2011-04-15 nap bejegyzései

(494) Tibor bá blogja – „Honfoglalás”

önarcképTegnap 2655  Kétbodonyban voltam (Nógrád megye). Távolsága Budapesttől (Lánc-híd): 72 km. Az út nagy része a 2-es műúton vezet, az utolsó 10 kilométer is ki van bitumenezve. Beszéltem a fiatal, kedves és szolgálatkész polgármester asszonnyal, akinek elmondtam, hogy mi járatban vagyok. Nem kis meglepetésemre a szeme se rebbent, amikor a várható társadalmi és gazdasági összeomlást említettem. A falú lélekszáma 500 fő alatt van. Gyerek nem születik, az idén már 10 halottjuk volt. A cigánymentes faluba való betelepedést pozitív fejleménynek tekinti. A falú honlapján van néhány eladó ingatlan, de azok a  drágább fajták. A polgármester asszony  megígérte, hogy összeírja az eladó házakat (amikhez jelentős terület is tartozik, és ezt enyhe figyelmeztetésnek szánta) és E-mailben átküldi nekem. Ez első lépésnek nagyon jó. Kihangsúlyoztam, hogy minket a falú csak akkor érdekel, ha közülünk legalább 10 család oda tud költözni (nem feltétlen azonnal).  Említettem, hogy nem gazdag befektetők, spekulánsok vagyunk, így például jó megoldásnak gondoljuk a kp. fizetés helyett az életjáradékot, ami  egy idős kisnyugdíjasnak igen kedvező, hiszen a nyugdíja mellé a kiegészítés nem megvetendő lehetőség. Természetesen az alkurészletekre, egy második fordulóban kerülhet sor.

Volt egy ház (mérsékel méretű kerttel – nekem legyen mondva, 2-3000 m2) a főúton, rajta egy ELADÓ tábla, ezt lefényképeztem.

eladó ház

A tábla olajfestékkel készült, jó tartós, minimum hónapok óta kint van. Természetesen nem ugrunk bele két lábbal, hiszen Magyarországon több ezer falú létezik. Nekem pedig legalább 10 másik falut végig kell látogatnom. Különben a képet a házról azért közöltem, hogy lássátok, kb. mire lehet számítani.

A tervem az, hogy a jegyzék áttekintése után, megbeszélés alapján, több kocsival lemegyünk 10+ csapattal és összejövünk az eladókkal. Ez lenne az említett második forduló. Arra természetesen ügyelnünk kell, hogy valóban legyen legalább 10 család, akik beleugranak egy falú által felkínált lehetőségbe.

A környék különben festői. A cserhát lába, dimbes-dombos vidék, nyáron biztosan még szebb. Ivóvíz és hasonló kérdéseket nem tettem fel, mert felesleges. Kutat fúrni vagy ásni mindenütt lehet. De az ilyen részletekre később sor kerülhet. Most tehát arra kérek minden komoly érdeklődőt, hogy E-mailben jelentkezzen nálam. A többi megy körlevélben. A kevésbé komoly jelentkezők jöhetnek a kritikai észrevételekkel, csak azt ne feledjétek, hogy a honlap nyilvános, azt nagyon sokan olvashatják.