2023-05-20 nap bejegyzései

(4201) Kína játéka

Tibor bá’ fordítása online

Pepe Escobar

Mi Kína tényleges játéka Ukrajnában

 

(sz: 1933.02.11.)

Peking teljesen tisztában van azzal, hogy a NATO ukrajnai, Oroszország elleni proxyháborúja az Egyesült Államoknak a Sáv és Út kezdeményezése elleni háború elválaszthatatlan része.

Képzeljük el, Hszi Csin-ping elnök tiszta taoista türelmet gyűjt, hogy elszenvedjen egy telefonhívást ezzel a háborút szító, izzadt pólós színésszel, miközben megpróbálja megtanítani neki az élet néhány tényét – azzal az ígérettel kiegészítve, hogy magas szintű kínai delegációt küld Ukrajnába a „békéről” tárgyalni.

Sokkal több van, mint amennyi az élesen látó szemet elhomályosítja ez a túlfeszített diplomáciai „győzelem” – legalábbis a NATO  szempontjából.

A kérdés elkerülhetetlen: mi értelme ennek a telefonálásnak? Nagyon egyszerű: csak üzlet.

Megismétlem: A pekingi vezetés teljes mértékben tisztában van azzal, hogy a NATO ukrajnai, Oroszország elleni proxyháborúja a Sáv és Út kezdeményezés (BRI) elleni háború elválaszthatatlan része.

Egészen a közelmúltig (2019)a Peking volt Kijev legfőbb kereskedelmi partnere (az import 14,4%-a, az export 15,3%-a). Kína alapvetően gépeket, berendezéseket, autókat és vegyi termékeket exportált, élelmiszereket, fémeket és néhány gépet importált.

Nyugaton nagyon kevesen tudják, hogy Ukrajna még 2014-ben csatlakozott a BRI-hez, és 2018 óta működik egy BRI kereskedelmi és befektetési központ Kijevben. A BRI-projektek között szerepel a kijevi metrórendszer negyedik vonalának 2017-es megépítése, valamint a 4G telepítése. 2022 óta minden leállt.

A Noble Agri, a COFCO (China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation) leányvállalata egy mariupoli napraforgómag-feldolgozó komplexumba és a nemrég épült Mikolajiv gabonakikötő termináljába fektetett be. A következő lépés szükségszerűen a donbászi hatóságok és a kínaiak közötti együttműködést jelenti majd, amikor a háború során megsérült eszközeik újjáépítéséről lehet szó.

Peking az ukrajnai védelmi szektorban is igyekezett erőteljesen részt venni, sőt a Motor Sich-et is meg akarta vásárolni; amit Kijev blokkolt.

Tehát ami Ukrajnában van, az  kínai szemszögből nézve a BRI, a vasút, a katonai felszerelés, a 4G és az építőipari munkák kereskedelmi/befektetési koktélja. És akkor a kulcsvektor: neon.

A félvezetőgyártáshoz használt neon nagyjából felét egészen a közelmúltig két ukrán cég szállította; Ingas Mariupolban és Cryoin Odesszában. A Különleges Katonai Művelet (SMO) kezdete óta nem üzletelnek. Ez, közvetlenül érinti a félvezetők kínai gyártását. Fogadni lehet, hogy a helyzet miatt nem alszanak nyugodtan a kínaiak..

Ukrajna értéket képvisel Kína számára, mint a BRI válaszútja. A háború nemcsak az üzleti életet szakítja meg, hanem a Nyugat-Kínát Kelet-Európával összekötő kereskedelmi folyosók egyikét is. A BRI minden kulcsfontosságú döntést meghatároz Pekingben – hiszen ez a kínai külpolitika átfogó koncepciója a század közepéig.

És ez megmagyarázza Xi telefonhívását, leleplez minden NATO ostobaságot jelezve, hogy Kína végre odafigyel a háborút szító színészre.

A BRI-hez hasonlóan fontos a pekingi geopolitikát meghatározó, átfogó kétoldalú kapcsolat: az Oroszország-Kína átfogó stratégiai partnersége.

Tehát térjünk át a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) védelmi minisztereinek e hét eleji találkozójára Delhiben.

A legfontosabb találkozó Indiában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és kínai kollégája, Li Shangfu között zajlott. Li nemrég Moszkvában tartózkodott, és Putyin személyesen fogadta egy különleges beszélgetésre. Ezúttal meghívta Shoigut Pekingbe, amit azonnal elfogadtak.

Fölösleges hozzátenni, hogy az SCO-ban és azon túl minden egyes szereplő, beleértve azokat a nemzeteket is, amelyek pillanatnyilag csak megfigyelők vagy párbeszédpartnerek, valamint mások, amelyek a teljes jogú tagságra vágynak, mint például Szaúd-Arábia, nagyon nagy figyelmet fordítottak a Shoigu-Shangfu barátságra. .

Ha a mélyrehatóan stratégiai közép-ázsiai „állomás”-ról van szó, akkor ez a hegemón vágyálom miatti kezelés alatt álló hat lábat jelöli, hogy ezeket egy „Oszd meg és uralkodj” sémában használják fel, Oroszországot Kínával szembeállítva.

Shoigu-Shangfu finom üzenetet küldött az SCO-tagoknak, Indiának és Pakisztánnak is, hagyják abba a veszekedést, Delhi esetében pedig a fogadások fedezését, valamint a teljes jogú tagnak (2023-ban), Iránnak és a közel jövőbeni tagnak, Szaúd-Arábiának: itt van a helye, ez az, ami számít.

A fentiek mindegyike a BRI és az SCO közötti növekvő összekapcsolódásra is utal, mindkettő Oroszország-Kína vezetése alatt.

A BRICS alapvetően egy gazdasági klub, saját bankjával, az NDB-vel kiegészítve – és a kereskedelemre összpontosít. Az SCO leginkább a biztonságra összpontosít. Kemény erőről van szó. Együtt ez a két kulcsfontosságú szervezet, amely kikövezi a többoldalú utat.

Ami Ukrajnából marad, azt már olyan nyugati mega-játékosok vásárolják meg, mint a BlackRock, a Cargill és a Monsanto. Peking, azonban biztosan nem számol azzal, hogy kimarad. Különösebb dolgok történtek, mint egy működőképes kereskedelmi és összeköttetési BRI-partnerként pozicionált a jövőbeli Ukrajna.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________