(4270)10°C

Tibor bá’ fordítása online

Nem 1,5°C, nem 2°C, de 10°C-os hőmérséklet-emelkedés van a rendszerben.

1933.02.11.

Jelenlegi és korábbi kutatók szerint az északi-sarkvidék megmaradt tengeri jegének elvesztése, és így a beérkező napenergia űrbe történő visszaverő képessége egy billió tonna CO2 hozzáadásával egyenértékű lenne az ipari korszak óta kibocsátott 2,4 billió tonna mellett. A jelenlegi ütemben ez nagyjából 25 évnyi globális CO2-kibocsátással egyenlő. Valójában 10 fokos globális középhőmérséklet-növekedés felé tartunk az elkövetkező egy-két évtizedben, de valószínűleg ez sokkal hamarabb bekövetkezik. „A David Wasdell által készített klímaérzékenység elemzés nagyon fontos. Többször átnéztem már vele, és meg vagyok győződve az érvényességéről, amit megemlítettem „A Farewell to Ice”-ben. A lényeg az, hogy itt nagy különbség van a rövid távú érzékenység között, amelyet a néhány év alatti felmelegedés kiszámításához használnak, és a hosszú távú érzékenység között, amely azt jelzi, hogy mekkora felmelegedésnek lesz kitéve a Föld, ha nem adjuk hozzá. több CO2-t, de hagyja, hogy a jelenlegi szintek hatásai teljes mértékben átjárják az éghajlati rendszert. A rövid távú érzékenység 2-4,5°C, de hosszú távon inkább 10°C. Az IPCC és más modellezők bűne az, hogy tisztában vannak ezzel a rövid és hosszú távú különbséggel, de továbbra is a rövid távú értéket használják, még akkor is, amikor tanulmányozzák, hogy mi fog történni a következő egy-két évszázadban. . Valójában nem csak arról van szó, hogy a varázslatos 1,5°C-os vagy 2°C-os felmelegedés már „beépült” a globális rendszerbe – valójában a beépülés inkább 4-5°C. Ebből következik, hogy létfontosságú lenne a szén-kivonás . Üdvözlettel: Peter Wadhams”

Peter Wadhams (született: 1948. május 14.), az óceánfizika emeritus professzora a Cambridge-i Egyetem Alkalmazott Matematika és Elméleti Fizikai Tanszékén a Poláris-óceán Fizikai Csoport vezetője. Leginkább a tengeri jéggel kapcsolatos munkáiról ismert.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

187 gondolat erről: „(4270)10°C

 1. Jelenleg El-nino van, sose volt ilyen alacsony, de magas sem a hőmérséklet Magyarországon. Nincs hét hogy ne szakadna az eső. Ami pedig az Antarktisz jegével történik az kétségbeejtő, de valószínűleg az El-Nino miatti meleg óceánnak köszönhető.

 2. A tények fényében világos, hogy jövőtervezésünkben figyelembe kell venni a tényeket. Például 5 évnél tovább tartó börtön büntetés (elzárás) esetén minden ítélet lényegében életfogytiglan.

  Vagy olyan kötvénybe fektetni a pénzünket, ami 10 év után jár le, kifejezetten hülyeség.

  esetleg külön költségbe verni magunkat, hogy időálló (50 évre) tartós ab lakokat építsünk be a házunkba. stb.

 3. -Lehet hogy akkor az IPCC modellek nem adják hozzá ezt a hosszú távú érzékenységet és a végén azért jön ki az amit a main streamban nyomatnak hogy pl. az évszázad végére baj lesz mert kicsit megemelkedik a tengerek szintje és több hőhullám lesz.

  -Mindenesetre az idei termés jó lett globálisan köszönhetően a jó időben jött esőknek.

  -Jövőre valőszínű melegebb lesz és majd dőlnek meg az újabb rekordok.Kíváncsi vagyok mennyivel.Mondjuk a 48 fok vajon mennyivel fog megdőlni? Valószínű a termés jövőre is jó lesz a sok csapadék miatt.

  -Halottam hogy Szíriában több ezren haltak meg a hőség miatt. Világszinten idén biztos több százezren , de gondolom erről nincs pontos adat.Nyilván ez a kihaláshoz még kevés.Ha tovább emelkedik a hőmérséklet.Pl görögországban lesznek
  mondjuk 55 fokok akkor a hőhalálban meghaltak száma majd jobban emelkedni fog mert mindig van olyan akinek nincs klímája és nem is tud venni.Persze még ekkor sem fognak milliók kihullani.Szerintem a hőcsúcsok miatt
  még nem lesz kihalás, hanem csak akkor ha megfut a klíma.

  -Idén elvileg sok erdő leégett a világban.Ha meleg és szárazságok leszenk akkor elvileg az erdők nem nőnek újra egykönnyen , így ez is pozitív visszacsatolás.Pl. jóval kevesebb felhő fog képződni (pl: Kanada, Görögország stb…)

 4. Most akkor ez jó hír, hogy már 4-5 fokos a felmelegedés, és a Föld mégis (teljes mértékben) élhető/lakható?
  Eddig a 1,5-2 C fok melegedés miatt kellett rettegni, aztán kiderül, hogy már ezen már rég túl vagyunk, úgy hogy észre se nagyon vettük?
  Mi lesz a következő bemondás, plusz 15-20 C fok?
  Vagyhogyvanez?

 5. 3. andrew: Nincs szükség klímára, de még energiára sem ahhoz, hogy kellemesen hűs legyen a házban: – el kell ásni egy kellően hosszú, vastag, lehetőleg fém (aluminíum) – csövet, az egyik végét szabadon hagyni, a másikat bevezetni a ház legalacsonyabb pontjára és kinyitni a legmagasabban lévő ablakot. A kéményhatás a csövön keresztül a földben lehűtött levegőt átszívja a házon keresztül és hűti azt.

  Mondjuk az igaz, hogy Görögországban sok helyen nincs talaj…

 6. 4. treff
  „felmelegedés már „beépült” a globális rendszerbe – valójában a beépülés inkább 4-5°C.”
  Az olvasatomban ez azt jelenti, hogy ha nem történik érdemi változás, akkor rövid távon 4-5°C felmelegedés jöhet. Ez van kódolva a rendszerben. A rövid táv pedig néhány év. A néhány év viszont kinek mennyi.
  Addig reménykedhetünk amíg a tudósok homályosan fogalmaznak.

 7. 5 a kéményhatás akkor működik, ha belül, a „kéményben” magasabb a hőmérséklet, mint kívül. Ha bent hűvösebb van, akkor lemegy bent a hűvös levegő, és bejön fentről a meleg. Tehát átszellőzteted a házad a meleggel.

  Hacsak nem raksz be egy ventillátort, hogy felszívd a föld-hűtötte levegőt.

 8. 4 Treff
  Igaza van Károlynak, rosszul értelmezted a szöveget.
  A beépített melegedés annyit akar jelenteni, ha nem teszünk ellensúlyozó dolgokat, akkor a jelen helyzet már garantálja, hogy nem állunk meg az alacsonyabb értéknél, hanem meg sem állunk 4-5 fokig.
  Nem arról van szó, hogy már ott vagyunk…

 9. 8 – hubab:
  Így igaz. Ha nem teszünk semmit, vagy bármit teszünk a 4°C melegedést nem tudjuk elkerülni. Az minden képen bekövetkezik. Mivel 3°C átlag melegedés garantálja a kihalást, az emberiségnek annyi bármit tesz vagy nem tesz. Az egyedüli kérdés, mikor? Az (őszinte) kutatók szerint 2030 előtt.

 10. 5

  Ha netán hűvösebb jön be azon a csövön,és rányitod a „legmagasabb ablakot”az VÁKUMOT ad,tehát nem jó.

  A szellőztetésnél van egy be-és egy kiáramló oldal amit ventilátorral tudsz csak hasznosítani.

 11. Járt valaki mostanában az északi sarkon?Meg kéne nézni mi a helyzet,útközben remek olvasmány lenne:Fehér Klára Oxigénia,esetleg megnézni a Rangoot.

 12. 9 „Mivel 3°C átlag melegedés garantálja a kihalást” – Nem! A Föld minden élőhelyének az átalakulását és a civilizáció összeomlását garantálja. Nem a kihalást.

 13. Re:5 infos
  1méter földbe ásott csőnek hűtési teljesítménye kb 40-50W, ergo sok sok méter kell, mire értelmezhető hűtési teljesítményt kapsz. Arról nem is beszélve, hogy ha a kinti 35 fokos 60% páratartalmú levegőt lehűtöd földhidegre, nagy eséllyel eléred a harmatpontot, és már kész is a penésztanya a kikondenzálódó víztől.

  Ha már minden áron hűteni kell, akkor a kútvíz+fan coil, és a felmelegített víz mehet vissza a kútba.

  Ami nekem meglepő tapasztalat volt idén, hogy bőven 35 fok fölött nincs annyira meleg a nemezborítású jurtában, feltéve ha szoknya fel van hajtva, és a tündök nincs befedve. Bőven van annyi légmozgás a kéményhatás miatt, hogy elviselhető legyen a meleg.

 14. 9. Tiborbá

  -Hát igen az időpont érdekes kérdés. De ezt már szeretem amikor ki is írsz egy lehetséges időpontot az olvasmányaid alapján.Tulajdonképpne pozitívuma is van ennek hogy az ember hosszú távon beleszarjon dolgokba.Például a ház körüli javítások. Érdemes csak a rövidtávú állagmegóvásra koncentrálni az esztétika nem számít.
  Mondok egy példát: 40 éves fa ablakaimat festettem le a nyáron.Nem cseréltem újra mert 4 ablak min. 1milla, 20 eft-ból lefestettem igaz sok munka volt. Viszont így még 10-20 évig jó lesz.

  -Persze az emberben ott motoszkál hogy mi van ha késni fog a felmelegedés.Mert például meg akarom venni a szomszéd portát és mamám házát amihez igen nagy terület van van és mindkettőn sokat kellene újítani.Mai árakon pénzben ezt megvenni sok év spórolás lenne
  .Persze ha úgy alakulna a dolog hogy 5 év múlva már itt pokoli állapotok lesznek akkor kár lenne gyűjtögetni erre.Főleg hogy fákat is akarok ültetni a kertbe 😀 Egyenlőre még nem mondtam le a hosszú távú célokról sem.
  Az igazi konfirmáció az lesz ha pl.évente többszázmillió ember kihullik a melegedés miatt 😀 (meleg miatt , élelemhiány miatt vagy a meleg miatti gazdasági borulás miatt) , na akkor már valószínű a hosszú távú célokat radírznám ki.

  -Ha 2030-ban kihalunk akkor pedig midnig azt mondom hogy már az előtte való években kell lennie gebaszoknak amik mad max állapotokat idéznek elő.Élelmehiány, gyárbezárások, munkanélküliség stb…Nem úgy jön hogy 2029-ben még semmi , megy a megszokott élet 2030-ban meg hirtelen kihal mindenki. Szóval előkonfirmációknak kell lennie így már jóval előbb gondnak kell lennie.Van e most gond kérdezhetnénk? Most nem írok választ mert hossú lenne,talán majd egy másik hozzászólásban.

  -Érdekes mert voltam egy ismerősnél és nyaralásról beszéltünk.Mondtam neki a szicíliai meleget.Még csak nem is tudta,Azt mondta. tényleg? Ekkor döbentem rá hogy azért sok ember nem igazán vágja mi van.Tehát lehet mi itt a blogon azt hisszük hogy minden emberben tudatosult a felmelegedés és a gebasz, közben meg lehet ha leszólítanánk az utca emberét 100-ból lehet 5 mondaná hogy melegszünk és sokan még lehet azt hiszik hogy a töld dolgok megoldást jlentenek.Talán lehet 1000 emberből 1 tudja mi várható.
  Hozzá kell tenni hogy 10 millió magyarból nem olvassa mindenki Tiborbá blogját.Igy persze az van hogy honnan is tudná összerakni az összképet egy átlagember. Főleg ha gyengébb képességű

 15. 11 – Ábel:
  Arctic News: „Humans, who depend for their survival on many other species, will likely go extinct with a 3°C rise,”

 16. 15 Nem minden igaz, amit valaki leírt valahova.

 17. 17 – Ábel:
  Ez rád is igaz lehet. 😀

  A 3°C érték vissza-vissza tér más posztokban is.

 18. Az ember függősége más fajoktól egyre kisebb. Kész a „műhús” ami sejtekből tenyésztett valódi hús. Nincs szükség élőlényekre, disznóra, marhára, csirkére stb.
  Hallal is megoldható. Kaja van. Víz meg sok helyen több is van mint kellene.
  Kihalás nem valószínű, ahhoz túl sokan vagyunk. Hogy a populáció lecsökken a mostani 10-20%-ára az lehetséges. 1Mrd embert már simán eltart a Föld még melegen is.
  Kissé apokaliptikus lehet. De persze mindenkinek az a kihalás amikor Ő maga meghal, mert a többi utána már úgysem érdekli.

 19. 1. A „billió” tonnákat érdemes lenne rendesen lefordítani, az angol milliárdot ért alatta.
  2. XIX.századi, északi sarkköri utazgatásokról vannak feljegyzések, amelynek az útvonalát ma nem lehetne a legszuperebb jégtörőkkel sem megtenni.
  3. A Kelet-Antarktisz jégtömege növekszik, évről-évre.
  4. Az IPCC-nél alkalmazott Bern modell a CO2 koncentrációk modellezésére nemhogy annak tényleges alakulását, de még a modell saját, későbbi időpontra vonatkozó újraindítását is csak jelentős lefutási eltérésekkel tudja modellezni. A modellnek köze sincs a valósághoz, egy sor fizikailag nonszensz feltételezésre épül.

 20. 18: Így van, de vannak érveim is.

  Világos, hogy minden élőlény élőhelyekbe ágyazva él, egy rakás egyéb élőlénnyel összhangban, azoktól függve. Nem kivétel az ember sem.

  Ami kivételes, hogy az ember nemcsak maga alkalmazkodik az élőhelyekhez, amiket talál, hanem tudatosan, aktívan alakítja is az élőhelyét, mi több, eltöröl élőhelyeket, és tetszése szerint újakat hoz létre. Mindezt a saját tetszése szerint, legyen szó kertről, parkról, vagy mezőgazdaságról.

  Az világos, hogy az élőhelyek megszűnésével sok faj kipusztul, de az is világos, hogy nem mind. A Föld története során volt már néhány klímaváltozás, ami során a létező élőhelyek mindig megváltoztak, megszűntek, és más típusú élőhelyek alakultak ki helyettük. Most sem várható más.

  Igaz, hogy most a klímaváltozás valószínűleg sokkal gyorsabb lesz, mint a szokásos, és emiatt az élőlényeknek sokkal nehezebb lesz alkalmazkodniuk hozzá, nehezebb dolguk lesz, amikor a megváltozott viszonyok között új élőhelyeket kell kialakítaniuk. Valószínűleg emiatt több faj fog kihalni, mint a szokásos. De nem mind!

  Arra pedig semmi okot nem látok, hogy az ember elveszítse azt a képességét, hogy akármilyenné változik is a földi klíma, kialakítsa azokat az élőhelyeket, amik fenn tudják tartani az emberi populációt. Ha sokkal kevesebb fajjal is, mint amivel ma még együttélünk.

  Talán nem az egész Föld felszíne lesz rá alkalmas, mint ma, lehet, hogy több nagyságrenddel csökkennie kell az emberi populációnak, de még három nagyságrenddel kevesebb ember is az egyik legnépesebb populációjú faj tud lenni a gerincesek között. Van tere a korrekciónak.

  Ezt az érvelésemet már többször is leírtam, és soha egyikőtök se tudta megcáfolni.

 21. 19 – Sándor:
  ” A „billió” tonnákat érdemes lenne rendesen lefordítani, az angol milliárdot ért alatta.”
  Az angol trillio = magyar billió-val : 10^12

 22. Abban nem sok izgalmas lenne ha egyből kihalnánk 3 °C foknál. Így sokkal izgalmasabb kollapszológiailag hogy előtte lesz egy gazdasági összeomlás. Először csökkenő termelés, leálló gyárak , leálló autóipar, füvesedő atópályák,
  nyomor, munkanélkülség, fosztogatás, a jelenlegi világunk kifordulása, ármaszünet, szegénység,üzemanyaghiány, omladozó házak 😀

  Ha valakinek van egy kis tőkéje és jókor időzít és az összeomlás is pár évet igénybe vesz akkor ha szerencséje van elcsíphet pár szép évet amikor már nem kell a munkahelyére bejárni hanem otthon ellézengne az ember.Talán ez a pár év lehet a legszebb életében.Amikor még nincs nagy összeomlás azaz kapható élelem és a tartalékait fel tudja élni az ember. Pesze nem biztos hogy lesz ilyen csak számolni kell vele.Ha lenne milyen jó lenne 2 évet lehúzni így otthon.Csak kajálnék meg követném az eseményeket a neten tévében meg barkácsolnék lazulnák.

  Felesleges arról vitázni hogy lesz e túlélő mert biztos lesz,De északra nem települhet át mindenki.Kérdezem én most a működő civilizációnkban mennyibe kerülne egy ház áttelepítés arra északra? 100-200 millió ft?(és akkor nincs közmű) Melyik átlagembernek van rá pénze?
  Most hogy szigorították a CSOK-ot beállt a földbe az ingatlanpiac , alig van adásvétel. Namost egy összeomló civilizációban meg ha valakinek van 300 milliója szerintem akkor is esélytelen egy lakás építése/áttelepítése északra.Tömegeknek meg pláne.

 23. 23 – Ha nem lakókocsid vagy konténerházad van, akkor teljesen értelmetlen házak áttelepítéséről beszélni. Ott kell építeni, ahova költözöl.

  De egyébként nem kell sokat építeni, van már elég ház.

  Azt pedig senki nem mondja, hogy 8 milliárd embernek mind életben kell maradnia egy összeomláskor. Nyilván nem költözhetünk nyolcmilliárdan a sarkkörön túlra – de nincs is rá szükség.

 24. 23 & 24:
  A sarkkörön túlra költözés (ha ez számodra lehetségessé válik) csak rövid időre oldja meg a túlélést. 1-2 év és az is megy a levesbe. Ha meg akarod hosszabbítani az életedet, gondolkozz fenntartható hűtésről.

 25. Kár elköltözni valahova is, vagy kár rettegni a felmelegedésért!!!!!!! Vagy a háborúért, vagy Fukushimáért, vagy a nukiért, vagy a mesterséges intelligenciáért, vagy a migránsokért, vagy a buzikért és LMBTQxyz, stb-ért, sem pedig a géntechnológiáért vagy nanotechnológiáért, vagy a meteorokért.
  Mindezek abszolút feleslegesek!
  Megjelent az Erisz ( az új kovid variáns ).
  Na ez aztán biztos mindnyájunkat elvisz, az emberiségnek annyi, rövidesen le lesz nullázva.
  Elő lehet venni a sufniból az utolsó szilvóriumot, és el lehet búcsúzni a kedves barátoktól, és ki lehet békülni a régi haragosokkal.

 26. 26. Tibor bá’
  “ Őszre lesz rá vakcina.”
  Ettől félek én is!
  Megvolt a szünet az előadásban, mehet tovább a színdarab. Egyre kevesebb lesz a néző, de ez nem tűnik fel senkinek, ezt csak a rendező stáb látja.
  A romlás magvait már elhintették, a kívánt redukciós hatásra csak várniuk kell.

 27. 28 Hanyistók
  Hát, piszok rossz munkát végeztek eddig, a világnépesség az istennek sem akar csökkenni.
  Talán majd a legközelebbi jobb lesz… 🙂

 28. Mi van ha az oltással vagy magával az eredeti COV19-el alapoztak meg az újabb variáns sikerének?
  Mondjuk, úgy, hogy fogékonyabbá teszi az oltottakat/átesetteket az új variánsra.
  Nem mellékesen sikerült elérni a sok össze-vissza “tájékoztatással”, hogy a népek már csakazért sem fognak védekezni, pont akkor, amikor tényleg kellene. Ezzel pedig utat nyitnak a vírus korlátlan terjedésének, és amire észbe kapnak, már késő lesz.
  Nem lehet, hogy ennek a forgatókönyvnek alapoztak meg 2020-ban?
  Csak spekulálok és közben kérdezek.

 29. 30 Hanyistók
  „Az elején nem olyan látványos a fogyatkozás, de idővel szépen begyorsul.”
  Legalább hozzátennéd, hogy ha rémálmaim beigazolódnak.
  Mert még azt fogom hinni, hogy látnok vagy… 🙂

 30. Látom ez a „mindmeghalunk” két éves időszak és a „csodaszer” még mindig komoly zavarokat okoz a fejekben és pik-pak egymásnak ugrik, vagyis ugrana mindenki, aki amúgy minden másban közel azonos véleményen van. Ezen azért érdemes lenne elgondolkodni. Mert aki még most is azt hiszi 2020-2022 „mindmeghalunk” és „rettenetes pándémia” volt, az tényleg nem látja rendesen a világ helyzetét és alakulását. (Na nagy összeesküvést se kell belelátni a dologba, semmiféle népirtás nem történt… az más kérdés, hogy jó sokan haltak meg teljesen feleslegesen és nem a rettenetes vírus miatt.)

 31. 32. Tibor bá’
  Nagyon helyes, mindenki tegyen úgy, ahogy jónak látja!
  Azon csodálkozom, hogy ez a rengeteg égbekiáltó ellentmondás, ami az utóbbi három évben történt, nem ütött szöget a gondolkodó és értelmes emberek fejében!
  Oldalakon át tudnám sorolni az ellentmondásokat, de nem teszem. Semmilyen koherens megállapítás nincs a mai napig az állítólagos vírussal és a “szélsebesen” kidolgozott csodaszerekkel kapcsolatban. Minden igaz és annak az ellentéte is. Ez nem véletlen, ha nem véletlen, akkor viszont tervezett. Ha tervezett, akkor adódik a nagy kérdés : Mi a célja?

 32. Elgondolkodtató.
  USA. Amish településen élők is megfertőződtek, épp úgy, mint mások. A vírus nem állt meg az amish falvakhatárában.
  Tízezer fő bevonásával végeztek kutatást.
  Az amishok nem követték az államilagajánlott és előírt korlátozásokat és nem oltatták magukat.
  90%-al kevesebb fertőzött halt meg közülük, mint azok közül akik betartották a korlátozó rendelkezéseket és oltatták magukat. Tízezer ember már elég nagy minta ahhoz, hogy következtetéseket lehessen levonni.

 33. E körül a gyalázatos betegség körül rengeteg a ködösítés, a titok, és főleg a gyanús intézkedések tömkelege.
  Viszont van egy olyan tény (!), amire jómagam nagyon késve jöttem rá: a félrekezelés!!!!!
  Én is voltam ugye kovidos (2020 december – majd 2022 február) és a párom is (2021 okt.). Én nagyon sokáig folyamatosan lázas voltam. A háziorvos nem adott antibiotikumot, mert hát az az irányelv – divatos szóval élve a narratíva – hogy vírusos betegségre nem adunk antibiotikumot!!!!! És miután folyamatosan – több mint egy hétig 38 fölött volt a lázam – reggel, délben, este, éjjel, vagyis 7/7 és 24/24 – a családorvos kolléganője írt fel antibiotikumot, nevezetesen Azitrox-ot. Ez a felső légutak bakteriális fertőzésére volt kifejlesztve!
  És láss csodát!!!! Miután elkezdtem szedni, a láz nagyon hamar el kezdett csökkenni, és szép lassan helyrejöttem.
  És ugyanez megismétlődött a párommal is – csak neki nem volt annyira magas a láza.
  Manapság rebesgetik, hogy a kovid egyik „jellegzetessége”, hogy ezzel a módosult vírussal kezdődött, majd átment bakteriális eredetű tüdőgyulladásba!!!!! És ha nem antibiotikummal kezelték, akkor nagyon könnyen kampec lehetett a vége….
  A mi esetünk ezt látszik igazolni.
  Hát drága fórumtársak!
  Egy szó mint száz, mert 100 szónak is egy a vége: gyalázatos, hazug világban élünk, gondolom, ebben megegyezzünk.
  És a szomorú az, hogy a viharfelhők nem hogy oszladoznának, helyt adva az éltető napocskának, hanem egyre csak torlódnak, a dörgés-villámlás csak fokozódik!!!!

 34. 34 Jövőnk
  Kíváncsi lennék a véleményedre hogy te jelenleg miben látod a gebasz lehetőségeket? Klíma vagy valami más? Neked jó infóid szoktak lenni.

 35. 37 Mackómuki fején találtad a szöget… kezelési protokoll, még pedig több hullámban. A csodaszer egy másik „mutatvány” volt már, prompt és késleltetett „mellékhatásokkal”. Ott lapul a statisztikákban az ördög, mert bár tüdőgyulladás statisztika van – halálozásra gondolok, s ez évi 5 millió körüli -, influenza szintén, ám nátha nincs, s evolá, mindjárt mehetett a számháborúsdi. A nagy „tudományos” megközelítést félretéve, kovidban zéró ismerősöm távozott, oltást követően bő egy tucat, köztük közeli rokon is; nekem ez bőven elég.

  38 andrew… nagyon nehéz erre a kérdésre röviden válaszolni, de egy biztos, az elemzőket felesleges nézni, mert lövésük sincs, hogy merre lennének arccal előre. Tibor bá’ minapi klíma posztja nagyon fontos – kár hogy mostanában ritka az e körüli poszt és komoly hozzászólás -, mert talán éppen a klíma a legfontosabb input a várható események kapcsán. Én már nem vagyok olyan „atomháború-párti” mint korábban, vagyis elgurulhat a gyógyszer bármikor, igaz nem pusztul el sem a Föld, sem az emberi faj, ahogy azt a tanár úr és társai hajtogatják – kár hogy egyikük sem ért lóf@szt sem a nukleáris hadviseléshez -, inkább az a szakmai véleményem, hogy a hatalmi körök egyfajta „sci-fi” városok építése felé mozdultak el – lásd szaúdi The Line város -, és ha az kész, akkor jöhet majd a biológiai irtása a feleslegleg, kábé nyóc’ milliárdnak. Kérdés ki lesz a befutó, A vagy B hatalmi kör, vagy nem lesz elég erejük az államokkal szemben, akkor gebasz és atom.
  Egy biztos, Tibor bá’ a klíma kapcsán érdemrendet érdemelne. Annak annyi. Sajnos sehol nincs kibontva, hogy ez rövid távon hogy fog mindent és minden téren szétb@szni, mert akkor talán megértenék többen, miért bukta ennek a világnak, s már 2020 óta bukik…

  Mondom, nem lehet ezt röviden megválaszolni. Prepperkedésnek semmi értelme, de minimális haszna lehet. Minek van értleme akkor?! Hát… aki fiatal és jó szakmája van, az tiplizzen jó messzire, hátha bekerül a The Line városba.

 36. 39.Jövőnk
  Köszi az infót.Érdekes megközelítés amit írtál. Így látatatlanba 0 olvasással csak azt gondolnám, hogy azért csinálnak ilyen line várost mert könnyű automatizálni (anyag ki-be stb….) , de gondolom sokat olvastál a Line városról és a mögötte álló „tervről”
  és lehet van alapja.Én úgy vagyok vele hogy nem akarok bekerülni ebbe a városba mégha ez lesz a túlélés záloga is .Hogy az lesz e nem tudni, van rá esély de ugye soha semmi nem biztos bármilyen téren de ha már meg kellene halni majd akkor itt a
  földemen ahol lakom ott tenném meg.

 37. Csak tegnap hallgatam az M1 híradót:

  -49 fok van dél európában
  -hawai rommá égett
  -Németországban, Cseheknél és Lengyelországban árvizek, heves esők
  -kanadában 1100 helyen van erdőtűz
  -a többlethalálozások kb, 10%-al emlekedtek valószínű a meleg miatt
  -a déli uticélok kezdenek kimenni a divatból helyette már inkább a skandináv országokba mennek (ha jól emlékszem 30%-al emelkedtek a skandináviai uticálok idén)
  -a száhel övezetben is nől a feszültség

 38. 40. andrew
  Vasárnap jöttünk vissza Horvátországból és éppen csak 28 fok lett az egyhetes nyaralás végére. Előtte egy hétig pedig a barátaink majd megfagytak.
  Másik baráti társaság Görögországban 10 napig ugyanezen időszak alatt kellemesen nyaralt, 30 fok körüli hőmérsékleten.
  Hogy ebben hol volt az a nagy extrém hőmérséklet, én nem tudom.

 39. 42 Ott a nagy extrém hőmérséklet, csak ne egy adott helyet és adott napon kell nézni.
  Amikor a Léna-, Jana- és az Indigirka-folyó völgyeiben nem, mint most 25C fok van nyáron, hanem 35C , miközben a Jana és a Léna völgyei hidegpontok Szibériában, vagy amikor a Verhojánszki hegységrendszerben a nyári 5-6C fok helyett 30C van vagy éppen Jakutföldön nem a megszokott 30C fokos kánikula – helyi lakos mondta, hogy napapa szerint a 30C oksa -, helyett 40C fok, na akkor van hőség és anomália, olyan helyen, ahol nagyon nincs ez jól; permafroszt és metán-hidrát.
  Elég, ha naponta nézegeted az MSN térképet… ott vannak az extrém értékek, csak szép szorgalmasnak és türelmesnek kell lenni. De az se normális, ha Nyugat-Afrika partjaitól azért már messzebb 1000 méteres mélységben 8-9C fokos vizhőmérsékletet mérnek, vagy éppen az Északi-óceán felett – nem is nyáron – plusz 8-15 fokokat mérnek heteken keresztül.
  Igen, a horvátoknál nem volt jó az előrejelzés… de nem hűvös volt, csak naponta esett esténként az eső. Ott ‘vótam. Helyette júliusban Mallorcán 36C fok volt, és a sziget belsején a pára miatt a hőérzet 48C fok.

 40. 43 – Jövőnk:
  Dél Amerikában tél van és 40 °C, amik 15-20-al több mint a szokásos.

 41. Késő bánat. A világ akkor indult lassú pusztulásnak, amikor az ősember az első fára emelte kőbaltáját, azóta a folyamat csak gyorsult.
  Agyalhatunk, amennyi jólesik, a folyamatok csak gyorsulnak.

 42. 40-43 ra
  Egy ismeretterjesztő fórumról /inkább tv mint net/ van a információ hogy a atlanti óceán „szivdobbanása” 1000 év ami a mélyvizi áramlásokat érinti.
  Ennyi idő alatt megy körbe.

  Ami probléma van ahol extrém hőmérséklet magas alacsony van ahol csapadék sok vagy nincs stb.
  Amit ajánlok elővenni/megrendelni olvasni a 1970-80 as évek természetföldrajz könyveit!
  Kérem már megnézni a akkori éghajlati övek leirását.
  Meg hogy ma mi van.
  Bár nem vagyok szakértő a témában de Yoda szerint a probléma a változás maga.
  Tehát ha a magasabb co2 ch4 szintre „beáll” a föld hőmérségkelete mondjuk 10.000 év alatt az két lábon járó majmok szempontjából mi is?
  Szóval itt a változással van a gond.

  Oké a „zemberek” meg vannak magyaraba a +30 fokos februári hőmérséklettel meg a májusi faggyal is a bioszféra egyéb részei?

  Hogy ne szaporitsam a szót, volt ám már „klima változás” korábban is.
  Khm irtam már volt olyan hogy mini „jégkorszak” a 1600 as években 17. század elején európai időszámitás szerint /olmékok maják aztákok picit másként számoltak meg ma is vannak olyan nemzetek.
  De ugyanez korábbról valamelyik viking seggfej grönlandot zöld földnek nevezte vagy mi ott is éltek pár évtizedig aztán nyom nélkül eltüntek ok? Mai napig nem tudják hogy mi.
  Maják.
  A görög városállamokhoz hasonló /nem egy központi birodalom hanem itt ott a őserdőben időben és térben is eltolva egy egy időszakban 2-3 városállam/ maják „eltünése” szintén ismeretlen.
  Pedig még nem is arról volt szó hogy a szibériai gáz és olaj mezők melyik multi cég tulajdonában vannak.
  Mert ha nem xy cégé akkor káros ugye meg fujj.

  Közelebbi példa a éghajlati kilengésekre.
  1941/42 tele a kelet európai mércével mérve is durván hidegebb volt.
  Kb. ez volt a következő télen is.
  A ’43 ’44 közti tél e térségben meg kifejezetten enyhe volt.
  Talán 1946 vagy 1947 nyarán meg közép európában nyáron durva aszály volt /forrás bohumil hrabal őfelsége pincére voltam utolsó 8 fejezetből valamelyik.
  1950 es évek eleje /rákosi korszak magyarországon/ szintén durva aszály volt.
  Globális lehülés felmelegedés /mai fogalmaink szerint/ 1100 as években 1600 as években 1940 es években? vagy mi van ? Vagy a mai 20 évesnek sok vicc még új?

 43. Kérdésem még hogy pl. patagóniában vagy tasmániában vagy borneon vagy a galápágos-szigeteken milyen hőmérsékleti megfigyelések voltak és milyen értékek mondjuk kr.u. 900 vagy 1.100 vagy 1610 környékén.
  Köszönöm Tibornak meg akik még a ő „vonalát akarják tolni” is /szerintem nem csak én/ ha megosztja/ák e információkat.

 44. Van változás a klimában ez nem vitás annak okai a vitásak vagy legalábbis vitássá tehetők.
  900 környékén amikor a maja civilizáció kezdett megborulni akkor még nem votl greta thurnberg aki tudta volna a „okot”.
  Valami ilyesmit próbáltam közvetiteni.
  Azzal hogy mindez egy „interglaciális” időszak változásai közül néhány amit fent leirtam.

  Ahogy jancsó miklós hernádi gyula egyik filmjében szerepel nem szó szerint valami ilyesmi: „a föld őrülten száguld egy világűrnek nevezett fekete kukában mi meg fejjel lefele lógunk bele! fejjel lefele lógunk bele!”
  Oké nem egy tudományos megközelités de azért elgondolásra érdemes.
  Más is irta hogy a föld a nap körül kering a naprendszer meg a galaxison belül itt ott „űrszemét” központi csillag nélküli bolygók be nem tervezett repülése + a „szomszéd” galaxis hatása, meteorok a külső ővből stb. ezeknek mind van éghajlat módositó hatása + a nap egy mai tudásunkkal már tudjuk lényegében egy nukleáris reaktor hogy mikor ég kisebb meg nagyobb hőfokon…
  + a bioszféra jelenleg a emberiség behatása a klimára
  és már meg is van Yoda véleménye
  téves ha csak a antropogén behatásra vezetünk vissza időjárási folyamatokat bolygó szinten.

 45. -Azt hallottam hogy az ausztráloknál vannak akik már a föld alá ássák be magukat.(gondolom inkább a nagy pusztán élőknél lehet ilyen ahol nincs klíma vagy áram vagy nincs rá pénz) Pedig még ott tél van .
  Az ausztrál nyárra leszek kíváncsi.

  -Télen még nálunk is bejátszhat pl. + 20 fokkal melegebb az átlagosnál. Mondjuk novemberben lenne 25-30 fok nappal 😀 Ugye a déli féltekén ahol tél van ott is vannak anomáliák.Ha itt lesz tél itt is lehetnek.
  Igazából Magyarországon még nem volt extrém meleg idén.Érdekes az emberekkel beszélgetve (mármint nem itt a blogon) ha mondom nekik hogy még melegebb lesz esetleg meg is döglünk akkor max. annyit mondonak hogy :lehet, elhiszem vagy éppen hülyeség.
  De semmi kreatív hozzászólás.Senki nem kérdez rá hogy miért , mi miatt vagy valami.Mindig én kezedm el magyarázni például hogy ha leolvad az északi sark akkor elnyeli a hőt ami ugye nem egy Magyarországnyi terület vagy éppen a permafroszt.
  Sokszor az az érzésem hogy elég nagy füstök az emberek mert vissza sem kérdeznek hogy mi miatt van , vagy látom fel sem fogják, pedig sok esetben diplomás emberek vagy nem a legalja 😀
  Szerintem nagyon sok ember nincs képben ezekkel , teljes füst van akikkel beszélgettem.Normálisan beszélgetni nem lehet mert ennek úgy lenne értelme hogy ha pl. én mondok egy pozitív visszacsatoló hatást akkor ő is mond egyet vagy valamit hozzászól, hogy szerintem ez vagy az vagy ja én is olvastam hogy itt meg ott meleg van….
  De nem , most jöttem rá hogy mennyire nem vágják az emberek ezt.Max addig terjed a tudatuk hogy ma rohadt meleg van.Jó azt megértem hogy nem kell mindenkinek tanulmányokat olvasni de akkor is.

 46. 50 – Adrew:
  Két napja az Északi sark levegőjének a hőfoka 0°˘C volt, amit korábban sose létezett.

 47. Nyilván aggasztó a helyzet, én is nehezen viselem ezt a meleget. Biztos egyre nehezebb életkörülmények várhatók, elsivatagosodás, élőhelyek kiürülése, felvándorlás északra, élelmiszer és vízhiány, stb.
  Viszont nem egyszer volt már hasonló a történelem során. A közelmúltban tártak fel pl. Grönlandon olyan korai viking sírokat, amiket évszázadok óta jég borított, viszont amikor a telepesek ott éltek, gazdálkodtak, akkor még nagy részben tényleg zöld volt a sziget.
  Kötelező olvasmány: https://moly.hu/konyvek/wolfgang-behringer-a-klima-kulturtortenete
  (a fordítás borzalmas, sok hibával, de azért érdemes elolvasni)

 48. 41 Andrew:
  „hawai rommá égett”

  A fb-on botlottam egy ilyen szövegbe. Forrást nem tudok, a valóságtartalmát sem tudom ellenőrizni. Hátha Tibor bá’ nem tilt ki érte.

  ” Maui helyi lakosai nem voltak hajlandók eladni földjüket az eliteknek
  A sziget főként a tűz által pusztított része a pazar mega-kúriák melletti első számú terület volt
  Most sok helyi lakos kénytelen volt Eladni a földjüket, és sokan tragikusan meghaltak a lángokban
  Oprah Winfreynek luxuskastélya van Mauiban; Teljesen rendben van
  Jeff Bezosnak luxuskastélya van Mauiban; Teljesen rendben van
  Lady Gagának van egy luxuskastélya Mauiban; Teljesen rendben van
  Bill Gatesnek luxuskastélya van Mauiban; Teljesen rendben van
  Morgan Freemannek luxuskastélya van Mauiban; Teljesen rendben van
  Will Smithnek luxuskastélya van Mauiban; Teljesen rendben van
  Julia Robertsnek luxuskastélya van Mauiban; Teljesen rendben van

  HONNAN TUDTA A TŰZ, HOGY KERÜLJE EL A LEGDRÁGÁBB KÚRIÁKAT?”

  Annyit találtam, hogy egy csomó hírességnek van háza Mauin, a következő cikkben szép fotók vannak róluk.
  https://www.mauiresources.com/celebrity-homes-on-maui/#google_vignette

  2021-ben a Beat of Hawaii írt arról, hogy hírességek nagyban felvásárolgatják ott a földeket, a cikk címe: „Billionaires Bezos, Zuckerberg, Oprah and Ellison Pony Up Big In Hawaii”

  A Newsweek arról adott hírt, hogy egy közösségimédia-felhasználó azzal vádolta meg a sztárt, hogy erdőtüzeket gyújtott fel a birtoka közelében, hogy földet vásároljon magának.
  „Oprah Conspiracy Theory Takes Off After Maui Wildfire Response Backlash”

 49. A kanadai erdőtüzek kapcsán van egy diagram amit most nem tudok betenni de röviden leírom:
  Az erdőtüzek ott májustól indulnak.
  2016-tól 2022-ig minden évben kb. maximum 1-4 millió hektár égett le.
  2023: eddig közel 15 millió hektár égett le csak a kanadában.
  Szóval az eddig megszokottakhoz képest +10 millió hektár égett le csak Kanadában
  A grafikonon itt is nagy a kilengés mint minden más adatnál. Amúgy az erdőtűz is pozitív visszacsatolás, mert az artic news-en olastam épp hogy az anktartisz fölött elterülő füst még több hőt nyel el mert sötét. Ajaj sokasodnak a jelek 😀

  Amúgy épp az artic news-on jelent meg 2 új cikk two tipping poins és High wet bulb globe temperatures hit the US again.

 50. Ide másolok egy máshonnan megjelent írást.Igazából nem újdonság,de számszerűsítve vannak a dolgok: ( a diagramot nem tudom betenni de nem nehéz elképzelni)

  Az elmúlt 270 évben elégetett szén 90%-át 1950 óta, míg közel 50%-át 1990 óta juttattuk a légkörbe! Van ilyen ábrám is.
  A helyzet és a ránk szakadó gond az, hogy több évtized kell ezeknek az üvegházgázoknak, mire kifejtik teljes melegítő hatásukat. Vagyis az a sok időjárási szélsőség, amit eddig tapasztaltunk, lényegében az eregetés első felének, vagyis nagyjából 240 év kibocsátásának a hatása. A másik fele, vagyis az elmúlt 30 év koncentrált hatása csak mostantól ugrik majd be igazán a buliba. Erről is van ábrám. Azt pedig, hogy mocorog, már nap, mint nap tapasztalhatjuk a világ minden pontján, és ez aligha lesz jobb.
  Ám amit most szeretnék megosztani Veletek, az baszcsizott oda nekem csak igazán. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az elmúlt 270 év szén-dioxid kibocsátásának mennyiségét négy egyenlő részre osztva, azok légkörbe juttatásához mennyi időre volt szükség. Az eredmény megdöbbentő:
  első negyed: 222 év
  második negyed: 22 év
  harmadik negyed: 16 év
  negyedik negyed: 12 év
  Szervusz Exponencialitás!
  Száguldás a Pokolba…

 51. Ezt is megértük:A ma esti hirekböl tudjuk meg, hogy mostanra a tengerek is az ember ellenségei lettek.Egy eddig ismeretlen halálos bacillus jelent meg az amerikai partok Atlanti óceáni oldalán, a partvidék teljes hosszában, máris néhány-számukat nem jegyeztem meg-áldozatot szedve. A szakemberek szerint a Golf áramlat hozza fel őket valahonnan, megjelenésük a szokatlan, természetellenesen felmelegedett viznek köszönhető.A hirekben szó volt arról, hogy akinek bármilyen kis sebe van, nehogy a vizbe menjen, de egészséges emberek számára is veszélyes lehet a viz, ha netán a szemébe fröccsen, és valamennyire gyengécske immunizációs képessége.
  Úristen hova jutottál, emberiség? Ha valaki, akkor én, Bálint vagyok és lehetek a megmondója, mennyire nem volt soha barátod a tenger.
  De halálos ellenséged sem volt soha, ha csak kicsit megmártózni mentél hozzá!
  De most azzá lett!
  Tovább, mert van még, a hiradó folytatódik
  Soha nem tapasztalt mértékben növekedett az utóbbi hónapokban a cápatámadások száma, méghozzá szintén a soha, vagy nagyon -nagyon ritkán a partközeli, alig egyméteres vizekben, ott ahol rengeteg gyerek lubickol normális körülmények között. A hirek szerint nemrég, alig másfél hónapja valamelyik ausztrál fürdőhelyen támadt egy cápa két gyermekre alig 2-3 méterre a partvonaltól, alig méteres vizben. A szakemberek szerint az állatok természetes élelme nagyon meggyérült, ki tudja, milyen tempóban pusztul a világtengerek élővilága, és a végtelenül kiéhezett állatok egyre kétségbeesettek.
  Ouo vadis, emberiség?Talán megérdemled sorsodat.

 52. Re:56 Bálint
  Élő egyenes adásban nézed a kondicionáló programozásokat, amivel hülyítik a tömeget.
  Ilyen bombasztikus híreket érdemes több független forrásból ellenőrizni, mert a végén nem volvókat osztogatnak, hanem moszkvicsokat fosztogatnak…

 53. 57.dajtás
  Gondolod, hogy kamu?
  A tévé esti hirei?

 54. Re:58 bálint
  Azért kell ellenőrizni, hogy igaz/hamis.
  Ha van egy ilyen bombasztikus hír, akkor nálam alapból bűzlik, pont ilyen most a tudományos világban a szobahőmérsékletű szupravezető. Ha validálják, akkor elég nagy dobás lesz, felforgatja többek közt az energetikát(pápá kémiai energia tárolók/Li alapú akkuk), ha nem, akkor újabb „Fleischmann–Pons” kísérlet lesz.
  Nagyon fontos hogy a hivatkozásokat is figyelni kell, mert a kamu hírgenerátorok azt a trükköt használják, hogy egymást hivatkozzák körbe, így tűnve hitelesnek, plusz ma már kb nulla relevanciája van, ha nagyobb média tartalom gyártó a forrás, mert pofátlanul hazudnak, lásd az ukrán háborút, vagy a Covid híreket.

  Ezzel a témával volt személyes élményem is, többször az aktuális projektem témája futott a híradókban, és akkora ordas nagy ferdítés kamuzás volt szimplán a hozzá nem értés okán a média tartalom érdekében, hogy akkor véglegesen elásta nálam magát a híradók és társaik.

  Megjegyzem a te korosztályodnak a TV hírek a referencia pont.
  Az én korosztályomnak már nem, mert nem is nézünk TV-t.
  Idehaza kb az a helyzet, hogy ha Országház elé leszállna egy UFO, és ez nem menne le a TV-ben, akkor meg nem történt esemény lenne… 😉

 55. Re:60 malleusorbis
  Hány ember hal meg sebelfertőződésben pl az ukrán fronton?
  3 embernél azért kicsit több nem?

  Kicsit korrektebb tálalás, de az látszik ebből is, hogy ha nem vagy nagyon beteg/immunhiányos valaki, akkor azért erre elég kicsi esélyed van.
  Máskülönben a hatásvadász név 1000%-ra fel van pörgetve, mert húsevőnek titulálják, miközben ha valóban név szerint is húsevő lenne, akkor a tengeri élővilágot is felfalná… Ezt tálalták úgy Bálint TV-jében, hogy ha be mered tenni a lábad a tengervízbe, akkor csak egy lábcsonkot fogsz majd vissza húzni(direkt túloztam). 😉

 56. -Lassan 30 fokos a balaton. 2 nap alatt 2 fokot melegedett pedig csak 35 fok van nálunk.Sokan már így is panaszkodnak a környezetemben hogy meleg van.Namost 35 fok még nem is olyan sok a 48 fokhoz képest.Az ugye még 13 fok.Mondjuk milyen lenne a balaton ha 48 fok lenne a levegő? Vajon lenne benne még fürdőző?

  -Épp másik ismerős családja volt Görögben már nem tudom melyik részen a héten.Azt mondták hogy 38 fokkal indult a reggel és napközben pedig 44 fok lett.Küldték a képeket a szobából mert nem lehetett kimenni 😀
  Nálunk napközben van 35 fok elvileg , ott már reggel 38, azért előbb utóbb nem fognak oda menni turisták.
  Nekem a szobám déli fekvésű és nincs klímám, de redőnyök le vannak húzva egész nap, ajtó este nyitva.Most este kellemesen meleg van bent de nem mondom hogy szenvedek.Még pár fok plusz kibírható izzadva.Nade ha a mostani 35 fokra rájön még 13 fok azaz 48 fok lenne akkor azt már nem bírnám klíma nélkül de itt Magyarországon sokan nem.PErsze ha majd 45-48 fok lesz itt is akkor kérdéses hogy lesz e áram mindig?

  -Épp beszélgettünk vele a gyümölcsfákról és azt mondja 50 ezret elszórt permetre arra a 15 fára és mégis mind beteg ,moníliás és semmit sem szedett róla.És a fák nem is néznek ki egésségesen,mintha száradnának el vagy nem tudnának növekedni.
  Beszélgettük hogy málna sem meg szinte semmi sem terem és hogy a bevásárlóközpontokban is pl. a barack külföldi talán spanyol amit üvegházakban termesztenek agyonpermetezve és földet sem látott a fa,Lassna nincs is magyar gyümölcs,
  Hát igen ahogy tovább nől a hőmérséklet úgy mégannyira sem terem meg majd szinte semmi.(kivéve paprika,paradicsom és egy két dolog) .Persze tudom vannak kivételek , mert valaki mindig beírja hogy épp nála sok gyömülcs termett pl barack, de
  a trendet kell nézni.Ha 9 embernél semmi nem terem nála meg épp termett a mikroklíma miatt az nem azt jelenti hogy nincs gond.
  Úgy néz ki hogy csökken a termés (gyümölcs, zöldség-re gondolok nem a szántőföldi gabonára) de csalóka mert már szinte mindenki (90%) a bevásárlóközpontban veszi meg a gyümölcsöt ami csalóka mert nem itt termett.

  -Na és mi a helyzet a méhekkel dél európában? Vajon bírják még ezt a meleget?

 57. Nem lesz áram.

  Andrew nem neked (!!!) szól, hanem úgy általában sokaknak és nem csak itt: 5-10 éve megy a fejtágítás és sokan még mindig a tankönyv 6. oldalánál vannak leragadva, miközben a százoldalas könyvet már kétszer is átvettük.

  Egyébként július elején Mallorcán voltunk. Tenger 31C fok. A sziget belsejében egy kaktusz farmot látogattunk meg – két kocsi volt a parkolóban, az egyik a bolgár kasszás nénike Fityója volt -, 37C fok és 50-55% páratartalom, azaz 46-48 fokos hőérzet. Alapból nem bírom a meleget – északi germán vér átka -, de mivel ledobtam nem kevés súlyfelesleget, körbe rohantam a parkolót, hogy bosszantsam a párom. De mértem 38C fokot is, íppen csak 50 feletti páratartalommal, ami ugyebár már 49-50 fokos hőérzet.

  Mindeközben egész nyáron Szibériában a Léna-, Jána- és Indigirka-folyók völgyeiben maximum huszonfokok… semmi hőség, mint 2015-2017 között, vagy pár fok a Verhojánszki hegységben, ahol pár éve 40C fok volt.

  Jó lenne, ha azok, akik vágják a témát, kicsit elemeznék ezt a mostani El Nino-t, és nem csak hazai hatását 2024-ben, mert a geopolitikai helyzetre is komoly hatása lehet, akár jelentősen is változtatva azon.

  Visszatérve a nem lesz áramra… nálunk megcsinálták mára, de a karácsonytól – minden nagyi kapott egy „háborús” olajradiátort a jézuskától -, néha csak 205 Volt feszültség volt a környéken, ami tuti hazab@szott pár háztartási gépet. Ha nem úgy kommunikálok a Démásszal, ahogy, akkor most is annyi lenne.

  Andrew a méheknek a hazai lódarazsakkal is gyűlik ám a bajuk. Sógorom haverjának száz kasból hatvanötöt nyiffantottak ki.

 58. 56-57

  Bálint semmi „hülyeséget” nem írt. Megszaporodtak a cápatámadások, de ez a legkisebb cápa probléma. Sokkal nagyobb baj az, hogy a somniosus fajok jönnek fel, s azok egyrészt nagyobbak, mint egy fehér- vagy tigriscápa, másrészt nem igazán ismert a viselkedésük, elvileg 1-2 km per órával úszkálnak, de a világ legélesebb fűrészelő fogsorával, ami egy jobbra-balra és az ember lába hiánycikk rögtön… pár éve a kanadai Sable-sziget körül jópár ezer fókával végeztek, s ez a szám csak azon fókáké, amelyek borzalmas sérülésekkel döglötten terítették be a szigetet. (Gyakorlatilag nem tudják, hogyan kapták el a fokákat!) De tudnék pár helyet felsorolni, ahová tuti nem fogok emiatt nyaralni menni. (Földközin és Adrián nincs somniosus csak szürke, majd azok is feljönnek.)

  U.I.: Ja, és mert sznorkel és scuba búvárkodok… Zadar környékén is igen csak sivatagos – halott – a tenger alja, korábbi években nem volt az, csak Porecben. Azaz nagyon is fogy a kaja, ahogy a lódarazsak is két éve kb. mennek mindenre, ami emberi kaja és pia; ilyet régen soha nem tett ez a faj. És, ez azzal jár, hogy támadékonyabbá is vált.

 59. 64. Jövőnk
  Írod:
  „De tudnék pár helyet felsorolni, ahová tuti nem fogok emiatt nyaralni menni. (Földközin és Adrián nincs somniosus csak szürke, majd azok is feljönnek.)”

  Vedd fel az Adriát és a Földközi tengert is a listádra😉!
  Lehet nem hallottad, de él két fehér cápa kolónia ezekben a tengerekben. Egyik a Málta mellett a vallettai kikötő bejáratánál, kb. két tucat egyedből álló csapat és évente okoznak embert érintő balesetet, csak nem nagyon emlegetik a helyiek.
  A másik ilyen mikrópopuláció az Adrián az isztriai félsziget mellett, Pólához közel tanyázik. Az egy kicsit kisebb, mint a Máltai, de akkor is ott van. A horvátok érthető okból nem reklámozzák, de volt egy eset vagy húsz éve, amikor egyik halászuk kifogott egy közel 5 m-es példányt, aztán a turisták között kitört a pánik. A hatóságok azzal nyugtatták a jónépet, hogy egyedi történés, ti. a nagy fehér cápa véletlenül betévedt az óceánról az Adriára. Aztán vagy hitték vagy nem az érintettek.
  Érdekes, hogy ez a faj jellemzően vándorol, így nem nagyon érthető, az adriai és máltai helyhűségük.
  Szóval csak óvatosan az Adrián és Földközin is, mert ki tudja, hogy az elmúlt években hány ilyen cápafészek jött létre arrafelé. Egyelőre (kevés kivételtől eltekintve) nem foglalkoznak az emberekkel, de mi van, ha ezek is megvadulnak, mint a lódarazsak és ingert kapnak az elfogyasztásunkra. A nagyobb baj, hogy az adott ország hatóságai, mind most, mind pedig a jövőben el fogják sunyogni az ilyen populációk létét, mert hogy a turizmusnak mennie kell, ahelyett, hogy megmondanák merre ne mászkáljon a nagyérdemű.

 60. 65 Bendegúz, tisztában vagyok ezen információkkal. 😉
  (Cápák, mélyóceán, technikai búvárkodás nagy mélységben /elméleti síkon/ és az államalkotó rovarok viselkedése szorosan követi a NBV ténykedéseimet.)

  Amúgy 2018 – vagy 2019 – nyarán is volt egy fehércápa támadás, egy szlovén rendőrt kapott el sznorkelezés közben, s csak azért maradt életben, mert a haverja horvát rendőrként sokkal hamarabb érte el, hogy repüljön a helikopáter a szigetre.

  Az első feljegyzett (Monarchia) cápatámadás is egészen fent történt – talán Fiume -, egy magyar lányt tépett szét egy fehér, miután az belepottyant a stégről a vízbe.

  De köszönöm, hogy leírtad!

  És valóban nagyban kussolnak erről, és maximum annyit ismernek el, hogy szeptembertől jönnek csak…
  Nekem viszont annyit sikerült elérnem, hogy egy fiatal srác – egyben méhész – kapitány elmondta, hogy a legdélebbi horvát szigetnél be ne menjek sznorkelezni, valamint, hogy a velutina Isztrián már van (Ázsiai lódarázs), ami hivatalosan sehun nem szerepel. Nagyon megszorongattam utóbbival kapcsolatban, de vágta a témát, nem hinném, hogy kamu. Na, az is jót fog itt tenni… 700 helyett 1500 egyedszámú fészek (átlag), méheknek nulla esélye a sakktábla – függőlegesen – alakzatú lebegésből elfogásos harceljárásuk ellen, percek alatt kiürítenek így egy méhkast, egyesével elragadva a méheket, s minden velutina helyére azonnal beszáll egy másik a rácsalakzatba. A viselkedésük hivatalosan szelidült Európában, ám Ázsiában az egyik legvadabb fészekvédő, ráadásul kétszer-négyszer nagyobb távolságig üldöz… s ugyebár a képlet: méreg összetétele x egyedszám x csípések száma (agresszivitás) x hatósugár (üldözés)… lesz itt sok halott, nem anafilaxiás és nem is légúti fulladásos, hanem szív…
  … és ha behurcolják a basalis-t (másik ázsiai lódarász faj), akkor b@szhatjuk, 5000-es egyedszám, a világ legtöbb halálos áldozatát okozzák, pedig nem különösebben agreszzívek, de a synoeca (harcos darázs) is jó „muri” lenne, bár egyedi figyelmeztetéssel – dobolnak a fészken a tömeges támadás előtt -, riaszt – ha, távolság függő -, de egyetlen csípés kórház – a fájdalom ereje miatt -, pár száz = sokk és halál.

  Muri a klíma… nem csak a hőségről és a tornádókról szól, s még csak nem is az egyre dráguló biztosításokról… de a fentieken túl ezer apróságról, pl. egyre nagyobb átlagos hullámméretek viharban, egyre több óriáshullám, kóbor hullám (pl. a Poszeidon katasztrófája annyira nem volt kamu, a Queen Mary-t az első útján telibe b@szta egy ilyen kóbor hullám, csak nagy kuss van róla azóta is.), vagy éppen a Balaton déli részén 2 méteres mélységben minimális látótáv és vagy tíz fokkal hidegebb víz… 1988-ban Lelléről menve közelebb jöttem fel Zánkához, mint Lelle, aztán vissza… 3-5 méter, semmi hideg, minimum 50 méteres látótáv… sok élet már akkor sem volt a tóban.

 61. 66. Jövőnk
  Akkor már nem csak Póla környékén vannak nagy fehérek?
  Vagy ezek a legdélebi szigetnél leledzők más cápák?
  Egyébként kösz, mert jövőre Vis szigetére terveztem menni. Az pedig jól bent van a tengerben.
  A lódarázs sajnos probléma. Napokban tapasztaltam, hogy amikor az udvari villanyt este felkapcsolom, megjelenik a fény körül három négy egyed, melyeket jellemzően levadászok (nagyon gyengén mozognak, folyton a falat szurkálják). Nappal figyelem a környéket, de semmi mozgást nem látok. Sem az eresz alatt, sem a fásszín környékén. Nincs elképzelésem, hogy hol lehetnek. Szerinted hol keressem őket.

 62. Bendegúz – általánosan

  A fősodrású médiákban a klíma témában a fő narratíva az, amit az ENSZ-hez tartozó, nemzetek feletti és kormányközi IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) mond. Minden, ami ettől eltér, az tudatosan ignorálva van, bármilyen független klímaszakértő mondja azt vagy mutatja be konkrét adatokkal alátámasztott tudományos tanulmányokban.

  Egy példa erre. Az amerikai Dr. Judith Curry egész professzionális életében a klímával foglalkozott.

  Most, a 2023-as évben hisztérikus módon kommunikált melegebb időjárási viszonyokat (globális szinten értve) értékelve egy konkrét tanulmányában vizsgálja mélységében.

  Akit érdekel itt a link:

  https://judithcurry.com/2023/08/14/state-of-the-climate-summer-2023/

  Sok egyéb tényadat mellett, például olyan „apróságokra” mutat rá a hölgy, hogy a mostani felmelegedés tükrözi a bejövő rövidhullámú sugárzás növekedését (naptevékenység) vagy például a Hunga Tonga vulkán kitörését (2021-2022 évek végén illetve kezdetén), amely 13% -kal növelte a sztratoszféra vízgőz tartalmát (a vízgőz erősebb üvegházhatású gáz, mint a CO2).

  Továbbá, például az észak-atlanti térségre vonatkozóan, ahol a BBC mindenféle mattfrostokra hivatkozva olyan bombasztikus hírekkel bombázza a közvéleményt, hogy minden eddigi óceáni hőmérsékleti rekord megdőlt, Dr. Curry világosan bizonyítja, hogy a mostani, 2023-as téli illetve tavaszi adatok teljes mértékben összehasonlíthatóak az 1983-as, 1987-es, 1989-es vagy 2010-es adatsorokkal.

  És így tovább.

  Dr. Curry-hez sok hasonló cipőben járó, a szakmájához kiválóan értő klimatológus van. ő csak egy a sok közül. Ezek hangok azonban el vannak hallgatva illetve hallgattatva. Van egy bizonyos narratíva, csak azt szabad lenyomni a tömegek torkán, mindenki másnak meg kuss legyen! Ismerős a helyzet sok más témát illetően a mai világból, igaz?

  Felmelegedések és lehűlések a Földön mindig is voltak és lesznek is. A mértéket illetően különbözőek, ebben sincs semmi újdonság. A Nap, a földi vulkánok és úgy általában a természet magasról szarja le az ENSZ okostojásait, Al Gore hatalmas profitját, Greta Thunberg rikácsolását, a CO2-kvótakereskedést, a „brit tudósok” megnyilatkozásait, meg a hiszterizált, „civilizált” nyugati tömegek karbon-lábnyomait.

 63. 68. Zsolt
  Lehet itt bűvészkedni a számokkal, de van egy természeti képződmény ami egész pontosan közvetíti az évtizedek óta tartó hőmérséklet változásának trendjét. Ez pedig a gleccserek töretlen olvadása világszerte. Egyetlen gleccsert találtak, ami hízott. Többezer éves 50 méter vastag gleccserek eltűnése cáfolják Dr. Judith Curry tézisét.
  Ezekhez a gleccserekhez bárkinek oda lehet mennie egy mérőszalaggal és leellenőrizheti, hogy valós e az olvadás mértéke és a nyomokból saját szemével láthatja a felmelegedés valóságát.

 64. 69 – Károly

  Hol állítottam azt, hogy az általános felmelegedés jelenleg nem valóság? Te talán azt állítod, hogy a jelenlegi felmelegedés után már nem lesz lehűlés, amikor a Föld klímája újra hűlni fog és akkor majd újra gleccserek keletkeznek?

  A globalisták semmi mást nem csinálnak klímaügyben, mint hogy saját, beteges céljaik eléréséhez felhasználják az objektív folyamatokat saját szubjektív céljaik eléréséhez. My carbon… beeeee, beeee! De jó lesz az má´!

  A kommunikáció úgy folyik a médiákban, mintha nem létezne az a szó, hogy ciklikusság. Felnagyítják azokat az adatokat, amelyek erősítik a saját, elfogadott narratívájukat és nem veszik figyelembe azokat, amelyek árnyolják azokat, mélyebben foglalkoznak az okokkal (!) és az általános hisztérikus hozzáállás ellen szólnak.

  Adott esetben a bolygónk tovább melegedne akkor is, ha holnaptól nulla lenne az emberi CO2 kibocsátás. Megoldana ezt bármit is ilyen szempontból? Semmit. Csak azt, hogy az emberiség visszatérhetne az őskorba, persze egy átmeneti durva madmaxos világ után. A Nap akkor is felkelne és lenyugodna és közben melegítené a Földet. Utána meg kevésbé melegítené. Ennyi.

  „A brit klímaszakértők” és társaik projekcióikat meg előrejelzéseiket megtarthatják maguknak! Semmit sem tudnak a mértékekről a jövőt illetően, az okokról meg egyszerűen hazudnak. Még az is gond, hogy egy héttel előre helytállóan megjósolják az időjárást a meteorológusok. Az ensz-es „szakértők” és az ő meglátásaikat vigyázzban váró és tovább kommunikáló szajhamédiás siserehad tehet egy szívességet!

 65. 71 – Zsolt:
  Ezzel a mondatoddal tetted magad abszolút hiteltelenné: ” Még az is gond, hogy egy héttel előre helytállóan megjósolják az időjárást a meteorológusok.”

 66. Szerintem Zsolt-nak igaza van. A klíma nagyrészt nem az emberi tevékenységtől változik, hanem a ciklikusságtól.

  Ez az egész klímahisztéria egy média által mesterségesen felfújt buborék, amivel az embereket lehet stresszeltetni.

  Illene végre belátni, hogy szó szerint minden erős fenntartásokkal kezelendő amit a mainstream média nagyon egy irányba tol.

 67. Jövőnk
  Mire alapozod hogy nem lesz áram? Mármint a melegedés miatt vagy Hemp miatt? A felkészülés szempontjából nem mindegy.

  Bendegúz
  Felénk is vanank lódarazsak , nem tudom milyen fajta.Nekem a köbös nyárfámaba ment bele.Olyan mintha belerágta volna magát mert van ott fűrészpor de nem nézegettem annyira.Szerintem padlásra, faszerkezetek közelébe megy
  esetleg lehet épít magának sárból lakot , de nem tudom.
  Amikor a farakás közelébe mentem vagy arra jártam akkor sokszor arra jött és repkedett körülöttem, de általában tartottam a 3 méteres távolságot a fától.Gondolom területsértésnek vette hogy arra császkálok.
  Majd a fa felhasználásánál kell ügyelni ha szedem szét nehogy megcsípjon főleg ha belevájta magát a fába mert akkor észre sem venni. Gondolom cemotox légyirtó hatásos lehet mert a vadméhet is pár másodperc alatt megöli, bár ugye ez
  nagyobb.Lehet befújok a fába kemotoxot és a szagától lehet elmegy bár nem tudom mi a hatásos ellene vagy milyen szagot nem szeret.Persze úgy kell csinálni hogy amikor nem látni gyorsan befújni és elszaladni biztos ami biztos, mert
  lehet támadásnak veszi.Vadméhecskével jártam úgy hogy amikor fújtam le őket megcsíptak.Próbálom nagyon távolról fújni és gyorsan elszaladni de volt már hogy így is megcsípett mármint a vadméh.
  A darazsat 1-2 méteres távból nem merném cemotoxal lefújni mert nem tudom hogy viselkedik és nem vállalnék be egy csípést.
  A darazsak ellen is gondolm lehet valami csapda cukrosvíz vagy valami üveg amibe bemlemegy és csapdába ejti csak eddig nem volt gond így nem tudjuk mi lehet az ellenszer.

 68. 71. Zsolt
  „Dr. Curry világosan bizonyítja, hogy a mostani, 2023-as téli illetve tavaszi adatok teljes mértékben összehasonlíthatóak az 1983-as, 1987-es, 1989-es vagy 2010-es adatsorokkal.”

  Dr. Curry munkájából osztottál meg részletet. Így erre reagáltam. Megszólíthattam volna Dr Curry-t is. A válaszom az ő nézetének szólt. Ha megegyezik a tieddel, akkor neked is. Én meg biztos nem állítottam, hogy tagadnád a felmelegedés tényét.
  A gleccserek olvadása szerintem elég erős cáfolata annak, hogy nem kizárólag egy sugárzás növekedési ciklus vagy egy egy vulkánkitörés áll az olvadás háttérben.

  Tudósunk érvelése.

  „bejövő rövidhullámú sugárzás növekedése”
  „Hunga Tonga vulkán kitörése”… és így tovább
  Ilyen események mindig is voltak. Több ezer évvel ezelőtt is és ezer éve is, meg tíz, ötven, meg száz évente is. De a többezer éve hízó gleccserek ez idő alatt mégsem indultak olvadásnak. Voltak lokális felmelegedések, de ilyen mértékű globális melegedés nem volt, hiszen a gleccserek nem olvadtak úgy, mint most. Napciklusok is voltak, meg vulkánkitörések és az összes többi ami hivatkozási alapja annak, hogy a jelenlegi melegedésnek kizárólag természeti okai vannak, az emberi tevékenység nem számít.
  Pedig valami másnak is történnie kellett a szokásos jelenségeken kívül.

  Amúgy meg mindegy, hogy az ember okozza vagy a természeti jelenségek szerencsétlen összjátéka vagy a kettő együtt a melegedést, mindenképp lépéseket kellene tenni a túlélés irányába.
  Ez a hedonista világ viszont alkalmatlan arra, hogy érdemi lépéseket tegyen.

 69. 74 andrew

  „a köbös nyárfámaba ment bele.Olyan mintha belerágta volna magát mert van ott fűrészpor ”
  Szerintem a lakód egy nagy kék fadongó. Méhfajta. Kiváncsi természet, körberöpköd, de ha nem bántod, nem bánt. Nekem a gerendáimat furkálja szét. Volt már ami el is tört emiatt. Évek óta dolgoztak rajta. A lódarázs fészket épít. Volt a padlásomon pár éve. Elég félelmetes méretű tud lenni a darázs is, meg a fészek is. Darazsat távolba hordó szórófejjel kell lefújni, lehetőleg telibe, aztán futás!

 70. A klíma, a covid, a háború, az infláció, a média félelemkeltése…stb. mind csak eszköz a jelenlegi rossz gazdasági-pénz-politikai rendszer világszintű átalakítására. Mindezen tervekbe igazából nincs beleszólás, nem is lenne közös álláspont. Jön valami új, legfeljebb a körvonalak látszódnak. Lehet, hogy a szocialista rendszernek is már ez lett volna a célja? Egy visszafogottabb gazdaság-életvitel….

 71. 78: malt71:
  A szocialista rendszer a létező legpazarlóbb és legkevésbé hatékony, ezen kívül igazságtalan és az ember természetével merőben szembemenő, így kifejezetten kártékony rendszer volt, nemhiába bukott meg minden erő és próbálkozás ellenére is fénysebességgel. Kizárólag kisebb közösségekben és gépfegyverrel „fenntartható”, lásd Észak-Korea példáján. Ne felejtsük el, hogy a jelenlegi magyar rendszer is hibrid-nemzeti szocialista, tehát károkozása és pusztulása garantált. Az EU-ból történő kilépéssel/kizárással gyorsítható lenne a biztos és gyors bukása…

  74: andrew:
  Szerinted ki fogja a rendszert üzemeltetni, ha a diszpécser nem kapja meg a millás fizetését? 10 perc alatt omlana össze ez az összetákolt magyar hálózat, ha számtalan ember nap, mint nap nem toldozná-foltozná a hiányosságait és hibáit. Hasonlóan a közúthálózathoz, ahol még járható…

  73: Adacus:
  „Illene végre belátni, hogy szó szerint minden erős fenntartásokkal kezelendő amit a mainstream média nagyon egy irányba tol.”
  – Ez a mondatot megalapozott és jogos. De ha nem rendelkezel saját tudással és tapasztalattal, mi alapján állapítod meg, hogy mi a valós, egyáltalán miként működik a valóság?
  Természettudományos ismereteid, -leírásodból érzékelhetően- neked sem túl magasak…
  „Ez az egész klímahisztéria egy média által mesterségesen felfújt buborék, amivel az embereket lehet stresszeltetni.”
  – Valóban, a hiszti a média miatt van, de attól még a tények és az emberek megállíthatatlan és mértéktelen, önpusztító pazarlása valóság. A fák pedig nem nőnek az égig! Neked sem…

  A stresszforrások gyarapodnak. Ez az ezredfordulón látható volt előre. Kérd számon azokon, akik akkor is az általad megismételt gondolatsorokat fogalmazták meg és szó szerint szartak a világra! A médiatudorok csak átvesznek cikkeket, gondolatokat, van amelyik innen, van amelyik onnan. Ettől függetlenül, hogy hogyan éljük éppen meg, és a problémák (lásd covidbetegség, légszennyezettség, fényszennyezés, zajszennyezés és persze ezek minden halmozati következménye is) nagyon is valóságosak!

  Hát Gyerekek! Tisztázzuk már… Ez most nem egy videójáték!
  ———————————————————-
  Azt, hogy a Napból érkező sugárzás energiamennyisége éves szinten ekkora mértékben nő, ill. ingadozhat felejtsétek már el! Annak azonnali és beláthatatlan következményei lennének a mindenkori élővilágra. Az érkező (és nyilván minimálisan ingadozó) energiamennyiség MEGKÖTÉSE (becsapdázása) miatt alakul ki az üvegházhatás, ez TÉNY, ezen nem lehet vitatkozni!

  Azt kellene bizonyítani, hogy a szén-dioxid nem rendelkezik, vagy nem ilyen erős befolyással rendelkezik a légkör viselkedésére, ill. van olyan anyagkörforgási rendszer, ami ez ellen hat/hat. Aki ezt összehozza, az nem ostobázást, hanem megérdemelten Nobel díjat kap, akár többet is!

 72. 79. Horváth Csongor
  „Azt kellene bizonyítani, hogy a szén-dioxid nem rendelkezik, vagy nem ilyen erős befolyással rendelkezik a légkör viselkedésére, ill. van olyan anyagkörforgási rendszer, ami ez ellen hat/hat. Aki ezt összehozza, az nem ostobázást, hanem megérdemelten Nobel díjat kap, akár többet is!”
  -Ezt már bebizonyították! Ezt sem tudtad?
  https://atlatszo.hu/kozpenz/2012/05/01/magyarleaks-nem-talalt-hibat-az-mta-a-miskolczi-fele-klimaelmeletben/

 73. 79 H.Cs.
  Atomháború esetén igaz lehet hogy lelép a diszpédzser.De egyéb esetben amíg nem bomlik meg a társadalmi rend addig nem lép le.Attól meg még jelen állás szerint messze vagyunk.
  Felénk eddig az áramellátással nem volt gond .Idén max 5 percre ment el és ennyi. Olvastam hogy pesten volt olyan hogy a villamos leállt meg ilyenek, de ezeket szerintem felnagytják.
  Úgy vetttem észre ha a ma emberénél van 5 perc áramszünet egyből dühös és flusztrált lesz. PL anyám is hogy elment a tévé és türelmetlen hogy mikor jön vissza.
  De amúgy is az átlagember egyből dühös és elégedetlen ha 5 percre elmegy.Akármilyen technikai gond lehet a háttérben amit mi nem látunk.5 perc nem a világvége.
  Tőlem elmehet 1 napra is, sőt én még szeretem is ha nincs tévé,számítógép meg semmi.

 74. 57-59 dajtás
  Ne tamáskodj, dajtás, nem ilyennek ismerlek.
  Van bulvársajtó, van Facebook, Twitter, ahol talán esetleg elöjönnek a kamu, hatásvadászó jelenetek, de egy állami tévében?…ugyan miért?
  Neves tengerkutató szakik megszólaltatásával, a kórházba került póruljárt fürdözök, a néhány áldozat családjaival készitett interjúk, minden kamu?
  Az utóbbi idők cápatámadásaival kapcsolatban, olvasd
  64,Jövönk
  beirását, Jövönkét, aki igenis lemerül a tengerben és saját szemével látja a pusztulást, az elsivatagosodást-a vizinövények, algák, moszatok is pusztulnak – a korrallzátonyok pusztulását, a valaha oly gazdag, hemzsegő vizalatti élővilág megfogyatkozását, majd jövö nyári merülésekor a teljes kihaltságot, azaz van összehasonlitási alapja.
  Tévéhirek ide-oda, dajtás, valami nagyon rossz dolgok történnek az óceánokban, de még a kedves Balatonotokban, ismét Jövönkre hivatkozva, aki tapasztalatból, saját szeme alapján ir.
  Biztos vagyok benne, dajtás, hogy a vizi világ szörnyü, visszafordithatatlan katasztrógán

 75. 74 andrew
  Nappal ne oglalkozz a darazsakkal, mert csúnyán ráfázol. Amit vidéki barátainktól tanultunk:
  Vedd a fáradtságot és kémleld ki a darázsfészket. Általában padláson, tetőhajlatokban, eldugott rejtekhelyeken lesz megtalálható, de ha kitartó vagy, biztosan megleled.
  Várd meg az éjszakát, szereld fel magad a megfelelő darázsirtó spray flaskával, olyannal, aminhez adnak vékony müanyag szórócsövet.
  Lopózz oda óvatosan, minél kevesebb zajt csapva, és használj LETOMPITOTT fényü zseblámpát.Fújj be egy nagy adag szert a kas lukán és iszkolj, de izibe!
  Tapasztalatból irom, az első néhány másodpercben nagy zenebona lesz odabent, de ez igazán csak másodpercek kérdése, mig a zaj lassan, fokozatosan elcsitul, a szer tette a magáét.Nem mondom, egy-kettő talán kiszabadul, rögtön az eljárás elején, a befecskendezést követöen, de csak pár pillanatig élnek.
  Ugyhogy ne félj, csak óvatosan, de mindent meg lehet oldani,

 76. 82: Bálint:
  20 éve kong a vészharang. Igen ostoba ember kell legyen az, aki otthoni foteljéből cáfolni kívánja az ökológiai katasztrófák tényét! A cápatámadások lennének a legnagyobb bajunk… Az ökoszisztémák összeomlása már szinte minden téren megtörtént. Most jön majd a környezeti egyensúlyi rendszerek borulása (tengeráramlat, tengerszint, széljárás, csapadékviszonyok, stb.) és átalakulása, ami ijesztőbb és látványosabb lesz mindennél. De közben sorra cáfolják némely emberkék, hogy probléma lenne, fogyasszunk tovább, gondtalan. A lassan felforralt vízben könnyebben főnek a békák! Itt, a Kárpát-medencében most relatíve jó helyen vagyunk, mert késleltetve és tompítva érezzük a hatásokat a medence védelmében, távol a tengerpartoktól. De ez is csak átmeneti kegyelem a természet erői részéről!
  Nincs megoldás erre a problémára, amihez az emberi kapzsiság és közöny juttatta el a világot!

  81: andrew:
  Nem is sejted, milyen szűk mezsgye választja el azt a pillanatot, amikor a munkásember dolgozni indul, vagy a családját menti. Hirtelen jön a baj, hiszen, ha meg lehetne jósolni pontosan, nem kellene tartanunk tőle… Gondolj csak bele, hogyan jött a gazdasági válság, a covid, vagy Putyin háborúja. Benne volt a pakliban mindegyik, de senki sem gondolta, hogy épp akkor telik be a pohár, aztán betelt! S most egyre több poharat kellene figyelnünk…

  80: malleusorbis:
  Nem vártam mást! De legalább a smilet odatehetted volna.
  Zágoni, Miskolczi, egyre megy. De miért van az, hogy mindig, minden hülyének vannak követői?!
  Ez tetszik a legjobban:
  „…eredményei nem mondanak ellent az (egyébként indokolt) kibocsátás-csökkentési erőfeszítések alátámasztására használt nemzetközi érvrendszernek.” 🙂

 77. Bennem is néha felsejlik, nem fogunk-e vágyakozva visszagondolni a ’23-as szép tavaszra, nyárra?

 78. Akárki

  Régen születtem. Sok dologra emlékszem. Gyerekként koránkelő voltam. Gyakran láttam a kelő napot. A naplementét meg mindig, mert amíg láttuk a labdát, addíg kergettük. Kamaszként éjjeli bagoly lettem. Szinte mindig napkelte után, déletőtt valamikor feküdtem csak le. Régen a nap, egy nagy vörös korongként kelt és nyugodott. Napba nézni, csak dél környékén nem volt tanácsos. Ma már sem a kelő, sem a lemenő napot nem bírja a szemem. Ha a naptevékenység nem változott jelentősen, akkor ennek mi az oka? Értem én, hogy a CO visszatartja a sugárzást, de a bejövő fényerő milyen légköri paraméter (vagy egyéb) miatt erősebb. Persze lehet, csak a szemem tűrőképessége gyengébb, de ….nem hiszem. Vagytok itt sokan „okos fizikusok”. Mondjatok valamit erről, ha tudtok !

 79. Mondjuk Technomuzsik felvetése engem is érdekelne.

 80. 67 Bendegúz

  A lódarázs – agy egyetlen – északa is aktív, simán repked, mint napközben. A mesterséges fények azonban nagyon megzavarják, olyankor teljesen elveszíti a tájékozódó képességét. Ezért nem ajánlott a nyitott ablak és lámpa a szobákban, mert be fog repülni, főleg így augusztusban és nem fog tudni kimenni, csak ha villany leó. Ha nappal egyet sem látsz, akkor nem nálad van a fészek, de ha 2-3 van este egyidejűleg a fényforrásodnál, akkor azért túl távol nem lehet a fészkük. Orgona ágakat szerették – régen – augusztusban rágcsálni, ha túl sok irányból érkeztek, kemény bunyók is kialakultak köztük, olyankor már érdemes volt óvatosnak lenni. Érdemes figyelni honnan érkezik egy-egy példány és merre távozik. Így megállapítható a fészek, fészkek iránya. Ha lapos a röppálya, akkor „közeli”, ha magasabbra emelkedik „meredekebb” pályán, akkor távoli. Viszont ma – két éve itt délen – már mindent rágnak, ahogy a kecske- és német darazsak is; ezek támadékonyak voltak mindig is augusztusban. Ha halk a hangjuk és „bágyadtak”, akkor az már hanyatló fészek, királynő kirepült, vagy indulásra készülődik; azaz gyenge eresztések már. (Hímeket nem ismerem annyira, eseteg azok is lehetnek.) Ha hangos és dög nagy, akkor királynő, de az éjszaka nem szokott bohóckodni, viszont már öt-nyolc éve túl kíváncsiak… nem volt rájuk jellemző, hogy tavasszal leálljanak kakaskodni emberrel, azonnal tipliztek máshová fészeknek való helyet keresni. És a régi lakhelyemen szintén jópár éve – akkoriban 4-6 irányból érkeztek az orgonára – tavasszal egy királynő rendkívül szokatlanul seperc alatt választott fészeknek teljesen alkalmatlan helyet és azonnal védte, a bejárati ajtónk meg vagy majd tíz méterre a támadási hatósugarában volt. Airsoft és hol volt hol nem volt…

  DE… semmiképpen ne akarjon valaki lódarázsfészket – de még nagyobb kecske- vagy németdarázs fészket sem, ott simán lehet tízezer is az egyedszám – maga elpusztítani. Szakembert hívni! (Németeknél amúgy accem 5.000 EUR egy királynő és 20.000 a fészek, és nem jutalom, hanem bünti.)

  Egyébként meg óvatosan a rovarölőkkel… 2010-ig idehaza is VX-rokon idegméreg volt, ma picit „finomabb” a cucc benne, de még így is káros az emberi idegrendszerre, s mivel hosszú távú és kontakt idegméreg, könnyen károsíthat egy gyermeket. Amúgy ha eltalálsz vele reptében egy lódarazsat, úgy pottyan le ívesen, mint egy helikopáter tette a háborúban nemrég.

 81. Egy kis könyv és filmajánló, beleakadtam de nekem csak télen lesz időm olvasni/nézni:
  Könyv:
  Egy másodperccel később (William R. Forstchen) ->Terrortámadás éri az Amerikai Egyesült Államokat, mégpedig az egyik legrettegettebb módon, az elektromágneses hullámot (EMP) gerjesztő, pusztító fegyverrel.

  Film:
  1. Áramszünet- sorozat -(Blackout, 2021) ->Egy hideg novemberi napon Európa-szerte kimarad az áram. Miközben a kormány és a hatóságok küzdenek a helyreállítással, a nyomozók látókörébe egy hacker kerül, mint az egésznek a felelőse.

  2.Pokoli áramszünet ,(Blackout, 2012) -> Az áramszünet hatalmas káoszt okoz a városban, fosztogató bandák kihasználják a helyzetet.

  3.Áramszünet (2010) -> Egész Berlinben elmegy az áram. A műszakvezető-mérnök és egy karbantartó azon vannak, hogy a problémát mihamarabb megoldják. Eközben a mérnök és az áramszolgáltató igazgatója is gyanúba keveredik, így most már a csapatnak két dolga van: kivilágítani újra a várost és megtalálni a tetteseket.

 82. Megérzésem szerint a klíma anomáliák erősen összefüggnek a rengeteg adótoronnyal és a megszámlálhatatlan különféle frekvenciával. A természetnek és az élő szervezeteknek is van egy működési frekvenciája és ebbe zavart bele a “nagytudású” ember.
  Azóta kezdődött az igazi leépülés, amióta megjelent a mindenki számára elérhető bunkófon és a különféle műholdas jelátvitel. Sugárözönben élünk! Az idióta tudósok és pénzemberek pedig rendületlenül fejlesztik tovább a 5g-t a 6g-t és a kitudja hány g-s megfigyelő rendszereket. Le kellene kapcsolni az összes sugárzó sz@rt, pár év alatt helyreállna a természet.

 83. Egyesek!
  Ugye, ugye! Annak idején a középiskolában meg kellett volna tanulni a fizikát. Én nem fogok magyarázni. Javaslom rágjátok át magatokat az alapvető fizikai ismereteken. Addig is, ne nézzetek a Napba se felkeléskor, se lenyugváskor.

 84. 86: Technomuzsik:
  Hallottál már az ózonréteg vékonyodásáról és az UV sugárzásról?
  Az UV sugárzás fajtáiról és emberre gyakorolt káros hatásáról?
  És arról, hogy miként KELL védekezni ellene? Mert a hunyorgáson túl bőrrákot is okoz…
  Ellenben, ezzel sem ad a Nap több energiát (ill. ami így pluszban érkezik, az elhanyagolható), csak a káros sugárzást megkötő rendszer borult fel a Földön, a randa, rossz manócskák miatt… Eszem megáll, pedig mindig megfogadom, hogy nem írok többet, de úgy kell nekem!

  Napsugárzás a földfelszínen alapvetően = hősugarak (IR), látható fénysugarak, és ibolyán túli (UV) sugarak.
  Mindegyiknek más-más élettani szerepe és hatásai vannak.
  De majd, ha az atombomba miatt jön a nukleáris tél, akkor is szidjátok az angyalokat, vagy az ördögfiókákat, mert nem az ember okozza majd, azt sem!

  90: Hanyistók:
  A „bunkofon” az agyadat, akarom mondani az agyhullámaidat építette le, de nem a fizikai sugárzásával!

 85. 88: Jövőnk:
  Tavaly a kéményünkbe fészkelték be magukat a darazsak. Nem lehetett kilátni a fészektől, ősszel teljesen betapasztották, így a kifüstölés sem játszott már. Meg kellett várni a késő őszt, arra a kolónia kitelepül, ill. röpképtelenek lesznek. Mire eljött a november és az első fagyok, felső tisztítóajtón benzin és darázsirtó keveréke be, lezár. Két nap múlva teljes csend és eltávolítottam a fészket. 8 emeletes, félelmetes nagy képződményt sikerült kioperálni, fél napig dolgoztam rajta. Nyáron valószínűleg nem éltem volna túl a mutatványt. Most raktam ki darázsfészket imitáló papírt a közeli fára, ez bevált, pedig félő volt, hogy megpróbálnak visszatelepülni idén.

  A legjobb darázsirtó egyébként a féktisztító, ha ráfújod, egyfelől azonnal röpképtelen lesz, másfelől pillanatok alatt összeaszalja a testét. A szúbogarat is ki lehet vele irtani…

 86. 91. Horváth Csongor
  Nem csalódtam benned! Igazi, tanár uras volt a megnyilvánulásod – fellengzős és semmitmondó.

 87. Tisztelt Tibor’bá!
  Néha én is hozzászólok itt a blogon…. Akkor is általában a „trollok” ellen szólalok fel. Mert azért vannak itt néhányan belőlük, na meg olyanok is, akik csak osztják az eszet, lebunkóznak másokat, és ezáltal aztán elviszik az általad felvetett témát teljesen más irányba.
  Számomra az a legidegesítőbb ( na nem mintha ez számítana valamit is….), mikor egyesek csak folyamatosan ócsárolnak, pocskondiáznak, szidnak. Olyankor felmerül bennem is a kérdés: ha az illető a tutti birtokában van, akkor miért nem oldja meg az általa oly vehemensen szidott helyzetet?!? Ahogy szokták mondani: „ a kezed járjon, ne a szád!”
  Ez jutott ma reggel eszembe, miután megnéztem ezt az 5 perces kisfilmet: **orvosokatisztanlatasert.hu/a-butasag-termeszete**

 88. 95: Mackómuki:
  „akkor miért nem oldja meg az általa oly vehemensen szidott helyzetet?!?”
  – Azért, mert a megoldáshoz egymaga kevés. Sok ember önzése juttatott ide, sok ember ébredése és változása kellene ahhoz, hogy kiutat találjunk. A klímaváltozás elleni „küzdelem” kifejezetten ilyen, nem magányos „harc” (lett volna)! Nekem például a saját életmódomat és munkásságomat tekintve a lelkiismeretem tiszta, de elképedve figyelem, mennyire üresek felelőségtudatukban is azok az emberek, akik családot alapítottak, de a végtelenségig taposnák a mókuskereket, ami épp az utódaikat darálja be.

  A belinkelt videó története iskolapéldája annak, amikor a tanítót elkergetik, kivégzik! Igen, háborús időkben ez a módi, nincs szükség tanítókra, csak sebnyalogatókra (hazai vizeken seggnyalogatókra) és harcosokra (akik, ha kell, a tanítókat is kivégzik).
  A filmet egyébként köszönöm szépen! Jó lecke volt arra vonatkozóan, hogy miért felesleges erőlködni a tanítással.

 89. 90: Hanyistók:
  Szerinted mit lehetne érdemben reagálni az alábbi megállapításodra?
  „a klíma anomáliák erősen összefüggnek a rengeteg adótoronnyal és a megszámlálhatatlan különféle frekvenciával”
  Aki ért a fizikához és ismeri korábbi megnyilatkozásaidat, tökéletesen megérti dehonesztáló válaszom okát… Tény, nincs türelmem ehhez, hiszen már nem vagyok tanár. S, mint rendre kiderül, nincs is szükségetek tanítókra…
  —————————————————————-
  Javasolom, hogy aki nincs tisztában az energia/munka/hő, ill. az EMS fizikai alapjaival, ebben a témában NE írjon hozzászólást!

 90. 97 – H.Cs.
  Az „értelmes emberek vitafóruma” miatt sokan azt hitték, ha hozzászólnak akkor ők értelmesek lesznek. A természettudományok ismerete ma már nem követelmény.

 91. H.CS.
  A gőgös ember a tudománnyal juttatta ilyen nehéz helyzetbe a világot, te pedig a tudományt hívnád segítségül a probléma megoldására. Az önteltség és felfuvalkodottság akadályozza a jó helyzetértékelést. Gyakorolj önkritikát!

 92. Ajánlom megnézésre az Extrapolations (2023) 8 részét. Az írója ugyan az, aki a Contaigon-t (Fertőzés) írta. Ízelítő a jövőnkből klíma témában.

 93. 98: Tiborbá:
  „A természettudományok ismerete ma már nem követelmény.”
  – Most már lassan ott tartunk, hogy szégyen érteni hozzá…

  99: malt71:
  Köszi az ajánlót!

 94. 96. Horváth Csongor:
  Lehet, hogy nem “tanárosan” és szakszerűen fogalmaztam, de a mondandóm lényege mindenki számára világos lehet, ami összefoglalva és közérthetően: Az éterbe kisugárzott frekvenciákkal megzavartuk a természet és benne az ember és az állatvilág belső működését. Ez a láthatatlan pusztítás olyan gyorsan ment végbe (kb. 50 év), hogy semelyik élő szervezet és a természet sem tudott hozzá alkalmazkodni.

  Tibor bá’
  Köszönöm a virágnyelven megfogalmazott hülyézést!
  Ezen a fórumon a fősodortól eltérő vélemények megfogalmazóinak ez jár. Aki nem a főkolompos után menetel bégetve, annak vége.

 95. 101:
  „Az éterbe kisugárzott frekvenciákkal …”
  Hagyjuk…

 96. 102: Infos:
  Nem kérdőjeles a naptevékenység és az sem, hogy hatást gyakorol!
  De a Neptunusz légköre egy csillagéhoz hasonló, nagyjából 80% hidrogén, 20% hélium.
  Akkor most hol az analógia, ami miatt a földi atmoszféra vonatkozásában és a Neptunuszon nem is létező szén-dioxid / üvegházhatás alakulása terén legalább felfigyelhetnénk?
  Olyan, mintha a cápa boncolása előtt a delfint vennénk analógiának csak azért, mert kívülről vízi életmódjukból adódóan hasonlítanak egymásra. Ettől még nem lesz a delfinben kopoltyú…
  Viszont ezek az internetes keresők által kiszelektálható cikkek jól össze tudják zavarni azokat, akik nem néznek a dolgok mögé, mint anno a Dajtás által hozott mimózás kísérlet esetében. Én ettől még nem tudok hátradőlni!

 97. ” energia/munka/hő, ill. az EMS fizikai alapjai”…

  19% az a hélium… 1% a METÁN…

  Tanárrr úrrrrr, kérem…

 98. 101 – Hanyistók:
  Protestálásodnak nincs értelme. Nem azt várom el, hogy velem egy véleményen légy, hanem, hogy legyen minimális tárgyi ismereted.

 99. 106: Infos:
  Nem, itt alapvetően a hősugárzás játszik szemben a hőáramlással és az üvegházhatással, ami a Neptunuszon bemutatott folyamatnak nem mérvadója…
  Ha jól emlékszem, 6. osztályban tanítottam, de az új nemzeti alaptantervben ez a témakör már nem szerepel, felesleges hallani is róla.
  ———————————————
  Az ingadozó napsugárzás (UV sugárzás) hatására ionizáló, magaslati felhők megjelenését, ill. eltűnését magyarázza, ahogyan ez a jelenség a Földön is megfigyelhető és kimutatható, sőt kisebb éghajlati egyensúlyzavarok, kilengések indítójaként is értékelhető. Akkor lenne mérvadó, ha itt a Földön, tapasztalatilag is ehhez hasonló kilengéseket mérhetnénk az éghajlat, ill. a mindennapi időjárás alakulásában. De ennél a Föld atmoszférájának rendszere sokkal bonyolultabb!

  Ha az üvegházhatást érintve komoly hatással bírna a Nap hő- és UV sugárzásának változása, valamint a napkitörésekkel és napfoltokkal összekapcsolható tevékenysége, elsőként a Vénuszról, ill. a Vénusz felhőiről kellene érkeznie ilyen jellegű megerősítő tanulmányoknak. De érdekes módon ott nincs, csak a fortyogó pokol a magas szén-dioxid tartamú légkör üvegházhatása miatt, ami a Vénusz esetében nem 1%, hanem 96,5%.

  Aztán még azoknak, akik a Nap EMS sugárzásával kapcsolatban látják a Föld -üvegházhatással magyarázott- hőmérsékleti anomáliáinak megjelenését, felhívnám szíves figyelmüket arra a tényre is, hogy a téli napforduló pillanatában távolságban közelebb vagyunk a Naphoz, mint a nyári napforduló idején. Mégsem télen van melegebb… Viszont a hegyekben síelők télen, a legnagyobb hidegben is frankón leéghetnek, akár a nyári tengerparton.

  Más:
  Nem tudom eldönteni, hogy amennyiben nem én mondanám, akkor is így állna -e hozzá az itt még vitakész törzsközönség az általam begépelt megjegyzésekhez és okfejtésekhez… Jó ideje előítéletekkel kezelitek, amit írok, s ez így van sok másik értelmes hozzászóló esetében is. Nem az számít mit ír, csak az, hogy ki írja. Emiatt az esetek 90%-ában már legyintek, amikor marhaságokat, vagy sztem. rossz következtetéseket olvasok. Mától ezt az arányt 100%-ra emelem. Nyilván nagyon rosszul fogok járni emiatt. 🙂

 100. Csongor: Engem inkább az élettudományok érdekelnek, azon belül leginkább az evolúció és etológia, így a csillagászat és fizika területén inkább vagyok laikus, de az ilyen kis ismeretterjesztéseid mint fent, nekem kimondottan jól esnek és még az „amennyit a test megkíván” mértéken belül vannak és inkább gyakrabban is olvasnék ilyeneket. Talán mások is így vannak, akik hajlandók értően olvasni és nem alapból tudomány vagy Csongor ellenesek. Lehet, úgy kéne hozzáállnod: milyen jó, hogy egyesek maflaságokat hoznak fel, mert ennek kapcsán MÁSOKNAK (!) adhatok egy kis magyarázatot a jelenleg ismert tudományos valóságról. Így máris nem a „kérdésfelvetőknek” hányod falra a borsót.

  Hanyistóknak én most inkább hálás vagyok, mert most ismét eloszlatta lelkiismeretfurdalásom, hogy néha a legsötétebb maradi butasággal azonosítom.

  Az idei évünk itt Magyarországon ugyan egész tűrhetően alakul, esetleg később még örülnénk ilyen éveknek. Viszont csak az én életemben lezajlott már néhány 11 éves napciklus és úgy tűnik, klímánk változása (helyileg és globálisan) nem ehhez igazodik.

  Egyébként az infos által linkelt indexes cikkben ( https://index.hu/techtud/2023/08/26/csillagaszat-naprendszer-neptunusz-legkor-felhok-napciklus-magyarazat/ ) nekem az tűnt fel, hogy a beillesztett képsor a „Neptunusz fénye 2002-ben megnőtt, 2007-ben elhalványult, 2015-ben ismét erősebb lett a fény, 2020-ra ismét sötét lett, és eltűntek a felhők.” mondattal nagyon nem illeszkedik. Ha valaki nem csak felületesen olvas, hanem összenézi a képeket, nagyon elbizonytalanító az egész cikk hitelességét illetően. Szerintem baj, ha nekem laikusnak kell erre a magyarázatokat keresni. Aztán a végén ha Hanyistók is ennyire figyel: tudomány = hazugság.

 101. 1 9 Csont

  Részben egyetértek. Csongor ismereteivel és mondandójával (legtöbbször) nincs gond, de páldául ilyeneket nem kellene írnia önmagáról :
  „Jó ideje előítéletekkel kezelitek, amit írok, s ez így van sok másik értelmes hozzászóló esetében is.”
  Kicsit pökhendi a stílus. Valószínűleg a „tanárdában” lógott a szerénység/jómodor órákról. Az értelmes, vagy sem kérdés eldöntését rá kell hagyni a nagyérdeműre. Attól, hogy valaki tanár, még lehet hülye. Én is voltam tanár!

 102. 110: T.:
  ” Attól, hogy valaki tanár, még lehet hülye. Én is voltam tanár!”
  – Druszán, ez tetszett! Megnevettettél, köszi! 🙂

  Pökhendi lennék azért, mert leírom, amit érzek és tapasztalok? Én keserűségből teszem, s fogalmam sincs, miként válik ez a sztem. jogos keserűség pökhendiséggé mások szemében…

 103. 110 – T:
  Én pont úgy gondolom, ahogy Csongor, de megtanultam, hogy a célközönség ezt rosszul tűri. Mire Csongor eléri az én életkoromat, bizonyára ráfog jönni maga is. Vagy stílust vált, vagy leszarja azokat, akik megérdemlik. (pl. akiknek fingjuk sincs az elektromágneses hullámokról, de beleköpnek a levesbe)

 104. A sok mellébeszélés és személyes támadás helyett jó lenne a felvetésemre is reagálni. Gondolom, hogy a nagytudású (és burkoltan hülyéző) uraknak sikerült megérteni ezt a felvetést úgy is, ha esetleg szakszerűtlenül fogalmaztam.
  Rengeteg különféle tanulmány bizonyítja, hogy a mesterségesen gerjesztett különféle sugárzásokkal (ilyen pl. az 5G) hogyan lehet megzavarni, károsítani, megölni az élő szervezeteket. Az egyik szemléletes példa : hogyan viselkednek a vérlemezkék a 4 vagy 5g hatására. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy a mai világunkat beterítő, mesterségesen gerjesztett sugárözönnek nincsenek rövid és hosszútávú káros hatásai.

 105. 108. Csont
  “ Hanyistóknak én most inkább hálás vagyok, mert most ismét eloszlatta lelkiismeretfurdalásom, hogy néha a legsötétebb maradi butasággal azonosítom.”
  “ Aztán a végén ha Hanyistók is ennyire figyel: tudomány = hazugság.”

  Köszönöm “dicsérő” szavaidat. Emlékszem a kovid cirkusz alatti megjegyzéseidre is. Azért a cirkusz végére csak kiderült, hogy nem én voltam a hülye! 🙂

  Sosem állítottam, hogy a tudomány= hazugság. Szerintem a tudomány = 70%valóság + 30%tudományos köntösbe bújtatott hazugság.

 106. 115. dajtás:
  Köszönöm, elolvastam. A tiéd az első értelmes hozzászólás a témafelvetésem óta.
  Az becsatolt tanulmányban az is szerepel, hogy a vízkörforgást illetve a vízmolekulákat is károsan befolyásolja az 5G sugárzás. A víz pedig előbb utóbb minden élő szervezetben megjelenik!
  A természet is egy élő és rendkívül bonyolult, kiegyensúlyozott rendszer – kár volt belepiszkálni a mesterséges sugárzással (is)!
  Az emlegetett 5G csak egy frekvenciatartomány a sok közül. Meggyőződésem, hogy a többi is valamilyen szinten káros az élővilágra. Valamennyit plusz sugárzást biztosan tolerál a rendszer, de a nagy többsége károsodást okoz.
  Ezt a vonalat sajnos nem nagyon vizsgálják az éghajlatváltozás és a különböző természeti anomáliák vonatkozásában. Amíg a természet nem ad egy hatalmas pofont, addig úgysem fogják lekapcsolni az adótornyokat és senki sem fogja önszántából letenni a sokat emlegetett bunkofont.
  Mellesleg egy elektromérnök ismerősömmel beszélgetve, tudomásom van a nagyfeszültséggel dolgozó volt munkatársai kiemelkedő halálozási arányáról is. Azt is elárulta, hogy az ő lakásában semmilyen vezeték nélküli hálózat nincs és a mobilt is a lehető legritkábban használja, akkor is vezetékes fülhallgatóval. Így is sok káros sugárzás éri, de legalább amit tud, kiküszöböl.

 107. Valaki említette, hogy a wifi nem ionizáló sugárzás. Hogy károsít?

 108. 118 Infos

  Biztos tapasztaltad már, hogy amikor az asszony kávét melegít a mikróban, akkor akadozik a net. Mindkettő 2,4 GHz frekvencia körül működik. Egyszóval a WiFi egy kis gyengécske mikrósütő. Félnél-e beülni egy mikróba? Igen. Félsz-e a WiFi routered közelségétől? Nem, de jobb lenne!

 109. Re:118 infos
  Szokásos érv az EM sugárzásokkal kapcsolatban, hogy miért is ártana, ha nem ionizáló…
  (Ne vedd magadra, nem piszkálásként írom).
  Pl itt van erre a példa, hogy nem ionizáló EM-el, konkrétan szelektív programozottan sejt(vírus)halált lehet elő idézni:
  https://www.youtube.com/watch?v=1w0_kazbb_U
  Ha elég magas a vivő, akkor a jelcsomagokkal tetszőleges alharmonikus tartalom elállítható, és szépen be is eveztünk a legvadabb konteók vízére.

 110. 120 – dajtás

  Mint konteós és filmbarát szíves figyelmébe egy 2008-as darab, a regény, ami alapján készült jóval korábbi, 1969-es.
  Egyébként Tarkovszkij Sztalkere a Sztugackij tesók egy másik műve alapján készült (Piknik az árokparton), akik egyben a fentiekben ajánlott Lakott sziget szerzői is, többek között.

 111. 117 Hanyistok
  Azért el kellene gondolkozni pár dologgal ezzel kapcsolatban. A Napnak rendkívül széles sprektumú elektromágnes sugárzása van , és roppant energiával.. Igy ennek hatását élvezzük a felső ultramicro azaz infra tartományban is mikor melegszünk tőle.. Az alsóbb tartományban is pld 32 Ghz környékén van néhány energia csúcs amit földi rádió teleszkópokkal is kényelmesen lehet mérni. Ennek roppant energiájára jellemző hogy ezekkel a készülékekkel így olyan kis energiaváltozás is érzékelhető mint egy Magyarországnyi napfolt megjelenése (kb gombostü hegynyi az almához) képest. Gondolhatod hogy ez alapján a Földünket csak ezen a sávon sokkal nagyobb mikrohullámú energia éri mint az itteni összes rádiófrekvenciás sugárzás szintje. Mint a Holdfényhez képest az 5 G olyan fényes mint a szentjánosbogár..
  Szerinted e miatt a Napot is be kellene tiltani?
  És mi lesz ha a 2G 3G 4 G most 5G után jön a 6G 7G 8G stb… mit fogsz akkor csinálni ha az 5G tudatára ennyire kikészülsz?
  A Nap elektromágnesen sugárzásához még annyit hogy érdekes, ami a látható fényen és alatta van hullámhosszban , az nem ártalmas. A látható fényen felül van az egészségre káros tartomány elektromágnesen sugárzásban..

  119 Technomuzsik:
  Ennek egyszerű oka van: a micro magnetron csöve pont ugyanabban a sávban megy mint a wifi jel (2,4 Ghz). A micro ablakán levő lyukacsos fém háló egy micro sugárzás szűrő, hogy müködés közben is beláss. Viszont sem a cső frekvenciája sem a lyukak nem pontosak igy abból az irányból szökik 0,1 – 1% ban a sugárzás. 1 kW belső energiánál 1 % már 10 W energia Persze hogy zavarja a WiFi-t, az megy pld max 0,1 W al.. A 10 W tól meg ne riadj meg, a microt véletlenül felfedező amerikai mérnöknek a radarállomáson a csoki megolvadt a zsebében, igy csinálta meg az első micróját. (szabadalom). Persze aki ettől is fél van szabvány mennyi sugárzás lehet, és ez egyszerűen ellenőrizhető egy kézi műszerrel. A „noname” fatengelyes micro nyilván többet enged ki..

 112. 115. Hanyistók: Úgy látom Hálás téma vagy 🙂 Nem hiszem, hogy valaha hülyének mondtalak volna, hiszen nem hiszem, hogy mentális problémáid lennének. Inkább ismerethiányos lehetsz a természettudományokban. Az ismeretlentől viszont szerintem nagyon félsz, hozzá nem nyúlnál és nem hiszed el, hogy azt a valamit más esetleg ismerheti. Neked az csak duma, esetleg gonosz hazugság. Ezért más se nyúljon hozzá! Ez viszont már elvárásod. Tudás helyett viszont vannak képzeteid, amik kedvesek neked, mert mégis csak a tied, arról meg fogalmad sincs, hogy van-e közük a valósághoz, de ezért ezen nem is rágódsz.
  Én szívesen ellennék veled egy bogrács mellett, amiben esetleg valami nagyon jót főzöl (nem azért, mert tudnád hogy a fehérjék vagy a cellulóz lúgos vagy savas közegben hidrolizál) és szívesen elhallgatnám élettapasztalataidat, de szerintem a tudományból a hamisságot ne te akard kiválogatni. Hidd el, ahhoz is kell ismeret! Különben hamar áldozatul esel más képzelgőknek, lásd dajtás máris lecsapott rád.

 113. 115.Hanyistók: A fentiek miatt is a covidot igazán nem kellene emlegetned, mások befolyásolásán kívül nincs mire véleményt alapoznod. Örülj neki, hogy szerencsés voltál. Környezetemben páran nem voltak, elmentek mielőtt vakcina lett volna, nem írhatók a „gonosz Karikó” számlájára. Én nekem nagyon fontos embert veszítettem el váratlanul. Ő állatorvos létére elég alapos mikrobiológiai képzést kapott, tudta mi egy vírus, egy vírusfertőzés és mennyire védtelenek tudunk lenni, ha súlyos betegséget okoz. Igyekezett védeni magát, családját, idős édesanyját, de mikor jól működő egészségügyünk kórházába kényszerült, ott nem tudta elkerülni a megfertőződést. Neki halálos lett. Az édesanyjának mondhatnád, hogy „kovid cirkusz” .
  Örülj, hogy most nincs járvány, ha nem is tudod miért, hogy az általad haszontalannak vagy inkább károsnak vélt oltásoknak talán mégiscsak volt valami járványcsökkentő hatása vagy főként a vírus letalitása csökkent a várakozásoknak megfelelően. Az nekem is tény, hogy a politika csak saját érdekei szerint használta ezt a járvány.

 114. Technomuzsik, 110.: Én nem veszem olyan súlyosnak Csongor stílusát, biztos, mert engem még nem küldött sehova 🙂 Meg az, hogy hogyan mondja, sajnos nem teszi semmissé azt, AMIT mond! És inkább arra kellene emlékezni, megjegyezni és figyelembe venni AMIT MOND.
  Én inkább azon bosszankodom, ha félreértésből, felindulásból és megbántottsága okán azzal is vitatkozni, veszekedni kezd aki nem is mondott neki ellent. Úgyanígy bosszantó ha — ritkán — Tibor bá is figyelmetlenségből belelép ebbe a cseberbe.

  119. Én úgy gondolom az EM sugárzás lehet káros az élő szervezetre. A nagy az nagyon, a pici az picit. Esetleg olyan elenyészően, hogy nem veszélyesebb mint maga az élet.
  Kezdő ejtőernyős rokonom is figyelmeztették, a repülőtér radarját mindenképpen igyekezzen elkerülni a leszálláskor.

  Egyébként én nem voltam tanár. Csak néha tanítottam. 🙂
  A buta és igénytelen tanárokat mindig károsabbnak véltem, mint Csongor temperamentumát.

 115. Re: Tibor bá’
  Miért nem jó? Hogyan lenne helyes az ábra?
  Mihez tartás végett tankönyvi anyagról beszélünk.

 116. 122. Csont
  Félreértettél a vírusos célzásommal kapcsolatban. Annyira azért, nem voltam szerencsés, mivel legalább háromszor ment át rajtam ez a mesterséges, népirtó mocsok. Legalább háromkörös (az esetleges további körökről még nem tudunk) stratégiát dolgoztak ki a “bábmesterek”. Az első a “vírus” vagy valamilyen egyéb mérgező hatás, a második az oltás, a harmadik pedig ennek rövid és hosszútávú hatásai.
  A korabeli megjegyzéseimben sem tagadtam a létezését, csupán a mesterséges eredetre próbáltam felhívni a figyelmet, kevés sikerrel.
  A témában napról napra jelennek meg új, tényfeltáró tanulmányok és filmek is. Érdemes ezeket is figyelembe venni és követni, hogy ne ismétlődhessen meg ez a világméretű kisérlet.

  “ Az nekem is tény, hogy a politika csak saját érdekei szerint használta ezt a járvány.”
  Ebben teljes mértékben egyetértek veled.

 117. Hanyistók: Éjszakai tereferémből lemaradt, hogy a te ekézésedet tulajdonképpen azzal provokáltad ki: „Megérzésem szerint a klíma anomáliák erősen összefüggnek a rengeteg adótoronnyal és a megszámlálhatatlan különféle frekvenciával. A természetnek és az élő szervezeteknek is van egy működési frekvenciája és ebbe zavart bele a “nagytudású” ember.”
  Annyira már ismerünk, hogy tudjuk, hogy a te „megérzésed” semmiféle ismeretre nem alapul, csak az ismeretlentől való félelem. Nem is gondolhat senki olyan botorságot, hogy valami alátámasztható érvet hoznál fel, hogy mégis milyen mechanizmuson keresztül befolyásolják az adótornyok a klímát. Jelentős a valószínűsége, csak annyi az összefüggés tornyok és klíma között, hogy egyikhez sem értesz. De neked „megérzésed” van. Célszerű lenne megérzésedet a fingszagra korlátozni, még az sem teljesen objektív. Ahogy a „tudást” eleve erkölcsi negatívumként emlegeted (mindig!) az ne csodáld hogy sértő az ismeretekkel rendelkezőknek. Ha a tudást valami önző és erkölcstelen célra használták is általában önző és erkölcstelen gazdasági okból, akkor sem a tudástól kellene félned és azt üldözni. És felháborító Csongornak is, ha valaki a maradi butaság diadalát áhítozza.

  Az elektromágneses sugárzásokkal kapcsolatban legalább azt érzékelhetnéd, hogy ha az élő szervezetekre lehet is hatása, ha relatív nagy energiájú, de ez a „nagy” még mindig sok nagyságrenddel elmarad a klímát befolyásoló csillagászati méretű erőktől.

 118. 126 Hanyistók
  Ha ez szerinted tényleg egy népirtó mesterséges mocsok, akkor az vigasztaljon, hogy senki sem tudott elbújni előle, az sem aki csinálta, vagy csináltatta, ez mindenkin végigsöpört…
  Csak akkor mire volt jó?

 119. 125 – dajtás:
  Nem vagyok óvodás. Ne tegyél fel ilyen nevetséges kérdéseket. Ez egy elhibázott ábra. Az alkotója mellényúlt. A bejelöt rész pont másfél hullámhossz.

 120. Re:130 Tibor bá’ ; 131 infos
  A hullámhossz jelölés amúgy jó, nem másfél hullámhossz az, ez lenne amúgy a legkisebb probléma vele, hanem van ennél egy sokkal nagyobb baj, ami fundamentális hiba, és az esetek 99%-ban hibásan jelölik.
  A probléma az, hogy időben is 90 fokkal el van tolódva a valóságban az EM-ben a mágneses és villamos tér:
  https://physicsmax.com/wp-content/uploads/2014/07/114.jpg
  Ez lenne a helyes ábra.
  Miért?
  Azért, mert ha Emax van, akkor nem lehet Bmax is egyszerre, mert a töltések állnak ebben a pillanatban az antennában, és mikor Bmax van, nulla az E, ergo soha a büdös életben nem lehet azonos fázisban amplitúdó csúcsban egyszerre a mágneses tér és a villamos tér.
  Nem is beszélve cirkulárisan polarizált EM rajzoktól, ahol még az a szerencsétlen töltés nem is rezeg, hanem csak forog, ergo soha sem volt EM, max a rajzpapíron, ami köztudomásúan mindent is elbír.
  Itt van a probléma, hogy ilyen alap dolgokon már elhasal az oktató és nebuló.
  Ezek után pedig felmerül az emberben a kérdés, hogy ha az alapok rosszul vannak tanítva, akkor minden alap tananyaggal gondok vannak? Nem lehet nyugodt szívvel azt mondani, hogy á dehogy, minden rendben van. Ott tartunk, hogy kénytelen az ember még az alap dolgokat is ellenőrizni, és szépen el is érkeztünk a „kapkodók” tudományos szkepticizmusához, a türelmesek pedig az alapok újravizsgálásához.

  Privát véleményem, hogy nem kevés csontváz fog kiborulni a közeljövőben pontosan ezen okok miatt.

 121. Re:132 infos
  Egyébként méréstechnikailag a jelölt hullámhossz mérés nem túl jó, mert sokkal nehezebb a csúcsot megtalálni a szkópon, mint a nullátmenetet, ergo a mérés pontatlanabb lesz, ezért ha lehet, nem így mérnek(klasszik elméleti fizika, és a valós pragmatikus méréstechnika közötti ellentét–jobb egy mérnökből továbbképzett fizikus, mint egy szimpla fizikus, aki ki tud találni hajmeresztő és bonyolult méréseket, mert nincs gyakorlati méréstechnikai tapasztalata, ez látszik itt is)

 122. Csont
  A „maradi butaság diadala” azért érdekes, mert ennyi erővel az állatokat is lehetne hibáztatni butaságukért, pláne a növényeket. De a természet köszöni szépen, jól elvan tudomány nélkül is. Csak abból a kakiból, amit ti kavartatok a tudomány segítségével, most hogy fogunk kimászni? Ti fogtok bennünket kihúzni belőle? Ezért kell színvonalas oktatás a gyerekeknek az iskolában, hogy aztán attól rettegjünk itt mindennap, hogy valaki megnyomja a piros gombot. Én biztos nem fogok ilyen névvel atombombát összetákolni. Ezért nem értem a felfuvalkodottságodat. Nem inkább magatokba kéne szállnotok?

 123. 127. Csont
  “ Célszerű lenne megérzésedet a fingszagra korlátozni, még az sem teljesen objektív.”

  Tudom, hogy neked, az materialista világnézet adta keretek között vergődőnek, nehéz megérteni, hogy az embernek van egy, az anyagot meghaladó kiterjedése, amit nevezhetünk léleknek, megérzésnek, sugallatnak, intuíciónak. Na ez az, ami bárkinek a segítségére lehet, ha ismeretlen területre téved.
  A klímát befolyásoló elektromágneses sugárzás mikéntjére, már a fentiekben említettem egy lehetséges változatot (ti. a vízkörforgásba belezavar).

  “ Ahogy a „tudást” eleve erkölcsi negatívumként emlegeted (mindig!) az ne csodáld hogy sértő az ismeretekkel rendelkezőknek.”
  Ezzel is mellényúltál. A tudást tisztelem, de méginkább azokat, akik kitartóan keresik azt.

  “Annyira már ismerünk, hogy tudjuk, hogy a te „megérzésed” semmiféle ismeretre nem alapul, csak az ismeretlentől való félelem.”
  Nagyon rossz az emberismereted. Abszolút nem félek az ismeretlentől, ha féltem volna, akkor úgyanúgy cselekszem, ahogy az te tetted a totális pánik alatt.

  “Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de óvakodj azoktól, akik azt hiszik megtalálták.
  Andre Gide

 124. 132-133 dajtás
  Vedd úgy, hogy Bálint barátod most kalaplevéve , hajlongva tisztel téged. Hatalmas elméleti és gyakorlati tudás halmozódott fel nálad, szóval mondom, a kalapom a kezemben .

 125. 132: Dajtás:
  Ismét egy bűvésztrükk. 🙂
  Azért ne menj el tankönyvírónak! A jelenlegi tankönyveknek épp ez a didaktikai hibájuk, hogy becsesznek egy ilyen -fene modern- ábrát, amin még a szakavatott szemek is összezavarodnak, aztán kreálj ebből biztos és értő tudást…
  Ráadásul berajzolták síkba a jelenséget, ami még inkább zavaró lehet.

  Nyilván, amire felhívod a figyelmet, az valós, de ki nem tudja azok közül, akik birtokolják és művelik ezeket az ismereteket?

  Ellenben aki megértené, megtanulná, semmit sem tud kezdeni vele, csak összezavarja! Tehát helyes, ha a tankönyvben az eredeti ábra szerepel, majd a szakkönyvek, szakirányú iskolák helyre teszik a nüanszokat az éppen aktuálisan elfogadott és bizonyított tudományos álláspont szerint. S persze lehet tovább fejleszteni, tovább ragozni, nincs ezzel gond…

  Hasonlatként ugyanez levezethető a naprendszer modelljével.
  A Föld ellipszis alakú pályán kering a Nap körül mozgásleírás hibás!
  S igen, milyen igaza van a tudálékosnak, hiszen ezen mozgáson túl a Nap a Földdel együtt végez más mozgásokat is (kereng a galaktika fekete lyuk központja körül, amíg majd bele nem esik, és távolodik minden – mindentől, tágulás/vöröseltolódás). Így az egyszerű ellipszis mentén köröző mozgás egy bonyolult, táguló spirálmozgássá alakul. Modern animációkon szépen be is lehet mutatni.

  S tény, ez az igazság, ez a legobjektívebb leírás/bemutató erről! De próbáld meg ezzel indítva elmagyarázni egy gyereknek a napszakok változását és az évszakok váltakozását…
  Na ugye! Megint a sok hűhó, a semmiért… De sokakat lehengerelnek a végtelen tárházú, modern bűvésztükkök. Jól van ez így. (?)

 126. 137 „és távolodik minden – mindentől, tágulás/vöröseltolódás” – dehogy távolodik minden mindentől! A világegyetem tágulása ilyen kis léptékben egyáltalán nem jelenik meg! Még a szomszédos galaxisok se távolodnak a Tejúttól – az Androméda egyenesen közeledik, hát még a Föld a Naptól!

  Az általános tágulás miatt biztosan nem. Az más kérdés, hogy a Föld által a Napban keltett árapály egy kicsit lassítja a Földet, és ettől lassan nő a távolság, de ez egészen minimális sebességgel zajlik. Az ellipszispálya egészen kielégítő pontossággal igaz. De ha nagyon bele akarsz kötni, akkor inkább a többi bolygó hatását kellene beleszámolni, mert kicsit mind rángatja a többit. Na persze ez is egész elhanyagolható mértékű.

  Ez egyáltalán nem hasonlítható össze azzal, amire dajtás rámutatott, hogy az elektromos és a mágneses térerősség eltérő fázisban vannak, ami az elektromágneses hullám alapvető megértéséhez hozzátartozik – akár gimnáziumi szinten is már.

 127. Re:137 Csongor
  Nem vagyok alkalmas tankönyvírónak, ahhoz dogmatikusnak kellene lennem, és az zsigerileg nem megy… 😉
  Egyébként a függvényt el tudnám neked mondani szóban úgy, hogy egy 10 éves is megértse, igaz elég primitivizált hasonlatokkal, de megértené a fáziseltérést, és miért annyi éppen a mágneses és villamos tér.
  A felelősség éppen az, hogy a tananyag tagolt, nem koherens, pláne nem egymásra épülő, és ami a legrosszabb, nem tanították meg tanulni a gyerekeket, ebből fakadóan kevés a siker élmény, és ba.znak rendesen tanulni, mert nulla a motiváció.
  Nem kell bemutatnom az oktatást, onnan jössz, pedig baromira érdekes fizika/kémia órákat, és jó matekot lehetne tanítani, csak a módszertan…

  A rajzzal azt akartam bemutatni, hogy az egyetemi! tananyagban is hibás az ábra, ami azért már nem az általános, vagy gimis fizika… Ezt nem majd rendbe kell rakni(láthatóan ott sem megy), hanem az alapoknál kell jól tanítani az anyagot, mert baromira nehéz egy rosszul berögzült tudást kigyomlálni. Egyszerűen az emberi psziché nehezen áll át bő 20 évesen valami másra, ez nem „majd kijavítjuk” híradás szakon a BME-n.
  Ezzel az „aprósággal” én is bő 30 évesen találkoztam, és fejemhez is csaptam, hogy na ne, nekem sem szúrta ki a szemem, és hány ilyen van még, ami fölött átsiklunk, pedig közel sem egyértelmű.

  Csontváz jóslat:
  Mondottam volt, az SI méter alappal is gondok lesznek, idézem a definíciót: „A méter tehát annak az útnak a hosszúsága, amelyet a fény vákuumban a másodperc 299 792 458-ad része alatt megtesz. ” Nos lesz ezzel egy ici pici probléma, hogy ez a sebesség függ a téridő idősűrűségétől. Elvi terjedési sebesség maximuma van a fénynek(azt ne firtassuk miért van, és miért annyi), alsó határ viszont 0, ergo kitaláltunk egy olyan definíciót, ami olyan mint egy gumimértékegység, hisz függ a vákuumbeli fénysebességtől, ami függ a lokális téridőtől. Probléma az, hogy „konyha asztalon összerakható” az a demonstráló kísérlet, amivel 10% körül lehet befolyásolni a vákuumbeli fénysebességet, szóval rezeg a léc a méter alatt, és az összes erre épülő mértékegység alatt is(legdrágább cucc a mérésben a ultra nagy vákuumhoz szükséges gépek, és a méréstechnikája)

 128. Re:136 Bálint
  Meg ne hajolj, személyi kultuszt nem szeretem, azt meghagyom a hatalommániás vallási és politikai vezetőknek. 🙂

  Inkább kísérj majd el egy jó étterembe a környéketeken ha Izraelben járok, ahol rendes helyi kosztot adnak, ahol egy pohár bor mellett elbeszélgetünk, és eszünk valami finomat, annak nagyobb haszna lenne. 😉
  (Ha baromira sok időm és pénzem lesz, Szentföldre úgy is el akarok menni.)

  Vigyázz mit ígérsz, mert a végén számon fogom kérni rajtad! 🙂

  Re:138 Ábel
  N-edik jóslat.
  Nem lepődnék meg azon, ha az univerzum „szélén” nagyobb lenne a gyorsulva tágulás, mint a centrumban.

 129. 128. hubab
  Hogy mire volt jó?
  A depopulázációs terv végrehajtásának egyik eszköze volt és egyben egy intelligencia teszt is. Letesztelték, hogy mire lehet rávenni és hogyan lehet terelni a tudatlan és buta tömeget. Szerintem elégedetten csettintettek a vezérlőben!
  A hatás értelemszerűen nem érintette a kitervelő kasztot, úgyanúgy nem, mint ahogy nálunk is elintézték a kiváltságosok, hogy őket nem érintette sem a kór és sem az oltás.
  A technikát olyan jól kitervelték, hogy még senki sem tudta feltárni teljes mélységében. Egy biztos, hogy nem úgy terjedt, ahogyan hazudják. Aki figyelt, erre magától is rájöhetett.
  Volt egy osztrák sugárbiológus vagy sugárzással foglalkozó szakember, aki a koviddal kapcsolatos bejelentése előtt, hirtelen távozott az élők sorából. Vártam a nagy bejelentést, de már csak a síró feleség tudott nyilatkozni annyit: Hagyják békén! Ebből gondolom, hogy ez az egész mocskos játszma is összefügg a sugárzással.

 130. Hát, kb. ott tart ma az oktatás, mintha ti (138, 139, 141) tanítanátok… 🙂
  Mi lesz itt még!!

 131. 142 – Horváth Csongor

  A tények viszont a következőek:

  1. Ők nem tanítottak.
  2. Te igen.
  3. Itt tart az oktatás.

 132. 139 Ne haragudj, de ez az utolsó bekezdés marhaság.
  A vákuumbeli fénysebesség állandó. A téridő tud torzulni, de akkor is mindig úgy torzul, hogy a c állandó. A lokális méter egy másik inerciarendszerből nézve lehet kisebb vagy nagyobb, ld. relativitáselmélet, de lokálisan annyi, amennyi.

  10% körüli lokális téridőtorzulást laborban nem fogsz összerakni fekete lyuk nélkül.

  140. Szerintem az univerzumnak nincs is széle. Ahogy a Földnek sincs.

 133. Re:142 Csongor
  Én legalább bevallom hogy alkalmatlan vagyok tankönyvírásra, tanításra talán igen, de ahhoz néha túl csapongó vagyok, cserébe ha fizikát oktatnék(ne aggódj ez a veszély nem fenyegeti a diákokat), akkor amiről lehet, kísérletet csinálnék.
  Le lenne a adva a kötelező tananyag is, csak kicsit más tálalásban. 🙂

 134. 140 -dajtás:
  „Vigyázz mit ígérsz, mert a végén számon fogom kérni rajtad!” Ami azt illeti, ezt én is írhatnám neked.

  😀

 135. Re:146 Tibor bá’
  Beégésemet infos találata tompította kicsit, én is tanultam ebből… 😉

 136. Re:144 Ábel
  ” A lokális méter egy másik inerciarendszerből nézve lehet kisebb vagy nagyobb, ld. relativitáselmélet, de lokálisan annyi, amennyi.”
  Ez igaz, ezzel nincs semmi gond, csak éppen nem kellenek óriási léptékek ahhoz, hogy a homogénnek vélt inercia rendszer baromira ne legyen homogén, és akár egy mérő padon is változó inercia rendszerű legyen a „méterrudad”, és akkor az egész definíciót hajunkra kenhetjük.
  Nem kell fekete lyuk hozzá, ez az egyik nagy félreértés pl a gravitációs hullámok terén is. Kvázi mikro szinten is elő lehet hozni a jelenséget, nem kellenek hozzá összecsapott fekete lyukak…

  Nyilván nincs úgy széle, hogy lelógatod a lábad, de ameddig ellátunk, tekinthetjük egyfajta „szélének”, és ebben a tartományban már elméletileg a tágulás gyorsasága nagyobb kellene hogy legyen, mint a centrumban.

 137. Re:121 Zsolt
  Végig néztem a filmet, kifejezetten élvezhető volt, és Yulia Snigir kifejezetten csinos színésznő. 🙂

 138. 146. Tibor bá: Igen, ez a mondat dajtástól különösen jól hangzott! 🙂

 139. Ez a poszt tulajdonképpen arról szólt, hogy az emberiség lehet hamarabb van nagyobb szarban mint amin aggódunk.
  Ma sok mindent megtudhattunk:
  — A fizikusokat ez nem hozza lázba, akár egy világkatasztrófa előtti utolsó pillanatokban is elvitatkoznak inkább azon, hogy melyik végén kell feltörni a lágytojást. (Remélem a világkatasztrófa ettől szégyenlősen elsomfordál.)
  — Még szerencse, hogy az oktatás zuhanórepülésben van, a túl okos gyerekek még atombombát csinálnának.
  — Én annyira fel vagyok fuvalkodva (derékban), hogy nem szabad több fagyit ennem. A piros gombot már tegnap megnyomtam, tiszta szerencse, hogy csak a gyalugép állt meg tőle.
  — Csak a „materializmusban vergődőknek” van szükségük a világ megismerésére (amúgy is káros) többieknek majd a lélek „megérez”.
  — Én meg megalapítottam a Hanyistók fanclub-ot 🙂 Vajon mi lesz a címerükben? Máglya biztos…

 140. 122.Sunlight56: Kösz informatív hozzászólásod, felüdülés a sok szamárság között. Viszont lebuktál, nem csak számolni tudsz, még azt is tudod, hogy mit! Ebből még bajod lehet. 🙂

 141. 150. Csont
  Kicsit visszavehetnél a nagy magabiztosságodból. Tudom, hogy ráérsz és nagy örömet okoz neked mások burkolt hülyézése, de hidd el, Tibor bá’ fiókjában nem tartozol a legélesebb kések közé, valahol a hátsó ficakban vagy és nem miattad nézek be ide néha.
  Azért ne keseredj el, a hosszú időn át és kitartóan végzett süketeléseddel, megérdemelted a no.1-es Ekebajnok kitűntető címet!

 142. 140,dajtás
  Gyere, a legnagyobb örömmel és szivességel várlak.De nem most, az ország ég, és a polgárháború baljós, sötét fellegei tornyosulnak fejünk fölött.
  Ha mindez majd elmúlik, és az élet visszatér a régi , megszokott medrébe, feltétlenül GYERE!

 143. 153 – Hanyistók:
  A hozzászólók minősítésének szerepe eddig nem volt kiosztva, és továbbra se lesz. Próbáld meg visszatartani magad. Különben semmivel se vagy élesebb, mint Csont.

 144. Tibor bá’ :
  Rendben, kicsit elragadtattam magam a fenti sorokat olvasva!
  Sehol sem állítottam, hogy élesebb vagyok mint itt bárki és szerencsére el tudom magam helyezni a képzeletbeli hierarchiában.

 145. Kőbaltával nem lehet szétfeszíteni a rendszer kereteit. Az ostobaság kárhoztatása teljesen értelmetlen. A buta ember kezébe az okos ember ad eszközt, az ő felelőssége. Én megértem, hogy valaki körömszakadtáig védelmez egy életellenes rendszert, hiszen a léte függ tőle. De hogy még büszke is rá, az egy kicsit nehezen emészthető. Itt nem konkrét személyről van szó, ez egy szellemiség, tele van vele a világ. Nyilván ha nem ők lennének a hatalomgyakorlók, nem tartanánk itt. A rendszer most a billenési ponton túl megindul és valahol majd megáll a hegyomlás. Az okos, értelmes, életellenes tudomány fölött győzedelmeskedik a butaság, amely a világot és benne az életet is létrehozta.

 146. 157 Alacsony IQ
  Már hogy ne lehetne szétfeszíteni a kőbaltával?
  Meg is tették őseink, már ők felborították a természetes egyensúlyokat, és elkezdték kiirtani a fajokat.
  A többi már jött magától, a szellemet nem lehet visszagyömöszölni a palackba.
  Ennek alternatívája csak az lett volna, ha az ember le sem jön a fáról, és továbbra is elszenvedi az élőlények általános sorsát, a harcot a természet erőivel a napi megélhetésért, gyermekeik 90%-a ragadozók, betegségek, éhezés áldozataként, ő maga fiatalon elhullik nyomorultul az élet kegyetlen nyomása alatt.
  Magyarul, ennek elkerülésére nem alacsony, hanem nulla IQ kellene, mert akinek egy csepp esze is van, az ki akar szabadulni ebből a mókuskerékből, és aki egy hajszálnyival is jobban csinálja ezt a többieknél, az fog túlélni, és szaporodni.
  A speciális vadászkultúrák kiirtották hagyományos zsákmányállataikat, közben felszaporodtak, nem maradt más út, mint feltalálni a mezőgazdaságot.
  És így, az ember szépen lépésről lépésre belesétált abba a csapdába, ahol most vagyunk.
  De mit meg nem adott volna egy kétségbeesett szülő, hogy megmentse haldokló gyermekét a penicillinnel, amit a tudós adhatott neki.
  Azért itt valós tömegigények álltak a tudomány vívmányai mögött, az állati vegetálás nem túl vonzó senkinek…

 147. 157: AIQ:
  „Az okos, értelmes, életellenes tudomány fölött győzedelmeskedik a butaság, amely a világot és benne az életet is létrehozta.”
  – Ez telitalálat! Elmentettem.

  143: Zs.:
  Ez amolyan komcsi logika…
  De nyilván szellemesnek szántad, így 🙂

 148. ” – Ez telitalálat! Elmentettem. ”

  Az jó,olvasd el százszor mert szerintem nem értetted 🙂

  Menj fel 134-re.

  ” Komcsi logika ”

  Mint a tantervben,aki mást mond az már nem tanár.

 149. 160: ötlet:
  Lehet erőlködni, hogy feltétlenül belerúgj a másikba, de nem érdemes.
  Gondolom önkritikáról te nem hallottál még, így nyilván csodálkozol azon, ha másnak ilyen is van.
  A lényeg számomra, hogy hiába köpködtök rám a tanársággal kapcsolatban, a Ti gyerekeitek vesztenek ezen nap, mint nap, nem én… S sztem. undorító is ez a hozzáállás!

  S igen, a zanzásan levezetett logikai következtetés ugyanolyan volt sztem, mint amikor a kommunista parlagon hagyott egy kisebb területet és kiírta rá, hogy „Isten kertje”.

 150. 161 – H.Cs.:
  Valamikor a településeken három embert tiszteltek: Az orvost, a plébánost, és a tanítót: Ebből nőtték ki magukat Szilárd Leók, Neumann Jánosok, Teller Edék, Wigner Jenők, stb. stb. A XXI. magyar századra a pedagógusok leszarása jellemző. Az eredmény a nemzet totális lezüllése lesz, kitömve itt található némely hozzászólóhoz hasonló fazonokkal.

 151. „Gondolom önkritikáról te nem hallottál még, így nyilván csodálkozol azon, ha másnak ilyen is van.” 🙂

 152. Kedves blogtársak. mindenikünk!
  Nem kár elrontani a napot egymás fikálásával egymás lehúzásával?
  Nem lehet megérteni a blog mibenlétét:ahány blogtárs, annyi vélemény?
  Nem lehet megérteni, hogy emberek néha hozzászólnak ahhoz is, amihez nincs meg a szükséges ismeretségük, de akkor is, meg lehet magyarázni nekik, hol és miben tévedtek.
  Kár, nagyon kár, hogy túl hamat szakad el a cérna, és kezdődik egymás lehúzása, nagyon kár.

 153. Re: Bálint
  Ha elfogynak az érvek, akkor jön a személyeskedés, ez klasszikus retorikai hiba, de mivel még egy fél éves tantárgyban sem tanulja az ember, ezért vita kultúra a béka popója alatt van, nemcsak idehaza hanem kb mindenhol a vilagban. Plusz az emberek 90% képtelen az önreflexióra, pláne nem ismeri be ha hibázik, így el is jutottunk a mai helyzetbe, az egymás sárdobálásába.
  Daubner Béla szavaival élve(Magyarországon híres pszichiáter, pszichoterapeuta, és jóga oktató) idehaza annyi pszichotikus van, hogy neki és a tanítványainak évszázadokra elég munkája van… 😃

 154. 164. Danek

  Simán megtörténhet, amit a meteorológus vizionál.
  Ha nagyon meleg a nyár, általában a tél is hideg szokott lenni, elvégre a földnek, mint rendszernek, valahogy közelítenie kell az átlaghoz a hőmérsékletét.
  A régi öregek is tudták, hogy a hideg nyár meleg telet szokott hozni. Persze azóta történt egy két dolog a klímával, így a régi jól bevált megfigyelések sem teljesen azt az eredményt hozzák, mint annak idején. Pl. Kövér macska hideg tél.

 155. Bálint & dajtás:
  Azt mindenkitől el lehet várni, hogy ha valamihez nem ér, vagy nincsenek meg a kellő ismeretei, akkor abban a témában csak olvasson és ne írjon, legfeljebb kérdezzen.

 156. 167 Bendegúz
  Ez az érved nem állja meg a helyét, hiszen éppen arról szól a klímaváltozás, hogy a föld átlaghőmérséklete emelkedik.
  És az én életem során éppen olyan változások mentek végbe, hogy a nyarak forróbbak, a telek meg enyhébbek lettek.
  Hol vannak már azok a kemény telek, nagy havak, amiket az 50-es, 60-as években megéltem. Már lassan csodaszámba megy, ha a gyerek havat lát…
  Vagy úgy gondolod, hogy nem csak a CO2 klímahatása, hanem már eleve a melegedés is svindli? 🙂

 157. 168. Az elmúlt években a gender-téma bebizonyította, hogy létezik olyan, hogy a professzor-doktor szakértők fullba tolják a kretént, egymásnak bizonygatva a peer-reviewed hivatalos publikációkban a totális nonszenszt, miközben az átlag 80 IQ-s redneck tökéletesen helyesen látja a témát.

 158. 169 hubab

  Ez a cikk a tengeráramlatok lassulásáról és lehetséges leállásáról, valamint annak a következményeiről szól. Golf-áramlatos poszthoz kellett volna írnom ezt a kommentet.

 159. Hibás világképből csakis hibás következtetésekre juthatunk. Ha valakinek a világképében nincs természetfeletti, nincs semmiféle isten, akkor nyilván csak emberekre tud felnézni, őket követni. Egy idő után viszont csak a másolatok másolatait követi. Sok másolással a minőség egyre romlik. Fel lehet tenni a kérdést, hogy valóban kellettek nekünk a Teller Edék? Ezeket tiszteljük? Igen, a gyerekeinkről van szó, amikor majd végignézzük, ahogy elhamvadnak az atomfelhőben. Ennek a belátása azért rendkívül nehéz, mert súlyos szembesülés a hitványságunkkal. Az pedig sok embernél maga az identitás elvesztését jelenti. Így marad a nagyképűsködés, hárítás, mások hibáztatása.

 160. Erre jártam, rátok néztem egy kicsit, mi változott?
  Semmi.


  Dajtás trollkodik…
  https://www.antalffy-tibor.hu/427010c#comment-346947

  Ezt a kérdést már feltette egyszer,
  https://www.antalffy-tibor.hu/1007-ateista-filozofus-es-kereszteny-teologus-osszecsapasa#comment-205909

  Megválaszoltuk jól, így ezt ismét megkérdezni nem építő jellegű.

  …a többi is statikus…

  OK, hallgatok tovább, mert még mindig „színes” vagyok.
  https://www.antalffy-tibor.hu/3597-olasz-adatok#comment-298696

 161. 168. Tibor bá’

  Ilyen nincs is!
  Hol van az ismeretek felső határa? És hol az alsó?

  Mindenkivel lehet beszélgetni, kérdés, hogy miről és milyen mélységben?

  Valakinek az is trollkodás ha egy ábra helytelenségére világítanak rá!
  Mellesleg ki az aki eldöntheti, hogy ki az akinek csak kérdeznie szabad?

  Ki deklarálja a tudás alsó határát ami még egy értelmes beszélgetés alapja lehet?
  Gondolom a természettudományok
  maguk azok és ezek minél nagyobb fokú ismerete tesz valakit igazabbá.
  Hiszen az maga a valóság leírása.

  A gond ezzel csak az, hogy ez a viszonyítási pont homályos a határterületeken túl, még maguknak a természettudományokban
  jártassaknak is.

  Tehát valójában mindannyiunknak csak kérdeznie illene! No de akkor kitől?

  Ti azt hiszitek, hogy vannak konstans viszonyítási pontok, egy olyan alap amire bizton állhatunk minden körülmények között, egy 2×2 mindig 4.
  Aki pedig ezt nem érti az hülye.
  Bizonyára így van, de a ti véleményetek számomra nem mérvadó, ugyanazon.okokból, csak ellenkező előjellel.

  A valóság nem megismerhető pusztán csak már azért sem, mert a személy nem lehet a mindenség maga.

  Ehhez való közelítésetek mindenféleképpen tiszteletreméltó, de általatok követett létmagyarázatok tévedhetetlenségébe(pl.energiamegmaradás)vetett hitetek és ebből fakadó -szerintem téves-felsőbbrendűségetek tudata kissé Besenyő Pistabácsissá tett titeket. No maj én megmondom mi hülyeség, mi nem az!
  Valójában ugyanazt csináljátok amivel másokat illettek, csak max.1-2 fokkal magasabbról.
  Bizonyos kérdésekben meg éppen 1-2 fokkal alacsonyabbról.
  Gyakorlatilag semmivel sem vagytok különbbek.
  Ha a világban szétnézünk és látjuk a szart (mert azért azt már fel tudjuk fogni) akkor el lehet gondolkodni, hogy hova vezetett
  a jelenkori felső határa a tudásnak.
  TÉVEDÉSbe!

  Ha te vagy HCS lenne a világ egyedüli döntéshozója, jó világ lenne?

 162. Re:173 n/a
  Üdv újra itt!

  Trollkodok az EM kérdésemmel újra és újra?
  Jól láthatóan nem változott semmi, és ugyan úgy hibásak a tankönyvi ábrák 😉
  Addig nem is fogok leszállni a témáról, míg meg nem változik a helyzet, de erre lehet rá fog menni az „életem” is. 🙂

 163. 166.dajtás
  Van egy pszichológiai vetülete az internetes társalgásoknak, egy blogon az emberek valahogy sokkal hamarabb másznak egymás képébe, mint személyes vita során. Talán, sőt biztos, hogy a személytelenség, ismeretlenség, a távolság is belejátszik ebbe, de akkor is kár.
  Amit tisztelek benned, és sok más blogtársunkban, az a kimért, a társalgási formákat mindig betartó stilus, ez igazán tiszteletreméltó.
  Nem szabadna semmiképpen elrontani a blog kedves, kávéház-szerü légkörét, semmi vita semmi témában nem éri meg.
  N.B. Meghivásom fennáll, amennyiben lenyugszik a jelenlegi nagyon feszült belső, polgárháborús helyzet, szivesen látlak.

 164. 175 – Balázs:
  Sokat blablázol olyan témákban is, amiben az emberek között van elfogadott nézet. Én például mezőgazdasági témában hallgatok, mert az ismereteim nagyon picik. Nem igaz, hogy amikor a téridőn lovagolsz nem ötlik fel néhány olvasóban, hogy fingja nincs miről beszélsz (persze te se tudod, de ez egy másik téma 😀 ) Szóval, aki valamihez nem ért elfogadható módon, az ne beszéljen, inkább, kérdezzen.

 165. 178. Tibor bá’

  Az semmit se számít, hogy van az emberekben általában egy elfigadott nézet vagy sem.
  Egy számít, hogy pl. az adott embernek vagy embereknek a mezőgazdasági ismeretei helytállóak-e valójában? Összhangban vannak-e a teremtéssel?

  Bizonyos határok között pl.1950-től 2000-ig qrva nagy szaktekintélyek mondták, hogy így meg úgy. Szántsunk, permetezzünk, gyomirtózzunk stb. Elfogadott nézet volt-e ez a mezőgazdasági szaktekintélyek között mondjuk 1980-ban? Igen.

  Hülyeség volt-e ez? Igazuk lett-e?
  1.Igen és 2.nem.

  Egy széles körben elfogadott narratíva csak annyit tesz, hogy sokan ezt hiszik.
  Ez a tévedésekre is igaz. Sőt! Korunk problémája pont ez. Ld. az általatok is lenézett fb és társai.
  A globális elhülyülés pont a szuverén gondolkozás hiányára is visszavezethető.
  Nyomja mindenki a tam-tamot szociális, kultúrális stb. helyzetének megfelelően.
  Na ez a baj!

  Jól gondolkozni is meg kell tanulni! Ebben persze nagy segítség a tanulás és a tudás, de! egyben korlát is lehet.
  Folyamatos gondolkodási reinkarnációra kell képesnek lennünk és újraértelmezni.

 166. Tibor bá, sajnos a Dunning–Kruger-hatás mindig is működni fog…

 167. 175: „A valóság nem megismerhető…”
  Ez az állítás egy paradoxon már magában is, hiszen ha nem megismerhető, akkor azt se ismerhetjük róla, hogy megismerhető-e. Ha viszont azt állítod, hogy nem megismerhető, akkor úgy állítod be magad, mint aki mégis rendelkezik biztos ismerettel.

  „Ha a világban szétnézünk és látjuk a szart (mert azért azt már fel tudjuk fogni) akkor el lehet gondolkodni, hogy hova vezetett
  a jelenkori felső határa a tudásnak.
  TÉVEDÉSbe!”
  No de ha megismerhetetlen a valóság, akkor látni, felfogni vélt szar se biztos hogy szar, sőt még a szarról se tudhatjuk igazán, hogy az mi is lenne, hiszen a szart se ismerhetjük. (Egyébként is, ami az egyiknek csak szar, az a másiknak értékes trágya.)
  Ha megismerhetetlen a valóság, akkor az is megismerhetetlen, hogy mi a tévedés.

  De persze nem te vagy a világon az első hiperszkeptikus, talán Descartes a leghíresebb ezen a fronton, de ő ~400 évvel ezelőtt éppenséggel arra jutott, hogy a „cogito ergo sum” nem vonható kétségbe.

 168. 158. hubab
  „Már hogy ne lehetne szétfeszíteni a kőbaltával?”

  Szerintem ott tévedsz, hogy csak egy szemszögből vizsgálod a dolgokat. Minden csak attól függ, honnan nézzük. Ami a tumor szempontjából siker, az a szervezet szempontjából tragédia. Abban szerintem nincs vita, hogy a szervezet számára nem a tumor az egyetlen lehetséges végkimenetel. Sajnos nem tudjuk, mi lett volna ha…
  IQ, mint probléma megoldó képesség? Vagy sokkal inkább probléma gerjesztő képesség? Ez is csak attól függ, honnan nézzük.
  Ha már IQ. Emlékeztek még Kedves Lorándra? Egész nap állt a tükör előtt és gyönyörködött önnön nagyszerűségében. Egyszerűen nem bírt vele betelni. 😀 A legjobb karikatúrákat az élet produkálja.

 169. 181. Avatar

  „175: „A valóság nem megismerhető…”
  Ez az állítás egy paradoxon már magában is, hiszen ha nem megismerhető, akkor azt se ismerhetjük róla, hogy megismerhető-e. Ha viszont azt állítod, hogy nem megismerhető, akkor úgy állítod be magad, mint aki mégis rendelkezik biztos ismerettel”

  Akkor mondjuk úgy, hogy a teljes valóság nem megismerhető egy részhalmazból, amik vagyunk.

  Igen, nem tudhatjuk, hogy végső soron mi jó nekünk a szarban pl. abban, hogy kihalunk nagyrészt.
  A kognitív torzulások, mint pl. a dunning-kruger engem sem kerülnek el, de folyamatos önvizsgálattal elég jól mederben lehet tartani.
  Amiről beszélek megalapozott és nyilván annyira valóság ameddig a felfogóképességem terjed. És részhalmazként mekkora közös metszetet tudok kialakítani a személyemen túlival.

  Az, hogy önellentmondást vélsz felfedezni a mondókámba az direkt jó ugyanis ez a célom. A hagyományos és elfogadott nézet és logika szerinti(mint amit te is levezettél fentebb) paradoxonok lehet, hogy nem is azok.

  A lényeg számunkra, hogy mi működik meg mi nem. Amit most csinálunk az nyilván nem.
  Valaki ezért az IQ-t ítéli el és egy fehérrépa szeretne lenni ami jól elvan, de -szerintem- inkább több kéne annak a tudásnak nevezett valamiből.
  A tudásnak pedig nincsen letéteményese, hanem csak hozzáférhetőségi szintjei.
  Vádolhatsz tudatlanságból elkövetett okoskodással, de a lényegen nem változtatt. A mai plebejus tudományos éra óriási alaphibákat vét.
  Ezek az alaphibák tökéletesen tettenérhetőek Csongornál.
  Ismeretei magasak, főleg összevetve másokéval. Azonban ismeretei nem jogosítják fel efféle viselkedésre. A tudomány már rájött, hogy dogmái csak nagyon szűk -tól- ig tartományokban igazak.
  Én -szerencsémre- elmondhatom, hogy igazán nagy koponyáktól tanulhatok filozófiát. És akkor engedtessék már meg nekem is, hogy a magam dunning-krugere, lévén, hogy a magam szintjén értékeljem meg a másik beszélő fél dunnig-krugerjét! Ja értem, olyan nincs, hogy valakinek olyan ismerete lehet ami meghaladhatja Csont Csongorét!
  Mindannyian egy csónakban evezünk. Mindenki barnamacit csinál a vacsorájából, kár itt vergődni!

 170. 183. Balázs
  Teljesen mindegy, hogy a tudományos, vagy ezoterikus moslékosvödörből táplálkozol. Mindkettőnek ugyanaz a következménye. Gyomorrontás és a feneketlen szakadék.
  Muszáj ezt írnom. Tudom, hogy szereted magad a többiek fölé helyezni.

 171. 184. Alacsony IQ

  Ha muszáj, hát muszáj!
  Add ki magadból ami a szívedet nyomja!

  Annak is örülök, hogy tudod mi az én szívem vágya.

  Egyébként nem vetted észre, hogy csak monológokat nyomok? Nem szoktam beszélgetni.

 172. 185. Balázs
  Elnézésedet kell kérnem, mielőtt nagyon megsértődnél. Erős volt a bemutatkozásom. Féltéssel írtam, nem lenézéssel. Ha ez vigasztal, az én reputációm az utolsó szarházié, akinek a legnagyobb szüksége van a kegyelemre. Csak derengés szintjén, de rá kell világítanom az igazságra. Az általad képviselt vonal is agyból akarja megoldani a problémákat és önmegváltást hirdet, hasonlóan a tudományhoz.
  Kétezer évvel ezelőtt egy hosszú hajú fickó elmondta, hogy egyrészt az igazság lélek, aggyal nem felfogható, másrészt ő volt az első vészmadár, aki a világunkat már akkor menthetetlennek látta. Nem mondhatni, hogy sokat tévedett, az irány teljesen egyértelmű. Tehát nem fog itt senki földi mennyországot építeni, az egész kupleráj megy a süllyesztőbe. A lelkeink megmentése szempontjából viszont nagyon nem mindegy, hogy rövid anyagi létünk során mit és hogyan cselekszünk. Tetteinknek súlyos következményei vannak. A tévelygésekkel, megkötözöttségekkel az időt pazaroljuk és gyűjtjük a fekete pontokat. Aki a saját keze csinálmányában, eszében, erejében bízik, az el fog veszni.

 173. 186. Alacsony IQ

  Nem szokásom megsértődni.

  A hosszú hajú fickónak -láthatóan- igaza volt. Patikamérlegen mérhetően prognosztizálta jelenünket.

  Abban is egyetérthetünk, hogy csak kegyelem révén tudunk bármit is csinálni.
  Tévelygéseink utak, amik során gyűjtjük ugyan a feketepontokat mégis szükségesek, hogy pl. az általad is mondott felismeréshez is eljuthassunk, lévén, hogy minden kegyelem, még a lejátszott szerepünk is.

  Önmegváltás nincs, de azért tennünk kell, hogy megváltódjunk(szép magyarosan), tehát a felelősség azért a miénk is. Lelkünknek tiszta szándékot kell képviselnie tévelygések nélkül.

  Az általam képviselt vonal-ahogy írod- is agyból akarja megoldani a……..
  Az általam képviselt vonal nem agyból akarja megoldani, hanem lélekből, de használni szeretné az agyát hozzá. Az hogy tudományos vagy ezoterikus moslékosvödör az tényleg mindegy, amennyiben moslékos az a vödör.

  Látom vallásos vagy, én is.
  Nincs itt semmi félreértés, megyünk a lecsóba. A többiért imádkozzunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük