(737) Hány a nulla?

Tibor bá’ online

 

A görög adóssággal már nem érdemes foglalkozni, mert vagy megoldják vagy nem, de ha meg is oldják jön a következő, az olasz adósság(válság). Mennyivel is tartozik az olasz állam a „befektetőknek”: 2.650.000.000.000 $. Ezt az amerikaiak úgy hívják, hogy 2,65 trillió dollár. A 12 nulla és a szép név, trillió, ami magyarul 2.650 milliárd. Ez olyasmi, amit már el se lehet képzelni, de megpróbálhatjuk. Ha pedig ehhez hozzáadjuk az olasz nép adósságát is, akkor kapunk egy szép kerek 8.000.000.000.000 dollárt, persze kerekítve. De mennyi is ez?

Először nézzük a legnagyobb dollár címletet, a 100 dollárost aminek kb. 24.000 Ft. az értéke.

Ha ebből összerakunk 100 darabot, ahogy ez általában szokás, akkor 10.000 dollárt kapunk egy kötegben.

Ezek szerint 10.000 dollár (négy nulla), közel 2 és fél millió forint, belefér a belső zsebünkbe, vagy egy női ridikülbe. Tíz ilyen köteg már csak egy kisebb táskában férne el, és még csak 100.000 dollárnál tartunk, ami kábé így néz ki.

Gyorsítsuk fel egy kicsit a menetet. Rakjunk össze tíz milliót, ami bizony egy egész raklapnyi 100 dolláros köteg. Egészen pontosan 1.000 köteg.

Ha 10 ilyen raklapnyi 100 dolláros köteget rakunk össze, akkor még mindig csak 100 milliónál tartunk, ami még csak 8 nulla.

Ha ezt megszorozzuk ezerrel, akkor kapunk 100 milliárd dollárt és ezzel a 10.000 raklappal a legnagyobb raktárakat is meg lehet tölteni.

Ez azonban a  teljes adósságnak csak a nyolcvanad része. Ha tehát a teljes olasz adósságot 100 dollárosokból akarjuk összerakni, akkor a 100 dolláros kötegekből összerakott raklapokkal megtöltött nagyméretű raktárt helyiségből 80 darabot kellene kibérelni. El lehet ezt képzelni? Aligha! Vissza lehet ezt fizetni? Soha a büdös életben. A kérdés mindössze az, mikor fog ez végérvényesen kiderülni?

___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________ 

69 gondolat erről: „(737) Hány a nulla?

 1. Görögország csődbe ment, de úgy hívják, második mentőcsomag. Egyébként meg már az első előtt csődbe ment.
  USA-ban a pénznyomtatást úgy hívják, mennyiségi könnyítés.
  A legszebb, hogy ezeket a definíciókat még azok is elhiszik, akik kitalálták. Ez a mantra.
  Csak nem úgy mondják be a médiumok, hogy Görögország csődbe ment, 130milliárd euróra van szüksége. Vagy az Egyesült Államok csak úgy tudja adósságát törleszteni, hogy fedezetlenül pénzt nyomtat.
  usdebt pont kleptocracy pont us -en is vannak szép vizuális összehasonlítások 🙂

 2. Sejtem ,hogy ezt az adósságot nem helyes úgy értelmezni mint azt, ha Tiborbá kölcsönad valakinek 80 000 Ft -ot.

  A különbség az hogy nem biztos ,hogy ezt vissza kell adni.

  – Járni jár de nem jut mondja a cigányprímás, amikor a bandának elosztja a bevételt –

  Továbbá azt gondolom, hogy alapos közgazdasági ismeretek nélkül könnyű mellélőni e kérdésekben.

  Alaposabb közgazdasági ismeretekkel is könnyű.

 3. „A kérdés mindössze az, mikor fog ez végérvényesen kiderülni?”

  Ez nem kérdés.
  Akik kölcsönöznek az adósoknak, azok tudják.
  Akiknek meg muszáj lenne visszafizetni, azok is.

  Ez inkább a politikai korrektség egy magasabb fokozata, a politikai tabu, amit mindenki tud, de senki nem meri felvállalni hogy felvesse mint problémát, pláne megoldást ajánlani.
  Már aki nem akar Kennedy, Chauchescu, Milosevics, Szaddam és Kadhafi sorsára jutni.

  És mindenki „látja” a király szép új ruháját. És közben retteg, hogy valaki meg ne kérdezze, hogy milyen színű.

  Mindenesetre érdekes, hogy a világ legmaterialistább koncepciója milyen hatalmas mértékben függ a világ legidealistább koncepciójától, vagyishogy azért a papírfecniért (digitális információért egy excel kockában) holnap is kaphat valamit.

 4. Engem inkáb az érdekel, mi a picsának fizet Orbán? A 80 GDP %-os adósságot a büdös életben nem lehet kinőni. Már nemigen van az országban elvonható tartalék. Lehet, hogy csak azért, mert életben szeretne maradni? 😀 Senki se tartott a homlokához egy pisztolyt, hogy legyen miniszterelnök.

 5. „Csak egészség legyen, a többit meg megvesszük!” 🙂

  Na, ezért kell az a sok „papír”!

 6. 4: Orbánt a hatalom birtoklása élteti. Ha ennek az az ára, hogy a lakosság nagy része nyomorog, ez nem igazán fogja zavarni. Sok pénzt ki lehet vonni még a közszférából, amit adósságtörlesztésre lehet fordítani. A görögök most rúgnak ki 150.000 közalkalmazottat, ezt OV is meglépi, legkésőbb 2013-ban. Be lehet zárni kórházakat (egy részük leépítése már beindult, pl. Csornán, Tapolcán stb.), általános és középiskolákat, felsőoktatási intézmények nagy részét.
  „Senki se tartott a homlokához egy pisztolyt, hogy legyen miniszterelnök.” Szerintem ő maga tartotta oda 😉

 7. 4. Tiborbá’

  Senki se tartott a homlokához egy pisztolyt, hogy legyen miniszterelnök.

  Igaz.
  Cserébe bármely miniszterelnök homlokához pisztolyt tartanak az adósságvisszafizetés ügyében. Vagy egyszerűen lecserélik őket mint a görögök és olaszok esetében.

  Látod, már attól felbolydult a darázsfészek, hogy NEM akart több IMF kölcsönt…

  A szar még nem csapott át a bankokon, de már hullámzik.
  Vagy fél éve Barroso vetette fel a bankok büntetőjogi felelőségét a kialakult válság ügyében, de betömték a száját.
  Most Francois Hollande kampányol azzal, hogy a legnagyobb ellenségek a bankok. Igaz, A City of Londonban tartott beszédé valamivel barátságosabb volt ( neki is más szövege van otthonra mint külföldre). Az EU-ból való kilépés is egyre több ország tömegei számára kezd vonzó alternatívának látszani…
  Az argentín éa izlandi példákat is egyre többen emlegetik a fősodratú média teljes bojkottja ellenére.

  Az biztos, hogy egyelőre a felszínen mindenki „igyekszik”.

  De már az is átfutott az agyamon, hogy a visszafizetésekre az Izraelben levő 200-400 nukleáris rakéta a garancia, és az Irán elleni prüszkölés a figyelmeztetés …

 8. 8: „Az EU-ból való kilépés is egyre több ország tömegei számára kezd vonzó alternatívának látszani…” Az EU-ból való kilépésről nem lehet népszavazást tartani az OVB (lehet hogy ez tényleg OrbánV bizottsága? 🙂 ) szerint – hivatkozási alap az OV féle „alaptörvény”. Csak neked tűnik úgy, hogy OV megpróbál széllel szembe pisilni.

 9. 7. Observer.

  Ha Orbánt tényleg csak a hatalom érdekli, akkor nem értem, hogy miért nem azokkal működik együtt akiktől valóban megkaphatná.
  Gyurcsányéknak a szemkilövetéstől a pénzosztásig mindent elnézett a pénzügyi mafia, Bajnait még jutalomüdülésre is küldték az USA-ba, mert jól szolgálta őket.
  Orbán 2/3-al a háta mögött már meg lehetne koronázva, és az IMF járhatna közben a Pápánál a gyorsított szenttéavaása ügyében. De így csak a szőnyeg szélén nézheti a cipője orrát mikor lebasszák Brüsszelben mert a Nemzeti Bank elnökét az Alkotmányra akarja esketni, meg mert egy kis pénzt visszakért a bankoktól.

 10. 9. Observer

  A kilépést alkotmányos keretek szabályozzák, a népszavazás viszont adhat felhatalmazást a kormánynak a kilépés kezdeményezésére.

  Az igaz, hogy meg van nehezítve a kilépés, de nem lehetetlen.
  Persze ez attól is függ, hogy hány ország akar egyszerre kilépni… Ilyenkor a tárgyalandó feltételek is más szögből látszanak.

 11. Szerintem Orbán Viktort mindenki félreérti. Olyan ez, mint Jancsó Miklós a filmjeivel. Összehányt egy csomó, összefüggéstelen, hülye, rendhagyó, formabontó jelenetet, és mindenki megpróbáltsa megfejteni a „mondanivalót”. NINCS mondanivaló. Orbánnak nincs átgondolt politikája, nincs racionális elképzelése. Orbánnak öszefüggéstelen lázálmai vannak, és hatalma ahhoz, hogy bármilyen szürrealista marhaságot megvalósítson. Holdudvara mindenben partner, amíg megtalálja mellette a számítását.

 12. Tiborbá, találtam egy pici hibát: „Rakjunk össze tíz milliót, ami bizony egy egész raklapnyi 100 dolláros köteg. Egészen pontosan 10.000 köteg.”
  Ez még csak 1000 köteg lenne ha jól számolom.

  Hogy ne kelljen annyi fát kivágni ehhez a sok pénznyomtatásthoz kitalálták a virtuális pénzt, itt csak számjegyeket kell számlákon mozgatni. Ennek a témának jó lenne utánanézni hogy kitől/honnan jött az ötlet és hogy meg végbe a megvalósítás időrenben…

 13. 9. Observer

  „Csak neked tűnik úgy, hogy OV megpróbál széllel szembe pisilni.”

  Gondolod, hogy Cohn Bendittel, Barrosoval meg a többi majommal egy kávé mellett próbálták el a koreográfiát ?
  De … könyörgöm, minek?
  2/3-al azt csinál amit akar, az alkotmányt már megírta, a „hívők” meg úgyis mindent beszopnak… Mi értelme a színjátéknak?
  Az hogy már budapesti vízművektől is ki akarja rúgni a francia Suezt, az is látszat széllel szembe pisilés?

 14. 13. freetoaster

  Ajánlom figyelmedbe a „pénz mint adósság” vagy ha tudsz angolul „the money as debt” című ismeretterjesztő filmet.

  Ebben tisztán és világosan le van írva hogy kitől, miért és hogyan jött az ötlet, a virtuális azaz „levegőpénz” megalkotására.

 15. 12. Tiborbá’

  Szerintem arról lehet szó, hogy a külső hatalmakkal való maximális együttműködés ellentételezéseként Orbán a ezekkel a hatalmakkal való minimális együttműködét próbálja megvalósítani.

 16. 14: A multik elleni harcnak sokkal prózaibb oka van: a korábban multi által birtokolt bizniszt megkapják a haverok. Lásd pl. Lázár dohánytörvénye, az Erzsébet utalvány stb. Megy a próbálkozás, aztán ha kiderül a dolog, megy a mismásolás. Pénzről szól az egész, a népet meg beetetik a szabadságharccal.
  Az idegbeteg Kón bandita egyszerűen rátámad OV-ra, Barrosonak meg a dolgok mai állása szerint minden óhaját teljesítette OV. Vagyis mire gondolsz?

 17. Kedves Tibor bá!
  Azt szeretném kérni, hogy valaki írjon egy posztot Orbán Viktor „unortodox” gazdaságpolitikájáról.
  Tudom, hogy nagyon nehéz. De ha nem fejtjük meg ezt a politikát, akkor semmit nem fogunk megérteni, csak úgy fogjuk érezni, hogy káosz és lázálmok tömege az egész.
  Ha valaki egy fazék vizet feltesz a tűzhelyre főni, akkor a következő megállapítást teheti.
  Ha az illető elmerül a fazék vízben és onnan nézi, akkor az egyes vízmolekulák egyre gyorsabb kaotikus mozgását észleli. (Teljes káoszt észlel.)
  Ha viszont felemelkedik a fazék fölé, azt fogja észlelni hogy egységesen forrni kezd a víz.

 18. 12: lényegében egyetértek, csak annyiban vitatnám, hogy szerintem olyan hatalma nincs Orbánnak, hogy szürrealista marhaságait „megvalósítsa”, csak olyan van, hogy ezeket nagy hangon meghirdesse, tipikus szocializmuskori kampáőnnyal belelendítse hatalmi gépezetét, közben sok, addig úgy-ahogy működő dolgot szétziláljanak, aztán a kampány kifullad, leáll, a szép cél helyett már van új, indul az új kampány, még mindig van mit szétzilálni, stb. stb.

  Viszont az adósságok nem attól visszafizethetetlenek, hogy papírbankóban elképzelve hány nagy raktárat töltenének meg! Te 80 felett kezded az ellenkezőjét gondolni az adósságról, mint eddig? 🙂

 19. -Tiborbá:)-„A kérdés mindössze az, mikor fog ez végérvényesen kiderülni?”

  Már kiderült,hiszen mi is beszélünk róla.
  A „végérvény” a neuralgikus pont,azaz mikor fogják a lufipénzcsinálók deklarálni,hogy a forgalomban lévő pénz már csak a töredékét,vagy semmit sem ér.
  Hipotetikusan ennek két módja lehet:
  -1)-Az emberek,államok további hitelcsapdában való tartásával,
  a végső elgyengülésig,amikoris az áldozatok kijelentik,
  hogy szőröstől-bőröstől a rendszer rabszolgái,mind anyagi,
  mind szellemi-erkölcsi értelemben.
  Ebben az esetben már nem lesz érdekes,hogy mennyi a
  látszatveszteség,mert azt senki sem akarja a teremtőitől
  számon kérni.

  -2)-A tömegek látván a rendszer gyengeségét,realizálni akarják
  megtakarításaikat,s kiderül,hogy az elektronikus jel
  mögött se pénz,se posztó nincsen,s a jelenlegi pénzügyi
  struktúra lágyan összecsuklik,s beindít egy láncreakciót,
  ami teljességgel kezelhetetlen helyzeteket szül.

  -12:)-Tiborbá:)-„Orbánnak…. Holdudvara mindenben partner, amíg megtalálja mellette a számítását.”

  Egyáltalán nem vagyok benne biztos,hogy ebben az esetben nem a farok csóválja-e a kutyát,azaz nem a holdudvar van-e helyzetben.
  Persze a testrészek szimbiózisban vannak,s nincsenek közöttük antagonisztikus ellentétek.

 20. Ez bejött, jó kis szemléltetés volt 😀
  (a 80 raktárat tető nélkül legközelebb ne hagyd ki) 🙂

 21. Az USA 15 ezer milliárd dollár adóssága majdnem 6-szor nagyobb, mint az olasz adósság . Ráadásul évente ezer milliárd dollárral növekszik. 😀

 22. Tessék:

  Most olvasom, hogy már a Google is saját pénzt akart bevezetni… Nyilván mert már nem bízik a dollárban…

  De – kitudja miért – hagyta magát lebeszélni a dologról.

 23. 23. Observer

  Kína nem fogja behajtani az adósságát.

  A kölcsönök egyik feltétele volt hogy az USA nem kergeti Kínában az amerikai szabadalmak „liberális” újrahasznosítását.
  Így Kína néhány évtized alatt hozzájutott a világ legfejlettebb technológiáihoz.

  Továbbá a behajtásnál sokkal kedvezőb koncepció megjelenni az USA piacokon, és bankokat és más működő ágazatokat farzsebből megvásárolni.

  Szerintem Kína addig próbálja lélegeztetőkészüléken tartani az USA-t ameddig a belső piaca, továbbá Ázsia, Afrika és Dél Amerika készen lesz hogy átvegye a kínai exportot.
  Szerintem EZÉRT nem csuklott még össze az USA.

 24. Attila : „Szerintem EZÉRT nem csuklott még össze az USA.”
  Mitől csuklana? A FED nyomtatja a dollárt és adja az USA bankjainak és a kormánynak, azok pedig mindent megvesznek belőle, amire szükségük van. Ez a tartozás FED felé sosem lesz megadva. Persze nem a FED fog szívni, hanem az, akitől az USA vásárolt.

 25. Mit számít hogy ki mennyivel tartozik, a pénz sem vehető már komolyan, hisz nincs fedezete. A lényeg, hogy fent lehessen tartani egy uralmi viszonyt a világban. A kis embernek is ezért kell beadni az adósság probléma dumát. Mindennek felemeled az árát a megfizethetetlenségig, majd hitelt adsz hozzá. Így az emberek elfogadják, mert anya otthon mondja, hogy lakni valahol kell, meg autó kell minimum, stb…
  Szép lassan kialakul egy szörnyeteg birodalom, amelyik alig várja, hogy színre léphessen. Akkor már minden normális ellenállás meg lesz törve. Ehhez eszköz a virtuális pénz, meg a megszorítás mese, meg a terrorizmus, meg a Vatikán. Mindenki választhat magának partnert a tánchoz. Törtető vagy? Kapsz egy csomó virtuális pénzt a számládra. Tekintély tisztelő vagy? Most egy kicsit meg kell szorítani. Biztonságra törekvő vagy? Terror veszély van! Vallásos beállítottságú vagy? Gyere járj templomba, hallgasd végig a színdarabot, majd legyél kussba. Aztán egyszer csak nincs pénzed, otthonod, személyiségi jogod, talán életed se. Geddon előtt lesz egy világbirodalom, amelyik sokkal pusztítóbb lesz, mint bármelyik előtte.
  Orbán Viktória ebben a folyamatban Paprika Jancsi. Meg mindegyik másik nagyszájú „jót akarok nektek” társa is, bármelyik oldalról!
  Aki a gazdaságot egy picit is átlátja, az érzékelheti a teljes leépülést. Addig gyöngítik, amikor már nyögsz és kétségbeesetten kívánod a teljes kontrollt. S akkor kegyesen jót tesznek veled. S örülni fogsz, hogy eljött az igazság pillanata, csakhogy ez annyira lesz igazság, mint a Star Wars-beli béke. Manipulált helyzet, mert a cél hogy az életeden uralkodjanak. Senkinek nem kell a pénzed, nem lenne válság sem, terrorizmus sem, csak aki ennyire uralkodni akar, annak nem tudsz érvelni.

 26. Zsolt ! Sok buzi amerikai fantasztikus mátrix filmet nézhettél. 🙂

 27. 27. kökörcsin

  A dollárt csak egy bizonyos pontig lehet büntetlenül nyomtatni.
  Ha már semmit nem ér, és az emberek egymás közt elkezdenek sóban meg krumpliban, hajvágásban meg autóbütykölésben kereskedni, akkor a FED is a hajára kenheti a millió tonna dollárját.

  Szerintem ez egy gazdasági Sámson Opció a bennfentesek tudják, hogy rájuk fog omlani, de egyszerűen nem tudnak kilépni belőle. Ugyanis abban a pillanatban amint enyhítenek a szorításon azonnal a lámpavason végeznék. Így meg különböző trükkökkel még meg tudják hosszabbítani életbenmaradásukat.

  Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lennének kevésbé szembetűnő áramlatok, amelyek gyors változásokat hozhatnak.

 28. 29: Hát nem vagyok az a fajta, de ezek szerint forgatókönyv írónak jó lennék. 🙂

 29. Attila!
  Pedig jó darabig még nyomtatni fogják a dollárt. 6000 millió ember simán eltart 300 milliót.
  Zsolti ! Forgatókönyv írónak jó lennél . 🙂 De én inkább a valóságra vagyok kíváncsi .

 30. Egy cikket idéznék ide:

  Teljes letámadás…

  …És a demokrácia leple. Annak a kérdésnek ugyanis, hogy demokrácia volt, vagy nincs – (már ha volt egyáltalán valaha) – a nyugati civilizáció csak illúziót hajszoló rabja már régen. A valóság egyszerű és kegyetlen: – A világon csupán egy furfangosan fényesre és simára csiszolt erőpolitika érvényesül.

 31. 30:
  kökrcsin! Gondold át még egyszer, mielőtt Zsoltit kritizálod. Kis apró részletekben tévedhet, de az általa lefestett folyamat egyértelmű.

 32. Tibor bá!
  Te írtad, többször is, hogy ha elered az eső, mindenki kinyitja az ernyőjét. De nem azért mert összebeszéltek.
  Zsolti írásából viszont azt érzem, hogy mindenütt titkos összeesküvéseket sejtet.
  De ha gond, hogy nem értek vele egyet, akkor inkább hallgatok.

 33. 33. Kökörcsin

  „6000 millió ember simán eltart 300 milliót.”

  Ha akar.
  Ne felejtsd el, a dollár körülbelül 1000 milliárd életét befolyáolja közelebbről. És nekik is kezd tele lenni a hósipőjük.
  Kína és India nem nagyon tolong, hogy sokáig eltartsa az USA-t.
  Aztán ott van a muzulmán társaság, akik szintén nem túl lelkesek.
  Ráadásul ők nem félnek annyira a haláltól.

 34. Attila ! Egyelőre kénytelenek akarni.
  Mert a legfontosabb áruk eddig csak dollárért voltak megvásárolhatóak. Az egyes országok egymást közt az ilyen árukat dollárért adták-vették. Ezért volt kénytelen minden ország dollárt szerezni. Mára már olajat is lehet venni dollár nélkül. De még mindig nem szabadon, hanem csak előzetes megállapodás alapján .

 35. 37:
  Zsolti nem összeesküvésről írt, hanem főleg az USA politikájáról. Az USA politikáját pedig az amerikai oligarchák irányatják az elnök és a kongresszus megvásárlásával. Ez nem titok, Ez elismerten így van.

 36. 39. kökörcsin

  Mára az olajon kívül szinte semmi nincs ami fontos és csak dollárért lehet hozzájutni. Ezért van bajban az USA…
  És már az olaj is kezd kicsúszni a kezeikből.
  Már nem tudja megakadályozni, hogy India arannyal fizessen Iránnak. Azt se hogy Kína az oroszokkal egyezkedjen.

  A jegenyefák nem nőlnek az égig.
  Az USA-nak volt egy jó évszázada, mindene megvolt és mégis sikerült elbaltáznia. Az a maroknyi gazember aki meg hülyét csinált belőlük majd odébb áll, ha valaki befogadja őket…

 37. Tibor bá, ezt olvastátok?

  „Rákosi pajtás és Gyurcsány pajtás

  Állítólag, Rákosi Mátyás, a II. világháború utáni Magyarország kommunista átalakításán munkálkodva, egyszer így fakadt ki: – Nekem van a legnehezebb dolgom, mert nekem tízmillió fasisztával kell felépítenem a kommunizmust.

  A II. világháború utáni békemegállapodás a Szovjetunió érdekszférájához sorolta Magyarországot.
  A szovjet emigrációból visszatért Rákosi neki látott, hogy felépítse az örök és megbonthatatlan szovjet-magyar barátságot. A sztálini gyakorlatot követve, törvénysértéseket és erőszakot is alkalmazva – kiszorított a hatalomból és beáldozott több, nyugatot megjárt magyar kommunista politikust is. Elvileg demokráciának kellett volna lennie, de valójában diktatúra épült ki. Rákosi igyekezett minden fontos beosztásba megbízható, szovjetbarát elvtársat helyezni. Bár belebukott ebbe a hatalmas átalakításba, de a feladat nagy részét elvégezte. A többit Kádár János fejezte be, az 1956-ban behívott szovjet tankok segítségével.
  Tény, hogy a magyar nép több évtized távlatából negatívan értékeli Rákosi Mátyás tevékenységét. Ma a neve szitok szónak számít.
  Gyurcsány Ferenc és Rákosi Mátyás között két dologban vonnék párhuzamot. Az egyik a fasizmusra és fasisztákra való hivatkozás.
  Igaz ugyan, hogy Magyarországon már régóta nincsenek fasiszták, néhány operett-, vagy bér-fasisztát leszámítva. Ettől függetlenül Gyurcsány míg miniszterelnök volt, jó párszor nagy tüntetéseket szervezett a fasizmus ellen. Ezzel két célt szeretett volna elérni. Összetartani a saját táborát, és folyamatosan elnyerni az amerikai elit szimpátiáját. Mindenki láthatta a közelmúlt eseményeiből, hogy ez a két törekvés mennyire volt „sikeres”.
  A másik dolog, amiben Rákosi és Gyurcsány között párhuzamot vonnék, az a Magyarországnak, Oroszországhoz való visszakötése, a magyar nép akarata ellenére is. Határozottan állíthatom, hogy akarata ellenére, mert a magyar nép korábban már kinyilvánította, hogy az Európai Unióhoz, és a NATO-hoz akar csatlakozni, és persze már csatlakozott is. Gorbacsov a rendszerváltás idején ugyan elengedte Magyarországot, de most a Putyin és Medvegyev vezette Oroszország visszahúzná.
  Gyurcsány Ferenc pedig elhatározta, hogy „történelmet csinál”, azaz magyar részről kiszolgálja az orosz törekvést. Gyurcsány már nem élhetett azokkal a lehetőségekkel, mint amikkel annak idején Rákosi és Kádár. Kulturált európai országban ma már nem lehet a politikai ellenfelet csak úgy felkötni és az orosz tankokat sem lehet behívni.
  De tankok helyett vannak bankok. Konkrétan két olasz, négy osztrák és egy német tulajdonú bank. Azt, hogy ők egy csapatban „fociznak”, saját maguk árulták el, amikor a végtörlesztési törvény ellen együtt léptek fel az uniónál. Ez a hét bank azt találta ki, hogy eladósítja a magyar polgárokat. Csakhogy, a magyar polgárok a számukra kedvezőtlen forinthitelekkel nem akartak eladósodni. Akkor az osztrák bankok kitalálták a devizahitelt és csapdába csalták a polgárokat. ( Mindez Gyurcsány Ferenc jóváhagyásával történt.) A következő lépés az lett volna, hogy Oroszország tulajdonrészt szerez a hét bankban és attól a pillanattól kezdve a magyar adósok orosz függésbe kerülnek.
  Annyi már bekövetkezett, hogy az oroszok egy olasz és egy német bankban jelentős tulajdonrészt szereztek. Ez a folyamat tovább folytatódhat. De most már nem lehet tovább titkolózni, mert Orbán Bankcsicska Viktor felismerte, hogy ezek a bankok Oroszország „trójai falovai”.
  Volt már példa az orosz-osztrák együttműködésre korábban is. Remélem, emlékeztek arra az esetre, amikor az osztrák ÖMV felvásárolta a magyar MOL részvényeinek 23 %-át, majd pár hónap múlva az egészet továbbadta egy orosz olajtársaságnak. Ez tehát egy kitaposott ösvény.
  Arról még sokáig lehet elmélkedni, hogy előnyös-e Magyarország számára, ha visszatér Oroszországhoz. Egy dolog azonban már most biztos. Gyurcsány Ferenc és csapata beáldozott 1,6 millió devizaadóst. Az én értékrendem szerint ez hazaárulás és aki ebben magyar részről részt vett, az hazaáruló. Tehát Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök Veress János, volt pénzügyminiszter, és Farkas István, volt PSZÁF elnök, hazaárulók. Továbbá hazaárulók a hét bank akkori magyarországi magyar vezetői is.
  Most nézzük a legjelentősebb magyar bankot, az OTP-t. Az OTP amikor látta, hogy a külföldi bankoknak a Gyurcsány kormány mindent megenged, akkor maga is beszállt a devizacsapda állításba. Az OTP ellenállt volna az oroszoknak, ezért Csányi Sándor csak csalónak számít. Csányi úr most azzal zsibbasztja Orbán Bankcsicska Viktor fejét, hogy akit az OTP tett adósrabszolgává, azt az osztrák bankok már nem tehették, és így az OTP ezzel a hazát védte.”

 38. Az államadósságot fizetni kell, nem visszafizetni. Ceaucescu visszafizette, áldották érte a nevét. 🙂

  Az államadósságot elméletileg a gazdasági növekedésnek kéne fedeznie, annak a jövőbeli ígérvénynek, hogy továbbra is fizetve lesz (bizalom) de a Peak Oil miatt a rendszer alapja inog meg. Olcsó energia nélkül nincs gazdasági növekedés. Próbálnak össze-vissza hazudozni erről, de már rég stagnál a kitermelés, és emiatt a gazdaság is. Hogy a kitermelési csúcs mesterségesen csinált, vagy tényleges, arról lehet vitázni, de tény.

  Az USA hitelválságáról valamiért nincs szó, pedig ugyanúgy nyakig vannak a szarban, csak egyelőre ügyesen tolják rá Európára a saját problémáikat. Honnan indult a válság? Az USÁ-ból, a subprime, azaz nemfizetőknek kinyomott hitelek miatt, mert már rég stagnálnak, ez volt a mesterséges növekedés, amit csak a pénzügyi szektor tudott papíron produkálni, 2001-2002-től. A kártyavár 2008-ban össszeomlott. Csak van egy különbség, az amerikai hadsereg jelenti a dollár fedezetét. (Az euró mögött nagyrészt a németek állnak.) A hadi kiadásaik (védelmi, LOL) 687 milliárd dollár évente – annyi, mint a következő 21 országé ÖSSZESEN.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures

  Szerintem ebből a szempontból tök mindegy, hogy olaszokról, vagy más európai nemzetről van-e szó, minden adósság visszafizethetetlen, csak először a perifériák szakadnak le, ahová mi is tartozunk. De mielőtt egy országot bedöntenek, még egy csomó pénzt keresnek rajta a spekulánsok, azaz a tőke tovább koncentrálódik. Mondjuk a végén mindegy, kinél van a papírpénz, de amíg odaérünk, életben is kéne maradni, azt meg a papírpénz garantálja.

 39. 43:
  A te jóvoltodból, most már olvastam ezt a primitív fideszes propagandát. De mi a fenének másoltad ide. meg tudtam volna lenni nélküle.
  Először is, Gyurcsány már nem téma, csak Orbán gondolatvilágát tölti ki beteges mértékben. Gyurcsány már egy politikai hulla. Összehasonlítzása Rákosival egy erőltetett baromság.
  Rákosi bukását a moszkvai kemény vonal bukása okozta, semmi más.
  Kádár egy történelmi bukfenc. Ha Nagy Imre nem olyan hülye, akkor ő ldehetett volna a főtitkár 30 éven kereszutül.
  Gíurcsány ysemmilyen antifasiszta tüntetést nem szervezett, ez csusztatás. és kurvára unom az ilyen hülyeségekre való válaszolási kényszert.

 40. „Gyurcsány már egy politikai hulla.”
  Sajnos mielőtt „hulla” lett, előtte még ráengedte a gyanútlan magyar népre az elmebeteg bankokat. Ha a kormány a népet védi, akkor a bankok mennek csődbe, ha a bankokat, akkor nép. Ha Orbánnak lenne a pucájában vér, ( de nincs!) akkor bíróságra küldené a bankok vezetőit. Csányi Sándor és a hozzá hasonló fidesz-közeli idióták miatt nem lehet egységesen és keményen fellépni a bankok ellen.

 41. Tibor bá’
  Tisztelettel ,akkor miért válaszolsz rá…:)
  Azért, azt tudni kéne…Az usa-dollárt,már rég nem papírra,hanem gyapotra nyomják.( bocs)
  A témához szólva,nincs ez a borzalmas összeg amit, normális körülmények között vissza lehet fizetni.Egyszerüen nincs az a gazdaság, ami ezt ki tudja termelni…
  Milyen megoldás lesz, nem is selytem…( viktor, biztos nem tudja a választ).Én szorgalmaznám a kölcsönök csökkentését, elengedését,amit a mostani vezetés soha nem fog, tudjuk miért…
  Tisztelettel: P.Zsolt

 42. 47:
  Törölni nem akarok, csak vészhelyzetben teszem. Ha válaszolatlanul hagyom, akkor hallgatólagosan egyet értek vele.
  Minden esetre kökörcsin nem tudja mit jelent orbánfil, ha tudná, akkor nem fényezné itt Orbánt.

 43. P.Zsolt ! Mielőtt az ember eldönti, hogy nem fizet vissza valamilyen adósságot, az előtt utánanéz, hogy kinek is tartozik vele.
  Te tudod, hogy kik hitelezik a magyar államot? Előbb ezt kellene megtudni.

 44. Tibor bá, honnan veszed, hogy én „fényezem” Orbánt???? Mert nem ! Félre érthető voltam ???

 45. 50:
  Aki Gyurcsány hulláját gyalázza az akaratlanul is Orbánt fényezi, mert ezt az elmebajos még mindíg őt tartja az ellenfelének.

 46. 47 P.Zsolt

  „Milyen megoldás lesz, nem is selytem…”

  A megoldás ősi, mondhatni bibliai (lehetne).
  Angolul jubilee-nek mondják, magyarul pedig kikürtölés.
  Ez azt a szokást jelentette, hogy 7 évenként kikürtölték, hogy el kell engedni az adósságot és hazaengedni a rabszolgákat.
  Ez a törvény gondoskodott arról, hogy a tőke ne koncentrálódjon túl gyorsan. Ezért tiltotta a törvény is és a vallások túlnyomó része is a kamatszedést.

  A „felvilágosodott” világ eldobta ezeket a fékeket és ellensúlyokat… De jobb megoldást eddig nem tudott találni a saját maga által generált problémákra.

  Kiváncsi vagyok, eszébe jut-e a nagyokosoknak a sokezer éves bölcsesség, vagy inkább hagyják hogy rájuk (és közben ránk is) omoljon a világ.

 47. 46: a bankokat az 1848-as forradalmárok engedték ránk a Hitelt dicsőítő Széchenyivel együtt. Két hét múlva lesz az ünnepük, vigyetek záptojást…

 48. 52: félreérted a jubíleumi adósságelengedés intézményét. Az az uzsorásokat védte! H a ez nincs, úgy az adósrabszolgaság 10. éve táján felkelések, uzsoráslincselések lettek volna, a vérszívók kitapasztalták, hogy 7-8 évig a puliszka, meg a kovásztalan kenyér nem robban, ezért ilyen ciklusokban szipolyozták a népet…

  A „mi” „zsidókeresztény” vallásunk nem tiltotta a kamatszedést, legalábbis gojoktól nem… Nézd meg a Bibliában. Ha nem tévedek, Második Törvénykönyv 22.20, vagy arrafelé.

 49. 53. Arma Gedeon

  Nem a hitellel van a baj hanem az uzsorával.

  A pénz ugyanolyan munkaeszköz mint a péknek a liszt, vagy a kőművesnek a malter.
  Az, hogy bizonyos tulajdonságai miatt a pénzzel foglalkozók előnyöket szeretek, az csak egy körülmény.

  A kölcsönös előnyökön alapulva semmi baj a hitellel.
  A baj azokkal az uzsorásokkal van, akik tudatosan állítják elő azokat a körülményeket amiben „üzletfeleik” ki vannak szolgáltatva.

  A bankokat nem a „forradalmárok” engedték ránk, hanem azok, akik minden mozgalomba, ideológiába beleköltöznek, hogy azt először a saját szolgálataikba állítsák, majd szétrothasszák.

  A bankok először a Galíciából beszivárgó, menekültekből uzsorássá váló réteg „fejlesztései”. Ők semmizték ki a paraszttól a középnemességig az országot, miközben a liberalizmust éltették.
  Keress rá Széchenyire meg a levesbe öntött tintára…

 50. 55: Széchenyi egy tökkelütött hülye volt. Azzal az Angliával példálózótt, hogy annak tengerében a palack tinta meg se kottyan, aminek akkor már zsidó miniszterelnökei voltak és arisztokráciája már akkor jókora részben el volt zsidósodva, később meg teljesen.

  A bankok, az uzsora uralmát igenis a forradalmárok engedték ránk, a forradalma célja az öncélú szétverés volt.

 51. 55:
  Kurva nehéz elfogadni, amit Gedeon írogat (immáron évek óta), de a racionalitásába nem lehet belekötni. – – – Nekem Széchenyi már 14 évesen gyanús volt, mert akkor tanultunk róla és „érdemei” között fel volt sorolva a lóverseny is. Miközben az anyám lovi szenvedélybeteg volt, minden pénzt kihordott a lovira, ha nem volt pénz, akkor zaciba vágot valamit. Szóval nekem a lóverseny meghonosítása nem tűnt pozitív eredménynek. Tíz évvel később meg azt olvastam róla, hogy az akadémiai 60.000 arany forintot kizárólag azért ajánlotta fel egy begőzölt pillanatában, mert egy nőt nem volt képes levenni a lábáról, és annak akart per pillanat imponálni. Nálam azért szépített, amikor fejbe lőtte magát. 😀

 52. 57: Persze nem volt egy összegben annyi pénze, amit felajánlott, ezért évek alatt törlesztette részletekben, amúgy egy elképesztően idegbeteg alak volt Döbling előtt évtizedekkel is. Persze tett sok jót is, nem mondom.

 53. 59:
  Gondolom a Lánc-híd, meg az alagút, ahová be lehet tólni esős napokon. 😀

 54. 30!
  A youtubon megnézheted Géczy Gábor fizikus tolmácsolásában(fordításában) a mátrix című filmet..

  Még azt nem értem az egészben hogy mért nem lehet mindenkinek az adósságát szanálni akkor,lenullázni,és kezdeni elölről?
  Már úgyis mindegy..
  És mi van azzal az amero meg a bancor nevezetű állítólagos pénzekkel?.. 😮

 55. Tényleg igaz az, hogy amikor az MSZP az IMF-tõl felvett 6000 milliárd forintot akkor a szerződés szerint a magyar állam jelzálogfedezetül adja a teljes nemzeti vagyont és ha a mindenkori „magyar” kormány bejelenti az államcsődöt, akkor az IMF jöhet „kilakoltatni” ?

 56. 63. János

  Akár a Szent Koronát vagy a Parlamentet is végrehajtás alá veheti az Európai Unió az általa nyújtott kisegítő hitel feltételei szerint – ugyanis a szerződés hármas számú mellékletében Draskovics Tibor igazságügy-miniszter úgy nyilatkozott: minden egyes állami vagyontárgyunk végrehajtható, ha nem teszünk eleget fizetési kötelezettségünknek.

  Mindig valamiféle fedezet kell a kölcsönhöz. Ha egy állam folyamodik kölcsönért, a fedezet a nemzeti vagyon. Magyarország viszont olyan nyilatkozatot tett, ami nemcsak az üzleti vagyont alkotó vagyontárgyakat tette végrehajthatóvá fizetésképtelenség esetén, hanem a védett nemzeti, kincstári vagyont is. Az Európai Unióval október 30-án írt alá szerződést a magyar kormány 6,5 milliárd eurós válságkezelő hitel folyósításáról, amely az IMF és a Világbank kölcsönét egészíti ki.
  A szerződés részleteiről a mai napig nem tájékoztatták a közvéleményt, bár elsőként lapunk értesült annak legfőbb részleteiről. Most kiderült: a megállapodás hármas számú melléklete szerint a magyar állam minden egyes vagyontárgya végrehajtható – ez alapján akár a műkincsek is – a miniszter nyilatkozata szerint. – Ez azt jelenti, hogy elvileg akár a Szent Koronát vagy éppen a Parlament épületét is végrehajtás alá vonathatják, ha nem fizetjük viszsza az adósságot – mondta el lapunknak Bencze Izabella, a Kincstári Vagyonügynökség volt vezérigazgató-helyettese.
  Ez természetesen egy szélsőséges példa – tette hozzá –, de a lehetősége sajnos fennáll. Simon János politológus arra hívta fel a figyelmet: ezt a tényt a legtöbb állampolgár nem ismerhette meg, sőt amikor az ország novemberben világbanki hitelért folyamodott, az aláíró miniszterek olyan kötelezettségvállalásokat tettek például a megszorításokra, amelyekhez nem volt parlamenti felhatalmazásuk, ugyanis akkor még nem volt érvényes költségvetése az országnak.

 57. 65:
  A magán befektetők elvesztették („lemondtak”) befektetésük 70 százalékáról. Végeredményben a görögöknek elnegedtek 144 milliárd Eurót, azaz kb. 43.000 milliárd forintot, ami jóval több, mint a mi adósságunk. Miközben a népesség kb 10 százalékkal haladja meg a mienkét, területe pedig 40 százalékkal több, mint a mienk. Ha nekünk elengednének 43.000 milliárdot, senkisek se fájna a feje, Orbánt megkoronáznák, gyermekei örökölhetnék a trónt. 🙂

 58. 66. Eh, de a Duna most se fagyott be…
  Víz alatt lenne a koronázás? 😀

  A „lemondtak” az tetszik 😉 Hányszor kapták már meg a „befektetett” tőkét a kamatokból? Bár így is biztos fáj a fejük az „elmaradt haszon” miatt…

 59. Mikorra várható, hogy a görög ügyet hivatalosan is elismerik a médiában ?

 60. 68:
  Ma reggel 05h után már jelezte például a NÉPSZAVA ONLINE.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük