(4085) A konfliktus jövője

Tibor bá’ fordítása online

Ukrán háború: A véres csata a Soledar ellen, mit mond nekünk a konfliktus jövőjéről

89. útban a 90. felé

A keleti ukrán város, Soledar elleni csata már több napja tombol, állítások és ellenállítások szólnak arról, hogy Oroszország  teljes ellenőrzése alatt van-e.

Január 11. óta Soledar a Wagner zsoldos csoport részleges ellenőrzése alatt áll, az Egyesült Államok Háborús Kutatási Intézete és az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának értékelése szerint.

A január 12.-i orosz bombázás azonban megerősítette az ukrán értékeléseket, ami szerint a város elleni küzdelem továbbra is intenzív.

Az eredménytől függetlenül ez a konkrét csata, és számos más fejlemény rávilágít, hogyan áll az ukrán háború, és hová vezethet.

Három konkrét tanulságról beszélhetünk: Először is, még a kis terület nyerésért is rendkívül drágán kell fizetni emberanyagban és az felszerelésben, és csak az elhúzódó harcok után érhetők el eredmény, ami mindkét oldalon jelentős veszteségeket okoznak, és jelentős erőforrásokat kötnek le. Ha Oroszország végül képes elfoglalni a Soledar-ot, akkor ezt csak úgy tudja megtenni, ha a várost a földig rombolja.

A Soledar elfoglalása csak egy lépés lesz a közeli Bakhmut elfoglalásához, ami az egyik nagyváros Donetski Oblastban. Ugyanakkor itt az ukrán erők továbbra is határozottan irányítják az eseményeket, még akkor is, ha Oroszországnak sikerrel járna a Soledarban tett erőfeszítése. Az ukrán védekezés előre jelzett összeomlása a Donyski régióban, vagy a stratégiai visszavonulás semmiképpen sem veszi figyelembe a következtetéseket.

A másodszor mindkét fél fenntartja a maximális célokat, és úgy tűnik, hogy általában nem hajlandók erőfeszítéseket folytatni a tárgyalásos rendezés felé. Ennek ellenére az oroszországi emberi jogi biztosok és Ukrajna, Tatiana Moskalkova és Dmytro Lubinets, Ankarában a közelmúltban tartottak találkozót, ahol megállapodtak foglyok cseréjében, és ahol mindkét fél belweegyezett, hogy folytatja humanitárius párbeszédet.

Az orosz szempontból a Soledar elleni hatalmas támadások, és a Donetski Oblast orosz és ukrán erők között a frontvonal mentén zajló, folyamatban lévő csaták rendkívül költségesek emberanyag és a lőszer szempontjából. Ennek csak akkor van értelme, ha a Kreml célja továbbra is a szeptemberi népszavazások után elcsatolt, mind a négy régió megszállása.

Ahogy a harcok fokozódtak a csatamezőn, úgy fokozódik a különböző orosz politikai frakciók között is. Egyrészt a Soledar elleni támadást a Wagner csoport erői vezetik, amit Yevgeny Prigozhin, az orosz elnök, Vlagyimir Putyin közeli szövetségese vezet.

Lehet, hogy a Prigozhint részben annak a lehetősége motiválta, hogy hozzáférést kapjon a közeli só- és gipszbányákhoz. De a látszólagos sikerét a csatatéren is felhasználta, hogy felgyorsítsa befolyását Putyin belső körében, nem tartva vissza az orosz katonaság felső  vezetőinek erőfeszítéseit.

Miközben Prigozhin még megnyerheti a Soledar elleni küzdelmet, elvesztett több politikai csatát, amikor közeli szövetségese, Szergej Surovikint, a kritikus ukrán infrastruktúra elpusztítására irányuló kampány fő irányítója, január 11.-én felváltotta Valery Gerasimovot, mint az ukrán háború általános parancsnokát. Gerasimov tavaly februárban volt az eredeti orosz invázió megtervezője. Tehát kinevezése egy másik jel, hogy Putyin nem adta fel a maximalista háborús céljait.

Ez viszont a háborúban kiemeli a második front megnyitásának kísértetét. A nyugat ukrán Lviv városban tett látogatása során, az ukrán elnök, Volodymyr Zelensky újból figyelmeztetett a Belaruszból induló invázió veszélyére. A közelmúltban felmerült moszkvai és a minszki védelmi együttműködés fényében, valamint január végén csatlakozott katonai gyakorlatokhoz kapcsolódóan, ez továbbra is jelentős veszélyt jelent Ukrajnára.

A Surovikin helyettesítése Gerasimov-nal akkor történik, amikor az Ukrajna elleni drón- és rakétatámadások könyörtelen kampánya véget ért – anélkül, hogy elérte volna az ukránok védekező szellemének megszűnését. Ez részben azt jelezheti, hogy a kimerültek az orosz fegyver és lőszer készletek. De Donbasban az intenzívebb földi csatákkal együtt ez azt is jelzi, hogy megújul az orosz összpontosítás a felszíni háborúra és a jövőbeli terület nyerés elvárására.

Putyin változtatásai a katonai vezetésben valószínűleg további orosz támadásokat valószínűsítenek Donbasban, és egy második frontot nyithatnak Belaruszból. Oroszországban részleges, és kaotikus mobilizációra került sor ősszel, és októberben sikerült a Khersonból származó erőket evakuálni és újra telepíteni.

Ez a Kremlnek biztosított jelentős időt az erők az átcsoportosítására, az újonnan mozgósított csapatok kiképzésére és integrálására. Az orosz tüzérség és a légierő uralkodó fölényével együtt potenciális előnyt biztosít a jövőbeli támadások során.

A harmadik és hosszabb távú tanulság a nyugati támogatás szükségessége. Fontos lépés a kötelezettségvállalás, hogy több légvédelmi rendszert és csatatéri járműveket küldjenek Ukrajnába. A kézbesítés után azt is jelzi, hogy a Nyugat határozottan elmarad Ukrajna védelmi erőfeszítéseitől, tehát támogatnia kell Kijevet a teljes területi integritás helyreállítása érdekében.

Mivel azonban időnként igen lassú a nyugati szállítás, a brit, a lengyel, a francia és a német katonai kellékek valószínűleg nem befolyásolják a Soledar elleni jelenlegi csata eredményét.

Összességében tehát az elmúlt héten a Soledarban és annak környékén zajló események szemléltetik, hogy függetlenül a jelenlegi harcok eredményétől, ez nem fordulópont. Ez egy újabb erős jel, hogy a háború valószínűleg hosszú és költséges lesz.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

92 gondolat erről: „(4085) A konfliktus jövője

  1. „Január 11. óta Soledar a Wagner zsoldos csoport részleges ellenőrzése alatt áll, az Egyesült Államok Háborús Kutatási Intézete és az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának értékelése szerint.”

    A „The Conversation”-ban ez a cikk 2023. január 12-én jelent meg. Már akkor sem volt igaz a fenti állítás a részleges ellenőrzésről, már akkor is Soledar városának jóval nagyobb részét az oroszok ellenőrizték, csak a nyugati városrészen voltak még ellenállási pontok. A legtovább a Szol vasútállomás és az úgynevezett 7.-es számú tárna környéke volt ukrán kézen.
    Azóta már a teljes várost bevette a Wagner-csoport, minden ellenállási pont meg lett tisztítva, nincs további harc a város területén. A harcok már a városon kívüli településeken folytatódnak, például Krasznopolevkában, Razdolovkában és másutt.

    Fent említettem a tárna szót.
    Soledar (magyarul ejtve Szoledar) városa területén nagy sóbányák vannak. Artyemovszkban (ukránul Bachmut) és itt Soledarban elképesztően hosszú földalatti járatok és kisebb stadion nagyságú terek vannak. Egy egész földalatti birodalom van a két említett város alatt.

    Érdekesség:
    A „dar” szó az orosz városok nevében ajándékot jelent.
    Soledar = sót ajándékozó, nem tükörfordítással magyarra inkább úgy fordítható, hogy „sóban bővelkedő”.
    És ugyanígy: Ugledar = szénben bővelkedő vagy Energodar = energiában bővelkedő

  2. „Egyesült Államok Háborús Kutatási Intézete és az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának értékelése”
    „- kimerültek az orosz fegyver és lőszer készletek”
    „- Putyin változtatásai a katonai vezetésben valószínűleg további orosz támadásokat valószínűsítenek Donbasban, és egy második frontot nyithatna”
    „- Az orosz tüzérség és a légierő uralkodó fölényével együtt potenciális előnyt biztosít a jövőbeli támadások során.”

    Megtudtuk, hogy az oroszok nagyon gyengék, de nagyon erősek. A célközönségnek valószinűleg ez így rendben van.

  3. 1 – Zsolt:
    Nem téged akarlak tájékoztatni, mert neked meg vannak a magad forrásaid. Azoknak akarok segíteni, akik nyelveket nem tudva, csak a magyar médiát olvassák, hallgatják. Vagy tudnak angolul, de magyarul olvasva kényelmesebb.

  4. Tiborbá köszönet a fordításért! Ha annyi ezresem lenne, ahányszor az oroszok kifogytak a munícióból…

  5. „Ez egy újabb erős jel, hogy a háború valószínűleg hosszú és költséges lesz.”

    És ki fogja jobban bírni?
    Az ukránok, akik már a háború elejétől küső lélegeztetőn vannak?
    Az EU, aki már csak hitelből tudja támogatni az ukránokat?
    Az oroszok, akik már átálltak a hadigazdaságra, és gyakorlatilag végtelen energiával és ásványkincsekkel rendelkeznek?

    Persze az USA bírná jó sokáig, de a betegeskedő EU-val már ő se olyan nagy legény…

    Kis szines: Franciaországban holnap általános sztrájk lesz… névleg a nyugdíj korhatár emelése miatt… De szinte mindentársadalmi osztálynak vannak problémái… van egy adag feszültség…

  6. Pozitív Visszacsatolás: Oroszország éves hadi kiadása 84 milliárd USD. USA-é 1200 milliárd USD. EU gdp 14500 milliárd, ennek a 2%-a 290 milliárd EUR. Szerintem találjatok ki valami jobbat. Pl az Orosz lélek 100x jobb mint az európai, etc. Csak mint ötlet…

  7. 8. Pozitív visszacsatolás.

    Az USA az orosszal csak csak elbánna. De amire a végére jutna, nulla kapacitása lenne más területek ellenőrzésére, és nagy valószínűséggel, a még leplezett belső feszültségei is, felforgatnák az aktuális hatalmi rendet.
    Európát elengedte. azaz még nem, előbb kifosztja, technológiai és humánerőforrás szinten.
    Aztán visszavonul és lesi a megfelelő alkalmat, ami vagy eljön vagy nem. Főleg, úgy, hogy nem ő fogja irányítani a globális események jelentős részét (Euró-Ázsia gazdasági övezetének működésébe nem sok beleszólása lesz).
    A másik választása a Tibor bá’ által is sokszor említett totális atomháború.
    Kérdés, hogy melyik irányzat nyer arrafelé.
    Nekünk itt Európában egyik sem jó.

    Egyébként, ha valaki nem vette volna észre most már javában folyik Európa deindusztrializációja (erről egyes elemzők nyíltan beszélnek már a szajha médiában is) és demilitarizácója. Utóbbiról annyit, hogy ennek célja K-európa átjátszása Oo.-nak (lengyelek, románok megfelezve /sajnos mi az eszement woke oldalra fogunk esni, mely egy szép digitális diktatúrában kap majd végső értelmet/).

  8. Szoledar elfoglalása.

    Hány hónap alatt és hány ember élete árán sikerült elfoglalni ezt a fénykorában 10 ezres kisvárost? Egyáltalán hány négyzetkilométer elfoglalásáról van szó? 10 vagy megvan 20 is?
    És mindez a nagy októberi mozgósítás után.

    A konfliktus jövője: Putyin visszavonulni nem tud, mert akkor neki vége. Előrehaladni sem tud, de nem is fejezheti be az egészet. Kényszerpálya ez, melyre túl sok ráhatása már nincsen.

  9. Logikus lépésnek tűnik – mondjuk pár hónapja is feljött már – Kijivtől nyugatra, Belarus felől egy új front nyitása, hogy elvágják a nyugati utánpótlás/szállítási útvonalakat és tehermentesítsék a keleti frontokat.

    A kérdés, hogy eddig miért nem tették?

    Január 16 – febrár 1-ig légi hadgyakorlat van melyben orosz egységek mellett részt vesz a teljes fehérorosz légierő és légvédelem.
    Lesz újabb front nyitása északról?

  10. A mai helikopterbaleset….. Az ukránok szerint is a rossz látási viszonyoknak volt köszönhető.

  11. 7. Sárkányka,

    „Ha annyi ezresem lenne, ahányszor az oroszok kifogytak a munícióból…”

    Bírom az ilyen dumát. 🙂

    Október 6-án kezdődött (ha jól tévedek) ez az ukrán infrastruktúra elleni orosz támadás. Aztán ma este, így közel négy hónappal az orosz akció után elég sok fényt látok még Harkivban is, nemhogy Kijevben.
    Vajon miért?
    És vajon miért hajók elleni rakétákat (H-22) meg S-300-as légvédelmi rakétákat vetnek be az oroszok szárazföldi célpontok ellen, ha nem fogytak ki a sokkal pontosabb és erősebb rakétáikból?

    Ha annyi ezresem lenne, ahányszor az általad említett bulshitet olvastam, akkor azonnal nyugdíjba vonulnék. 😀 😀

  12. 9. Gyarmathy

    Soledar-Bakhmut az Ukrajnát Oroszország felől védő erődítésrendszer második vonala. Nem csak az oroszok, de az ukránok is körömszakadtáig harcoltak érte. Az oroszok itt próbálták lekötni az ukrán fősereget amíg a 300 000 friss katona kiképzése megtörténik.
    Ez mostanra megtörtént, és a hadsereg felső vezetésének átszervezése is megtörtént. Feltehetőleg a stratégia is változik.
    Nem Putyin van kényszerpályán, hanem a Nyugat. Mindig is akkor reagáltak, amikor azt gondolták, megértették az orosz stratégiát, és alapos késlekedéssel leszállították a megfelelő fegyvereket és beszerezték a vonatkozó infókat…
    Aztán az oroszok megint váltottak.
    Látod, hónapok óta pusztítják az oroszok az ukrán elektromos infrastrutúrát, és még csak most ajánlottak fel az amerikaiak meg a hollandok 2 darab Patriot rendszert… Amire a kiképzés egy hónap.

    És mióta tépelődnek azon, hogy kapjon Ukrajna pár tucat kivénhedt Leopárd 2-est, amiből kiszedik az elektronikát, nehogy orosz kézre kerüljön?

  13. 10. Gyarmathy

    „A kérdés, hogy eddig miért nem tették? ”

    Mert Lengyelország felett folyamatosan köröz az AWACS, ami mindent lát, rakétákat, drónokat, de még a kommunikációt is lehallgatja a határól kb 50 km-re, és túl rizikós felvonulni arrafelé.
    Ha mődját találják, hogy kivédjék, akkor megteszik. Onnan mindig visszavonulnak, ahol erősebb fegyerekkel kel szembenézni.

  14. 12. Gyarmathy

    Mert így fogy a dízel.
    Az elektromos infrastruktúra támadásának egyik oka, a bizonytalanság fenntartása, senki nem tudja, hogy hol és mikor alszik ki a villany. De ennél fontosabb, hogy gyakorlatilag az egész ország dízel generátorokra van kapcsolva, a vonatoktól az üzemeken, kórházakon keresztül a magánlakásokig. Ráadásul a generátorok nagyon rosz hatásfokúak, és rengeteg dízelt fogyasztanak… és néha dönteni kell, hogy a tankok, szállító járművek kapjanak a szűkülő készletekből, a lakosság, vagy az ipar.
    Ráadásul a dízel ellátást is könnyen lehet támadni, ha a helyzet úgy kívánja.

  15. 12. Gyarmathy

    „És vajon miért hajók elleni rakétákat (H-22) meg S-300-as légvédelmi rakétákat vetnek be az oroszok szárazföldi célpontok ellen, ha nem fogytak ki a sokkal pontosabb és erősebb rakétáikból?”

    Mert azok drágábbak, későbbre tartogatják őket.
    Most az a cél, hogy az olcsó S-300-asokkal meg iráni drónokkal túlterheljék az ukrán légelhárítást, használják ők el a félmillió dolláros rakétáikat hogy ezeket leszedjék.
    Amikor Ukrajna kifogy a légelhárító rakétákból, akkor jöhetnek a vadászbombázók meg a drágább rakéták.

    Mondjuk az oroszok örülnek, talán rá is játszanak arra, hogy a FejlettNyugat folyton alábecsülje a technikájukat meg képességeiket.

    Az oroszok az első támadás orán alábecsülték az USA fegyvereit és befolyását Ukrajnában. De sikerült korrigálniuk, és komolyan veszik a technológiát, amivel szembekerültek.
    De a Nyugat még mindig az első hibái alapján itéli meg az orosz hadsereget, és csodálozik, hogy 10 hónap után még mindig tudnak szintet lépni felfelé, mikozben a németek még mindig néhány öreg tank felajánlásán tipródik, nem mernek dönteni.

  16. 13 – 16. P.V.

    Köszi, hogy vetted a fáradságot a válaszokra.

    Lehetséges, hogy az oroszok így gondolkodnak, aztán hogy mi lesz, majd meglátjuk.

    …”a németek még mindig néhány öreg tank felajánlásán tipródik, nem mernek dönteni. ”

    Talán rossz a lelkiismeretük vagy félnek, hogy a híres Leopárdok kilőtt példányainak képei bejárják majd a világsajtót vagy ki tudja.

    Pedig kb. 2000 darab Leopard van Európában, abból volna mit átadni.

  17. 17. Gyarmathy

    Szivesen.

    „Pedig kb. 2000 darab Leopard van Európában, abból volna mit átadni.”
    Hát ez az…
    Valahogy nem kerek, hogy milyen nyögveszarósan adagolja a Nyugat a fegyvereket Ukrajnának.
    Valami azt súgja, hogy Ukrajna nem cél, csak eszköz Oroszország gyengítésére, és amikor kényelmetlenné válik, kiderül az ukránok náci múltja, és már újjá se kell építeni.

  18. P.V.

    Ott van azért az a többezer atomtöltet, úgyhogy meg lehet érteni a Nyugat bizonytalankodását és óvatosságát.

    Egyébként amiket írtál, ez a cikk jutott eszembe:

    „Putyin: Minden a terv szerint halad Ukrajnában”
    #https://rtl.hu/kulfold/2023/01/15/putyin-haboru-tamadas-jelentes-inflacio-vezerkar

    Amikor széthullott a szovjet birodalom, volt egy dal, amit szinte himnuszként énekeltek az oroszok.
    Címe: Всё идёт по плану (Minden a terv szerint halad)

    Itt meghallgatható: #https://www.youtube.com/watch?v=QS54GkLRtrI&t=01s

    Magyarul:

    „Kettétört a határ kulcsa
    A mi Lenin atyuskánk pedig teljesen halott
    Penészre és hársmézre bomlott
    A peresztrojka egyre halad, halad a terv szerint
    És az egész mocsok meztelen jéggé változott

    És minden a terv szerint halad

    A sorsom megkívánta a nyugalmat
    Megígértem neki, hogy kimaradok a háborús játékból
    De a sapkámon sarló és kalapács és csillag
    Milyen megható: sarló és kalapács és csillag
    Várakozás álnok lámpása ide-oda hintáz

    És minden a terv szerint halad

    Feleségemmel etették a tömeget,
    Békéltető ököllel ütötték mellét,
    Világszabadsággal tépték húsát,
    Temessétek hát ez az Úrban-

    Hiszen minden a terv szerint halad

    Egyedül Lenin atyánk volt jó vezér,
    Az összes többi rémesen szar,
    Ellenségek és vadbarmok,
    Anyaföldünkre dühöngő hó hullott.
    Vettem egy példány «Koreát» – ott is minden jó
    Kim Ir Szen elvtárs ugyanolyan, mint itt,
    Biztos vagyok benne, hogy náluk is

    Minden a terv szerint halad

    De a kommunizmusban majd minden fasza lesz,
    Mindjárt itt lesz, csak ki kell várni,
    Minden ingyen lesz, egy végtelen trip,
    Nyilván meghalni sem kell majd,
    Felriadtam az éjszaka közepén és megértettem, hogy

    MINDEN A TERV SZERINT HALAD

  19. Elhangzott, hogy az USA és a nyugat ,csak csepegteti a fegyverszállításokat az Ukiknak, hát számomra ez azt a piszkos teóriát támasztja alá, hogy az USA célja a háború minél további elhúzása, ezáltal az egész Európa és Oroszország végletes legyengítése. A történtek mögött egyértelműen a Davosi patkányok piszkos ármánykodása van, élükön a főpatkány swábbal. Ha valaki nem hiszi a globális elit aknamunkáját, amely ellenünk irányul, szerintem hamarosan nagyon meg fog lepődni. Ami a lényeg, aljas szándékaik megvalósításának legnagyobb akadálya Oroszország, ha Ők elbuknak, nekünk is sokkal gyorsabban meszeltek. Persze ezek nem tényközlések, mindössze szerény véleményem.

  20. 24., Valaki, nemsoká a kutya és a macskahús következik…

  21. 24 Ja, ha a HÁZItücsköt, az rendben van. Végülis háziállatokat már amúgyis 10 000 éve fogyasztunk. Csak arra kell figyelni, hogy amit eszünk, az házi legyen. Következőnek jöhet a házilégy.

    Ezt egyébként nem értem, hogy mért az EU-nak kell jóváhagynia hogy bármit is együnk. Kimegyek a mezőre, kertbe, oszt eszem, ami megtetszik. Az én felelősségem, hogy olyat válasszak, ami nem árt meg. Kinek mi köze hozzá?

  22. 25 Ábel

    Azt hagyta jóvá, hogy élelmiszerként forgalomba lehet hozni. Egyszer már kóstoltuk (poénból hozott egy ismerős tücsök-chipset), semmi különös. Egyébként nem hiszem, hogy olcsóbban ki lehet hozni, mint a csirkét, nyulat vagy a bárányt, szóval csak a szokásos pótcselekvés az Uniótól

  23. Re:26 Ábel
    Varázsszó: „élelmiszer ipar”
    Ha valami élelmiszernek van minősítve, akkor az élelmiszer ipar felhasználhatja mint alapanyag, és varázsütésre lesz a szöcskéből fehérje por a kolbászban, és jóízűen eheted majd szilveszterkor a roppanós szöcske virslit.

  24. Ezt egyébként nem értem, hogy ezeket a híreket mért olyan felhanggal kommentálják sokan, mintha valami szörnyűség lenne, valami merénylet az emberiség ellen.

    Az emberiség a kezdetektől fogyaszt rovarokat, rákokat. Európában nemigen voltak divatban idáig, bár biztos vagyok benne, hogy amikor éhínségek voltak, az emberek megettek sokmindent. Nem olyan szörnyű az.

    Én is ettem már kiránduláson sáskát. Semmi különös nem volt, nem tudom, mért kell olyan nagy ügyet csinálni belőle.

    Tizenéve tudjuk, hogy nyakunkon a civilizációs összeomlás, nyilván nem lehet a végtelenségig marhahúson tartani a milliárdokat. Mért baj az, hogyha a táplálkozásunkat kiterjesztjük egyéb ehető fajokra? Divatok jönnek és mennek, ennek még értelme is van.

    Arról pedig nincs szó, hogy kötelező lenne. Ha meg egyszer olyan éhínség lesz, hogy csak tücskön-sáskán lehet túlélni, akkor meg még hálásak is lehetünk érte, hogy idejekorán lehetővé tették, hogy a biztonságos élelmiszerelőállítási láncokat kidolgozzák, kiépítsék.

  25. Mindenesetre a folyamat a következő.
    Az ukránok támadásba lendültek, az oroszok hátráltak.
    Az ukránok egy helyben toporognak, az oroszok nem hátráltak tovább, védvonalat építettek.
    Az ukránok a fronton felörlődtek, az oroszok tudtak új erőt bevetni.
    Az ukránok hátrálnak, az oroszok előrenyomulnak.

    Az ukrán elektromos hálózat. Klaszikust idézve, nem süllyedünk, nem süllyedünk.

    „https://twitter.com/AussieOracle/status/1595859811790618624/photo/2

    „https://twitter.com/AussieOracle/status/1595859811790618624/photo/1

  26. 22. Gyarmathy.

    „MINDEN A TERV SZERINT HALAD”

    Nyilván ugyanaz a háborús retorika, mint a másik oldalon, hogy kifogyott az oroszok rakétája. Nehéz ellenőrizni őket, de részei a háborúknak, és úgy kell kezelni.

    Ha a Nyugat aggódik az orosz atomtöltetek miatt, akkor minek ment bele a háborúba?
    Mi a stratégia? Csepegteti az ukránoknak a fegyvereket, de vigyáz, hogy ne győzzön? Ennek mi értelme? Akkor inkább ki kellett volna egyezni az első héten.

  27. 9. Radován
    Az sem mellékes, hogy egy egy hadsereg, mit mennyiért vásárol.
    A következő példából meg lehet ítélni, valóban 15-20-szoros az USA pénzügyi előnye?
    Bő tíz évvel ezelőtti adat. Valamivizsgálatba kezdtek, mert ezt már a tengeren túl is tlzónak találták.
    WC kefe USA hadseregnek 100 dollár.
    Vajon az oroszoknál is ennyibe kerül egy wc kefe? Legyen náluk is túlárazott tíz dollárnyi, amiből még el tudnak lopni kilencet és még mindig van nekik is egy működőképes keféjük.
    Úgy sejtem, minden más is sokkal drágább az amcsiknál a hadsereg számára, mint az oroszoknál a korrupcióvalegyütt is.

  28. Általánosságban elmondható, hogy az ukránokat nem érdekli az ember vesztesség. Az oroszokat nagyon. Ennek természetesen megvan a következménye. A kérdés, hogy hosszú távon ez hova vezet. Kinek fog megrendülni a pozíciója? Zelenckijnek vagy Putyinnak? Mikor fognak kiokosodni az alattvalók?

  29. 32 „Az oroszokat nagyon.” – Itt valamiről lemaradtam. Ezt a következtetést miből vontad le, Tibor bá?

  30. 34 – Érdekes, nekem az ezer apró hírből az ellenkezője csapódott le.

  31. Már biztos írtátok egy másik posztnál, de most újra írom.
    2023. január 20.-án, Ramstein légitámaszpontján a katonai stratégák tanácskozást fognak tartani.

  32. 10.Bendegúz
    Javában folyik Európa dezindusztrálizása???? Csak most veszed észre, vagy túl fiatal vagy? Az európai ipari lassú elsibolása Távol-Keletre már nagyon régen, a 80-as évek végefele kezdödött.
    Mi maradt még iparilag Európában?

  33. 37. Bálint

    Elnézést az „Ember gondolkodj” felszólítás miatt. Utólag visszaolvasva, egy kicsit kioktató. Nem volt szándékomban, tekintettel, hogy másnál sem tenném, nem hogy Nálad és hozzád hasonló tapasztalt emberek esetében.
    Egyébként fiatalabb vagyok mint TE, de ezért még sok mindent megértem. Európa iparából főleg a tömegtermelés lett kiszervezve Kínának, a családi ezüst a fiókban maradt (pl. Renault, VW, Audi, Fiat, stb.). Az USA most szedi össze azokat és viszi át az óceánon. Az ezüstöt fényező több 10 millió cselédet, pedig majd áttelepíti a rozsdaövezeteként ismert városaiba.
    Európából közben oda adja az orosznak amit az kér, hogy cserébe Oo. támogassa a Kína elleni nagy műveletet.
    Oo. nem lesz nehéz dolga errefelé, tekintettel arra, hogy az európai államok most adják át megsemmisítésre a meglévő nehéz harci eszköz készleteiket. A cserként felajánlott USA eszközök, pont nem fognak megérkezni. Micsoda véletlen! DE sebaj. Az USA túléli. És Kína legyőzése után 50 évvel, ismét ő lesz a csúcsvezető.

  34. 32 Tibor bá

    „Mikor fognak kiokosodni az alattvalók?”

    Hát Ukrajnában az ellenzéki pártok és sajtó is be van tiltva, gondolom a cenzúra mindenre kiterjed. Ha valaki elkezdi terjeszteni, hogy mekkorák az ukrán veszteségek, akkor valószínűleg lámpaoszlophoz kötöve végzi…
    Amikor Ursula elszólta magát, hogy 100 000 ukrán halott van, nagy volt a zsibongás…

    Tudni, lehet, hogy sokan tudják a valóságot… Mondják, már az öngyilkosság is arat az ukrán seregben.

    De terjeszteni nagyon veszélyes. És úgy tűnik, az USA se bánja, hogy fogy az ukrán…
    Pedig adhatna Abrams tankokat… de nem ad… Meg használható légvédelmet… azt se ad. Bár most hallottam „megbízható” forrásból, hogy az oroszoknak van valami kütyüje, ami megzavarja a légvldelmet, ami miatt egyre nehezebb leszedni a rakétáikat.

  35. 35. Ábel

    34 – Érdekes, nekem az ezer apró hírből az ellenkezője csapódott le.

    Ezért kell mindkét buborékba belehallgatni.
    A brit titkosszolgálat szerint minden héten kifogynak az oroszok a fegyverekből…
    Én meghallgatom a fősodratot is meg a mocskos ruszki propagandát, aztán a közös metszetekből ki lehet magozni hogy mi az ábra.

  36. 37 Nyugi, Bálint, van még Európában ipar! A gyárat amiben én dolgozom, például, épp most bővítik másfélszeresére. Hatalmas akkumulátorgyártó kapacitások is épülnek, készülnek éppen.

  37. 37. álint

    „Mi maradt még iparilag Európában?”

    Autóipar, energia, fegyvergyárás, építőipar, gépgyártás… Nem sok, de valamennyire elketyegett… Most ez is megy a lecsóba.
    Európa az USA hátsó udvara lesz… Gondolom, mexikói színvonallal.

  38. 38-42.Kedves jó Bendegúz, Pozitiv Visszacsatolás, és Ábel barátaim.
    Most magatokat vigasztaljátok, vagy engem igyekeztek megnyugtatni afféle ” van még katona hadseregünkben” ? Elhiszem, hogy van még valamelyes ipar Európában és Amerikában, de drága barátaim, ez csak szomorú maradványa a hajdani pazar nyugati iparnak, a nyugati világ elsődleges jóléti letéteményesének.
    Egyetlen példával jövök: a holland Philips müvekről hallottatok, biztos vagyok. Valaha ez a nagymúltú elektronikai óriás húszegynéhány ezer dolgozót foglalkoztatott.Tudjátok, hol van manapság a Philips?Egy nagyon távoli országban, Kinában. Hogy került oda? Mi okból?Hogyan, miért egyezett bele a holland kormány az üzemóriás átköltöztetéséhez Kinába? Fogalmam sincs, de érdemes volna eltöprengeni rajta.Mi lett a rengeteg dolgozóval, hova lett kenyerük, megélhetésük? Fogalmam sincs, talán a holland kormány tudja rá a választ.
    Bendegúz helyesen jegyezted meg, idős ember vagyok, én és Tibor bá képviseljük egy nagyon régenvolt világ berendezkedését, jellemzőit, emlékeit. A mi fiatalságunk idején még virágzott az európai ipar, gyárkémények erdeje döfködte az eget, volt egy egészséges ipar-agrárium-szolgáltató egyensúly, afféle nemzetgazdasági szentháromság.
    Manapság?…

  39. 44. Bálint,

    Amíg száz és százezerszámra van munkahely szinte az összes nyugat európai országban, addig szerintem nincs nagy gond.

    Miből fogtok megélni, kérdezted már nem egyszer. Nos azóta is élünk valamiből és azt látom, hogy aki akar, az dolgozhat, sőt bőven válogathat is a munkából.

    Orvoshiány, nővérhiány, sofőrhiány, bolti eladó hiány, építőiparban mindenféle munkakörben hiány és lehetne sorolni.

    A tőke pedig menekül vagy vándorol el Kínából. Persze sokszor csak Vietnámig vagy Kambodzsáig jut, de elég sok haza is települ a nyugati országokba.

  40. 45,Gyarmathy
    …”Orvoshiány, nővérhiány, sofőrhiány, bolti eladó hiány, építőiparban mindenféle munkakörben hiány és lehetne sorolni….”
    Gyarmathy barátom, nem veszed észre a hibát? Valami nagyon, de nagyon nem stimmel beirásodban, Nem akarok én rávilágitani, olvasd el magad mégegyszer és nézd meg, mi a baj a felsorolással.

  41. A Philips alapítója Frederic és Gerald Philips zsidó származásúak,ma a cég 1997 óta az egészségügyi technológiára koncentrál,minden mást eladott.

    Érdekesség a cég egyik meg nem nevezett menedzserének – még a szép időkben – és egy egyiptomi hastáncos lánya egy disco lány bandában egész szép sikereket ért el,ma ünnepelt jazz énekes , neve Laura Fygi.

    A videón középen.
    ( bocsánat a beleszólásért )

  42. 46 akkor folytatom: mérnökhiány, gyártósori munkáshiány…
    Így jobb?
    Szar a három műszak, de fizet egész rendesen ahhoz képest, hogy képesítést nem igényel.

  43. 45,46,47
    A világ megváltozott, már persze nincs hagyományos textiliparunk meg ilyenek , de van helyette bosch, thissyen krupp, mercedes meg ezek beszálllítói. Azt kell felismerni hogy a világ megváltozott és a földet átszövi a globalizáció.
    Bolond világ ez? Bolond persze pl, mire megépül egy autó az alkatrészeit átcincálják az egész földgolyón.De ez van egyenlőre.

    Így pl. a németnek minek is lenne textilipara ha megvarrja neki a kínai a ruhát és a cipőt.
    Persze a gondolatunkban jól hangzik milyen jó lenne pl ha a németeknél lenne a textilipar ,de ha pl. a németeknek kellene megvarrni a ruhát a 60 millió emberre meg mindent megcsinálni akkor nem napi 8 hanem 12 órát kellene dolgozni nekik.Így meg lerabolja a perifériát és kész. PL. cipőgyártáshoz a bőrt Indiából stb…..

    Nekünk sincs textilipar de helyette van bosch ahol légzsákokkat,motorvezérlőket gyártunk, van thissen krupp ahol főtengelyeket, kormányművet, rugót gyártunk.A kapott pénzért meg megvesszük a kínai cipőt és ruhát.
    Ilyen szempontból az egész világ egy ipar csak a határok el vannak mosódva.Minden ország gyárt valamit.
    Amúgy meg akinek erős az ipara azon ország lakosai sem feltétlen élnek jól.Nézzétek meg a kínaiakat.Dolgoznak napi 8-12 órát.A többség csóró, csak a fejében van a pénzhajszolás vágya (majd nekem is lesz autóm, házam esetleg gazdag leszek..) Ott is van egy szűk milliomos réteg akinek a kezén van az ipar , a többi meg csicska-belőlükk él a milliomos.Bemegy dolgozik, hazamegy alszik , bemegy dolgozik.Ennyi.Amúgy meg ma az ‘ipar’ szó nálam lassan egyenlő a -> gagyi gyártással.Tehát gyártsák csak a gagyit a hülye Kínaiak és vegyék a világon a szarjaikat amit a kedves vevők kidobnak 1 -2 év múlva.Hahaha 😀 Semmi értelme 😀 Nekem ne hozzon ide összeszerelő üzemet ahol csicskulni kell 😀 Csicskuljonak ők 😀 .Elég sok mindent megcsinálok amúgy magamnak a műhelybe p most magamnek csináltam traktorra egy gödörfúrót és nem vettem meg a boltban a kínából importáltat 😀
    És még annyi hogy az iparral sem lesz erősebb Kína sem.Az hogy ezekben a gyárakban ontják a szart és 12 órákat dolgoznak , hazamennek , majd kezdik előről nem fog nőni az életszínvonaluk jelentősen, ez olyan mintha az udvaron körbe körbe futkosnék 😀 Nézd meg a ma leszületett Kínai kisgyereket , majd az ugyanúgy meg a gyárba csicskának szart gyártani. Hiába gyártanak orrba szájba,nem kérnék a kínai ipar életmódból.Azt ne feledjük hogy milliomos mindenki soha nem lesz mert örök szabály hogy a milliomos a csicskákon él (évezredek óta és ez most sem változik)
    Tanulhatnának egy kis tibeti filozófiát vagy mittudoménmit. Hiába iparodnak álljanak meg egy kicsit merengeni de hát tudom nem lehet megállni mert a pénz a pénz…

  44. Az ukrajnai konfliktus jövőjéről beszélt a „wPolityce.pl” hírportálnak adott interjújában Waldemar Henryk Skrzypczak lengyel tábornok, aki 2006 és 2009 között a lengyel szárazföldi erők parancsnoka volt. Korábban több magas rangú tisztséget is betöltött a lengyel hadseregben.

    Egy rövid részlet az interjúból:

    Kérdés: „Hadd kérdezzem meg közvetlenül Öntől, hogy a Nyugat megváltoztathatja-e még mindig ezt a kedvezőtlen helyzetet Ukrajna számára, amelyet a katonai felszerelések mennyiségének és minőségének radikális növelésével vázolt fel?”

    Válasz: „Nem, katonailag már késő. Most Oroszországot csak politikailag és gazdaságilag lehet megfojtani. Putyin nyaka körül a politikai és gazdasági hurkot kell megszigorítani. Ha ez nem történik meg, nincs katonai esély arra, hogy Ukrajna megnyerje ezt a háborút. Egyértelmű, hogy a szankciók hatástalanok, mivel Oroszország újjáépíti hadseregét.”

    A teljes interjú itt, természetesen lengyelül, fordítóval olvasható magyarul is.

    https://wpolityce.pl/swiat/630314-gen-skrzypczakczy-zachod-czeka-az-wszyscy-ukraincy-zgina

  45. 45. Gyarmathy

    „Amíg száz és százezerszámra van munkahely szinte az összes nyugat európai országban, addig szerintem nincs nagy gond. ”

    Sajnos a százezerszámú munkahely nem fejlődést jelent, hanem demográfiai katasztrófát.

    Tipikusan Németországban minden évben durván kétszer annyian mennek nyugdíjba, mint ahány új fiatal kerül munkaképes korba. De ezek közül se mind dolgozik. Amelyik dolgozik, azok közül is nagyon kevés, aki ki tudja váltani a jól képzett német leköszönő szakit. A helyzet az, hogy a munkaképes fiatalok növekvő hányada „migráns hátterű” akiket nem könnyű arra szintre kiképezni, amire a német iparnak szüksége van. De nem csak az iparnak.
    A Deutche Welle pár napja írta, hogy rettenetes hiány van ápolónőkből, tanárokból, villanyszerelőkből meg hasonlókból… Persze… El lehet szippantani a környező országokból, de ezzel EU szinten nem oldódik meg a dolog… A migránsok, meg mint 2015 óta látjuk, csak növelik a problémát, nem megoldják.

    Szóval Németország eddig „csak” a demográfiából eredő termeléscsökkenéssel kellett, hogy szembenézzen, és most erre rájön az energiaválság is.
    Nem katasztrófa, csak Németország és Európa eljelentéktelenedéséhez vezet.

    Szóval… megy az európai középosztály felszámolása…
    Ennek a részleteit kalapálják most ki Davosban.

  46. 49 Andrew

    „Nekünk sincs textilipar de helyette van bosch ahol légzsákokkat,motorvezérlőket gyártunk, van thissen krupp ahol főtengelyeket, kormányművet, rugót gyártunk.A kapott pénzért meg megvesszük a kínai cipőt és ruhát.”

    A gond az, hogy a Bosch meg a Krupp kiviszi a hasznot… Ha lenne erőteljesebb magyar ipar, akkor is sokkal jobban járnánk, ha alacsonyabb hatékonysággal működnének, mert a pénz és a döntéshozatal az országon beül lenne.
    A 2008-as válság megmutatta, hogy ezek azonnal cserbehagyják az országot.
    Szóval a globalizmus csak egy maroknyi országnak jó, ahol lecsapódik a haszon…
    Nyilván nekünk is ebben a keretben kell megpróbálni megélni, de a cél az egyre nagyobb arányú magyar termelőipar kialakítása kell hogy legyen.

  47. 52 Pozitív visszacsatolás

    Mérnökként voltam auditálni egy pár beszállítót.Sok esetben a tulajdonosokkal beszéltem. Magyar tulajok- cégméret 100-1000 főig..Megmondom neked őszintén hogy ezalatt megismertem a tulajdonosokat emberileg is.90%-uk egy pénzéhes emberileg eltorzult mocsok.Minimálbért fizet az embereknek, kihajtja őket.Felépíti mind a saját piramisát: alattuk műszakvezetők,könyvelők, karbantartók. A tulajok jól élnek ( a munkásaikon élősködve) egyiknek pl 40 milliós autója van.Heti 2 napot dolgozik amikor bemegy lebaszni az alatta lévő vezetőket.Szóval mindegyiknek drága autó, drága lakás,az összes fukar és pénzéhes.Mind kivétel nélkül kapja a többszázmilliós EU-s támogatásokat és sír a szájuk.Megmondom neked őszintén hogy ilyen organizációbana INKÁBB NE LEGYEN IPARUNK!!!A PÉNZ ITT IS A MAGYAR TULAJOK KEZÉN KÖT KI és egy fokkal sem jobb.Mondjuk lenne 500-1000 ilyen magyar iparos az országban akik a milliókon élnek jól .INKÁBB NE!!!Olyan mint régen a grófok és a parasztok csak más az évszám. A multiknál is hasonló a helyzet persze csak ott a managerek tapossák ki a céges autóért és a jó fizuért az alattvalókat.Multinál a tulajjal ugye nem találkozunk soha mert máshol él.Csak a főnökökkel találkozunk szóval ez még jobb szituáció mint a magyar gyártulaj-alkalmazott viszony.

    Szomszéd faluban volt textilipar is: egy varroda.A vállalkozó szintén 40 milliós mercivel abból élt hogy volt 80 varrója.Sok leszázalékolt ember dolgozott nála amiért kapott EU-stámogatást.Volt kinevezve egy leader aki irányított és figyelte az embereket ha nem dolgoznak.Amúgy ez a leader úgy beszélt ezekkel a szerencsétlenekkel mint a kutyákkal.Ráadásul minimálbérért meg bese voltak jelentve ….Na ilyen textilipart NEM, NEM, SOHA nem kívánok az országnak.Magyar ember kezébe inkább ne.
    Persze egy más organizációval el lehet képzelni ipart pl állami vagy garázscégek.Én magam is csinálok munkaeszközöket hobbiból kistraktorhoz és tudnák is gyártani ha lenne időm.Csak azért mondom hogy az „ipar ” bárhol beindítható .Én inkább az ilyen dolgot erősíteném, persze garázsban nem gyártható minden minőségbiztosítási okokból de ha a lakosság tudatos lenne indítható lenne a dolog. Pl veszel egy 5 tonnás fahasítót a boltban ami kibír max pár évet és gyenge szar,görcsnél megakad Vagy kitalálok egyet , megépítem a garázsben és lifetime fogom használni.Sok gép legyártható lenne így is és nincs gyártulajdonos aki elviszi a profitot és nem kell újragyártani mert tartós.Mindegy ez hosszú téma…

  48. Kisebb, – Hidegháború 2.0-ás problémák kezdődtek Davosban a minap, a szaúdiak bejelentésével:

    %% https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Saudi-Arabia-Is-Open-To-Discuss-Non-Dollar-Oil-Trade-Settlements.html &&

    A folyamat kb. így nézhet ki (és ezt a mai Ramstein-i egyezkedés még csak fokozni fogja):

    – Szaúd-Arábia kijelentette, hogy kész a kőolajat a dollártól eltérő pénznemben váltani
    – Az amerikai dollár hiperinflációba kerül
    – a Biden-adminisztráció nem tudja megvédeni magát a Q-Anon/republikánus tiltakozásoktól
    – kölcsönös kiberháború
    – az EU, felfegyverzi annyira Ukrajnát, hogy 1-2 év múlva offenzívát indíthasson a Krímre is
    – Oroszország megnöveli a haderejét
    – Az eu tényleg fog katonát és módern fegyvert küldeni a „köztes zónába”, ha az ukrán fiatalemberek végleg elfogytak
    – Oroszország nyugtázza, hogy egzisztenciális fenyegetéssel néz szembe
    – az eu-t egymásnak ugrasztják a szabotázsakciókkal
    – Kína összehangolja a kibertámadásokat az orosz nagy hatótávolságú cirkálórakétás támadóhullámokkal
    ….stb.
    – az európai gazdasági logisztika összeomlik

    – majd sparhelt és lovaskocsi színvonal: szabadság, egyenlőség, testvériség.

  49. 49 Andrew

    Ezzel csak az a baj hogy az „ismert márka”..az egy ismert márka,minőségileg stb.
    Gagyit gyárt a nagy sárkány,bár ott is van nagyon,kicsit, kevésbe, nem annyira, gagyi.

    És a gyártás közben szép csendben,vagy nem csendben,lényeg hogy lekoppintják az eredetit,és eladják más néven,külsőre megtévesztően a szuper gatyit.

    Sokszor láttam,kerestem egy feltehető videót a kínai szuper SSSSötét recepciós picsáról,aki nem eszik nem iszik,gombokért dolgozik napi 14 vagy több órát,hogy fél év keccsölés után a helyi facebook csoportba csatlakozni tudjon és mutogathassa a vadiúj Louis Vuitton táskáját.És ez nála egy álom,amit el akar érni.

    Nem hittem a szememnek.Persze egymást azért ellenőrzik,és a kínai koppintás nem menő a csoportba, és akkor neked is van? jajj nekem is az élet szép vagy mijafasz,nem ettem rendesen hónapokig de most egy csóró seggfejként L.V. TÁSKÁT HIMBÁLHATOK..

    Büszkék,a kínaiak hogy meccselnek a Nagy Sátánnal A VILÁGHATALOMÉRT.
    Á..mindegy is..

    Nem általánosítok,mert a vasutat úgy építik mint cigány az árokpartot a damilossal,de pillanatok alatt kiépülne ott is a seggfejek tömegbázisa.
    ( ahogy eddig is folyamatosan,de még talán szerényen,a népességhez viszonyítva.)

  50. A „köztes Zóna” alatt egy „traktoros” atomfegyver provokációra gondolok az ukrán-lengyel határ közelében.

  51. 53. andrew
    „Szóval mindegyiknek drága autó, drága lakás,az összes fukar és pénzéhes.Mind kivétel nélkül kapja a többszázmilliós EU-s támogatásokat és sír a szájuk.”

    Kedves andrew

    „Mindig hiányzik valami, hogy elégedettek lehessünk, márpedig csak akkor élvezheti az ember azt, amije van, hogyha elégedett. Épp ezért azt tanultuk, hogy a boldogság akkor jön el, hogyha mindenünk megvan, ami hiányzik… És minthogy mindig hiányzik valami, a gondolatmenet kezdődik elölről, és soha nem lehet élvezni az életet… De mi történne, ha eljönne a megvilágosodás, és egyszeriben rádöbbennénk, hogy kilencvenkilenc aranydukátunk a kincs száz százaléka. Hogy semmi nem hiányzik, hogy senki nem vett el tőlünk semmit, hogy a száz sem kerekebb szám, mint a kilencvenkilenc.”

    A KILENCVENKILENCES KÖR

    Jorge Bucay : Életmesék Történetek, melyekből az életet tanultam

    /https://adoc.pub/j-o-r-g-e-b-u-c-a-y-e-l-e-t-m-e-s-e-k.html/

  52. L.S
    És mi van, ha eddig megvolt a 99 aranydukátom, de azt szépen lassan szétlopkodják??
    Mert most az történik….
    Eddig ha kellett egy szerszám, gép…akármi…megvettem. Ha wellneselni, nyaralni akartam, elmentem. De most minden megváltozott!…és ne haragudj, de ha megvolt a 99, akkor ahhoz ragaszkodom, mert ezt szoktam meg. Nem lehet mindenhez csak és kizárólag alkalmazkodni, mert akkor azt csinálnak velünk amit akarnak.
    Mindenkinél eljön az a pillanat, amikor azt kell mondja, hogy most már elég volt!…

  53. P.V.

    „Sajnos a százezerszámú munkahely nem fejlődést jelent, hanem demográfiai katasztrófát.”

    Mégis mi volna a jó? Szaporodni, mint a nyulak, mint mondjuk Nigériában? De nem folytatom ezt a vonalat, mert elvinne más irányba és nem demográfiáról meg mingráns proglémákról volt szó, hanem gazdaságról, munkalehetőségről, megélhetésről.

    Az UK-ban jobb, sokkal jobb a demográfia helyzet és itt is dolgozhat, aki hajlandó rá. Persze, ha az illető egy lusta dög, aki olyan munkahelyet akar, ahová pihengetni jár be, azt nem lesz könnyű találni, de ha hajlandó megfogni a munka végét, akkor napok alatt talál munkát.

  54. 58. Valaki

    „(Παν) Mετρον αριστων”
    „Mindent mértékkel”

    A mondás Lindius Kleobulus-tol ered (Kr. e. 6. század), és első megfogalmazása a „Metron ἀριστον” volt, ahol a szélsőségek elkerülését és a mértékletesség betartását jelentette az életünkben.

  55. 53. Andrew
    Teljesen igazad van.
    A magyar vállalkozó (és politikus, pap, meg a többi IS!) olyan mint a közeg amiből kiemelkedett. Irigy, kapzsi, önző, nagyzoló (ha már van amiből), stb.
    Hogy mitől lett ilyen a magyar, annak okára biztos van magyarázat és az is biztos, hogy nem ma romlott meg.
    Magyar urainkat is mindig csak a harácsolás érdekelte. Ha a szomszéd úr – véletlenül – elment országot védeni, addig ő annak birtokait dézsmálta. Ez alól még az oly kedvelt szigetvári Zrinyi sem volt kivétel (volt is egy pozsonyi fővesztéses ítélete ilyen ügyek miatt, amit aztán nem hajtottak végre). Ha ő is ilyen volt, mit várunka a többitől?
    Életünket és vérünket…., de pénzt azt nem adunk. Ismerős igaz?
    Nagytól tanul a kicsi. És amikor elértünk a kapzsiságot oly erősen támogató Kádár diktatúráig, akkorra már a balatoni vállalkozó csak egy nyárra tervezet. Lerabolt turistát, alkalmazottat és mindent amit lehetett.
    Na ez van most is, csak már azok unokái nem halat és lángost sütnek, hanem Kk.vállalkozásokat vezetnek a felmenőktől örökölt mentalitással.
    Ha a magyar ember gondolkodása és lelkisége nem fog megváltozni, az ország 100 év múlva nem lesz.

    60. Gyarmathy

    „Az UK-ban jobb, sokkal jobb a demográfia helyzet…”
    Persze, hogy jobb. Csak ez nem az angol polgárnak köszönhető, hanem a sok betelepített paki, afgán meg egyéb gyarmati – és egyébként teljesen európai kultúra idegen – népeknek.
    Ezzel én az angolok helyébe nem dicsekednék. Az, hogy pár generáció után mutatóban lesz fehér ember Angliában, az biztos nagyon jó lesz az ottani őslakós maradványoknak.

  56. A menesztett ukrán elnöki hivatal tanácsadója, akinek távozását az váltotta ki, hogy azt nyilatkozta egy összeomlott lakóházzal kapcsolatban, nem orosz rakéta találta el, most nyilatkozott egy youtube csatornán ahol érdekes dolgokat mond 28.24-től érdemes belehallgatni. https://www.youtube.com/watch?v=QEvuI3Ln6Gg

    „Én már nem vagyok hivatalos személy, azt mondok, amit akarok, ha mindenki azt hiszi, hogy garantáltan megnyerjük a háborút, 14-e óta ez már nem így van”
    Aresztovics azt is mondta, hogy országában hatalmi harc kezdődött, amely a lehető legrövidebb időn belül vereséghez fog vezetni.
    /Az a helikopter baleset lehet, hogy nem is volt véletlen?/
    A politikus szerint a Zelenszkij-kormánynak figyelembe kellene vennie Andrzej Duda lengyel elnök figyelmeztetéseit, miszerint Ukrajna hamarosan eltűnhet.

    A konfliktus jövője egyre nyílvánvalóbb.

  57. 63 Károly
    Nem szokatlan, hogy ugyanazon a helikopteren utazott a belügyminiszter és a helyettese is? Nagyobb cégeknél is van belső biztonsági szabályzat, hogy a cég vezetősége nem utazhat egyszerre ugyanazon repülőgépen, az utazókat meg kell osztani legalább két járatra. Az esetleges baleset lehetősége miatt…

  58. 63, 64 – Károly, Delp

    Az ukrán belügyesek helikopter balesete, természetesen, sok spekulációra adott okot, legfőképpen az ukránok beszélnek a dologról. Nagyon sokan közülük nem az oroszok vagy akár amerikaiak kezét látják a dolog mögött, hanem – amennyiben azokról beszélünk akik nem hisznek a balesetes verzióban – ukrán-ukrán belharcról, a lehető legmagasabb szinten. Ami ugyebár egybevág Ljosa Aresztovics mondanivalójával is…

    Az egyik legkonkrétabb verzióját a történetnek, ami a „miértre” adott magyarázatként szolgál az a Telegramon terjedő hír, hogy a belügyesek régóta tudták, hogy az ukrán védelmi minisztériumban létezik egy jól szervezett csoport, amelyik harmadik országokba ad el nagy számban fegyvereket, amelyek eredetileg nyugati segítségnyújtás formájában érkeznek az országba. Ezért a belügyminiszter utasítására adatgyűjtésbe kezdtek a belügyesek és az ügyet a legfelsőbb szinten kezelték. No, nem azért, hogy felelősségre vonják a pénzéhes ukrán katonai vezetést, hanem mert a megszerzett infókkal megzsarolták őket és kérték a nagy bizniszből a saját részüket. Állítólag a hadügyesek egy első részletet ki is fizettek a belügyeseknek, talán azért, hogy elaltassák a gyanújukat, nagyobb biztonságban érezhessék magukat, kevésbé legyenek óvatosak. A többit pedig már a kijevi védelmi minisztériumának a hírszerzése ( Головне управління розвідки Міністерства оборони України), rövidítve leggyakrabban, mint GUR és annak főnöke Kirilo Budanov elintézte.

    Röviden ennyi, a többi már történelem. Persze, amennyiben ez igaz, amit én nem állítok, csak a hírt hoztam ide. Van több verzió is arról, hogy mi történhetett; jelenleg ez az egyik leginkább felkapott Ukrajnában és Oroszországban is.

  59. 62. Bendegúz,

    Van igazságod, mégsem teljesen. Sok a paki, meg a muszlim, de még mindig sokkal kevesebb, mint mondjuk a franciáknál.

    Meg aztán elég sok az angol gyerek is, sokkal jobb a helyzet, mint a Nyugat sok más országában, pl. a németeknél.

    No meg rengeteg az fehér európai bevándorló is. Orosz, ukrán, magyar, szlovák…. és főleg lengyel. Ez utóbbiak 3-4 millióan is vannak. És főleg a fiatal, életerős európai vándorolt be az utóbbi 1.5 – 2 évtizedben.

  60. 63. Károly,

    Tele van orosz ügynökkel Ukrajna. Egy sértett nemtudom ki, milyen hátterű elbocsátott személy nyilatkozatából lehet, hogy nem kellene messzemenő következtetéseket levonni.

    Másrészt a hatalmi harc és kötelhúzás az orosz eliten belül is folyik. Elég csak arra gondolni, hogy 11 hónap alatt hányszor lett leváltva orosz hadműveleteket irányító parancsnok. Vagy nincs is nagyobb fokmérője az orosz sikereknek, mint hogy hányszor menesztik a parancsnokot?

    Szóval az orosz oldalról is érdemes volna egy kicsit értekezni. 🙂

  61. 66. Gyarmathy

    Nálunk sem jobb a helyzet.
    Azt a minimális többletet a cigányok hozzák.
    Na abban is annyi a köszönet mint az angolok, moszlimjaiban.
    A kelet európai pedig hiába megy ki, nincsenek meg a szaporodáshoz szükséges feltételek. London és más nagyváros olyan drága, hogy soha nem lesz lakásuk, máshol, esetleg gettóban, ők sem akarnak szülni, hogy a gyermekeiken tanuljanak verekedni a bevándorlók. Szóval az angolok is kb. olyan jövő elé néznek, mint mi magyarok.

  62. 68. Bendegúz,

    Hát igen, itt sem fenékig tejfel, az biztos.

    Megjegyezném, hogy a lakásbirtoklás itt nem olyan fontos, mint pl. otthon. Attól, hogy egy fiatal párnak nincs lakása, attól még vígan vállal gyereket.

    Aki meg vett lakást, házat pár éve, annak legnagyobb gondja mostanában, hogy az alapkamat megdrágulása miatt a remortgage-nál (hitelkamat és részletek újraszámolásánál) mekkora lesz a törlesztőrészlet. (Gondolom lázasan gondolkodnak, mit tegyenek a döntéshozók, mert ez iszonyatos problémákat generál jelenleg).

    Egyébként meg gyerekvállalás, szaporodás ebbe a világba? De nem folytatom, mert ez messzire vinne.

  63. 69. Gyarmathy

    Gyerekvállalás ebben a világban?
    Miért ne?
    Mi az a borzasztóhelyzet ami miatt nem lehetne?
    Kevesebb wellnes, vagy egyéb kényelmi dolog? Ez lenne az emberi lét célja/értelme?
    Régen, háborúban is szültek az emberek, háború után méginkább. Jóval kevesebb létbiztonság mellet. Ja, hogy azóta nőttek az igények. Persze, minden gyermeknek nevezett majomnak kell egy szoba, külön wc és zuhanyzó, meg a többi kényeztetés. Aztán lesz belőlük egy nagy senkiházi. Na ez a baj. Megetették azt a szlogent, amit kádár úgy fogalmazott meg, hogy „kicsi vagy kocsi”.

    Az, hogy nyugaton a plebsznek nincs saját tulajdonú lakása, hát az az ő bajuk. Szél fútta falevelek. Végük is ez volt a cél. Na ezért nem mennék én oda a fényességes nyugatra. Szeretem, hogy ha tudom, hogy a ház/lakás az az enyém és nem valami uzsorás trógeré.
    Persze, most pedig a fejlett nyugat ezt nálunk is elkezdte propagálni, illetve tesz azért, hogy itt se legyen senkinek semmije és boldog legyen.

  64. 70. Bendegúz,

    „Gyerekvállalás ebben a világban?
    Miért ne?”

    Azon gondolkodom hol voltál az utóbbi 10-15 évben.

    Klímaváltozás miatti totális bizonytalanság? Meddig tart a mai társadalom rendje, viszonylagos állandósága?

    Folytathatnám, de minek.

    Szerencsére nem vagyok 20 -25 éves fiatal. Elég nehéz dilemma lenne, hogy merre tovább, mihez kezdjek az életemmel.

    Talán Tibor bá olvassa, mert ennek a témának feldobása biztosan kiterjedt és érdekes vitát generálna.

  65. 67. Gyarmathy
    Ezt a katonai parancsnokok kérdést a következőképp látom.
    Vegyünk egy gépkocsik teszteléséhez értő szakit. Ő az aki megmondja, hol minkellene még javítani az autón. De ő nem feltétlen alkalmas arra, hogy versenyezzen az autóval, ezért erre a feladatra mást választanak ki. De aki kiváló versenyző körpályán, az nem biztos, hogy egy párizs-dakar-t is tud teljesíteni.
    Annyit gondolom mindenki sejt a háborúkról, hogy azok sokfélék és egy háborún belül is változnak a kihívások amikkel meg kell küzdeni. Új kihívás, új ember. Ezekért a pozíciókért biztos, hogy folyik rivalizálás az oroszoknál is. Ezek katonák. Az az egyik tulajdonságuk, hogy küzdő szelleműek. Épp a parancsnoki posztért ne küzdenének?

    Titkosszolgálatok emberei.
    Benne van a nevében, hogy titkos. Így csak gyanítani lehet a közös múltjukból, hogy vica versa sok ügynök tevékenykedik egyik és másik oldalon is.

    Tapasztalom, mikor egy, nevezzük sértett embernek, mikor menesztése után nyilatkozik, akkor azt gondolják róla, hogy hazudik vagy túlzó. Pedig a mérleg másik oldalán található a nem ehanyagolható korlát, ami a rendszerből kiválva már nem köti. Szabadon beszélhet.
    Arról a nyilvánvalóról nem fogok írni, hogy az oroszok sem jobbak Deákné vásznánál.
    Viszont sok-sok múltbeli eseményből tudjuk, hogy a nyugat kiállása Ukrajna mellett arra hivatkozva, hogy a területi sérthetetlenséget és a demokratikus értékeket védelmezik, hazugság. Janus-arcuk még a holdról is látszik. A nyugat részéről ez egy vegytiszta tömeggyilkosság.

  66. Lassan csak kibújik a szög a zsákból, hogy mi lesz a konfliktus jövője!?! Idén már kiderül.

    „Alekszej Pavlov, az orosz Biztonsági Tanács helyettes titkára szerint Ukrajna számos szekta menedékévé vált. Ezek között nevezte meg a Chábádot, amely a világ más népei fölött saját felsőbbrendűségét vallja. Patrusev sietett bocsánatot kérni segítője miatt. Putyin pedig menesztette Pavlovot a posztjáról. Berl Lazar, az oroszországi Chábád vezetőjének szavai jutnak eszembe: „Oroszország sok forradalmat látott már, de a legbékésebb, legcsendesebb és leghatékonyabb az a forradalom, amelyet a Chábád követek csináltak. Az elnök egy hatalom nélküli zsidó. Putyin és Medvegyev a Chábád közösség tagjai. És én vagyok a vezetője.”
    A fotó is sokat elmond…
    https://newsland.com/post/6901550-evrei-….

    Ki irányítja valójában a dolgokat?
    Lavrov külügyminiszter azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy ugyanúgy akarja „megoldani az orosz kérdést”, ahogy Hitler a zsidókérdést. Az Európai Zsidó Kongresszus ezt sértésnek vette, és bocsánatkérést követelt. Putyin tehát Lavrovot is ki fogja rúgni? Végül is az oroszországi és ukrajnai Chábád-vezetők jól kijönnek egymással.
    A közvélemény egyre inkább úgy véli, hogy az egész Oroszország és Ukrajna közötti konfrontáció nem más, mint egy „csúcsszerződés”. Mert hogyan lehet az Oroszországban betiltott Azov bűnöző gengszterek tárgyalás nélküli szabadon bocsátását denazifikációnak nevezni? Vagy Kijev, Szumi és Csernyihiv régiók elhagyása, amelyeket az orosz csapatok a SAF első szakaszában megszálltak, „a jóakarat gesztusaként”?

    Úgy tűnik, egy harmadik erő is táplálja a konfliktust.

  67. 67, Gyarmathy

    Valerij Geraszimov vezérkari főnök nagyobb hatás-és jogkörrel rendelkezett-rendelkezik, mint elődje, Sergey Surovikin, aki most a helyettese.

  68. 70,71

    Namost kérlek szépen egy gyerek az jó dolog.Átélni azokat a fázisokat amiket átélt az ember gyerekkorában.Minden év egy picit más ahogy nől a gyerek.Hogy ma jobban élünk nem hinném.
    Nézzük meg mi volt nagyanyáink idejében: huszonévesen mindkettő nagyszülőknek volt kockaház hitel nélkül mert olcsó volt az ingatlan.Huszonévesen 2 gyerek volt, és még csak gondolatban sem mertült fel akkor hogy fel tudjuk e nevelni.
    Élelem olcsó volt és a kertben is megtermett minden , szinte minden napra jutott valami ami ott termett(pl. piszkeszósz .mákos kalács, krumpli szalonnával, meggyleves,húsleves, túró, a szomszédtól akinke volt tehene , túrós tészta saját tojásból)
    Tulajdonképpen a gyerekek mondhatni ingyen felnőttek.

    Ezzel szemben ma a fiatalok többsége azzal szembesül hogy 30-40 évesen szingli , a lakhatás megoldása a többségnek (van akinek nem) nagyanyáinkhoz képest kőkemény dolog lett. Pl ha gyűjtött is valaki az elmúlt években akkor az infláció elvitte mint a szar.Pl 5 éve 5 millió jó volt ma szart nem ér.Olvastam és sokan panaszkodtak hogy aki az elmúlt pl. 5 évben félretette a pénzt a lakás ára 2-3x anyit drágult mint amennyit félretett.

    pl.nekem is lehet lenne egy olyan nő akivel össze tudnék jönni, de van egy gyereke aki amúgy most aranyos kisgyerek.De amúgy épp azon gondolkoztam hogy a mai élelmiszerárak mellett egy gyerek is beelcsúszik havi 100 eft-ba.Év végéig az infláció miatt meg minimum 130 eft/hó-ba.A kisgyerek hamar lesz kisiskolás a költségek növekednek,ami nem baj ha saját gyerek lenne de más gyerekét nevelni a mai világban.Igen azért nem biztos hogy be akarja vállalni az ember.?Miért is?
    Ha a gyerek kamaszodik jönnek a saját gondolatai, meg a lázadás.Pl nem biztos hogy jól fog tanulni.Ha nem akar vagy olyan beállítottságú csinálhatsz te vele akármit.Saját gyereknél még oké lenne de más gyerekénél.
    Ráadásul pl. a rohamosan növekvő árak miatt a következő 14-18 évben (még felnől a gyerek) lehet a havi keretösszeg megtöbbszöröződik (lásd mi van az árakkal).Még emellett azzal is számolni lehet hogy a gyerek nem 18 évesen költözik el hanem 30-35, így más gyerekét
    már cirka 25-30 évig kellene néznem.Ráadásul olyanokat hallani a mai világban hogy még a szülő saját gyereke is a szülő ellen fordul vagy leszarja ha felnől.Van olyan ahol kb. meg sem látogatja a gyerek a szülőt.Ez már nem olyan világ mint régen.
    Pl egyik munkatársamnak 14 éves a gyerke és mondta neki az anyja hogy menejenek ki gereblyézni a falaveleket.És ő 14 évesen megmondta hogy nem arra születtett és nem megy.Na most ha egy nem saját gyerek ilyet mondana nekem akit felneveltem…..Igen ilyen jellegű kockázat már simán van.De sok példát látok arra hogy amikor a gyerek felnől fosik a szülőre , legfeljebb az örökséget várja.Teliszarja nagy ívben a szülőt még ha az beteg is vagy gondozásra szorul.Láttam egy pár esetet.Persze vannak kivételek és rendes családok is de a világ megváltozott és ezzel számolni kell.

    Amúgy meg aki teheti és megvan az anyagiak, stabil párkapcsolat stb… vállaljon gyereket mondjuk egyet mert élmény lehet .Ha esetleg mennénk a levesbe klíma vagy egyéb miatt akkor megy mindenki ennnyire egyszerű az egész 😀

  69. 60. Gyarmathy

    „Mégis mi volna a jó? Szaporodni, mint a nyulak, mint mondjuk Nigériában?”

    Azért a kihalás és a nyúlként szaporodás között ott van valahol félúton a népesség, de főleg a kultúra megtartása.

    A németekkel kihal az a kultúra, ami Európát világhatalommá tette. Nem vagyok egy németbarát, de ha választani muszáj, akkor inkább német dominancia, mint amerikai.
    Láttuk az elmúlt 70 évem, hogy mire mentek 2 vesztes háború után.

    A britek is dögrováson vannak… Ott is az a gond, hogy az az isdeológia, hozzáállás, ami birodalmat csinált, kiveszett, és a többséget nem érdekli semmi… Nem véletlen… Thatcher óta nem volt megjegyezére érdemes nevű minisztterelnökük.

  70. 75. Andrew

    „De amúgy épp azon gondolkoztam hogy a mai élelmiszerárak mellett egy gyerek is beelcsúszik havi 100 eft-ba.”

    Lehet, hogy gonoszul hangzik, de a természetes kiválasztódás egy generáció alatt kigyomlálja ezt a materialista gondolkdást.

    Voltak a mainál százszor szarabb idők, de hála az előző generációknak, azért itt vagyunk.

    Jó… Nem köteleő a gyerek, és akinek nem kell, annak tényleg jobb ha nincs.

  71. 77 – PV.
    Szerintem annak szabad gyereket nemzeni, aki tudja neki garantálni a következő 80 évet. Van ilyen? Még tízet se lehet.

  72. 76-77 Pozitív visszacsatolás, teljesen igazad van.

    78 – Ne haragudj, Tibor bá, de ez nevetséges. Ki tudott valaha is bármit garantálni? Pláne nyolcvan évet? Ezzel a gondolattal akkor soha senkinek nem kellett volna gyereket vállalnia. Még az emberiség fénykorában, a huszadik század második felében se lehetett volna ilyesmit garantálni.

    Gyerekekre egyszerűen azért van szükség, hogy esélyt adjunk az emberiségnek a jövőre, a kultúránk értékeinek a továbbadására. Garancia semmire nincs (soha nem is volt), de esélyt azért adhatunk.

    De én is azt mondom, hogy az vállaljon gyereket, aki aztán szeretetben fel is tudja nevelni.

    Andrew, a dilemmádat megértem. Gyereket nevelni csodálatos dolog, de ha másét kéne, nekem is biztosan sokkal nehezebb lenne. Ha ez lenne az egyetlen opcióm, hogy asszony más gyerekével, vagy az egyedüllét, nekem is nagyon nehéz lenne a választás. Azért valószínűleg belevágnék akkor is. Jöhet utána még saját gyerek is, és jelenleg az állami támogatások még sokat segítenek. De ezt neked kell eldöntened.

  73. andrew: ha az a gyerek pici, akkor te lehetnél neki az Apa, bárki is nemzette. Persze kamasz lázadóként biztos előjönne, hogy megkeresi az „igazi” apját, de ha meg is találja, szembesülne vele, hogy a génjeiken kívül nem sok minden köti őket egymáshoz.

    Ha meg szereted a gyereket, akkor tök mindegy mennyit eszik, nem fogod sajnálni a kajájára a pénzt. Amit szeretetben visszakapsz tőle, az sokkal többet ér. Ahol pedig a gyerek szarik a szüleire, ott valószínűleg a szülő is elkövetett egypár komoly hibát a nevelés során.
    14 évesen pedig én se lelkesedtem a kerti munkákért otthon, de most ha meglátogatom szüleimet segítek nekik amiben tudok.

    „Élelem olcsó volt és a kertben is megtermett minden”
    A kertben ma is megterem, ami régen, csak manapság az emberek úgy érzik nem éri meg az idejüket beleölni a kertészkedésbe… Lehet, hogy régen az emberek anyagi helyzetéhez képest valójában drágább volt az élelem, mint most…

  74. 78: 80 évet mikor tudott garantálni bárki is?
    Az elmúlt évszázadban pl a világháborúk idején, vagy a gazdasági világválság alatt se volt garancia rá, hogy 10 évre előre lehetne tervezni.

  75. 78. Tibor bá’

    Nem Te szoktad mondani, hogy ha tudnád, hogy holnapután földet megsemmisítő atomtámadás lesz, akkor is elültetnéd a kezedben lévő diófát? Ha rosszul emlékszem, elnézést. Ennek tükrében én azt mondom, hogy ha 99%-ban biztosra tudnám, hogy 10 év múlva mindenki elpusztul valami okból, akkor is vállalnék gyereket. Ne én mondjam meg egy meg nem született gyereknek, hogy ő miért nem érdemes az életre.

    73. Vaszil

    Ezt a Chábádos szekta történetet én elengedném.
    Egyebekben nagy valószínűséggel igazad van. Vagyis Putyint beszervezték valamikor a rendszerváltás környékén, és ő most szépen kivérezteti Oo.-ot. Ha nem így lenne, régen meg kellett volna egye Ukrajnát. Pl. én már 2015-től kő keményen készültem volna a háborúra (nem ám ilyen különleges bohóckodásra) és 2020 táján lenyomtam volna Ukrajnát egy összfegyvernemi totális letámadással. Lett volna kb. ennyi halott mint most, de a háború már véget ért volna. Ehhez képest szép lassan vérezteti el Oo. emberi és anyagi erőforrásait, közben pedig demoralizálja az orosz népet.
    Ha nem lenne áruló, hogy lehet, hogy az orosz nemzeti bank élén lévő elnöknőt ismét visszaválasztották 5 évre, úgy hogy az 2022-ben 300 milliárd dollárnyi vagyont játszott át a nyugat kezére, ti. a füle botját sem mozdította, hogy a kint lévő pénzeket hazavigye.

    71. Gyarmathy

    „Azon gondolkodom hol voltál az utóbbi 10-15 évben.

    Klímaváltozás miatti totális bizonytalanság? Meddig tart a mai társadalom rendje, viszonylagos állandósága?”

    Hol voltam?
    Gyerekeket neveltem.
    Ha mindég a hasznot lestem volna, hogy mi mennyibe kerül, akkor nem lenne gyerekem. De hála istennek nem izgatott, hogy már 20 éve is azzal etették a népet, hogy 15-20 millió Ft egy gyerek felnevelése.
    A mai fiatalságot már nem csak ezzel az aljas anyagi dologgal riasztják el a gyerekvállalástól, hanem a klímahisztivel is. És az egészet a felelősség nemes eszméjébe csomagolják. „Ne vállalj gyereket, mert annak felnevelése milyen környezetromboló, Inkább fogadj örökbe egy 3. világbeli kölyket, és ezzel mindenkinek jót teszel (földnek és felelőtlen és szapora embereknek).
    Egy szó mint száz. A gyerek a jövő. Ahol nincs gyerek, ott jövő sem lesz. Az apáink addig egykéztek, hogy most már a szülőképes nők száma is annyira megcsappant, hogy ha akarnánk tartani a 10 millió közeli állapotot, a mostani szülni képes nőknek 3 gyereket kellene vállalniuk. Ami teljes képtelenség, jelen mentális állapotban leledző asszonyaink esetében. Közelebbről, kb. 30-50 év múlva, várható egy óriási demográfiai beszakadás, ami 6 millió közelébe tolja le Mo. lakósságát. Mindezt egy demográfus mondta egy vitaműsorban.

  76. 79 Avatar
    Az én esetemben azt modtam hogy anyagi alapon megközelítve más gyerekét(most 4 éves) nevelve mi lenne a szituáció.És ugye figyelembe vettem a hosszútávú dolgot is hogy mit kaphat vissza az ember ha felnől a gyerek vagy akár csak kammaszkorig elér főleg ha nem a saját hanem csak nevelt gyerek.Ráadásul lemaradtam a születéstől kezdve 4 évet.
    Ráadásul ha lenne egy fogadott gyerek aki ugye egy elvált asszony hoz azért jó lenne egy saját is aki az én vérem.Namost nem vagyok gyerekellenes de 2 gyereket a mai világban 2023-as évtől én már nem vállalnék be.(pont arról beszélünk a blogon hogy mi lesz) Egyet igen de az legyen saját és ott nem nézném az anyagiakat.
    A kisgyerkből kamasz majd „felnőtt” lesz és már kamaszgyerekét nem biztos hogy szivesen neveled ha „olyan” beállítottságú lesz.Vagy a házban nem biztos hogy még 20-tól 35 éves koráig akarod látni más gyerekét már felnőttként mert amikor ránézel nem a te gyereked.Vagy az öröklésnél nem biztos hogy más gyerekére akarod hagyni…..
    Ma még sajáttól sem várhat sokmindent az ember ebben a kifordult világban., mert orosz rulett a dolg (vagy rendes lesz vagy nem)

    Tiborbá:
    Olyan nincs hogy garantálni tudja évtizedekig a gyereke jövőjét.Csinálja meg a gyereket aki akar és kész.Azért írtam pl. hogy ha mondjuk 5 év múlva megyünk a levesbe (atomháboró, klíma) akkor megy a gyerek is meg mindenki .Nem kell ezt elbonyolítani, túlmisztifikálni….

    -Régen (1800-as évek előtt) azért született gyerek mert keféltek és nem tudták mitől lesz terhes.
    -Dédnagyapáink idejében azért született annyi (3-4-5,7) gyerek mert keféltek és azért valahogy de felnevelték ráadásul már a 7 éves gyerek is befogható volt hasznos munkába
    -Nagyanyáink idején azért volt átlag 2 gyerek mert még kérdésként sem merült fel a létbizonytalanság, drága élelem meg ilyenek
    -Ma meg azért nem születik annyi gyerek mert egyrész egy réteg utazgatni és élni akar, de másrészt létbizonytalanság van, a párkapcsolatok instabilak (válás, egyedül nevelő szölők….) és igen a világtörténelem legnagyobb szarában vagyunk benne lassan mind mentálisan, mind anyagilag.Környezetemben is sok 30-40 éves egyedülálló, gyerektelen ember.(vagy az anyagi vagy a párkapcsolati rész hiányzik) De mondok olyat is hogy ismerős aki anyagilag jól él, meg minden de nőként megvárta még topmanager lesz és csak utánna kezdett szülni a másodikot már 40 évesen.

  77. Mindenki!
    Avval tisztában voltam, hogy aki éppen gyereket nevel, az fel fog háborodni a 80 év garancián. Jó 10 éve azt írtam, hogy aki 1970 után született az nem fog természetes halállal halni. Akkor is hatalmas felháborodást váltottam ki. Az 1960-as év végéig az átlagember úgy érzékelte, hogy ez a világ, amiben él, örökké fog tartani. A gyermekvállalás logikus volt. Ez az állapot fennállt az 1900-as évek végéig. Ezt követve vált nyilvánvalóvá, hogy nem csak a civilizációnk van veszélyben, de maga az emberi faj fennmaradása is igen kétséges. Húsz éve írta Sir Matin Rees angol királyi főcsillagász, hogy „Annak az esélye,hogy az emberiség megéri a XXI.század végét nem nagyobb 50 %-nál.” Ez az 50 % azóta nullára redukálódott. 2022-ben Európában több 10.000 ember halt meg a hőhullám következtében. És a java természetesen hátra van. Igen, ha tudnám is, hogy holnap vége a világnak, ezt a kis diófát ma még elültetném. Legfeljebb holnap után kiszárad, de gyermekem fájdalmas hőhalálát nem kívánom elősegíteni. Amikor én születtem az apámat elmebetegnek tartották volna, ha arról értekezik, hogy 10 éven belül hőhalált halhatok. Ma nem ez a helyzet.

  78. 85 Ebben a fejtegetésben már van némi logika, de ennek semmi köze ahhoz, a nonszenzhez, hogy „80 évet garantálni”. Soha senki nem tudott a gyerekének még 20 évet se garantálni, nemhogy nyolcvanat! Te se a tieidnek, a te szüleid se neked!

    Aki elhiszi neked, hogy nulla esélye van az emberiségnek túlélni ezt az évszázadot, az ne is vállaljon gyereket. Aki viszont azt gondolja, hogy ahogy az összes eddigi civilizációs összeomlásnak voltak túlélői, mi több: a kultúra javát tovább is vitték, hogy aztán abból újabb civilizációt alakítsanak ki, és ez a következő időkben is megtörténhet, annak érdemes gyermeket vállalnia. Hátha pont az én gyerekem lesz az egyik sikeres, szerencsés, hátha még lényeges szerep is jut neki az újjáépítésben!

    Az egyetlen eset, hogy semmi esélyük nem lesz, az a totális atomháború, de annak a valószínűsége messze nem 100%.

  79. Tiborbá amúgy ha lesz kedved indíthatnál egy szavazást hogy ki hogy gondolja mikor lesz vége világnak.Már nem olyan értelemben hogy utólsó szálig kihal mindenki, hanem olyan értelemben hogy mikor roppan összze az ipari civilizáció és tűnik el a megszokott rend legyen az a klíma vagy gazdasági összeomlás miatt.Tehát amikor megszűnnek a mulik termelési, a gyártás, a civilizált élet, mad max világ lesz és mondjuk az emberiség 90%-a kipusztul.
    Érdekes mert itt is van aki még hosszabb távban gondolkodik az írásai alapján (30-50 év) de van aki pár évet jósol.Ismerősi körben is érdekes hogy van aki optimista (aztmondja nekem egyik ismerős hogy a föld begyógyítja önmagát mert pl. az ózon már visszaépült az északi sark felett-na jó mondom hagyjuk a beszélgetést:D) van aki hurráoptimista és van aki pesszimista.Érdekes ilyen szempontból megvizsgálni az embereket ki mit gondol.

    10 ezer hőhalál még nem sok mert ha évi 1 millió lenne akkor is van 500 millió ember európában.Tehát 500 év kellene a kihaláshoz évi 1 millió fővel.Ez a 10 ezer részben idős ember volt akinek szerintem nem volt klímája .Persze megfuthat a dolog nem mondom mondjuk 2024 nyara 10 millió fő hőhalál Európában már izgi lenne 😀

    Mondjuk akkor a tömegsírt ilyen bányamarkolókkal kellene ásni 😀
    #https://www.youtube.com/watch?v=hV-GI8GZZ9c
    Bár ezek sem bírnak 60 fok melegben dolgozni mert nem arra vannak tervezve 😀

  80. 87. andrew
    Hawking azt mondta,hogy az emberiségnek még ezer éve van. Tehát a klima megfutást nem tartotta esélyesnek,-gondolom én.
    Pár éve,, megkérdezték,, a mesterséges intelligenciát,- minden lehetséges adat betáplálásával.
    A válasza: nem az ember okozza a felmelegedést.
    Az én véleményem eltér természetesen.

  81. 85: Te úgy gondolod, hogy 0 lett az esély, Martin Rees nem:
    https://bookline.hu/product/home.action?_v=Rees_Martin_If_Science_is_to_Save_Us&type=200&id=5931793
    Persze el lehet intézni azzal, hogy úgysem fognak az emberek racionálisan, hosszú távú szemlélettel gondolkodni.
    De az általad régóta propagált hőhalál, elviselhetetlen „wet bulb” körülmények Afrikában, Indiában se jelentkeznek, nem halnak ki egész városok az elviselhetetlen hősokktól (sőt épp ezeken a területeken szaporodik leginkább az emberiség jelenleg).
    Majd ha ott már történnek ilyenek, akkor talán megváltozik a gondolkodásom, és lehet hogy nyaranta majd Skandináviába járunk majd hűsölni, nem az Adriára, vagy még délebbre strandolni…

  82. 89. Avatar

    Ha baj lenne, az elit nem az ukrán háborúval foglalkozna.
    De azzal foglalkozik, vagyis hatalma hosszú távú átmentésével van elfoglalva.
    Vagy ennyire ne lenne birtokában a klímával kapcsolatos tudnának, úgy, hogy több 1000 milliár dollár felett disponál?
    És ha mégis tudja az igazságot, miért teper a globális hatalomért?
    Állítólag ez z értelmes emberek fóruma. Jó lenne ezen elgondolkodni!

  83. 89 – Avatar:
    Tudod az emberi természet szerint, ha 50% az esély és 100 év múlva, akkor büszkén megírja. Ha az esély nullára csökken, a 100 év pedig 10-re, akkor körme szakadtáig tagadni fogja, szépen kitalált elmélet mellett. Mert mindenki retteg az elmúlástól (ez élteti a vallásokat).

  84. 83. Bendegúz.

    „Vagyis Putyint beszervezték valamikor a rendszerváltás környékén, és ő most szépen kivérezteti Oo.-ot. Ha nem így lenne, régen meg kellett volna egye Ukrajnát.”

    Nem kellene ennyire elmenni.
    A háttérhatalom/Deep State/vagyakármi is hozzájárul, hogy mindenhatóbbnak higgyék, mint amilyen.
    Ha az lenne, akkor nem kellene bűvészkednie, szinészkednie meg manipulálnia.
    Ha Putyin be lenne szervezve, akkor már apránként átengedte volna Oroszországot a multiknak, végülis kiderült, sokezer nyugati cég hízik ott békésen…

    Szerintem csak az van, hogy a Deep State szépen kicentrifugálta a saját ellenzékékeit… És ezek lassan megalálják egymást. Putyin meg megpróbál az élükre állni… Kína még kivár…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük