2011-03-09 nap bejegyzései

(469) Tibor bá blogja – Szép új világ

önarcképA legújabb kutatások szerint (szentisten, hányszor kezdjük ezzel a mondattal a posztot!) az erőszakos viselkedésnek biológiai alapjai vannak. Ráadásul a tesztek és az agy leképezése gyermekeknél ezt ki tudja szűrni. Hát, ha ki tudják szűrni, akkor hajrá. A javaslat szerint, ha kiszűrhető, hogy melyik gyerekből lehet haramia, akkor még mielőtt haramia lenne el kell kezdeni a „gyógykezelését”. Ha a teszt megfelelően kidolgozott, akkor a gyerekeket szűrésnek kell alávetni, mint például a tüdőszűrés, vagy emlőrák szűrés.   

Több kutató is úgy véli, hogy az erőszakos alaptermészetnek vannak biológiai alapjai, amit már gyermekkorban fel lehet fedezni tesztekkel és az agy leképezésével. Véleményük szerint, ha előre megmondható, hogy melyik gyerek potenciális bajkeverő, akkor az előzetes kezelés ezt a hajlamot kordában tarthatja. Amennyiben ezek a vizsgálatok eléggé pontosak, úgy be lehetne őket kötelezően vezetni például a tüdőszűrés mintájára. A téma elsődleges szószólói két amerikai kriminológus, de csatlakozott hozzájuk számos más kriminológus is Angliából, például Adrian Raine professzorasszony, aki pálcát tör afelett, hogy az abnormális agyszerkezet bűnözéshez vezethet, de egyben lehetőséget ad arra, hogy előre megállapítható legyen. Ezeket a gyerekeket be lehet fogni drog kúrára. Mások azt állítják, hogy a preventív megelőzés hatásosabb, mint a büntetés, aminek elriasztó hatása minimális.

Ez a hírcsokor engem némileg elriaszt. Itt most arról van szó, hogy a hatóság egy meglehetősen bizonytalan „szakvélemény” alapján 8-10 éves gyerekeket kötelezően alávetne egy vizsgálatnak, aminek eredményeként a kiválasztott gyerekeket kötelezően (fogalmam sincs ezt hogy akarják végrehajtani) gyógyszeres kezelésnek vetnék alá. Minden pénzben lefogadom, hogy Aldous Huxley maga se hitte volna, amikor megírta aSzép új világot„, hogy fantazmagóriája valósággá válhat. 

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________