2011-04-20 nap bejegyzései

Jancsika vendégposztja (Németországból) – Gyönyörű szakma az orvostudomány

 Ma egy 93 éves hölgyet vettünk fel tüdővizenyővel. Annyira gyenge a szíve, hogy pang a folyadék a tüdejében. Szegényke a végét járja. Ez az idős hölgy írt ügyvéddel ellenjegyeztetve egy nyilatkozatot, melyben leírja, részletesen, hogy súlyos betegség, állapotrosszabbodás esetén nem kíván intenzív osztályos ellátást, illetve újraélesztést. Ezt a kórházban pontosan tudtuk. A szerencsétlent becsöveztük, minden létező testnyílásába dugtunk valamit, és persze megy az intenzív osztályos ellátás ezerrel. Lélegeztetőgép, öt darab infúziós pumpa, meg amit el tudtuk képzelni. Hangsúlyozom, egész idő alatt a kezünkben volt a nyilatkozata. 
Ez a szép, új világ. A beteg önrendelkezési joga (ami alapvető betegjog) le van szarva. ADDIG NEM HALHATSZ MEG, AMÍG A MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ NYERESÉGET KI NEM TERMELTED AZ IPARÁGNAK. Az adófizetők pénzét el kell lopni valahogy, márpedig az egészségügyre költött pénz 80%-át már most is az élet utolsó 6 hónapjában költjük el, természetesen úgy, hogy a betegek eközben emberhez teljesen méltatlan körülmények között „élnek”.
Az élet egy csodálatos dolog. Csakhogy az életnek a halál ugyanolyan természetes és magasztos része, mint a születés. Ezt el kell, hogy fogadjuk. Magától értetődően az egészségügyi ipar ezt soha nem fogja elfogadni, mert akkor kevesebb pénzt keresne. Márpedig olyan nincs! Olyan nincs, hogy kevesebbet költsünk valamire, mint ami maximálisan lehetséges!
És itt még valami. Kicsit hosszú történet, de érdemes végighallgatni. A szívinfarktusok diagnózisa 3 alappilléren nyugszik:

1. EKG-elváltozások
2. A beteg mellkasi fájdalma, panaszai
3. Enzimdiagnosztika. Ez azt jelenti, hogy ha egy szívizomsejt elhal (pl. infarktusban), akkor amikor szétesik, olyan enzimek kerülnek a véráramba, amiknek a megemelkedett szintje jelzi a szívizomelhalást – vagyis a szívinfarktust. Az egyik ilyen enzim a troponin. Ha a troponin enzim szintje meghalad egy bizonyos szintet a vérben, akkor kimondható a szívinfarktus gyanúja. A teljes diagnózishoz az kell, hogy a fent felsorolt három szempontból legalább 2-ben pozitív legyen az eredmény.
A probléma ott kezdődik, hogy a pozitív troponinszint nem minden országban azonos. Angliában tízszer akkora szint a pozitív, mint itt ahol dolgozom, Németországban. Én még soha nem láttam beteget, akinek az angol troponinszint alatt infarktusa lett volna. Viszont a német szintet alapul véve, rengeteg a fals pozitív eredmény (a fals pozitív azt jelenti, hogy a vizsgálat eredménye pozitív, de a betegség nincs jelen). Becsléseim szerint ez kb. 80%. Ez mit jelent? Azt, hogy ötször annyi betegen végezzük el a szívinfarktusnál szokásos diagnosztikát és terápiát (és ebbe sokszor a szívkatéterezés is beletartozik), mint kellene, vagyis ötször annyit költünk a szívinfarktusra, mint amennyit kellene. végül a slusszpoén: ma a főnököm bejelentette, hogy egy, az eddiginél jóval érzékenyebb troponintesztre tér át a labor. Hurrá! Nem 80, hanem 99% lesz fals pozitív! Nem ötször, hanem 100-szor annyit fogunk a szívinfarktusra költeni!!!!