2023-05-11 nap bejegyzései

(3320) Az Arktika nevű orosz jégtörőhajó, Nukleáris Titanic becenéven kifutott első Arktik útjára

Tibor bá’ fordítása online

Forrás: Szabad Európa Rádió

A legújabb orosz nukleáris meghajtású jégtörőhajó, az Arktika, a Kreml szerint a maga nemében a legnagyobb és legerősebb hajó, elindult első útjára az Arktikra, mert az ország ki akarja használni az ebben lévő lehetőségeket.

A hajó szeptember 22-én hagyta el Szentpétervárt, és várhatóan két hét múlva éri el Murmansk Arkáik kikötőt.

A hajó képes cseppfolyósított földgáz szállítani az Arktikról. A hajónak a ”Nukleáris Titanic” becenevet a Greenpeace adta. A hajó hossza 173 méter, magassága 15 méter, és képes 3 m vastag jeget is feltörni.

Moszkva felgyorsítja jégtörő hajóinak a gyártását annak érdekében, hogy az Oroszország-hoz tartozó Arktik parttal párhuzamosan az Csendes- és Atlanti-óceán közötti rész navigálható legyen.

Vjacseszláv Ruksa, a Rosatom Északi Tengeri Út Igazgatóságától jelezte, hogy „Egy modern nukleáris jégtörőhajó flotta, mely képes egész évben, biztonságosan navigálni az egész Északi Tenger Útvonalán, az ország részére stratégiai fontosságú.”

Vlagyimir Putyin szerint az ország Arktik flottája legalább 13 nagy kapacitású jégtörőből kell, hogy álljon, amelyek nagy része nukleáris meghajtású.

Az Arktik alatt óriási olaj és gáz tartalékok vannak, amikre Oroszország szemet vetett, más országokkal együtt, mint például az USA, Kanada és Norvégia.

Két másik hasonló hajó, az Ural és a Sibir, építés alatt állnak.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________