2020-06-29 nap bejegyzései

(3236) Putyin és a II. világháború

Tibor bá’ online

 

Múlt év június 6–án volt a D-day 75. évfordulója. Az ezzel kapcsolatos megemlékezésre Putyint nem hívták meg. Az igaz, hogy a Normandiai partraszállásban a Vörös Hadsereg nem vett részt, de pont úgy hadban állt a Német Birodalommal, ahogy az angolok és az amerikaiak. A politikában nincs udvariasság, csak érdekérvényesítés.

Az évtizedek óta tartó hollywoodi propaganda nyomán a Nyugati országokban úgy tudják, hogy a nácik legyőzésében legtöbbet az amerikaiak tették. Ami elég messze van a valóságtól.

Az alábbi ábrán azt láthatjuk, hogy az egyes országokban a közvélemény mekkora hányada melyik hadsereget tartja a legjelentősebbnek.

Ne is mondjam, ez Putyinnak nem tetszett, és úgy döntött a háború végét ünneplő, szokásos vörös téri felvonuláson kitesz magáért. Csakhogy közbe szólt a COVID-19. Így a hagyományos május 9-i felvonulást kénytelen volt lefújni, és áttenni június 22-re. Itt azonban nem állt meg, úgy berágott, hogy helyre rakta a történelmet. Helyesebben megírta a II. világháború történetét, amik ugyan egy kicsit fényez az Szovjetunió felé, de nagy vonalakban helytálló. A 75. évfordulóra írt visszaemlékezés itt olvasható angolul. Ez azonban nem látszott elégnek, ezért megírta még: Vlagyimir Putyin: a II. világháború 75.évfordulójának igazi tanulságát.

Ami a részleteket illeti a valóság az, hogy a katonai erőfeszítések kb. 75 százalékát a Vörös Hadsereg tette az asztalra. Összességében a Szovjetunió 27 millió embert vesztett.  Német katonatisztek véleménye megegyezik abban, hogy a Vörös Hadsereg nélkül Hitler nem volt leverhető. Nem hiába volt Churchill hajlandó szövetkezni Sztálinnal.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________