2020-06-25 nap bejegyzései

(3232) Trump a bohóc

Tibor bá’ online

 

John Bolton volt Donald Trump egyik nemzet biztonsági tanácsadója, és mint ilyen, elég sokszor volt az újságok címlapján, elsősorban azért, mert állandóan háborút akart kirobbantani Iránnal, Észak Koreával, stb. de erre Trump nem volt hajlandó. Nem azért, mert olyan jó fiú lett volna, hanem mert nem gondolta, hogy az elősegítené a 2020. novemberi választások megnyerését. Neki egyedül csak ez volt fontos. A végén Trump kirúgta állandóan áskálódó tanácsadóját. Aki írt egy könyvet, „The Room Where It Happened” címen (A szoba, ahol ez megtörtént), amivel alaposan visszavágott, mert szerinte a „hülyeség nemzetbiztonsági kockázat”. Trump pedig imbecillis a javából, legalább is Bolton szerint.

Lássuk miket állít Bolton! Trump azt hitte, hogy Finnország Putyin vezetése alatt álló Oroszországhoz tartozik, annak egy része. Venezuela pedig az USA egy része. Nem tudta, hogy Anglia atom nagyhatalom (immáron minimum 70 éve) ezért meg is kérdezte Theresa May-t, a Brit miniszterelnököt. Hogy May erről mit gondolt, azt Bolton nem tudhatta, de el lehet képzelni. Ha ez még nem lenne elég, azt is megtudhattuk, hogy Trump megkérte a kínai vezetőt Xi Jinping-et, hogy segítse az ő újraválasztását amerikai mezőgazdasági termékek vásárlásával. Amikor ezt a kínai vezető elutasította, Trump kirobbantotta a kereskedelmi háborút Kínával. Állapítsuk meg! Ha személyes okokból kifolyólag indítható kereskedelmi háború a Földön, akkor az emberiség igen nagy bajban van.

Mivel még a könyv megjelenése előtt szaftos részletek megjelentek a helyi sajtó lapjain, Trump meg akarta akadályozni a könyv kiadását, tehát a Fehér Ház keresetet nyújtott be a szövetségi bírósághoz. Indoklás a Trump és Bolton beszélgetése titkosnak számít, nem lehet publikus. Boltonék visszavágtak azzal, hogy maga az elnök jelent nemzetbiztonsági kockázatot. Egyszerűen alkalmatlan a feladatra. A pert lefolytatták, amit Trumpék elvesztetek. A bíró indoklása szerint már úgy is tud mindenki mindent, a könyv betiltása semmit se akadályozna meg.

Mellesleg az is felmerült, hogy lehet komolyan venni egy szuperhatalmat, ha annak vezetője lakájokkal körülvett, feltűnően tudatlan ember, aki nincs tisztában alapvető földrajzi tényekkel se.

Csakhogy a történet ezzel nem kerek. Valami bűzlik Dániában. Boltonnak a könyv hozott a konyhára 2 millió dollárt (650.000.000 Ft). Ezen kívül úgy tudott, hogy Boltonnak kimagasló szerepe volt abban, hogy a Bush adminisztráció megtámadta Irakot. Trump még Bolton kirúgása előtt jelezte, hogy John „Mad Hatter” Bolton minden háborút megszavazott volna, nem volt olyan háború, amit ne ajánlott volna. [Egy kis angolóra: „mad as a hatter” vagyis „bolond mint egy kalapos” onnan ered, hogy korábban a kalaposok higannyal dolgoztak, amiből bekerült a szervezetükbe. Ettől megbolondultak, és ennek megfelelően viselkedtek.] Esetünkben „bolond kalapos John Bolton” a beszámoló hőse. 😀

Boltonnak tehát van mit visszafizetni. A két millió felett ez is motiválhatta, vagyis vádjait óvatosan kell kezelni. Ennek ellenére ismerve Trump korábbi jeleskedéseit (például háztartási fertőtlenítőt intravénásan beadva a COVID-19 ellen) nehéz Bolton állításait nem elhinni.

Legtöbb amerikait mégis az idegesíti, hogy a Fehér Házban az a pasi, akinek ujja a piros gombon nyugszik, egy abszolút pojáca. A Bolton könyv által bemutatott igazi veszély az ország legmagasabb hivatalában lezajló bohóc jelenetek létezése.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________