(4083) Oroszország

Tibor bá’ fordítása online

Milyen az élet Oroszországban, tíz hónapos  konfliktus után

Szerző: Alexander Titov, a modern európai történelem oktatója, a Belfasti Queen’s Egyetemen

Egy éve, hogy utoljára jártam Oroszországban. Akkoriban a legtöbb ember, akivel találkoztam, nagyon távolinak tartotta az Ukrajnával vívott háború kilátásait, annak ellenére, hogy hatalmas csapatok gyűltek összel a határon. Szóval kíváncsi voltam, hogyan változott azóta a hozzáállás. Ugyanilyen fontos volt, hogy magam is lássam, hogyan változtatta meg a háború az oroszországi életet.

Szentpétervár karácsony előtt

Az első meglepetés az volt, hogy milyen normális az élet. A nyugati szankciók miatti komorságról szóló médiahírek ellenére minden ugyanúgy működik, mint korábban. A hazai bankügyek működnek, a fizetések és a nyugdíjak időben kifizetésre kerülnek, a mindenütt jelen lévő e-kereskedelem nyüzsgő tevékenység, a boltok tele vannak élelmiszerrel és fogyasztási cikkekkel. Szentpéterváron küszködtem, hogy észrevegyek bármilyen változást a mindennapi életben 2021 januárjához képest.

Mégis, ha mélyebbre kell ásni, és a szankcióknak van hatása. Az egyik folyamatosan felbukkanó probléma a nyugati autóalkatrészek voltak, amelyek észrevehetően drágultak, de szállítanak új alkatrészeket. Ez nagyjából minden más fogyasztóorientált termékre vonatkozik. Nincs hiány, még olyan nyugati árukban sem, mint a whisky. A szupermarketek polcai tele vannak.

Nyugati „áruhiány” a szankciók alatt

Az uniós utazási korlátozások megtették hatásukat, de semmi sem hasonlít a COVID-járvány idején bevezetett intézkedésekhez. Az emberek továbbra is számos országba utazhatnak, köztük Törökországba, Egyiptomba vagy az Öböl-államokba.

Az üzletemberek arról panaszkodnak, hogy nehézségekkel kell szembenézniük, különösen az import/export szektorban. Néhány hónapos káosz után azonban a vállalkozások új szállítási útvonalakat találtak harmadik országokon, például Törökországon vagy Kazahsztánon keresztül.

Egy védelmi szektorban dolgozó ismerőse nevetett azon a felvetésen, hogy Oroszországban kifogyhatnak a rakéták. Elmondta, hogy a védelmi ipar évek óta készletezte az alapvető alkatrészeket, és több helyi forrásból származó alternatívát is használ (bár ezt az állítást nem tudtam ellenőrizni). A többit még meg lehet vásárolni – igaz, felfújt áron. Valódi problémájuk nem az alkatrészek hiánya, hanem az a képesség, hogy növeljék a termelést, hogy megfeleljenek a növekvő katonai megrendeléseknek.

A különböző vállalkozásokkal foglalkozó emberekkel folytatott beszélgetések általános benyomása az, hogy a fő hangsúly az új normálishoz való alkalmazkodáson van. Sok minden kevésbé lesz hatékony és drágább, de az orosz gazdaság nem fog összeomlani.

Ha ez válságot jelent Oroszország számára, akkor ez nem hasonlít az 1990-es évek eleji zűrzavarhoz, amikor az állam, a társadalom és a gazdaság egyszerre omlott össze.

Ne említsd a háborút

Egy másik meglepő dolog, amit találtam, az, hogy a háborút mennyire elkerülik nap mint nap. A tévéhíradókban és a chat-műsorokban (amelyek rendíthetetlenül követik a kormány irányvonalát) láthatnak róla riportokat, de sokkal jobban tájékozottabbnak éreztem magam a háborúról a belfasti Telegram alkalmazás segítségével, ahol élek és dolgozom, mint amikor valódi emberekkel beszélgetek Szentpéterváron. Úgy találtam, hogy egész beszélgetéseket folytathatok anélkül, hogy Ukrajna szóba kerülne, hacsak szándékosan nem említettem.

Általános benyomásom az volt, hogy az invázió megerősítette az emberek már meglévő nézeteit. Azok, akik mindig is Putyin ellenesek voltak, most utálják, míg a kormányt támogatók nagyrészt mellette állnak. De a túlnyomó többség megpróbálja figyelmen kívül hagyni, amennyire csak tudja.

Senki, akivel beszéltem, nem örült, hogy elkezdődött a háború – de van egy fontos figyelmeztetés: a nem örülés nem jelenti azt, hogy mindenáron véget akarnak vetni. Egyesek azt mondták, hogy a háborúnál rosszabb egy háború elvesztése.

Nem láttam sok bizonyítékot a népi tiltakozásra sem. Nyilvánvalóan sok Putyin ellenző ember már elmenekült az országból, különösen amióta 2022 szeptemberében megkezdődött a mozgósítás. Sokan a háború ellenzőt bebörtönözték. Néhány barátom (a rezsim régóta bírálói) távozást terveztek, hogy elkerüljék a jövőbeli mobilizációt.

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés az energiahelyzettel kapcsolatban: „Mennyit fizetek a gázért az Egyesült Királyságban?” Az Egyesült Királyság és az EU jelenleg magas energiaköltségekkel küzd. De nem valószínű, hogy az európai gazdaság összeomlik vagy politikai nyugtalanságot okoz – ez a kérdés mögött meghúzódó implicit feltételezés. Hasonló a helyzet Oroszországban. A nyugati szankciók ellenére úgy tűnik, hogy kicsi a veszélye annak, hogy Oroszország gazdasága összeomlik.

Érzékelési hiány

Két hét után a szentpétervári benyomásom az, hogy Oroszország társadalma és gazdasága még mindig közel sincs ahhoz, hogy teljes mértékben ráálljanak a háborús erőfeszítésekre. Míg a tavaly szeptemberi és októberi részleges mozgósítás közelebb hozta a háborút az emberekhez, addig az  lakosság viszonylag kis százalékát érintette. Az összes ismerősöm közül csak egyet hívtak be. Mindeközben a további mozgósítási körök bizonyos mértékben megfelelnek az emberek elvárásainak. Ha eltekintünk az igazán kiterjedt mozgósításhoz vezető hatalmas katonai kudarcoktól, úgy tűnik, hogy Oroszország hazai frontján meglehetősen normálisan zajlik az élet.

Utazásom egyik legnagyobb tanulsága az a hatalmas szakadék, amely Oroszország nyugati bemutatása és a helyszíni látvány között van. Ez az értékelési szakadék valószínűleg tovább fog nőni, mivel jelenleg kevés a nyugatról odautazó ember, és megszűnnek a szakmai és tudományos kapcsolatok.

Bármennyire is fontosak, a száműzetésben élő Putyin-ellenes aktivisták, vagy az Oroszországban maradó és a közösségi médiában továbbra is aktívak megjegyzéseire hagyatkozni nem fog segíteni, mivel itthon marginalizálódnak, és elveszítik kapcsolatukat az orosz valósággal.

Az a tény, hogy semmi sem helyettesítheti azt, amit saját szemével lát az ember. A legutóbbi oroszországi utazásomat stresszesnek találtam, de örülök, hogy megtettem.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

34 gondolat erről: „(4083) Oroszország

  1. Szép hiteles beszámoló, megállná a helyét Észak Koreában és a cocialista Romániában is. Ott is mindig tele vannak/voltak a boltok, és sikeres a kormányzás.
    Pedig minden hasonlóság a véletlen műve.

  2. 2651 Rubel a 18 EUR-os Jack Daniels, ez 147-es Rubel árfolyam, a hivatalos 74 helyett. Jó a kép 😉

  3. Az orosz emberek annyira a diktatórikus rendszerben szocializálódtak, hogy nehéz őket megrendíteni kisebb nehézségekkel.
    És ezzel még a Putyin ellenes értelmiségiek is így vannak.
    Az a pétervári srác, akinek oktató videóin keresztül tanultam oroszul, orosz mértékkel nagyon nyitott, nyugati nyelveket beszélő értelmiségi, de érdekes volt hallani tőle, hogy miután a háború megindult, és ő azonnal kiutazott Szerbiába, és Belgrádban telepedett le, csodálattal áradozott arról a furcsa élményéről, hogy mikor Belgrád utcáin valamilyen szakma képviselői nagy tüntetésen vonultak az utcán, és az utca tele volt rendőrökkel, akik meglepő módon nem elvitték a tüntetőket, hanem vigyáztak, hogy minden rendben folyjon.
    Mondta, ez náluk elképzelhetetlen, a legkisebb utcai demonstráció tagjait is azonnal beviszik a rendőrök, függetlenül attól, miért csoportosultak.
    Ő maga azóta már Argentínában él párjával.
    Kacérkodott a gondolattal, hogy visszatér Oroszországba, hogy ott nagyobb hasznára legyen országának, de aztán letett róla, mondván, hogy az nem saját magát, hanem minden hozzátartozóját is súlyos atrocitásoknak tenné ki, akár szüleit is beleértve.
    De a többség elfogadja azt, ami van.

  4. Magyarország nem exportálhat almát, húst, gyógyszereket, de skót whiskyt, német autóalkatrészeket, francia pezsgőt, holland sajtokat és amerikai cigarettákat, azokat lehet,
    Akkor, hogy is van ez?

  5. Szentpétervár – az idei ünnepek alatt.
    Az internet tele van hasonló videókkal, akár Oroszország más városaiból is. Mindenki könnyen megnézheti őket, olyanokat felvételeket is, amely orosz boltokban, szupermarketekben stb. készültek.

    http://www.youtube.com/watch?v=q5LXTxNEGkw

  6. Igen, Oroszországnak meg sem kottyant a sok hülye szankció, ott minden a legnagyobb rendben. Egy darabig probléma volt, hogy a kivonult Európai autógyárak miatt leállt az autógyártás, de ez is megoldódott, ma vagy Ladákat gyártanak, vagy kínai autómárkák vették át az egykori európaiak helyét.

    Az emberiség nagy része inkább Oroszország mellett van, de semmiképpen sem Oroszország ellen. Kína, India, Törökország, és Ázsia, Afrika, és Dél-Amerika nagy része fütyül a szankciókra. Oroszország ellen van az USA és az EU. Természetesen itt arról van szó, hogy a Nyugat le akarja igázni Oroszországot, elvenni a természeti kincseit, és rabszolgává tenni az orosz népet, és egy nyugati kliens-kormányt telepíteni a demokrácia helyébe. NEM FOG SIKERÜLNI!!!

    A nagy kérdés az, hogy milyen világrend kerül majd a mostani helyére, ha Oroszország győz Ukrajnában. Akkor a NATO nem terjeszkedhet tovább. A nyugati gazdasági modell már legalább egy évszázada a gyarmatosításra és a terjeszkedésre épül, más népek természeti kincseinek és munka által termelt értékeinek elrablására. Mi lesz, ha majd ez nem lesz lehetséges? (Csak érdekességként: a legutolsó gazdasági fellendülés Nyugaton a Clinton-éra alatt történt, amikor Oroszországban Jelcin volt hatalmon, mert Jelcin engedte a Nyugat általi szabadrablást. Jött Putyin, és ennek véget vetett, azóta a nyugati gazdaság stagnál, Európa és az USA úsznak az adósságban, növekszik a szegénység.)

    És erre igen nagy az esély. A Nyugatnak visszavonulót kellett fújni Afganisztánból, nem tudta bekebelezni Szíriát, nem tudta a demokratikus rendet megdönteni sem Belaruszban, sem Venezuelában, sem Oroszországban, pedig nagyon komoly erőfeszítéseket tettek ezeken a helyeken. Egy kisebb puccsal legutóbb Iránban próbálkozott a Nyugat, nem sikerült. A legutolsó ország ahol a Nyugati befolyás sikerrel járt az Ukrajna (2014-es puccs), ahol ma nincs áram, a vezetés korrupt, diktatorikus, és egy buta értelmetlen háborút vív, és az országból több millióan elmenekültek.

  7. 5 – Világfigyelő

    „A nyugati gazdasági modell már legalább egy évszázada a gyarmatosításra és a terjeszkedésre épül, más népek természeti kincseinek és munka által termelt értékeinek elrablására.”

    Jóval régebb óta erre épül.
    A többivel egyetértek.

  8. 3 – hubab:
    A poszt témája nem az orosz demokrácia, hanem az orosz gazdaság állítólagos összeomlása.

  9. 1 – Z.Próféta:
    Ma reggel a Hír TV-ben feltették a kérdést: Mennyik köze van a guruló dollároknak ahhoz, hogy Jászberényben az ellenzék nyert kétharmaddal,? A te hozzászólásod szellemisége egy az egyben megegyezik ezzel. Információs értéke nulla, propaganda értéke 100 %. Vagyis a blog közösség haszna belőled szintén nulla.

  10. Tibor bá

    Nem vagyok biztos benne, hogy a guruló dollárokkal kapcsolatban igazad van. Sajos a guruló dollárok azért jönnek Magyarországra, hogy egy olyan kormányt erőszakoljanak a hatalomba, akik szemrebbenés nélkül elküldenék a magyar fiatalokat meghalni az ukrán nácizmus oltárán. Ezzel nem a jelenlegi kormányt akarom dicsérni, de az ellenzék minden kifogás nélkül a Nyugat oldalára állna a háborúval kapcsolatban, olyanok lennének, mint Annalena Baerbock Németországban.

  11. Az ATV csinált nemrég egy riportot Oroszországban. Pont ugyanilyen élményeik voltak. ( A hazai atlantista hirközlők ugyanígy fanyalogtak. )

    https://youtu.be/DvBttWCSu0Q

  12. 10 Világfigyelő
    A dolgok nem ilyen fekete-fehér alapon működnek.
    Az ellenzék nyilván keresi a lehetőségeket, hogyan lehetne a Fideszt leváltani, és ehhez most bármilyen mimikrire képes, hogy ehhez támogatást kapjon.
    Én nem vagyok biztos abban, hogy egy kormányváltás esetén ne értékelnék át rögtön korábbi narratívájukat, és szépen átrendeznék álláspontjukat a magyar érdekeknek megfelelően.
    Már csak azért is, mert pontosan tudnák, hogy ellenkező esetben meg lennének számolva napjaik, ha igazolnák az Orbán-féle ijesztgetéseket, amire mindenki jól emlékezne, hiszen tettek róla… 🙂
    Azért ha visszanézünk, Orbán is sok mindenben ma szöges ellentétét képviseli annak, amit korábban lelkesen hirdetett.
    A hatalom birtokában egész más nézőpontból látható minden, mint ellenzékként…

  13. 12:Hubab:
    Röviden mivel nem ide tartozik.
    „Én nem vagyok biztos abban, hogy egy kormányváltás esetén ne értékelnék át rögtön korábbi narratívájukat, és szépen átrendeznék álláspontjukat a magyar érdekeknek megfelelően.”
    Szerintem inkább el lenne magyarázva a buta tömegeknek, hogy a magyar érdek az az amit a nyugat diktál, mert mi úgyis kicsik, elmaradottak, a nyugati demokráciára képtelen népség vagyunk és különben is megszokhattuk, hogy az orosz segg után a nyugati segg az olyan édes. De akár egy polgárháborús helyzet is „kialakulhatna spontán” ami megint csak a nyugatot igazolná.

    Hiteltelen kormányt akarnak váltani hiteltelen ellenzékiek hiteltelen és üres lózungokkal, és csodálkoznak ha pofára esés a vége ? Pedig a kormányuk mindent elkövet, hogy ezzel együtt is sikerüljön leváltani őket.

  14. Itt az a kérdés, hogy miért hülyítik a népet a félretájékoztatással? Ez nemcsak az orosz helyzetre vonatkozik, hanem kínára, de akár ránk is. Ha jól emlékszem, hiánycikkek nemrég még Németországban is voltak, ki gondolta volna ezt korábban. Ma már a világon minden és mindenütt kapható, egy bevásárláshoz nem kell Bécsbe menni.
    A nyugati jóléti társadalomnak vége, már nem cél. Aki a bolygó megmentése érdekében nem korlátozza a fogyasztását, azt rákényszerítjük az energiárak növelésével, illetve ráijesztünk, hogy a gonosz Putyin meg akarja enni, de mi megvédjük, ennek ára van, áldozatokat kell vállalnia.
    Ez háború sem focimeccs, hogy szurkolni kellene bármelyik oldalnak is, hiszen a vége az lesz, hogy mind elpusztulunk.
    Az más kérdés, hogy tetszik, amikor a beképzelt Nyugatot verik. Azért utálom őket, mint amiért annak idején a szovjeteket. A fene kíváncsi a bolond ideológiájukra, tartsák meg maguknak, ne erőszakolják másokra, miért szólnak bele az életembe, ki kérte rá őket?
    Az oroszok, kínaiak ezt már levetkőzték, ma már miben különböznek ebben például Indiától? A Nyugat le tudná? Kétlem, bár a szovjetekről sem gondoltam.
    A hülye elméletem szerint a Nyugat most végigjárja azt az utat, amit mi az ötvenes évektől kilencvenig, csak a fordított irányban és gyorsabban. Most szerintem már a nyolcvanas évekből közelednek a hetvenes felé. Érdekes módon az ötveneseket meg már be is dátumozták, a nulla szinten való egyenlősdiükkel, de ott figyelnek a Kalifátusok is.

  15. 8 Tibor bá: “hanem az orosz gazdaság állítólagos összeomlása.” szerintem senki sem állította, hogy össze fog omlani a gazdaság. A Nyugat célja egyértelmű: fenntartani a Putyini rendszert, de háború nélkül. Ha Putyin bukik, valószínűleg Oroszország feldarabolódik, nem jó, ha kisebb hadurak atomfegyverhez jutnak. Emiatt az óvatoskodás. Persze, ha Putyin nem érti ezt, akkor eljöhet egy pillanat, amikor a Nyugat kisöpri az oroszokat Ukrajnából. Eddig az USA 40 milliárd USD értékben támogatta Ukrajnát, az orosz hadseregben kb 150 milliárd USD-s kár keletkezett, eddig ez nagyon kifizetődő volt. Plusz, Afganisztánra évi 110 milliárdot költött az USA, de onnan kivonult, ergo a 110 milliárdot költheti Ukrajnára, évekig. Emellett, még ott vannak a britek, németek, ők is be tudnak szállni évi 20-30 milliárddal.

  16. 10 Mért, melyik nyugati ország küld sorozott katonát Ukrajnába? Legfeljebb önkéntesek mennek.

    Még mindig kisebb probléma lenne, mint az ország alapvető rendszereinek a módszeres szétverése. Én sokáig nem akartam elhinni, hogy a kormány szándékosan és módszeresen teszi tönkre az oktatást és az egészségügyet, de ami történik, arra már nem látok más magyarázatot.

  17. 17 Senkinek nem volt célja, hogy az orosz gazdaság hirtelen összeomoljon. Ezt Orbán mondta, a szankciók ellen. A szankciók lényege a lassú kivéreztetés. Bármikor visszavonhatóak. Olyan, mintha a lábadra tennének egy spanyolcsizmát, és lassan szorítanák. Ott sem az a cél, hogy hirtelen összeroppantsák a lábad.

  18. egyelőre Moszkva/Szentpétervár körzete mentes a sorozástól.
    A győztes dísszemlére tartják vissza őket?

  19. https://index.hu/velemeny/2023/01/16/netflix-tolsztoj-hideghaboru-kultura-kitiltas-hadiipar-szankcio/

    Érdekes adalék a fentiekhez:

    „Tolsztojt és az orosz avantgárdot persze könnyebb kitiltani, mint a kereskedelmet korlátozni. Az Eurostat nemrég nyilvánosságra hozta, hogy 2022 februárja és augusztusa között a legtöbb uniós tagállam növelte Oroszországból származó importját. Nem kicsit, nagyon. Luxemburg 262 százalékkal, Görögország 142 százalékkal, Ausztria 139 százalékkal, Olaszország 100 százalékkal és Franciaország 81 százalékkal növelte önként az orosz költségvetés bevételeit. (A magyar 132 százalék messze nem a legmagasabb arány.) „

  20. 4. akela70
    „Magyarország nem exportálhat …Akkor, hogy is van ez”

    6. Világfigyelő
    ” A nagy kérdés az, hogy milyen világrend kerül majd a mostani helyére,…”
    „A legutolsó ország ahol a Nyugati befolyás sikerrel járt az Ukrajna (2014-es puccs), ahol ma nincs áram, a vezetés korrupt, diktatórikus, és egy buta értelmetlen háborút vív, és az országból több millióan elmenekültek.”

    Assad: Zelenszkij egy Zsidó Cionista, aki támogatja azokat a Nácikat, akik együttműködtek Hitlerrel a második világháborúban.
    Hogyan lehetséges az, hogy Izrael zokog a holokausztusért de közben olyan vezetőt támogat aki támogatja a Zsidókat lemészárló Nácikat?

    Nyugatnak nincsenek elvei, csak érdekei!!
    DIMPENEWS.COM G.R.

  21. Hát, végül is Magyarországon is minden a legnagyobb rendben van!
    A gazdaság ma már nem úgy omlik össze, mint tette azt évtizedekkel ezelőtt…
    Érdemes felzárkózni, s ilyen oldalról is szemlélni a világot.

    A régi elvrendszer alapján Kína rég beállt volna az oroszok mögé és Iránnal hármasban kivéreztették volna a nyugati gazdaságot. Valamiért ez nem történt, nem történik meg!

    A régi elvrendszer alapján az USA-nak rég össze kellett volna omlania, de a bizalomvesztésnek nyoma sincs. Ellenben függetlenül az országuktól, a leggazdagabbak vagyona nőttön nő! Ez persze egy gumicsontrágót sem zavar, vagy ösztönöz cselekvésre. Hát mit is csinálnának! Jobb a fotelből Szása, vagy Joe mellett állást foglalni, mert az nem igényel akkora erőfeszítést.

  22. 14 berko
    Azért Orbán is eléggé átállította a váltót menet közben a harcos orosz-ellenességről, meg a „Térdre csuhások” vonalról, Sorosról már nem is beszélve, ahogy azt sokan idézgetik manapság…

  23. 23 Csongor: nézd meg Irán és Oroszország GDP-jét, hamar rájössz, Kína miért nem állt be mögéjük.

  24. 23. Horváth Csongor

    Nagyon jó kérdés, hogy Kína miért is nem állt be az orosz mögé.
    Szerintem, mert ők is a Klausz Schwab, nagy Újrakezdés projekt részei.
    Ahogy Putyin is az!
    Szép lassan – két-három év alatt – kivéreztetik a népeket (közben felmérik és nyilvántartásba veszik a lázadásra hajlamos egyéneket) és a végén elhozzák a maradéknak a szép új, digitális disztópiát, ahol „semmid sem lesz és mégis boldog leszel” – idézve az imént említett sátánista főpapot.

  25. Orbán már a negyvenes éveiben rájött, hogy amennyiben azt mondja, amit gondol és ami az országnak valóban jó, akkor örökre ellenzékben kell maradnia.
    Rájött, hogy politikailag akkor lehet sikeres, ha azt mondja a balfasz tömegnek, amit hallani akar. Erről szólt évtizeden át a kommunikációja. Monitoroz, becsatornáztatja a többségi véleményeket és azok mentén hirdeti meg politikai programját. Ez nem mindig biztos siker, de nem lehet belebukni! Most is ez igazolódott.
    Ez az ember többre volt hivatott, de hatalmi pozícióba csak komoly alkuk révén kerülhetett. Valószínű, ha odamennél megsimogatni a buksiját, hogy rendben vagy gyerek, jól csináltad, szeretlek, elsírná magát.
    A sikersztori ott bicsaklott meg, amikor már annyi alkut kötött, hogy nem tudta/nem tudja tartani magát ezekhez. A hatalmat nem ereszti, s ez teszi betegessé. Nem hinném, hogy bármiféle hazafiság húzódna meg a háttérben, mert akkor a családját távol tartaná a húsos fazéktól, ahogy egykor Kádár is tette.
    Jelenleg is úgy dolgozik, hogy semmit nem mer tenni anélkül, hogy előtte megszondázná a népét. Ha valamelyik elképzelése a közvéleménykutatások/kimutatások alapján zöld utat kaphat, akkor jönnek az éjszaka benyújtott és azonnal elfogadott törvényjavaslatok, ill. rendeletek.
    Nem Orbánnak nincs lelke! Hanem sajnos a pártjának és nagyon sok embernek ebben az országban… Esztelenül még lehet élni, de leketlenül nem!

    A másik, és amiért semmilyen ellenzék nem rúghat már labdába, csak egy népfelkelés vethet véget rendszerének, a média uralása. Pénz és médiakizárólagsság. Ez a gazdasági erőnél is többet ér, jól látszik a költekezésekben is, erre nem sajnálnak semmi pénzt. Ahogy egykor Orbán mondta: „A média lerántja rólad az arcodat és nem tudsz ellene tenni semmit”! Milyen igaz… Kevesen vannak csak, akik átlátnak a szitán és hozzám hasonlóan felteszik a kérdést maguknak, ha ez ilyen egyszerű és ennyire egyértelmű, a többi miért nem látja? Hát ugyanazért, amiért a sok-sok ember ezredszer is bedől az akciós újságoknak. 🙂

    Jókor lenni, jó helyen és azt okosan kihasználni. De az előbbire nem mindenkinek volt, van, lesz lehetősége!
    Ezt a „világ igazságtalanságát” csak a „karma” tudja rendbe tenni. Ki tudja, talán mégsem létezik a „véletlen”?

    Érdekes társadalmi kísérletet lehetne elvégezni fenti gondolatmenetem mentén, ha valamilyen cél elérését tűznénk ki nagylétszámú csoportban magunk elé.
    Én például nem Orbánra haragszom az oktatás lezüllesztése miatt, hanem a magyar néptömegre, amelyik szőnyeg alá sepri az ezzel kapcsolatos problémákat. Ellenkező esetben rég meghátráltak volna az egyre retardáltabb elképzeéseikkel mind az egészségügy, mind az oktatáspolitika terén. Nem Orbán hülye, hanem a magyar néplélek beteg súlyosan, aminek gyermekeink isszák majd meg nagyon a levét!

    Ebből a kelepcéből egyébként szerintem nem létezik már kiút, sem Orbánnal, sem Orbán nélkül… És akkor a világ beteg dolgai még ehhez hozzá adódnak. Nem irigylem az ifjakat!

  26. 29. T. Antal

    Hegyi Gyula nem tudja, h egyébként sincsen jó orosz? Főleg nem a múltban (a Sainte-Genevieve-des-Bois-i temetőben a holtak sem szentek) és a jelenben (ez még a ruszki ellenzékre is igaz).
    https://moszkvater.com/vannak-e-jo-oroszok/

    Talán a jövőben, amikor nem hatja át a birodalmi gondolkodás (Jupiternek szabad!) és meghunyászkodik az ellenség lábai előtt. Akkor majd kaphat buksi simogatást és dicséretet, h végre civilizáltnak tetszik lenni. Ha pedig nem, majd az amcsi fegyverek viszik táncba. És ha minden rosszul sül el, akkor pedig mindenki együtt táncolhat a halállal a gombafelhők árnyékában.

  27. Hétfő nap eseményei:

    Szergej Lavrov külügyminiszter szerint most már valódi háború van a Nyugattal.

    Az észt nagykővetet elküldték Oroszországból.

    Az észtek le akarják zárni a Finn-öblöt, hogy Kronstadt vizeit blokkolják.

    Kisebb érdekesség, hogy a brittek a napokban vízre bocsátottak egy olyan átalakított tengeri hajót, ami a tengerfenéki szabotázscselekmények megakadályozására is alkalmas. A hajó eredeti neve: Topaz Tangaroa.
    Továbbá egy nagysebességű vasúti hálózatot szerettek volna létrehozni az EU keleti határai mentén, hogy a NATO logisztikáját biztosíthassák – erre nemigen lesz már idő.

  28. Ki sejti, hogy a orosz részleges mozgósítási parancs (kelt: 2022. szeptember 21. sorszáma: 647) 7. pontja miért nem hozzáférhető a honi lakosság részére sem?

    Vajon mit tartalmazhat?

  29. Az Európai Konzervatívok és Reformisták jobboldali európai politikai pártok képviselőinek csoportja, parlamenti frakciója az Európai Parlamentben.

    Az szervezésükben – legfőképpen lengyel EUs parlamenti képviselők jóvoltából -holnapután, 2023. január 31.-én Oroszország jövőjéről fognak „bölcselkedni”.

    „Naivitás azt gondolni, hogy az Orosz Föderáció ugyanazon alkotmányos és területi keretek között maradhat. Figyelembe véve az Orosz Föderáció területeinek nemzeti és etnikai térképét, meg kell vitatnunk a szabad és független államok létrehozásának kilátásait az orosz poszt-orosz térben, valamint stabilitásuk és jólétük kilátásait. A nemzetközi közösségnek kötelessége támogatni az őslakos népek jogait, akik az orosz hódítás és gyarmatosítás eredményeként most az Orosz Föderáció határain belül élnek.”

    https://ecrgroup.eu/event/the_imperial_russia_conquer_genocide_colonisation

    (Érdekes, hogy az európai őslakosok jóléte és jogai azért már nem annyira érdekli a tisztelt Európai Parlament képviselőit. Köztük a magyar kisebbség sorsa sem. Mindig mással foglalkoznak, csak azzal nem, amiért fizetve vannak, mármint persze hivatalosan).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük