2011-04-12 nap bejegyzései

(491) Tibor bá blogja – Mi a helyzet az Euróval?

önarckép

Hosszú hónapokkal ezelőtt írtam egy posztot az európai gyengélkedőkről, név szerint Görögországról, Írországról, Portugáliáról, Spanyolországról és Olaszországról. Ezek közül az első kettő már bedőlt, Görögországot 110 milliárd Euróval mentették meg, Írországot 85 milliárd Euróval, a harmadik a héten dobta be a törülközőt. Szóval a szarból Portugáliát minimum 80 milliárd Euró húzza ki. A spanyolok gyorsan közölték a világgal, hogy rájuk aztán nem fog sor kerülni, amiben én egyáltalán nem vagyok biztos,  de hát ki vagyok én? Persze a jóslást rettenetesen megnehezíti, hogy a kormányok költekeznek, hiányt halmoznak, amit megszorítással lehetne egyensúlyba hozni, a nép viszont hallani se akar a megszorításokról. A  spanyol tüntetők szombaton Budapesten!!! Azt kiabálták, hogy nem kérnek a megszorításokból. Ki tudja, hogy ki fogja érvényesíteni az elképzelését, a kormány vagy a nép?

Pénteken a Gödöllőn összefutott európai pénzügyminiszterek magabiztosan közölték, hogy miután Portugáliát helyre pofozzák, több balhé nem lesz az Euró körül. Úgy legyen! De nem lesz úgy. Különben pénteken más is történt, Euró a dollárhoz viszonyítva 15 hónapja nem volt ilyen erős. Egy Euró 1,44 $-t ért. Sajnos ez nem azt jelenti, hogy az Euró erősödött, hanem azt, hogy a dollár gyengült (éppen ideje).

Az igaz, hogy a forint az Euróval együtt „szárnyal”, de ez bármikor megváltozhat. Ennek ellenére a hazai inflációnak biztos jelei vannak. Éppen tegnap (hétfőn) jelezte a Statisztikai Hivatal, hogy az élelmiszerek zöme 50 százalékos inflációnak örvendhet. Elsősorban a zöldségek. A 300 forintos burgonya már vicc kategória. Az infláció tehát nem falra festett ördög, hanem valóság. Viszont az Euró (inflációja) leginkább a németek szívügye, akik feláldozták érte a Deutsche Mark-ot (bezzeg az angolok megtartották a sokkal inkább labilis Angol Fontot).

De mi is várható. Az ügyeletes rossz fiúk, a portugálok hetente sztrájkolnak, nem tetszik nekik a  megszorítás. A portugál gazdaság 10 éve stagnál, és a kilátásaik meglehetősen sötétek a nyugdíj kurtítás, és a közalkalmazotti fizetések csökkentésén kívül. A népre tehát a nyomorgás várna, ha nem lenne Euró a fizetési eszközük. Így tehát végső fokon ez a probléma is Németországra hárul, akiknek már elege van a többi tagállamból.

Olaszország például az afrikai menekült hullámot némi zsarolással iparkodik megoldani. Bejelentette, hogy a menekülteknek vízumot ad, akik így egész Európát beutazhatják. Ettől megállt a kanál a németekben. Az európai közösség egyre kevésbé tűnik közösségnek. A 110 milliárd Euró ellenére a Görög téma még nagyon is az asztalon van. A németek pedig kijelentették, egy fillért se. Ha ezt be is tartják akkor a görögöknek más nincs nyitva, mint átütemezni az adósságot. Ez azonban, csak papíron működik. Az alábbi ábrán azt láthatjuk, hogy ki és mikor mennyiért kap(ott) kölcsönt. 16 százalékos kamatot szvsz lehetetlenség kifizetni, pláne, ha a nép kimegy az utcára és mindent felgyújtva, ami az útjában akad, közli, hogy nem kér a megszorításokból. De, akkor miből fizetnek?

Euró grafEzen az ábrán azt láthatjuk, hogy ha az állam vevőket akar találni az 5 év lejáratú kötvényeire, akkor mekkora kamatot kell ígérnie. [csendben megjegyzem, hogy a napokban elhangzott dicsekedés, miszerint a magyar, dollárban denominált államkötvények az utolsó darabig elkeltek, nem nagy ügy, mert jóval többe került az országnak ez a „független” kölcsönszerzés, mint amennyiért az IMF-től kaptuk volna] Ezek szerint ebben a pillanatban Görögország 16 százalékot, Írország és Portugália pedig 10 százalékot kénytelen fizetni. Szerintem ezek a kamatok már megfizethetetlenek. És akkor mi van? GÁZ. Nem hiába aggódik Sárközi És Merkel az Euró jövője miatt. És persze Spanyolország és Olaszország is ott settenkedik a háttérben. Ha ezeket is beszámítom, akkor az Euró-zónának nem sok jövőt ígérek. Minden valószínűség szerint fel fog bomlani, és a renitenseket ki fogják penderíteni. Hogy ez mennyibe fog kerülni, az egy másik kérdés. Hogy mennyire fogja megrázni az Eurót az is egy megjósolhatatlan kérdés, de megfogja. A mérték pedig attól függ, mikor határozza el magát Németország erre a lépésre? Gondolom a Német Központi Bankban lázasan számolják mi az, ami még megéri, hogy nem térnek vissza a Német Márkához.