nap között milyen ruhát vesz fel. Ne szólj neki, csak figyeld meg. Arcodra fog fagyni az a vigyor, amivel most engem kinevetsz. Tudod mit, a biztonság kedvéért figyeld meg a tinédzser lányod öltözködését. Pedig, ha rákérdezel, egészen biztos nem akar teherbe esni az érettségije előtt.

Most egy kicsit analizáljuk ki magunkat. Abban ugye egyetértünk, hogy nincs szebb, mint egy kemény, kerek női segg, amihez képzelj oda egy keskeny derekat. Na ez aztán döfi! Menjünk rajta végig még egyszer. Tehát keskeny derék, lapos has, nagymérető-kerek-és-könnyen-megmarkolható fenék a férfi ideál. Na persze a nők ezt az indokolatlan hím preferenciát már rég kiszúrták és a nyakukat törik, hogy gömbölydedségükre felhívják a figyelmünket. A XIX. Században a nők a szoknyájuk alatt fémabroncsot hordtak, hogy kihangsúlyozzák csípőjüket. Mit gondolsz kényelmes volt? Egy francokat, de mit számít a kényelmetlenség, ha a cél szent. Ja igen, dédanyáink fűzőkbe szorították magukat, hogy csökkentsék derékbőségüket és kihangsúlyozzák a derék és csípő közötti méretkülönbséget. Majd bele döglöttek – szó szerint – mert nem egyszer a bordájuk is elrepedt a fűzőbe erőszakolástól. Sőt, volt nő, aki az alsó bordáit sebészeti úton távolította el. (Hm, a plasztikai sebészed előhírnökei)

Legyünk tárgyilagosak, a női fűző összepréselte a belső szerveket, hátráltatta a légzést, ami alapot adott a gyengébb nem unos-untalan bekövetkező elájulásának. A kor elemzői szerint az elájulás abszolút biztosíték volt arra, hogy a célzott férfi figyelmét felkeltsék vele.

Aztán a nők azt is felfedezték, hogy a férfiak imádják a hosszú nyakat. Lehet, hogy ez nem igaz, én például a nők nyakát nem szoktam nézni, de ha egy muzeális film nézése közben a feleségem felvisít, nézd, milyen gyönyörű hosszú nyaka van Audrey Hepburnnek, akkor én is elkezdek a nyakakra koncentrálni. És a hosszú nyakat mi tudja kiemelni? Arany nyaklánc, pupák! És ki fizet az arany nyakláncért? Na jó, ezt a vonalat ne folytassuk. Minden esetre a japán gésák a nyakukat fehérre festik, pedig ők aztán tényleg tudják, mi kell a férfiaknak. Izé, hogy miért fizetik a legtöbbet.

Nem azért mondom, de egyes kelet afrikai törzseknél a fiatal lányok fizikai úton nyújtják a nyakukat, ilyen fémkarikákkal. A végeredmény a kulcscsont, és persze a nyak, totális deformálása. Ráadásul a kívánt férfi megfogása után a karikákat nem vehetik le, mert a nyakizmok képtelen lennének a fejüket a helyén tartani, és a nyakuk egyszerűen kitörne. Elég nagy ár egy kis figyelemfelkeltésért!

Egyébiránt megérkezhetünk a jelenbe és ide Európába, ahol a nőknek szánt magazinok teli vannak gyönyörű, fiatal, csupa csont és bőr lányokkal, akik aligha tudnának kihordani egy gyereket, de ez már egyáltalán nem szempont. A body piercing, tetoválás, és semmit se takaró ruhadarabok mind azt célozzák, hogy a mai fiatal férfiak figyelmét felkeltsék. Villamoson, buszon azt nézem, milyen kurva kényelmetlen lehet a has rész csupaszon hagyása, mert a nadrágot csak az isten tartja a helyén, tekintve, hogy a csípő legszélesebb részéig van letolva.

Persze nem ez a non plusz ultra. Nem láttam, csak hallottam, az igazán menő nők csiklója is át van bökve egy arany karikával, amihez piszokul passzol egy piercelt fityma. Lehet, hogy ma már nem a fogamzás elkerülésée megy ki a játék?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Jancsika második vendégposztja

Ez a poszt először 2011-ben jelent meg. Azóta a helyzet csak rosszabb lett. És, 12 év alatt semmit nem javítottak.

A magyar egészségügyi helyzetnek egy belső vetülete

Második körben megosztanám veletek néhány további gondolatomat a magyar egészségüggyel kapcsolatban, kezdve a való életből vett történettel.

1. Amint azt már az előzőekben említettem, 2005-ben diplomáztam, 2005 októbere és 2007 novembere között rezidensként dolgoztam a magyar egészségügyben. 2003-ig egy átlagos magyar rezidens fizetése a következőképpen nézett ki: Volt egy alap közalkalmazotti bér, ami a bértábla alapján alakult, ami kb. 80.000 forint nettót jelentett havonta. Erre jöttek különböző pótlékok és járulékok, pl. a nyelvvizsga pótlék, ami felsőfokú nyelvvizsga esetén 20.000 forint körüli összeg volt, veszélyességi pótlék és munkahelyi pótlék, ezek együttesen kb. 30.000 forintot tettek ki, plusz ebben az időben még minden rezidensnek lehetősége volt havonta 6 kiemelt ügyeletet is vállalni, amit a minisztérium fizetett, nem az adott kórház. Így, mivel a kórháznak mindegy volt, ezért a legtöbb intézmény kérdezés nélkül beírta a rezidensnek az ügyeleteket, függetlenül attól, hogy az illető valóban megjelent-e az ügyeleten vagy sem (szakorvosi felügyelet hiányában a rezidens érdemi munkát egyébként sem végezhet – elméletileg – úgyhogy az ellátás minősége szempontjából sem volt jelentősége, hogy az illető tényleg ügyelt-e). Ez kb. 180.000 nettóra növelte a rezidens bérét, így ha az illető a kórházban is vállalt néhány ügyeletet (ezen persze már kötelező volt megjelennie, hiszen a kórház fizette), akkor akár 200 nettó is lehetett a rezidens orvos bére. Mindezeket az ESZCSM fizette (a vállalt kórházi ügyeleteken kívül), vagyis a rezidens foglalkoztatása az egészségügyi intézménynek egy fillérjébe sem került, szívesen is fogadták a rezidens orvost, bárhova is akart menni dolgozni. Ez 2005-re annyiban módosult, hogy 6 helyett csak 3 ügyeletet lehetett beírni, és ebből is csak 1 volt kiemelt. 2006-ban tovább változott a helyzet, a szakmák nagy részétől megvonták a veszélyességi pótlékot (még az aneszteziológusoktól és a radiológusoktól is, pedig az előbbiek nap mint nap kezelnek súlyosan fertőző betegeket, az utóbbi szakma pedig állandó sugárveszélyben dolgozik), megvonták a teljes nyelvvizsga pótlékot (arra hivatkozva, hogy Magyarországon a betegek úgyis magyarul beszélnek, minek az orvosnak nyelveket beszélni – ezt szó szerint értsétek, mert ez állt a hivatalos indoklásban), a maradék három ügyeletet is elvették, vagyis lényegében maradt a havi 80 nettó, plusz egy-két szakmában kb. 20.000 forint munkahelyi pótlék.

Mostanság pályakezdő rezidensek beszámolója szerint 2008-ban a munkahelyi pótlék is ugrott, vagyis maradt a 80 nettó. Persze időközben a kórházak finanszírozása is romlott, ezért a rezidens nem tud ügyeletet vállalni, ezzel sem tudja kiegészíteni a fizetését. Azt még megjegyezném, ha egy orvos karácsony éjszaka elmegy ügyelni, kemény 500 forintos órabérért teszi azt. Hétköznap éjszakai ügyeletért 250 forint az órabér, persze a számok intézménytől és szituációtól függően változhatnak (céges számlázás, jól menő kórházak, stb.), de az én ismerőseim között ilyen pénzek mennek.

Vagyis öt év alatt havi 180-200.000 forintos keresetről fölfejlődtünk 80.000-re. Nesze nektek orvosi bérfejlesztés. Ehhez képest tavaly a Medical Tribune című újságban azt olvastam, hogy egy kezdő orvos 2006-ban minimum 235.000 forint nettót tudott hazavinni (ügyeletek nélkül), egy kezdő szakorvos bére pedig minimum 350.000 nettó. Forrás: Népszabadság. Nekem a mai napig vannak szakorvos ismerőseim, akik húsz év szakorvosi munka után se kapják meg a 100.000 forint havi alap nettót, és szintén 250-500 forintos órabérért ügyelnek.

2. Ügyeletek. A 250-500 forintos órabér mellett itt még megjegyezném, hogy a volt évfolyamtársaim között egyre többen vannak, akik havonta 17-18 ügyeletet is bevállalnak, az átlag kb. havi 12 alkalom. És persze ne felejtsük el, hogy Magyarországon az uniós és országos törvények ellenére sehol sem divat az, hogy az ügyeletes orvost reggel 8-kor hazaengedik pihenni, vagyis a munkamenet az, hogy reggel 8-kor bemegy az orvos dolgozni, 4 órakor bent marad ügyelni másnap reggel 8-ig, majd ismét lehúz újabb 8 órát délután 4-ig. Mindezt úgy, hogy pl. belgyógyászati osztályokon nem ritka, hogy egyetlen éjszakai ügyelet alatt 25-30 új beteg érkezik, plusz persze ott van a nemritkán százegynéhány intézeti ágy, az ezeken fekvő betegeket pedig szintén el kell látni.

3. Ha már az ügyeleteknél tartunk, szintén általános direktíva, hogy minden ügyeletes szakellátó intézményben az ügyeletes időszakban szakorvosnak kell lennie. A saját kollégáim beszámolói alapján ez ma Magyarországon az esetek mindössze 50-60%-ában teljesül, és az arány egyre romlik. Mind gyakoribb, hogy elsőéves, másodéves rezidens orvosokat vagy szakorvosjelölteket hagynak egymagukra úgy, hogy szakorvos még telefonon sem érhető el (vagy óriási „balhé” van belőle, ha az éjszaka közepén egy eset miatt fölhívják). Nem egy barátomra, közeli ismerősömre „húzták rá a vizes lepedőt” vagyis vonták be az engedélyét, vették el a diplomáját, indult ellene büntetőjogi eljárás azért, mert valami rosszul sült el, szakorvos nem volt sehol. Az intézetek ilyenkor persze nem büntethetőek, de valaki kell „bűnbaknak”.

4. A folyamatos kórházleépítéseknek köszönhetően mára a magyar egészségügyi rendszer hihetetlen kapacitásbeli gondokkal küszködik. A lakosság igényeihez mérten extrém kevés az aktív ágy, egyre több intézet kerül kilátástalan helyzetbe. Regionális ellátó központokban mára szinte mindennapos jelenséggé vált, hogy nincs se infúziós tű, se kötöző anyag, az alapvető gyógyszereket az osztályok egymástól „lopkodják össze”. A szakorvosi ellátásban olyan várólisták alakultak ki, amik szinte lehetetlenné teszik a gondos ellátást. Egy konkrét példa: egy ismerősöm észrevette, hogy az egyik anyajegye nőni kezdett. Időpontot kért a bőrgyógyászati szakambulancián, három és fél hónapra rá kapott volna időpontot. Szerencsére a tanácsomra elment egy magán bőrgyógyászhoz, ott kiderült: malignus melanomája (vagyis rosszindulatú festéksejtes daganata) van. Ez a betegség, ha idejében nem kapják el, az egyik legagresszívabb rákos megbetegedés, akár kb. 5 hónap alatt végez a betegekkel, ha nem távolítják el a daganatot még mielőtt áttétet adna. Szerencsére az ismerősöm „megúszta”, még nem volt áttét. Lehet, hogy életben sem lett volna három és fél hónappal később.

A kapacitások leépítése miatt egyre több a magánrendelő és egyre több a magánrendelésre járó beteg. Mára megszokottá vált, hogy az egyébként egészségügyi hozzájárulást fizető betegek 4-5000 forintokat kiadnak egy 15 perces szakorvosi vizsgálatért, majd a szakorvos hozzájárulásával az intézet infrastruktúrájában gyógyíttatják magukat soron kívül. Vagyis nem kevés plusz kiadásukba kerül, hogy hozzájussanak ahhoz az egészségügyi ellátáshoz, amit egyébként már kifizettek a TB járulék megfizetésével.

5. Annak ellenére, hogy a mindenkori egészségügyi kormányzat fennen hangoztatja: tisztában van az egészségügyi munkaerőhiánnyal és mindent megtesz ennek kompenzálására, a gyakorlatban pont ellentétes tendencia figyelhető meg: egyre nehezebb szakorvosi képesítést szerezni. Például, az ugyan igaz, hogy az orvostudományi egyetemre felvett hallgatók létszáma az elmúlt 10 évben kb.  megháromszorozódott (korábban egyetemenként 180-200 hallgatót vettek fel egy évben, ma 450-500-at csak az államilag finanszírozott magyar képzésbe), de ezeknek 2/3-a kihullik, mivel a képzésüket csak az első három, elméleti évben tudják megoldani, klinikai gyakorlóhely, egyetemi intézet nincs elég, vagyis bár fölvesznek 500 embert első évben, negyedévre csak kb. 160-170 marad, ugyanúgy, mint 10 évvel ezelőtt – csakhogy 10 évvel ezelőtt 10-szeres túljelentkezés mellett eleve csak 160-170 embert vettek fel. Ez nem csak hiábavaló gyakorlat, de fölöslegesen költséges is, hiszen az orvostudományi képzés félévenként több mint egymillió forintba kerül (ismereteim szerint az ELTE-n 1,8 millió most egy félév), vagyis ha a felvettek 2/3-át negyedévre kirúgják az egyetemről, akkor a rájuk költött pénz teljesen kárba vész. Visszatérve a szakképzésre: 2005-ben az én területi grémiumomban (szakmai területi egység) összesen kb. 230 rezidensi hely volt, vagyis bőven volt hely minden, abban az évben végzett friss diplomás orvosnak (172-en végeztünk az évfolyamon), mára ennek kb. a fele maradt meg vagy még kevesebb. Erre tipikus példa, hogy a radiológiára 2005-ben 5 hely volt, 9 jelentkezőből végül 4-et vettek fel (a másik 5 ember máshova is nyert felvételt, és inkább a másik helyet választotta), idén 2 hely van és 40 jelentkező. Vagyis egy egyébként perifériának számító szakmába is hússzoros túljelentkezés van, mivel egyszerűen nincs elég rezidensi hely.

6. Ha jól emlékszem 2007 volt az az év, amikor az éppen regnáló kormányzat egyetlen tollvonással egész egyszerűen feloszlatta a Magyar Orvosi Kamarát. A kamara ugyan újjáalakult és most is több mint tízezer tagja van, de a jogosítványai alapján körülbelül a Hobbihorgászok Egyesületével azonos jelentőségű és súlyú szervezet. A magyar rendszerben egyetlen nyikkanás nélkül be lehetett szüntetni a szakma érdekegyeztetésének és kollektív fellépésének legfontosabb szervezetét, funkcióit azóta az ESZCSM látja el – megjegyzem, sokkal rosszabbul. Persze most, ha jól hallom, a Fidesz ismét szeretné bevezetni a kötelező kamarai tagságot. Kíváncsian várom a dolog további fejleményeit.

7. A bérezésről egy kicsit nagyobb aspektusban. Nemrégiben egy magyarországi szociológiai kutatócsoport készített egy munkaerőforrás-felmérést a magyar orvosok körében. Az egyik vizsgált tényező az volt, mekkora az a havi nettó jövedelem, ami mellett egy szakorvos ma egyrészt nem akarna máshova menni, másrészt nem fogadna el paraszolvenciát. A válaszadók által adott számok átlaga kb. 450.000 forint volt. Na, ezt számoljuk végig.

Magyarországon ma kb. 30.000 szakorvos dolgozik. Ha mindegyiknek kb. 6 millió forintot adunk egy évben (450.000×12 plusz ügyeleti pénz, 13. havi stb.), az ugye nettó 180 milliárd éves költség. Ha az ápolók, beteghordók, más egészségügyben dolgozók bérezésére is hasonló összeget fordítunk (akik ugye többen vannak, de kevesebbet is keresnek), az 360 milliárd. Összehasonlításképpen ma az egészségügyi kassza valahol 1400 milliárd forint körül van, csak a gyógyszerkassza kb. 320 milliárd forint. A gyógyszerkasszáról tudni kell, hogy mivel szinte 100%-ban arra költjük, hogy a külföldi gyógyszergyárak extraprofitját finanszírozzuk belőle, ezért ha csak annyit csinálnánk, hogy a Magyarországon használt gyógyszereket magyar állami nonprofit gyárakban gyártanánk, ezt az összeget valószínűleg teljes egészében meg lehetne takarítani, hiszen a gyógyszerkassza mellett a gyógyszerek nincsenek ingyen, a jelenleg az állami támogatáson felül fizetett áruk bőven fedezné a nonprofit előállításuk költségeit, sőt, személyesen az a véleményem, hogy még az a pénz is többszöröse annak, amennyiért egyébként elő lehetne állítani ezeket a szereket. Vagyis volna itt pénz bőven a szakellátási személyzet bérezésére, csak nem arra fordítjuk, hogy a magyar ellátó hálózatot fenntartsuk belőle, hanem arra, hogy külföldi befektetők zsebeit tömjük.

De hogy a dolgot egy kicsit más szemszögből is megvilágítsuk, auditur et altera pars (vagyis hallgassuk meg a másik fél véleményét is): Azért nem kell az orvosokat olyan nagyon sajnálni.

1. Mára nem egy olyan magas szintű egészségügyi szakintézményről tudok, ahol az alábbi algoritmus szerint „gyógyítják” a betegeket: Műtét kellene? 200.000 ennek vagy annak az orvosnak. Nincs? Akkor a kedves beteg mehet a másik  (jóval gyengébb színvonalú) területi  kórházba, majd ott csinálnak vele valamit. Valamilyen szövődmény lépett fel az egyik osztályos beteggel, újra kéne műteni? Újabb 200.000. Nincs? Akkor passzoljuk le a kisebb kórháznak.

2. A saját tapasztalatomból láttam, hogy bizonyos gyógyszerek propagálása Magyarországon ma így történik: Bemegy a gyógyszerügynök az intézetvezetőhöz. Ott az intézetvezető elmondja, hogy hát, kedves uram, akkor a cégük átutal 500.000 forintot erre meg arra az alapítványi számlára, azután ennek meg annak a kollégának az ilyen meg olyan szakmai utazását fedezni szíveskednek, utána garantálom, hogy még annak a betegnek is felírjuk a gyógyszert, akinek semmi szüksége nem lenne rá. Volt olyan eset, hogy az adott gyógyszer egyáltalán nem hatott, de a szakorvosok csak akkor írhattak fel más, hatásos készítményt, ha a beteg már negyedszer jött vissza. Ilyenkor egy-két szakorvos halkan megjegyezte: a professzor úr ajánlásával.

3. Nemrég megkérdeztem egy kollégámat, hogy készül-e áttelepülni külföldre. Azt mondta nem, méghozzá azért nem, mert gondoljam végig, ha ő naponta csak kétszer műt, és minden műtétért csak átlagosan 100.000 forintot kap (pedig ahol dolgozik, volt már egymillió forintos „para” is), akkor az havi 20 munkanappal számolva összesen négymillió forint havonta. Ennyit a büdös életben nem keresne meg egyik európai országban sem, akkor meg minek menjen el?

Szóval mindent összefoglalva, a helyzet szerintem a következő. Magyarországon az orvosi szakmai közösség és a mindenkori egészségügyi kormányzat között egy nagyon érdekes, soha ki nem mondott és le nem írt, de tökéletes kis „összeesküvés” működik (no nem gyakorlati értelemben, nem arra gondolok, hogy Nagy Testvér lebratyizott a professzorokkal). Az orvostársadalmat megosztja a paraszolvencia belülről rohasztó, elfogadhatatlan rendszere, mivel a szakma „krémje”, szakmai-hierarchális szempontból vezető néhány százaléka olyan pénzeket szakít etikátlan (de nem illegális!) módon, hogy nem érdekli sem a betegek ellátásának színvonala, sem a többi orvos munkakörülményei. Így aztán Magyarországon az orvosok soha nem tudtak és soha nem is fognak tudni egységesen fellépni akár a maguk, akár a betegek érdekében. Emlékezzünk rá: 2008 a sztrájk éve volt, sztrájkolt a MÁV, sztrájkolt a BKV. Orvosi sztrájkról ebben az évben egyről sem tudok, volt ugyan néhány szórványos eset korábbi évekből, de ezeknek többnyire olyan precedensértékű perek lett a vége, amit azóta se vesz figyelembe a kutya se (fizessék ki az ügyeleti pénzeket, stb. stb.). Általános összefogásra az orvostársadalom Magyarországon egyszerűen nem képes, mivel itt van neki a paraszolvencia, amit a mindenkori egészségügyi kormányzat színleg ellenez ugyan, de valójában semmit nem tesz ellene, mivel tudja, ha felszámolnák a paraszolvenciát, a magyar egészségüggyel nem tehetnék meg azt, amit az utóbbi időben megtettek. Cserébe azért, hogy a kormányzat elnézi orvosainknak ezt a kis „piramisjátékát”, a kormányzat szabad kezet kap: emberi-etikai-orvosi szempontok figyelembevétele nélkül dönthet szakmai kérdésekben, leépíthet, forrást szűkíthet, pusztíthat az ellátórendszer és így a magyar állampolgárok egészségének kárára; sőt, még olyan nyilvánvaló pofátlanságokat is közzétehet a napi sajtóban, mint a fent említett, Népszabadságban megjelent szemérmetlen hazugság.

Mi a megoldás? Ha én lennék az egészségügyi miniszter, a következőket tenném: Államosítanám a teljes magyar ellátórendszert és szigorúan állami, nonprofit, 100%-ban átlátható monopóliumokat vezetnék be minden, az egészségüggyel kapcsolatos eszközigény beszerzésére. Csak állami gyárakban gyártatnék mindent, ezzel elkerülhető lenne, hogy a pénz nagy része egy az egyben külföldi befektetők zsebébe kerüljön. Ezzel olyan mennyiségű pénzt lehetne megtakarítani, hogy a jelenlegi keretből bőven jutna az orvosok normális finanszírozására és az ellátórendszer fenntartására. Cserébe a magyar orvostársadalomtól elvárnám, hogy számolja fel a paraszolvenciát, és nagyon szigorú törvényekkel büntetném azt, ha valaki mégis elfogadja.

A probléma ezzel természetesen az, hogy ez egy szocialista modell, Magyarország pedig egyrészt ma már nem szocialista ország, másrészt az Európai Unió tagja, ami egy pillanatig nem hagyná, hogy ilyen folyamatok induljanak be akár egyetlen tagállamában is. Ugyanis az Unió mögött nem az állandóan hangoztatott, örömódás, csodás együttlétet látom, hanem minden eddiginél magasabb szintre emelt pénzügyi szuperkorporációkat, lobbi erőket és gazdasági érdekeket. Az Unió fő célja, hogy a tagországok nemzetgazdaságát és társadalmait minél jobban és jobban kiszolgáltatottá tegye az új, globális pénzügyi érdekeknek.

A végére még valami: A latin és magyar írásmódok problémája egy nagyon érdekes létező-nem létező szemléletváltás kérdésére vezethető vissza. Klasszikusan az ún. patriarchális orvostudományban az orvos nem csak dolgát végző szakember, de bizonyos értelemben a beteg életével rendelkező, társadalmilag felsőbb személy, vagyis joga és kötelessége, hogy a beteg felett álljon. Ebben a rendszerben az orvos azért beszél latinul, hogy a beteg ne értse, és ez ebben a rendszerben így is logikus. Persze ma az orvos-beteg kapcsolatban ezt a modellt – elméletileg – felváltotta az ún. tájékozott beleegyezés elve, vagyis az orvosnak kötelessége, hogy a beteg számára érthetően és áttekinthetően végezze a munkáját. A magyar orvostársadalom a maga hierarchikus, ódivatú berendezkedése miatt nagyon nehézkesen fogadja el ezt a modellt, sőt, az egyetemről mostanság kikerülő orvosok jó része is teljes egészében elutasítja ezt. Hogy ez mennyire baj, azt mindenki maga döntse el. Én a közérthetőség és a tájékozottság mellett vagyok, egyszerűen csak azért, mert egy olyan rendszerben, ahol mindenki tájékozott, nehezebb visszaélni bárki helyzetével, illetve könnyebben, hathatósabban lehet egészségügyi nevelést végezni, ami szerintem az orvosi munka legfontosabb és egyben leghatásosabb módszere. Mindkét rendszer tud jól és rosszul is működni, én az utóbbi proponálom, a nemzetközileg elfogadott modell mindenképpen a tájékozott beleegyezés mellett teszi le a voksát, de hát sajnos a mai nemzetközi modellekben nagyon sok nyilvánvaló hülyeség is van.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(2192) Angol viccek

Tibor bá’ online

 

Valamikor Budapest volt a viccek fővárosa. barátom Sydney-ben 40 éven át volt a társaság közepe. Semmi mást nem csinált, mint a régi magyar vicceket lefordította angolra. A magyar vicceknek nem volt párja. A legszörnyűbb Rákosi rezsim közepette is egyre-másra születtek a jobbnál jobb politikai viccek. Hogy újabban nincsenek viccek az szinte megmagyarázhatatlan. Nekem az a feltételezésem, hogy az ország népe, a budapesti lakosok szarabbul érzik magukat mint Rákosi alatt, hogy már viccet gyártani sincs kedvük. — És akkor miért ezek az angol viccek? Be akarom mutatni, hogy az angol észjárás mennyire működik másképp, mint a magyar. Ezt elsősorban onnan lehet észrevenni, hogy az utolsó mondat elején se tudod előre kitalálni, mi lesz a poén.

I.) Éjjel 1 órakor egy rendőre megállít egy idős férfit, és kérdőre vonja, hogy mit csinál ilyen későn az utcán? A férfi azt állítja, hogy egy előadásra megy, ahol kioktatják az alkohol káros hatásáról. Na ne már – így a rendőr – és aztán ebben az időben ki a fene tartja azt az előadást? A feleségem – válaszolt a pasi.

II.) Egy idős hölgy elmegy a papjához és elpanaszolja, hogy van két papagáj tojója (nőstény), de azok állandóan azt kiabálják, hogy „kurvák vagyunk, nem akarsz megdugni?” Hát ez szörnyű – mondja a pap – de van egy ötletem. Nekem van két hím papagájom, akik egész nap a rózsafüzért morzsolgatva imádkoznak. Zárjuk őket össze, majd azok leszoktatják a tojókat a  ronda beszédről. Másnap az idős hölgy elviszi a két papagáját, amelyeket a pap egyből berak a hímek kalitkájába, ahol azok elrikkantják magukat: „Kurvák vagyunk, nem akarsz megdugni?” – Erre az egyik hím papagáj ledobta a rózsafüzért és elrikkantotta magát – hagyd abba, isten meghallgatta az imánkat.

III.) Egy chicagói férfi készült át repülni a napos Floridába, de egyedül kell mennie, mert a feleségét az utolsó pillanatban behívták a munkahelyén egy napra. Megérkezése után a férfi a szállodából e-mailt akart küldeni a feleségének, de nem találta a papírt, amire felírta címét, így aztán megpróbálta emlékezetből beírni a címet. Sajnálatos módon az elírt cím is kiment valakihez, pontosabban egy idősebb nőhöz, aki éppen az előző nap özvegyült meg. Mély fájdalmában a csöngetésre megnézte a számítógépet, ahol volt egy bejövő levél, amit elolvasva elájult és hanyatt vágódott a padlón. A zajra befutott a szobába a fia és a lánya, a lánya élesztgetni kezdte, míg a fia megnézte az üzenetet, ami így szólt: Drága kis feleségem, sikeresen bejelentkeztem, minden el van rendezve, várom a holnapi érkezésed. Szerető férjed. U.i. Itt aztán jól befűtöttek.

IV.) A temetkezési szertartás befejezése után két segéderő felemelte a koporsót és megindult vele a kripta felé, de az elől menő rosszul vette a kanyart, a koporsó a kripta bejáratába ütközött. Az ütközés után a koporsóból egy mély sóhajtás hallatszott. Kinyitották a fedelet, és meglátták, hogy az elhunyt feleség csak tetszhalott. Öt évvel később a nő újra meghalt. A temetési szertartást ugyan abban a temetőben végezték, de még a segédkezők is ugyanazok voltak. A szertartás után felemelték a koporsót és megindultak a kripta felé, mikor is a férj hangosan utánuk kiáltott – óvatosan a kanyarban!

V.) Az utcán egy taxit leintett egy apáca, majd beszállt. Ettől a perctől kezdve a sofőr nem tudja levenni a szemét az apácáról. Egy idő után megszólalt az apáca – fiam mért nézel rám ilyen feltűnően? – A sofőr így válaszolt: Tisztelendő anyám nem merem elárulni. Csak ki vele – így az apáca, nincs olyan, amit én már nem hallottam volna. Tisztelendő anyám egész életemben szerettem volna egy apácával csókolózni. Vágyad teljesítésének nincs semmi akadálya, de van két feltételem: nem lehetsz nős és katolikusnak kell lenned. Tisztelendő anyám én katolikus vagyok és nincs feleségem. Akkor fiam fordulj be ebbe a mellékutcába. Néhány perc csókolózás után a taxi folytatta az útját, de a sofőr hangos zokogásba kezdett. Mi a baj fiam – kérdezte az apáca. Tisztelendő anyám nagy az én bűnöm, mert hazudtam. Nős vagyok és zsidó. Semmi baj fiam, mert én Kálmán vagyok és egy jelmezbálba tartok.

VI.) A városba lóháton érkezett egy cowboy, megállt, a kocsma előtt bekötötte a lovát, bement a kocsmába, hogy csillapítsa szomját, ezért rendelt egy korsó sört. Ez után kiment a lovához, de annak csak hűlt helyét találta. Visszament a kocsmába, kért még egy korsó sört, elővette a coltját, kettőt a levegőbe lőtt majd megszólalt – mire ezt a korsó sört megiszom, ha nem hozzák vissza a lovamat azt fogom csinálni amit tegnap Texasban tettem. Csodák csodájára, mire megitta a sört a ló visszakerült a helyére. Felült a lovára, de a kocsmáros még utána kiáltott – áruld már el, Texasban pontosan mit csináltál? Mit csináltam? Hát mit csinálhattam volna? Gyalog mentem haza.

Tudom ezek vérszegények voltak a magyar mérce szerint. Le4gyen akkor itt egy ízig-vérig magyar zsidó vicc. Kohn lefekvés után forgolódik az ágyában, nem tud elaludni. A felesége kérdezi, hogy mi a baja? Szemben a Grünnek tartozom 100.000 forinttal, amit holnap reggel meg kellene adnom, de nincs egy vasam se. Erre Kohnné kinyitja az ablakot és átkiabál Grünnek: Grün úr. Mit akar Kohnné asszony – kérdezett vissza Grün. Úgy tudom, hogy a férjem tartozik magának 100.000 forinttal. Igen. És holnap reggel kellene megadnia. Igen. Vegye tudomásul, hogy nem fogja megadni. – és ezzel becsukta az ablakot. Na látod fiam – szólt a férjéhez – most majd ő idegeskedik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2627) Uram, Ön nyert!

Tibor bá’ szatirikus online

 

A Kárpát-medence közepén elterülő magyar honban, aki még nem kapott olyan névre szóló színes nyomtatványköteget, melyben értékes díj megnyeréséről tájékoztatták, nos az nem számít igazi, törzsgyökeres, ízig-vérig piacgazdasági fogyasztónak. Bocsánat, fogyasztónak. Így, félkövéren szedve, mert ez a minimum. Ha történetesen te vagy az, aki ilyenben még nem részesültél, ne kapj a szívedhez és ne kapkodj levegő után, az egész csak idő kérdése és rád (is) sor kerül. De ha tényleg nem kaptál, akkor elmondom, mire számíthatsz. A dolog azzal kezdődik, hogy kapsz egy névre szóló, nagyalakú borítékot, amiből mindenféle színes nyomtatvány potyog ki. Kapkodod a fejed, mert elég nehéz kiigazodni rajtuk. Az viszont egyre világosabb, hogy személy szerint . . . valahogy így: Ön, kedves Gyanútlan János NYERT, megnyerte cégünk fődíját a 626-os meggypiros MAZDÁT.

Mivel az eddigi tapasztalataid szerint mindig más nyer, sohasem te, ezért nem akarsz hinni a szemednek. Forgatod a pa­pí­rokat erre meg arra. Semmi kétség, itt van feketén-fehéren Önt kedves Gyanút­lan János (aki ugye te vagy) nyertesnek választotta ki a számítógép. Az áldóját! Bözsi – üvöltesz ki a konyhába – Bözsi, gyere már! Nyertünk, érted, nyertünk. Idenézz!

Ön kedves Gyanútlan János MEGNYERTE az első fordulót. Te, mi van ide írva ezekkel a bolhapöcs betűkkel? Az első fordulót? Igen, az elsőt. Na de akkor lehet, hogy van még hátra második forduló is? Kezd a dolog gyanús lenni. Forgatod tovább a papírokat. Az egyik kartonlapra fel van ragasztva egy autókulcsszerű valami. Idegesen letéped, alatta felírat: kedves Gyanútlan János ez az Ön nyeremény gépkocsijának a kulcsa. Ne bomolj Bözsi, itt a kocsi kulcsa. Jól van apukám, de hol van a kocsi?

Olvassátok tovább, lassan bontakozik ki a kép. Az alig megfejthető, meglehetősen rafinált fogalmazásból valahogy kiderül, nyertetek ugyan, de még nem egészen. Ahhoz, hogy egészen biztos ti nyerjétek meg ezt a 16-szelepes, 4WD-os, injektált, szervo csodát, full extrával, nos, ahhoz kell még tenni egyet és mást. Ez az „egyet és mást” kivétel nélkül, minden esetben tartalmaz egy fontos, mondhatnám nélkülözhetetlen közös elemet, és pedig azt, hogy fizetni kell. Igen, kedves Gyanútlan János, ha nyerni akarsz, akkor előbb rendelned kell a cégtől egy háromsebességes, kézi meghajtású citromfacsarót 2999 forintért + posta költség. Ne orrolj meg rám, de az egyszerűség kedvéért én ezt a 2999 forintos árat mostantól 3000-nek fogom szólítani. Tehát, ha részt akarsz venni a számítógépes ajándéksorsolás harmadik, egyben utolsó fordulóján, akkor 3000 forintért meg kell venned a cégtől a már említett háromsebességes, kézi citromfacsarót.

A helyzet az, hogy ez a háromsebességes, kézi meghajtásos citromfacsaró elég hülye, és persze elég felesleges egy jószág ahhoz, hogy az embernek ne menjen ki könnyen a fejéből. Így aztán beugrik, hogy négy hete pont ezt hirdették a „Tökkel ütöttek szuper infója” elnevezésű újságban, de csak 1999 forintért, vagyis pontosan egy ezressel olcsóbban. De ez semmi! A Király utcában, úgy két hete megnyílt a 26 ezredik kínai üzlet (amelyekben a hivatalosan itt tartózkodó 6000 kínai szolgál ki), ahol a tulaj 980 forintért akarta ránk sózni ugyanezt a citromfacsarót, amikor bementünk egy kis terepszemlére. Ráadásul az négysebességes volt, meg négy ke­rék­meghajtásos, és ha jól emlékszem leofilizált volt a fogantyúja. Ebből aztán röhögve következik, hogy a Mazda megnyerésével ijesztgető cég pontosan 2200 forinttal kér többet egyazon termékcsalád korábbi változatáért, mint a ferde szemű. Nem kell tehát csodálkozni, hogy azóta már két kézigránátot is bedobtak az ablakán (ismeretlen tettesek, ismeretlen típusút).

Nem akarom megvédeni a fajgyűlölőket, sem pedig a kézigránát dobálókat, de valahogy nem tartom helyesnek, ha a munkanélküliből kényszervállalkozóvá előlépő magyar állampolgár képtelen százezer forint hitelt kapni egy kóceráj megnyitásához. Ezzel szemben sok ezer kínai, sok ezer kilométerről simán beszivárog, rendszerint törvénytelenül, amihez néhány magyar tolmács, jó tippeket adó zugügyvéd és persze lefizetett rendőrtisztek boldogan adnak segítséget.

Uram, Ön nyert! De nem egy Mazdát, hanem némi tapasztalatot. Rádöbbent milyen olcsón megszámítják Önnek azt a totálisan felesleges kínai mütyürt, amit az isten tudja, miért hívnak eurófacsarónak. Már rég tudjuk, hogy a piacgazdaságban nem termelni, hanem eladni a kunszt. Trükk tehát van elég, amiket mi szép sorban megtanulunk. Aztán majd, ha minden trükköt megtanultunk, kiegészítjük néhány törzsgyökeres magyar trükkel és megépítjük saját hungarófacsarónkat. Cserébe a szegedi paprikagyártást átengedjük a dél-amerikaiaknak, majd a készterméket visszaimportáljuk, ha kapunk hozzá bizonylatot, hogy tartalmaz megfelelő mennyiségű aflatoxint.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4264) Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Tibor bá’ online

 

A nyugati narratívából soha sem hiányzik az „agresszor” jelző, ha az Orosz Federációról van szó. Vajon, ez a megbélyegzés helyénvaló-e?

(sz: 1933.02.11.)

2013-ban az Európai Unió sürgette Ukrajnát, hogy írjon alá szabadkereskedelmi megállapodást vele. Oroszország, amely Ukrajna legnagyobb kereskedelmi partnere volt, pénzügyileg kedvezőbb ellenajánlatot tett, és kevesebb politikai megszorítást kötött ki. Akkor Viktor Janukovics ukrán elnök elutasította az uniós megállapodást.

Az Egyesült Államok a német titkosszolgálattal, a BND-vel együtt hosszú távú kapcsolatokat ápol a nyugat-ukrajnai jobboldali csoportokkal, amelyek korábban együttműködtek a náci Németországgal, és a német Wehrmachthoz tartoztak. A CIA újraaktiválta ezeket a csoportokat, és színes forradalmat indított be Kijevben.

Ez a forradalom polgárháborúhoz vezetett, mivel a kelet-ukrajnai etnikai oroszok nagy része elutasította a nyugat-ukrajnai kisebbség által beiktatott új rezsimet. Az ukrajnai oroszok elvesztették az uralmat eredeti területeik többsége felett, de legyőzték az ukrán hadsereg megmaradt részét.

2015 a konfliktus elakadt, aláírták a minszki megállapodásokat, amelyek alapján Ukrajnát föderalizálni kellett volna, de Ukrajna elakadt a végrehajtásban. Eközben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az ukrán hadsereg visszaállítására és felfegyverzésére használta fel az időt.

2021-re Ukrajna készen állt a Luhanszki és Donyecki Népköztársaság megtámadására. Oroszország aktiválta hadseregét, és figyelmeztetett, hogy adott esetben be fog avatkozni. Ezt követve leállították az ukrán támadás közelgő megindítását.

2022 elején az Egyesült Államok zöld utat adott az ukránoknak, hogy megindítsák régóta tervezett támadásukat. Oroszország közbelépett, és megkezdődött a jelenlegi háború.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4263) Golf áramlat

Tibor bá’ fordítása online

Az Atlanti-óceánt a keringés összeomlása fenyegeti – ez még nagyobb éghajlati káoszt jelenthet Európa-szerte

Szerző: Robert Marsh, az óceánográfia és az éghajlat professzora, a Southamptoni Egyetemen

A halálos hőhullámokról szóló hírek közepette az északi féltekén egy egészen nagyobb léptékű éghajlati katasztrófa ijesztő kilátása is felmerül. A Nature Communications-ben megjelent új eredmények azt sugallják, hogy az Atlantic meridional overturning circulation (AMOC) aminek a Golf áramlat egy része, a következő néhány évtizedben – talán még az elkövetkező néhány évben  – összeomolhat, ami még szélsőségesebbé teheti az európai időjárást.

Az AMOC egy olyan áramlatrendszert jelent az Atlanti-óceánon, amely a meleg vizet észak felé viszi, ahol aztán lehűl és elsüllyed.Ez a fő oka annak, hogy Európa éghajlata évezredek óta stabil, még akkor is, ha nehéz elhinni, hogy a mai kaotikus nyár a stabilitás része.

Sok a bizonytalanság ezekben a legújabb előrejelzésekben, és egyes tudósok kevésbé vannak meggyőződve arról, hogy az összeomlás közeleg.Az AMOC is csak egy része a tágabb Golf-áramlat-rendszernek, amelynek nagy részét a szelek hajtják, amelyek akkor is fújnak, ha az AMOC összeomlik.Tehát a Golf-áramlat egy része túléli az AMOC összeomlást.

De már évtizedek óta tanulmányozom az atlanti áramlatok és az éghajlat közötti összefüggéseket, és tudom, hogy az AMOC összeomlása még nagyobb éghajlati káoszhoz vezetne Európa-szerte és azon túl .Ez  egy olyan kockázat, amellyel érdemes tisztában lenni.

Az AMOC segít melegen és stabilan tartani Európát

Annak értékeléséhez, hogy az AMOC milyen mértékben befolyásolja az Atlanti-óceán északkeleti részének klímáját, gondold át, mennyivel van melegebb Észak-Európában, mint máshol, hasonló szélességi körökben. A következő térképek azt mutatják, hogy a felszíni levegő hőmérséklete hogyan tér el az átlagtól az egyes szélességi fokokon, és kiemelik a meleg és hideg foltok mintázatait a bolygó körül:

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(4262) Autentikus jelentés

Tibor bá’ fordítása online

A NY Times cikkét Charlotta Gall írta, aki időnként valósághű riportokat hoz össze az ukrajnai földről.

Az ukrán katonákkal készült interjúk és egy közelmúltbeli támadásról készült katonai megfigyelés felvételeinek áttekintése azt jelzik, hogy sok ukrán egység súlyos veszteségeket szenved el.

Egy különleges hadműveleti kiképzéssel rendelkező csoport, amelyet a múlt hónapban az orosz állások megrohanására vezényeltek be a front nyugati részén található faluba. A négy napos támadás során olyan súlyos veszteségeket szenvedett, hogy sikertelenül kellett visszavonulniuk. Miután az első napon páncélozott járműveiket nagyrészt megsemmisítették a tüzérségi csapások, felülvizsgálták azt a tervüket, hogy gyalog közelítsék meg a falut egy elaknásított fasoron keresztül.

Az ukránok aknamentesítő robbanóanyagokkal megtisztítottak egy keskeny ösvényt, amin keresztül az első katonák elérték az orosz állásokat és beugrottak egy árokba. Az eseményről készült drónfelvételek mutatták meg, mi történt ezután. Hirtelen robbanások voltak a lövészárkok belsejében, és más csapások értek katonákat a fasor szélén. A videófelvételt a The New York Times ellenőrizte. „A lövészárkokat elaknázták” – mondta a rohamparancsnok, aki a Voskres hívójelet használja, ami a Feltámadás rövidítése. „A srácaink elkezdtek ugrálni a lövészárokban és felrobbantak” – tette hozzá. Az orosz erők figyelték, és távolról felrobbantották az aknákat – mondta.

Azokat, akiknek sikerült elkerülniük az aknákat, több orosz kamikaze drón támadta meg. „Úgy tűnt, mindenre van egy drónjuk” – mondta. „Az oroszok felszerelése miatt ez olyan volt, mint a lehetetlen küldetés.”

Az ukrán „ellentámadás” megindítása óta az orosz védelmi minisztérium átlagosan napi 710 ukrán áldozatról számolt be. Az Egyesült Államok és ukrán meghatalmazottjai ezeket a katonákat küldte csatába, jól tudva, hogy az „ellentámadásnak” nincs esélye bármit is nyerni. Ahogy a Wall Street Journal egy hete írta: Amikor Ukrajna idén tavasszal megindította nagy ellentámadását, a nyugati katonai tisztviselők tudták, hogy Kijev nem rendelkezik megfelelő kiképzéssel vagy fegyverrel (lövedékektől a harci repülőgépekig) ahhoz, hogy kiszorítsa az orosz erőket. De abban reménykedtek, hogy az ukrán bátorság és találékonyság mindent megold.

A nagyrészt képzetlen behívottak középszerű felszereléssel, nem létező tüzérséggel és légi támogatással szándékosan olyan harcba lettek hajszolva, amelyben esélyük sem volt a győzelemre vagy a túlélésre. Kegyetlen politika volt. Ezt mindvégig tudták azok, akik lökdösték őket, és bárki, aki katonai képzettséggel és hadtörténeti ismeretekkel rendelkezik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(1984) Hat lehetetlen dolog reggeli előtt

Tibor bá’ online

 

k137Lewis Wolpert-nek 2006-ban a fenti címen jelent meg a hitről szóló könyve, ami akkor nyomban megrendeltem (ha jól emlékszem, 15 font volt az ára + postaköltség), de csak most jutottam oda, hogy el is olvassam. A könyv cím Lewis Carroll-tól származik, akinek Alice Tükörországban könyvében elhangzott párbeszéd idézése. Alice arról panaszkodik, hogy lehetetlen dolgokat nem tud elhinni. Erre válaszolja a Fehér Királynő, hogy ő reggeli előtt hat lehetetlen dolgot is elhisz.

Az istenhívők jól sejtik, Wolpert maga ateista és nem érti, hogy lehetetlen dolgokat miért hisznek el a hívők. Ez az értetlenség vezetett oda, hogy mint evolúciónista biológus megvizsgálja miért hiszünk, mert annak fejlődéstörténeti okainak kell lenni. Végül is nem létezik olyan emberi társadalom, amely ne a hit köré épült volna. Hogy az ördögben lehet „lehetetlen” dolgokba hinni. Ó, az könnyű, van, aki még reggeli előtt elhisz hat lehetetlen dolgot.

Wolpert a 13 részre osztott könyvében világosan kifejti, hogy az ember hisz, mert a gének által erre van beprogramozva az agy. [Az én, 20 évvel korábbi meghatározásom szerint, az ember determinált a hitre] Wolpert külön foglalkozik a vallásos hittel, a paranormális hittel, az egészséggel kapcsolatos hittel, a tudományba vetett hittel, és ez volt az, ami engem felháborított, bár tudom, hogy ez többeknek nagyon tetszik. [Te is hiszel, te a tudományban hiszel] NEM.

Megfogalmazásom szerint hinni annyit tesz, mint igaznak elfogadni valamit bizonyíték nélkül. A tudományban nem hiszünk. Feltételezzük, hogy valós az, amit a tudomány bizonyít, ami sohase volt, és sohase lesz teljes. A tudomány mindig azt tükrözi, amit a pillanatnyi legjobb tudásunk takar.

Visszatérve a reggeli előtti lehetetlenségekre. Igen, a rendkívül éles eszű Carroll pontosan tudta, jó 100 évvel az agyat kutató neurobiológia megteremtése előtt, hogy az emberi agy készségesen fogad el lehetetlenségeket, míg a valóságot kétkedéssel fogadja.

Ez hihetetlenül hangzik, de mit mutatnak a tények? Az amerikaiak 70 százaléka hisz angyalok létezésében, 40 százalékuk elfogadja az asztrológiát valóságot visszaadó tudománynak, és az angol tudósok 13 százaléka alkalmazza a „lekopogom” babonát. Alice (Carroll) nevetségesnek találhatja a Fehér királynő tanácsát: „vegyél egy mély lélegzetet, és hunyd be a szemed” és máris el tudsz hinni hat lehetetlen dolgot még reggeli előtt.

U.i.: Isten nem ver bottal! 😀 az ateista Wolpert fiatalabb fia csatlakozott a Church of Christ fundamentalista szektához, akik a Bibliát szóról-szóra értelmezik. Egy nap a fiú közölte apjával, hogy irigyli. Az apa boldog mosollyal a száján érdeklődött, hogy mit irigyel rajta. – Hamarosan meg fogsz halni, legalább is sokkal hamarabb, mint én. – válaszolta. – És ez miért irigylésre méltó? – érdeklődött az apa. – Mert meg akarok halni, hogy minél előbb a Mennyekbe kerülhessek.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________