(648) Van-e jövője az Eurónak?

Tibor bá’ online

 

Amikor 1999-ben létrehozták az Eurót, nemtörődömségből  valamit nem gondoltak végig. Igaz, hogy a tagországoknak közös valutájuk lett, de a kormányok egymástól függetlenül jelentek meg a kötvénypiacon, és ezzel létrehoztak egy időzített bombát.

Akkor beszéljünk az állami kötvényekről. Amikor egy kormány a beszedett adókon kívül pénzhez akar jutni, kötvényeket bocsát ki bizonyos futamidőre és bizonyos kamat mellett. Az államkötvény egy értékpapír, amit a befektetők megvehetnek, de el is adhatnak, még a futamidő lejárta előtt, amit meg is tesznek, ha a bizalmuk megrendül egy kormányban. Ebben az esetben a kötvény ára esik. Ennek egyenes következménye, hogy ha az adott ország további kölcsönöket akar felvenni, akkor magasabb kamatot kell felkínálnia. A befektetők akkor fanyalodnak el a kötvénytől, ha feltételezik, hogy a kibocsátó nem fogja őket visszavenni a futamidő lejártakor. Ez azonban nem szokott előfordulni, mert legrosszabb esetben egy kormány utasítja a nemzeti bankját, hogy nyomjon több pénzt a lejárt kötvények visszaváltásához. Ez viszont az adott valuta értékvesztéséhez vezet, ami aztán a helyi gazdaságon segít, mert növekszik az ország versenyképessége, tehát növekszik az adóbevétel, az ország kinövi a tartozását.

Most nézzük mi történik az Euró esetében a görög események fényében. A befektetők úgy ítélik meg, hogy a görög kormány nem lesz képes felvállalni a kötelezettségeiket, tehát szabadulnak a görög kötvényektől, pénzüket áthelyezik német kötvényekbe. Mivel azonban a görög kormányhoz nem tartozik egy nemzeti jegybank, ezért képtelenek megvenni a saját kötvényeiket, aminek egyenes következménye, hogy felmerül az államcsőd árnyéka. Hogy ez ne következzen be, megszorító intézkedéseket hoznak, ami sztrájkokhoz, villongásokhoz vezet. Ezzel viszont jelentősen gyengül a görög gazdaság, növekszik a munkanélküliség, hatalmas összegek mennek el munkanélküli segélyre. miközben kevesebb adó folyik be, vagyis még közelebb kerülnek az államcsődhöz. Az igazi tragédiát azonban nem ez okozza.

Az igazi tragédia az, hogy a befektetők felfigyelnek a jelenségre. Egyszeribe kiderült, hogy egy ország fizetésképtelen lehet, hiszen végszükségben nincs nemzeti bankja, amely segítségére siethetnek. Akkor viszont Olaszországgal is baj lehet, mert az olaszoknak is hatalmas tartozása van. Tehát a befektetők iparkodnak szabadulni az olasz kötvényektől, ami felhajtja az olasz államkötvény kamatát, ami most be is következett. Ebben a pillanatban az olasz kormány 5,1 százalékot kénytelen fizetni a kölcsönért. Ezt azonban nem lehet kigazdálkodni, tehát  megszorító intézkedésekre van szükség, ami bénítja a gazdaságot, miközben a német kötvényre mindössze 0,3 % a kamat. Ne is mondjam, hogy ez kevesebb, mint az infláció, a befektetők tehát a biztonságért értékvesztést szenvednek.

Közben az adósság spirál elkapta az Olaszokat is. 5-6 százalékos kamatot nem lehet kinőni 1 % körüli gazdasági növekedéssel. Észlelve ezt a befektetők, menekülni kezdenek az olasz államkötvényektől és áthelyezik a pénzüket német államkötvényekbe. Lassan ott tartunk, hogy a befektetők fognak fizetni a német államnak azért, hogy pénzüket bemenekítsék a német államkötvényekbe.

Az egész folyamatból az szűrhető le, hogy amikor az euró zónához tartozó országok gazdasága botladozni kezd a tartozások visszafizetése miatt csak   megszorításokkal tudnak válaszolni, ami mélyebb recesszióhoz vezetve előrevetíti a fizetőképtelenség bekövetkezését, ami viszont bizalomvesztést jelent, aminek következménye a kötvényektől való szabadulás, amit csak megszorításokkal tudnak kivédeni, ami káros a gazdaságra, és így tovább.

Ez nem következett volna be, ha 1999-ben nemcsak közös valutát hoznak létre, de azt is lerendezték volna, hogy az egyes országok ne bocsáthassanak ki kötvényeket, hanem ezt a feladatot lássa el az Európai Központi Bank.

Mivel ez nem történt meg, most már csak az lehetséges, hogy a bajba jutott országokat megmentik egy sebtében összedobott kisegítő alapból, amit folyamatosan növelnek. Azonban a kisegítés mértékét nem tudják a végtelenségig növelni, mert a tagországok teherbíró képessége adott. Az egyetlen igazi megoldás az lenne, ha a Brüsszeltől független Európai Központi Bank elkezdene Eurót nyomni, erre azonban nem hajlandók. Akkor pedig csak a Keynesi megoldás segíthet(ne).

Az 1929-33-as Gazdasági Világválság főideológusa John Maynard Keynes azt állította, hogy két lehetőség adódik a bajok elhárítására: csökkenteni a kamatlábat, növelni az állami költekezést. Az Európai Központi Bank csökkentette is a kamatlábat, igaz csak 1,25 %-ra, de ez folytatható, és miután lerakják 0 %-ra, még az is eszébe juthat az ECB vezérének, hogy amerikai mintára frissen nyomott Euróval felvásárolja a lejárt görög és olasz kötvényeket, és ezzel jelentős likviditást okozzon, de ez a pénz azonnal megtalálja útját a németekhez. Mint korábban jeleztem, a németek így ingyen jutnának pénzhez, de Németország nem fogadja el a Keynesian tanokat, nem hajlandó elkölteni a kölcsönbe kapott pénzt. Ez pedig végső fokon az Euró kegydelem döfése lehet.    

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

108 gondolat erről: „(648) Van-e jövője az Eurónak?

 1. Üdv Tibor Bá és Mindenki.
  Már miért ne lenne jövője!? Az Únió gazdasága még mindíg 3x akkora mint mondjuk Kínáé. A Görögöket is megmentik, és az Olaszokat is. Egy JÓ könyvelő 🙂 úgyis összematekolja a pénzügyeket.
  Maximum az ilyen alsó kategóriás uniós országok roggyannak be, pl. Magyarország. Pedig itt nincs is Euró.

 2. „Ez viszont az adott valuta értékvesztéséhez vezet, ami aztán a helyi gazdaságon segít, mert növekszik az ország versenyképessége, tehát növekszik az adóbevétel, az ország kinövi a tartozását.”

  Erre tudsz konkrét példát az utóbbi 20 évből? Vagy akár korábbról?

  „Ez nem következett volna be, ha 1999-ben nemcsak közös valutát hoznak létre, de azt is lerendezték volna, hogy az egyes országok ne bocsáthassanak ki kötvényeket, hanem ezt a feladatot lássa el az Európai Központi Bank.”

  Hihetetlen, hogy a fejeseknek ez akkor nem jutott eszébe…

 3. 3. Arma Gedeon!

  „Hihetetlen, hogy a fejeseknek ez akkor nem jutott eszébe…”

  Nézd a „jó” oldalát! így mi magunk fogunk könyörögni önkéntes alapon, egy nagy közös Európai pénzügyminisztériumért, és közös jegybankért. Olyanok leszünk mint egy nagy boldog család! 😀

 4. 3:
  Anglia. Az más kérdés, hgy amikor meglódul a gazdaság (erre volt példa nálunk is) a politikusok azonnal további költekezésbe kezdenek és az adósság kinővés megtorpan.

 5. 4: nyilván igyekeztek mindennel az Európai Egyesült Állatok felé terelgetni az itteni népeket, de most ez komplett összeomlásnak készül, ezt max. a magyon beavatott főfejesek láthatták előre. Akik talán a 7 milliárd zömének eltakarítására készülnek…

 6. Az EURO az az ár volt amit Német o gal fizettettek a Mémet egyesülésért.
  Nem gazdasági hanem politikai konstrukció .
  Olyan is !

  Persze nem mintha korunk gazdasági konstrukciói oly nagyszerüek és stabilak lennének 🙂

 7. pár napja olvastam egy statisztikát a spiegelben. 2005-ben 5 millió munkanélküli volt németországban, 2011 októberében 2,7 millió. 43 millió ember dolgozik úgy, hogy közben megnyitották a munkaerőpiacot a kelet-európaiaknak. ott nem lehet olyan nagy a válság, mert ez a statisztikai adat már majdnem a 60-as évek boomjának felel meg.

 8. Üdv mindenkinek! (előre is elnézést kérek az offtopic hozzászólásért)

  Tibor bától kérdezném, hogy mit tud Japánról és atomjairól, mivel élnek kint családtagjaim és ők mesélték, hogy mostanában várják, hogy felrobbanjon az ötödik (!) reaktor és a kormány azt találta ki „közös teherviselésként”, hogy az egész szigeten széthordják a szennyezett anyagokat, hogy ne csak egy helyen legyen koncentrálódva…
  Köszönettel,
  Bence!

 9. Szerintem a kérdést úgy kellene feltenni, hogy van-e jövője az európai pénzügyi mafiának.

  Az euró mint közös és egyszerűsített fizetési eszköz jó ötlet.
  Az igaz, hogy a mafia dolgát könnyítette leginkább, de az euró végülis csak egy eszköz.

  Lehet ködfüggönyként az emberek szeme elé rakni, de csak késlelti annak felismerését, hogy a gond nem az euró.

  Ha fogynak a tyúkok, nem a baromfiudvar kerítését kell magasítani, hanem a bejárat kulcsát kell elvenni a rókától.

 10. 7. Arma

  Azért azt is jó felismerni, hogy az európai helyzet kialakulásában komoly része van az USA-EU háborúnak.

  Ugyanis a 2008-as válság óta ez folyik.
  Az USA mindent elkövet, a hitelminősítő inteézetektől a nemzetközi spekulánsok hergeléséig, hogy gyengítse Európát, hogy a dollár lassabban csukoljon össze.

 11. szép napot…
  Hát hogyne volnna jövője az eurónak…Amikor kitalálták, mind a 12 ország pénzügyminisztereit hülyére vették.
  Igy elkezdődhetett az európai egyegyült államok alapkőletétele..
  2008ban, szépen csomagolva, aztán áthuzták a döglött lovataz Usa.-ból Európába.És most szép nyugodtan adók formájába kiteritik
  sok 100 millióan kifizetik, vagy inkább ..meg se kapják valós bérüket.és máris kezelhető…a gyülekezet….Most majd a 10évi szivás következik…De valójában nem kell aggódni…mert ránk semmi nincs bizva…ha csak oda eljutunk…hogy ami van../egyénileg/az megmarad….már jól jártunk…
  Igaza lesz Tiborbá..nak hogy a tulélés most a lényeges, és az is haszon…Budapeest se lett szinte nagyobb../..de1990hez képest…amikor elköszöntem a fövárostól…/csak 10 szer annyi autó lett.És mindenki jól él…csak az igények nőttek az égig, mi meg tudatlanásgunk miatt sajnos szinte kimentünk a semmire…három lehetőség fogalmazódott meg bennem…E.E. E. egészség, energia, és ennivaló…aztán…hogy mennyi az euró???sajnos nekünk forintunk sincs….se bankunk se csak a remény…..

 12. http://komlomedia.wordpress.com/2011/11/02/a-trojai-falo-avagy-a-gorogtuz-kronikaja/
  A bejegyzés tartalma már nem aktuális (a népszavazás visszavonása miatt), de az alatta lévő kép és videó még igen érdekes lehet: a képen látszik, hogy a görögök már 99-ben 94%-os eladósodottsággal rendelkeztek. A közgazdászok már többször is elmondták, hogy 90% felett már adósság csapda van, a hitel visszafizethetetlen. Akkor hogyan lett a görögöknek eurójuk? Mivel érdemelték azt ki? Vagy kellett egy balek, aki majd elviszi a balhét?
  És a videóban erről beszélget a műsorvezető a két közgazdásszal.
  Szóval ha kacsának nevezzük a beszélgetésben elhangzó dolgokat (meg konteónak), még akkor is súlyos mulasztások voltak az EU illetékesei részéről, mert a kakukkot nem dobták ki a fészekből…
  Ha meg igaz amiről beszélnek, akkor ez az egész válság egy hatalmas átverés, és Armának lesz igaza (irány az NWO).

 13. 15 JR69

  „Mivel érdemelték azt ki? Vagy kellett egy balek, aki majd elviszi a balhét?”

  Pontosan.

  Az adosságspirál lánykori neve az UZSORA.

  A hitel és az uzsora között az a különbség, hogy míg a hitel a gazdaságot élénkíti, az uzsora pedig bénítja.

  Ezt nyilván azok is tudják akik bármelyiket folyósították.

  A kézenfekvő megoldás pedig az, hogy :

  1, A hitelt visszafizetni
  2, Az usorást lámpavasra.

 14. 16. Mivel az első lehetetlen, kizárásos alapon a második megoldás marad 😀
  Ha jól emlékszem Velencében is hasonlóan végezték (esetleg a végrehajtás módjában különböztek).

 15. 15: én sose írtam, hogy a válság ne lenne reális. Az uzsoraaalpú pénzügyi rendszer bukását a tényleges erőforrások, kiemelten az olaj kitermelési csúcsának elérése okozza, az pedig kőkemény realitás. A NWO most a drámai életszjnvonalzuhanást és gondolom rakásradöglést jelenti.

 16. Az Eurónak csak múltja van, az is rövid. A jövője ennél még rövidebb lesz.

  10.

  Bocs, de ekkora őrültséget hol hallottál? Az még rendben, hogy robban az 5-ös? (és nem ötödik) reaktor, de hogy ezt szétterítik Japánban, hogy mindenki kapjon egy kicsit….
  Abszurd, már csak azért mert a közelébe se tudnak menni, ki fogja felpakolászni és szétteríteni a radioaktív cuccot?

 17. Csak az a baj a menetrendben, hogy például a Magyar Nemzeti Bank kvázi függetlenséget élvez, leginkább a nemzetközi pénzvilág akarata mentén. Addig nem nagyon fogunk hozzáférni a MNB-hoz, míg áll a rendszer, utána meg minek…

 18. Valamit nem értek:

  „Ez azonban nem szokott előfordulni, mert legrosszabb esetben egy kormány utasítja a nemzeti bankját, hogy nyomjon több pénzt a lejárt kötvények visszaváltásához.”

  Mert ezt írja az európai közösséget létrehozó szerződés 101. cikk [III-181]:

  Az EKB, illetve a tagállamok központi bankjai (a továbbiakban: nemzeti központi bankok) nem nyújthatnak folyószámlahitelt vagy bármely más hitelt a közösségi intézmények vagy szervek, a tagállamok központi kormányzata, regionális vagy helyi közigazgatási szervei, közjogi testületei, egyéb közintézményei vagy közvállalkozásai részére, továbbá ezektől közvetlenül nem vásárolhatnak adósságinstrumentumokat.

  Akkor hogyan utasíthatja a központi bankját egy kormány pénz nyomtatására? Pontosan azzal indokolják, hogy az Nemzeti Banknak függetlennek kell lennie, (a tulajdonosától) mert ha az állam bocsát ki pénzt, az inflációt gerjeszt.
  Vagy ezt csak képletesen értetted, hogy az lenne a normális?

  A másik:
  „Mivel azonban a görög kormányhoz nem tartozik egy nemzeti jegybank…”
  Görögországnak nincs központi bankja?
  http://www.bankofgreece.gr/Pages/en/Bank/default.aspx
  Vagy ez is csak képletes volt és hangsúly a nemzetin van?

  Aztán:
  „Az igazi tragédia az, hogy a befektetők felfigyelnek a jelenségre. Egyszeribe kiderült, hogy egy ország fizetésképtelen lehet, hiszen végszükségben nincs nemzeti bankja, amely segítségére siethetnek.”

  Amely segítségére siethetnek? Kik, a befektetők? Eszük ágában sincs. (Vagyis dehogynem, közvetítőkön keresztül; IMF, ECB, de pont ez miatt sem értem…)

  A befektetők nem felfigyelnek a jelenségre, hanem okozzák, pontosan azzal, hogy nem hajlandók államkötvényt vásárolni ilyen-olyan okokból. Ezzel megszűnt az állam finanszírozása, a közp. bank nem nyomtathat, jöhet az IMF hitel, stb; stb…

  Vagy akkor most hogy..?

 19. 22:
  Szerintem a szövegből kiderül, de pontosítok:

  “Ez azonban nem szokott előfordulni, mert legrosszabb esetben egy EU-n kívüli ország kormánya utasítja a nemzeti bankját, hogy nyomjon több pénzt a lejárt kötvények visszaváltásához.”

  Aztán:
  „“Mivel azonban a görög kormányhoz nem tartozik egy nemzeti jegybank…”
  Görögországnak nincs központi bankja?
  http://www.bankofgreece.gr/Pages/en/Bank/default.aspx

  Nos, a belinkelt anyag ezt írja:

  „the Bank of Greece is an integral part of the Eurosystem, which consists of the European Central Bank (ECB) and the national central banks (NCBs) of the European Union (EU) Member States participating in the euro area.”

  Ha nem érted, akkor miért linkelted be? Ha érted, akkor miért kérdezed?

 20. 24. Megelőztél 🙂
  22. Ááá Mikka csak tetteti az értetlent. Már mindenkinek világos, hogy a Magyar Nemzeti Bank, se nem magyar, se nem nemzeti 😉
  „A „gazdagabb” országok úgy érzik, hogy ők fizetik meg a „szegények” adósságait. A szegényebb országok meg úgy érzik, hogy nincs esélyük a gazdagok mellé felzárkózni. Mindkét állítás igaz, ebből kifolyólag igazságtalan. Most éppen a görögöket fosztják ki mindenükből. Az uzsorakölcsönért cserébe nagyszabású privatizációt kérnek tőlük. Akié a pénzkibocsátás joga az előbb utóbb az uzsora miatt az adós minden vagyonára ráteszi a kezét. Ez folyik most. Európában viszont igen nagy nemzetek ellenállása.”
  http://komlomedia.hu/hir.php?hir=182

 21. 25 JR69.

  „Európában viszont igen nagy nemzetek ellenállása.”

  Igen…

  Az első nekifutásban Chauchescu, Milosevics… tudjuk hogy hogy végezték.

  Második forduló:

  – A görögök megpróbáltak ellenállni : Papandreu lemondott.
  – Az olaszok is megpróbálták visszautasítani az IMF kölcsönt : Bertusconit lemondatták.
  – A magyarok…

 22. 25 JR69

  „Magyar Nemzeti Bank, se nem magyar, se nem nemzeti 😉 ”

  Ne is tagadd, hogy néha olvasol Bogár Lászlót !
  Akkor Drábik is van a könyvespolcon?

 23. És a kör bezárulni látszék..
  2!
  Na ez az igazi közgazdaságtan pepperjohny,és hol marad a Nash-egyensúly.. 😉

 24. 24: Közben megy a parasztvakítás is a cikkben:

  „Az EFSF kénytelen az Európai Központi Bankhoz
  (ECB) fordulni finanszírozási forrásért, ám az
  európai jegybank megtagadja ezt, miután
  gyakorlatilag egyet jelentene a fedezetlen pénz
  kibocsátásával.”

  Nehogy már egy pénzügyi elemző cég ne legyen azzal tisztában, hogy néhányszáz éve már nincs fedezete a pénznek!

  Tavasszal beszélgettünk arról egy barátommal, hogy addig mennek végig az országokon (piigs) amíg nem sikerül megbuktatni az eurót.

 25. 29!
  Úgy látom nem csak én szocializálódom ezen a belinkelt oldalon.. 🙂

 26. 25:
  Valóban egy pöttyöt álnaív kérdések voltak, bár egy kicsit tényleg elbizonytalanodtam magamban.
  Keyneshez még annyit, hogy szerinte Gesellé a XXI. század. Hát úgy legyen!

 27. 26: Kicsit (nem kicsit) off lesz, de bocs, ez most kikívánkozik belőlem, úgyhogy leírom.

  „Az első nekifutásban Chauchescu, Milosevics… tudjuk hogy hogy végezték.”

  Baszdki, nem mondod, hogy a szélsőjobber ideológiában eljutottunk a balkáni diktátorok rehabilitációjáig???? Ugye nem????

  Voltam a hétvégén a wewelsburgi kastélyban. Ez egy középkori reneszánsz kastély Észak-Rajna-Vesztfáliában. Amit tudni kell róla, hogy a legnagyobb nácifészek volt, itt volt az SS főhadiszállása, sőt tiszti főiskolája (Reichsführerschule SS) is, Himmler személyes irányítása alatt. Nagyon jó kiállítás van a kastélyban, egy egész napot el tud tölteni ott az ember – így is tettünk a nejemmel. Filmek, könyvek, levelek, fényképek, korabeli tárgyak, amit akarsz. A kastélytól nem messze (Sachsenhausenben és Niederhagenben) voltak koncentrációs táborok is.

  Ahogy végigjártam a kiállítást, és olvasgattam a náci árja „tudományról”, azonnal a Jobbik turáni „eredetelmélete” jutott eszembe.

  MEGDÖBBENTŐ a hasonlóság!!! Már kifejtettem korábban, de az áltudományoknak szerintem alapvetően négy jól felismerhető azonosítója van:

  1. Captatio malevolantiae – vagyis az ellenvéleményt megfogalmazókkal szembeni bizalmatlanság, rossz hírnév keltése („finnugrizmus” és egyéb gúnyszavak)

  2. Cherrypicking – a rendelkezésre álló tények és adatok közül azok kidomborítása, amik a véleményünket alátámasztják, a többi témába vágó érv, tény, adat elhallgatása („amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője, nem zárhatjuk ki, hogy már a neandervölgyi ősember is magyarul beszélt” – ha meg nem haragszol, amiért ide idézlek, ez annyira gyönyörű példája ennek, hogy keresve se találhatnék jobbat)

  3. Szakbarbárság – vagyis állítások megfogalmazása minden szakmai háttértudás nélkül, források hiánya, abszolút igazságok, kinyilatkoztatások közzététele szakmai érvelés helyett (Attila király mint „bölcs és igazságos” uralkodó szakralizációja minden ez ellen felhozott érv és nyilvánvaló tény ellenére)

  4. Áltudományos okoskodás – vagyis olyan elméleti felépítmények kreálása, amik nélkülözik a tudományos alapot ill. a tudományos módszereket, de egy laikus számára a „hókuszpókusznak” köszönhetően tudományosnak látszanak. (Tipikus példa a Varga Attila által proponált gyökelmélet, amiről már volt szó a blogon)

  Mindezek fényében a Jobbik elméletei, elgondolásai és ideológiai felépítményei alapján és az NSDAP 21. századi magyar megfelelőjének tekinthető. Ezek alapján ha a Jobbik 2014-ben választást nyer, az azt jelenti, hogy Magyarország 12 éven belül, vagyis 2026-ban megszűnik létezni, ahogyan Németország is belerokkant 1945-re az 1933-as náci hatalomátvételbe. Ha Magyarországon ugyanolyan pusztítást visz végbe a szélsőjobb ideológia, mint a németeknél, akkor a magyarság mint etnikum el fog tűnni a föld színéről, mivel egy zéró végösszegű játékra alapozott gazdasági környezetben nem lesz lehetőség az újjáépítésre. Márpedig a szélsőjobb PORIG ROMBOL mindent, ezt garantálom neked. Vagy maguk végzik el, vagy addig kakaskodnak, amíg valaki orrba nem csap minket miattuk. Tőlem lehet egyébként az USA is.

  Ezek után csak azt tudom mondani: most már IMÁDKOZOM azért, hogy bejöjjön a tippem, és a Jobbik 2014-ben koalícióra lépjen, majd végleg lefeküdjön a Fidesznek… ha nem így lesz, Magyarország a Jobbik választási győzelmét követő 12 éven belül egyszerűen megszűnik létezni. Ebben 100%-ig biztos vagyok.

  Szóval, mint a Jobbik támogatóját, arra kérnélek, légy szíves, ne rehabilitáld Caucescut meg Milosevicset. Csak tovább erősíted a szélsőjobb oldal híveivel kapcsolatos végzetes aggodalmaimat. Nyugtass meg, hogy azért idáig még nem jutottunk el.

 28. 33:
  Azt hiszem most Attilát félreértetted. Arra célzott, hogy aki nem fekszik le az USA-nak, nemzeteskedik, az így végzi.

  Nem lehet párhuzamot húzni a mai magyar Jobbik és a hitleri rezsim között. Ennek ezer oka van, de szereintem ezt te is tudod.

 29. 34: Szerintem tökéletes a párhuzam. Az ideológia, az ötletek, a politika, minden. Tény, hogy a végeredményben, illetve a bejárt pályában nem lehetünk biztosak, mivel a két rendszer kiinduló feltételei mások. MERŐBEN mások. Épp ezért továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy a Jobbik 2014-ben koalícióra lép a Fidesszel, és ezzel voltaképpen megszűnik politikai erőként létezni. De majd meglátjuk. Ha hatalomra jutnak, az biztos, hogy borzalmas következményekkel jár majd.

  Értem, hogy hogyan jön a képbe Caucescu és Milosevics, de ebben a kontextusban ez pont azt jelenti, hogy Caucescu és Milosevics a hős ellenállók, akik megpróbálnak ellenállni a nemzetközi (USA által dominált) nyomásnak, ezzel „megmentve” országaikat. Persze nem akarok Attila szájába szavakat adni, majd elmondja ő, hogyan is gondolta pontosan. Egyáltalán nem lennék meglepődve ha jobbikosként pont ezt gondolta volna, tekintve, hogy a Jobbik Hitlert is többször rehabilitálta már. De erről nyilatkozzon ő maga.

 30. 33. jancsika

  „Baszdki, nem mondod, hogy a szélsőjobber ideológiában eljutottunk a balkáni diktátorok rehabilitációjáig???? Ugye nem??”

  Nem erről van szó, de ez a két alak nem azért halt meg, mert a nép „igazságot osztott” nekik, hanem mert az IMF útjában álltak.

  Ezzel együtt általános megitélésük alapvetően nem változik, csak árnyalódik.

  Ha a románok és a szerbek nem lépnek az IMF tökére, akkor lehet, a mai napig „ünnepelhetnék” vezetőiket. Mindkét esetben élénk amerikai befolyás volt kimutatható. Romániában még csak a CIA ügynökök pénzelgették a nekik jó oldalt, szerbiában Soros már nyíltan szervezte az Otport.

  Persze megérne egy diskurzust az is, hogy azért volt rosz az élet ezekben az országokban, mert diktátor volt a vezetőjük, vagy azért büntette őket a nemzetközi bankmafia, mert nem az ő muzsikájukra táncoltak. például Tito keményebb volt mint Milosevics, de őt valahogy jobban lehetett szeretni… legalábbis a nyugat AKKOR őt jobban szerette.

 31. 33. Jancsika

  „Ha Magyarországon ugyanolyan pusztítást visz végbe a szélsőjobb ideológia, mint a németeknél, akkor a magyarság mint etnikum el fog tűnni a föld színéről,”

  A tényekből kiindulva, pontosan az ellenkezője.

  Németország ma világhatalom. Azt nem tudjuk, hogy hova jutott volna a szélsőjobb ideológia nélkül, mert a történelemben a „ha” nagyon udvariatlan dolog. De nem lehet kivonni az egyenletből. A németek nem adták fel, csak egyszerűen nem beszélnek róla. A liberálisabb Nagy Brittannia a háború óta csak csúszik lefelé… pedig győzött.

  És akármilyen kellemetlen, Hitlert nem a szélsőjobb ideológia termelte ki, hanem az angol-francia nyílt törekvés, hogy halálra éheztessék Németországot, már idéztem itt egy cikket a dologról. Ugyanúgy a magyar szélsőjobb se kapott volna esélyt szoclib ámokfutás nélkül… de tudom, néha nehéz egészébsn figyelni a folyamatokat.

  Egyébként minden ideológia részrehajló és a saját igazát bizonygatja… ebben a szélsőjobb sem lóg ki a sorból.
  Az ellenlábast mindenki gúnyolja…
  Most idézzek Orbán vicceket?
  A tények válogatása úgyszintén általános politikai eszköz…

  Ami a gyökelméletet illeti, azt már elfogadta a Magyar Tudományos Akadémia, de Hunfalvi megfúrta… Aki vesz a fáradtságot, és beleolvas a Czuczor-Fogarasi szótárba, nem tagadhatja tovább.

  Végül az offot is offolva, itt egy kis példa ahogy az ÁR – ÉR gyökpár kifejezi az értéket:

  A vihar utáni áradat árt, letarolja kerted értékeit és ármánykodással sem szerzed vissza már.
  Ér…. pontosan az értékét éri. Érted? Mert értelmes vagy? Mert elér odáig, és érett is. Hol ered az ér, (patak) ami viszi az értéket, az életadó vizet, vagy a verőér a vért ? – Van kétség ennek az értékét illetően? Innen ered az erő? A merő (bátor) verő ?
  Miért nagy kár ha már dér takarja az érett termést? Mert majd kérni kell kiérdemelt bér helyett? Vagy elég csak igérni?
  És miért a cérnával varrunk? Mert nem csak a megszáradt vér a var(r) mikor már begyógyul – összeér a seb széle? (cér-cár, árad-szárad) Mert ugye elszárad a szár, amin érett termés várja aratóját .
  A tavaszi áradás után, nyáron már arat az ember és annak az arányosan arany-ra váltott árán drága, szép arcú aráját feleségül veszi. Aratás után visszamarad a tarló ami meg nem azt (tára-ráta) tárolja, jól bezárva. Ha harcra kerül a sor, akkor martalócok garmada marakodik rajta.

  Mennyit is ér ? Hát megmérjük. Ha folyékony, merítjük. Ugyan elfér-e a térben ? Ha nem elég, akkor kérünk még. Ez lesz a bérünk. Ha sérült akkor mit ér? De mennyit ér a vér ha kiserken? Az már árt ? De mennyit ér a zéró?

  No… ezt írd át németre, és nézzük!

 32. 37: „A tényekből kiindulva, pontosan az ellenkezője.”

  Ismét tökéletes példát adtál a cherrypicking-re.

  Szerinted mikor nézett ki Németország „jobban”? 1933-ban vagy 1945-ben? Hogyan is lett világhatalom Németország 1945 után? Úgy, hogy követték a hitleri utat? Na ne röhögtess. Pont úgy, hogy megtanulták – ha fogcsikorgatva is – hogy az Untermensch-sel együtt kell tudni élni és dolgozni, olyan körülményeket teremtve és fenntartva, amiben megéri a németekkel együtt élni. Németország EZÉRT lett világhatalom, mert TANULT a 2. világháborúból. Hidd el, tudom, mert benne élek több, mint egy éve – ez az ország így működik. Hogy meg fogják-e ismételni a szélsőjobb pályát, az más kérdés. Szerintem ha úgy adódik igen, bár ennek most jóval kevesebb esélye van, mint a 30-as években.

  „A liberálisabb Nagy Brittannia a háború óta csak csúszik lefelé… pedig győzött.”

  Megint a cherrypicking… milyen szempontból „csúszik lefelé” Nagy-Britannia? Gazdaságilag? Hát, úgy pont nem, ma Nagy-Britannia JÓVAL gazdagabb, mint 45-ben. Demográfiailag? Úgy az ÖSSZES nyugat-európai ország csúszik lefelé, mert az nem az ideológiával, hanem a jóléti állammal és a nők oktatásával van összefüggésben.

  A mondataid nagyon szépek, de mint általában, megint elbeszélsz a lényeg mellett. Bizonyítod, hogy a magyar agglutináló nyelv, vagyis úgy állít elő szavakat, hogy már meglévőekhez toldalékokat kapcsol. Ezt senki nem tagadja, ugyanis bolondság lenne. Varga Attila „gyökelmélete” totálisan másról szól, de erről már sok szó esett.

 33. 38: apróság, de Varga Csaba az a szélhámos… Lehet, hogy gyökök vannak, nem feltétlenül abban szélhámos.

  Britannia bizony lecsúszott, de amíg voltak gyarmatai, flottája és ipara, az is fenntarthatatlan volt, most, hogy City-je van, pénzügyekkkel, még hamarabb halhatnak éhen egy összeomlásban…
  A németek nem a „szélsőjobb ideológia” miatt törték össze magukat, pontosabban az az ideológia nem ok volt, hanem eszköz. Ismered az elméleteket (amiket tények igazolnak), hogy kik juttatták hatalomra Hitlert és miért.

 34. 38. Jancsika

  Nem vagyok kifejezetten németbarát, ezt szeretném leszögezni…
  Akkor sem, ha kamaszkorom nyarait ott töltöttem, és később is sokszor hosszabb rövidebb időket, tehát viszonylag régen és mélyen ismerem a németeket.

  Ezzel együtt tény: A (szélső)jobboldali ideológia tette lehetővé, hogy az első világháború után az éhhalál és a megsemmisülés széléről rekord idő alatt komoly hatalommá fejlődjenek. Az, hogy Hitler ezt a lehetőséget Németország talpraállítása után további bosszúhadjárattal folytatta, az valóban megbocsáthatalan. Amit MEGTANULTAK a háború elvesztése során az az, hogy befogják a szájukat és nem beszélnek az ideológiájukról, csak csinálják.
  60 évvel a háború után Európa tulajdonképpen NÉMET GYARMAT. A „lusta” görögök, portugálok, magyarok, tulajdonképpen az egész bagázs ezerrel vette fel a kölcsönöket, hogy a német exportot támogassák, és most ráadásul pofán is lettek verve. Németország megerősödött, Európa belezakkant, és most megy a könyörgés.
  És ezt nem a multikulti, a liberalizmus, meg a demokrácia hozta, hanem a németekbe beleivódott űbermencs… A liberalizmus inkább a TÖBBI országban fejtette ki hatását.
  Ebben pontosan a háború erősítette meg őket, a tudat, hogy pontosan azért akarták őket kiirtani, mert „jobbak” a környezetüknél. (ilyet hallottunk mástól is)
  Azt hiszem, van abban valami, hogy a kiválasztottság érzése ad elég önbizalmat és arroganciát a célok eléréséhez.
  Ezért olyan nagy a harc az eredetmitoszok „birtoklása” ügyében is, azaz hogy kinek lehet, és kinek nem. Majdnem olyan fontos, mint a természeti kincsek, ha nem fontosabb.

  Nagy Brittannia nemzetközi befolyását tekintve és gazdasági rangját tekintve csúszik lefelé. (Albánia is gazdagabb mint 45-ben… Akkor jobban áll mint Németország?)
  12 évet éltem ott a legnagyobb zuhanás közben…
  Akkor nyúlták le a nyugdíjakat, akkor közölték a néppel, hogy nincs nyugdíjig tartó munkahely, akkor vetettek házat a fél országgal 4%-os kölcsönnel, majd 18%-ra emelték a kamatot, akkor szivatta meg a fontot Soros ( a DM-et felhasználva). Akkor vették el a királynő vagyona egy részét és róttak ki rá adót. Dianát is ekkor gyilkolták le. Igaz, a Falkland háborút megnyerték, komoly veszteséggel, USA segítséggel. Ez még mélyebbre lökte a gazdaságot, mert az USA benyújtotta a számlát.

  Szerintem te Varga Csabáról beszélsz a gyökelmélettel kapcsolatban. Legalábbis Varga Attila nem ismerős, pedig hobbim a gyökelmélet.

  Az hogy ragozó nyelv a magyar tényleg nem újdonság.
  A kulcs az etimonokban van:
  “A párizsi Sorbonne egyetem nyelvészei néhány évvel ezelőtt számítógépes összehasonlító elemzés segítségével megvizsgálták a világ összes élő és holt nyelvét. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy melyik őrzött meg legtöbbet az ősműveltség közös nyelvének elemeiből, az úgynevezett ős-etimonokból. A vizsgálat eredménye megdöbbentette a tudósokat is. Azt találták ugyanis, hogy az angol nyelv 4, a latin 5, a héber szintén 5, az indiai 9, a tibeti és szanszkrit 12, az ős-török 26, a magyar nyelv pedig 68 százalék ős-etimont tartalmaz!”

  Thehát a nyelv megőrzött egy ősi logikát, amelyik máig érvényes.

  Ezért mondhatta Teller Ede, hogy ha nem magyar lett volna az anyanyelve, akkor talán egy jó középiskolai tanár lehetett volna. És ez adta Neumann Jánosnak az ötletet, hogy a programot ugyanúgy lehet kezelni mint az adatot… Mert magyarul mindkettő SZÁM (számít és számok).

  Mivel a gyökkutatás viszonylag új, mert a finnugrizmus lelkes kakukként minden konkurrenciát kitúrt maga mellől, egyelőre igen nagy a szórás és előfordul néhány romantikusabb interpretáció is.
  De ezzell együtt nehéz tagadni a tényeket.

 35. 33 Jancsika ez oda vissza ostobaság amit írsz . Nem vagyok grafomán mint te ezért nem cáfolom részletesen .

  De pld : „3. Szakbarbárság – vagyis állítások megfogalmazása minden szakmai háttértudás nélkül, források hiánya, abszolút igazságok, kinyilatkoztatások közzététele szakmai érvelés helyett ”

  Míg valójában :Szakbarbár- Magasabb képzettségű) személy, akit saját szakterületének kérdésein kívül más nem érdekel.

  A Varga az Csaba lesz viszont köze nincs a gyök elmélethez .

  Ezek persze apróságok de jól jelzik , hogy mennyire zsigerből írtad amit írtál és nem átgondoltan megfontoltan elemezve .

  Te jancsika ! Láttál már élő jobbikost ? 🙂

 36. 35:
  „Szerintem tökéletes a párhuzam.”

  Mindjárt az ideológiánál bukik a párhuzam. A Jobbiknak nincs ideológiája. Ötletei valóban vannak, de az ötletelés hol van egy szilárd ideológiai alaphoz képest?

  „…a Jobbik Hitlert is többször rehabilitálta már.”

  Ugyan már! A Jobbik táborát képező volt MSZP-szavazókon kívül az ún. „nemzeti radikális” fiatalok jelentős része horthysta.
  A valódi* széljobbról folyamatos a kritika feléjük a parlamenti bohóckodás miatt, amire valóban az szokott lenni a válasz, – persze nem hivatalosan, a hívektől – hogy Hitler is így kezdte, stb. És még el is hiszi némelyik, hogy most akkor ők is… Pedig ugyanolyan demokraták, mint a többi.

  A lényeges hasonlóság ott lehet, amit Arma említett. A finanszírozókra lennék kíváncsi…

  *Persze kérdés, hogy kinek mi a szélsőség. Neked a Jobbik, másnak már a népi táncos ruha is. Nekem meg mondjuk az SZDSZ, meg a hozzájuk hasonlók.

 37. Tiborbá,

  Már javasoltam, és nem tudom, hogy csak nem láttad, vagy nem érdekel, de felrakhatnál a posztok végére egy szavazó szekciót.

  Ilyesmire gondolok: http://wordpress.org/extend/plugins/simply-poll/screenshots/

  Mikor szűnik meg az euró?

  – Soha

  – Még az idén

  – Jövőre

  – Az USA összecsuklása előtt

  – Az USA összecsuklása után.

  – Ha Izrael belép az EU-ba

  – Ha Németország kilép az EU-ból

  – …

  Ilyesmit…

  Érdekes lenne időnként visszanézni hogy a commentelők mennyire látnak tisztán !

 38. 41: „33 Jancsika ez oda vissza ostobaság amit írsz . Nem vagyok grafomán mint te ezért nem cáfolom részletesen .”

  Ezzel a két sorral bebizonyítottad, hogy nincs értelme többet kommentelnem erre a blogra. Soha többé.

  Minden jót mindenkinek.

 39. Egy néger takarítónő beszólása miatt meg pláne ne:)

 40. 41:
  Figyelmeztetlek, hogy sértegetésért kitiltás jár!

  44:
  OK. Jövő héten lesz szavazási lehetőség.

 41. 49: Nézzenek oda! Egy rasszista zsidó! 😉

 42. Jancsika én is sajnálnám,úgyhogy többség dönt,maradsz és kész.. 😉

 43. 50. Tibor bá!

  Azt azért Te is elismerted, hogy alaptalan riogatás a jobbikot a hitleri rezsimel összemosni. Minden tiszteletem melett, ez szerintem is oltátri baromság…

 44. 53:
  Egy vélemény nem riogatás. Nem kell szélsőségek segítségével kifejezni magad, mert az csak indulatot szűl.
  A másik kommentelő véleményére nem mondjuk, hogy oltári baromság. Van az is, de azt ki kell érdemelni.
  Az összemosás kifejezés is a mai politika nyelve. Jancsika erős hasonlatot lát a kettő között. Ezzel az „erőssel” én se értek egyet, de az nincs sehol előírva, hogy egyet kell egymással érteni. Jancsika nem is szeretei az egyetértést, de racionális választ igényel.
  Az én magyarázatom. Cigány és zsidó gyűlölettel ma Magyarországon nem lehet azt elérni, amit Hitler elért 1933-tól. Ebben látom Jancsika tévedését. Pont ezért nem, mert volt egy Hitler, egy holokauszt. Hitler előtt ilyen nem volt. Van sok más is, ami gyengíti a hasonlatot, de itt és most ezt nem fejtem tovább.
  Jancsika talán nem tudja magának se megfogalmazni miért antipatikus neki a Jobbik ilyen hatalmas mértékben. Talán azért, amiért nekem is. Hihetetlenül primitív társaság úgy nagy általánosságban, ami nem vonatkozik egyes egyedekre. És én a primitív embert nem tudom elviselni.

 45. A jobbik számomra nem irány, hanem egy lehetőség azoknak akik eddig nem kaptak figyelmet, és attól szenvednek amiről mindenki tud, mindenki lát. De ha szóba hozzuk, akkor megbélyegeznek rasszista jelzővel. Nagyon nagy a baj, de ez a parlamentben nem tűnik fel egyeseknek… Természetesen még véletlenül sem szeretném ha valakit faji alapon ítélnénk el, de azt sem tartom elfogadhatónak ha egy magyar gyereknek azért kell pénzt fizetnie az iskoában wc használatért, mert magyar! Ez csak egy példa, de szomorú példa.

  Apropó!! Igaz az hogy a kormány felemelte tízezerről ötvenezerre a szabálysértésnek minősülő határt??…

 46. És Tibor bá! Legteljesebb tiszteletem, de könnyű messziről européer független liberálisnak lenni.

 47. 56:
  Mit nevezel messzinek? Ez Jancsikára vonatkozik?
  Osztom a ki nem mondott véleményedet, hogy most rajtunk egy jobboldali diktatúra segítene. Aztán majd ha megkapjuk, akkor fogunk rájönni, hogy mit jelent. A demokráciában nem tudnak dönteni. A diktatúrában egy ember dönt az összes hülyeségével együtt. nehéz eldönteni, melyik a jobb.

 48. Mind messze van aki nem érzi hátán a korbácsot.

 49. 54: a Jobbikban akadnak primitívek, még a parlamenti frakcióba is jutott (pl. Zagyva Gyula, de én akár az EP-képviselő Szegedi Csanádot is idesorolnám), viszont épp elég primitív állandóan lehitlerezni bárkit, bármit, ami ellen valamilyen kifogása van valakinek.
  Jancsika pl. Hitlerhez hasonlította már Attilát, a hun királyt is, miközben minimális történelmi ismerettel és logikával kézenfekvő őt Napóleonhoz hasonlítani, Hitlerhez teljes képtelenség. A Jobbik ellen is lehet sok kifogást megfogalmazni, én pl. szoktam (miközben rájuk szavaztam és tán még ma is megtenném, bár most már sokkal kisebb lelkesedéssel), azonban a nácikhoz hasonlítani annak ellenére alaptalan, hogy VALAKIK nagyon is igyekeztek sugallni a párhuzamot és éppúgy adtak nekik médiasegítséget (indirektet, szidva), ahogy egykor ugyanez a közeg Hitlernek. Azonban ugyanők a többi pártot is manipulálják, tehát ez nem valami szenzáció. Jancsika pazarolja a szellemi képességeit, amikor ilyen primitíven vitatkozik.
  De nem gondolta komolyan, hogy most lelép…

 50. Magam részéről én is sajnálnám Jancsika távozását, noha én is vitáztam vele egy nagyot, és leszűrtem azt a tanulságot hogy vele nehéz vitázni (vagy inkább nem szabad 🙂 ).
  Ennek ellenére hiányoznának az okfejtései, mert nagyon sok mindenben gondolatébresztő hozzászólásai vannak.

 51. Jancsika, nem mehetsz!!!
  Távozásoddal szegényebb lenne az értelmes hozzászólók tábora.

 52. 45 Kedves jancsika !

  Ne legyél már ilyen sértődékeny ! Személyedben bántani nem akartalak . Ha úgy érzed elnézést kérek .
  Ne kapd fel a vizet !
  Ahogy Dorka írta :

  „Egy néger takarítónő beszólása miatt meg pláne ne 🙂 ”

  🙂

 53. 62: sőt a hülyéké is… 🙂 (tessék nevetni, vicc volt, szmájlit is raktam félreértések elkerülése végett!)

 54. 37, Attila,
  köszönöm amit írtál, azóta is ez jár az eszembe, így megkérdem?

  Jól GONDolkodom, ha GONDozni akarom ezt, vagy csak GONDot veszek a nyakamba?

  Igazam lehet ha megkÉRdem,
  mit ÉR a fÉRfi, amíg nem a fÉRj? (hát még ha csak fiú)

  A nőben ott az ÉLet, de csak amikor fELeség lesz, jöhet a gyERmek?
  Ha EGYesül a fÉRjével, nővekdhet benne a MAGzat, aki EGY lett kettőből?

  új TÁvlatok TÁrulnak ki előttem vagy csak KÁprázat ez?

 55. 67 Tibor Szegedről

  Sajnos itt nagyon off, és félek hogy Tiborbá kivág…
  De talán ha úgy fogalmazunk, hogy a nelv, mint a társadalmi kapcsolatok alapja a nyelv, és aki azt kontrollálja, erősebb mint az akinek fegyvere van.
  Ezért erodálódik a nyelv, hogy a tömegek ne tudják megfogalmazni problémáikat, nem tudják megbeszélni, és ne legyen világos programjuk a megoldásra.
  Eltörölték az iskolákban a szónoklattant, a retorikát, és más csak a marketing-oktatásban és politikai iskolákban tanítják, így csak a „beavatottak” tudnak igazán „beszélni” és ismerni a szavak erejét.

  Aki megérti a gyökrendszert, annak új dimenzió tárul fel a nyelvben, és a világ szemléletében.

  Éppen tegnap találkoztam valakivel, egy természetgyógyásszal, aki hatalmas erőfeszítésekkel, a francia nyelv gyökeit kereste, anélkül hogy tudott volna a magyar gyökrendszerről … tehát általánosan létezik még az igény az „ige” megtalálására.

 56. 66:
  Természetesen Farrakhan-t ismerem.
  Ha lefordítom a beszédét fel tudod tenni a videóra?

 57. Meg tudom oldani 🙂 Gondolom angolból fordítod, mert németből kaptam már egy fordítást, csak az vmi olyan formátumban jött, hogy még azt is keresgetnem kéne, mivel nyitom meg. De a Te angol fordításod lesz az igazi 🙂
  Köszönöm.

 58. 70:
  A német már eleve fordítás, hiszen a pasi angolul beszél. OK, akkor megcsinálom. Majd jelzem, hogy egy-egy szöveg blokk melyik másodpercnél kezdődik. Valószínűleg húznom kell, mert az ember lassabban olvas, mint hall. De ütős lesz, garantálom.

 59. ok köszönöm. Gondoltam, h a németből fordítás már nem az igazi. A videót leszedem és saját YT csatornámon tudom feliratozni.

 60. Tiborbá,

  Tudom, van ötleted bőven, nem szorulsz tanácsra, de lehet, ha ismered Farrakhant, érdekes lehetne egy poszt az USA-ról az ő szemszögéből… Végülis az USA-ban talán ő az egyetlen politikus aki ilyen kereken kimondja ugyanazokat a dolgolat, amik az USA-n kívül már kézenfekvőek.

 61. 74:
  Farrakhan nem politikus, hanem pap, de mivel nincs magyar Google róla. Megfontolom a javaslatodat.

 62. 74. Tiborbá

  Annál is inkább, mert úgy tűnik, elég hirtelen növekszik az érdeklődés utána, és ő az egyetlen hang ami ilyen világosan beszél… Az amerikai Jobbik?

 63. 77: A Jobbik nem beszél ilyen világosan…

 64. 78. Anonymus

  Lehet… talán nem ENNYIRE világosan, de tudni azért lehet hogy mit akarnak. De hát még fiatalok.

 65. Ez most már ilyen jobbikos-kurucos társasági blog lesz már asz iszlámfilség is passzol hozzá:)Fordítsátok le Farrakannak a Hitler was a great man – kezdetű riportját is, biztos szimpi lesz majdnem minden vendégnek:)

  Moli off:( Jancsika off:( így már nem jó.És jancsika nem fog visszajönni.
  A régi hozzászólók lassan kimaradoznak, belém is szisztematikusan és szabályos időközönként rúgva van, korruptság legutóbb, de nekem már amúgy is taszító és idegen lelkületű a közeg egy ideje(főleg Moly távozása óta) csak most tudatosult visszaolvasgatva.

  Szóval minden jót részemről is mindenkinek, azért jó kis kaland volt!

  mordy acrod

 66. 81!
  Méghogy idegen lelkületű a közeg..Hmm.Nos..Igen.Lassan csak külföldről irdogálnak ide.. 😀

 67. 83:
  A 81. Bejegyzést Zuglóból küldték, ami nagyon nem külföld. Ami pedig a bedobott törülközőt jelenti…
  Hétköznap átlagosan nap 1700 látogató van, hétvégén 1200. Aktív hozzászóló talán 10. Alkalmi hozzászóló kb. 50. Ami kb. 0,5 – 3 %. jelentéktelen. Ráadásul az 1200/1700 látogató jelentős része a hozzászólásokat el se olvassa. Van, aki kifejezetten nem kiváncsi rájuk (E-mailben jelezték felém). Egy szük belső klikk vitája, élcelődése, alkalmi személyeskedéssel, durvaságokkal. A hozzászólók nagy részének egyetlen célja a szórakozás. Hogy nincs Jancsika, Moly és most Dorka? Lényegtelen. Volt már néhány tucat aktív hozzászóló, aztán elnyelte őket a köd, de jöttek újak. A honlap látogatottságát nem Jancsikák, Molyk és Dorkák tartják fenn. Ők csak múló jelenségek. Viszont érdemes vizsgálni – mert érdekes – ki miért dobta be a törülközöt. Lássuk!
  Jancsika már mindent leírt, amit le tudott írni. Újat már nem tudott produkálni, tehát az általa feleslegesen, a végsőkig fenntartott vita hevében megsértődött. Elegáns megolkdás.
  Moli nagyhangon leírta, hogy ő a végsőkig „őszinte” és ennek jegyében írt némi indiszkréciót. Követtem a példáját és én is „őszintén” írtam olyan indiszkréciót, amit ő maga korábban már beirt hozzászólásban. Erre „bunkó vagyok” felkiáltással távozott.
  Dorka minden célja feltárni liberális tisztalelküségét. Ebbe az etalonba be nem illeszthető dolgokra rákérdezve a választ mindíg elkereülte. A legutolsó kérdésemre, hogy egy 17 éves + két másik fiú mellé, most miért vállalt egy negyedik gyerekert, ami nagyon nem tipikus, nem tudott válaszolni. A szakapparátus korrupciójára, ami szépen hoz neki is a konyhára, már nem tudott mit válaszolni. A vitába nem mert belemenni, mert csak több szög bújt volna ki a zsákból. Persze az egész ország nyakig űl a korrupcióban, ez nem nagy téma, de aki zengedezik a szegény gyerekekkel kapcsolatos lelkiismeretéről annál a korrupció nem puszta törvénytelenség, hanem gyermek ellenes bűntény. Hoppá! Ebből jobb ha kilép, és egyszerre csak zavarni kezdi a ko9mmentelől politikai beállítottsága, eddig nem zavarta. – – – Így látom én – persze tévedhetek.

 68. 85:
  Ha magánügy, akkor honnan tudom a részleteket? Én nem rohangálok személyes információkért a Google-hez. Különben valóban dicséretes, de ha valami nagyon kilóg a sorból az engem érdekelni szokott. Rossz szokás, de én már nem javulok meg.

 69. 86: igaz, Dorkától tudjuk és talán nem minden célzatosság nélkül…
  Remélem marad, különben ki intézi el a betérésemet? 🙂

 70. 82 malt71

  A link cikkeének utolsó mondata:
  „Az elit reményei szerint a válság után létrejöhet mindenkori álmuk: egy olyan új, szorosan integrált európai birodalom, amilyet a világ az ókori Róma bukása óta nem látott.”

  Ez szerintem csak spekuláció.

  Ugyanis NINCS alapja egy új birodalomnak.
  Nincs pénz, nincs termelés, és létező struktúrák összeomlófélben.
  A régit meg lehetne reformálni az elit kirúgásával, és működhetne is, de valami módon egyelőre paralízisben van, akcióképtelen.

  Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy az „elit” lelkes kis bűvészinasként olyan folyamatokat indított el, amelyeket már nem képes kontrollálni… A „mester” nemsokára hazajön, és a kis bűvészinast leveri mint vak a poharat egy európai polgárháború formájában, és visszaáll egy valamivel élhetőbb rendszer, amiben újabb évtizedekig fog eltartani új kis bűvészinasok önbizalmának növekedése.

 71. 87:
  Nem jön vissza. Az ő oldaláról nézve, már nincs értelme. De nyugi, az űr be lesz töltve. 🙂
  Visszajöhetne egy új nikkel, de kapkodó, slampos írásáról percek alatt azonosítanánk.

 72. 88:

  Ez egy vakoló vízió amit a cikk részletez.

  Ebből az olvasatból teljesen megérthető amit a cikk elemez.
  Káoszba taszítás és a segítségért kajabáló embereknek megoldást nyújtó elit viziója.

  Attól tartok, hogy még ez lenne a jobbik eset számunkra, mert ha az jön amire nincs igazi megoldás azzal mindenki nagyobbat szív.

 73. 90 A világ gazdasági válságának megoldása NINCS !
  Vagyis a kapitalizmus további létezésének nincs lehetősége .
  Ez akár vigasztaló is lehetne .
  Kis probléma , hogy az ember maga jutott saját maga kiírtásának küszöbére .
  Minél elŐbb váltunk valami emberibb társadalmi formára annál nagyobb a remény .
  A probléma így kizárólag lelki .

 74. 91:
  Van itt két probléma. 1) A kapitalizmus a leghatékonyabb társadalmi renszer. 2) Az emberek izlésének ez felel meg a legjobban. Persze ez ma már lényegtelen, mert nem a kapitalizmus válságát éljük, hanem az emberi fajét. Erőforrások nélkül kőkorszak. De a mai ember már nem képes kőkorszaki körülmények között élni. Testileg eldegenerálódott. Csak egy dolgot vegyél figyelembe, a szemüvegesek számát. Én – például – a minusz 6 dioptriámmal nem éltem volna meg az ivarérést kőkorszaki körülmények között. Vagy nézd meg milyen sokan „szűlnek” császárral. Mi lesz velünk antibiotikum nélkül? Nekem az első vesemedence gyulladásom 35 éves koromban volt. Ezt csak antibiotikummal lehet kigyógyítani.

 75. 91:

  Van megoldása.
  Radikális népességcsökkentés, és totális uralom a maradékon.
  Értelemszerűen ez a kapitalizmus vége.

  Ez nem lesz emberibb társadalom, sőt a szabadság vagy szabadosság vége. A túlélők vagy egy szűk elit szolgái, vagy törvényen kívüliek lesznek.

  Ez egy sokkal megvalósíthatóbb vízió a vakolókkal kapcsolatban. Kérdés hogy ebben mennyi szerepe lesz az atomnak és biológia fegyvereknek, és ezzel mennyire lesznek az emberi életterek lesterilizálva.

 76. 84: No, hát akkor „az utolsó szó jogán” – hogy mért is nem fogok ide írni többet.

  Nem, nem azért, mert kifogytam a témákból. Éppen ellenkezőleg. Kurva sok téma van, amiről lehetne beszélni. Csak éppenséggel a blogon az elmúlt 3-4 hónapban történt egy jobbos „hatalomátvétel”. Gyakorlatilag Dorka és én maradtunk az a két rendszeres kommentelő, akik nem Jobbik-szavazók vagy nem Jobbik-szimpatizánsok – beleértve Tibor bát is. Ennek megfelelően MINDEN téma, ami nem a Jobbik ideológiájának megfelelő, gyakorlatilag szét lett bombázva vagy agyon lett hallgatva.

  Csak pár példa:
  – Carter 1977-es beszéde. Szerintem iszonyat fontos, belinkeltem, Gedeon böffentett rá annyit, hogy biztos ez is az elit akarata volt. Ennyi.
  – A fenntarthatóság és szakralitás kérdése. Ezt is földobtam az anyaság mítoszával kapcsolatos posztban, rengeteget lehetett volna róla beszélni. Hun-ce állításával ellentétben VANNAK írásos emlékek erről a korszakról, én legalább 3-ról tudok, nagyon tanulságos olvasni őket. Le lett tudva annyival, hogy nincsenek írásos emlékek, így nem lehet róla egyértelműen nyilatkozni.
  – A wewelsburgi hétvége tanulságai. Szerintem nagyon fontos, amit ott tanultam, egy életre nem fogom elfelejteni. Elkezdtem kifejteni, el lett annyival intézve, hogy marhaság, amiket mondok. Ennyi. Nem illik bele a párt ideológiájába, tehát kuss legyen.
  – Permakultúra. Jövő héten megyünk az asszonnyal egy tanfolyamra, jó lett volna megosztani az ott látottakat. Most előre megmondom, hogy mindenki leszarta volna. Fél évvel ezelőtt még lett volna érdeklődés, ma már nincs.
  – Fenntartható energiatermelés – itt a németeknél egyre több helyen vannak ezek a már említett „airborne” turbinák, sőt, most ismerkedtem meg egy kezdeményezéssel, amiben a levegőben, hidrogénnel töltött ballonokban akarnák „helyben” bontani a vizet hidrogénre és oxigénre szélenergia segítségével, majd a kész hidrogént tartályokban leereszteni. Szerintem hihetetlenül jó, de hát mi is ez Attila király „hőstetteihez” vagy a magyar nép „kulturális és nyelvi felsőbbrendűségéhez” képest?
  – 3D nyomtatás. A jövő héten jön meg a 3D nyomtató, amit rendeltem az interneten, nagyon jó lett volna megosztani az ezzel kapcsolatos tanulságokat. Az a tervem, hogy hazahozok a kórházból alapvető orvosi eszközöket (tű, intravénás kanül, katéterek, stb.), és megpróbálom őket 3D nyomtatóval előállítani, lehetőleg egyre inkább szerves, komposztálás útján nyert anyagokból. Szívesen megosztottam volna az ezzel kapcsolatos tanulságokat, élményeket. De előre megmondom: a kutyát nem érdekelte volna.

  Ehelyett miből lesz 3-400 komment? A kibaszott gyökelméletből meg Attila királyból. Most függetlenül attól, hogy ezekben kinek van igaza: mi a lópikula jelentősége van ezeknek itt és most a 21. században? Megmondtam ezt is: semmi, ez mind csak mellébeszélés. Tipikus jobbos propaganda. Arról kell beszélni, amit az ideológia megkövetel. A többiről kuss van.

  Vagy hogy is fogalmazta meg Hun-ce egészen pontosan?

  „33 Jancsika ez oda vissza ostobaság amit írsz . Nem vagyok grafomán mint te ezért nem cáfolom részletesen”

  Tökéletes megfogalmazás. Nem fejtjük ki, miért, egyszerűen ütközik az ideológiával, tehát kuss. Ostobaság, de egy grafomán barommal minek vitatkozni. Másképpen megfogalmazva: Hülye vagy, de arra se vagy méltó, hogy elmagyarázzam miért, kussoljál. Na, ez itt a hozzáállás a nem szélsőjobbos témákban az elmúlt 3-4 hónapban. Ezzel szemben gyakorlatilag nincs olyan poszt, amiben a zsidók, a vakolók, a gyökelmélet vagy Attila király meg a többi szélsőjobbos agymenés elő ne jönne.

  Nos, hölgyeim és uraim, én szélsőjobbos blogon nem maradok. Sőt, ha megengeditek, adnék egy jó tanácsot a jövőre nézve.

  Aki a Jobbikkal vagy a szélsőjobboldali ideológiával cimborál, az a vesztébe rohan. SENKINEK nincs jövője a szélsőjobb oldalon. Ott csak halál, szenvedés és elnyomás van, semmi más.

  Még egyszer mindenkinek minden jót kívánok. Nem kell reagálni a kommentre, nem fogok válaszolni.

 77. 94:
  Hibás a kiértékelésed. Én 99 százalékban egyetértettem veled, de annak nem volt értelme, hogy ezt állandóan jelezzem. Az anyamítoszhoz írt esszéd kifejezetten zsebniális volt, és abszolút megfontoladó. De az isten szerelmére, még nem tanultad meg, hogy eredeti elképzeléseidet, a megszokottól eltérőket, az érvényben lévő paradigmából kilógókat a széles publikum mindíg ellenszenvvel fogadja? Ha nem tudod, akkor most tanuld meg. Én megtanultam a saját káromra. A vitákat (pl. szógyök) sokkal korábban abba kellett volna hagynod. Tudod nagyon jól, hogy aki megszállottan hisz egy bizonyíthatatlan tételben az nem meggyőzhető érvekkel. Akkor mi a fenének erőlteted a végletekig? Leírod a gondolataidat. Az ellenvéleményt kivéded egyszer, kétszer, aztán befejezed a témát. Ne ambícionáld azt, hogy elfogadják a tételedet. Nézd meg, én Gedeon tételeiből jóformán semmit se fogadok el. Ezt ő is tudja, de semmi kenyértörés. Neked van egy missziós tudatod, ami nagyon tisztességes, mert kiemelkedő intelligenciádat íly módon teszed közkinccsé. Ezt viszont az én megítélésem szerint itt tudod a legjobban érvényesíteni, mert a silent majority nagyon számít rád. nem hagyhatod őket cserbe, ahogy én sed hagyhatom cserbe a cinkéket, amelyek ideszoktattam az etetéssel. ha most elállnék, mert az idén már 200 Ft egy kiló szotyola, akkor megdöglenének. Szóval te se hagyd abba, én (is) kérlek rá. Te nem vagy egy kategória se Dorkával, se Molival.

 78. 94. Jancsika

  „….mi a lópikula jelentősége van ezeknek itt és most a 21. században? ”

  Talán csak annyi hogy ha népünk és nyelvünk történelmét továbbra is ellenségeink ideológiái szerint tanuljuk és fogadjuk el, akkor az airborn erőmű meg a 3D nyomtató is csak érdekességként, kis szines hírként fog eljutni hozzánk.
  Ha elfogadjuk, hogy csak bunkó parasztok vagyunk, akkor mások is akként kezelnek, de ha többre tartjuk maginkat, és elhisszük hogy többre vagyunk képesek, akkor legalább esélyünk lehet.

  Ahol a múlt nincs tisztázva, ott a jövőkép is zavaros.
  Nagyon szomorú, hogy ezt a szélsőjobbnak kellett zászlajára tűznie, és a szoclib végig lenézte a témát, és ez lett a veszte.

  Nem a szógyök rendszer hibája, de nam is a hunoké, hogy Vona pártja 17%-ot kapott, hanem az a gátlástalan magyargyalázás, amelyik már a mérsékeltebbeket is a jobb széle felé sodorta.

  Nem a szélsőjobb miatt kell nyafogni, és az általuk felkarolt értékeket fikázni, hanem elgondolkodni azon, hogy MIÉRT alakult így.

 79. 94:
  Üdv!
  Én ki tudnálak segíteni egy kompromisszumos megoldással (Tibor bá igazából már felvázolta az alapját, én csak továbbgondolom), ami szerintem megoldaná a problémát.
  A gond tehát, hogy nem tetszik, amilyen irányba a hozzászólások haladnak, és ugyanezt látod a posztoknál is.
  A blogot sokan olvassák, rengetegen vannak, akik nem szólnak hozzá. Az oldalra a több téma miatt (az összképen nem változtat, hogy időszakonként egy adott témájú posztból több van, talán ezt is érdemes figyelembe venned) sok, különböző érdeklődési körű látogató érkezhet, így nem tudhatod, hogy őket nem érdekelnék-e pl. azok a dolgok, amiket leírtál.
  Te az itteni „pályafutásodat” nem egy vendégposzttal kezdted? (Ahova, ha emlékeim nem csalnak, elég sok hozzászólás érkezett, pedig nem az egészséggel kapcsolatos írásokból van a legtöbb az oldalon.) Akkor megtehetnéd azt, hogy ugyanígy, saját cikkeket írsz, Tibor bá 100%, hogy biztosít neked helyet. Más posztok hozzászólásaiba nem olvasol bele, de a cikkekbe sem kötelező. A saját írásodban is csak azokra válaszolsz, amiket érdemesnek ítélsz rá a saját szempontjaid szerint, a többit ignorálod, elférnek.
  Az oldal meg, ha elszélsőjobbosodott, ez nem történhetett annyira régen, hogy ne legyenek itt még olvasók azelőttről, akiket biztosan érdekelnek más témák is (én pl. eredetileg az „elméleti fizika-ősrobbanás-vonal” miatt jöttem).
  Figyelj, ha lenne saját blogod, azt mondanám, mindegy, de mivel nincs, továbbá szeretsz gondolatokat megosztani, amikkel a jelekből ítélve érdeklődésre adsz okot, így szerintem érdemes lenne megfontolnod az ötletemet.
  Ez egyébként nem könyörgés, nekem mindegy, csak azért írtam le, hátha az előbbiek nem jutott még eszedbe.

  97: “Az oldalra a több téma miatt … sok, különböző érdeklődési körű látogató érkezhet”

  Például még régebben ott voltak a rejtélyes leszbikusok, akiket egy -sajnos nem elég hatásos- provokációval Tibor bá próbált megszólaltatni, mégis hogyan keveredtek ide, de sajnos nem derült ki.

 80. 94: Jancsika, az említett témáid szerintem sok mindenkit érdekelnek, engem biztosan. Attól, hogy nem sok kommentet kap, még sokan olvassák és tanulnak belőle. Ha ide nem akarsz írni (amit nem szeretnék) megírhatod az email címemre, ahova a listákat küldted.

 81. 97:
  Megelőztél. Pont azzal akartam előállni, hogy Jancsikának nem hozzászólásokat kellett volna produkálni grafomániás szinten 😀 , hanem vendég posztokat. Minden esetre ez nem történt volna meg, ha bevezettem volna az 1000 karakteres limitet, amit éppen hogy Jancsika kérésére nem valósítottam meg. A mai poszt már kész volt és éjjel 1-kor már nem volt kedvem változtatni, de a holnapi posztomban foglalkozni kívánok Jancsika vádjával, hogy a honlap és úgye akkor én magam szélső jobbos vagyok.

 82. 97. A saját blog indítása azért nem olyan egyszerű: az eszközök már nagyon segítőkészek, és gyorsan el lehet készíteni egy blogot, azonban az olvasók megtalálása már nem ilyen könnyű feladat. A vendégposzt még a legjobb megoldás (ez a házigazdán múlik), de a saját blognál a látogatottság felfuttatása rengeteg időt és energiát igényel (naponta friss poszt, állandó téma keresés, figyelem fenntartása). Ha csak egy nap kimarad már jelentős a visszaesés. Ezért is minden tiszteletem Tibor bá’-é, mert nem kis munka fekszik ebben a blogban. Csak az, aki nem hoz létre ilyent, ezt nem látja és talán nem is tudja értékelni 😉
  A Jancsika által felvetett témák szinte mindegyikével foglalkoztam ezen a blogon (http://komlomedia.wordpress.com/), azonban nem túl nagy az érdeklődés az általunk „fontosnak” tartott dolgok iránt: a VV5 a menő (azt egy minden értelmet nélkülöző blogban egy időben, egyszerre 8-900! ember olvassa (ááá nézegeti, mert olvasni nem tud :D) origós háttérrel), továbbá a jobb és baloldal hangulatkeltése (amikkel csak az a probléma, hogy mindenki(!) által elfogadható megoldásokat nem mellékelnek, sőt nem is igazán az a céljuk, inkább a feszültség/félelem fenntartása). Ezek jól elszórakoztatják a biorobottá alakított tömeget, többre már nincs igényük. A valós megoldások/lehetőségek kevés embert érdekelnek.

 83. 100:
  Ezt írod: saját blognál a látogatottság felfuttatása rengeteg időt és energiát igényel (naponta friss poszt, állandó téma keresés, figyelem fenntartása). Ha csak egy nap kimarad már jelentős a visszaesés.
  Így igaz, de kimaradt a legfontosabb. kordába tartani a kommentelők jelentős részét mert nem mindenkinek volt „gyerekszobája”. És ehhez figyelem, ráérzés, tapintat, meg a fene tudja mi minden kell.

 84. Ez kimaradt valóban, de ebben nincs tapasztalatom, nálam nem törnek-zúznak 😀

 85. Jancsika postokat kérünk!!!

  Mind a 6 témát kifejtve részletesen.
  A jobbosokat majd én jól megverem a kommentek részben ha már ők vannak többen csak nyikkanjanak meg :).

 86. 103:
  Mi ez itt? Kollektív kanossza-járás? 😀

 87. 104:
  Annyira azért nem kollektív. Személy szerint semmi bajom a keményebb jobbos hangnemmel, akit ez zavar, ne vegye komolyan. Az inga visszalendült, ezt is tolerálni kell. Mire elfeledjük pl. a „magyarkodás” szót, természetessé válik néhány, ma még szélsőjobbnak meghagyott motívum használata, addigra konszolidálódni fog a közhangulat, nem fog mindenki jobbikozni. (Főleg, ha -mint rendesen- arról a tájról is beüt néhány botrány)
  Addig viszont kiábrándító, mikor értelmes magyar emberek hlinka-gárdás szinten iszonyodnak mindentől, ami kicsit is nemzeti, és magyar.

 88. Marhaságokat ír Jancsika, mert pl. engem sorol a szélsőjobbosodók közé, amikor tudhatná, ha olvasna is, nemcsak írna, hányszor hülyéztem itt le gyökelméletes-a magyar a választott nép- típusú hozzászólásokat. Egész egyszerűen ahány kommentelő, annyiféle vélemény. Ha két kommentelő egyetért vaalmiben (pl. eljtéli Izrael agresszív politikáját, vagy a Viktatúra esztelen rendszerének kiépülését), még nagyon ellentétes felfogásuk lehet másról, a gyökelméletről (amit én nem ismerek és nem is bírálok emiatt, de látom, hogy egyesek szektásan hajtogatják), vagy eltérően ítélhetik meg a szexuális forradalmat, stb. (mert amelyik kimaradt belőle, az irigyli 🙂 )

  Ez meg színtiszta „süni, baszd meg a vasalódat” típusú paranoia:
  „Szívesen megosztottam volna az ezzel kapcsolatos tanulságokat, élményeket. De előre megmondom: a kutyát nem érdekelte volna. ”
  Hát persze, a nyuszi TUDJA, hogy a kurva sün nem adja kölcsön a vasalót…

  „- A fenntarthatóság és szakralitás kérdése. Ezt is földobtam az anyaság mítoszával kapcsolatos posztban, rengeteget lehetett volna róla beszélni. Hun-ce állításával ellentétben VANNAK írásos emlékek erről a korszakról, én legalább 3-ról tudok, nagyon tanulságos olvasni őket. Le lett tudva annyival, hogy nincsenek írásos emlékek, így nem lehet róla egyértelműen nyilatkozni.”

  Olvass vissza, Jancsika, a te felvetésedre én válaszoltam, visszafogottan, jelzők nélkül, tartalmilag, hogy miközben szerinted a neolit forradalom előtt volt a gyerekáldozós kultusz, utána meg a gyerek-istenítő, tudtommal a közel-keleti gyerekáldozós Moloch-kultusz javában a neolit forradalom után, a földművelés korában dívott. És ki nem válaszolt erre semmit? Te. Akkor ki szarta le az érvelést?
  Engem azonban mégis meggyőztél a liberális felfogás helyességéről, híve lettem, ezért szerintem neked alapvető emberi jogod, hogy ha úgy látod jónak, ne írj ide többet…
  Ha valamijen jobbikos szélsőjobboldali náci gazember erőszakkal akarná sárbataposni ezen alapjogodat és erővel akarna visszakényszeríteni a blogra, hogy szenvedj, annak velem gyűlik meg a baja!!! Márpedig ez nagy szó, mert rájuk szavaztam, úgyhogy egy szavazat forog kockán, irgumburgum!!!!!! 🙂

 89. 105 Szilvás.

  Amitől én tartok az az, hogy ha az „ügyesek” meglátják hogy biznisz van a dologban, akkor egykettőre lejáratják, beimportálják a rovásírásos kínai gagyit, és amikor már Győzike is Árpád sávos clottgatyában szaladgál, a jóérzésű embernek elemegy tőle a kedve…

 90. 107-re:Rovásos, turulos kínai gagyik régóta vannak, de amiből nincs kínai gagyi, az nem létezik…
  Geszi Péter bepróbálkozott ilyesmivel, nem nagyon jött be neki. Lópatán hülyen mutat az üvegcipő 🙂 .De feledjük, attól, hogy zsinóros ruhában illett járni a parlamentbe annó, még Károlyiéknak is belefért egy kis hazaárulás.

  Manapság az árpádsávos gatyát azért nem tudja hordani egyik hulladék celeb sem, mert nekik TÉNYLEG komoly előítéleteik vannak.
  Egyszerűen égetné őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük