Orosz Hírek

Lavrov: Oroszország nem fog “Sam nagybácsi” bocsánatáért esedezni

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Moszkva nem felelős azért, hogy az amerikai-orosz kapcsolatok történelmi mélypontra süllyedtek, és ragaszkodik ahhoz, hogy a kapcsolatok helyreállításának terhe kizárólag Washingtonra hárul.

Az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatok az ukrajnai konfliktus 2022. februári kirobbanása után kerültek mélypontra, Moszkva elítélte Washingtont és más nyugati országokat, amiért példátlan szankciókat vezettek be és fegyvereket küldtek a  kijevi rezsimnek. A Kreml szerint a szállítmányok csak meghosszabbítják a konfliktust, de nem változtatják meg annak kimenetelét.

A kétoldalú kapcsolatok másik fő kérdése a NATO terjeszkedése Oroszország határai felé, amelyet Moszkva egzisztenciális fenyegetésnek tekint. Oroszország szerint a jelenlegi konfliktus egyik fő oka, hogy Ukrajna csatlakozni akar az Egyesült Államok irányította katonai blokkhoz.

A CBS Newsnak adott hétfői interjújában, amikor a Moszkva és Washington közötti kapcsolatok javításának lehetőségeiről kérdezték az Ukrajna miatti patthelyzet közepette, Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország nem fogja kezdeményezni azok helyreállítását, mert nem az ő országa rontotta el azokat.

“NEM FOGUNK… WASHINGTONBA SZALADNI: SAMU BÁCSI, KÉRLEK, BOCSÁSS MEG NEKÜNK. ROSSZ FIÚK VOLTUNK”. NINCS MIÉRT PANASZKODNUNK”

A miniszter hangsúlyozta, hogy a két hatalom közötti kapcsolatokat azok tették tönkre, “akik kitalálták az orosz fenyegetést”, és “akik figyelmen kívül hagyták azt a hatalmas mennyiségű jóindulatot, amelyet Vlagyimir Putyin elnök mutatott az első két ciklusa alatt”. Lavrov szerint a nyugati politikusok úgy döntöttek, hogy az orosz vezető olyan kedves, és megpróbálták “zsebben tartani”, ami hiba volt.

Lavrov a továbbiakban sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a washingtoni politikusok jelenlegi generációja láthatóan nem vonta le a tanulságokat abból, amit “elfogadhatatlan politikának nevezett, amelyet az Egyesült Államok az 1990-es évek elején kezdett el támogatni”.

A miniszter megjegyzései azután hangzottak el, hogy Putyin a múlt hónapban elismerte, hogy politikai karrierje elején “naiv” volt, mert úgy vélte, hogy nincs alapvető oka annak, hogy Oroszország és a Nyugat a Szovjetunió összeomlása után ellentétben álljon egymással.

Később azonban azt mondta, hogy rájött, hogy a nyugati országok Oroszország több egységre való felosztását akarják elérni, hogy nagyobb globális befolyásra tegyenek szert.

7 gondolat erről: „Orosz Hírek

 1. Végül is amit Tiborbá mindig modott atomháború veszély még lóg a levegőben.
  Ha Trump nyerne akkor véget vetne az ukrán háborúnak.Elég nagy esély van rá hogy ő fog nyerni, de őszig még bármi lehet.
  A svédek csatlakoznak a nato-hoz ami újabb fenyegetés az oroszoknak.Nem tudom mit reagál erre az orosz .Mostanában nem fenyegetőzik az orosz.
  Közben a németek is gyakorlatoznak és készülnek egy esetleges évek múlva bekövetkező lehetésges orosz támadásra.Persze azt is mondják , hogy ha az orosz tovább akarna terjeszkedni kelet európában elvileg nem
  tudnak mert a felkészüléshez még évek kellenének nekik mert kifogytak.
  Ha Trump nyer nem tudom milyen lesz az orosz amerikai kapcsolat.
  Mindenesetre érdekes idők lesznek.

 2. 1./ andrew
  Véleményemet úgy kezeljétek, hogy ha mérlegre teszem
  gondolatimat, szimpátimat, a USA könnyűnek bizonyul
  Oroszországgal szemben. — Hogy ez miért van így azt
  hosszú lenne itt és most magyarázni még akkor is ha
  figyelembe veszem a 40 éves „”ideiglenes megszálást.”” —
  TEHÁT = 1./ Nem hiszem hogy Oroszország bármikor is
  megtámadná bármelyik nyugateurópai országot, hiszen
  éppen elég gondja van saját határai védelmével, amit a
  mostani helyzet csak tovább rontott. —
  2./ Nekik is lényegesen jobb és gazdaságilag kifizetődőbb
  volt az elmult pár évtized békés egymásmellett élése,
  kölönös tekintettel a német és esetleg a francia gazdasági
  együttműködésre. — Oroszország a hidegháború befejezése
  óta egy biztonságos pufferzóna létrehozásában van érdekelve.
  3./ Természetesen ez a békeidős együtmúködés Európával,
  az USA szemét mindig is csípte mert, felismerték ennek
  veszélyét úgy kereskedelmileg mint politikailag. — Ennek a
  veszélynek az elhárítását vélik az urajnai háborúban és
  az EURÓPAPAI — OROSZ kapcsolatok szétrombolásában. —
  SAJNOS NEM KEVÉS SIKERREL !!! — Az pedig hogy Európa
  nyugati fele és némely középeurópai ország továbbra is
  támogatja Ukrajnát csak azt eredményezi hogy gyakorlailag
  az ukrán embereket küldik a halálba. — Az viszont hogy a két
  rivalizáló ország a világ más pontjain mit művelnek, 1 : 1-re áll
  és kölönben sem ehhez a témához tartozik. —UFF !!!

 3. 2 „Nem hiszem hogy Oroszország bármikor is megtámadná bármelyik nyugateurópai országot” – alapvetően én sem hiszem, de ha visszaemlékszem, hogy azt se hittük, hogy Ukrajnát megtámadja, akkor azért összeszorul a gyomrom…

 4. Az ukrán háború egy hadgyakorlat, de a Galíciai területek érdekesek és értékesek nekem is.

 5. Mostanában az a hír járja hogy a háború továbbterjed majd európára. Ha nem is most de pár év múlva lehet támad az orosz, mert most kifogyott. Az ostrom műsor legutóbbi adásában volt erről szó.
  De Tarjányi nem atomháborút mondott hanem sima háborút.Elképzelhető hogy a lengyelek és a németek beszállnak. Mondjuk a megfogyott orosz katonaság egálban lenne az elpuhult német/nato katonákkal.

 6. a Tarjáni az komoly.. 🙂 azt az ostoba faszit te!
  hatalmas gyengeelméjűségre vallana,ha a NATOt megtámadná a Putyin. és nem gyengeelméjű a faszi..

 7. Arra leszek kíváncsi, hogy hány napon belül fogják pl. Leningrád megyében megtiltani a szabadtéri rendezvényeket, a Steadfast Defender 2024. hadgyakorlatra való tekintettel…elsősorban a lehetséges mikrogázturbinás drónokra való felkészülés miatt.

  Február vége előtt pár nappal (24-26.) vajon Fehéroroszországban milyen proaktív lépéseket fog tenni Lukasenko elnök Operatív Törzse, merthogy akkorra időzítik a fenti haditorna néhány gyakorlatát a belarusz határ közelében?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük