2011-03-25 nap bejegyzései

(478) Tibor bá blogja – Fukushima után

Spiegel Interjú Hans Joachim Schellnhuber, neves klimatológussal

önarcképA neves német klimatológus a Fukushima katasztrófával kapcsolatban elmondja véleményét miért szükséges, hogy a mai társadalmak átalakuljanak. Kulcsmondata: Az emberiség egy év alatt annyi nyersolajat éget el, amennyit a természet 5,3 millió év alatt hozott létre.

SPIEGEL: Kit lehetne elítélni a Fukushimai katasztrófáért?

Hans Joachin Schellnhuber: A földrengés mindössze a gyutacs volt, ami beindította az eseményeket. Valójában azt a vaklogikát kell okolni, amelyet a műszaki kockázatokkal kapcsolatban alkalmazunk. A veszélyekkel szemben csak olyan mértékben védjük meg magunkat, ami egy adott időben gazdaságos, illetve olyan mértékben amellyel egy vállalkozás megszokott működésén belül elfogadható. Viszont a Richter skálának nincs felső határértéke. Kérdés, hogy a japán nukleáris erőművet miért tervezték úgy, hogy mindössze egy 8,2-es nagyságú földrengésnek álljon ellen, a cunamiról már nem is beszélve.

S: Valószínűleg azért, mert különben a megtermelt elektromos áram túl drága lenne.

Sch: A II. világháborút követően elfogadott gazdasági modell arra az elképzelésre épült, hogy az olcsó energia és a folyamatosan fokozódó fogyasztás egyre boldogabbá tesz minket. Ez az oka, hogy jelenleg az atomerőműveket olyan földrajzi helyekre is építik, ahol tektonikus mozgások várhatók, és ezért fogyasztunk egy év alatt annyi nyersolajat, amit a természet 5,3 millió év alatt képes csak létrehozni. Meglopjuk a múltat, meglopjuk a jövőt, hogy a jelen szélsőségeit kielégíthessük. Ez az itt és most zsarnoksága.

S: Milyen alternatívát tudna ajánlani?

Sch: Abba kellene hagyni a társadalmunkra valóban káros dolgok folyamatos figyelmen kívül hagyását, beleértve az atomkatasztrófák lehetőségét, valamint a közeljövőben bekövetkező mintegy 8 °C felmelegedést. Csak ha figyelembe vesszük az emberiségre leselkedő veszedelmeket, akkor dönthetjük el, hogy szükségünk van-e egy bizonyos technológiára, és itt az atomreaktorokra gondolok.

S: Egészen mostanáig ön az atomreaktorok építésének nem volt az ellenzője

Sch: Ez igaz, de nem is támogattam azokat. Az én álláspontom a következő: Használjuk ki  a meglévő atomerőművek előnyeit, mialatt gyorsan kifejlesztjük a megújítható energiaforrásainkat. Abban reménykedtem, hogy valami rosszból kinőhet valami jó.

S: Mi a véleménye a kormány szándékáról, miszerint hét atomreaktort ideiglenesen leállítanának?

Sch: Ez egy jó lépés a helyes irányba. Ami most Japánban történt, ahhoz nagyon hasonló Németországban is előfordulhat, amennyiben szerencsétlen események láncolata bekövetkezik. Itt a valószínűtlenségnek az elkerülhetetlenségéről van szó. De ahogy a kormány a témát megközelítette az a német politikai kultúrának nem nagyon használt.

S: Miért?

Sch: A múlt évben azt hangoztatták, hogy a német erőművek biztonságosak. Ebből két lehetséges következtetést lehet levonni. Vagy akkor nem ismerték fel a teljes igazságot, ami egy elitélendő politizálás, vagy pedig most kizárólag opportunista motivációtól hajtva nyilatkoznak, tényleges meggyőződésük ellenére, ami egy még rosszabb politizálás.

S: Csak nem azért aggódik, mert a kormány új antinukleáris kurzusa a CO2 kibocsátás fokozásához vezet?

SCH: Valójában megvagyok győződve arról, hogy Angela Merkel kancellárasszony ezt egyáltalán nem fogja megengedni. Most tartunk ott, hogy mindenki kezd ráébredni, hogy az egész fosszilis-nukleáris energiarendszernek nincs semmi jövője, és ige jelentős invesztícióra van szükség a megújuló energiaforrások megteremtésére.

S: Gondolná, hogy energiapolitikával kapcsolatban a kormány gyors véleményváltása elégséges lesz?

Sch: Nem, ez csak a kezdete lehet egy alapos átalakulásnak. A Globális Változás Német Tanácsadó Testülete – aminek én vagyok az elnöke – hamarosan publikálni fog egy átfogó tervet a társadalmi átalakulással kapcsolatban. Éppen Fukushima miatt, létrejött az együttműködésünknek egy új alapja.  

S: Ez meg mit jelent?

Sch: a XXI. században szükség van új egy társadalmi szerződésre, ami szavakba önti egy fenntartható ipari társadalom  iránt érzett közös vágyat. Egyszer és mindenkorra meg kell oldanunk az utánunk következő generációk részére a nukleáris veszedelmek és a klímaváltozás örökségét. Ehhez szükséges a német alkotmányba bevenni a jövő generációinak a jogait.

S: Részleteiben?

Sch: Például az energia fogyasztást egy elfogadható szintre kell lecsökkenteni. Ha megpróbálunk komolyan takarékoskodni az energiával, akkor akár 30 százalékot is megtakaríthatnánk, anélkül, hogy ez anyagilag hátrányosan érintene minket.

S: Hogyan lehet elfogadtatni a társadalommal az energia felhasználás csökkentésének szüségességét?

Sch: Ez csak a kultúránk megváltoztatásával lehetséges. Ezen cél elérése érdekében a korábbiaknál sokkal intenzívebb társadalmi párbeszédre van szükség. Ez a fajta változás az egyik legnehezebb dolog a világon, amit el tudok képzelni.

S: A nadrágszíj meghúzás a múltban nem volt túlzottan népszerű.

SCH: Mindössze arra lenne szükség, hogy néhány százalékkal csökkentsük a GDP-t, ami lehetővé tenné a veszélyek elkerülését, név szerint az atombalesetek elkerülését és a mértéktelen felmelegedést. A zöld beruházások az életszínvonal növekedését csak hat hónapra állítaná le 2100-ig. Ez olyan nagy áldozat lenne?

S: Mitől van az, hogy az ön véleményét egészen mostanáig nem lehetett hallani?

Sch: Se pszichológus, se szociológus nem vagyok. Ennek ellenére az életem legnagyobb tanulsága szerint az Emberiség legjellemzőbb tulajdonsága a kényelem szeretet és a tudatlanság. Ez pedig egy potenciálisan halálos kombináció.

SchHans Joachim Schellnhuber (60) világhírű fizikus és klímakutató, előbb Németországban majd Kaliforniában dolgozott. Később a Potsdam Institute for Climate Impact reseach alapító igazgatójává nevezték ki 1991-ben, ahol mind a mai napig irányít. Angela Merkel német szövetségi kancellárasszony klímaügyi tanácsadója. És, mit fentebb említve lett, a Globális Változás Német Tanácsadó Testületének elnöke.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________