(734) A Betervezett Geddon

Tibor bá’ online

 

Ami közöttünk most már eléggé stabilan „Geddon” elnevezést kapta, azt angolszász „irodalomban” a SHTF betűkkel jelzik, ami a következő rövidítése: Shit Hits The Fan. Én ezt kissé szabadon így fordítom: „amikor a macska beleszarik a ventillátorba” (amitől minden szaros lesz). És akkor most újra kezdem!

Megbízható források állítása szerint, elkészült a „háttérhatalom” SHTF-terve. A magyarázat a következő: [az egészet azért fordítom le, mert úgy nagyvonalakban egyetértek vele] Hogy Európa fizetésképtelenné válik, az sose volt kétséges. A kérdés mindössze az, hogy mikor és hogyan fog ez bekövetkezni. A mainstream financiális médiumok, és a hivatalos kormány kommünikék a görög adósság körül forgolódnak, de valójában a helyzet az, hogy a rákfene nem korlátozódik egyetlen országra. Olaszország, Portugália, Írország, és sokan mások ugyanabban a csónakban eveznek. [beleértve magunkat is]

Olyan gazdasági nagyhatalmak propagandájának ellenére, mint az USA, Németország, Franciaország, világosan kell látni, hogy az európai adósság válságra nem létezik életképes megoldás. Éppen ezért a helyzet pontosan olyan, mint ami az 1929-es nagy gazdasági Világválsághoz vezetett. Ez, közel 80 évvel később, újból kezd körvonalazódni. A nemzeti adósságok visszafizetésének lehetősége vált kérdésessé, és ha megfontoljuk az adósságok méretét, akkor minden józanul gondolkodó ember előtt világossá kell válni, hogy egyszerűen nincs megnyugtató megoldás.

Az e-körüli játék Görögországban már három éve folyik, és valószínűleg már csak hetekbe telik, és elérkezünk, ahhoz a retteget pillanathoz, amikor a fizetésképtelenség hivatalossá válik. Belső használatra készült banki emlékeztetőről szóló exkluzív jelentés szerint sokkal kevesebb időnk van, mint amennyit sejtünk, mivel megfelelő financiális körök elkezdtek felkészülni a márciusi összeomlásra.

Fix dátumot és részletes akció tervet tartalmazó írásos dokumentum birtokába került két Wall Street-i Bank valuta osztályvezetője, még január második hetében, a tervezett görög fizetésképtelenséggel kapcsolatban. Megfelelő utánajárás felderítette, hogy bankár körökben a dokumentumról tudnak, ami pontos dátumot is tartalmaz. A terv konkrétan március 23.-át jelöli ki, mint a fizetésképtelenség dátumát, amit aznap jelentenek be közvetlenül záróra után. [Mivel ez alig több, mint 3 hét, az esetleges vészmadárkodásra hamarosan fény derülhet.] Ez lesz az Eurónak, mint helyi fizetőeszköznek az utolsó hivatalos perce. Ezeket az adatokat a Slogger’s Roost-tól nyerték, ahonnan átkerült a meglehetősen ellentmondásos Bob Diamond vezetése alatt álló Barclays Capital (Barcap)-hoz.  

A hivatkozott dokumentum szerint Görögországot az összes hitelminősítő, egyöntetűen fizetésképtelenné fogja deklarálni március 23 (péntek) üzleti záróra után. A rákövetkező hétvégén valamennyi görögországi bankszámlát lezárják, hogy megakadályozzák a tőkekiáramlást. A dokumentumban fel van sorakoztatva néhány kivételezett bankszámla. A bankokat utasítani fogják, hogy függesszék fel Euró átváltásukat a március 25.-ei nyitás után. Valamennyi görög piac legalább egy napig nem fog kinyitni.

Az eredeti cikk szerzője azt állítja, hogy a kiszivárogtatott dokumentum szerzőjét nem tudta beazonosítani, de idézi az egyik informátorát: „Melegen ajánlom a görög barátaimnak és ügyfeleimnek, hogy tegyenek mindent pénzzé, rendezzenek kiárusítást, vegyék ki pénzüket a bankból és váltsák át kemény valutára.” [hogy az Euróban felvett pénzt miért kell átváltani, arra nincs ésszerű magyarázat]

Ben Bernanke. A FED elnöke az év elején tartott kongresszusi meghallgatáson figyelmeztetett arra, hogy egy rendezetlen fizetésképtelenség hatalmas méretű globális financiális volatílitást okozna, aminek igen jelentős hatása lenne nem csak a financiális helyzetre, de a hazai gazdaságra is. Ez azt jelenti, hogy Mr. Bernanke és tárgyaló partnerei (jegybank elnökök) tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy milyen válságos az európai helyzet, és mindent megtesznek, hogy elkerüljenek egy rendezetlen csődhelyzetet, aminek egyik eszköze a fentiekben említett terv.

A jelentés kitér arra, hogy a kebelbeliek pontosan tudják, hogy mi készül bekövetkezni, és megteszik azokat az üzleti lépéseket, amelyek a hivatalos görög csődbejelentést követően komoly vesztességeket jelentenének, és így a csőd okozta vesztességeket teljes mértékben a lakosság nyakába fogják varrni.

Az előrejelzés szerint Európa lecsúszik, amit a krízis második fázisa fog követni. Minden valószínűség szerint hatalmas tőkeáramlás fog megindulni Amerika felé, ami azonnal hátrányosan fog kihatni a dollárban denominált részvényekre, erőforrásokra és nemesfémekre. Ezt hamarosan követni fogja a dollárba vetett bizalom elszállása.

Természetesen a fentiekben írtak nincsenek más forrásból megerősítve, és ha a terv valóban létezik, akkor sincs rá biztosíték, hogy nem változik meg az utolsó pillanatban. A múltban már volt néhány hamis riasztás, és erről is kiderülhet ugyanez, ennek ellenére, ha füst ömlik a házból, okosabb megnézni, hogy nincs-e tűz, mint abban bízni, hogy csak a kályha fűstől.

És ugye az utcára kimenő görögök nem viccelnek. (Hol vagyunk mi még mettől!)

____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________

 

99 gondolat erről: „(734) A Betervezett Geddon

 1. Bár több szempontból is úgy tűnhet már pattanásig feszült a helyzet, a geddont még korainak találom. A görögök teljes fizetésképtelensége nem hozza magával a teljes európai csődöt, ahhoz még valami plusz kell és még a PIGS országokból Görögországot kivéve a többiek fizetőképesnek tűnnek. Kell még valami plusz a piacokon hogy minden megindulhasson a lejtőn.

 2. 1:
  A héten már voltak követelőző hangok Németországból, hogy a görögök menjenek vissza a Drahmához.
  Az USA-ból pdig ilyen, meglehetősen türelmetlen hangok hangzanak:
  „Talán nincs messze az idő, amikor a GDP-t nemigen termelő, könyvelését meghamisító, a hitelezőivel szemben viszont továbbra is elképesztően arrogáns ország olyan erőszakot termel, amelyet a korai palesztin terrorral fognak egy szinten emlegetni.

 3. Bevallom egy szót sem értek.

  Pedig egy évet tessék-lássék sikerült elvégeznem a Közgázon is.

  Ami nem világos ……

  Három és félév telt el a Lehmann Brothers bedőlése óta.

  Előtte – egyszerüsítek egy kicsit – nem volt probléma.

  Három és fél évig csak betegeskedett világgazdaság, hogy most végre kimúljon ?

 4. Tibor Bá, akkor most elfutok a bankba CHF-et váltani. Ám ha nem lesz balhé , 24-én a homlokodra fogom ragasztani, de belűlről! 🙂

 5. A görög csődöt nem nevezném betervezett geddonnak. Inkább arról lehet szó, hogy a bankok és mindenki, akinek köze van hozzá, látják, hogy semmit nem lehet tenni a csőd elkerülésére és hogy az emljtett márciusi dátumig lehet elhúzni a kozmetikázást, vagy annyi időre van szükségük bizonyos óvintézkedések megtételére, amivel csökkentik saját veszteségeiket.
  A „betervezett” olyanra utalna, amikor olyat döntenek be, ami amúgy menthető lenne.

 6. Fogadnék Tibor bával, ha geddon lesz március végéig, előfizető leszek (és fizetek is ha lesz miből). Viszont ha én nyerek, és nem lesz geddon, akkor ingyenes előfizetői státuszt kérek. Tibor bá? Olyan sokszor volt már ilyen dátumozás itt a blogban, eddig egyik sem jött be :S
  Akkor ha lezárják a bankszámlákat a hitelemet se tudom fizetni önhibámon kívül juhhééé!

 7. A görögök részéről csak azt nem értem ha a pénzügyi elit képes volt gazdaságilag leépíteni az országot attól még a focihuligános-egyetemistás-alapbólbalhés emberek miért kezdik szétverni a várost mert a rohadkapitalistakommunista kizsákmányolja.Mi értelme van még több kárt csinálni egyébként maguknak és azon belül azt ugyanolyan helyzetben lévő embertársaiknak? mivel nem a páncélozott bankár 7-es BMW-t verik rommá hanem a civil ingóságokat/ingatlant és állami tulajdont(rendőri felszerelés).A magam részéről ha tüntetnék a kizsákmányolás miatt meg a köcsög bankárokat emlegetném és rohadt kormányt akkor bizony az athéni Rózsadombon kezdeném a fosztogatást és igazságtételt,ha már tényleg az igazságszolgáltatás a cél nem pedig a vandalizmus a csőcseléknek.Persze ez nem egy igazságos megoldás,hogy lámpavasra lógatunk pár száz bankárt de értelmesebb mint a felesleges károkozás egy alapból tönkrement országban.

  A görög videókból nekem az jött le,hogy a rendőrség nem kapott arra parancsot,hogy elfojtsa az indulatokat,mintha csak a kamerák kedvéért tessék-lássék módon tartanák a rendet,és igazán komoly akciókat kerülik amivel szemben az egyébként nem túl bátor csőcselék már tehetetlen.

 8. 6: ősi játék a „lássuk Uramisten, mire megyünk együtt”, mindenhol szeretik válságban játszani. Nálunk is…

 9. „Minden valószínűség szerint hatalmas tőkeáramlás fog megindulni Amerika felé, ami azonnal hátrányosan fog kihatni a dollárban denominált részvényekre, erőforrásokra és nemesfémekre.”

  Ezt segítsetek értelmezni kérlek.

 10. Tibor bá, ezt írod : ” Minden valószínűség szerint hatalmas tőkeáramlás fog megindulni Amerika felé, ami azonnal hátrányosan fog kihatni a dollárban denominált részvényekre, erőforrásokra és nemesfémekre.”
  Szerintem éppen ellenkezőleg. 🙂

 11. Egyébként ha arra számítunk, hogy a pénz elértéktelenedik, akkor mi a túróért tegyük minden vagyonunkat pénzbe???

 12. Schwarc György azért váltotta vissza a vagyona egy részét dollárba, mert arra számít, hogy olcsón fog tudni vásárolni, a bankok által megszorongatott adósoktól. Mert sokan kénytelenek eladni vagyontárgyakat azért, hogy kikerüljenek a hitelszorításból. Aztán sok vagyontárgy kerül árverésre is.

 13. 3. & 5.
  Bizonyára nem olvastátok el az utolsó bekezdés első mondatát. Ettől függetlenül, én is kiváncsian várom ezt a három hétre jósolt eseményt.

  alajos – kökörcsin: Hozott anyagból dolgozok én is. 🙂 Vesézzük ki, én se értek mindennel egyet. 😉

 14. Tehát…ami kési nem múlik alapon közelít a SHTF jelenség.
  Vagy most vagy később a történelem majd eldönti….
  Vagyis:
  jelenlegi forintunkal mit tehetünk Tibor bá?
  Ezek szerint eurót venni már rázós.
  Egyéb biztosnak tűnő valuták?
  Vagy csakis „spájz” + arany?

 15. A kérdés csak az hogy ennek ha bekövetkezik milyen hatása lesz
  ránk nézve? És az euró mikor kerül sorra? A Görög dominó dönti e
  tovább a többit?

 16. 11: A görögök kiválása az euro zónából – némi hullámzás után – bizonyára erősíti az eurót.

  Amerikai elemzők elég tendenciózusan nyomják az eurót ahol csak tudják, ott mindenki azt próbálja elhitetni, hogy a dollár mennyivel jobb pénz, mint az euró.
  Egy tervezett visszaállás a drachmára sokkal kisebb fájdalommal járna az EU részére, mint egy adott (titkos) dátumhoz kötött görög becsődöltetés – ez inkább az USA érdekeinek felel meg (ezért akár meg is léphetik az AMERIKAI hitelminősítők).
  Az EU-nak szerintem koncepciót kellene váltani, és lemondani a mindenkinek kötelező közös valutáról; a PIIGS kiesésével egy jó stabil pénz lehetne, mint hajdanán a márka. Elszámolási egységként az országok között persze továbbra is lehetne használni, mint az Ecu-t anno.

 17. Arra is kell gondolni, hogy a kiszivárogtatás nem szándékos-e? Ha szándékos, akkor nekünk nem úgy kellene reagálni, ahogy elvárják tőlünk 🙂 .

 18. Intuitiv : Szerintem azzal próbálkoznak, hogy néhány nyilvánvaló igazság közé benyomnak pár hazugságot. Ez ismert módszere a félrevezetésnek.

 19. Ha ez a jelentés valóban belső használatra készült, akkor mi most nem beszélgetnénk erről.

  Az Amerika felé irányuló tőkeáramlás pedig nem megkezdődni fog, hanem már évtizedek óta tart, 2008 óta igen csak felgyorsult tempóban.
  Kína részéről már apadnak a források, most az EU-tól vonják el a felszínen maradásukhoz szükséges forrásokat.

  Amíg itt brutál módon megszorítanak, és ellehetetlenítik az EU lakosokat, addig nekik problémát okoz a nagyon magas, 208 forintos benzinár.
  Most mi fizetjük az amerikai cehhet. Tömören röviden. És úgy néz ki ez eddig minden komolyabb ellenállás nélkül zajlik, mert jól tálalják a birkanyájnak.
  Európában sokkal nagyobb a baj annál, mint amennyit ebből a híradások lehoznak.

 20. 14:
  Rázós dolog tanácsot adni, mert a tanács függ az anyagi helyzetedtől. Akinek csak néhány százezer forintja van, annak nem kell tenni semmi, mert világégéskor ennyi vesztesség nem érdekes, minden esetre okos ha olyasmiket vásárol, ami mindenképpen hasznos. pl. 1-2 mázsa cukor, rizs, fözőolaj, húskonzervek. Ezekre költött pénz nincs kidobva az ablakon, mert ha semmi se történik akkort is fel tudod használni, ráadásul ezeknek az ára biztos fel fog menni, tehát nyersz a felhalmozáson. – – – Nagyobb vagyon esetén (már írtam) 50-50 % $ és € egy millióig, a többi arany. – – – Persze lehet spekulálni (akinek van mivel) hogy nagyobb mennyiségű dollárt veszek, mert az Euró előbb dől be, és akkor olcsón hozzá lehet jutni például ingatlanhoz. De, akinek van néhány tíz milliója, az nem szorul az én tippjeimre.

 21. Az ország legidősebb bloggere folyamatosan arról beszél, hogy elébb-utóbb bekövetkezik az elkerülhetetlen.
  Olyan ez mint a buszra várni: aki közel van az ajtóhoz az fel fog tudni szállni (mert már jó előre odaállt a váróba), amikor a busz feltűnik a kanyarban a többiek még mindig azon tanakodnak, hogy odaálljunk-e mi is a váróba ?
  A buszt már látjuk a kanyarban.

 22. No akkor, ha így áll Görögország, akkor mikor szabadítják a nemesfémkészletétől ?!

 23. 21:
  Per definició, ha valami „elkerülhetetlen” akkor annak elöbb vagy utóbb szükségszerűen be kell következni. Az igazi kérdés, hogy valóban elkerülhetetlen-e?

 24. Nagyon is reálisnak hangzik ez a 23.-a, mégpedig azért mert márc 20.-án esedékes egy brutál kamatfizetése Görögországnak. Szintén ez a dátum/esemény ameddig mindenképpen tető alá akarják hozni a mostani mentőcsomagot a hírek szerint.

  Érdekes ez a mentőcsomag is, x milliárd eurot adnak a görögöknek akik 1 eurobol 19 centet tartanak meg, a többit utalják is tovább német/francia bankoknak. Nem gyorssegély ez hanem szervlopó robot. De érdekes az is, hogy messze nem választott vezetése van az országnak, Lukasz Papademosz egy báb.

  Ha ajánlhatok valamit a témában az ez a videó lenne, sajnos csak angolul: http://www.youtube.com/watch?v=oAR0VRLRGHE

 25. 22. Nyugi, már folyamatban ;)Katt a nevemre és keresd a „A nagy görög bankrablás” c. hírt.

 26. -Tiborbá:)-„Természetesen a fentiekben írtak nincsenek más forrásból megerősítve…”

  Persze,hogy nincsen megerősítve,mert,ha pl.a főműsoridőben az államfő jelentene be ilyet,az pillanatok alatt teljes anarchiát okozna,s a kitörő feszültségek erejét meg nem lehetne a „tervezett” célok megvalósítására fordítani.
  Tehát az ilyen,s hasonló hírek már bizonyos agyi-mentális,s társadami-gazdasági átrendeződéseket idejekorán elindítanak,azaz fölkészítenek arra,hogy a titkos információk sugallta válsághelyzetben,a tömegek a megjósolt események beteljesülését ne sokk formájában éljék meg,hanem azzal szemben már egyfajta elfogadó magatartásmódot tanusítsanak.

  -Tiborbá:)-„A múltban már volt néhány hamis riasztás, és erről is kiderülhet ugyanez, ennek ellenére, ha füst ömlik a házból, okosabb megnézni, hogy nincs-e tűz, mint abban bízni, hogy csak a kályha fűstől.”

  A hír valóságtartalmát vizsgálva az mondhatjuk,hogy akár igaz is lehet.
  Felmerül a kérdés,hogy mi szükség van ilyen jellegű hírek megszellőztetésére,s egy világgazdasági „járvány” vizionálására.
  Tudjuk,hogy a világban forgó ilyen-olyan pénzek,s pénzügyi eszközök mennyisége többszörösen (nagyon finoman szólva is)meghaladja a Föld teljes vagyonát.
  Ez a fölös pénzmennyiség pedig az emberekre van lőcsölve,akik erre úgy tekintenek,mint felhalmozott vagyoni eszközre,amit bármikor kézzelfogható anyagi jószágra cserélhetnek.
  No ebben óriásit tévednek.-Miért?
  Elsősorban tartalékráta,másodsorban a kamatrendszer miatt.
  A világ pénzpiacain olyan irdatlan mennyiségű fedezetlen pénzügyi eszköz forog,aminek akár 1-2 %-os realizálása is bedölést okozna.
  A blogban leírt pénzügyi válságokkal lehet a legegyszerűbben megszabadulni a lufi pénzektől,a köz rovására.

  Csak az egyensúly beálltával lehet új alapokra állítani a gazdaságot.A gond csak ott van,hogy ez a pont sokkal mélyebben van a jelenleginél.A kutya,itt van elásva !

 27. 25:
  (meghaladja a Föld teljes vagyonát.)

  Vagyon helyett szerintem GDP-t akartál írni. A Föld nevű bolygónak tudtommal pénzügyi eszközökkel kifejezett értéke nincsen.
  Még lehet.

  A lufi pénz egy jó része pont oda távozik, ahonnan jött.
  Csak ennek töredékével sarcolják a jónépet, és már ez is óriási károkat okoz.

  „Csak az egyensúly beálltával lehet új alapokra állítani a gazdaságot.”

  Ezt leírnád bővebben? Milyen egyensúlyi állapot?
  Pénzmennyiség = értékmennyiség

  erre gondolsz? Amíg az ember ilyen, amilyen ez nem következhet be.

 28. Csőrmi: „Ez a fölös pénzmennyiség pedig az emberekre van lőcsölve,akik erre úgy tekintenek,mint felhalmozott vagyoni eszközre,amit bármikor kézzelfogható anyagi jószágra cserélhetnek.”
  És én ennek örülök. Szerintem nagyságrendekkel jobb életszínvonalon-biztonságban-egészségben élünk ezáltal, mint ha a tényleges teljesítményünk értékét fogyaszthatnánk csak. Mert ez a sok fölös pénz Nálad is van, meg nálam is. És amíg elfogadják a piacon, meg a szerszámkereskedésben, addig örüljünk és okosan tervezzük a jövőt.

  „A blogban leírt pénzügyi válságokkal lehet a legegyszerűbben megszabadulni a lufi pénzektől,a köz rovására.”
  Szerintem meg pont ezeknek a válságoknak a hatására nyomnak rendre egyre több fedezetlen pénzt a rendszerbe.

 29. „állítólag” (egyes források szerint) a világban több mint 600.000 milliárd (amerikaiul 600 trillió) dollár derivativa létezik. Természdetesen nincs mögötte áru fedezet.

 30. 29:

  És ennek az összegnek kik a tulajdonosai?
  Csak semmi összeesküvés. 🙂

  Tibor bá, akkor számold ki ha ennek csak évi 2%-os kamatát kell kitermelnie a világgazdaságnak, az mennyi pénz?
  Ugye, hogy mégis csak vacak dolog a kamat?!

 31. -27:)-Curix:)-„(meghaladja a Föld teljes vagyonát.)

  Vagyon helyett szerintem GDP-t akartál írni. A Föld nevű bolygónak tudtommal pénzügyi eszközökkel kifejezett értéke nincsen.
  Még lehet.”

  Nem,nem GDP-t akartam írni,mert az csak a megtermelt vagyon mértékét írja le,de azt is rosszul.
  Mondhatnám úgy is,hogy az ember „ökológiai lábnyoma” nem egy Földhöz van méretezve a jelenlegi fogyasztás szintjén.

  -„Ezt leírnád bővebben? Milyen egyensúlyi állapot?
  Pénzmennyiség = értékmennyiség

  erre gondolsz? Amíg az ember ilyen, amilyen ez nem következhet be.”

  A fogyasztásnak,és a kínálatnak a egymással is,és a Föld eltartóerejével is harmonizálnia kell.

  Az embernek meg változnia kell,mert máskülönben nem az „ilyen” ,hanem a „kihalt” jelzővel illethetjük.

  -28:)-alajos:)- „Szerintem nagyságrendekkel jobb életszínvonalon-biztonságban-egészségben élünk ezáltal, mint ha a tényleges teljesítményünk értékét fogyaszthatnánk csak.”

  Jobban élünk,de meddig?
  A sportvadász addig lőheti ki „szórakozásból” a vadakat, pénzért,amíg a vadak szaporodási üteme magasabb a vadász gyilkos szenvedélyénél.
  Ellenkező esetben eljön az a nap,amikor nem lesz mire vadásznia a „lufi” pénzéből.

  -29:)-Tiborbá:)-„“állítólag” (egyes források szerint) a világban több mint 600.000 milliárd (amerikaiul 600 trillió) dollár derivativa létezik. Természdetesen nincs mögötte áru fedezet.”

  Látom értjük egymást,ezért „állítólag” össze is omlanak/omlottak,bankok, gazdaságok,pénzek,pénzrendszerek…

 32. Csőrmi 🙂
  Persze ez mind igaz, hurré, volt már nekem is lelkiismeret furdalásom, meg minden, de ezen aztán sikeresen továbbléptem.
  Leírod, hogy a jelenlegi rendszer szar. Ezzel itt mindenki egyet is ért. De ettől még nem lesz neked jobb, legfeljebb felhúzod magad tehetetlen dühödben (mert abban ugye igazam van, hogy nekünk itt semmilyen ráhatásunk nincs a fedezetlen bankjegyek nyomtatására, meg efféle kérdésekre).
  Erre Írtam, hogy nekem nagy nehezen leesett a fatantusz (lassabban, mint másoknak), kinéztem a vonatablakon és láttam, hogy jön a szakadék. Elkezdtem a „lufipénzt” másra váltani, tanulni, fejleszteni, olyanok társaságát keresni, akik tapasztaltabbak nálam. Vagyok annyira egoista, hogy a saját és családom érdekét nézzem ami pedig az, hogy ez a jelenlegi állapot tartson minél tovább. A világ nagy, össznépi retteneteivel nem foglalkozom, csak azokkal, amiknek hatását enyhíteni tudom.

  Szóval ha módosítok a sportvadász, picit hatásvadász hasonlatodtól és megélhetési vadászatról beszélek, akkor én lövöm a vadat amíg lehet (csak okosabban használom fel mint eddig, tartalékolok belőle), mert azzal nem lesz nekem jobb, ha eldobom a puskám és leülök hisztizni a sarokba. Majd ha az összes lufi pénz elfogyott, akkor derül ki merre tovább. Addig meg eszeveszetten fújom a matracot, amire esni fogok.

 33. Na most ha csupán — elméletileg — elosztjuk 7 milliárddal
  az állítólagos 600 000 milliárdot…..
  Hogy megkapjuk az elméleti egy főre jutó papír zsetont….

  Ha nem tévedek 85714 dollár/ fő

  Itt már lehet következtetni, mennyire arcpiritóan arányosan van
  felosztva ….
  ( persze ez nem újdonság )

 34. -32:)-alajos „Elkezdtem a “lufipénzt” másra váltani, tanulni, fejleszteni, olyanok társaságát keresni, akik tapasztaltabbak nálam. Vagyok annyira egoista, hogy a saját és családom érdekét nézzem ami pedig az, hogy ez a jelenlegi állapot tartson minél tovább. A világ nagy, össznépi retteneteivel nem foglalkozom, csak azokkal, amiknek hatását enyhíteni tudom.”

  Az irány jó,csak kevesebb egóval tedd!
  A kihívás globális,tehát a válaszoknak is ilyen szinten kell megfelelni,a más baja a te bajod is lesz,a te örömőd másé is.

 35. Minden görög pénzügyi piac legalább egy napra zárva lesz..
  hm..És a következő nap mit fognak csinálni?.. 😮

 36. 34: Örülök, hogy szerinted jó az irány 🙂
  Nem érdekel a globális a kihívás, ahhoz én hülye vagyok. Meghagyom a filozofikus magaslatokat másnak és inkább itthonra veszek tűzifát, meg lisztet, meg cukrot, plusz egyebeket 🙂

 37. Ami szerintem még megvalósítható pár éven belül az a közös pénzből lehetőleg egy adott településen belül vagy attól nem messze 10-20 ember pénzéből(közös pénzügyi alap) felvásárolni a megfelelő minőségű és területű termőföldet aminek most még elég alacsony az ára(1500-3000 euro/ha) és létrehozni egy olyan helyet ahova majd lehetőség lesz visszavonulni ha esetleg bedől a gazdaság és minden más.Kezdetben 2-3 családnak elég figyelni a 200-300 hektárt,ez a két három család rendelkezhet egy közös gépparkkal így gazdaságosabban kijön az ember minden téren.Mert annak nincs értelme hogy például 10 gazdálkodni vágyó család vesz 10 hektárt szarik a szomszédra és mind a 10-en vesznek egy erre a 10 hektárra elegendő gépparkot ez kb azt jelenti,hogy a munkát ténylegesen két család eltudná végezni a 10 hektáron de összefogás miatt 5ször akkora a gépesítés mint kéne.Mindenre kiterjed ez az összefogás nélküliségnek a negatív hatása,ha nincsen a blogon 10-20 normális ember aki hisz ebben akkor elégé rosszul állunk:)A magam szemszögéből amit mi idén eltudunk érni az kb egy kisebb tanyaközpont és a hozzá való ólak meg 5-6 hektár és egy géppark ami később még 10-15 hektár megművelését is eltudja látni,mindez természetesen azt jelenti,hogy nagyrészt luxuscikkek mellőzése pár évig biztosan,kicsi rezsikiadás,a megtermelt haszon lehető legnagyobb részét visszaforgatni termőföldbe és termőföld bérlésbe,korszerűsítésbe,tartalékolásba,és egy része mehet a biztonsági alapba pl:áramfejlesztő,gázolaj készlet,konzervek,takarmány tartalék,szerszámok,fegyverek stb.
  Természetesen emellett a lehető legtöbb információ begyűjtése a mezőgazdasággal kapcsolatban tehát a termelékenység és eladhatóság javítása.Ami egy ilyen kis gazdasággal együtt jár az még az állattartás ami szintén több fajtát-félét kell,hogy tartalmazzon mert ha az egyik évben a tojásra alapozott bevétel csökken azt még korrigálni lehet a kecske,birka növendékek eladásával,és a felesleges tojást például száraztésztának elkészíteni még akkor is ha csak takarmány minőség mert sokáig eláll és SHTF alatt az is fogyasztható,tovább adható mivel mint élelmiszer cserealapot szolgáltat sok minden másra.Amit én tervezek az még nagyon szar időjárás esetén is biztosítja egy család élelmezését és minimális bevételt amiből következő évben újra lehet kezdeni.
  5 hektáron ha valaki akar még kézi műveléssel és alapszintű legeltetéssel is lehet nyereséget termelni,de ez közel sem optimális.Családi körben többen fóliáznak ami mondjuk intenzívebb mint amit én tervezek de mégis felépült belőle 3 ház és több milliós értékű ingóság meg vagyon,pedig ez csak kétszer 2x4000nm,de attól ők is sírnak mint sokan mások mert monokultúrában nyomják és idén több mázsa zeller rohadt rá….
  de ez van még attól nyereséges egész évre levetítve.Amit érdemes megnézni,hogy bizony sok ilyen fóliázós jellegű település van pl:Újhartyán,Farmos,Zsámbok..
  Visszatérve a lényeghez nem úgy lenne,hogy ti nekem adjátok a pénzt hanem mindenki vásárol a saját vagy igény esetén akárki nevére földet és a saját tulajdonát amíg nincs rá igénye és kapacitása addig a helyben lakó úgymondva területőr:) a saját gépparkjával megműveli és bérleti díjat fizet vagy haszonbérleti szerződést köt a területre.Ebben nincs átbaszás csak a kölcsönös bizalomtól függ kialakítható-e vagy sem.De szerintem ez egy mindenkinek előnyös dolog ha másra nem hát befektetésre,mivel ha nem kell a föld vagy szükség van pénzre a közösség átveszi(ha nincs fedezet pár hektárra egy ilyen gazdaságban akkor az egyébként is életképtelen) papíron a területet így nem sérül a rendszer.Természetesen ez csak akkor lesz komoly alternatíva ha valaki megtudja vetni a lábát egy optimális településen és van lehetőség a terjeszkedésre,addig csupán elmélet ami nagyon csuda jól hangzik:)

 38. Na kérem, antikapitalisták!
  Ha veszek földet és azt bérbe kiadom, hogy termeljenek rajta bármit, akkor ,tulajdonképpen kamatot kérek a kölcsön adott tőkémre. hi-hi-hi 😀

 39. 37.
  Nem hangzik rosszul, de sajna van vele három nagy gond:
  1. az alapja az eladás, nem pedig az önfenntartás
  2. gépesítettség függő, ami ugye gazdaság függő
  3. már nem aktuális, kiszaladtunk az időből

 40. 38 bizony kamatot kapsz rá és mégis rendelkezel a föld tulajdonjogával tehát neked nem lehet benne bukta mivel csak időszakosan adtad bérbe.Te megveszed én kibérelem mert én nekem nincsen egyben annyi tőkém,hogy 10 hektárt megvegyek de nem is járok vele jobban mert egyszerűbb 5 hektárt vásárolni és 10et bérelni de ez megint messzire vezetne inkább a 39 -re cáfolat mert butaságokat beszél :

  39:
  1:az alapja az önfenntartás,a felesleg cserélése,eladása csak pozitív mutató
  2:Gépesítés nélkül is tudsz kapálni mert én igen meg ásni és permetezni,betakarítani meg pláne,de felesleges középkori módszerekkel foglalkozni amíg remek lehetőség van a gépesítésre,főleg az időd nem végtelen így amit lehet fel kell gyorsítani : kézi ásás vs: szántás,talajmaró,ásógép
  3 : sajnos neked rossz hír de aktuális és egészen addig aktuális amíg csak egy 1nm is árulnak.

  Egyébként ha ennyire a fogyasztásra fogod a lehetetlenséget akkor te miből élsz esetleg nem a fogyasztás generálja a munkahelyedet ? Amíg az embernek kell folyadék,élelem,levegő addig lesz mire alapozni.

 41. 38. ez pontosan így igaz, sokáig nem is pénzben fizették a kamatot/bérletet hanem a megtermelt áruban

 42. nekem még mindig fejtörést okoz az arany vásárlása dolog ,főleg milliós nagyságrendben (nem mintha futná rá)
  a későbbi felhasználása közben jelentkező nehézségeket látom csak benne ,oké hogy értékálló ,de ha nem marad működő pénz a közelben akkor mire cseréled a kis arany tömbjeidet?
  Bevezetik hogy arannyal előfizethetsz kajára? vagy feldarabolod a kis lapkákat? vagy 100kg krumplira cseréled és azt meg tovább cseréled? ha ezzel foglalkoznál nem maradna másra időd,,szerintem. Esetleg kivárod amíg megint pénzt kaphatsz helyette de közben éhen halsz? Ha shtf lesz akkor 1milla valutában is kevés lesz hosszabb időre…az max 2-3 évi kaja ,és akkor még semmi másra nem áldoztál

 43. 40.
  1. Az önfenntartás nem arról szól, amit te fent leírtál. Olvasd vissza!
  2. Gépesítés nélkül is tudok kapálni, de állítottam én ennek az ellenkezőjét? A gépesítés nem illik bele az önfenntartásba. Vagy talán nálatok a sárgarépa mellett piros traktor nő a földből?
  3. Ezt most nem fogom kifejteni, majd előbb-utóbb megérted. (Megérzésre alapozom, ezért nem érdemes ebbe belemenni.)

  Te most pont arról beszélsz, hogy hogyan termeljünk gazdaságosan. Csak épp ez pont ugyanazt a hozzáállást jelenti, ami a mostani helyzetet is okozta. Aki pénzről, traktorról, bérlésről, fogyasztásról beszél az nem érti a probléma lényegét.

 44. 2: “Talán nincs messze az idő, amikor a GDP-t
  nemigen termelő, könyvelését meghamisító, a
  hitelezőivel szemben viszont továbbra is
  elképesztően arrogáns ország olyan erőszakot
  termel, amelyet a korai palesztin terrorral
  fognak egy szinten emlegetni.”

  És igen! Megjelent az antiszemita kártya is, ami persze mindent überel!

 45. 42:
  Nézzük a történelme! 1945.04.04 és 1946.08.01 között volt Magyarországon egy hiper infláció. 16 hónapon keresztül az emberek dollárral és arannyal vásároltak. Aranyláncból csípőfogóval vágtak le egy-egy szemet. 1946. augusztus elsején bevezették a forintot, aminek arany fedezete volt. Az emberek csak arany és dollár beváltásával kaphattak a MNB-tól forintot, illetve az állami alkalmazottak fizetése volt forintban. átváltották még a sok milliárdos adópengő bankjegyeket is, de olyan árfolyamon, hogy az jelentős forint kiáramlást nem okozott. – – – Most ugyíanez lesz. Amikor elfogy a bizalom a papyrpénzzel szemben jön a „feltételezett” kemény valuta, de még inkább az arany, és majd be lehet váltani az aranyat egy új pénzre, ha lesz ilyen. És csak annyit fognak beváltani, amennyi kell. Apám is ezt tette. Minden hónapban ment beváltani, amíg meg nem győződött róla, hogy a forint stabil marad.

  44:
  Mi ebben az összetett mondatban antiszemita?

 46. Ez a geddonra készülés is egy komplex dolog kell : víz,kaja,ruházat,menedék,kiegészítő eszközök de lényegében a mindennapi élethez is ez kell csak jelenleg sokkal kevesebbet tárol a többség.Szerintem 2-3 évnél hosszabb időre nem érdemes berendezkedni mert a tartalékaidat ha van önfegyelmed csak akkor használod amikor a környezetedből nem jutsz hozzá a szükséges dolgokhoz így pedig a 2-3 éves készlet akár 4-5 évig is húzható de itt már szavatossági problémák lépnek fel szerintem.Jelenleg 30-40 ezerből nekünk 2 főre kb 2 hónapnyi kaja van és ezt is be kell osztani egy része rizs,tészta,liszt,konzervek,befőttek.

 47. 37, ejha:
  Csatlakoznék 39 Inlakesh kollégához. Volt itt tavaly egy honfoglaló mozgalom amiből nem lett semmi ! Mivel még mindig rengeteg egyéni lehetőség van – a társadalom létszáma miatt – nem tudatosul senkiben, hogy kezdeni kéne valamit. Majd amikor megfogyatkozunk létszámban és csökken a lehetőségek száma, úgy fognak az egyének egymásra találni.
  Akkor meg kudarcsorozat jön: közösségmegtartás igen nehéz feladat, az egyéni önző érdek újból és újból fel fog lángolni. Most piacra akarsz termelni vagy háztáji félönnellátást folytatni ? Valószínűleg vidéken mindenki első körben a föld terményeivel próbál üzletelni, a városlakók pedig mit tudnak a terményért ajánlani ? Egyáltalán tudnak valamit adni ?
  A sok fóliázós település le van szerződve a nagykereskedelmi láncokkal most, később mivel és hogyan szállítják el a rengeteg ugyanolyan terményt ?

 48. 42, kertész a tömlővel:
  Horváth Csongor néhány nappal ezelőtt jelezte, hogy ismételten rágjuk az évekkel ezelőtti csontokat !
  Az aranyat nem lehet megenni témát egyes társaink ismételten felhozzák, annak ellenére, hogy a busz már feltűnt a kanyarban !
  Az arany nagyszerű eszköz addig, amíg a fogyasztói társadalom – bár nyomorékként, de még létezik. Utána amíg ki nem alakul valami egyezmény, addig véleményem szerint csak súly.

 49. Az ember közösségi lény.

  Ez a tulajdonsága nembeli lényege.

  Az „együttműködö” személyek számával exponenciálisan nő a teljesítmény az elsajátítható javak minősége és mennyisége.

  A globalizáció is igen pregnánsan bemutatja ezt.

  Mindenféle kisközösségi önellátás Robinson Crusoe szomorú és
  csökött torzója lehet csak a civilizációnak, amit ma élvezünk – persze nem mindenki.

 50. 42: ne azt képzeld, hogy kilós tömbbel a kezedben mész vásárolni és lereszelsz néhány forgácsot a zsák krumpliért.
  Tibor bá-val árulok egy gyékényen, és én pl a törtaranyat részesítem előnyben. Egy karikagyűrű átlag 2-3g közötti, az értékét tekintve nem elrugaszkodott cserealap.
  Ha meg menni kell, a nemzetközileg ismert érmék segíthetik a sorompó felnyitását.

  Ezek a túlélő közösségek rendre befuccsolnak.
  Én azt gondolom, hogy közülünk (akik érzik és komolyan veszik a jeleket) szinte mindenki alfahím és mint ilyenek a határozott elképzeléseinkhez ragaszkodunk. Én tutira nem jönnék ki jól békeidőben egy másik dudással, de kényszer helyzetben talán fordulna ez a kocka.
  Ugyanakkor kövezzetek meg, de én számolok a sok nincstelenné váló panelmókussal, akik közül ki lehet talán válogatni a sorba beállni hajlandó egyedeket. Erre mondta a barátom, hogy földesúr akarok lenni. Akar a franc.
  Őszintén szólva a tanuláson és felhalmozáson kívül nincs jobb ötletem a jövőre nézve.

 51. olvastam én is pár napja az arannyal kapcsolatos érveléseket ,de a mai világban még ha a pénz el is tűnik nem tudom elképzelni hogy mindenki lánc darabkákkal futkorászik,talán azért is mert szerintem már nincs annyi aranylánc a nép fiókjaiban amivel még áru mozgást lehetne fent tartani.
  visszatérve a poszt témájához ,görögök szerintem is menthetetlenek ,de ez csak megint egy lépéssel közelebb hozza a tömeges elszegényedést ,akár itthon is és az eu-ban is,máshol is ,inkább olyasvalamit tudok elképzelni hogy az agy mosott és már szegény réteget jobban a hasznukra tudják fordítani az „irányítók .persze előbb kikapcsolják a lázadókat majd valahogy…

 52. 51.
  És az mit mutat, ha valaki az összeomlást megszemélyesíti?
  Tudod az összeomlás olyan, mint a halál. Senki sem várja (na jó, a többség nem), mégis eljön. Az öregség, mint intő jel mutatja ezt, és ha te nem vagy hajlandó ezt észrevenni az nem azt jelenti, hogy elkerülheted a végzeted, csupán azt, hogy nem értél meg rá, hogy elfogadd.
  Most azt gondolod nyár van, mert szépen süt a nap, pedig október végét írunk. A tél a nyakunkon van. Az emberek többsége nem várja, csupán látja, elfogadja, alkalmazkodik hozzá. Amit várnak, az a tavasz, mely minden telet követ.

 53. Kifejteném bővebben is ha érdekel valakit de feleslegesen nem gépelek be pár ezer karaktert:)na meg mert szétcseszni sem akarom(néha előfordul) a topikot mert lényegében ez nem a : hogyan termeljünk közösségi pénzalapól című fejezet.Majd nagyon szívesen leírom ha Tibor bá egyszer indít egy ilyen témakört is.
  Addig is ne csak ellenvéleményeket formáljunk hanem lehet engedni az alfahímségből és a korábbi kudarcokat felmérve egy javított tervet készíteni ami már megállja a helyét.

 54. Bobor nem jön át az üzenet, mit akarsz mondani?
  Robinson pedig szent és sérthetetlen! 🙂

  53 irjad ejha, engem érdekel, de csak ha hallottal már Gesellről

 55. 54: Sokakra simán áll, amit írsz. Ők jellemzően a „semmim sincs, csak adósságom, munkát sem találok, így az ismert rosszból menekülnék a talán jobb ismeretlenbe, mert gyerekkoromban olvastam néhány romantikus túlélős könyvet, ami megfogott”
  Ezek az emberek a turisták, párjukat élből kiszúrni.
  Vannak a keményvonalasak, akiktől tanulni remélek, akiknek szerintem igazuk van, jól értelmezik a híreket, ha úgy tetszik, jeleket.
  És vagyunk sokan, akik ebben a rendszerben vagyunk „sikeresek” (hitel nélkül) és próbáljuk az eddig megszerzett/felhalmozott vagyonkánkat, ne adj Isten életszínvonalunkat (kizárt dolog) átmenekíteni a ködös jövőbe.
  Engem személy szerint a veszteségkerülés érdekel, azaz annak minimalizálása, így toronymagasról letojom, hogy mekkora keménytökű vezető lehetnék-e vagy sem a geddonban.

 56. 49:
  Egy-két ilyen „nincstelenre” én is vadásznék, de ez megoldhatatlan problémának tűnik. Most senki nem állna kötélnek, mert nem olyan sürgős. Amikor pedig majd sürgős lesz, akkor egy ilyen bizalmi kapcsolatot nem lehet kialakítani 24 óra alatt, én legaláb is nem fogok.
  50:
  Nincs sok fantáziád. Te hogyan oldanád meg? Szakadj el a megszokottól. Annak idején az apám lement vidékre, összecsődült a falú, összedobtak 20 kiló zsirt, 10 kiló mézet, 50 kiló lisztet, stb. Az apám ott hagyott egy aranyláncot, és mindenki boldog volt. Mi ettünk belőle 6 héten át. De ha te naponta kétszer le akarsz rohanni a sarki ABC-be, akkor valóban megoldhatatlan.

 57. 56 Tibor bá!
  Ha találsz ma egy olyan falut, ahol össze tudsz szedni 20 kiló zsirt, 10 kiló mézet, 50 kiló lisztet, stb. szólj nekem, mert érdekelne a hely. Attól tartok ha lemész vidékre, a módosabbak kínálnának neked aranyat 20 kiló zsirért, 10 kiló mézért, és 50 kiló lisztért, stb. Több emberrel is beszéltem, aki geddon esetént mezőgazdasági vállalkozását feladva a városba készül, mert szerinte ott még mindig lesz ellátás… 🙂

 58. 56. van fantáziám :)de szerintem is ez már nem működne ,az 57.ben leírtak miatt is…most van erősebb ,gazdagabb,jobban felfegyverkezett stb..
  persze azt se tudom mondani hogy nem lehetséges
  esetleg a munkaerőmet cserélném kajára ha kifogynak a készleteim és a feszítő vas se talál kaját sehol…:)
  a városban lesz ellátás is érdekes felvetés ,,miért lenne? és akkor ott épp aranybecsüs lesz majd mindenki? (elég sok a hamis arany…
  lehet csak hamis aranyat kéne venni most olcsón?

 59. 57: A cigányok tudják, hol találnak ilyesmit… 🙂
  Az sajnos igaz, hogy a falusi és a városi lakosság életmódja sokat közeledett a hagyományos falusi léthez képest. A falvak nagy része egyszerűen „alvóhellyé” vált, mióta („hála” a motorizációnak) a lakosság eljár dolgozni máshová és a nagycsaládok is felbomlottak. Amióta a nagyszülők nem „kapirgálnak” a kertekben, egyszerűbb (és kényelmesebb) mindent megvenni a boltban, azt is, amit korábban simán megtermeltek. Az állattartásról nem is beszélve (van, ahol még az önkormányzatok is tiltják – mert zavarja a „nyaralókat”). A kerti munka manapság a hétvégi fűnyírást jelenti nagyon sok helyen.

 60. Tibor bá

  55

  Nem tudom mi az a Troll.Igérem majd megnézem a vikin.
  De azt tudom ,hogy a hozzászólásait azért törölted ,mert nem tetszettek neked (?) illetve egyszerűen felbosszantott, mert túl nagy kognitív diszonanciát keltett benned ,támadta legmélyebb meggyőződésidet.
  Egy egyébként normális, értelmes, szalonképes hozzászólás törlése a fenti okból nem korrekt.
  – Szarok rá! – mondja Tibor bá’
  Persze ez a Te fórumod itt, és ezért itt Te dÖntöd el, hogy ki a zsidó.

 61. 45 Tibor bá’:

  Véleményem szerint a görög helyzet szegről-végről jól jön az USÁnak, mert elterelheti saját valutája körüli problémáról a figyelmet és gyengíti a gazdasági ellenfél erejét (EU), annak közös pénzén keresztül.

  Mindemellett jó dolog lesz egyes cégeknek, befektetőknek görög állami cégekben (energia, logisztika) tulajdonrészt „vásárolni” (fél) adósságelengedésért cserébe.

  Valószínűleg kell a hétköznapi emberek segítsége is egy ország padlóra küldéséhez (szerintem nem, de a történések ebbe az irányba mutatnak) így aztán megjelennek olyan téves információk, miszerint a görögök a leglustább és legkevésbé a jövőbe néző népség (többek között az oecd statisztikája a munkaidők alakulásáról ennek ellentmond).

  Akinek ez még nem lenne elég, annak kell a lökés, hogy vegye ki az összes pénzét az összes görög bankból az elkövetkező egy hónapban, mert hamarosan ezek a csúnya, hazug, lusta és arrogáns görögök pont olyanok lesznek, mint a palesztínok akik ugyebár szegény tehetetlen zsidókat ölnek.

  A palesztín terror emlegetése és az érzelmi kondícionálás ismerősen cseng, ezért alkalmaztam az antiszemita kártya jelzőt erre az idézetre.

 62. 54. Alajos
  „tanulni és felhalmozni” ez tetszik.
  Amit felhalmozol, jól dugd el! 🙂
  Nyugi, sokan vagyunk így, mert máshoz nemigen értünk. Én éppen most adom oda a panelt egy csóri, jóindulatú rokonnak, díjat se kérek tőle, csak fizesse a rezsit.
  És közben ne felejtsük el Drága Barátaim, hogy a MÁBAN élünk!!!
  Jövőbeni túlélésünk előfeltétele, hogy most csináljuk jól a dolgainkat.
  Pl. Családon belüli munkamegosztás: Aki pénzt tud keresni, keressen minél többet, és költse azt használható dolgokra. Aki nem tud pénzt keresni, az túrja a földet, törekedjen a család önellátására.
  És nagyon fontos, hogy élvezzük az életet. Mert mi a francért akarna az ember túlélni……

 63. 57:
  A mondanivalóm nem az volt, hogy a falvakból mindíg lehet élelmiszert szerezni. Hanem, hogy nem feltétlenül kell naponta beugrani a hipermarketbe. Az arany lánccal majd oda kell menni, ahol lesz élelmiszer nagy tömegben. mert hidd el nekem Géza, hogy lesz ilyen hely. Minden lesz annak, aki majd tud érte fizetni. Csak a történelmi érdekesség kedvéért. 1944-ben a visszavonuló német hadsereg kifosztotta a magyar vidéket, majd a bevonuló orosz hadsereg szisztematikusan zabrált, amit tudott (plusz nőket erőszakolt 9 és 90 év között). Ennek ellenére 1945-ben vidékről élelmiszert tudtak szerezni a „batyuzók” aranyért, ipari termékekért.

  58:
  El se hiszitek (csak nagyokat kötekedtek velem), hogy a nép milyen találékony, és egymástól gyorsan tanul. 1946-ban az „üzletemberek” apró, precíziós mérleggel a zsebükben mászkáltak, és volt eszközük a hamis arany kiszűrésére, de hely hiányábyan ezt most nem írom le. Különben se érdekel titeket, mert másképp jár az agyatok.

  60 & 61:
  Diszonancia? Ne magadból indulj ki. A felesleges akadékoskodásaidat azért törlöm ki, mert csak terheled vele az olvasókat. A probléma veled az, hogy saját magaddal se vagy tisztában, és ezért önmagaddal is ellentmondásba keveredsz. Nem vagy kitiltva, de sajnos moderálásod szükségszerű. Vannak értelmes irásaid, de haszontalan kötekedésből nem kérek.

  62:
  Az idézett mondatot egy amerikai, kifejezetten filoszemita újságból vettem át. Szerintem neked nem „antiszemitát” kellett volna írnod, hanem „a zsidó kérdést előrángató” kifejezést.

 64. igen ,még kicsit máshogy jár az agyam ,ezt elismerem és mivel Te már többet tapasztaltál az életben ezért hiszek neked és csak meggyőzőm magam az igazadról..
  amúgy amerikából épp egy ilyen facebook post jött előbb:

  its official…shit has hit the fan

  egy zenei sztár előadótól akinek 85000 követője van…majd figyelgetem hátha kiíródik hogy mit látnak

 65. Szerintem a geddont tervező erők hihető és logikus célja a Piigs országok aranytartalékának megszerzése az adósságért cserébe. Mivel ez a lépés még nem történt meg, talán addig van időnk. Persze az is lehet, hogy éppen ehhez a célhoz vezető utat akarják most felgyorsítani. Görögországban nemrég szavazott meg a parlament egy törvénymódosítást, mely szerint már odaadható az arany a hitelezőknek.
  http://idokjelei.hu/2012/02/elorevetitett-piigs-fosztogatas/

 66. 64: „a zsidó kérdés előrángatása” már-már az antiszemitizmus megjelenése, mondhatnám előszele és annak árnyként a görög nép feje feletti lebegtetése.

  Továbbgondoltam, hiszen kondícionálva vagyok, de igazat adok neked, nem kötözködök. 🙂

 67. A magam részéről akár Gödöllőn,Gyömrőn,Hernádon,Újhartyánon,Ócsán bármikor szerzek húst,zsírt,lisztet,tésztát ilyesmit mert nagy a család 🙂 Tehát ez a vidéki élelmiszerszerzés teljesen korrekt a mai világban is.Aki meg nem tud elképzelni egy 5-10 hektáros gazdaságot..legalább elméletben :)Az a helyzet,hogy nekünk télen kint lett hagyva sok gyökérzöldség,káposzta karalábé a földön,de ha kell levest főzni kimegyek és behozom mert februárban is teljesen megfelelő minőségű,évek óta kin van a répa földben hagyva és teljesen korrekten használható annyi a nehezítés ha megfagyott a talaj akkor csákányozni kell de ezt takarással(széna,kaszálék,szalma,mulcs)el lehet kerülni.

 68. elnézést, csőd bélyegzőt
  de ami az érdekes, hogy erre az ECB egyből bejelentette, hogy nem fogadják el tovább a görög kötvényeket fedezetként, ezek most 1 trillió (jó kérdés hány 0) euro értékben állnak német bankokban, cumi, a németek (német adófizetők) már horgon vannak, menekvés nincs

 69. 52. „nem tudom elképzelni hogy mindenki lánc darabkákkal futkorászik,talán azért is mert szerintem már nincs annyi aranylánc a nép fiókjaiban amivel még áru mozgást lehetne fent tartani.”
  Jól látod.
  Akinek nem lesz tartaléka, cserealapja és védelme, az éhezik, aztán megy a levesbe, a maradék pedig feketézik és életben marad.

  A vidéki ellátásra számítani az utolsó világháborús példa alapján szintén könnyelműség.
  A WWII idején kb. 90% parasz művelt földet és sok kis gazdaság volt, a háztáji művelése pedig alapvető tevékenység. Volt tartalék és szaktudás vidéken, amire lehetett számítani még a jelentős veszteségek ellenére is.
  Mostanra 90% városi életmódút lát el kb. 10% mezőgazdász, aki teljes mértékben kőolajra támaszkodik az ipari mezőgazdaságban, ha nincs olaj, nincs műtrágya, vetés, aratás és szállítás.
  A háztáji kertek eltűntek, van helyettük fű meg tuja. Nincsenek igásállatok, a néhány megszállott, aki megpróbál még fenntartható módon gazdálkodni statisztikai hibaszázaléknak is kevés.
  Ha ez a rendszer megbicsaklik, az game over a többségnek.

 70. 74, Hadur:
  „game over a többségnek”, a maradék kisebbség pedig egyre fogyatkozva konvergál a nullához.

 71. 74. Nem lesz az nulla, hacsak nem valami masszív klimatikus változás nem lép a képbe. Amíg vannak emberek és kis közösségek, akik fenntartható módon gazdálkodnak, tájfajtákből magot fogva, lesznek túlélők.

 72. Kicsit optimistábban kellene szemlélni a világot mert itt a geddon nem azt jelenti,hogy akkor nekünk végünk és a nyugati világ összedőlése után itt már csak sóval felhintett sivatag lesz néhány száraz ördögszekérrel benépesítve amit a szél naphosszat görget a végtelen homoktengerben.
  Mik a kilátások ? hogy lesz egy kis SHTF ÉS?:)Egy kis kihívás…aki a mai magyar valóságban jelenleg is minden hónapban pozitívan zárja a mérlegét az később sem fog megijedni ilyen piti dolgoktól mint az euro,dollár összeomlása.Nekem az jön,le hogy valaki csőlátás szerűen csak a geddont látja és semmi mást,és már szinte vágyik egy jó kis szaftos Robinzonos életérzésre.
  Nem azt mondom,hogy ne készüljünk egy összeomlásra hanem azt,hogy lássuk be ez nem jelenti a véget hanem csak egy új korszaknak a kezdete.
  Ami pedig az összefogást illeti egész eddig is sikeresen kitartott és pár ezer éve bizonyítja,hogy az ember erre született: közösségben élni.

 73. 77:
  Ma az RTL Club tévé adón mutattak egy három tagú családot 28.000 forint a havi bevételük. A nő sírt, a kamera mutatta, hogy mit esznek vacsorára. Tüzelőt nem tudnak venni, mert ételre se elég a pénz. Összeszednek mindent és azt égetik. A polgármester azt modta, hogy nem tud mit csinálni, mert bírságot kiszabni értelmetlen dolog lenne, és nagyon sok hasonló szegény család van a falúban. Mit gondolsz kedves ejha, ezek a százezrek, 1-2 millió mit fog tenni mielőtt éhen döglik? Itt nem az Euró vagy a Dollár összeomlásáról van szó. Itt éhség lázadásról beszélek. Nem azért szerelek rácsokat az ablakomra és az ajtómra, mert a Fidesztől vagy az IMF-től félek. Szerintem neked van csőlátásod, nem nekünk.

 74. Amit leírtál az egy probléma.És milyen probléma ? Hát a mienk…mit lehet csinálni a problémákkal Tibor bá ? Megoldani.Hogyan ?
  Rendelkezünk-e mi itt kommentelők többségben annyi pénzzel ami ennek a családnak megoldaná a helyzetét ? Nekem van teszem azt erre 100 ezrem és neked ? Nektek?
  Esetleg nincs itt 15 ember akinek lenne ? Mit jelent másfél millió jó kemény magyar forint ? Egy kis tanyát jó esetben 1 hektár nagyságú földel valahol Kecskemét környékén ? HM ez már finom esetleg még adunk nekik vetőmagra és élelmiszerre összesen 150ezret finom igaz ? még fejenként 10ezer…oh ez már szinte perverz ahogy szórjuk a pénzt no de van nekik 1 hektár ezt beültetik növényekkel mégpedig olyannal amit mi megszabunk mert értünk hozzá …én legalább is és nem azért mondtam mert kicsit egoista vagyok hanem mert fel kell vállalnunk mihez értünk,jah igen de nem tudok exel táblát kezelni meg windowst telepíteni..no de sebaj mert van a kis családunk ami immár 15 jó magyar ember családja nosza ők szépen elművelik a földet meg vigyáznak a 2 kecskére és a 15 tyúkra ja igen ezeket meg kell venni…fejenként még 5 ezer de ezt már csak lenyeljük igaz ? Nos innentől mi is a probléma ? Ha ez nem szimpi akkor marad az,hogy 115 ezerből veszünk rácsot az ablakra.
  Nem hibáztatlak azért mert kicsit dühös vagy netán nagyon felbosszantott a dolog,nem ez engem nem izgat mert tudom,hogy nem vagyunk tökéletesek és nem fejtettem ki a véleményemet teljesen ezért úgy tűnt mintha csak egy szuper orbáni beszédet mondtam volna aminek nincs mögöttes tartalma.
  Remélem így már jobban látszik mit szerettem volna mondani.
  🙂 Esetleg bővebben is kitudom fejteni mire gondoltam még XD

 75. Rendezzünk gyújtést megadom a bankszámlszámomat

  00000000

  Jöhet a lóvé 🙂

 76. 78

  A kapitalizmusban csak ritkán ismeretlen a lecsúszott rétegek szélsőséges nyomora.

  Ez vezetett el a szocializmus eszméjéhez.

 77. Nem poénból írtam.Ha van még 14 egyéb csatlakozó akkor vihetjük a pénzt és vásárolhatunk egy darab jövőt az országban.

 78. ..és hogyan oldod meg a következő háromszáz jelentkező sorsát ?

 79. 84 Elnézést te nem tudnád megoldani ? Nos én nem csak egyszer 115ezerrel rendelkezem mint ahogy sokan mások sem ebből mi következik ? Jah,hogy én még csak milliómos sem vagyok,sebaj de attól befektetek…jaj de csúnya szó ez amikor az emberek megmentéséről van szó…márpedig de ez egy befektetés mert te azt a 115ezret el fogod költeni mást nem berettára vagy biztonsági rácsozatra a házra aminek 10 év múlva a maradvány értéke talán lesz 10-20ezer forint.Nos lássuk az én verziómat,hogy én vásárolok 5×115 ezer forintért 5 darab 1/15-öd tulajdonrészt ami azt jelenti nekem lesz 5 darab tulajdon részem(6,666 %) 5darab 1 hektáros tanyában.Szerinted mi fog 10 év múlva többet érni ?Jah,hogy én személy szerint részt vállaltam 5 családnak a élelmezésében és lakhely teremtésben ?
  Nem értem minek kell trollkodni a részedről.

 80. Sok sikert kívánok őszintén.

  NEKEM SAJNOS NINCSEN ERRE FORRÁSOM, HA LENNE AKKOR ELLENŐRIZHETŐ KARITATÍV ALAPÍTVÁNYNAK ADNÁM.

 81. Az a baj ha nem adsz a többségnek értéket a pénzéért akkor nem fog közreműködni,mert nem tökéletesek pont ezért kínálsz nekik alternatívát.Az alapítvány jó de nem old meg mindent mert akkor nem állna fent a problémánk.
  Ha nem látnám ennek a jövőnek a lehetőségét akkor nem vállalnék részt benne mert pont nekem szinte mindenem megvan,hogy elérjem azt amit akarok,én nem csak magamért teszem ezt és próbálok egy közösségen alapuló megoldást találni.

 82. Bevallom öszintén nem hiszek ebben az önellátó romantikában.

  Víz, villany,csatorna fűtés, orosi ellátás, közlekedés ruházkodás cipő mind mind pénzbe kerülnek.

  Mellesleg a saját élelmüket sem tudnák előállítani.

 83. Szerinted eddig a holdon éltek? vajon hogy maradtak eddig életben ? Most a havi 28ezer mellé kapnak lakhatást és némi földet meg állatot,szerinted nem tudnak előállítani 400kiló kumplit 10 kiló zöldborsót10kg babot,befőzésre paradicsomot,paprikát,hagymát(=lecso).Jah hogy az elején amíg nem termel a kis kertjük addig ellátjuk őket tartós élelmiszerrel persze a legszükségesebbekkel= rizs,tészta,liszt,só,cukor,konzervek és egyéb kiegészítők ha ezt a hatalmas pluszt hozzávesszük az előző életükhöz(életszínvonal) képest akkor mit is kapunk ?
  Át kell látni a helyzetet nem pedig ellenkezni.Azt még elfelejtettem,hogy szakmai és esetleg tárgyi hozzájárulást is kapnának….már már olyan idilli képet festettem,hogy kedvem szottyant szegénynek lenni:) ez csúnya volt de az még csúnyább,hogy akkor nem szeretnék szegény lenni ha a gazdagabbak között nem lenne olyan mint én .Nagyon sikerült fényeznem magam igaz ? Persze de ez mind csak véletlen…mert mi van ha hiba van a számításba és nem jön be amit vizionáltam.Miért nem jön be ? Mert nem sikerül a családnak elég élelmet termelni ? Mert nem tetszik nekik a rendszer ?
  Mert meglopják őket ? Mert elviszi az időjárás a termést ?
  Mert ..mert,mert? Olyan jól esne ha én is csak kérdezhetnék.

 84. About The Amana Colonies
  Tucked into Iowa’s beautiful rolling hills is a cluster of seven quaint villages called the
  Amana Colonies. The settlement was birthed in 1855 when thirty-three Inspirationists arrived
  from Ebenezer, New York, to build the main village of Amana. By the end of 1864, there were
  more than twelve hundred people living in this new colony.
  The Amana people share a profound spiritual heritage, and for eighty years, they worked
  and lived in a communal system and were a self-sufficient local economy. The Amana Society
  provided food, housing, medical care, and schooling for every member. Men and women were
  assigned jobs and no one received a paycheck. Farming and the production of wool and calico
  supported the colonies. The Amana people were also fine craftsmen. Incorporated under the
  name “The Amana Society” its purpose was to live peacefully, cooperatively, with humility and
  dignity, and with faith in God.
  While the Amana Colonies are no longer a commune, many of the people living in
  Amana still worship and work together. Grapevines adorn the brick and stone homes today, and
  the aromas from the bountiful gardens and bakeries waft through the streets. The Iowa River
  weaves through the villages along with a peaceful canal that once powered the textile, grain, and
  sawmills.
  Charming inns and good German food abound in these colonies today and visitors can
  spend days touring craft shops, art galleries, museums, wineries, quilt stores, and an original
  communal kitchen. With the exception of the trains that whistle their way through the colonies,
  the nights are calm, and when the clouds are gone, thousands of stars illuminate the dark sky.
  The most widely know business that emerged from the Amana Society is Amana
  Refrigeration, now a subsidiary of Whirlpool which manufactures refrigerators, freezers, electric
  and gas ranges, microwaves, and more.
  During the 1860s, when the novel is set, the United States was in turmoil during the
  1860s, but the Community of True Inspiration remained strong during the War Between the
  States. The Inspirationists’ faith in God and pursuit of community was intertwined with their
  work and families and the building of their colony.
  In spite of the community’s beliefs regarding pacifism, eight men left the Amana Society
  to fight in the Civil War, though many of these soldiers returned to the Amana Colonies after the
  war ended and rejoined the Society. Adam Stahl, one of these Amana men, was a private with
  the 28th Iowa Infantry. Seventeen additional men from Amana were conscripted to join the
  Union Army, but after the elders paid commutation fees, these men were relieved of this duty.
  The Amana community donated thirty thousand dollars (worth approximately half a
  million dollars today) to the war effort along with blankets, coats, and other supplies for the
  soldiers. And they continued to pray for peace in the States and petition the country’s leaders to
  humble themselves and search for a peaceful resolution to the war that cost the lives of more
  than 600,000 men. Amana men served in both world wars and have fought in subsequent
  conflicts around the world.
  The Amana Colonies were one of our nation’s longest-lived communal societies.
  Although its members voted to dissolve the commune in 1932, the Amana Church is still vibrant,
  and a strong sense of community and faith remains among the residents.

 85. 90:
  Az igazi nagy különbség nem Magyarország és az USA között van, hanem 1855 és 2012 között. A kis bemutatásodnak nem az a hibája, hogy angol, hanem hogy messze nem releváns. Akkor meg mi a fenének raktad be?

  A TV egy családot mutatott be, és össze is dobhatnánk nekik egy-két milliót (amit elszarnának), de ilyen családból van fél millió. Azokkal mit lehetne tenni? Megmondom. Lelőni őket, amikor baltákkal támadni fognak.

 86. Én el se tudom olvasni ,azt reméltem gazdagÍtom vele a tablót.

 87. Tibor bá egyetértek azzal,hogy az én rendszerem sem képes mindent megoldani mert aki nem akarja,hogy segítsünk nekik azokkal én sem akarok mit kezdeni.De az arra érdemes családoknak segítenünk kell.

 88. 94, ejha:
  A honlap látogatói közül már többen számoltak ill. ittak a medve bőrére, ha vesznek földet, akkor azon mennyit és mit lehet termelni, a felesleg eladásából mire lehet szert tenni…
  A bökkenő csak annyi, hogy közülünk többen szeretnének úgy tenni ejha, ahogy Te mondod. Csakhogy a fizetésünk a havi kiadásokat fedezi, lakásunkat nem tudjuk eladni…maradnak a szép gondolatok. Természetesen egyikőnk sem szeretné a jövedelmét feladni, így a vidékre költözésnek lőttek. Ez van ejha. Ennyi a hazai realitás a geddonista berkekben. Ha Te meg tudod tenni, akkor várjuk az élménybeszámolódat néhány év múlva.

  Lehet általánosítani, hogy a tőlünk szegényebbeknek adjuk pénzt. Adtak a közelmúltban állatot, vetőmagot…a statisztikát el lehet olvasni, hogy mi lett a sorsa a naposbaromfinak, kismalacnak, egyebeknek. Amíg fizikailag nem vagyunk rákényszerülve a földművelésre, addig itt változás nem lesz. Amíg lesz cociális segílyke, meg munkanélküli támogatás, addig a kerteket a gaz veri fel !

 89. 80.
  Ejha!

  Ha komolyan gondolod ezeket a dolgokat és értesz a kerthez(mivel valamiféle kertészeti sulit végeztél-ha jól emlékszem) akkor küldjél nekem egy privát e-mailt.
  Az önellátás mítoszát -szerintem- felejtsük el! Hidd el nagyon sok dolgot kihagytál a számításból mivel sok tényező nem ismert.

  Alapjában más ismerni az utat és teljesen más járni rajta.
  Hagyjuk ezeket a hektárok tulajdonjogát meg összefogást a városiak és a tanyasiak között. Véleményem szerint csak azt kell nézni vannak e HA-k körülötted és, hogy milyen minőségűek, hányan vagytok és milyenek, eszközök, tájadottságok, falu összetétel, nagyszámú populáció távolsága? stb.

  Nekem pontosan az elgondolásod naivitása tetszik, mert ez igen sokat elárul rólad, pozitív értelemben. Ráadásul szeretnél is tenni valamit, mivel optimista embernek tartod magad.
  Én a meglátásomat írom le őszintén- nincs magas lovam:-)
  Ebben ez a mondatod ragadta meg a figyelmet:

  „Nem azt mondom,hogy ne készüljünk egy összeomlásra hanem azt,hogy lássuk be ez nem jelenti a véget hanem csak egy új korszaknak a kezdete.
  Ami pedig az összefogást illeti egész eddig is sikeresen kitartott és pár ezer éve bizonyítja,hogy az ember erre született: közösségben élni.”

  Itt még sok ember úgy látja, hogy valamiféle technikai megoldása van a dolgoknak. Lehet az is, meg pénzügyi is, meg sokféle más is. De a dolgok gyökerét még mindig nem igazán értjük.

  Amíg mi, emberek képesek vagyunk megsértődni ha megszólnak minket és „vérre menő” küzdelmekbe belemegyünk(egyenlőre verbálisan), hogy véleményünket vagy álláspontunkat igazoljuk, akár egy ilyen fórumon belül. Addig -véleményem szerint-nem igazán látjuk kelepcéink határait.
  Kicsit ki kéne néznünk az ego mögül a napvilágra. Ahogy Csőrmi is fogalmazott:
  „Az irány jó,csak kevesebb egóval tedd!
  A kihívás globális,tehát a válaszoknak is ilyen szinten kell megfelelni,a más baja a te bajod is lesz,a te örömőd másé is.”

  Illetve az örök optimista Pepperjohny fogalmazott:
  „És nagyon fontos, hogy élvezzük az életet. Mert mi a francért akarna az ember túlélni……”

 90. 96 én ezt teljesen komolyan gondolom amit a mezőgazdasággal szemben felvázolok bár néha a nézeteimet finomítani vagy teljesen le kell cserélni az új információ birtokában de ez így helyes.
  Nem látom be miért naiv dolog egy korszerűen gépesített kis gazdaság megteremtése ha nekem most lenne 10-20 tonna kukoricám egy goréban akkor egy hét alatt passzra tudnám verni mert ismerek sok embert aki állatot tart de vásárolja hozzá a takarmányt és már kezd fogyni.Nem a kőkorszaki gazdálkodásra gondolok közel sem hanem a pénzt figyelembe véve egy modern gazdálkodásra ahol amit lehet és érdemes azt gépesíteném.A magam részéről tudom mi az,hogy földművelés mert otthon is csináltam,napszámba is kapáltam,ástam,gondoztam és jelenleg is ezt csinálom csak éppen másnak.Mellette pár nyarat átpiacoztunk így nem csak megtermeltük az árút,hanem értékesítettük is.

 91. Hát nem lett 23-án pénzügyibukta… Minden megy tovább a normál kerékvágásban.

 92. 98:
  Miért lett volna? Amikor majd lesz, senki se fogja tudni előre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük