(4084) Harckocsi küldés

Tibor bá’ jelentősen szerkesztett fordítása online

Az USA és a NATO harckocsikat küld Oroszország ellen

Szerző: Andre Damon
89. útban a 90. felé

A héten az Egyesült Királyság és Lengyelország bejelentette, hogy harckocsikat szándékozik küldeni Ukrajnába az Oroszország elleni harcba, ezzel megnyitva az utat Németország és az Egyesült Államok előtt, hogy hasonló bejelentéseket tegyenek.

A 80 évvel ezelőtti Barbarossa-hadművelet óta először lépnek át német gyártmányú tankok a lengyel határon, hogy részt vegyenek az Oroszország elleni háborúban. Kétségtelenül ez az Egyesült Államok és a NATO eddigi legvakmerőbb intézkedése.

A tankok támadó, nem védekező fegyverek. Arra használják őket, hogy áttörjék az ellenséges sáncokat, terület elfoglalás céljából. Ukrán vezetők egyértelművé tették, hogy a nyugati harckocsik kulcsfontosságúak háborús céljaik eléréséhez, beleértve a 2014 óta Oroszország által birtokolt Krím-félsziget visszahódítását.

Az Egyesült Államok több száz ukrán katonát képez ki páncélos hadviselésre a németországi bázisán, ahol NATO páncélozott járművekkel gyakorlatokat hajtanak végre. A tankok és legénységeik elhagyják Németországot, és Lengyelországon keresztül lépnek be Ukrajnába, ahol az orosz front ellen vetik be őket.

A modern harckocsiknak hatalmas logisztikai szükségletük van, hogy felfegyverkezzék és támogassák őket. Egyetlen M1 Abrams tank 250 liter üzemanyagot fogyaszt óránként üzembe helyezés után. Ezekhez a harckocsikhoz nagy tömegű logisztikai személyzetre lesz szükség, sokuk valószínűleg a NATO-országok fegyveres erőiből érkezik.

Nemcsak a harckocsik, hanem a logisztikai és szállító vonataik is célponttá válnak. Egy Leopard 2 tank körülbelül 15 millió dollárba kerül. Ezeknek a fegyverrendszereknek a védelme, nem is beszélve az őket kiszolgáló és ellátó csapatokról, létfontosságú katonai szükségletté válik a NATO számára.

Az USA és a NATO szavahihetőségét tette kockára a háború kimenetelében, amelyet egyre határozottabban Oroszország katonai vereségeként és feldarabolásaként határoznak meg. A konfliktus logikája tehát egyre nagyobb eszkalációt követel meg.

Az orosz fegyverek és légierő által fenyegetett páncélozott oszlopaival és utánpótlási vonalaival akár Ukrajnán belül, akár a lengyel határon túl a „repülési tilalmi zóna” létrehozását az amerikai sajtó ismét létfontosságú elemként hozza fel az elkötelezett védelme érdekében. .

Ez azt jelentené, hogy katonai eszközei védelmében amerikai és NATO-pilóták és SAM-kezelők orosz harci gépek lelövésével kezdenének közvetlen  háborút.

Ez az a lehetőség, hogy az amerikai és az európai lakosság tudtukon kívül aláveti magát azoknak a kormányoknak, amelyek megígérték, hogy elkerülik a „harmadik világháborút” és a nukleáris „Armageddont”.

A NATO fellépéseinek meggondolatlan és provokatív jellegének kifejezésére a New York Times azt írta: „Az elmúlt néhány héten egyik gát a másik után omlott le”, mivel „az Egyesült Államok és szövetségesei több kockázatot vállalnak Ukrajna védelmében. ”

A The Economist a fő harckocsik Ukrajnába küldését szorgalmazó vezető szerkesztőségében ezt írta: „További aggodalomra ad okot, hogy ha Oroszországot túl messzire vagy túl gyorsan lökdösik, akkor annak elnöke, Vlagyimir Putyin eszkalálódhat, és a legrosszabb esetben akár nukleáris háborút is indíthat. Ezek nem alaptalan félelmek.”

A The Economist a veszély ellenére a harckocsik küldése mellett érvel. „Ha Putyin arra a következtetésre jutna, hogy nukleáris fenyegetéseivel nyerte meg ezt a győzelmet, az szörnyű precedenst teremtene.” Hozzáteszi: „Ha ma engedünk Putyin nukleáris fenyegetéseinek, az holnap veszedelmesebb ellentétekhez vezet.”

Az imperialista háborús tervezők azt feltételezik, hogy orosz válasz nélkül is fokozhatják a háborúban való részvételüket. De ha Washington nem fél az atomháború következményeitől, miért hiszik úgy a háborús tervezők, hogy a Kreml félni fog?

Valójában a The Economist érvelése nagyobb mértékben vonatkozik az orosz félre, mint a NATO-ra, mert a rendszerváltás lehetőségével a Kreml áll szemben, nem pedig Washington vagy Berlin.

Ha a The Economist szerkesztősége az orosz oldalon állna, mit mondanának? „Ha a NATO arra a következtetésre jut, hogy a katonai eszkaláció győzelmet arat, az szörnyű precedenst teremtene.” Végtére is, „ha ma engedünk a NATO eszkalációjának, holnap veszedelmesebb lehetőségek jönnek létre”.

Más szóval ez egy érv amellett, hogy Oroszország a NATO eszkalációjára a NATO elleni támadás vagy az ukrán erők elleni nukleáris támadás indításával válaszoljon. Minél jobban eszkalálódik az USA és a NATO, Oroszországnak annál kevésbé kell elkerülnie az eszkalációt.

A hidegháború alatt gyakorlatilag az egész amerikai politikai berendezkedés, a Republikánus Párt „őrült peremének” kivételével, elfogadta a „kölcsönösen biztosított pusztítás” doktrínáját. Ezen doktrína szerint bizonyos cselekedetek megengedhetetlenek az Egyesült Államok számára, mivel a Szovjetunió nukleáris válaszának kiváltásának kockázata elfogadhatatlan fenyegetés.

Most minden nagyobb újságban az a mantra, hogy a NATO-t és az Egyesült Államokat nem lehet „elrettenteni” attól, hogy olyan politikát hajtson végre, amely nukleáris háborúhoz vezethet. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy az embert nem szabad elriasztani attól, hogy kiugorjon az épületből a földhöz csapódás okán.

Washington egész stratégiája irracionális, mint a múltban minden világhódítási terv. De ezt az irracionális politikát társadalmi és gazdasági érdekek vezérlik.

Minél tovább fejlődik a jelenlegi globális konfliktus, annál világosabb az a tény, hogy ez a háború a 20. század első két világháborújához hasonlóan nem az alapján érthető meg, hogy ki adta le az első lövést, hanem sokkal mélyebb társadalmi okok alapján.

Ukrajna reakciós orosz invázióját azzal a céllal váltották ki, hogy konfliktust szítsanak, amely Oroszország feldarabolásához vezet. Az egyszerű geopolitikai érdekeken túl az amerikai uralkodó osztály számos gazdasági, társadalmi és politikai válsággal szembesül, amelyekre nincs megoldás. Úgy vélik, hogy az Oroszország meghódítására irányuló kétségbeesett lépések révén valahogy elháríthatja az amerikai társadalmi és politikai életet sújtó válságot.

És még akkor is, ha eszkalálódik a háború Európában, az Egyesült Államok a Csendes-óceánt hadszíntérré változtathatja, támogatva Japán újrafegyverzését és Tajvan felfegyverzését a Kínával való konfliktus előkészítéseként.

Ennek a globális tűzvésznek a terveit az Egyesült Államok és az egész világ népességének a háta mögött szövik ki. Az USA és a NATO hazudik szándékairól, és eltitkolják tetteik következményeit. Ez az összeesküvés kiterjed az Egyesült Államok és Európa minden jelentősebb politikai pártjára, amelyek mindegyike felsorakozott a háborús erőfeszítések mögé. Egyikük sem mondja egyértelműen, hogy milyen következményekkel jár, és hány millió életet hajlandó feláldozni.

A folyamat eredménye egy olyan mértékű globális kataklizma lesz, amely mellett eltörpülnek a múlt erőszakai. Az ukrán háború kitörése óta a nukleáris fegyverek lehetséges alkalmazása normalizálódott a politikai diskurzusban.”

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

67 gondolat erről: „(4084) Harckocsi küldés

  1. Nekem a cikkben ez a két kedvenc mondatom:
    1. Az imperialista háborús tervezők azt feltételezik, hogy orosz válasz nélkül is fokozhatják a háborúban való részvételüket.
    2. Ukrajna reakciós orosz invázióját azzal a céllal váltották ki, hogy konfliktust szítsanak, amely Oroszország feldarabolásához vezet.
    Az idézett honlap, a World Socialist Web Site egyébként a trockista Negyedik Internacionálé Nemzetközi Bizottságának honlapja.
    Egy biztos: az elvtársak atlantista propagandával nem igazán vádolhatóak 🙂

  2. „A lengyel és a német politika legmagasabb szintjein hatalmas botrány robbant ki, amely akár a harmadik világháborút és a NATO-országok és az Orosz Föderáció közötti konfliktust is kiválthatta volna Ukrajnában. Egy lengyel informátor és katonai elemző felfedte, hogy a német védelmi miniszter múlt pénteken tervezett lemondásáról kiszivárgott információk a lengyel hadsereg vezérkarának botrányos tervére vezethetők vissza, miszerint titokban német Leopard harckocsikat szállítanak Ukrajnának lengyel legénységgel együtt, mivel ukrán katonák kiképzése ezekre a tankokra szóba sem jöhet, legalább egy évig tartana, és az ukránoknak összeomló frontjuk van, szorít az idő, ezért úgy döntöttek, hogy az ukrajnai Leopárdokat lengyel legénységek, azaz a lengyel hadsereg katonái fogják vezetni!

    A botrány hétfőn (megjegyzés: 2023. január 16.) csúcsosodott ki, amikor Christine Lambert német védelmi miniszter valóban lemondott posztjáról, miközben a cseh média pénteken még átverésnek és dezinformációnak nevezte a német Bild információit, miszerint nem terveznek lemondást. Nos, két nap telt el, és a német miniszter lemondott. Hivatalosan állítólag a minisztérium rossz vezetése és a Bundeswehr rossz fegyverzete, valamint az Ukrajnával kapcsolatos állítólag furcsa kijelentések miatt. De ezek csak kifogások.

    A lemondás valódi oka egy német bulvárlap legfrissebb információi, amelyek szerint Lambert tudott a lengyel vezérkar tervéről, és nem tett ellene semmit, amíg az egész tervet a múlt héten fel nem fedte a német titkosszolgálat, a BND, amely a Bild szerint a múlt héten figyelmeztette a német kormányt, hogy a lengyel vezérkar azt tervezi, hogy lengyel legénységgel együtt német Leopárdokat ad át Ukrajnának, ami a NATO háborúba való bevonásához vezethet az Orosz Föderációval, mivel a német tankok lengyel csapatokkal való bevonulását Ukrajnába Moszkva úgy értelmezné, hogy a NATO belép a háborúba.

    Olaf Scholz kancellár egyáltalán nem tudott erről a tervről, és úgy tűnik, Lambert is másodhegedűs szerepet játszott benne, bár tudott a lengyel tábornokok tervéről, de nem tett semmit, és nem tájékoztatta a német kancellárt sem. Azok a német Leopard harckocsik bevallottan elavultak, de amerikai tűzvezető rendszerekkel vannak felszerelve mozgásban és teljes tanksebességgel, amelyeket az amerikai Raytheon cég szállított a gépekhez, de a Pentagon nem adott engedélyt ezeknek a harckocsiknak az amerikai rendszerekkel való exportjára olyan országokba, mint Ukrajna.

    Lengyelország tehát nemcsak Németországot kerülte meg, hanem az amerikaiakat is meg akarta kerülni. De végül az egész terv kudarcba fulladt, mert nem voltak olyan lengyel katonák, akik ezekkel a tankokkal Ukrajnába mentek volna, és akik harcolni akartak volna Ukrajnáért. Épp ellenkezőleg! Egy lengyel informátor feltárta, hogy összesen 14 lengyel Leopard harckocsi legénysége mondott le katonai beosztásáról és vonult civilbe, megtagadva a parancsok teljesítését és az Ukrajnáért való harcot.“

    Forrás: Aeoronet News, Csehország

    Az alábbi videón a szövegben említett lengyel szakértő beszél az ügy lengyel vonatkozásairól, ami a fenti szövegben is össze lett foglalva. Sajnos, a videó lengyel nyelvű és cseh feliratozása van, ezért itt csak kevesen fogják érteni, de azért iderakom például hubab és Infos fórumtársak részére, meg persze mindenki másnak, aki ért a két említett nyelven.

    https://rumble.com/v25vxhw-polsk-vlda-chtla-dodat-ukrajin-nmeck-tanky-leopard-s-vycvienmi-polskmi-posd.html

  3. Zsolt, köszi. Minél késõbb hívnak be katonának bennünket, annál jobb. Azt tapasztalom nálunk a szlovákok körében, hogy a saját kormányuknak mennének nek i elõször.

  4. 1. Zsolt

    Köszi! Az összefoglalót is, mivel egyik nyelv se megy!

    Ha ez így van -márpediglen úgy tűnik-, akkor nagy csalódás számomra a lengyelek hozzáállása.
    Ennyire nem lehetnek ruszofóbok! Mindenki meghülyült?

  5. A lengyelek nagyon mélyen bemásztak az u.sa valagába! Ideje lenne kikászálódni, addig amíg nem késő!

  6. A lengyeleket az usa behülyítette a területszerzés lehetőségével, és ettől szegények már Európa legnagyobb hatalmának képzelik magukat. Aztán megint jön a koppp!

  7. Balázs: “nagy csalódás számomra a lengyelek hozzáállása.
    Ennyire nem lehetnek ruszofóbok! ”

    Elő kellene venni egy történelemkönyvet. Kész kabaré, amit leműveltek, csak hogy valahogy védjétek az orosz aggressziót.

    Itt egy nagyon jó iránymutatás:

    https://youtu.be/0ndu5mhU1bw

  8. 1. Zsolt

    Köszi a videót.
    A leglényegesebb mondat az 1′ 3O”-től:
    „A Lengyel katonák kijelentették, hogy Ukrajnáért nem harcolnak.”

  9. Minek ennek ekkora feneket keríteni? Félremagyarázni, történelmet idekeverni meg konteókat gyártani? Tudom ez izgalmas, meg adagolja a napi dopamint.
    Miközben egyszerűen arról van szó, hogy Ukrajnának komolyabb nehézfegyverzet kell, hogy az erősebb Orosz sereget visszaszorítsa a saját hazájába. Mindenkinek könyebb lenne ha maguktól hazamennének, nem kellene ez a sok tank sem, meg világégés se lenne. Mit kell ezen ennyit agyalni.

  10. 3 – Balázs

    Diplomatikus leszek: a lengyel elit újra és újra elköveti ugyanazokat vagy hasonló hibákat, amelyeket a múltban már elkövetett, nem képes ezekből tanulni.
    De a lengyelek, ahogy már írtam korábban is, nem en bloc ruszofóbok, nem lehet általánosítani még Lengyelországban sem. Ott is vannak szép számmal józanul gondolkodó emberek.

  11. 6: Minato

    De mi közünk van ahhoz hogy mi kell ukrániának???
    ??????????????????

  12. Tisztelettel kérdem, mert nem ismerem a történéseket annyira… ezt nem az ukik követték el? HiszenHarkov mellett történt, márpedig az Ukrajna.
    Az igazhogy a szovjet időben történt, de az elkövetők nemzetisége is érdekelne

  13. Mackómuki: Vagy a kicsi zöld emberek, vagy a pirézek követték el, az oroszok biztosan nem.

    Itt jegyzem meg, hamarosan FIDESZ nagygyűlés lesz, szeretettel várunk!!!

  14. 1 – Kiss Kálmán:
    A WSWS valóban szocialista, hiszen az elnevezésben is benne van. Ez biztosítja, hogy a kapitalizmustól, tehát a szajha médiától független. A túlzott szocialista felhangot pedig kiszerkesztem.

  15. 13: Mackómuki

    Katyn Oroszorszag 10km-re nyugatra Szmolenszktöl
    *https://hu.wikipedia.org/wiki/Katy%C5%84i_v%C3%A9rengz%C3%A9s

  16. Kis pontosítás, 40 Leopard küldéséről van szó két részletben, személyzet nélkül, mert a lengyel kiképzők már Ukrajnában vannak és képzik ki a helyi személyzetet.

  17. 11. Ödön, a „nyugat”-nak nem lenne jó ha az Oroszok közelebb jönnének, az se ha megerősödnének és beleszólnának a dolgok menetébe. Sőt, nekem biztosan nem, és gondolom neked sem lenne jó ez. Emiatt támogatja a nyugat az Ukránokat. Mi ebben a bonyolult, nem kell sokat magyarázni, ennyi.

  18. 12 – Tibor bá´

    Katyn kapcsán:

    – Amtliches Material zum Massenmord von Katyn (AM);
    – Burdenko-jelentés;
    – Madden-komisszió, Nürnbergi per, Dr. Marko Markov jelentése

    stb., stb.

    Enyhén szólva a kép egyáltalán nem egyértelmű.

    Az amerikai Grover Furr, aki tényleg mélyrehatóan foglalkozott a témával, megvizsgálta mindegyik oldal állítását, áttanulmányozott egy csomó német, szovjet dokumentumot konklúzióként azt állítja, hogy a német nácik gyilkolták le a lengyeleket és elejétől fogva egy propagandagépezetet indítottak be, hogy a szovjetekre kenjék a dolgot.

    A legsúlyosabb érv, amelyet a hivatalos narratíva felemleget az, hogy maguk a szovjetek, t.i. Gorbacsovék ismerték el a történteket és a szovjet felelősséget.
    Sajnos, ehhez tudni kell, hogy Gorbacsov és Jelcin bármit elismert volna, ha arra kérik őket a „nyugati partnereik”. Ezek az emberek sosem védték hazájuk becsületét vagy érdekeit.

    Ebben a kérdésben sok-sok „apróság” nem ül, amit a hivatalos narratíva állít.

    Ha valakit érdekel a téma, akkor ajánlom a fent említett amerikai író könyvét, a címe „The Mystery of the Katyn Massacre”; nem tudom, hogy megjelent-e magyar nyelven vagy nem, de angolul könnyen hozzáférhető. A könyv egy csomó történelmi irat fénymásolatát is tartalmazza, s nem csak az egyik fél (német vagy szovjet) iratairól van szó.

  19. 40 tank miatt nemhiszm hogy feltétlen nukleáris háborúvá fajul a dolog.Ha igen kíváncsi lennék hogy milyen nagyságú töltetet és hová küldenének az oroszok,
    Inkább lehet a tankok szétlövésére koncentrálnak elsőre.Vagy a olajvezeték szétlövésére/elzárására.
    Esetleg egy taktikai atom ukrajna területén elsőre felvezetni a tényleges totális nukláris háborút 😀
    Amúgy ha egy héten belül ne legy nagyobb orosz támadás, akkor szerintem még ezt az adagot is benyelte Putyin.
    Itt van pl. ez:
    #https://www.portfolio.hu/global/20230117/itt-van-oroszorszag-nagy-bejelentese-hatalmas-valtozasok-jonnek-az-orosz-haderonel-590968
    Tehát 2026 szerepel a cikkben azaz még van jövőképük 2026-ra ami érdekes mert atom esetén már nem lenne értelme 2026-os céldátumokat megadni az oroszoknak.
    Inkább úgy látszik hogy ukrajna terüetén fokozza a támadásokat.
    Persze az is kemény lenne mondjuk bejelentené Putyin holnap hogy O.o és pl. Lenegylország mától hadban áll egymással 😀

  20. 1 – Kiss Kálmán

    „Az idézett honlap, a World Socialist Web Site egyébként a trockista Negyedik Internacionálé Nemzetközi Bizottságának honlapja.
    Egy biztos: az elvtársak atlantista propagandával nem igazán vádolhatóak ? ”

    Eltaláltad volna a szarva között a tőgyét?! 🙂

    A trockisták ugyebár Trockij támogatói.
    Lev Davidovics Trockij (született Bronstejn) pedig Jacob Schiff embere volt, tehát egy nagy hatalmú bankáré, aki egyébként nem csak a saját érdekeit képviselte, de az úgynevezett német származású amerikai bankárokét is (Warburgok, Guggenheimek). Konkrétan ezek az emberek küldték New York-ból Szentpétervárra forradalmat csinálni, Leninnel karöltve, természetesen.

    Csak írd be a keresőbe, hogy „Trockij Jacob Schiff” esetleg „Trockij Sedova Schiff” vagy „Trockij and the bankers” és sok mindenre rá tudsz lelni! (Az említett nő Trockij egyik felesége volt). Temérdek anyag van a világhálón ebben a témában, persze csak egy részük magyarul, de olyat is találni gond nélkül.

    Úgyhogy ezek után teljesen rád bízom, hogy a trockisták vádolhatóak-e végső soron atlantista propagandával vagy sem!
    Mindenesetre Trockij mögött anno nem éppen a new york-i vagy amerikai proletárok álltak, ez is tuti! 🙂

    Magam egyébként nem vizsgáltam az említett honlap mibenlétét; lehet, hogy igazad van és trockista, ezzel nem vitázom, de a hozzászólásom lényege nem ez volt.

  21. 17. Zsolt: Dr Furr középkori angol-ból doktorált, tanított majd amatőr történelemtagadó lett. Óvatosan kell rá hivatkozni, mivel minden eddig megjelent könyve a Sztálini rezsim bűneinek neglegálasával foglalkozik.

  22. 20 – Minato

    Egy-egy témában – és ez a történelmi kérdéseknél hatványozottan érvényes! – el kell olvasni sok mindent pro és kontra.
    … én nem valamiféle primitív wikipédiás „útmutatásokra” hivatkozni!

    Persze valaki ezt teszi, a más meg azt teszi, tudom.

  23. 24. Zsolt, nyilván el is kell olvasni más véleményeket, de kritikával illik fogadni az ilyemit, ezt írtam. A könyvkiadók és írók haszonból élnek, bármit leírhatnak és kiadhatnak, ilyen a demokrácia, ez a lényeg. Bármit, nem tudományos dologot is. Van Dr Furr-nak tudományos disszertációja arról amit állít, vagy csak leírta? Ilyen szempontból a Wikimedia alapítvány, a wikipedia tulajdonosa közösségi alapon működik, a közösség, sok szem, sok tudás „ereje” van mögötte, oktalanság lenne primitívnek nevezni azt.

  24. Bárhogyan is nézem, nem Ukrajna és Oroszország áll harcban, hanem a nyugati világ Oroszország ellen, Ukrajnát feláldozva. Ebből nekem az jön le, logikusan gondolkodva, hogy ukrán kéz tartja a fegyvert, de nyugati parancsra. A topic témáját és cimét vizsgálva: Ha két fél között kitör egy háború, akkor ha egy harmadik akárki elkezd fegyvereket osztogatni , de csak az EGYIK félnek, a másiknak még pénzért sem, nos legalábbis az én szememben, az a bizonyos harmadik nekem automatikusan ellenségemmé válik, és mint ilyen, megérdemli, hogy a pofájába másszak, jogosan.
    Mindaddig, mig csak ilyen-olyan-amolyan szankciózásban merült ki az ellenségeskedése azon harmadiknak, még hagyján…
    Lenyúlta kinnlevőségeimet, elsinkófálta állampolgáraim MAGÁNVAGYONÁT, hagyján…kitiltotta polgáraimat kulturális, illetve sportrendezvényeiről, tudományos téren negligált, megszüntetett velem minden kapcsolatot, hagyján…
    De azon pillanatban, mikor nyiltan felfegyverezi közvetlen ellenségemet, ez kérem cassus belli, akárhogyan és akármerről nézzem.
    Nem értem az orosz logikát, nem értem az orosz hadi viselkedést, nem értem, miképpen látja az orosz a háború végcélját, mi az orosz jövőkép a dolgok végét illetően.
    ILYEN háborút életemben nem láttam.

  25. 25 – Minato

    Furr alapos munkát végzett, korabeli dokumentumokkal dolgozott, amelyek be is vannak mutatva a könyvében, nem az ujjából szopja ki a saját fantazmagóriáit. Először el kellene olvasni azt, amit csak úgy látatlanban kritizálsz! Hitelesebb lenne, ha utána tennéd, idézve esetleg azt, amivel nem értesz egyet vagy más dokumentummal bizonyítva, hogy „az nem úgy volt”.

    Szerinted ki a „hiteles történész” ez ügyben, konkrétan?

    Nekem a Dr. Prof. Wikipédia nem, bocsánat. Olyan „nagyágyú” történészek nézetei különböző témákban, mint az egy ideje nagyon felkapott Niall Ferguson sem szentírás, még véletlenül sem! Nyilván Furré sem, ezt sem állítom. De a pasas elég sok energiát fektetett be abba, hogy próbáljon tisztán látni. Ha valakit érdekel Katyn témája, nagyon is érdemes elolvasni a könyvét! És bizonyára több ilyen is van.

  26. 12. Tibor bá’

    Ha ezt megfordítjuk furcsa kép tárul elénk:

    A lengyelek hogyan támogathatják az ukikat a banderisták szörnyűségei után? Ezt még ők is érzik, amikor Bandera szülinapján a „legnagyobb profilú megemlékező az ukrán parlament, a Verhovna Rada volt, amely Twitter-oldalán egy képet osztott meg, melyen Valerij Zaluzsnij, Ukrajna katonai vezérkarának főnöke fotózkodik egy Bandera-képpel, illetve több idézetet is kiraktak Sztyepan Banderától…”
    https://www.portfolio.hu/global/20230102/botranyos-foto-keszult-az-ukran-vezerkari-fonokrol-a-lengyelek-nagyon-kiakadtak-2-587912

  27. 26 Bálint

    Putyin áruló, most vérezteti ki Oroszországot, nyugat gazdái utasítására.
    Ha nem hiszed, gondolod el, lenne egy ekkora sereged, hol lennél már?
    Gondolkozz Ember!

    29. Ödön

    Putyin annyi ultimátumot adott, hogy a legutolsó már a Kreml előszobájának szönyegén van. Finoman szólva, nevetséges!

  28. 7 Radován
    12. Tibor bá’

    Nem mondtam, hogy nem érthető a lengyelek orosz ellenessége.
    Teljesen érthető, hogy azok.
    Azt mondtam, kérdeztem, hogy hogy lehetnek ENNYIRE azok?!

    Szép, szép dolog a bosszú, meg a revans bizonyos körökben, de ha lengyel lennék és az az életemet veszélyeztetné, talán el is tekinthetnék ezektől..
    Félnek tőlük, hogy rájuk mászik a medve? Ez a taktika akkor sem jó.

    Pont lesz@rom az oroszokat, védi őket a rosseb! Én aztán nem állok be egyik oldalra sem, de az USA-tól tisztán hányok. Az oroszoktól úgyszintén, de azok nagyon közel vannak, még a végén visszacsapódik a hányás és telibe kap.
    Családból ketten is meghaltak a gulágon, pusztán azért mert sváb felmenőim is vannak. Magyarok voltak, de a Schmittinger nevet viselték, így a német csoportba kerültek.
    De ez már a múlt, számomra nem több, mint egy anekdota. Se beleragadni, se elfelejteni nem szabad a múltat.
    Úgy látszik néhány tankpilótának volt elegendő esze.

    Vajh kik akarhatták ezt az őrültséget ismét?! Biztos nem a lengyel háziasszonyok!

  29. 31 – Balázs:
    Nevelőanyám lánykori neve Roth Margit volt. Az apját 1944-ben gettóba akarták zárni a neve miatt, mint zsidót. 1946-ban ki akarták telepíteni, mert sváb. A végén „csak” B listára került.

  30. 31. Balázs

    Ez nemcsak bosszú a lengyeleknél, hanem most lehetőséget látnak a megerősödésre. Ezért jól beleállnak a dologba. Gondolják, a két nagy rivális gyengülése (a németeket sem szerették meg) nekik csak jó lehet, közben az amcsik ott vannak mellettük. Csak aztán nehogy megint nagyot koppanjanak. Ha már történelem.

  31. 32. Tibor bá’

    Így van ez a hülyékkel, már név alapján tudni vélnek mindent.
    Apai nagyapám vonala meg pont a mai Ukrajna területéről, Nagyszőlősről származik.
    A család nevünk is ghy volt, azt meg sima gi-re változtatták meg. Gondolom vmikor nemesi név lehetett és voltak időszakok amikor az nem volt előnyös.

    33.SZVP

    Én nem tudom, hogy mit akarnak a lengyelek, de ez a megerősödésre sem jó taktika. Legalábbis véleményem szerint.
    Különben is már megjárták az angolszászokkal a II. Vh. végén.
    Churchill is „kénytelen volt” engedni, hogy orosz befolyási övezet legyen, a többiről nem is beszélve. Tehát a seggnyalás nagyon egyoldalúnak tűnik, és ez is történelem, nemcsak az orosz elnyomás.

  32. 21. Zsolt
    „Magam egyébként nem vizsgáltam az említett honlap mibenlétét; lehet, hogy igazad van és trockista, ezzel nem vitázom, de a hozzászólásom lényege nem ez volt.”
    Ha nem ez volt, akkor mi?

  33. A lengyeleknél az a baj, hogy a történelem során annyit tologatták a határokat, hogy eszméletlen keveredés van ott a lakosságban, ami jó ürügyet ad mindenkinek, hogy meggyőződéssel állítsa, hogy az a mi földünk.
    Mikor én Sziléziában jártam üzemlátogatáson, ott még a portás néni is beszélt németül, a tárgyalópartnereink jó részének német vezetékneve volt.
    Viszont voltak sokan, akik német névvel egy kukkot sem tudtak, viszont sok lengyel nevű tökéletesen beszélt németül.
    Pedig egyébként egy tiszta lengyel területről származó lengyellel nem lehetett se németül, se oroszul beszélni, akkora az ellenszenv mindkét irányban.
    Németországban meg feltűnően sok lengyel vezetéknevű ember van, akiknek a nevükön kívül már generációk óta semmi közük Lengyelországhoz.
    Gondolom, a Belorusz és Ukrán oldalon is hasonló a helyzet.
    Így jól lehet szítani a nemzeti érzelmeket…

  34. Mindig az a hibás, aki először üt!
    Jelen esetben az oroszok. A legnagyobb hiba, hogy nem volt önmérséletük, felültek a provokációnak.
    Elvesztik a háborút, mert a valós igazság NEM velük van csak a sérelem és a duzzogás.

    Véleményem szerint, ez egy belháború, polgárháború, egymás között kell megegyezniük.

  35. Fel nem tudom fogni, hogy bizonyos haditechnikát a különböző EU-s országok, milyen megfontolásból adnak át Ukrajnának.
    80-100 db. harckocsi, pár száz páncélozott jármű nem oszt-nem szoroz semmit a háború menetén, csak hosszú ideig tartó helységharcokra való.

    Továbbá az sem világos, hogy az ukrán fél azonnal hátravonja páncélozott járműveit és lánctalpasait a veszteségek pótlására vagy addig harcoltatja, míg alig pár darab eszköz marad üzemképes?

    Nem számolnak azzal a *sötétződ* politikusok, hogy a „hatszázféle” eszközhöz, hatszázféle szerelési anyag és szerelő szükséges…egyébként a volt szovjet haditechnikai eszközt meg kellett volna tartani, másod-és harmadik lépcsős védekezésre szerintem.

  36. 38. János

    A régi SZU nehéz-technikát nekünk is meg kellett volna tartanunk, ahogy a románok is tették.
    De nem, az országáruló politikusok inkább eladták ócskavas áron. Szóval felszámoltuk. Most pedig nincs semmink, sem az első, sem a második, sem pedig a harmadik vonalban. Ha jönne valaki ellenünk és azt a pár tucat csilivili – jövőben beérkező – technikát kiiktatná, ott állnánk letolt gatyával. Vagy , lehetne menni a pickupokra szerelt golyószóróval a több száz gagyi román T-55, TR-80 ellen. Nem lenne egy kellemes találkozás számunkra.
    Szóval, IGEN, meg kellett volna tartani, le kellett volna konzerválni a SZU nehéz-technikát! DE hát mit érdekelte ez a politikusokat. A privatizáció, EU-s pénzek megszerzése volt a lényeg. DE, hogy ki és mivel fogja megvédeni a szerzett vagyonukat, azt tőlük kellene megkérdezni.

  37. 35 – Kiss Kálmán

    „Ha nem ez volt, akkor mi?”

    Trockij és a trockizmus eredete, mivel az 1-es számú hozzászólásodban használtad a fogalmat.
    Maga az említett honlapot nagyon ritkán olvasom, igazából Tibor bá´által a legtöbbet, mivel ő posztol itt róla írásokat hébe-hóba. A hozzászólásom lényege egyáltalán nem magát a honlapot érintette, csak ennyi.

  38. Annyit trockistáztatok itt mostanában, hogy utánaolvastam végre, mit is jelent ez. Az egyik fő tétele az volt Trockijnak, hogy az egész világon meg kell valósulnia a kommunista hatalomátvételnek ahhoz, hogy az igazi kommunizmust meg lehessen csinálni. Nem tipikusan az a dolog, amit akármilyen nagytőkések, bankárok érdekének lehet tartani.

  39. 41 – Ábel

    Igen, utánanéztél, mivel eddig a témáról nem tudtál semmit.
    Most már tudod, hogy mi volt az a cél, amiért Trockij deklaráltan harcolt.
    A new yorki-i bankárok pénzén.
    Vagy nem írtak erről a Wikipédián, ergo nem is igaz?! 🙂

  40. 42 Hogy Sztálint, Lenint a német titkosszolgálat küldte Oroszországba, hogy megtérdeltesse, azt eddig is tudtam. Hogy Trockijt amerikai tőkések küldték, azt nem tudtam, de hihető. Nyilván ha valakivel háborúban állsz, akkor érdeked azt az országot destabilizálni. Szerintem egyik fél se gondolta, hogy a bolsevizmusból ekkora balhé lesz. Ezt nem látom bizonyítéknak arra, hogy az érintett kommunisták a hatalomátvétel után is azoknak az érdekeit képviselték volna, akik korábban segítettek nekik. Nagykutyák lettek ők már ahhoz, és eleve se hiszem, hogy erkölcsi kötelességüknek tekintették volna, hogy hűségesek legyenek néhány burzsujhoz, ha korábban kaptak is tőlük valamit.

  41. 43 – Ábel

    „Hogy Sztálint, Lenint a német titkosszolgálat küldte Oroszországba, hogy megtérdeltesse, azt eddig is tudtam.”

    Sztálint? 🙂 A német titkosszolgálat? Hogy? Mikor? Honnan?

    Lenin és Sztálin útjai egy bizonyos pontban kereszteződtek, de teljesen más háttere volt a két embernek.

    Na, passzoltam a témát. Nehéz lenne az olyan privát elképzeléseiddel vitatkozni, amelyeknek nincs semmi alapja. Bocsánat, de erre nincs se kedvem, se energiám.

  42. 44 – hát ne vitatkozz. Rosszul emlékeztem, akkor csak Lenint. Nekem se sok kedvem van egy sztálinistával vitatkozni. Mintha a kommunizmus valami épkézláb, működőképes, emberséges rendszer lett volna valaha is, vagy lehetne akármikor.

  43. 42. Zsolt
    ” A new yorki-i bankárok pénzén.
    Vagy nem írtak erről a Wikipédián, ergo nem is igaz?! ?”

    Ki irányítja a WEF-et, azt az egyetlen világkormányt, amelyre senki sem szavazott?

    A Rothschildok Cabalja.
    Klaus Schwab egy Rothschild.
    A bizalom legerősebb formája mindig is a vér volt.
    Pont az orrunk alatt volt.

    https://attikanea.info/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BB-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%81%CF%8C%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%BD%CF%84-%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-wef-%CE%BF-klaus-schwab/

    Minden politikai vezető és szervezet, amely hűséges Rothschild pszichopata sarjaihoz…

    Figyelj rájuk… és ne keress… megváltókat…

  44. Állandóan lecsúsztok a poszt témájáról. Egy bizonyos fokú csúszás sokszor elkerülhetetlen, na de ekkorát!!!

  45. Az Egyesült Királyság és Lengyelország harckocsikat szándékozik küldeni Ukrajnába.
    Igen, nem azért gyártották le ezeket, hogy porfogók legyenek (porfogónak egyenlőre az atomfegyverek is megteszik).

  46. 48. Vidéki ember
    A lengyelek csak akkor adhatnak, ha a németek rábólintanak, ti. ez benne van az átadási szerződésben.
    Ha a német rábólint (egyelőre nem akaródzik neki), akkor lehet vinni a német leo-kal egyetemben. Aztán meg lehet nézni mit bírnak az orosz pusztában. Az amerikaiak azért nem adják a Abramsokat, mert nem szeretnék, ha a nagyérdemű minden nap tucatjával látná a kilőtt USA tankokat. Márpedig egyelőre a német ahhoz köti a Leo-k szállítását, hogy ugyanannyi Abrams-ot küld mint ők Leo-t.
    Egyébként nem szól másról az egész, hogy meg akarják nézni, mit bír a nyugati vas az orosz dagonyában vagy -20 c-ban.
    Azt látom, hogy a nyugati stratégák rádöbbennek, hogy az általuk elképzelt modern háború és ennek megfelelően tervezett kis létszámú modern hadsereg ideje még nem jött el. Tudomásul kell venniük, hogy még mindig anyagháború van, ahol az dönti el, hogy ki nyeri a háborút, hogy ki győzi anyaggal és emberrel a frontot.
    És ebben nyugat nem áll jól. Túlontúl erőltették ezt a genderes, woke idotizmust, aminek egyenes következménye lett, hogy szarra sem jó az itteni emberanyag (DE szó szerint!). Csak kérdem, milyen helytállást tanúsítana egy Nyeurópai huszonéves egy Bachmuti darálóban, télen, sárban és fagyban, minimális ellátás mellet.
    És ez csak a probléma egyik oldala. Hol van az a gyártási képesség (nyersanyag és energetikai szempontból) ami bírja az ukrán frontnál 5x nagyobb anyagvesztést? Sehol. Mert ha komolyra fordul a dolog, akkor az orosz nem fog semmit (szó szerint!) adni Európának, az USA pedig önmagában kevés lesz, főleg, ha közben kirobban egy K.Keleti és T.Keleti háború.
    Szóval jók ezek a csúcstechnikák a törölközőfejűek ellen, de ha 3 millió orosz katona és 20 ezer tank ellen (melyek lett légyenek bár milyen fosok is) kell őket bevetni, sec perc alatt elfogynak, aztán lehet nézni a köldököt (egyébként az USA is nagyon jól tudja ezt, többek között ez az egyik oka, hogy nem küld tankot ukrajnának).
    Még egyszer leírom. Egy Oo.-NATO háború nem ilyen lenne, mint amit most látunk. Csak, hogy átlátható legyen a helyzet azzal indulna, hogy az összes műhold (orosz, usa, meg a többi) menne a levesbe, és onnan kezdve mindenki úgy boldogulna ahogyan tudna. Jó, ha ezen elgondolkodik mindenki!

  47. 47. Tibor bá’

    Azért a gyíkemberes mellékágat semmi sem übereli. 😀

  48. 30. Bendegúz,

    Bálintnak írtad:

    „Putyin áruló, most vérezteti ki Oroszországot, nyugat gazdái utasítására.
    Ha nem hiszed, gondolod el, lenne egy ekkora sereged, hol lennél már?
    Gondolkozz Ember!”

    Ez most komoly vagy csak viccnek szántad? 🙂
    Olvastam már pár konteót, de az utóbbi hetek termései közül ez viszi a pálmát.

  49. A posthoz:

    A tankok küldése ok, de megfelelő légi támogatás nélkül mit fognak érni? Milyen hosszú életűek lesznek, ha felettük nem lesz védve megfelelően a légtér.

    Egyre több helyen olvasom, hogy menni fognak a támogató harci helikopterek is (mint pl. apacsok). Nem tudom, hogy mi igaz belőle, de van még eszkalációs lépcső a harckocsik után. Harci helikopterek, a HIMARSokhoz hosszú hatótávú töltetek, F-16 -osok, tomahawk rakéták…

    Az orosz béka lassú főzése folyik.

  50. 52, Gyarmathy

    Elég jó a következtetésed.
    Komolyan mondom, nem piszkálódás jelleggel.

    Avril Haynes is elég fontos dolgokat mondott (a hosszú-hosszú európai háborúról) pont ott ahol Szíjjártó Péter is járt a minap…

  51. 52. Gyarmaty

    Vagy a nyugati békáé.
    Szerintem mindketten ülnek egy üstben, persze senki nem ismeri be a sajátját, és közben rakják a másik segge alatt lévő bográcsot.
    Majd a végén eldől, hogy ki puhul meg hamarabb.

  52. 54 – Bendegúz

    Az amerikaiaknak az tetszene a legjobban, hogy két nagy legyet ütnének egy csapásra: kivéreztetik az oroszokat és egyben Európát is. Ukrajna csak egy szerencsétlen eszköz ebben a „buliban”….
    De az amcsik szempontjából még az is egy főnyeremény, ha a két említett fél közül csak az egyik omlik össze a végén: Oroszország esetében ezt magyarázni nem kell, ha meg „csak” Európa lesz a vesztes hunyó, akkor nekik így is nagyon jó – ipari és humán transzfer az Egyesült Államokba Európa kárára, egy konkurenssel kevesebb a világ színpadán, teljes kiszolgáltatottság nekik stb. Ha így lesz, a végén az oroszokkal megegyeznek valamilyen status quo-ban.
    Szerintem a jenkik így gondolkodnak. Úgy gondolják, hogy ők minden esetben ezen az egészen csak nyerhetnek, a végeredménytől függetlenül.

    Természetesen ott vannak az ismert geopolitikai szempontok is, lásd a RAND Coperation itt lehozott anyagait is, éket verni Európa és Ázsia közé stb.

    „Megszülte hűtlen gyermekét…” – ahogy anno Varga Miklós énekelte. „Anyuka” most marhára megszívja, szinte csak ez biztos ebben a játszmában!

  53. 65 Amerika saját magát is látványosan tönkreteszi. Az 1% hihetetlenül gazdagszik, a 99% megy a lecsóba ott is.

  54. 55 Zsolt
    56 Ábel
    Az hogy amerika erősödik a háborúval teljesen szerintem nem igaz.Az átlagpolgár ugyanúgy dolgozik reggeltől estig mint eddig hiteleket vesz fel és él.Ennyi.Most nekik is rosszabb lett az élet (az átlagembernek) Attól hogy Oo. vagy az EU gyengül az átlag amcsinak nem lesz jobb az élete.Amúgy láttam videókat hát az ipari parkokon túl 5-10 km-re is nyírva van a fű a főutak mellet ,között mindenütt, rend és tisztaság.Ilyen szempontból ők még nem mennek a lecsóba, mert van munka és éldegélnek belőle.Amúgy a híres amerikai életszínvonal mese, egy átlagdolgozó szarrá van dolgoztatva.. Persze hogy mikor mennek a lecsóba azt nem tudni. Pl a microsoft 10 ezer embert küld el most.
    Arról nincs infóm hogy ahogy írjátok hogy megy át az ipar .Mennyi ipar megy át?Nem mindegy hogy 1-2 üzemet visznek át vagy több 100-at.Amúgy meg visszahozni Európába a készárut nagy költség.Ráadásul ha amerkia sem termel most hanem Kínától vesz minden szart akkor ne gondoljuk hogy majd átvisz innen 50ezer esztergagépet meg minden gyártószalagot és ott gyárt utána meg visszaküldi nekünk eladásra.(szerintem mexikóiakat sem fog beengedni milliójával)
    Szerintem az EU-ból sem fog menni az értelmiség (értem hogy azt mondjátok hogy ha nem lesz munka EU-ban akkor menni fog ) .Ki lehet csábítani 10-50 ezer embert de az matematikailag semmi a 350 milliós népességez.Többen meg úgy sem mennek mert van aki egyszerűen nem hagyja itt a családját és a gyökereket hiába „új’ felfogású vagy fiatal.Aki eddig is menni akart az ment de aki nem akar az nem fog menni.Főleg úgy hogy majd rájön hogy ott is brutális ingatlanárak vannak.Volt pl. egy magyar pár new yorkban 3 gyerekkel hiába kerestek 3 milliót húztak haza mert pl.bölcsi,ovoda 3 gyerekre brutális pénz és napról napra életek.Ráadásul itt Mo-on jobban kijöttek 3 gyerekkel a párszázezerből. Meg nem tudom most hogy van az ottani letelepedés de eddig úgy tudom elég hosszadalmas folyamat, szerintem még most is az és nem hinném hogy fél éven belül kinyitná USA a kapuit gyorsított eljárással.Amúgy meg usa-ban ha valaki munkás alig van joga igazi rabszolgatelep munkamorál tekintetében (az eu ban a napi 8 óra irodai munka kb. 3 óra aktív munka ott meg a bele ki van hajtva mert a $milliomos főni kihajtja, meg szülés után a gyes 1-2 hónap, meg pl, amit hallottam hogy rémesen kievés az évi szabadság az embereknek)Szóval ha ezeket valaki tudja nemigen fog kimenni dolgozni mert a híres amerikai álom csak egy pár milliomosnak jár ki akik amúgy valóban megdolgoztak érte mert láttam nem 1 nem 2 sikertörténetet akik tehetséggel ,kockáztatással és sok munkával elérték az amerikai álmot de számuk kb.1 millió fő.A többi ott is egy csicska lehet az mérnök vagy bárki.De az átlagmelós élete ott is szar csak más a házszám ahogy mondani szokták 😀

    Talán az 1% gazdag résznek a 10%-a lehet jól jár ezzel a háborúval USA-ban.

  55. 49. Bendegúz
    ” A lengyelek csak akkor adhatnak, ha a németek rábólintanak, ti. ez benne van az átadási szerződésben.
    Ha a német rábólint (egyelőre nem akaródzik neki), akkor lehet vinni a német leo-kal egyetemben. Aztán meg lehet nézni mit bírnak az orosz pusztában.”

    * A Handelsblatt német iparági forrásokra hivatkozó jelentések szerint a Német vállalatok több mint 100 harckocsit készek szállítani Ukrajnának, köztük Leopard páncélozott harckocsikat és módosított brit Challenger 1-eket, amelyeket eredetileg Csehországnak és Szlovákiának szántak.

    * A Német Parlament leszavazta a Leopard tankok Ukrajnába való átadását. Az Ukrajna számára fontos Bundestag-szavazás kudarccal végződött.
    Heves vita után szinte minden frakció támogatta azt az indítványt, hogy a tankkérdést a Külügyi Bizottság elé utalják további megvitatásra.

    * Alekszej Leonkov katonai szakértő szerint Oroszországnak van egy nagyon régi, de nagyon hatékony szovjet fegyvere, amelyet bevet majd a Leopard tankok ellen.
    A Kurdok nagyon jól megsemmisítettek a Leopards 2A4 tankokat Szíriában a régi, Szovjet korszakból származó páncéltörő irányított rakétarendszerek (ATGM) segítségével, az úgynevezett Malyutka (az Orosz fordításban „bébi”). Olyan jók voltak, hogy a Török ​​hadsereg második hadteste felhagyott a szárazföldi támadó hadművelettel, amelyben ezek a tankok részt vettek.

    * Ukrajna arra kérte Görögországot, hogy adja át az összes LEO2A4 tankjait vagy azok egy részét!
    – Vajon ezt is megteszik amikor háború előtt vagyunk a Törökökkel?

    Más

    Ki emlékszik a Fehéroroszországi tűzszüneti tárgyalásokra?

    A „hős” Ukrán kémet tévedésből végezték ki – ismerte be Zelenszkij segítője.

    https://vilaghelyzete.substack.com/p/a-hos-ukran-kemet-tevedesbol-vegeztek?utm_source=post-email-title&publication_id=988923&post_id=97756948&isFreemail=true&utm_medium=email/

  56. 55. Zsolt
    Korábban más bejegyzés alatt volt egy két „szóváltásunk” azzal kapcsolatban, hogy az USA letett az erős de befolyása alatt lévő EU projektről és e helyett inkább azt választja, hogy amit lehet az EU iparából és képzett munkaerejéből elveszi, azaz áttelepíti Amerikába. Namost, ezt én pár hónapja csak mint elméleti okoskodást írtam, így a Te ellenvéleményed is teljesen megállta a helyét. Azóta azonban egyre inkább az kezd kikerekedni, amit én spekulációként írtam (nem fényezni akarom magam, ti. 10-ből 9-szer nem jön be amit gondolok). Most már a hivatalos médiában, felelős beosztású emberek is erről kezdetek beszélni. Igaz egyelőre csak Mo.-on, de ez is valami. Előbb utóbb kinyílik a nyugati emberek szeme is, ha már a politikusaiknak nem.
    Szóval megjelent egy érdekes cikk, amit ajánlok valamennyi itt jelen lévő szíves figyelmébe:
    https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/nagy-m%C3%A1rton-a-legrosszabb-forgat%C3%B3k%C3%B6nyv-amikor-amerika-tankot-hoz-%C3%A9s-ipart-visz/ar-AA16Yypc?ocid=entnewsntp&cvid=7fae58c091414f8cbcba44ae4afc4cd5

  57. 59 – Bendegúz

    Európát illetően rengetegszer írtam – másokkal együtt -, hogy ez a kontinens és országai, népei mindenképpen ráfizetnek a mostani folyamatokra, mivel – az igazi nagyhatalmakhoz képest – politikailag súlytalanok, komolytalanok a vezetői stb. Európa nem alakítója, hanem elszenvedője a jelenleg a világban zajló geopolitikai folyamatoknak.
    Sokszor ugyancsak szó volt az ipartalanításról, amely logikus következménye lesz az itteni energiaválságnak. „Sparhelt és lovaskocsi”, ahogy sokszor János nevezi ezeket a folyamatokat. Az ellenkezőjét állítottam volna?

    Lehet, hogy én emlékszek rosszul, ez is meglehet, nem igazán tudom, hogy miben volt annyira más a véleményünk ez ügyben. Eszmefuttatásaidat mindig érdeklődve olvasom, szerintem jól átlátod a dolgok lényegét. Amiket írni szoktál, a legtöbb dologgal azonos vagy szinte azonos az én álláspontom is, persze ez nem igaz 100 %-ban, de ilyen fórumozó szerintem nincs is.

    A linkelt cikk tartalmával is egyetértek.

  58. 59,60

    Azt modják hogy az ipar kivitele több év.Namost már lassan eltet 0,5-1 év.Konkrétan mit vittek ki pl. a németektől? Azt tudom hogy valami kohó bezárt de lett helyette akkugyár.
    Nem kötekedni akarok hanem azt hogy lássuk tisztábban a képet.Nem állok egyik véleményen sem magyarul hogy lovaskocsi sparhelt színvonal lesz de azon sem hogy nem lesz baj.Most még nem látni a tiszta képet.
    De pl. ha annyira összeomlana a német ipar akkor miért épít a bmw 400 hektáron nálunk gyárat?Vagy pl . bővít a thyssen. Magyarország erősen függ a német ipartól.Eltelt 1 év a háborúból.Történt 1 db elbocsájtás Magyarországon német érdekeltségű gyárban? Fog történni tömeges elbocsájtás 1 éven belül a magyar gyárakban ?
    100 gyárból mennyi megy ki a következő 2 évben a németektől? 1-2 vagy 30-40?
    Sokszor azt érzem hogy ez az ipartalanítás egy szójáték a neten és a német sem olyan hülye (még ha a szankciózók azok is).
    Amikor kitárgyaljuk az ipartalanítás mértékét érdemes tisztázni hogy ki mit ért alatta.Kivisznek egy kohót még nem történik semmi.Mondjuk ha a magyarországi német gyárakból kirúgják az emberek 50%-át akkor elhiszem hogy leépült a német ipar.

    Azért az amerikai sem hülye hogy majd az európainak gyártson cuccokat mikor magának sem bír (megvesz sokmindent Kínából).Lehetetlenség hogy majd az amcsik (és mexkóiak) szerelik össze az autókat az európainak.És mit kezd a bejövő pénzből az amerikai munkás a hó végén a zsebében miután összeszerelte az autót az európainak?Belegondolva nem közgazdász hanem józan paraszti ész fejjel nem is olyan jó ipart működtetni úgy hogy másnak szállítasz.Az pl más kérdés hogy a kis kínainak muszály ipart működtetni hogy megéljen mert sokan vanank, de azért valljuk be pl. európában is van kínai cucc (ipari is ) de azért sok európai gyár is van.Mint mondtam az ipar globálisan átszövi a világot és pl a kenyérpirító lehet Kínában készül de a vegyestüzelésű kazán meg lehet Magyarországon.

    Ez olyan mint nyáron amikor azt mondtuk hogy nem lesz élelem vágóhídra mennek az állatok mert nincs termény.Történik valami leépülés hónapról hónapra? Van valahol élelmiszerhiány? Telnek a hónapok de nincsen semmi töménytlen élelem van mindenből.

    Nem kötekedni akarok, csak kivitatni a dolgot, béke van:D

  59. 61. andrew
    ” Történik valami leépülés hónapról hónapra? Van valahol élelmiszerhiány? ”

    Kedves „andrew” ( Ανδρέας vagy talán András? )

    Bár régóta nem élek Magyarországon nézd mit lehet már olvasni. Vajon mennyire lehet ez igaz ? Ami késik az nem múlik.

    /https://m.facebook.com/groups/412118755606558/permalink/2497521680399578/?m_entstream_source=feed_mobile&paipv=0&eav=AfZ9yfuGZhxkv9tzRUdDhTNoZy15jagTXIYe0CcMLt_d8ARPh_-o1CRSuEh75oPxYPI /

  60. 60. Zsolt

    Igazából nem volt pengeváltás az ügyben köztünk, csak szkeptikus voltál ez ügyben – és ha jól emlékszem – azért mert az USA-nak kell egy erős szövetséges itt az atlanti oldalon is, ezért célszerű fenntartani egy erős, de irányítása alatt álló EU-t. Ami teljes mértékben logikus lépés az USA részéről és eleinte én is egyetértettem vele.
    Csak ez a kaotikus és semmivel sem magyarázható háború körüli lépések gondolkodtattak el és vezettek az általad is vallott elv felülvizsgálatára.
    Szóval volt egy békés beszélgetés ez ügyben, részemről és részedről is teljesen általunk vélelmezett (egyébként logikusnak nevezhető) elképzelés mentén. Jó volt, építő volt.
    De az is lehet, hogy nem Veled „vitáztam”. Akkor pedig elnézésed kérem a jogtalan megszólítás miatt.
    Mellékesen jó, hogy ismét kifejtetted álláspontodat, sokunk okulására.

    61. andrew

    Jók az észrevételeid (mindig jól kérdezel), nem kötekedés amit csinálsz.
    Szóval írod, hogy:
    „De pl. ha annyira összeomlana a német ipar akkor miért épít a bmw 400 hektáron nálunk gyárat?Vagy pl . bővít a thyssen. Magyarország erősen függ a német ipartól.Eltelt 1 év a háborúból.Történt 1 db elbocsájtás Magyarországon német érdekeltségű gyárban? Fog történni tömeges elbocsájtás 1 éven belül a magyar gyárakban ?”
    A német ipar (tőkések) keresi a menekülési útvonalat, mert látja, hogy a politikai elitjének elment az esze. Nyíltan nem mer szembeszállni, mert akkor véletlenül megmerénylik őket, így amit lehet szétszór a közelben. Főleg oda ahol előreláthatóan lesz olcsó energia és nyersanyag. OV. politikáját látva Mo.-ot ilyen helynek képzelik.
    Németországból pedig a drága energia és nyersanyag miatt először az energiaköltséges ipar fog kitelepülni, aztán a többi. Túl fogják zöldíteni. Nem hiányzik az USA-nak egy ilyen erős vetélytárs. Az EU-s projekt is a németek gyengítésére volt kitalálva (a felesleges nyereséget vissza kellett fordítsák a sok éhenkórászra és nem maguk fejlesztésére). Aztán nem jött be, most más utat eszelt ki az USA elit. A deindusztrializációját!

    „Azért az amerikai sem hülye hogy majd az európainak gyártson cuccokat mikor magának sem bír (megvesz sokmindent Kínából).Lehetetlenség hogy majd az amcsik (és mexkóiak) szerelik össze az autókat az európainak.És mit kezd a bejövő pénzből az amerikai munkás a hó végén a zsebében miután összeszerelte az autót az európainak?”

    Most is gyárt Európának pl. autókat. Gyártana többet is, de nem kell az európai embernek. Ha majd minden nála lesz és ő látja el bmw-vel a világot akkor az üzem neki fogja a hasznot termelni és nem a németnek. Egyébként az USA melós pont azt fog kezdeni a megkeresett dodójával, mint az európai az euróval. Elmegy nyaralni és kényelmi dolgokat vásárol. Csak az lesz a baj, hogy amíg az USA melós nyaralni jár, addig mi itt Európában
    – jobb híján, ti. ipar nem lesz ahol dolgozzunk – polgárháborúzunk és különböző érdekek mentén (pl. a szomszédok területe) háborúzunk. És a végén majd megjelenik az USA, rendet rak és csinál nekünk egy olyan digitális diktatúrát, hogy Schwab az úját fogja nyalni, ha még élni fog akkor.

  61. 62 – Bendegúz

    Biztosan nem tudni, hogy hol áll le az USA, meddig látják jónak Európa gyengítését és mi az a pont, ami után már akár ők is úgy gondolhatják, hogy hosszú távon az előnyök kisebbek, mint a hátrányok. Ezt talán még maguk sem tudják – szerintem most abban a fázisban vagyunk, amely a te korábbi eszmefuttatásodat igazolja és még ebben is leszünk egy ideig, sőt – Európa szempontjából a legrosszabb forgatókönyv szerint – ez is marad a vége. Ami egy reális lehetőség, de nem biztos, hogy végül teljesen így lesz. Ezt 100 %-ra nehéz megmondani. Egy bizonyos ponton túl azért várható lesz némi európai ellenállás, legalábbis némely ország részéről. Meglátjuk, hogy mi lesz, hátha még maradt valakiben egy kis túlélési ösztön akár Nyugat-Európában is. Minden amerikai nyomás ellenére. Vagy kiderülhet az is, hogy ez már csak egy csalfa remény.

    A legutóbbi RAND Corporation tanulmány például az ukrán háborúnál nem tartja előnyösnek az USA szempontjából, ha túlságosan elhúzódna, de ma még azt látjuk, hogy az amerikaik most még nem ezek szerint cselekszenek. De, adott esetben, ez is változhat, akár pár hónapon belül is. Állítólag az amerikai lakosság egyre kevésbé tolerálja az ukránok támogatását, s mivel jövőre elnökválasztás lesz ott, ezt is így vagy úgy ezt (is) figyelembe fogják venni az ottani politikusok.

    Túl bonyolult az összkép ahhoz, hogy valaki biztosra megmondja, hogy milyen lesz a világ 5, 10 vagy 50 év múlva. S benne mondjuk Európa helyzete. Mai szemmel nézve túl sok jóra nem lehet számítani, de majd meglátjuk…

  62. 62 Bendegúz

    Még egy gondolat:
    Ráadásul pl. usa-ban kellene legyártani a németek ruháit , autójait meg mindenféle kütyüket akkor a régió túlterhelődne és nem lenne annyi melós.Ne felejtsük el hogy van minden országban egy kb. pár %-os munkanélküliségi ráta .Namost nem lehet oda vinni többszáz gyárat úgy hogy nincs aki dolgozzon.Ráadásul ha a németektől elvinnék a gyárat és nem lenne meló akkor hiába gyártana az amcsi a németnek ha nem lesz amiből megvegye akkor hamar be is zárhatná a gyárat az amcsi is.

    Igen pl . leépíti az acéltermelést.Persze a GDP mutatóba egy gyengülést jelent kimondhatjuk, DE nézzük meg alaposabban:
    például behozzák az LNG-t messziről mennyi az élettartama az árunak? kb. 1 hónap még Mari néni Berlinben bekapcsolja a gázfűtést a szobába és el is pukkanott napi 40 kg gázt 😀 Behozzák a banánt venezuelából.Mennyi az áru élettartama? 1 hónap még Mari néni megveszi kiszarja a havi 5 kg banánt (5kg x 60 millió csak a hajózott tömeg érzékletetése 😀 )
    Namost megduhantanak Kínában egy igazi teherszállító hajót acéllemezzel.Mennyi az áru élettartama? Autóban 10-15 év, de radiátorba vagy nagykapuba beleépítve lehet 10-20 év is. Így már kijön a matek hogy simán megéri behozni az acélt is pl. Kínából
    mert nagyságrendekkel hosszabb az élettartama az anyagnak. Persze klasszikusan hozzá vagyunk szokva hogy nehézipar is legyen de ez már más világ más szelek fújnak.
    Megveszi pénzért és kész.A német pedig még mindig tőkeerős a magyarhoz képest és a gazdasága bikaerős akármilyen furcsa is jelen pillanatban kimondani.Tehát pl. a kieső acéltermelést pótolja pénzel a Kínai meg legyártja Kínában megfulladva a piszokban.Nagyjából szerintem ennyi egyenlőre de meglátjuk mi lesz.Azt kelll látni hogy nem kell már klasszikus kohó a közelben a világ megváltozott : az acél is ugyanolyan temrék lett mint a M8-as csavar vagy akármi.
    És igen a közgazdászok kiszámolták a GDP-t ami valóban gyengül pl egy kivitt acélkohó miatt de a gyakorlatban meg még mindig 20-30x jobban megéri behozni a vasat mint a LNG-t, banánt vagy az olajat.

    Még annyi hogy a multiknál pl. a vaslemez beszerzés eddig is sok helyen úgy működött hogy a világ másik végéről hozták a hazait (pl japán céget ismertem)
    .Hiába van/volt az EU-ban kohó és vaslemezgyár mégis még a békeidőben a háború előtt pl.japán cég japánból vette a vaslemez egy részét és ráadásul nem kenyérpirítóba kellett egy 5×5 cm-es vaslemez hanem viszonylag nagyobb darabokról volt szó és mégsem a sarki kohótól vette.

    „sak az lesz a baj, hogy amíg az USA melós nyaralni jár, addig mi itt Európában
    – jobb híján, ti. ipar nem lesz ahol dolgozzunk ”
    Nem vagyok optimista de a fenti dolog amit írtál az is bekövetkezhet , még nem tudni előre.

  63. 60, Zsolti

    A sparhelt és lovaskocsi színvonal mindenképp eljön:

    egyrészt, évek múltán egyre kisebb lesz az ipari termelés az EU-ban (ha ez most még nem is látszik),
    másrészt,
    a „szabadság, egyenlőség, testvériség” korszakba eljutunk egy kiterjesztett csernobili Zónával.

    Mind a két irányba egyenes út vezet jelenleg!! A vészterhes (közép)-európai helyzetről meg inkább ne is beszéljünk. A fehérházi héjják ezt is meg fogják oldani.

    ui:
    a lovaskocsit be lehet helyettesíteni kézikocsival vagy mentesítő járművekkel is. Pláne, ha a déli Bug és a Dnyeper védelmi vonalát áttörik az új felturbózott sereggel a nyáron a Krímre pályázva.

  64. 66, János

    Jól beszélsz.
    A demokrata héjják messzire nyúló „egyik szárnytollát” a magyar nemzeti szuverenitás biztonsága miatt inkább levágták (fiatalítási folyamat).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük