(1394) Nyilatkoznak a hosszú életűek

Tibor bá’ online

 

~aa039A világ legöregebb embere, Alexander Imich, élete 111. évében elhunyt Manhattan-ban. Mivel egy halottat nem lehet megkérdezni, az unokahúgánál érdeklődtek, aki azt nyilatkozta, hogy nagybátyjának véleménye szerint a hosszú élet titka a következők egyszerű kombinációja: genetikai adottság, megfelelő táplálkozás, kellő mennyiségű fizikai megterhelés, és gyermektelenség. Ez a nyilatkozat felpiszkálta az újságírókat, elsősorban a gyerektelenség miatt, ezért nyomozásba kezdtek, hogy ki mit mondott.

Egy bizonyos Misao Okawa of Japan jelenleg a világ legidősebb asszonya, akinek a gondozója nyilatkozott. Ezek szerint a japán hölgy véleménye némileg egybeesik a manhattani pasiéval: kellő étkezés, nyugodt élet.

Mielőtt Okawa elragadta volna tőle az első helyett, a dán Christian Mortensen vezetett, aki 115 évet és 272 napot élt. És mi volt az ő titka? Barátok, sok vízivás, semmi alkohol, pozitív világlátás, és rengeteg éneklés.

Viszont az angol veterán, Henry Allingham véleménye erősen eltér az eddigiektől   “cigarettes, whisky and wild, wild women.” ami ugye cigarettát, whiskyt, és belevaló nőket jelent, bár nincs kizárva, hogy a vén obsitos csak viccelődött.

Más száz felettiek szerint a titok nyitja a fokhagyma, zabpehely és szilva. Ilyen volt George Cook, aki 97 éves korában szokott le a cigarettáról, majd elélt 108 évig (gave up smoking at the age of 97), aki meg volt róla győződve, hogy hosszú életét a fokhagymának köszönhette. Míg a 107 évet élt David Henderson a zabpelyere és a szilvára esküdött (porridge, prunes, and never going to bed on a full stomach.), de megtoldotta azzal, hogy sose feküdt le teli hassal.

Európa legidősebb hölgye, Emma Morano napi két tojást evett, az egyiket keményre főzve, a másikat nyersen. Ezt a szokását megtartott 114 évig. valószínűleg tartotta volna tovább is, de csak ennyire tellett. Viszont volt más is a tarsolyában. Emma a tyúkokkal kelt és azokkal is ment ágyba.

Viszont érdemes meggondolni Samuel Ball (102) és Gardner Watts (98) elgondolását, akik azt vallották, hogy a hosszú élet kulcsa a boldog házasságban van elrejtve, és könnyedén kell felfogni az életet. Magyarul, nem kell állandóan görcsölni.

A 116 éves korában elhunyt Besse Cooper grúz hölgy szerint a hosszú életét annak köszönheti, hogy sose érdekelte mások dolga, nem evett egészségtelen ételeket, keményen dolgozott és mindig szerette azt, ami csinált.

Persze, aki hosszú életre tett szert, nem feltétlenül tudja, hogy minek köszönheti. Bár azt mondják, egy nő mindig tudja, ki a gyerekének apja, még akkor is, ha fél tucat sexpartnere volt. Ilyen alapon abban is hihetünk, hogy a 100 felettiek is tudják, minek köszönhetik az átlag feletti éveket. Mi pedig hasznosítsunk ebből annyit, amennyit tudunk. Talán az is segít, ha hiszünk valamiben.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
___________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

25 gondolat erről: „(1394) Nyilatkoznak a hosszú életűek

 1. Szerintem a hosszú élet titka a genetikában rejlik, hozzájárul a szerencse, és hogy idejében jön a mentő.:)

 2. Churchill is élt 91 évig, tartósította az alkohol, meg a nikotin… 🙂 – a genetikának valóban nagy szerepe lehet…

  “No sports, just whisky and cigars”. Winston Churchill.

 3. Adalékként a hosszú élet titkához: olyan társat válassz, aki nem szívja a véred. 😀

 4. 3: …és ha ez nem a társad, hanem vérrokonod, akkor mi a helyzet?

 5. 4:
  Akkor korai halál vagy életfogytiglan börtön. 😀

  2: Ha nem szivarozik és iszik, lehet, hogy 108-ig él. 😀

  1:
  Ha 80 évesen jön időben a mentő, abból sose lesz 90, hát még 108.

 6. Mint a viccben:
  Meg kell érni a 100-at, mert fölötte kevesen halnak meg.
  🙂

 7. 4.

  A vérrokonokat nem mi választjuk, azt mindig a gép dobja. Itt olyan külső és belső tényezőket kell alapul venni, ahol van választási lehetőségünk, hogy legalább mellőzzük az ártó tényezőket és ezáltal megnöveljük saját “élettartamunkat”.

 8. Nagyon különböző vélemények a hosszú élet titkáról, de azért én látok benne annyi egységességet, hogy a stresszt kerülni kell.

 9. Riporter: Kedves Pista bácsi, ön bár 110 éves, mégis egészen fiatalos. Elmondaná, mi a hosszú élet titka?
  Pista bácsi : Tudja, az úgy volt, hogy a 2. világháborúban a házunk egy hadi üzem mellett állt.
  Riporter : Pista bácsi, kérem a hosszú élet titkát mondja el !
  Pista bácsi : Én azt mondom! Akkor még egyszer kezdem : Tudja, az úgy volt, hogy a 2. világháborúban a házunk egy hadi üzem mellett állt. Egyszer jöttek a bombázó repülők…
  Riporter : De Pista bácsi, kérem a hosszú élet titkát mondja!!!
  Pista bácsi : Azt mondanám, ha hagyna!
  Riporter : Na akkor hagyom…
  Pista bácsi: Tudja, az úgy volt, hogy a 2. világháborúban a házunk egy hadi üzem mellett állt. Egyszer jöttek a bombázó repülők. A házunkat is eltalálta egy bomba. Mindenünk odaveszett, úgy, hogy én most a nagyapám papírjaival járkálok…

 10. Nemreg olvastam, hogy egy szinten 100 ev feletti embertol kerdeztek hogy miben rejlik a titok, hogy meg mindig el. A valasza egyszeruen ez volt ” Mert meg nem haltam meg”

 11. Egy kis illúzió-rombolás akkor:
  Churchill-ról azt olvastam, hogy időnként szünetet tartott a vedelésben és szivarozásban, ilyenkor csak nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztott.

  Általános népi bölcsesség: “az ideg öl meg” leginkább, “magyarul”: kerüld a stresszt! Azaz: inkább menekülj, vagy harcolj.
  (W.Ch. amúgy a harcot is alkalmazta, időnként alaposan túltolva a biciglit.)

 12. 11:
  Ez a bicigli elütés, vagy így is gondolod? U.i. bi = kettő, ciklus = kőr, és nem ciglus.

 13. 9:
  Azt hiszed, hogy most elsütöttél egy jó kis viccet. Hát nem. Az utolsó előtti feleségem nagymamájának 1944-ben elvesztek az iratai. 1945-ben újakat kapott bemondás alapján. Hiú nő lévén 5 évet lecsalt az életéből. Az unokája rájött, mert mesélt neki az 1896-is millenniumi ünnepségekről, amikor is csak 3 éves lehetett, u.i. nincs ember a földön, aki ennyire vissza tud menni az emlékeiben. Aztán eltelt néhány évtized és maga is bevallotta, hogy hülyeséget követett el, mert már rég nyugdíjas lehetne.

 14. 12:
  Bocsi, nem voltam nyelvtanból túl erős, s azóta inkább felejtettem…
  Ráadásul a mai blog-nyelv nagy nyomást jelent számomra a fonetikus írásmód irányába. Elvileg a fonetikus+egyéni írásmódot jobbnak tartom, mint az akadémiait, de tudatosan legtöbbször próbálok az utóbbiban maradni.

 15. Az a helyzet, hogy a felett civilizáció szinte állandó stressz-helyzetet idéz elő lakói számára, és kevés olyan közösség él a Földön, amelyet nem érint a hatása. Ezen belül is ritka az a népcsoport, amelyik tagjai között magas a nagyon idősek száma. A hunzák (a fehér-hunok mai maradványai) történetesen egy ilyen közösség volt még néhány évtizede, amelyik a külvilágtól teljesen elzárt maradt és magas átlagéletkor jellemezte (ma nem tudom mi a helyzet).

  Ugyanakkor a hunzák táplálkozása speciálisnak mondható. A zöldségeket és gyümölcsöket, a tejet és tejtermékeket főzés nélkül fogyasztják, húst pedig csak igen ritkán esznek. Egyáltalán nem használnak hántolt (fehér) rizst, cukrot és sót. Egyetlen gyümölcsük a kajszi, amiből rengeteget fogyasztanak. Naponta 30-50 barackmagot esznek meg. Ebből préselnek olajat. A hagyományos hunza étrend az átlagos amerikai étrendnél kétszázszor több nitrilozidot tartalmaz. Mivel a gleccserek vizét isszák és használják, az általuk naponta elfogyasztott ásványi anyag mennyisége a százszorosa a nyugaton ajánlottnak. Extrémnek mondható az A és B17 vitamin fogyasztásuk is.

  Vagyis úgy tűnik a stressz hiánya mellett speciális táplálkozás is szükséges, amit civilizációnk nem képes biztosítani.
  http://antalvali.com/hirek/hosszu-elet-titka-eljunk-100-evig.html

 16. 14:
  Teljesen igazad van. Nekem is folyamatosan romlik a helyesírásom 8sose volt nagyon jó) a szövegszerkesztő miatt. Nem egyszer esek bámulatba, amikor a PC azért húzza alá pirossal a szót, mert a múltidőt egy tével írtam. Ez azért megdöbbentő.

 17. 15: na már megint a hunza mítosz…
  Olvasd el a “(842) Klimakültek” 44. hozzászólását! Na jó, idemásolom… 🙂 Tibor bá, lefordítanád, hogy az angollal gondban lévők is megérthessék?

  Avatar Says:
  2012.július.11th. at 14:39

  41:
  A “100 évig élnek” mítosz alapja, hogy nem volt anyakönyvezés, és nem a mi fogalmaink szerint tartották számon az életkort.

  —-
  When I went there seven years ago to write about the fabled ”Hunza health secrets,” I understood why everyone called it Shangri-La.

  It was the most beautiful place I’d ever seen. The valley’s lush green terraces were shielded from the outside world by a 25,000-foot pyramid of snow shaped just like the mystical mountain in Hilton’s novel, and there seemed to be a remarkable number of old people as hale as the monks of Shangri-La. But my enchantment didn’t last. The great Hunza secret to old age turned out to be its absence of birth records. The illiterate elders didn’t know how old they were, and they tended to overestimate their ages by a decade or two, as I discovered by comparing their recollections with known historical events. Hunza didn’t have an unusual number of centenarians, it turned out, and its traditional way of life was not a formula for good health.

  The mountain air did seem pristine, but the people spent most of their time inside mud huts breathing horribly polluted air from open fires. They suffered from bronchitis and a host of ailments like tuberculosis, dysentery, malaria, tetanus and cancer. An iodine deficiency in their diet caused mental retardation. Children went hungry in the spring as food stores dwindled. The life expectancy for people in the isolated traditional villages, according to a 1986 medical study, was only 53 years for men and 52 for women. The healthiest people were the ones living in more modern villages near a new road to the outside world. There, trucks were bringing in food, vaccines, antibiotics, iodized salt and stoves with vented chimneys. Nearest this road, life expectancy was rising, a trend that would have delighted the designers of General Motors’s Futurama: better living through highways.

  The people of Hunza were not delighted, though. Virtually everyone I interviewed believed that the intrusion of modern civilization was shortening lives. People blamed their current health problems on chemicals in imported fruit and germs in imported grain, and they insisted that the valley had once really been Shangri-La. An elderly woman named Bibi Khumari told me: ”The people today are like pencils. We were like tree trunks. The babies were so healthy in the old days.”

  ”How many babies did you have?” I asked.

  ”Sixteen. But the first 13 died.”

  ”Thirteen died? But you said in those days the babies were so healthy.”

  ”I had a curse from the fairies,” she said. That was why my children were dying. Otherwise the babies were healthy.” She paused, then added absent-mindedly, ”Nowadays there is not as much fairy sickness.”

  http://www.nytimes.com/1996/09/29/magazine/the-optimists-are-right.html

 18. “A világ legöregebb embere, Alexander Imich, élete 111. évében elhunyt Manhattan-ban.”
  Ha az asszonyállatokat nem vesszük számításba. 😉 A postban általad is említett Misao Okawa már a 116-ot is betöltötte a linkelt cikk szerint. A wiki List_of_living_supercentenarians oldalán az első férfi a 65. helyre fér be.

  Érdekes az alábbi oldalon lévő listát az utolsó (Place of death or residence) oszlop szerint rendezni, és megnézni, hogy hol élnek/éltek (haltak) a leghosszabb életű emberek. (Hunzák nincsenek köztük…)
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_verified_oldest_people

  A várható élettartam is messze magasabb a modern orvoslást alkalmazó fejlett országokban:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

 19. 17:
  Ugye nem gondolod komolyan, hogy egyetlen olvasó kedvéért ekkora szöveget lefordítok. A lényeget leírtad. Fogalmuk se volt mikkor születtek és hány évesek voltak. Elképesztően egészségtelenül éltek és hullottak mint a legyek. 16 megszűlt gyerekből 13 meghalt.

 20. 17:
  Nem a hunzák a mítosz, hanem az, hogy az egyszerű tömeggyilkos pöfékelve és spiccesen két krikett-meccs között lezúzta a németeket, sőt akkor ment el, mikor már unta az itteni kispályás dolgokat, jóllehet stikába léböjt-kúrázott és nem mellesleg egy egész nagyobbacska birodalmat is…hát nem találtak utána… 🙂

  Ja, „ tuberculosis, dysentery, malaria, tetanus” a hunzáknál, persze, szakasztott mint az indiánoknál, hiába érkeztek oda a segítőkész fehér emberek mindenféle orvosságokkal, de hát dühöngött a járvány közöttük, nagy részüket el is vitte, mit csináljunk, alacsony az átlagéletkor…

  „There, trucks were bringing in food, vaccines, antibiotics, iodized salt and stoves with vented chimneys.” – kifelejtette a cikked a PÉNZ-t, potomság, a hunzák tradícionista alapon nem ismerték a pénz fogalmát.

 21. 13:
  Kedves Tibor bá :
  Sajnálom a távoli rokonodat, hogy kitolt magával . Állítólag minden viccnek van alapja…
  A viccet egyébként legalább 30 éve hallottam egy vasútállomáson egy ismeretlen kövér nőtől. Azóta őrizgettem. (Nem a nőt. ) 🙂
  Hát most megszabadultam tőle. 🙂 🙂

 22. Van egy magyar 110 éves úriember is. (Egy hazai versenyzőnek is szurkolhatunk):)

 23. Nagyfater 92 éves és 2 dolog tartja életben:

  1. minden reggel megiszik egy kupica dió likőrt, amit ő pancsol(fele pálinka, fele diólikőr)
  2. nem a TV-t bámulja nap 24 órájában, ahogy bírja kimegy a hobbikertbe kapirgálni

  Sajnos az utóbbit már nagyon nehezen megy neki, térdei már nem az igaziak 🙂

 24. 20: Szövögesd csak a hunza mesét, ha ettől neked jobb. Esetleg sződd bele azt is, hogy ott soha senki nem követett el semmi rosszat mások ellen, és mindenki szeret mindenkit.

  23: Ahány idős ember, annyi módszer… Van, aki szerint az alkohol öl, és egy kortyot se iszik, más meg azt mondja, az az élet vize és a napi pohár bor/kupica pálinka a hosszú élet titka…
  Van, aki be se kapcsolja a TV-t, más meg üldögél az idősotthonban és egész nap azt nézi, majd megbeszéli a többiekkel az összes sorozatot, mert sajnos már annak is örülnie kell, ha a társalgóig el tud menni.

 25. nekem ez jut eszembe:

  Egy kutatócsoport felmérést csinál a Kaukázusban, hogy mi a hosszú élet titka.

  Meglátnak egy vénembert.
  – Uram, maga hány éves?
  – 100.
  – Mi a hosszú élet titka?
  – Reggel kefír, délben kefír, este kefír.
  Látnak egy másik embert, aki még öregebbnek tűnik.
  – Uram, hány éves?
  – 104.
  – És, mi a hosszú élet titka?
  – Reggel kefír, délben kefír, este kefír.
  Látnak még egyet, aki még ezeknél is öregebbnek tűnik.
  Attól is megkérdi:
  – Uram, mondja, mi a hosszú élet titka? Hogy élt meg ilyen tisztes kort?
  – Reggel vodka, este vodka, délben konyak.
  – És mondja hány éves?
  – 28.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük