2023-05-09 nap bejegyzései

(4193) Kihalás?

Gépfordítás

Arctic News

 

Kihal-e az emberiség 2026-ra?

Ez az oldal nagyrészt 2016-ban készült, néhány tartalom később került hozzáadásra. A fenti kép egy 2021-es bejegyzésből származik .
[2016-os kép, kattintson a képekre a nagyításhoz]

Az Északi-sarkvidéken hatalmas mennyiségű szén raktározódik a ma még nagyrészt fagyos talajokban. Ahogy a hőmérséklet tovább emelkedik és a talaj felolvad, ennek a szénnek a nagy részét a mikrobák szén-dioxiddá vagy metánná alakítják, ami további üvegházhatású gázokat juttat a légkörbe.

Ezenkívül hatalmas mennyiségű metán raktározódik a Jeges-tenger feneke alatti üledékekben metánhidrátok és szabad gáz formájában. A hőmérséklet emelkedésével ezek az üledékek destabilizálódhatnak, ami hatalmas mennyiségű metán kitörését eredményezheti a tengerfenékből. Az ilyen kibocsátások hirtelen jellege és az a tény, hogy a Jeges-tengeren sok tenger sekély, a metán nagy része ekkor kerül a légkörbe anélkül, hogy a vízben lebomlana.

 

A helyzetet az teszi veszélyessé, hogy a Jeges-tenger fenekéből bármikor hatalmas kitörések történhetnek. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ez még nem történt meg. Ahogy a hőmérséklet tovább emelkedik, ennek a veszélye folyamatosan nő.

Ez a veszélyes helyzet azért alakult ki, mert az emberek által kibocsátott kibocsátások miatt a Jeges-tenger vizének hőmérséklete számos visszajelzés miatt sokkal gyorsabban emelkedik, mint a világ többi részén .

Az egyik ilyen visszacsatolás a tengeri jég visszahúzódása, ami viszont még jobban felmelegíti a Jeges-tengert, mivel sok napfény, amelyet korábban a tengeri jég visszavert az űrbe, ehelyett elnyeli a víz, amikor a tengeri jég eltűnik. .

Tengeri jég, viharok nélkül is könnyebben fejlődhet. A viharok összekeverhetik a meleg felszíni vizeket egészen a sekély tengerek fenekéig, és elérhetik a jéggel teli üledékek repedéseit. Ez a jég eddig ragasztóként működött, összetartva az üledéket. Ahogy a jég olvad, az üledékek destabilizálódhatnak még kis hőmérséklet- és nyomáskülönbségek miatt is, amelyeket földrengések, tenger alatti földcsuszamlások vagy az óceáni áramlatok változásai idézhetnek elő.

Ennek eredményeként hatalmas mennyiségű metán törhet ki a Jeges-tenger fenekéből, és ha ez megtörténik, tovább emeli a hőmérsékletet, különösen az Északi-sarkvidék felett, így egy újabb önerősítő visszacsatolási hurokként működik, ami ismét tovább rontja a helyzetet. az Északi-sarkvidék, ahol a magasabb hőmérséklet még további metánkibocsátást okoz, egy ördögi körben, amely elszabadult globális felmelegedéshez vezet.

Az Északi-sarkvidék ilyen hőmérséklet-emelkedése nem marad az Északi-sark határain belül. Hatalmas tűzviharokat fog kiváltani észak-amerikai és oroszországi erdőkben és tőzeges területeken, további kibocsátást eredményezve, beleértve a szén-monoxidot, az ózont, a barna szenet és a koromot, amely megtelepedhet a hegyekben, felgyorsítja a gleccserek olvadását, és azzal fenyeget, hogy megállítja a folyók áramlását az emberek számára. tőlük függ a megélhetésük.

Ennek eredményeként hatalmas mennyiségű metán törhet ki a Jeges-tenger fenekéből, és ha ez megtörténik, tovább emeli a hőmérsékletet, különösen az Északi-sarkvidék felett, így egy újabb önerősítő visszacsatolási hurokként működik, ami ismét tovább rontja a helyzetet. az Északi-sarkvidék, ahol a magasabb hőmérséklet még további metánkibocsátást okoz, egy ördögi körben, amely elszabadult globális felmelegedéshez vezet.

Az Északi-sarkvidék ilyen hőmérséklet-emelkedése nem marad az Északi-sark határain belül. Hatalmas tűzviharokat fog kiváltani észak-amerikai és oroszországi erdőkben és tőzeges területeken, további kibocsátást eredményezve, beleértve a szén-monoxidot, az ózont, a barna szenet és a kormot, amely megtelepedhet a hegyekben, felgyorsítja a gleccserek olvadását, és azzal fenyeget, hogy leállítja a folyók áramlását. az emberek megélhetésétől függenek.

Ezek a fejlemények olyan gyorsasággal mehet végbe, hogy az alkalmazkodás hiábavaló lesz. A szélsőségesebb időjárási események is sújthatják ugyanazt a területet egymás után következő aszályokkal, hideghullámokkal, árvizekkel, hőhullámokkal és futótüzekkel, amelyek gyorsan követik egymást.

Néhány éven belül a szélsőséges időjárás, a talaj- és levegőminőség romlása, az élőhelyek elvesztése, az élelmiszer-, víz-, menedékhiány és az élet fenntartásához szükséges összes alapvető dolog együttes hatása a legtöbb, ha nem az egész életet veszélyeztetheti. a Földön kihalással.

2026-ra 18,44 Celsius-fokkal emelkedik a globális hőmérséklet?

Mennyire emelkedett a hőmérséklet, és mennyi további emelkedés következhet be a következő néhány évben? A jobb oldali kép az iparosodás előtti szinthez képest 2026-ra a globális hőmérséklet potenciális emelkedését mutatja. Ez az emelkedés számos elemet tartalmaz, amint azt alább a sáv aljától felfelé tárgyaljuk.

 Indusztriális kor előtt 2020-ig (2,29°C)

Az alján lévő magenta elem a már megtörtént hőmérséklet-emelkedést tükrözi. Kr.e. 3420-tól kezdve az emberek kibocsátása magasabb volt, mint amennyi a hőmérséklet csökkenésének természetes tendenciája ellensúlyozott, amint azt az iparosodás előtti oldalon tárgyaltuk  , és amint azt a felső kép is szemlélteti.

Emelkedés a hozzáadott üvegházhatású gázok miatt 2020-tól 2026-ig (0,5°C+  0,35°C )

 
A lila elem a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok mennyiségének növekedését tükrözi 2020 és 2026 között. Az üvegházhatású gázok szintje a légkörben tovább emelkedett az emberek által kibocsátott magas kibocsátás és a beinduló visszacsatolások miatt, mint pl  . mint az erdőtüzek és a csökkent szénelnyelők . Ezenkívül a maximális felmelegedés körülbelül egy évtizeddel a szén-dioxid-kibocsátás után következik be , így az elmúlt évtized szén-dioxid-kibocsátásának teljes felmelegedési haragja még várat magára. Összefoglalva, 2026-ra 0,5°C-os plusz felmelegedés lehetségesnek tűnik már csak a szén-dioxid szintje alapján.A sötétkék elem többlet 0,35°C-ot tükröz, amit a 2020 és 2026 között kibocsátott további metán, dinitrogén-oxid és egyéb üvegházhatású gázok okozhatnak. Ezt a sötétkék elemet az alábbiakban részletesebben tárgyaljuk.

A szulfát hűtőhatás elvesztése  (1,9°C)  és
emelkedés más aeroszolok és gázok miatt (0,6°C)

A kibocsátás drámai csökkentésével az aeroszolok mennyisége is drámai mértékben csökkenni fog, amelyek jelenleg elfedik az üvegházhatású gázok teljes felmelegedését. E tanulmány szerint 1850 és 2010 között az antropogén aeroszolok ~2,53 K csökkenést okoztak  . Bár az aeroszolok maszkoló hatásának nem mindegyike szűnik meg az elkövetkező néhány évben, az ipari összeomlás esetén azonban nagy része előfordulhat. A szulfáthűtés elvesztése miatti 1,9°C-os hőmérséklet-emelkedés tehát lehetségesnek tűnik 2026-ra. Ezenkívül a hőmérséklet emelkedhet a további biomassza-égetés és az erdőtüzek miatt, ami további aeroszolok, például barna szén és korom kibocsátását eredményezheti. szén-monoxidként és nitrogén-oxidként, amint azt ebben a bejegyzésben tárgyaljuk .
Hó és jég pusztulása az Északi-sarkon, a Jet Stream változásai  és a kapcsolódó változások (1,6°C) 
 
Peter Wadhams professzor 2012-ben számította ki, hogy a sarkvidéki hó és jég csökkenése (azaz a tengeri jég és a szárazföldi hó és jégtakaró) miatti felmelegedés jóval meghaladhatja a 2,6 W/m² értéket  . Ez több mint megkétszerezheti az emberek által az iparosodás előtti idők óta okozott jelenlegi nettó globális felmelegedést. A kapcsolódó változások közé tartozik a jégpuffer elvesztése (látens hő), az erősebb szelek miatti nagyobb hőátadás a Jeges-tengerbe (és az ebből eredő édesvíz-fedél az Atlanti- óceán északi részén), valamint több hő jut a légkörbe a Jeges-tengerről a nyitottabbá válás miatt. víz a Jeges-tengeren. Az albedó-változások és a kapcsolódó változások miatti 1,6°C-os felmelegedés lehetségesnek tűnik a következő néhány évben, amint azt ebben a  bejegyzésben tárgyaljuk .
 

Metánkitörés a tengerfenékről (1,1°C)

Dr. Natalia Shakhova  et al. az EGU 2008-as közgyűlésén bemutatott dokumentumban azt írta,   hogy „nagyon lehetségesnek tartjuk, hogy akár 50 Gt előre jelzett mennyiségű hidráttárolást is felszabadítsanak a hirtelen felszabadulás érdekében.” A szerzők számításai szerint egy ilyen kibocsátás 1,3°C-os felmelegedést okozna  2100-ra .

Ez az 1,3 °C-os felmelegedés (2100-ra) az extra 50 Gt metánból konzervatívnak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg csak körülbelül  5 Gt metán van a légkörben , és a következő tíz évben ez az 5 Gt már több felmelegedésért felelős,   mint az ipari forradalom kezdete óta az emberek által kibocsátott összes szén-dioxid. Peter Wadhams professzor társszerzője volt egy  tanulmánynak

Kiszámolta, hogy a Jeges-tenger fenekéből kibocsátott metán 5 év alatt 0,6°C-os felmelegedést okozhat a bolygón (lásd a  videót  a  korábbi bejegyzésben ).

Összegezve, a hőmérséklet folyamatosan emelkedik, a világóceánok tengerfenékén lévő üledékekből felszabaduló metán miatti 1,1°C-os felmelegedés nagyon lehetségesnek tűnik a következő néhány évben, és ezen túlmenően még további hőmérséklet-emelkedés lehetségesnek tűnik, amint arról ebben a bejegyzésben  is  szó van  .

Extra vízgőz visszacsatolás (2,1°C)

Az emelkedő hőmérséklet több vízgőzt eredményez a légkörben ( 7%-kal több vízgőz minden 1°C-os felmelegedés esetén ), ami tovább erősíti a hőmérséklet-emelkedést, mivel a vízgőz erős üvegházhatású gáz.

Extra vízgőz keletkezik az északi-sarkvidéki változások miatti felmelegedésből és a tengerfenékből kibocsátott metán miatt, amely éveken belül becsapódhat, és a mostani felmelegedés mellett hatalmas felmelegedést is eredményezhet.

Az IPCC azt mondja :„Az önmagában ható vízgőz-visszacsatolás körülbelül megkétszerezi a felmelegedést, mint a rögzített vízgőznél. A vízgőz-visszacsatolás emellett felerősíti a modellekben a többi visszacsatolást, például a felhő-visszacsatolást és a jégalbedó-visszacsatolást. Ha a felhő-visszacsatolás erősen pozitív, a A vízgőz visszacsatolása 3,5-szer akkora felmelegedéshez vezethet, mint ha a vízgőzkoncentrációt rögzítetten tartanák . ”

Az extra vízgőz miatti hőmérséklet-emelkedés azonnal működik, azaz együtt jár a többi melegítő elem miatti emelkedéssel. A kutatások azt mutatjákhogy ha a Föld hőmérséklete 1°C-kal megemelkedik, az ezzel járó vízgőz-növekedés további 2 Watt energiát fog csapdába ejteni négyzetméterenként. Tekintettel arra, hogy csak két elem, azaz a hó, jég, szél és óceánváltozások (például a sarkvidéki albedó-változások) és a tengerfenék metánja miatt további 2,7°C-os további felmelegedés következhet be, a következő néhány évben további 2,1°C-os felmelegedés várható az extra hatások miatt. A légkörben lévő vízgőz ezért nagyon is lehetségesnek tűnik a következő néhány évben.

A hőmérséklet-emelkedés további tényezői (Folytatás fentről) A

2020 és 2026 között kibocsátott további gázok és aeroszolok mellett a fenti elemek közötti visszacsatolások és kölcsönhatások miatt további hőmérséklet-emelkedés következhet be.

– Légköri változások (felhők, viharok, villámlás stb.)

A légkörben lévő további vízgőz és a légkörbe záródó többletenergia intenzívebb viharokat és csapadékot, áradást és villámlást eredményez. Az áradás a növényzet gyors lebomlását okozhatja, ami erős metánkibocsátást eredményezhet.

Ezenkívül a heves viharok üllőfelhői feletti csóvák nagy magasságba juttathatják a vízgőzt a sztratoszférába, ami a  sztratoszféra ózonrétegének károsodásával fenyeget.és hozzájárulnak a pehelyfelhők kialakulásához , amelyek sok hőt csapdába ejtenek, amely egyébként kisugározna a Földről az űrbe.

Az erősebb viharok több villámcsapással is fenyegetnek. A villámcsapások száma várhatóan körülbelül 12%-kal növekszik a globális légköri átlaghőmérséklet minden 1°C-os emelkedésével. 3-8 mérföld magasságban, a nyári hónapokban a villámtevékenység akár 90%-kal növeli az NOx-szintet, és több mint 30%-kal növeli a troposzférikus ózont.

[egy korábbi bejegyzésből ]

A magasabb hőmérséklet és a több villámlás kombinációja több erdőtüzet is okoz , ami további szén-dioxid, fekete szén, barna szén, metán és szén-monoxid kibocsátást eredményez. A troposzférikus ózon üvegházhatású gázként közvetlen melegítő hatást fejt ki, míg a szén-monoxid közvetetten felmelegedést okozhat a metán élettartamának meghosszabbításával. A legrosszabb erdőtüzek elég magasra bocsáthatják a füstöt ahhoz, hogy hatással legyenek a sztratoszféra ózonrétegére . Az ózonréteg károsodása és a klímaváltozás veszélyes visszacsatolási hurkot képez .

– A talaj és az ökoszisztémák változásai a szárazföldön

A légkör további felmelegedése akkor is megtörténhet, amikor a felmelegedést jelenleg visszatartó nyelők forrásokká válnak. Egy nemrégiben készült tanulmány a szén-dioxid-felvétel növekedését a növényzetben  a légkör magasabb CO₂-szintjének tulajdonította. Úgy tűnik, hogy ez a talajnyelő most a szén-dioxid-kibocsátás forrásává válik a mezőgazdasági gyakorlatok és a szélsőségesebb időjárás okozta erdőirtás és talajromlás miatt, amint azt ebben a bejegyzésben tárgyaljuk .

– Változások a krioszférában (globális tengeri jég, hó és jégtakaró a szárazföldön, gleccserek stb.).

Feladó: A tengeri jég zsugorodik

Évekig úgy gondolták, hogy a globális felmelegedést az Antarktisz körüli tengeri jég növekedése és az ebből eredő nagyobb albedó is visszatartja. A közelmúltban azonban az Antarktisz körüli tengeri jég elérte az évszakban (2016 végén) a rekordalacsony kiterjedést. 2016. november 23-án az antarktiszi tengeri jég kiterjedése 2,615 millió km²-rel kisebb volt, mint 2015. november 23-án.

Ha ezt a 2,615 millió km²-t nézzük, a sarkvidéki tengeri jégréteg 2012-ben 3,387 millió km² volt, ami 4,157-tel kisebb volt a minimumnál. terjedelmében 1980-ban, amint azt a jobb oldali kép is mutatja.

Az egyre melegebb óceánok és az erősebb szelek, amelyek elmozdítják a tengeri jeget az Antarktisztól, borzasztóvá teszik a globális tengeri jég kilátásait. Ezen túlmenően a magasabb hőmérséklet az algák növekedését és olvadását okozza, ami további albedócsökkenést eredményez. A magasabb szárazföldi hőmérséklet hatására a folyókból melegebb víz kerül a Jeges-tengerbe. A magasabb szárazföldi hőmérséklet több erdőtüzet is okoz, ami olyan kibocsátást eredményez, mint például a fekete szén, amely megtelepedhet az Északi-sarkvidék hó- és jégtakaróján.

Egy nemrégiben megjelent tanulmányfigyelmeztet arra, hogy a permafrost-veszteség valószínűleg 4 millió km² (körülbelül 1,5 millió mi²) minden 1°C-os (1,8°F) hőmérséklet-emelkedés után. Ez egy önerősítő visszacsatolási hurok, mivel az albedóveszteség tovább gyorsítja a felmelegedést az Északi-sarkon, ami több szén-dioxid-, dinitrogén-  oxid- és metánkibocsátást  is eredményez .

[ kép forrása: 10°C vagy 18°F melegebb 2021-re? ]

– Az óceánok változásai

A melegebb víz hajlamos olyan réteget képezni a felszínen, amely nem keveredik jól az alatta lévő vízzel, amint azt egy korábbi bejegyzésben tárgyaltuk, és egy újabb tanulmány  megerősítette . A rétegződés csökkenti az óceánok azon képességét, hogy hőt vegyenek fel a légkörből, így felgyorsul a légkör felmelegedése.

Eddig az óceánok vették fel az  emberek által kibocsátott többlethő 93,4%-át . Tehát még az óceánok által a légkörből kivont hőmennyiség kismértékű csökkenése is sokkal több hőt hagyna a légkörben, ami a globális levegő hőmérsékletének drámai emelkedését eredményezné.

Ezenkívül az óceánok nagyobb rétegződése a fitoplankton kisebb növekedését eredményezi, és így az óceánokban kevesebb szén-dioxidot vesz fel, így több szén-dioxid marad a légkörben. Ezenkívül az óceánok felső rétegének alacsonyabb oxigénszintje növelheti a  dinitrogén-oxid- kibocsátást . Végül, az óceánok felmelegedése növeli a metán tengerfenékből való kitörésének veszélyét, amint azt fentebb tárgyaltuk. Több üvegházhatású gáz a légkörben azt jelenti, hogy kevesebb hő hagyja el a Földet, mivel ezek az üvegházhatású gázok csapdába esnek, így ez egy másik önerősítő visszacsatolási hurok, amely tovább melegíti a levegőt, a krioszférát és az óceánokat, amint azt a 29. visszacsatolásnál leírtuk .

Összefoglalva, a hőmérséklet emelkedése változást idéz elő az óceánokban, ami az üvegházhatású gázok szintjének emelkedését és több hő marad a légkörben. Ez drámaian megemelheti a levegő hőmérsékletét a troposzféra alsó részén, ami rohamos globális felmelegedést eredményezhet.Az ilyen változások együttes hatása további 0,35°C-os felmelegedést jelenthet „további visszacsatolásokhoz” az elkövetkező néhány évben, vagy ennél sokkal többet több éven keresztül, kiküszöbölve az esetleges túlbecsléseket más elemekben .

Felhők visszajelzése (8°C)

A rétegfelhők eltűnése miatt a hőmérséklet erősen és meglehetősen hirtelen megemelkedhet. Mire a CO₂-szint a felhők 1200 ppm CO₂e-es billenési pontjára emelkedik, a hőmérséklet már jócskán megemelkedik a növekvő CO₂-szint miatti felmelegedéssel összhangban. Ezen felül maga a felhővisszajelzés további mintegy 8°C-os felszíni felmelegedést vált ki globálisan, amint arról a felhők visszajelzési oldalán  és egy korábbi bejegyzésben is szó volt .

Összegzés: A teljes globális hőmérséklet-emelkedés 2026-ra elérheti a 18,44°C-ot is.

Összefoglalva, a fenti elemekkel összefüggő összes felmelegedést összeadva a teljes potenciális globális hőmérséklet-emelkedés (a szárazföldön és az óceánon) több mint 18,44°C Ennek megfelelően

ez az éghajlattal összefüggő globális halálesetek számához vezethet, ami nagyjából megfelel az alábbi 2016-os prognózisnak , amely ennek a 2014-es prognózisnak a frissítése volt .

[kattints a képekre a nagyításhoz]
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.