Dan cikkajánlata

„Bayer Zsoltnak is elküldtem az interjú szövegét. Az a változat jelent meg, amit visszaküldött”

2024. január 30. – 20:46

 

 

 

„Ahogy mindig minden alanynak, megjelenés előtt Bayer Zsoltnak is elküldtem az interjú szövegét. Ő visszaküldte. Az a változat jelent meg, amit visszaküldött, benne a kikért és lakásában őrzött iratokra vonatkozó mondatokkal” – írta a Telex kérdéseire Stumpf András újságíró a 2016-os, Bayer Zsolttal készített interjújáról. Ez volt az a Mandiner-interjú, amiben a publicista olyan kijelentéseket tett anyai nagyapjáról, amik ellentmondanak az Ungváry Krisztiánnak írt hétfői válaszában foglaltaknak.

Ungváry Krisztán történész vasárnap és hétfőn publikálta kutatását, ami szerint Bayer nagyapja nyilas gettóorvosként maga tanította be a testüregmotozást a kiskőrösi gettóban, az ’50-es években pedig önként jelentkezett besúgónak az ÁVH-nál.

A 2016-os Mandiner-interjú ezután kapott kiemelt szerepet, az interjúban ugyanis Bayer azt mondta, kikérte az anyai nagyapjával kapcsolatos dokumentumokat a Történeti Hivataltól. Egészen pontosan:

„Aztán kikértem az iratokat. Bizony, volt ára annak a főorvosságnak. A nagyapámat beszervezték. III/III-as volt. Haláláig. Itt vannak a jelentései, kikértem őket a Történeti Hivataltól.”

Az Ungvárynak címzett hétfői válaszban viszont Bayer már azt írja, ez téves információ, ő nem kért ki semmit.

„Alig-alig tudtam minderről valamit. Illetve annyit tudtam, amennyit 2016-ban nyilvánosságra hoztam. S tévedés, hogy kikértem volna a nagyapámra vonatkozó iratokat, soha nem kértem ki, ez már 2016-ban is tévesen jelent meg, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget, ahogy más sem.”

Stumpf András bizonyítékként elküldte nekünk a 2016-os interjúszöveg Bayer által visszaküldött verzióját, és ez valóban megegyezik azzal a szöveggel, amelyik megjelent. Bayernek tehát lett volna lehetősége kijavítani ezt, de nem tette meg. Persze eleve az sem valószínű, hogy Stumpf két teljes mondatot félrehallott volna.

A 2016-os interjú ráadásul nem csak ebben mond ellent a Bayer hétfői cikkében foglaltaknak. 2016-ban ugyanis még így emlékezett a nagyapjára:

„…tizenéves koromig jól ismertem. Csupa jó emlékem kötődik hozzá. Messze volt akkor Nagykanizsa, hat óra vonattal, de imádtam. Négyméteres belmagasságú polgári lakás, mindig volt rántott karaj, Balatonfenyvesen ráadásul minden nyáron bérelt a nagypapa egy nyaralót, ott voltunk vele mi, unokák… Csodás.”

Ehhez képest, hétfőn már ezt írta a Magyar Nemzetben, hogy alig ismerte Gyimes Károlyt, „legfeljebb ha hússzor” találkozott vele egész életében.

 

 

 

18 gondolat erről: „Dan cikkajánlata

 1. Én nem szeretem Bayert, szerinem egy büdös bunkó, de nem értem ezeknek a cikkeknek a relevanciáját. Láttam őket más hírportálokon is. Náci-komcsi volt a nagyapja? Na és? Azt mondjuk értem, hogy azok, akiket rendszeresen gyaláz, szeretnék, ha befogná végre a száját, tulajdonképpen én se bánnám, de amúgy a téma szerintem érdektelen.

  Amúgy a testüregi motozás azóta is bevett gyakorlat a különböző szerveknél, reptéren, stb, nem tudom, mért kell most hirtelen úgy tenni, mintha valami diabolikus dolog lenne. Nyilván kellemetlen, de nyilván nem véletlenül csinálják.

 2. szerintem meg a Tibor bá nem is engedné,hogy a Sarkadi ide írjon. aki ugye a 444 újságírója,de a tegnapelőtti,meg azelőtti Euronews hírek sem jelenhettek volna meg itt.
  nem tudom,kik kaparintották meg ezt az oldalt,de nem emlékszem,hogy a Tibor bá valaha is euronewsról hozott volna hírt. akit érdekel,majd elolvassa a liberális agymosást az Euronewson.

 3. 2 – Ebben szerintem nincs igazad, a Fidesz-ellenes hangoknak Tibor bá mindig adott teret. Az más kérdés, hogy a témában szerintem saját véleményt fogalmazott volna meg, nem egy 444 cikket vett volna át, de hát erre most már nincs lehetősége.

 4. 2-vidal!
  Szabad a terep cikkajánlásra, fordításra. Ha ez megtörtént, lehet kritikát írni.

 5. Nem mintha egyébként Ungváry nem tudna százezer ugyanilyen visszás ügyet -sőt – előhúzni saját gazdáiról. De nem az a dolga.

 6. Noss akkor nézzük a dolog jelentőségét.
  Az első pont a hazugság.
  Ez a Bayer egy rakás pénzt kap ingyen tőled és tőlem.
  A testüregi motozás bűnözők esetében „megszokott”, akik esetleg csempészek. Nem pedig teljesen átlagos emberek esetén akik pusztán a származásuk miatt lettek megbélyegezve.
  És a legfontosabb, a szar ember minden rendszerben szar ember.
  Bayer nagyapja konkrétan egy kisstílű undorító hazaáruló. És mivel Bayer hazudott róla, nem esett messze az alma a fájától.

 7. Senkinek a sarát nem mossa le, a másikra fröcskölt sár.
  Minden ütős kijelentést lehet relativizálni.
  De mielőtt ezeknek a módszerekhez folyamodnánk, talán érdemes előtte alaposan szemügyre venni azt a tényt, ami a discurzusban megneveznek és nincsen ínyünkre.
  A gazemberek minden ideológiai táborban megtalálhatóak.
  Még a kommunisták és a keresztények között is.
  Se a ballibernyák, se a vérjobber nem kivétel.

 8. Úgy nehéz véleményt írni hogy moderálva vagyok.

 9. Sajnos a szar utólér. Ez van. Ha hazudsz vállald azt, amiért hazudsz. Ha nem vállalod, legalább legyél jól informált.
  Ha egyik sem vagy, maradj csendben.
  Ez Tibor bá jelmondata is lehetne.

 10. 10 – Ezt Novák nagyon elszúrta. Arra számított, hogy nem derül ki?

  Budaházyval kapcsolatban igaza volt, eleve egy abszurdum volt a per, de ez vállalhatatlan.

 11. 11. Ábel:

  „Egy jogállamban a bíróság dönti el, hogy valaki bűnös, vagy nem.” „a kegyelem felülírja a törvényt és az igazságosságot is, hiszen azzal nem felmentést ad az államfő, hanem mentesíti bűncselekménye következményei alól”
  forrás: @http://24.hu/belfold/2024/02/07/hack-peter-novak-katalin-kegyelem-alkotmanyjog/

  A fentiek minden kegyelemre érvényesek … a Budaházy kegyelmére is.

  És ha már a Budaházy per előkerült.
  Csak egy kérdés.
  Ismerve a magyar viszonyokat. Elképzelhetetlen, hogy az említett pedofil per nem volt hasonlóan abszurd ?

 12. 12 – Na ja, egy jogállamban! De az olyan, mint a pont fogalma a matematikában: a valóságban nem létezik. Vannak jobb és rosszabb országok és rendszerek, de tökéletes, ideális nincs.

  Rengeteg igazságtalan ítélet születik.

  Természetesen előfordulhat, hogy az is hamis vád, hamis ítélet volt, bár a híradások alapján nem tűnik annak, de hát ez semmit nem jelent, hiszen az újságírók mindent úgy állítanak be, ahogy éppen az érdeküket jobban szolgálja. A „nagyon elszúrta” viszont még akkor is áll, ha egyébként nem voltak bűnösök, abban az értelemben, hogy nagyon erős ütőkártyát adtak az ellenzék kezébe vele, ami különösen így választások előtt hatalmas öngól. Orbán igyekezett is kiköszörülni a csorbát.

 13. 13. Ábel:
  „hiszen az újságírók mindent úgy állítanak be, ahogy éppen az érdeküket jobban szolgálja.”
  Igen és az emberek 90%-a ezek alapján mond ítéletet. Szinte gondolkodás nélkül.

  Régóta mondom, hogy fölösleges a választási kampány meg a többi cirkusz, mert az emberek színekre szavaznak … és nem csak 4 évente, hanem nap mint nap.
  Persze ezeket a színeket végül is a média keveri ki. Mi pedig nyomjuk az adott színű gombot.

  Na bumm most ez egy pedofil gomb volt … holnap lesz más. Másik oldalról másik színnel.

 14. 14 Én se hiszem, hogy emiatt bukná a Fidesz a következő választásokat, de úgy nézem, Államelnök Asszony beáldozása lesz ennek az ára.

 15. A Fidesznek azért lesz jó,mert így nem veszítenek szavazatokaz emiatt. Mindenki másnak azért jó, mert kiderült, hogy mégsem egészen vagyunk következmények nélküli ország.

 16. 17.
  Varga Juditnak és Novák Katalinnak meg azért lesz jó, mert nem lesznek tovább bűnrészesek egy ország kifosztásában és tönkretételében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük