(4265) Kutyafej billentés

Tibor bá’ fordítása online

Scientific Amrican

Miért billentik oldalra a fejüket a kutyák?

Stephanie Pappas szabadúszó tudományos újságíró. Székhelye: Denver, Colorado

A figyelmes kutyus fej megdöntése azt jelezheti, hogy megpróbálja feldolgozni, amit mondtál neki.

Kérdezd meg kutyádat, hogy akar-e a parkba menni, és válaszul egy érdeklődőnek tűnő fejbillentést kaphatsz. Ezt az aranyos kutyaviselkedést a kutyatulajdonosok ismerik, de senki sem tudja, hogy az ember legjobb barátja miért csinálja ezt – és a tudósok csak egy tanulmányt publikáltak, amely a kutyák fejbillentésének lehetséges okaira összpontosít. A kutatás azt sugallja, hogy az állatok az ismerős szavak feldolgozását végzi.

„Az emberben, amikor eszébe jut valami, akkor oldalra billenti a fejét, és valaminek ez a mentális képe jelenik meg a fejében” – mondja Sommese Andrea, az ELTE (Magyarország) állatkogníció kutatója,– Valószínűleg ez a kutyáknál is így van.

Sok állat megdönti a fejét, amikor a világ látványával, hangjaival és illataival találkozik.Ennek nagy része az előnyben részesített fül (vagy néha orrlyuk) meglétéhez kapcsolódik, mondja Sommese.

Más esetekben a hang lokalizálásáról van szó, mondja Julia Meyers-Manor, a Ripon College állatkogníció-kutatója, aki nem vett részt a kutatásban.„Az emberek csinálják;madarak csinálják;a kutyák csinálják” – mondja Meyers-Manor.”Sok különböző faj fogja a fejét dönteni, mert ez megváltoztatja a fül szögét, és most a hang gyorsabban éri el az egyik fület, mint a másikat.”

A macskabaglyok például bajnok fejdöntők, és nyakukat 270 fokkal el is tudják fordítani.A Journal of Anatomy 2017-es tanulmánya szerint ez az adaptáció segít nekik a zsákmányukra rögzíteni a nagyrészt mozdíthatatlan szemüket, és lehetővé teszi számukra, hogy érzékeny fülüket szinte bármilyen irányba irányítsák.

De legalábbis néha a kutyafej megdöntése esetén a viselkedés inkább az információfeldolgozásról szól, mintsem az összegyűjtésről.Sommese és kollégái a „tehetséges” kutyák egy részét tanulmányozták, amelyek meg tudták tanulni sok egyedi játék nevét – ez a bravúr egy átlagos kutyus számára szinte lehetetlen.Amikor összehasonlították ezeknek a túlteljesítő kutyáknak a teljesítményét a játéknevek megtanulására nem tanítható társaikkal, a kutatók azt találták, hogy a tehetséges kutyák az esetek 43 százalékában félrebillentették a fejüket, amikor gazdájuk kimondta az egyik játék nevét. Ez az átlagos kutyáknál ez az idő mindössze 2 százaléka.

A tehetséges kutyák ugyanabba az irányba döntötték a fejüket, függetlenül attól, hogy gazdájuk hol állt, ami azt sugallja, hogy a viselkedés nem a hang pontos meghatározásáról szólt, hanem a feldolgozásról és a mentális képhez való illesztéséről – mondja Sommese.

„Valószínűleg ez nem fordul elő az átlagos kutyáknál, mert a kutyák általában nem társítanak nevet egy adott játékhoz, így nem tudnak felidézni egy emléket” – mondja.Ám egy tipikus kutya fejét billentve válaszolhat valamire, amit lényegesnek talál, például egy csemegének ígéretét vagy egy sétát a háztömbön.

Sommese és munkatársai 2021-ben tették közzé eredményeiket az Animal Cognition folyóiratban, és még nem tudták nyomon követni a kutya kogníciójának fejbillentő aspektusát.Miért segíthet a kutyának a fej megdöntése egy ismerős szó feldolgozásában?Ez összefügghet azzal a ténnyel, hogy az agy lateralizált, ami azt jelenti, hogy bizonyos ingerek feldolgozó régiói az egyik vagy a másik oldalon helyezkednek el.Az emberekben a nyelvi feldolgozás leginkább az agy bal oldalára összpontosul.A Science-ben megjelent 2016-os tanulmány szerint a kutyák az agy jobb oldalán dolgozzák fel az ismert emberi szavakat, de ugyanez a koncepció továbbra is igaz.

Idővel, mondja Meyers-Manor, ez egy olyan társadalmi jelzés is lehet, amely megmutathatja másoknak, hogy aktív vagy, és részt veszel a körülötted zajló eseményekben. Ez a társadalmi szempont magyarázatot adhat arra, hogy az emberek miért értelmezik a kutyus fej megdöntését figyelmes kíváncsiságként – és miért nem találhatjuk olykor aranyosnak.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Egy gondolat erről: „(4265) Kutyafej billentés

  1. Én régen úgy tudtam a kutya fejét oldalra billentetni hogy elkezdtem utánnozni a farkasvonyítást.Úúúúúúúú. Ilyenkor érdemes lefényképezni.Kb. a 3-ik vonyítás után már nem billenti meg a fejét.
    Utána még el lehet játszani azt hogy a vonyítást más hangszínben kell megismételni de pár alkalom után már ezt is megszokja.Ha nem sikerült lefényképezni akkor még lehet olyat hogy mobiltelefonról lejátszani
    neki valami különleges hangot de ezeket is hamar megszokja.utána már soha semmire nem fogja billenteni a fejét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük