Hamasz-kapcsolat ( EURONEWS )

A Hamász-kapcsolat:        Amerika után több nyugati ország is leállította az UNRWA finanszírozását

Az UNWRA egyik hán-júniszi központját is érte izraeli találat
Írta:  SL

A kizárólag palesztinok segélyezésével foglalkozó ENSZ-szervezet ellen felmerült a gyanú, hogy több munkatársa részt vett az iszlamista szervezet októberi terrortámadásában.

Az Egyesült Államok után Kanada, Ausztrália, Olaszország és Nagy-Britannia is bejelentette: felfüggesztik az ENSZ palesztinok segélyezésével foglalkozó szervezetének további finanszírozását.

Felmerült ugyanis a gyanú, hogy az UNRWA 12 alkalmazottja részt vett a Hamász október 7-i, Izrael elleni brutális támadásában. Az ENSZ menekültügyi szervezete vizsgálja ezeket a vádakat, egyelőre több alkalmazottjukat elbocsátották.

Stéphane Dujarric szóvivő azt mondta, az ENSZ-főtitkárát elborzasztja a hír, és arra kérte Philippe Lazzarini főbiztost, hogy vizsgálja ki a gyanút. Ha bűncselekmény történt, büntetőeljárást kell indítani. Lazzarini közölte, minden alkalmazottat felelősségre vonnak, akiről kiderül, hogy részt vett terrorcselekményekben”.

„Az Egyesült Királyságot megdöbbentették azok az állítások, amelyek szerint az UNRWA munkatársai részt vettek az Izrael elleni október 7-i támadásban, egy olyan szörnyű terrorcselekményben, amelyet az Egyesült Királyság kormánya többször is elítélt” – áll a brit külügyminisztérium közleményében.

London ezért átmenetileg szünetelteti a szervezet jövőbeli finanszírozását, amíg felülvizsgálják az ügyet.

Israel Katz izraeli külügyminiszter azt mondta, célja, hogy a háború után az UNRWA ne működjön tovább Gázában. Elmondta, hogy ehhez megpróbál támogatást szerezni az Egyesült Államoktól, az EU-tól és az ügynökség más nagy adományozóitól.

A Palesztin Hatóság polgári ügyekért felelős minisztere, Husszein Al-Sejk szerint ugyanakkor egyes országok azon döntése, hogy szüneteltetik a létfontosságú ENSZ-ügynökség támogatását, „nagy politikai és humanitárius segélyezési kockázatokat rejt magában”. Al-Sejk ezért sürgette a nyugati adományozókat, hogy azonnal vonják vissza döntésüket.

Pénteken az izraeli miniszterelnök egyik tanácsadója azt mondta a BBC-nek, hogy az október 7-i Hamász-támadásban „olyan emberek vettek részt, akik az UNRWA fizetéséből élnek”. Mark Regev szerint vannak olyan információk is, amelyek szerint az UNRWA iskoláiban dolgozó tanárok „nyíltan ünnepelték” az október 7-i támadásokat.

Utalt egy izraeli túszra is, aki szabadulása után azt mondta, hogy „egy olyan személy házában tartották fogva, aki az UNRWA-nak dolgozott”. A kiszabadult túsz elmondása szerint az ENSZ-alkalmazott rosszul bánt vele, alig kapott élelmet és orvosi ellátást, és végig bezárva tartotta őt.

Január elején az ENSZ-szel kritikus UN Watch civil szervezet nyilvánosságra hozta az UNRWA belső beszélgetéseit, amelyek a Telegramon zajlottak. Ezekből kiderült, hogy nem csak néhányan, hanem a szervezet több mint 3000 munkatársa és tanára ünnepelte az október 7-i izraeli Hamász-támadást, „hősöknek” nevezve a gyilkosokat és erőszaktevőket.

Kommentjeik között szerepeltek izraeli túszok kivégzésére való felhívások, az öröm és a dzsihád támogatásának kifejezései, valamint az atrocitásokról készült videofelvételek ünneplése olyan üzenetekkel, mint „csak várjatok, zsidók fiai”.

Amikor az ENSZ először megpróbálta mindezt tagadni, a UN Watch elkezdte közzétenni a Twitteren a Telegram-beszélgetés résztvevőinek nevét, mire az ENSZ felvetette, hogy esetleg vizsgálatot indít.

Az UNRWA nem összekeverendő az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR): ez az 1949-ben létrehozott szervezet kizárólag az 1948-ban elmenekült és elüldözött palesztinok sorsával foglalkozik, és mára közel 6 millió palesztint tart nyilván „menekültként”.

Ellentétben az összes többi menekülttel a világon, akikről az UNHCR gondoskodik, ez a szervezet nem sürgette a palesztinok letelepedését, integrációját máshol, hanem létrehozta számukra azt a „menekült” definíciót, amely szerint a menekültstátusz öröklődik.

 

kapcsolódó cikkek

Felfüggesztette az UNWRA finanszírozását az Egyesült Államok

Gázában mindenki éhezik – állítja az ENSZ-főtitkára

Hamász terroristák az ENSZ egyes gázai alkalmazottai – az USA zárolja a palesztin segélyezést

16 gondolat erről: „Hamasz-kapcsolat ( EURONEWS )

 1. Számomra az az elképesztő, hogy miközben az izraeli zsidók az életükért harcolnak, az európai zsidók azon dolgoznak, hogy ezekből a gyilkosokból minél több és több jöjjön ide, telepedjen meg, kapjon állampolgárságot, és érezze otthon magát.

  Hogy lehet az, hogy azok az emberek, akik sikítófrászt kapnak egy turulszobortól, teljes mellszélességgel támogatják azokat, akik konkrétan halálosan gyűlölik őket, és mind lelkileg, mind fizikailag teljes mértékben fel vannak készülve rá, hogy meggyilkolják őket, amint erre lehetőségük adódik? Hogy nem szólal meg bennük a vészcsengő? Azt hiszik, csak a fehér nácik jelentenek rájuk veszélyt?

 2. ‘életükért harcolnak’,micsoda PC megfogalmazása a népirtásnak! 🙂

 3. 2 Milyen népirtás az, ami közben az irtást elszenvedő nép populációja a sokszorosára növekszik?

  Akik a másik nép teljes megsemmisítésére törekszenek ebben a konfliktusban, azok a palesztinok, nem a zsidók.

 4. hogy növekszik? vagy mit nem értek?
  asszem 250 en haltak meg a hamasz támadásokban, és 12 000 a palesztin áldozat.
  Izrael napi 3-4 katonát! veszít, a palesztin áldozatok nem katonák.

 5. 1. A zsidó világ más mechanizmus mint hinnénk vagy logikusnak találnánk. A tanácskoztársaság, vagy rákosiék zsidó vagyonokat is elvettek, a zsinagógák vezetői kollaboráltak a nácikkal, nem beszélve Izrael alapító cionistáiról. Mindig vannak feláldozandók.

 6. 5 – Az világos, hogy a zsidók se egységesek, nem mind ugyanazt gondolják a dolgokról, és nem is feltétlen védik mindig egymás seggét. De hogy a saját személyes biztonságukat ássák alá aktívan és tömegesen – na ezt nem értem.

 7. 4 Azt mondom, hogy ha Izrael népirtani akarja a palesztinokat, akkor nagyon szarul csinálja, mert a palesztin populáció folyamatosan, exponenciálisan növekszik:
  https://worldpopulationreview.com/world-cities/gaza-population

  „Palesztin egészségügyi tisztviselők szerint több mint 10 ezer ember halt meg a Gázai övezetet ért támadásokban.” – amit kötve hiszek, hiszen érdekük túlozni ezeket a számokat, amiket senki nem tud ellenőrizni, de ha igaz is lenne, ez akkor is csak fél százaléka a Gáza övezet teljes népességének.

  Ha a terroristák nem használnák következetesen élő pajzsnak a lakosságot, akkor lehetséges lenne őket civil áldozatok nélkül legyőzni. Így sajnos nem.

 8. Amíg meg nem találják ebben a 2024. évben a központi lőszer – és rakétaraktárakat Gázában ill. azt a kb. 180-200 parancsnokot, addig nem lesz vége a háborúnak és ez csak a „nemzetközi helyzet fokozódásával” fog járni.

  Az USA-ban 2024. novemberében lesznek a választások, addig biztosan kivár Benjamin Netanjahu elnök és elképzelhető, hogy még előtte bevonul a „tiltott” Rafah városába.

  (Így aztán a gázai civil lakosságnak sajnos nem marad más hátra, hogy továbbra is a gyerekek mindegyik végtagjára ráírják tintával a nevét, anyja nevét, születési idejét, stb.
  Amúgy pedig le a kalappal az itt tanuló izraeli egyetemisták előtt, akik hazautaztak – tanulmányi szabadsággal, hogy a bibliai országukat védjék. Itthon vajon az aktív korú magyar lakosság hanyadrésze fogna fegyvert egy határvédő háborúban? Negyede-harmada?)

 9. 8 János, gondolod, hogy a parancsnokok ott vannak? Azt olvastam több helyen, hogy a Hamász fejesei a sok adományból luxuséletet élnek más arab országokban. Középfejesek azért persze biztos vannak ott, de az igazi nagykutyákat nem fogják tudni Gázában elkapni.

 10. A katari diplomáciai életbe vannak beágyazódva, akikre te gondolsz.
  Én azokról a szakasz – és zászlóaljparancsnokokról beszélek, akik helyileg Gázában / Libanonban vannak.

 11. 10 – Azokat biztos ki lehet nyírni, és rövid távon ez valószínűleg megoldást is jelent. Hosszú távon nem tudom, mi oldhatná fel a konfliktust. Krisztus második eljövetelétől eltekintve.

 12. Március 10.-én kezdődik a Ramadan ünnep…valószínűleg csak azért sem adja vissza a Hamasz túszokat, úgyhogy bizonytalan lesz a húsvéti jeruzsálemi szent tűz megjelenése…akkor pedig jönnek az arkangyalok, legalábbis János próféta szerint?

 13. 12 – Most megleptél. Mi köze van a túszoknak a szent tűzhöz? Az elmúlt kétezer évben sokan sok helyen estek túszul, de a húsvét eddig még sose maradt el.

  Az arkangyalok meg jönnek, de hogy mikor, azt senki se tudja.

 14. A siíták a szunnitákkal összefogva szétrakétázzák Izraelt és ők pedig nyilván megszórhatják őket válaszul az „arkangyali atommal” a saját lakosság megvédelmezése érdekében.

  Az a kemény, hogy hiába építenének az alku egyik tárgyaként pl. egy úszó kikötőt a segélyek (üzemanyag, gyógyszer, sürgősségi élelmiszer, kórházhajó) kirakodására a tengerbe, akkor sem fognak emezek alkuba bocsátkozni.

  A jeruzsálemi szent tűz az Armageddon évében szűnik meg a vallási legenda szerint…

 15. 14 „A jeruzsálemi szent tűz az Armageddon évében szűnik meg a vallási legenda szerint” – Már alig várom…

 16. Eszkaláció itt, eszkaláció ott.
  Victoria Nuland nagyasszony már serény örömtáncot jár.
  (https://www.state.gov/under-secretary-of-state- victoria-nulands-remarks-on-the-two-year-anniversary-of-russias-full-scale-invasion-of-ukraine/)

  El se tudom a férfi eszemmel gondolni, hogy a palesztin nők, hogy oldják meg a menstruációt most.
  Ezen miért nem rágódik a sok okoska, csak a Novák Katalin – Varga Judit témán?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük