2024. április hónap bejegyzései

Megvalósul Berlin rémálma:kiderül, mit csinálnak az oroszok a zsákmánnyá vált Leopard 2-essel

Amellett, hogy a győzelmi napi parádén is kiállítják az Ukrajnából zsákmányolt Leopard 2A6-os harckocsit, a járművet részletes tanulmányozásnak vetik alá Oroszország hadiipari mérnökei, azzal a céllal, hogy átemeljék belőle az orosz harcjármű-gyártás szempontjából hasznos technikai megoldásokat.

Az orosz hadsereg egy viszonylag jó állapotban lévő Leopard 2A6-as harckocsit zsákmányolt Avgyijivka térségében néhány hete: a német tank páncélzata és futóműve sérült, de belső rendszerei nagyjából rendben vannak. A tankot Moszkvába vitték és kiállították a Győzelem Parkban, más nyugati harcjárművekkel együtt.

Az Army Recognition arról ír: az orosz média szerint már előzetesen szemügyre vették és később részletesen tanulmányozzák majd az orosz hadiipari mérnökök a hadizsákmánnyá vált Leopard 2A6-os harckocsit. Ez az eszköztípus az egyik legmodernebb nyugati páncélos: tűzereje, védelmi rendszerei és mobilitása miatt az élvonalba tartozik.

A lap szerint a német harckocsi páncélzatának összeállítása, harckocsiágyúja, tűzvezető rendszerei, védelmi rendszerei mind mutathatnak újat az orosz mérnököknek, ők pedig

EZEKET A NYUGATI INNOVÁCIÓKAT MEGLÉVŐ HARCKOCSIK FEJLESZTÉSÉHEZ ÉS TELJESEN ÚJFAJTA PÁNCÉLOSOK KIDOLGOZÁSÁHOZ IS FELHASZNÁLHATJÁK.

A Leopard 2-es technológiai megoldásainak átemelése (ha valóban sikerül), ahhoz vezethet, hogy az orosz harckocsik tűzereje, túlélőképessége egyaránt javul.

Régi mém, hogy az orosz harcjármű-gyártási filozófia lényege, hogy az egyszerűbben és gyorsabban tömeggyártható, ugyanakkor gyengébb túlélőképességű eszközöket részesítik előnyben, a high-tech, de lassan gyártható és drága eszközökhöz képest. A T-14 Armatával az orosz hadiipar változtatni próbált ezen a filozófián, az immár több mint 10 éves projekt azonban a mai napig nem jutott el a rendszeresítési, tömeggyártási fázisig. Ha sikerül az orosz mérnököknek lemásolni, de egyszerűbben megépíteni a nyugati technikai eszközöket, ez a helyzet megváltozhat.

Megvalósul Berlin rémálma: kiderült, mit csinálnak az oroszok a zsákmánnyá vált Leopard 2-essel

Rontja az amerikai-kínai viszonyt, hogy Peking támogatja Moszkvát az Ukrajna elleni háborúban.

Írta: Euronews/ÁG

A külügyminiszteri találkozón mélyült a megosztottság.

Beárnyékolhatja az amerikai-kínai kapcsolatokat a két ország külügyminiszterének találkozója, az álláspontok nem közeledtek. Washington és Peking másként tekint az Ukrajna elleni orosz háborúra. A Fehér Ház szerint jelentősen átrendezte a konfliktus erőviszonyait, hogy Kína Oroszországot támogatja. Ez a legmagasabb diplomáciai szinten kelt feszültséget.

Antony Blinken, az USA külügyminisztere hangsúlyozta, hogy Kína támogatása nélkül Oroszország nehezebben folytatná támadásait Ukrajna ellen. A transzatlanti biztonságot is gyengíti, hogy Peking támogatja Moszkva háborúját. „Ha Kína nem foglalkozik ezzel a problémával, mi megtesszük” – tette hozzá Blinken.

Az amerikai és a kínai külügyminiszter Tajvanról, a Dél-kínai-tengerről, a kereskedelemről és az emberi jogokról is tárgyalt. A találkozót követően mindkét nemzet hangsúlyozta a kommunikációs vonalak nyitva tartásának fontosságát, miközben sajnálkoztak, hogy a megosztottság egyre mélyebb.

 

Kullancspánik Magyarországon: veszélyes fajok jelentek meg.

Az enyhe tél hatására jelentősen megnőtt a kullancsok száma a természetben, ami fokozott óvatosságot követel meg mindenkitől, aki szabadidős tevékenysége során zöld területekre látogat. A Magyar Kullancsszövetség elnöke, Kapiller Zoltán az InfoRádióban beszélt arról is, hogy az aranysakálok Európába hurcolták a Hyalomma nemzetségbe tartozó, rendkívül veszélyes kullancsfajokat – számolt be az Infostart.

Szakértők már korábban is figyelmeztettek arra, hogy a tavaszi időszakban kullancsinvázióra kell számítani Magyarországon az enyhe tél következtében. A túrázóknak ajánlott a riasztó spray-k használata és az alapos átvizsgálás hazatérés után. A házi kedvenceket is érdemes rendszeresen ellenőrizni, mivel a kullancsok több veszélyes betegséget is képesek terjeszteni.

Kapiller Zoltán szerint idén kiemelten magas lehet a kullancsok előfordulása, amihez hozzájárult az elmúlt hónapok rendkívüli melege és szárazsága is. Ez kedvezett a kullancsok elszaporodásának. Ennek megfelelően az utóbbi időben tömegével lepték el a természetet, a kirándulóhelyeket, valamint a kerteket. A Magyar Kullancsszövetség elnöke szerint

NEM TÚLZÁS KIJELENTENI, HOGY KULLANCSPÁNIK ALAKULT KI MAGYARORSZÁGON.

Kapiller Zoltán elmondta, az idei kullancsszezon szeptember elejéig tarthat majd, várhatóan a kora őszi kánikulai időszakban vonulnak el a tűző nap elől.

A szakember beszélt arról is, hogy folyamatosan emelkedik az átlaghőmérséklet Európában, amit kihasználva a Mediterráneumból felhatolt északra egy ragadozó állat, az aranysakál, amely két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcolt magával a kontinens belsejébe. Ezek a kullancsfajok a nairovírus nemzetségbe tartozó kórokozókat terjesztenek, melyek közül az egyik legveszélyesebb betegség kórokozója,

A KRÍMI-KONGÓI VÉRZÉSES LÁZ VÍRUSA MÁR MAGYARORSZÁGON IS MEGJELENT.

Kapiller Zoltán azt tanácsolja, hogy lehetőség szerint maradjunk a jól karbantartott túraútvonalakon és kerüljük a magas fűvel borított területeket. Hangsúlyozta továbbá, hogy kirándulás előtt mindenképpen használjunk riasztó spray-t és vigyünk magunkkal kullancseltávolító kanalat. A szakember figyelmeztet: nem ajánlott csipesszel vagy körömmel eltávolítani a bőrbe fúródott kullancsot, mivel ez növelheti a fertőződés esélyét.

(portfólió)

 

Élni és meghalni

Sokkal többet tudunk a világról mint korábban bármikor, csupán két dolgot felejtettünk el: élni és meghalni.

Az élethez bizony bátorság kell, de félni nem érdemes!

Élet-halál küzdelem

A mai kor embere napelemes tokból veszi elő az okos telefont, ami nyitja a kulcs nélküli elektromos autót. Sokkal többet tudunk a világról mint korábban bármikor, csupán két dolgot felejtettünk el: élni és meghalni.

Napjainkra a szeretetet olyannyira felváltotta a kényelem szeretete, hogy a kényelmet szinte jobban szeretjük, mint magát az életet. A jól lét helyett a jólét lett a cél. A felhőtlen, és az agyonfilterezett boldogság.

Ezzel szemben a halált féljük, viszont azt sem tiszteljük. De minthogy ebben a világban nincs stagnálás, valami vagy nő, vagy csökken, vagy épül, vagy pusztul, a halálfélelem sosem marad meg a halál félelménél, előbb-utóbb élet félelem lesz belőle, és akkor még okosabb kütyük kellenek, még jobb applikációkkal, hogy még jobban vakok tudjunk maradni a valósággal szemben.

A Menento mori! (Emlékezz a halálra!) mondás nem egy nyomasztó teher fenyegetését jelenti, hanem azt, hogy amíg van mit enned, amíg van lélegzeted, amíg vannak élményeid, amíg tudsz szeretni, addig becsüld, és éld meg az Életet. Mert a tárgyaknak a használat ad értelmet, az életnek pedig a szeretet.

Veszélyes élni

Vannak emberek, akik egy olyan világ megteremtésén fáradoznak, amelyben semmilyen veszély nem fenyegeti őket. Ebbéli igyekezetükben gyakran túlzásba esnek és akkora falakat emelnek maguk köré, amelyek látszólag biztonságot adnak és kizárják a veszélyt, de egyben annak lehetőségét is, hogy új kapcsolatok, új gondolatok és új lehetőségek jöjjenek az életünkbe. Így végül biztonságban élnek a rácsok és a falak mögött, de ekkor kezdi el kifejteni végzetes hatását az irigység. A szabad emberek felé érzett irigység.

Az irigység legfőbb célpontja az ember saját érzelmi állapota. Amennyiben ezt nem ismeri fel, akkor előbb-utóbb elkerülhetetlenül hatalmába fogja keríteni az irigyelt emberek iránt érzett harag, ami ha megszilárdul, keserűség lesz belőle.

A magunknak való megbocsátás lehet a kulcs, amely kinyitja a csuklót szorító irigység bilincsét és a harag ajtaját, beengedve a pozitív érzelmeket. Ezek jobban fognak gyógyítani, mint bármilyen pirulák, ugyanis a betegségek mögött szellemi erő és negatív energiák is vannak: gyűlölet, harag, keserűség. A negatív energiát megszüntetni ugyan nem áll hatalmunkban, de pozitív előjelűre átalakítani bármikor.

A változás fájdalmas lehet, de semmi sem olyan fájdalmas, mint megrekedni valahol, ahová nem tartozol. Készítettem neked egy ingyenes videó sorozatot ami segít elindulni egy boldogabb jövő felé.

Pilát Gábor írásai, gondolatai

Atomfegyvereket telepít Oroszország a finn határövezetbe – a világ legveszélyesebb körzete lesz (Euronews)

Iszkander rakétaüteg
Írta: Ferenc SzéFIzvesztyija

 

Taktikai nukleáris fegyverrendszerekről van szó, amelyek a leningrádi katonai körzetbe települnek. Ezzel a lépéssel Oroszország nukleáris övezetet hoz létre a NATO összes térségbeli államával szemben.

A telepítés már megkezdődött

A taktikai nukleáris rendszereket a finn határ menti Karéliában állították fel, közli az Izvesztyija orosz védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva. A terület történelmileg Finnország része volt, amelyet ‘bérbe adott’ a Szovjetuniónak a Téli háború végén (1940), és azóta sem követelte vissza.

A cirkáló és ballisztikus rakéták között nukleáris robbanófejjel is felszerelhető Iskanderek  alkotják az új rakétadandárt, amely a Putyin elnök által februárban visszaállított Leningrádi Katonai Körzet része lett. Az államfő szerint az átszervezésre Finnország NATO-tagságának fenyegetése miatt volt szükség.

A katonai körzethez tartozik a 11. és 14. hadsereghadtest, amelyek főhadiszállásai a kalinyingrádi és a murmanszki régióban találhatók.

Orosz nukleáris telepítések a NATO határain
Orosz nukleáris telepítések a NATO határainEURONEWS

A rakétadandár létrehozásával Európa legnagyobb csapásmérő csoportosítása áll fel, mondja a balti flotta egykori parancsnoka, Vlagyimir Valujev admirális. A mára 1,300 kilométeres NATO-határ övezetében található a világ legnagyobb koncentrált tüzérségi ereje, 1,500 löveggel és 100 rakétarendszerrel.

A Leningrádi Katonai Körzetet a 2010-es haderőreform során számolták fel, de visszaállításának ténye jelzi, hogy a Kreml hosszú távon is felkészül egy nagyszabású háború lehetőségére a NATO-val.

A másik oldalon, Finnországban, 2023 vége óta 15 létesítmény és zóna áll az amerikai csapatok rendelkezésére, ahol katonai felszerelést és lőszert tárolhatnak. Ezek között négy légibázis, egy hadikikötő és egy katonai vasútvonal is található. Az utánpótlás raktárai és a lőszerdepók az orosz határhoz vezető útvonalak mentén helyezkednek el, ami a mélységi területi védekezést segíti elő.

Finn és amerikai katonák felkészülése
Finn és amerikai katonák felkészüléseDefense Post

A februári elnöki rendelkezésig az Orosz Föderáció teljes nyugati határát a Nyugati Katonai Körzet egységei ellenőrizték. A szakértők szerint ez elmosta az orosz erők „stratégiai fókuszát”, és nem hangsúlyozta a haderők koncentrálásának fontosságát a NATO bővülésével szemben.

Mostantól a moszkvai körzet ellenőrzi az ukrán és a lengyel határt, Leningrád pedig a NATO északkeleti vonulatát, élén Finnországgal.

Az új orosz telepítések még azelőtt dőltek el, hogy a lengyel elnök kifejezte készségét amerikai atomfegyverek befogadására orszgába, ha a szövetségesi érdekek az megkívánják.

A Kalinyingrádba és Fehéroroszországba már korábban telepített orosz nukleáris ütőerő nem csak védelmi vonalat, de egy valóságos gyűrűt von, amivel a világ legfelfegyverzettebb és legveszélyesebb körzete alakul ki. Moszkvai szemszögből nézve erre a két északi ország NATO-csatlakozása miatt van szükség.

 

Orosz-ukrán háború 788.napja (Világgazdaság)

Az orosz-ukrán háború 788. napja – hátborzongató üzenet a Kremlből: „ez még több ukrán halálához vezet majd”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és szövetségeset üdvözölték, hogy az amerikai képviselőház szombaton összesen 95 milliárd dolláros segélycsomagot fogadott el Ukrajna, Izrael és Tajvan számára. Moszkvában ugyanakkor számítottak erre, az oroszok szerint a segély „tovább gazdagítja az Amerikai Egyesült Államokat és folytatja Ukrajna csődbevitelét”, miközben „még több ukrán halálához vezet majd”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint szövetségesei a NATO-ban és Európai Unióban üdvözölték, hogy az amerikai képviselőház elfogadta a Kijevnek szánt 61 milliárd dolláros segélycsomagot, a Kreml viszont bírálta a lépést: az oroszok szerint „ez még több ukrán halálához vezet majd”.

Kreml
A Kreml szerint az amerikai segélycsomag még több ukrán halálához vezet majd (Fotó: AFP)

Mint ismert,

az amerikai képviselőház szombaton összesen 95 milliárd dolláros segélycsomagot fogadott el Ukrajna, Izrael és Tajvan számára.

A jóváhagyott javaslat „ezrek és ezrek életét menti meg” – reagált a hírre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X közösségi oldalon. Hozzátette: nagyon fontos segítségről van szó, amely érezteti a hatását a katonáiknál a frontokon, valamint az orosz terrortól szenvedő városaikban és falvaikban. Denisz Smihal ukrán kormányfő ugyancsak üdvözölte az amerikai képviselők szolidaritását.

Az Ukrajna ellen 2022. február 24-én támadást indító Oroszország bírálta az amerikai döntést, amely Moszkva szerint „várható és előrelátható” volt. A segély „tovább gazdagítja az Amerikai Egyesült Államokat és folytatja Ukrajna csődbevitelét” – mutatott rá Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője, akit a TASZSZ orosz állami hírügynökség idézett. Az orosz külügyminisztérium szóvivője is bírálta a katonai segélytervet, amely „tovább élesíti a világban meglévő válságokat”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy vélekedett, hogy a Nyugat „világos üzenetet küld a Kremlnek”. Annalena Baerbock német külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „az optimizmus napja ez Európa számára”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén örömét fejezte ki a segéllyel kapcsolatban, amely szerinte „mindannyiunk biztonságát erősíti mind Európában. mind Észak-Amerikában”.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kiemelte Mike Johnsont. Úgy véli, a döntésben az amerikai képviselőház elnökének fontos szerep jutott. „Remélem, hogy nem túl késő Ukrajna számára” – jegyezte meg Tusk az X-en.

Petr Fiala cseh kormányfő szintén az X-en mondott köszönetet a házelnöknek az indítvány benyújtásáért.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő úgy vélekedett, hogy a több milliárdos amerikai segély „megvédi a nyugati civilizációt”.

A boszniai szerbek most már hivatalosan is tagadják a srebrenicai népirtást

Belgrád és a boszniai Szerb Köztársaság kampányt indított az ellen, hogy az ENSZ Közgyűlése májusban határozatot hozzon a mészárlás emlékére. A boszniai szerbek eddig is tagadták a genocídiumot.

1995-ben történt a legsúlyosabb mészárlás Európában a második világháború óta: a délszláv háború idején a boszniai szerb hadsereg katonái Ratko Mladić tábornok vezetésével 8372 bosnyák férfit és fiút végeztek ki, 20 ezer nőt pedig megerőszakoltak, miután július 11-én elfoglalták az ENSZ-erők által védett biztonsági zónát. A népirtást a hágai Nemzetközi Törvényszék háborús bűncselekménynek nyilvánította.

A holttesteket tömegsírba temették. Később a nyomok eltüntetése érdekében földgyalukkal kihantolták, és újabb tömegsírokba rejtették a maradványokat. A város környékén eddig több tucat tömegsírt tártak fel.

A boszniai államszövetségtől egyre nyíltabban elszakadni akaró szerb vezetés azonban lényegében azóta sem hajlandó elismerni, hogy genocídium történt, hosszú évek óta tagadják, illetve bagatellizálják a történteket.

A népirtás-tagadás olyan méreteket öltött, hogy Valentin Inzko, az ENSZ korábbi főmegbízottja 2021-ben rendeletet adott ki, amely 5 év börtönnel is büntetheti ezt. A háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja, Milorad Dodik azonban nyíltan közölte: nem hajtják végre a rendeletet.

Most pedig a boszniai szerb törvényhozók megszavazták azt a jelentést, amelyben tagadják, hogy a boszniai háború idején a 8000 muszlim fiú és férfi lemészárlása népirtásnak minősülne. Szerbek ezrei pedig tiltakoztak Banja Lukában az ellen, hogy az ENSZ Közgyűlése májusban határozatban emlékezzen meg az atrocitásról.

A szavazás része annak a kampánynak, amit Belgrád és a boszniai szerbek kezdtek az ENSZ várható lépése ellen.

Milorad Dodik, a régió nacionalista elnöke szerint a boszniai szerb hadsereg srebrenicai hadművelete csupán „nagy hiba” volt. „Bűncselekmény volt, de nem népirtás” – mondta Dodik a szerb zászlókat lengető és tapsoló tüntetők előtt. Felszólította a bosnyákokat, hogy vonják vissza a határozat támogatását, különben a szerbek nem fognak velük egy államban élni.

Aleksandar Vučić szerb elnök a múlt héten kijelentette: Szerbia harcolni fog az ENSZ-határozat ellen, amely a szerbeket hibáztatná. A szerb elnök attól tart, hogy a határozat alapul szolgálhat Bosznia számára, hogy háborús jóvátételt követeljen Szerbiától, a délszláv háború idején a boszniai szerbek szövetségesétől.

( EURONEWS )

EP-választások: Magyar Péter pártja megváltoztathatja az erőviszonyokat

Írta: Kiss Gábor

Egy friss felmérés szerint a TISZA párt három képviselőt is küldhet az Európai Parlamentbe.

Hiába emelik föl 705-ről 720-ra az Európai Parlament (EP) tagjainak számát, Magyarország – csakúgy, mint az öt évvel ezelőtti választások után – idén is ugyanannyi, 21 képviselőt küldhet az EP-be.

Jelenleg a magyar EP-képviselők közül 13 kormánypárti (a Fidesznek 12, a KDNP-nek 1 képviselője van), a maradék 8 mandátumon a Demokratikus Koalíció (4), a Momentum (2), a Jobbik (1) és az Esély Közösség osztozik (1). Utóbbit Ujhelyi István hozta létre 2022-ben, miután kilépett az MSZP-ből.

A Europe Elects közvélemény-kutatásai szerint idén januárig úgy nézett ki, hogy ez a felállás marad meg az idei választások után is, a kegyelmi botrány és Magyar Péter politikai pályára állása miatt viszont alaposan megváltozott a helyzet.

Az Euractiv által közölt legutóbbi felmérésben most már csak 11 mandátumot jósolnak a kormánypártoknak – ami még így is a mandátumok több mint felét jelenti.

Ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy Magyar Péter új pártjának felbukkanása az ellenzéki térfélen is változást hozhat az EP-választáson: a Tisztelet és Szabadság (TISZA) párt a szavazatok 13 százalékát szerezheti meg, és ezzel 3 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Az áprilisi adatok szerint ugyanilyen eredményre számíthat a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd pártszövetsége is. Ebben az esetben ez három DK-s képviselőt jelentene, mert abban állapodtak meg, hogy közös listájuk első három helyén DK-s politikus szerepel.

A felmérés szerint egy vagy két mandátumot szerezhet a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom. Néhány héttel korábbi becslés még azt mutatta, hogy mandátumszerzésre esélyes lehet Vona Gábor pártja, a Második Reformkor és a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom is.

A végeredményt befolyásolhatja, hogy az 5 százaléknál kevesebbet elérő pártok nem jutnak be az EP-be, így a rájuk leadott szavazatok elvesznek. Ez azt jelenti, hogy ha sokan szavaznak ilyen pártokra, akkor az 5 százaléknál többet elérők könnyebben jutnak egy-egy mandátumhoz.

 

Kiderült az igazság a Pfizer- és Moderna-vakcinákról

2024.04.16. 16:28

Egy amerikai egészségügyi hatóság kutatása cáfolja azokat a széles körben elterjedt állításokat, miszerint az mRNS-oltások összefüggésbe hozhatók a fiatal sportolók hirtelen szívmegállásával.

Nincs bizonyíték arra, hogy az mRNS típusú Covid-vakcinák végzetes szívmegállást vagy más halálos szívproblémát okoznának tizenéveseknél és fiatal felnőtteknél – derül ki a Centers for Disease Control and Prevention csütörtökön közzétett jelentéséből.

Amióta 2020 végén engedélyezték a Pfizer és a Moderna vakcináit, az Egyesült Államokban oltásellenes csoportok az injekciókat hibáztatják a fiatal sportolók halálos szívproblémáiért

Az oltásokkal kapcsolatos félretájékoztatás egyik leghírhedtebb példájaként Damar Hamlinnak, a Buffalo Bills biztonsági emberének szívleállását hozzák fel példának, akit a pályán újraélesztettek, és végül felépült.

AZ ÚJ JELENTÉS MEGÁLLAPÍTÁSAI KÖZEL 1300 HALOTTI ANYAKÖNYVI KIVONAT ELEMZÉSÉBŐL SZÁRMAZNAK, OLYAN 16 ÉS 30 ÉV KÖZÖTTI OREGONI LAKOSOK ESETÉBEN, AKIK 2021. JÚNIUS 1. ÉS 2022. DECEMBER 31. KÖZÖTT BÁRMILYEN SZÍVBETEGSÉGBEN VAGY ISMERETLEN OKBÓL HALTAK MEG.

Ez idő alatt az államban közel 1 millió tinédzser és fiatal felnőtt kapott Covid-oltást.

Az Oregoni Egészségügyi Hatóság szakemberei 1300 halotti anyakönyvi kivonatot elemeztek, olyan 16 és 30 év közötti oregoni lakosokét, akik 2021. június 1. és 2022. december 31. között bármilyen szívbetegségben vagy ismeretlen okból haltak meg. Ez idő alatt az államban csaknem 1 millió tinédzser és fiatal felnőtt kapott Covid-oltást. Az elemzésben azokra az emberekre összpontosítottak, akik mRNS típusú Covid-oltást kaptak a Pfizertől vagy a Modernától, és az oltás után 100 napon belül meghaltak.

Az mRNS Covid-vakcinát kapott 40 haláleset közül három következett be ezen az időn belül. A halálesetek közül kettő krónikus alapbetegségnek tulajdonítható. A harmadik halálesetet „meghatározatlan természetes okként” jegyezték fel, a toxikológiai tesztek negatív eredményt adtak alkoholra, kannabiszra, metamfetaminra vagy más tiltott anyagokra.

PAUL CIESLAK, A TANULMÁNY TÁRSSZERZŐJE NEM TUDTA SEM MEGERŐSÍTENI, SEM KIZÁRNI A COVID ELLENI OLTÁST MINT A HALÁL OKÁT, ÉS EGYIK HALOTTI ANYAKÖNYVI KIVONAT SEM TULAJDONÍTOTTA A HALÁLESETEKET AZ OLTÁSOKNAK.

A vizsgált időszakban bekövetkezett 40 haláleset közül csak három történt ezen időkereten belül, amelyek közül kettő krónikus alapbetegséghez volt köthető. A harmadik esetben nem találtak toxikológiai vizsgálattal tiltott anyagokat, így a halál okát nem tudták egyértelműen meghatározni.

Az elemzés azt mutatja, hogy a Covid miatt elhunyt emberek többsége nem volt beoltva, ami alátámasztja a vakcinázás fontosságát, valamint hogy az oltások után bekövetkező hirtelen szívhalál kockázata rendkívül alacsony – írta az NBC News.

 

 

Tibor’bá II.

A Beszéd

Az ország történetében a beszédeknek jelentős szerepe volt. Mindjárt a legelső írásos emlékünk is egy beszéd, Halotti beszéd (Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isá, por és homou vogymuk.)  A negyvennyolcas szabadságharcot is évekkel korábban elveszíthettük volna Kossuth ceglédi beszéde nélkül (Nem adjuk a szabadságunkat). A népi demokráciának becézett államkapitalizmus se lett volna simán bevezethető Rákosi Mátyás Kecskeméti beszéde nélkül (A TSzCs-k bejelentése). Nem csoda hát, hogy a jelenlegi miniszterelnökünk is felhagyott az orbitális hazudozásaival és belemondta a képünkbe az igazságot. Totális diktatúrára törekszem, mert meglehetősen egyéni elképzeléseimet csak, mint abszolút kényúr tudom megvalósítani. Ennyi, és nem több. Illetve, lehet még ragozni tovább.

Az ellenzékecskék és azok vezetői nyugodtan haza mehetnek, és amíg szép idő van, kimehetnek a még létező játszóterekre és homokozzanak egy nagyot. Nem lesz több választás, nincs rá szükség, Putyin se akar több választást, Erdogan se, a kínaiaknál meg különben se volt szokás választásokat tartami, és mégis évi 10 százalékos a GDP növekedésük.

És mi lesz? Ami Horthy alatt is volt, a hatalom közvetlen és közvetett kiszolgálóinak, közép vállalkozóktól felfelé (a kisvállalkozók felejtsék el), tőkéseknek, a középosztály legfelsőbb rétegének, összegezve talán egy millió magyarnak jó lesz, vagy legalább is elfogadható, a többi pedig mehet a lecsóba. És miért? Mert Orbán ezt sütötte ki. – A nagy kérdés, hogy a nemzet megengedheti-e magának, hogy lemondjon a magyarság 90 százalékáról? Egy ilyen tragédiánk már volt, 1526-ban a török invázió idején a nemzet 90 százalékát nem mozgósították, mert – ahogy most se – tartoztak hivatalosan a nemzethez.

Ha az emberiség megússza a termonukleáris háborút, a globális felmelegedés hatásait, a fertőző betegségek járványait…. stb. Nekünk még ezen felül meg kell(ene) úsznunk a nemzet szétverését, az 1100 éves haza átadását másoknak.

 

Tibor’bá munkásságából egy morzsa

Hamis logika a tudomány tagadása mögött

Akik tagadják a COVID-19 okozta veszélyt, azok szembe helyezkednek a globális klímaváltozással és az evolúcióval is.

Az egyetemen megismertem a sok millió logika megtévesztést, ami átjárja világunkat. A valós logika meglehetősen restriktív. Ha autó, akkor kerekei vannak. Ez egy autó, tehát vannak kerekei.

A tudományban a legbosszantóbb a következő okoskodás: Ha autó, akkor kerekei vannak. Végzek egy kísérletet, ahol kiderül, hogy vannak kerekei. Következésképpen ez egy autó. Sajnos logikailag ez helytelen. Számtalan dolog létezhet, aminek vannak kerekei. A tudósok ezt a hibát állandóan elkövetik. Karl Popper ezért előállt azzal, hogy egy elmélet helyességét nem lehet bizonyítani, mert vizsgálni kellene minden lehetséges körülmény között, amik nyilvánvalóan képtelenség. Azonban egyetlen ellenpélda bizonyíthatja, hogy az elmélet hamis.

Míg Popper elmélete mélységesen ellentmondó volt, sok tudóst vonzott az egyértelműsége és (látszólagos) logikai szigora miatt. Azonban itt is van egy logikai hiba. Kísérletem olyan okok miatt is meghiúsulhatott, amelyeknek semmi közük az elmélethez. Az én kísérleti beállításom például lehet, hogy nem volt kellően érzékeny a megjósolt hatás észleléséhez. Ennek a problémának nincs logikai megoldása, de a tudósok leginkább a konzisztencia révén küzdenek meg vele (az a kérdés, hogy melyik magyarázat felel meg leginkább a különféle forrásokból származó bizonyítékoknak), vagy a legjobb magyarázatra való következtetés (egy problémát többféle szemszögből néznek meg, és megnézik, melyik magyarázatot látják). tarts ki a legjobban). Mindez azt jelenti, hogy a logikai tévedések mindenhol megtalálhatók, és nem mindig könnyen cáfolhatók. Az igazság, legalábbis a tudományban, nem magától értetődő. És ez segít megmagyarázni, hogy a tudománytagadás miért könnyen generálható és miért nehéz megölni. Ma egy olyan világban élünk, ahol a tudomány tagadása – az éghajlatváltozástól a COVID-19-ig mindenről – burjánzik, és mindenféle tévedésről tájékoztat. John Cook, a George Mason Egyetem munkatársa például elvégezte az éghajlatváltozás tagadásával kapcsolatos logikai tévedések és torzulások elemzését, amelyek magukban foglalják a következtetések levonását, a cseresznyeszedést, a lehetetlen elvárások felkeltését, a hamis szakértőkre való támaszkodást, az összeesküvés-elméletek bátorítását és a tudósok motivációjának megkérdőjelezését. De van egy meta-tévedés – ha úgy tetszik, egy tévhit –, amely motiválja ezeket a sajátos tévedéseket. Ez azt is megmagyarázza, hogy miért kérdőjelezik meg olyan sokan azok közül, akik elutasítják az antropogén éghajlatváltozás tudományos bizonyítékait, a COVID-19-hez kapcsolódó bizonyítékokat. Tekintettel arra, hogy mennyire elterjedt, figyelemre méltó, hogy a filozófusok nem adtak neki formális nevet. De azt hiszem, tekinthetjük a szociológusok által implicit tagadásnak nevezett változataként. Az implikatív tagadást úgy értelmezem, hogy ez a következő: Ha P, akkor Q. De nem szeretem a Q-t! Ezért P-nek rossznak kell lennie. Ez az a logika (vagy logikátlanság), amely a legtöbb tudományos elutasítás hátterében áll. Klímaváltozás: Elutasítom azt a felvetést, hogy a „piac varázsa” megbukott, és állami beavatkozásra van szükség a piaci kudarc orvoslásához. Evolúciós elmélet: Engem sért az a felvetés, hogy az élet véletlenszerű és értelmetlen, és hogy nincs Isten. COVID-19: Haragszom arra, hogy otthon maradok, elveszítem a jövedelmet, vagy ha a kormány megmondja, mit tegyek. Sok esetben ezek a kifogások félreértéseken alapulnak; Az evolúciós elmélet nem bizonyítja Isten nemlétét. Más esetekben a következmények elég valósak. Az éghajlatváltozás piaci kudarc, amelynek megoldása érdekében kormányzati lépéseket kell tenni. A széles körben elterjedt tesztelési és kontakt nyomkövetési rendszer hiányában nem volt ismert módszer a SARS-CoV-2 terjedésének lassítására az Egyesült Államokban anélkül, hogy a legtöbbünk otthon maradna. A COVID-19 megmutatta, milyen veszélyes az implicit tagadás tévedése. Amikor elutasítjuk a bizonyítékokat, mert nem tetszik, amit jelentenek, akkor kockáztatjuk magunkat. Az Egyesült Államok gyorsabban cselekedhetett volna a COVID-19 visszaszorítása érdekében. Ha így lett volna, életeket és munkahelyeket is megmentettünk volna. De a tényeknek van egy kényelmetlen szokásuk, hogy útjába álljanak vágyainknak. Előbb-utóbb a tagadás a valóság szikláira zuhan. A kérdés csak az, hogy lezuhan-e azelőtt vagy az után, hogy kitérünk az útból.

Sértő állításokra hivatkozva feljelenti a magyar kormány a SPAR-t

A SPAR vezérigazgatója nemrég azt mondta, hogy a hatalomhoz közel álló figurák megpróbáltak részesedést szerezni az üzletláncban. A kormány szerint ez nem igaz.

Jogi lépéseket tesz a magyar kormány a SPAR kiskereskedelmi lánccal szemben, jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az ATV beszámolója szerint.

A politikus azt mondta, hogy az ügyben az igazságügyi miniszter fog eljárni, de azt nem árulta el, hogy az osztrák anyacég vagy a magyar leányvállalat, esetleg mindkettő ellen nyújt majd be feljelentést Tuzson Bence. Nagy annyit közölt, hogy több szintről is érkezett sértő állítás a SPAR-tól.

Nyílt háború a SPAR és a kormány között

A magyar kormány és a SPAR viszonya nagyon elmérgesedett az utóbbi időben. Az üzletlánc osztrák vezetése két dologgal húzta ki a gyufát: egyrészt az Európai Unióhoz fordult a kiskereskedelmi láncokat sújtó magyarországi különadó miatt, másrészt pedig azzal vádolta meg a kormányt, hogy a hatalomhoz közeli szereplők megpróbáltak részesedést szerezni a cégükben.

A különadóval kapcsolatban a SPAR azt állítja, hogy diszkriminatív, és számos uniós szabályt megsért. Nagy Márton ezzel kapcsolatban most azt mondta, hogy az Európai Bizottság egyelőre még vizsgálja, hogy indítson-e eljárást.

A SPAR vezérigazgatója, Hans Reisch március közepén úgy fogalmazott egy osztrák lap kérdésére, hogy „viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet”.

A magyar kormány hevesen tagadja, hogy megpróbálták volna bevásárolni magukat az üzletláncba. A legélesebben Lázár János fogalmazott. A miniszter kijelentette, hogy a cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett, hazugnak nevezte a SPAR vezetőségét, majd mégis belengette a felvásárlást:

„Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a SPAR így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, az alaptalan állításokat tőlük, és inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül” – mondta.

 

Netanjahu: Izrael egy lépésre van a háború megnyerésétől

Az izraeli kormányfő szerint országa egyetlen lépésre van a győzelemtől a Hamász elleni háborúban, a megállapodást a terrorszervezet akadályozza.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt közölte a kormány vasárnapi ülésének kezdetén, hogy egyetlen lépésre van a győzelem a Hamász elleni háborúban, és a terrorszervezet akadályozza a megállapodást.

Israel-Hamas War 2023: Netanyahu Visits West Bank
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerint egy lépésre vannak a győzelemtől / Fotó: Amos Ben Gershom/Israel Gpo

Netanjahu a kormányülés elején közölte, hogy fél év telt el a háború kezdete óta, és kijelentette, hogy az eredmények nagyszerűek. Utalt rá, hogy 133, a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz még mindig fogságban van.

Nem Izrael, hanem a Hamász akadályozza a megállapodást

– hangoztatta.

A kormányfő szerint a Hamász szélsőséges követeléseinek célja, hogy érintetlenül fennmaradjon a háború befejezésével. Hogy képes legyen túlélni, és talpra állni, veszélyeztetni állampolgáraikat és katonáikat.

„A behódolás a Hamász követeléseinek lehetővé tenné számára, hogy ígérete szerint újra és újra megpróbálja megismételni az október 7-i bűnöket. A Hamász azt reméli, hogy a kívülről és belülről érkező nyomás arra készteti Izraelt, hogy megadja magát ezeknek a szélsőséges követeléseknek. Ez nem fog megtörténni. Izrael kész az egyezségre, Izrael nem hajlandó megadni magát” – állította Netanjahu.

Izraelben „az emberek abszolút többsége egységes abban, hogy a győzelemig kell folytatni a harcot” – vélekedett a kormányfő.

A legmagasabb szintről érkezett a figyelmeztetés: a világ egyik legerősebb hatalma egyre jobban beáll Putyin háborúja mögé

Az Egyesült Államok arra figyelmeztette európai szövetségeseit, hogy Kína jelentős mértékben támogatja Oroszország hadiipari komplexumát. Ezzel nemcsak az ukrajnai invázióhoz járul hozzá, hanem más országok biztonságát is veszélyezteti – írta meg a Financial Times.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere, európai kollégáival folytatott tárgyalások során terelte a figyelmet Peking aggasztó szerepére. Blinken szerint Kína eszközökkel és technikai szakértelmével is segíti Moszkvát, különös tekintettel az optikai berendezések és hajtóanyagok gyártására. A nyugati államok korábban számos szankciót és kereskedelmi embargót vezettek be Oroszországgal szemben, amelyek célja az orosz gazdaság megfékezése és a katonai ellátás megakadályozása volt.

A KORLÁTOZÁSOK ELLENÉRE A KREML KÉPES VOLT FENNTARTANI GAZDASÁGÁT ÉS NÖVELNI VÉDELMI IPARÁT, RÉSZBEN AZ ERŐSÖDŐ KÍNAI KERESKEDELEMI KAPCSOLATOKNAK KÖSZÖNHETŐEN.

Blinken felszólította Amerika szövetségesit, hogy fejezzék ki aggodalmaikat Peking politikájával szemben, valamint beszéljenek nyilvánosan a mélyülő kínai-orosz együttműködésről. Elmondta továbbá, hogy szerinte itt az idő lépéseket tenni az orosz ipari bázist erősítő szereplőkkel szemben.

Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Kína olyan berendezéseket szállít Oroszországnak, amelyeket hadiiparban is felhasználhatnak. Joe Biden amerikai elnök közvetlenül Hszi Csin-pinggel is felvetette ezeket a kérdéseket nemrégiben egy telefonbeszélgetés során.

KÍNA ELUTASÍTJA A NYUGAT VÁDJAIT, SZERINTÜK NEM NYÚJTANAK OLYAN TÁMOGATÁST OROSZORSZÁGNAK AMELYEKET A HARCTÉREN IS BE TUDNÁNAK VETNI. PEKING SZERINT INKÁBB A NYUGAT FELELŐS A KONFLIKTUS TOVÁBBI KIÉLEZÉSE MIATT.

A Megafon és társai több mint 46 millió forintot költöttek el Magyar Péter hangfelvétele óta

A Lakmusz összesítette, hogy március 24. óta mennyit költött a fideszes propagandagyár az elhíresült hangfelvétel hiteltelenítésére, illetve figyelemelterelésre. Magyar Péter március 26-a reggelén hozta nyilvánosságra, ahogy Varga Judit volt igazságügyi miniszter a magyar ügyészség kézivezérlésére utalt

lakmusz.hu tényellenőrző portál összesítése szerint március 24. és 31. között a kormánypárti Megafon harminc videóját hirdették a közösségi térben, együttesen több mint 42 millió forintért. Ezek a videók azt az üzenetet sulykolták, hogy Magyar Péter úgymond bántalmazó házastársi kapcsolatban élt volt feleségével, Varga Judittal. (Varga korábban még épp az ellenkezőjét próbálta elhitetni a Hot magazinnak adott interjújában vagy például a Képmásban.)

További Fidesz-közeli médiatermékek facebookos hirdetési aktivitását is vizsgálták, és azt találták, hogy az Origo, a Magyar Nemzet, a Hír TV, a TV Tények és a közmédia oldala, a hirado.hu összesítve több mint 4 millió forintért hirdette azonos tartalmú üzeneteit.

Csupán e két tétel tehát összesen több mint 46 millió forintnyi költést ad ki egyetlen hét leforgása alatt.

Összehangolt lejáratókampány folyik

Mint korábban a Media1 is beszámolt róla, Magyar Péter egyik első állítása közéleti színrelépésekor a szerinte maffiaszerűen működő kormányzatról éppen a végletesen központosított és túlárazott állami kommunikációval volt kapcsolatos. Megírtuk azt is, hogy nyilvános megszólalásaiért már március első felében fizetett hirdetésekben támadta az Origo, és röpke tíz nap alatt 92 lejárató cikk született róla fideszes médiumokban. Leleplező hangfelvételéről pedig különös módon pontosan ugyanazok a szavak jutottak az összes kormánypárti lap eszébe.

A Media1 külön is foglalkozott az Origo és az állami televízió karaktergyilkos technikáival, amelyekkel Magyar Péter hitelességét és jelentőségét próbálták bagatellizálni.

Egy leleplezéssel indult minden

A fideszes propagandasajtóban lufiként emlegetett hangfelvételen magát Varga Juditot hallhatjuk, amint a volt igazságügyi miniszter a Völner-Schadl ügyről beszélget Magyar Péterrel, és elmondja neki, hogy Rogán Antal kihúzatta magát az ügyészségi dokumentumokból.

Erre válaszul Varga Judit azt mondta, hogy csupán a „bántalmazó férjének” kívánt megfelelni, amikor ilyeneket mondott. Magyar Péter szerint ez a vád nem több mint egy nyilvános rágalmazás és egy figyelemelterelési kísérlet a példátlan politikai botrányról.

https://media1.hu/2024/03/26/magyar-peter-szembe-jon-a-valosag-hangfelvetel-leplezes/

https://media1.hu/2024/03/26/lufi-jelszo-magyar-peter-propaganda-fideszes-sajto/

(Média1.hu)

https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/karaktergyilkoss%C3%A1g%C3%A9rt-bus%C3%A1san-j%C3%A1r-a-b%C3%A9r-megjelent-br%C3%B3dy-j%C3%A1nos-%C3%BAj-dala/ar-BB1l8I9H?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=0719ecfa6d304522ad6c84ff03e56862&ei=7

Így hat az óraátállítás az egészségre: tünetek és megoldások

Az időváltozás és annak következményei az egészségre
Írta: Jesús Maturana

 

Sokan beszélnek az óraátállítással járó energiamegtakarításról, de kevés szó esik arról, hogyan hat ez az egészségünkre és a bioritmusunkra. Ha fáradt, ingerlékeny, jetlag-el küzd vagy étvágytalan, az az időeltolódás miatt lehet.

Számos tanulmány született arról, hogy az óraátállítás, egy óra „elvesztése” március utolsó hétvégéjén energiamegtakarítást eredményez, bár sok szakértő nemrégiben azt állította, hogy a megtakarítás elhanyagolható.

A tanulmányok azonban egyértelműek arról, hogyan hat ez a szervezetre, mennyi időbe telik, amíg alkalmazkodik hozzá, és milyen tünetek jelentkezhetnek ma és az következő napokban.

Igaz, hogy egyetlen tanulmány sem meggyőző a hirtelen időváltás bioritmusra gyakorolt következményeiről, de ha az alábbi tünetek bármelyikét érzi, tudja, hogy nincs egyedül.

Az Alvás Alapítvány szerint az emberek átlagosan 40 perccel kevesebbet alszanak a nyári időszámításra átállást követő hétfőn, és ennek következményei vannak.

Visszatérő tünetek az órátállítást követően

  • Nehézségekaz éjszakai alvásban.
  • „Jet-lag” érzés, fáradtság és/vagy levertség, még akkor is, ha alszunk – ami csökkenti az energiánkat.
  • Nappali álmosság, ami annak köszönhető, hogy nem pihenünk eleget éjszaka.
  • Ingerlékenység.
  • figyelem és a koncentráció hiánya.
  • Csökkent szellemi és fizikai teljesítmény.
  • Az éhségérzet zavarai, amelyek váratlan akár az éjszakai órákban is jelentkezhetnek.

Miért jelentkeznek ezek a tünetek?

Fiziológiai szempontból az időeltolódás legközvetlenebb hatása a melatonin kiválasztásának megváltozása.

Ez a hormon a napfény mennyiségétől függően szabályozza az ébrenlétet és az alvást. Ha kevesebb a napfény, több melatonin termelődik. Ha több a napsütéses órák száma, akkor csökken, és ennek közvetlen következménye, hogy az alvásindukáló funkció később következik be.

Az óraátállítással a napi vagy munkarend nem változik, így a biológiai óra szempontjából egy órával korábban ébredünk, és megszakítjuk az alvási rutint. Ez kevesebb pihenést jelent.

Sueño
SueñoLUCA BRUNO/AP

Ez hasonló a jet-lag hatásához, amikor különböző időzónájú országok között repülünk.

Ezért a melatonin kiválasztásának ez a szabályozási zavara elég ahhoz, hogy a szervezet szenvedjen, és fáradtság, kimerültség vagy akár ingerlékenység jelentkezzen.

Az időeltolódás leginkább a gyermekeket és az időseket sújtja, akik érzékenyebbek a hormonális változásokra. Azonban csak idő kérdése, hogy a szervezet alkalmazkodjon és helyreálljon.

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a szervezet kevesebb mint három nap alatt alkalmazkodik az új időhöz, helyreáll a bioritmus.

Megoldások és tippek a gyors alkalmazkodáshoz

  • Kerülje az alkoholtartalmú italokat lefekvés előtt. Az alkohol alvászavarokat okoz, és rossz minőségű pihenést fog eredményezni, ami súlyosbítja az időátállítás tüneteit.
  • Állítson be egy következetes alvási rutint. Próbáljon meg minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, ez egészségügyileg egyébként is fontos. Az óraátállítást megelőző és követő napon legalább 7 óra alvás ajánlott.
  • Változtassa meg (ha teheti) fokozatosan a lefekvési időpontot. Bölcs dolog az óraátállítást fokozatosan, két-három napon keresztül adaptálni, hogy tompítsa a hatást.
  • Napközben töltsön időt a szabadban. A természetes fény a bioritmusunk mozgatórugója, megelőzi a fáradtságérzetet napközben, éjszaka pedig a szervezet melatonint termel, hogy segítsen elaludni.
  • Egy mini szundikálással alkalmazkodjon. Sokan érzik az alváshiányt, és ezt a hiányt gyorsan, 20 percnél rövidebb, gyors szundikálással szabályozzák az óra átállitását követő napokban. Ez akkor hasznos, ha nem tudja fokozatosan átállítani az ébredési és lefekvési időpontjait.
  • Lefekvés előtt ne fogyasszon koffeint. A lefekvés előtti koffeinforrás kerülése hasonlóan segít, mint az alkoholtartalmú italok elhagyása. A reggeli mérsékelt mennyiségű koffein nincs észrevehető hatással az éjszakai alvás minőségére.
  • Amelatonin lefekvés előtti szedése beválhat. Az Egészségügyi Minisztérium szerint azonban ezekben az esetekben nem ajánlott, kivéve, ha álmatlanságban szenved.

Az óraátállítás mellékhatásai, érdekességek

Számos tanulmány foglalkozott már az óraátállítással és annak szervezetre gyakorolt hatásaival, és még mindig sok a kérdőjel. Nincs közvetlen ok-okozati összefüggés az óraátállítás és a hatások között, de a statisztikai adatok figyelemre méltóak.

Egyértelműnmek tűnnek azok a kutatások, amelyek a szívinfarktusok és a szélütések számának növekedéséről számolnak be a tavaszi óraátállítást követő napokban (egy órával kevesebbet alszunk), míg az őszi időszámításváltáskor ez a szám csökken.

Hasonló és ellentétes összefüggés mutatkozik az öngyilkosságok és a közlekedési balesetek számával is.

Az őszi óraátállítást követő három napban nő, a tavaszi után pedig csökken, a nappali világos órák változása miatt.

Ezek az adatok sem nem meggyőzőek, sem nem általánosíthatók, és ahogy a Sanitasban olvashatjuk, a nagyon szenzitív embereket érinti.

    (Euronews )