(2519) Digitális lélek

Tibor bá’ online

 

~at523Öntudatra ébredéséért nagy árat fizetett az Ember, rádöbbent, hogy létezik halál, és élete egyszer egészen biztos véget ér, amihez nem volt semmi kedve. Ez elkerülendő, kitalálta a lelket, ami természetesen halhatatlan. Érdekes logika: meg kell halni ahhoz, hogy halhatatlan legyek. Csakhogy közben sok mindenre rájött, elsősorban a természettudományok terén, ami simán nem volt összhangban a lélek létezésével, amit viszont nehéz volt feladni. Volt is számtalan kísérlet a bizonyítására, de nemigen ment a dolog, egészen addig, amíg nem köszöntött be a digitalizálás kora.

Első lépésben kiderült, hogy öntudatunk – amit egyesek léleknek neveznek – tulajdonképpen az agyunkban székel a 30 trillió agysejt együttesében, ahol a memóriával együtt minden digitális formában van tárolva. Az okoskodás szerint, ha ezt az iszonyatos adat mennyiséget sikerülne egy gigantikus tárolóba átmásolni, akkor tulajdonképpen két darab te lehetnél, és így nyugodtan lehetsz agy-halott, mert léted egy adattárolóban tovább él mind addig, amíg kap energiát. [tudom, hogy magához a tároláshoz nem kell energia, de az adatmozgáshoz – ami a gondolkodás – viszont igen]. Ez a jópofa ötlet nem új, először sci-fi formában a múlt század hetvenes éveiben jelent meg, de a logikája nem nevezhető hibásnak.

Napjainkra viszont egyesek már egészen felbátorodtak. Dr. Marvin Minsky kijelentette, hogy csak idő kérdése (esetleg 2045) és az emberi agy halhatatlanná válhat. (Immortal minds are a matter of time). Sir Roger Penrose ennél sokkal cselesebb (The Quantum nature of consciousness) vagyis az öntudatunk kvantum természetű. Magyarázata szerint agyunk komputer aktivitásának hatalmas hányada öntudatunktól függetlenül megy végbe, vagyis tudat alatt. A tudatunk viszont nem komputálható. Itt utalás történik a kvantummechanikára, ahol tényleg történnek érdekes dolgok, azaz 2 x 2 nem feltétlenül négy, attól függően, hogy néz-e valaki vagy sem. Penrose tehát arra céloz, hogy van ott valami, ami a normális fizikai világszemlélettel nem magyarázható meg. Ez a vélekedés pedig némileg visszahozza a lelket.

Tíz éve írt könyvemben én magam is felvetettem, ha tény, hogy a semmiből előbukkan egy részecske, kölcsönhatásba lép egy másik részecskével, ami ennek hatására megváltozik, majd az eredeti részecske visszatér oda, ahonnan jött, vagyis a nagy semmibe, akkor feltéteznünk kell egy (jó értelemben vett) másik világot. Ez azonban messze nem bizonyíték egy másvilágra, és a lélek halhatatlanságára. Ha ugyanis elfogadjuk az evolúciót, akkor tudomásul kell vennünk, hogy az agyunk olyan főemlős agyából fejlődött ki, akinek nincs (vagy nem volt) öntudata. Amennyiben az öntudat több, mint, vagy más mint a neuronok összjátéka, akkor az nem fejlődhetett ki, akkor azt valakinek belénk kellett oltani.  Persze erre is vannak elméletek. Szuper humánok űrhajón érkezve néhány emberszabású majmot „megműtött”. Azóta tudunk beszélni, és azóta van öntudatunk. Az ötlet nem rossz, csak éppen bizonyíték nincs rá.

Sir Roger Penrose oxfordi matematikus, minimum egyenértékű volt Stephen Hawking-el csak, mivel nem volt izomsorvadása, nem olyan híres. Éppen ezért csodálkozom, hogy olyan sikamlós területre téved, ahol remény sincs arra, hogy előkaparjon valami bizonyítékot. De hát Penrose is ember,  méghozzá 82 éves (lesz augusztusban), közel hát a halál, ami nem egy tudós véleményét változtatta meg radikálisan a nyolcadik X környékén.

A XX. század leghíresebb amerikai fizikusa, Richard Feynman szerint nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a kvantummechanikát senki se érti (beleértve önmagát is). Arra hivatkozni, hogy az agyunk működése hasonló a kvantummechanikához, több mint merészség. Ugyanis mi értelme arra hivatkozni, amit eleve nem értek? Lényegében   nem történt más, mint magunk mögött hagytuk az analóg világot, digitális a divat, be    kell tehát iktatni az ezoterikába is. – Ha érdekel valakit Penrose (nagyon megnyerő): http://www.youtube.com/watch?v=3WXTX0IUaOg&

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

15 gondolat erről: „(2519) Digitális lélek

 1. Talán a cím végére jobb lett volna egy kérdőjel, szerintem. 😉

  Nagyon szeretem azokat a futuristákat, akik azt gondolják, hogy egy adatmentéssel tükrözhető az adott ember személyisége…
  Már ott elbukik a dolog, hogy mit kell lementeni, és hogyan, nem is beszélve arról, hogy hogy tárolódik az infó. Persze tudom én, hogy neutronok kapcsolódási struktúrájában van az infó, de tudott valaki reprodukálni legalább egy muslinca idegrendszert? Nincsenek nagy igényeim, komolyan… 😉
  Maga az alapfelvetés eleve hibás, analóg módon olyan, mint ha fogaskerekek lennének a fejünkben adattároló egységként…
  Persze van megoldás „lélekmásolásra”, de értelme nem sok van, és a mai technikai tudásunk olyan kevés hozzá, mint az akciós virsliben a hús.

  Tibor bá’. Folyton feldobod a lelkes labdát, és én folyton leütömm neked. 🙂 Én szívesen belemegyek a részletekbe, feltéve ha megengeded. 🙂

 2. Dajtas: Menj bele, kerlek. Vagyunk paran a csendes tomegben akiket erdekel.
  Ez a tema akkor (is) kerult elo amikor Tiborbanak elkuldtem egy cikket arrol hogy az oroszok mar szolgaltatast is akarnak erre kinalni. Potom 40M dollarert bedigitalizaljak a tudatot/lelket/kvantumhumanizet…
  Ahogy irod ez ma valoszinuleg (meg a civilek szamara ismeretlen) csucstechnologiaval sem lenne lehetseges. De azzal egyetertek amit Tiborba idezett hogy csak ido kerdese talan.
  (Viszont nem megy ki a fejembol amit Balint emlitett a Mamram kozpont alatt feszkelo AI-rol…)
  Szemelyszerint nemtudom hogy viselnem az orokkevalosagot szilicium alapon. Talan a halal nagyon is szuksegszeru, valamifele „lelki”tehermentesito, Reset-gomb is lehet..
  Modernkori alkimia ez, am a lehetosegek mogot azonban a kovetkezmenyek is ott sorakoznak… Keszen all e ra az ember hogy szembenezzen vele..?

 3. Senki sem beszél arról …

  …..hiszen annyira csodálatos és érthetetlen,hogyan keletkezett az élettelen anyagból az ember ….

  nos arról, mikor és hogyan keletkezett a fájdalom és az élvezet ?
  Melyik az első legkezdetlegesebb élőlény amelyik érez ?
  Ez ám a misztikum maga !

 4. Re:02
  Szerintem az orosz 40 millás lélekdigitalizálás szimplán egy kamu pénzlehúzás. Mivel nem árulják el a pontos technikát, ezért had kételkedjem a hitelességükben…
  Kb hasonló „megoldás” lehet, mint a folyékony nitrogénben fagyasztott fej esete, mint örök élet titka…

  Fő probléma ott kezdődik, hogy hol lakozik a szellem, melyik részében az agynak, és hogyan tárolódik az információ. Digitalizálással az a legfőbb probléma, hogy az élőlények analógok, ami azt vonja maga után, hogy akármilyen hiper-szuper az A/D átalakítás, adatvesztés lesz, ergo az individuum sérülni fog. Második probléma, hogy mit kell lementeni. Neutron háló struktúrát, komplex összidegi elektromos jelet? Csupa zsákutca, és ebből is látszik hogy lövésük sincs arról hogy mit kell csinálni.
  De tegyük fel rájöttek arra, hogy hol a lélek, és van olyan gépük, ami képes lementeni a lélekből az infót. Irdatlan mennyiségű adathalmazról beszélünk, amit kezelni is tudni kell. Hány petabyte-nyi gyorsító tár kell hozzá, hogy gördülékeny fusson a digitális lélek?

  És itt el is kanyarodtunk a mai sláger buzzword-höz, az AI-hoz, vagy az MI-hez.
  Egyértelműen igen arra a válasz, hogy lehet-e csinálni MI-t. Az Mi szigorúan nem egy digitalizált lélek, hanem egy kreált identitás. Szerintem vannak már kezdetleges MI-k, de maga a Si alapú hardware nem elég jó hozzá. Vegyük észre hogy a mai memória piac milyen a világon, kvázi végtelen mennyiséget gyárthatnak le belőle, mert akkora a kereslet rá, pl a Samsung memória üzletága csúcsokat dönt, és idén emiatt ez a cég lett a legnagyobb félvezető gyártó a világon. Mi kell egy MI-nek? Rengeteg gyors memória, továbbgondolást rád bízom…

 5. Lehet, hogy létezni fog a lélekmásolás (soha, mese), digitális verzió, de az nem te leszel, hanem egy másik lény. Emlékeztek még a nagy trükk című filmre? A teleportálós trükk során a bűvész minden alkalommal meghalt, és a klónja élt tovább, a közönsége semmit se érzékelt a „csalásból”. Az, hogy létrejön belőled egy ugyanolyan mint te, attól még te meghalsz, hacsak nem vagy az emberiség szempontjából nagyon fontos tudás hordozója, akkor felesleges az egész.

 6. Re:03
  Legkisebb érző/”gondolkodó” entitások maguk az időforrások, ami a mi mércénkkel mérve Planck hossz nagyságrendűek, ami azt vonja maga után, hogy már az alapkövek is intelligensek, és éreznek… Ebből az következik, hogy minden eleme az kozmosznak érző, és intelligens, csak mi nem tudjuk érzékelni…

  Re:05
  Nem jellemző, hogy egy adott entitást szellemét szériában másolnak, vagy ha még is, akkor az egy biorobot… Ettől függetlenül ha egy lélek információ tartalmát valóban le tudnák menteni egy másik lélekbe, akkor kettő önálló tapasztalatokkal bíró entitást kapnánk, de ez azt is jelentené, hogy a másolódás időpontjától kezdve külön úton járnának.

  Ez egy klasszikus tévedés a teleportációval kapcsolatban. Ha valaki teleportál, akkor nem szűnik meg létezni, és nem rakódik össze máshol másmiből. Sem nem klón, sem nem egy dummy biorobot nem lesz belőle. Ha valaki teleportál, akkor áthelyezi magát térben, egyfajta csalást követ el a téridőben, és az általa választott tetszőleges helyen bukkanhat ki. Hozzáteszem szigorúan csak ott, ahol már volt valamilyen formában, mindenféle gép nélkül, tisztán az adott egyén lelke segítségével.

  A lélek egy igazi multifunkciós svájci bicska, ha kellő tapasztalatot, és tudást gyűjt össze, akkor a mai ember szempontjából nézve csodákra is képes. Volt erre nem egy példa a történelem során, jobb esetben guruként élt élete végéig, rosszabb esetben felszögelve végezte, mert annyira féltek tőle…

 7. 07 – dajtás:
  Engem egy kicsit az zavar, hogy az egész szöveg elejétől a végéig kijelentő módban van megfogalmazva. Honnan tudja ezeket az író? Egy tisztességes „tudományos” vagy ismeretterjesztő cikk azt mondja: 12 egyénnél vizsgáltuk a hipotalamuszt izgalmi állapotban. A CT felvétel egyértelműen jelezte, hogy….amiből arra lehet következtetni, hogy…. de nem, itt a pofánkba vágnak egészen hajmeresztő dolgokat, amire az égvilágon semmi se utal. Hiszi, nem hiszi, nem kap mást. 😀

 8. Re:Tibor bá’!
  Emelem a süvegemet, hogy beleolvastál. 😉
  Meddig olvastad el?

  Miért mondja így, miért mondja így…
  Azért mondja, mert megtapasztalta és megnézte, röviden fogalmazva tudja, és nem feltételez. Te sem szoktál kis mintavételű közvélemény kutatást tartani arról, hogy 2+2=4 A szerző számára ezek az infók annyira triviálisak már, mint neked a levegő vétel, ezért ír kijelentő módban.

  Ez a sok sületlenség valójában egy nagyon magas tudás apró vetülete, amit ma azért nem ért a fősodor tudomány, mert a béka feneke alatt vagyunk fejlettségben, nem kicsit, nagyon.
  Hozzá teszem a nem proli tudomány nagyon is tud erről, de ezt nem kötik az orrunkra, mert versenyelőnyt akarnak belőle kovácsolni. Pl az oroszok anno (és most is) nyakig merültek a paratudományokban, még külön parahadtestük is volt (van), ami számodra egy vicc kategória, de nekik nem, és ők nagyon is örülnek annak, hogy te így gondolod. (Ugyan ez elmondható az összes nagyhatalomról, sőt még a Vatikán is kavar ezen a téren…)

 9. 09 – dajtás:
  Nem mondtál újat. A Pentagon nagyon komoly (és költséges) kísérleteket végzet gondolat átvitellel kapcsolatban. Helyeslem! Mit lehet tudni alapon. Különben az eredmény nulla volt.

  Hogy meddig olvastam? Ameddig bírtam. 😀

 10. Majd pont a Pentagon fogja publikálni, hogy sikeres gondolatátvitelt értek el… 😉
  Parakutatások, főleg azok, amelyek emberes kísérletek, nagyon nehezen reprodukálhatóak. Sokszor már az is befolyásolja a kísérletet, hogy mit evett az adott személy. Ettől függetlenül vannak eredmények, amik vagy hitelesek vagy nem:
  https://www.youtube.com/watch?v=afkDRq8UHeE

  Nekem se volt könnyű, pedig én már évek óta foglalkozom időfizikával…

 11. dajtás: Ki a fene írta, hogy teleportáláskor nem az eredeti él tovább? Én a filmet idéztem, ahol a trükk szerint teleportált a bűvész, de a valóságban csak egy másolat készült róla, ő pedig minden alkalommal meghalt (belefulladt az akváriumba amibe bele volt láncolva).
  Egyszerűen olyan erős volt benne a siker utáni vágy, hogy ezt is bevállalta, csak azért, hogy minden este eljátszhassa a megfejthetetlen trükköt.

  Ezt a példát arra hoztam fel, hogy a másolat az nem az eredeti. Ha a tudatodat lementik az szép dolog, de az már nem te vagy, csak a másolatod, így az egyén szempontjából semmi értelme az egésznek.

 12. Re:12
  Nem azért írtam, mert te ez gondolod, hanem azért, mert sokszor előforduló tézis az, hogy a teleportáció során az anyag lebomlik, és egy másik helyen összerakódik.
  Ezért írtam amit írtam, ha már a lélek által mozgatott test erre is képes…

 13. Dajtás mellett ujra a 02 nek valóban érdekes a téma és 30-40 év is rámegy a vizsgálatára mig valami kicsikét is tapasztal, akár lát éerez kézzelfogható hasónlóságu minöségben is.

  1994 óta irom az álmaimat vannak apró napi dolgokkal kapcsolatosak de vannak kimondottan egy másik dimenzióban jártak is…vizsgák felelések a tetteinkért…E két álomfajta minösége totálisan más és felismerhetö honnan származik.

  Aki saját lelkével kapcsolatot akar az utánozzon – nem én találtam fel a csövön a lukat hanem CGJung.
  Ágy mellett notesz ceruza.
  Sok szerencsét a valós tudáshoz.

 14. Jut eszembe az univerzum mentési folyamata egészen más szinten van mint a PCkhez tartozó mágneses rezonancia – hasónló DE nem ugyan az!

  A TEREMTÖ TUDAT létrehozta a buzát vékony szárral és tartalmas magvakkal a szár tetején…az ember az ötletét utánozta lásd viztorony.
  A TEREMTÖ TUDAT létrehozta a létesitményei közötti interfész hálózatot föleg azonos egyedek közötti komunikációra . Ilyen az ultrahang (állatok) és telepátia…ezt utánozva az ember létrehozta a internetet .

  De lássuk be a TEREMTÖ TUDAT létrehozottai hibátlanok ha nem nyúl bele az ember de az ember által létrehozott utánzatai bizony hatalmas hiba % kal rendelkeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük