(3918) Tartalékvaluta

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Tartalékvaluta: Oroszország és Kína hivatalosan bejelentették az „új globális tartalék valutát”

Forrás: Information Clearing House

89. Útban a 90. felé

Ahogy az Egyesült Államokban és Nyugaton gyakran megtörténik, a következményekkel járó hírekkel, senki sem vette észre, és úgy tűnik, senkit sem érdekel. Kína és Oroszország az amerikai dollár ellen fordul. És ahogy ez az Egyesült Államokban és Nyugaton gyakran megtörténik a következményekkel járó hírekkel, úgy tűnik, senki sem veszi észre, sőt nem is törődik vele.

Az év eleje óta írok arról, hogy Oroszország és Kína megkérdőjelezi az amerikai dollár globális tartalék valuta státuszát. Most is ez történik. Az odafigyelők számára nem lehet meglepő, hogy Oroszország és Kína erősíti gazdasági kapcsolatait, az ukrajnai háború alatt az Oroszországgal szembeni folyamatos nyugati szankciók közepette.

Néhány embert azonban meglephet, hogy Oroszország és a BRICS-országok, köztük Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika hivatalosan is saját „új globális tartalékvalutájukon” dolgoznak – jelentette június végén az RT.

Úgy tűnt, senki sem vette észre. „Az országaink valutakosarán alapuló nemzetközi tartalékvaluta létrehozásának kérdése kidolgozás alatt áll” – mondta Vlagyimir Putyin a múlt havi BRICS üzleti fórumon. És mivel Oroszországot levágták a SWIFT-rendszertől, Kínával és a BRICS-országokkal „megbízható alternatív mechanizmusokat dolgoz ki a nemzetközi fizetésekhez, hogy megszüntesse a nyugati pénzügyi rendszertől való függést”.

Mindeközben a CNN szerint Oroszország más lépéseket is tesz a BRICS-országok közötti szövetség megerősítése érdekében. Vlagyimir Putyin elnök szerdán kijelentette, hogy Oroszország „megbízható nemzetközi partnerekhez” irányítja át a kereskedelmét, mint például Brazília, India, Kína és Dél-Afrika. Oroszország és a BRICS-országok közötti kereskedelem 38%-kal nőtt, és elérte a 45 milliárd dollárt az év első három hónapjában”.

Eközben az orosz kőolaj Kínába irányuló értékesítése rekordszámot ért el az idei év tavaszán, ezzel megelőzve Szaúd-Arábiát, mint Kína legfontosabb olajszállítóját. „A BRICS-partnerekkel közösen megbízható alternatív mechanizmusokat fejlesztünk ki a nemzetközi rendezésekre” – mondta Putyin.

Putyin a múlt hónapban így folytatta: „Az orosz üzleti körök és a BRICS-országok üzleti közössége között felerősödtek a kapcsolatok. Tárgyalások folynak például indiai üzletláncok oroszországi megnyitásáról [és] a kínai autók, berendezések és hardver importálásáról.”

Júniusban Putyin azzal is vádolta a Nyugatot, hogy figyelmen kívül hagyja „a piacgazdaság alapelveit”, például a szabad kereskedelmet. „Globális szinten aláássa az üzleti érdekeket, negatívan befolyásolva az emberek jólétét, gyakorlatilag minden országban” – mondta.

A Bloomberg júniusi írása szerint Hszi elnök, Putyin szavait visszhangozta: „A világgazdaság politizálása, instrumentalizálása és felfegyverzése a globális pénzügyi rendszer domináns helyzetének felhasználásával, szankciók szándékos kiszabásával másoknak, valamint saját magunknak ártunk, és az embereket világszerte szenvedni hagyjuk.

A fejlemények nyilvánvalóan tovább erősítik régóta fennálló hitemet, hogy egy aranyfedezetű globális tartalékvaluta úton van – erről már hónapok óta írok. Az is megdöbbent, hogy úgy tűnik, senkit sem érdekel, hogy az elmúlt fél évszázad vitathatatlanul legnagyobb elmozdulása a globális makrogazdasági játéktéren megtörténhet.

Összegezve, összehangolt globális kihívás áll az amerikai dollárral szemben, és ez lenne az elmúlt évtizedek legnagyobb híre. Kína és Oroszország évek óta dolgozik ezen a helyzeten, és készül rá. Úgy értem, szent pokol, nézd meg Oroszország kincstári állományát egészen 2018-ig. Ahogy már korábban is megjegyeztem, Oroszország növelte aranykészletét ugyanebben az időszakban. Nikkei ezt írta annak idején: A dedollárizáció 2014 óta prioritást élvez Oroszország és Kína számára, amikor megkezdték a gazdasági együttműködés kiterjesztését, miután Moszkva elidegenedett a Nyugattól a Krím annektálása miatt.

A dollár leváltása a kereskedelmi elszámolásokban szükségessé vált az Egyesült Államok Oroszország elleni szankcióinak megkerüléséhez. Ergo, számomra úgy tűnik, hogy a BRICS-országok pontosan megértik, milyen bizonytalan pénzügyi helyzetben van az Egyesült Államok. A dollár közelmúltbeli erősödése ellenére ezek a nemzetek egy több évtizedes terv közepén állnak, hogy dedollározzanak.

Már az ukrajnai konfliktus kezdete előtt Kína és Oroszország is aranyat halmozott fel, és az amerikai dolláron kívüli denominációs tranzakciókon dolgozott. Ez egy másik „titok”, ami odakint volt a szabadban. Emlékszel, milyen „őrült” volt ez a címsor 6 hónappal ezelőtt, amikor először említettem, Fiat valuta Zero Hour: Oroszország és Kína együttesen megkérdőjelezheti a dollár tartalék státuszát.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

29 gondolat erről: „(3918) Tartalékvaluta

  1. A FIAT valuta 2030. után befellegzik és talán a Bitcoin lehet majd egyszer az örökkévaló?

  2. Nem tudom ki hogy van vele, de gyakorlatilag nem is érdekel,
    egy dolog biztos. = Soha nem volt annyi pénzem, hogy
    bármikor is eszembe jutott volna, azt érdemes lenne valamilyen
    külföldi valutában tartalékolni. — Viccből azt szoktam mondani,
    = ha egy erszényre költenék, már nem is maradna mit beletenni.
    Most nyugdíjasként sem megy jobban, hiába mondogatják, hogy
    orbánviktor elszórta az ország ( A KÖLTSÉGVETÉS ) pénzét a
    nyugdíjasok lekenyerezésére. — Ennek persz az az oka, hogy
    amíg nem lettem mozgáskorlátozott, addig mindent magam
    csináltam, ( MÉG A GYEREKEIMET IS, ) most viszont mindenért
    fizetnem kell, ami ugye a kertes ház rendbentartását igencsak
    megterheli. — Ezt persze ne vegyétek panaszkodásnak, csupán
    helyzetértékelés volt a véleményem célja.

  3. Szerintem, attól függetlenül, hogy mi a másik oldalon vagyunk, jól jöhet ez az egyre gyorsuló súlypont váltás a világgazdaságban, mivel ennél jobban semmi sem akadályozza a „Great reset ” végrehajtását, s lassan kicsúszik a globális irányítás a Davosi bagázs kezei közül. Épp ideje, hogy az USA és csicskái kicsit visszaszoruljanak, bár nekünk valószínűleg ettől nem lesz sokkal jobb, hisz ide mindig csak a negatív hatások gyűrűznek be, ahogy ezt megtapasztalhattuk már a szociban is (már aki elég koros ehhez)…

  4. 2 – Barna Mihály:
    Ha mégis lenne egy kis felesleges forintod, akkor aranyat vegyél ne valutát.

  5. 3: Gartai:
    „…ide mindig csak a negatív hatások gyűrűznek be…”
    – Elgondokodtál azon valaha, miért is van ez tényszerűen így?!
    Ne merészeld a nyuszira fogni! 🙂

  6. 4: Tiborbá:
    Meggyőződésem, hogy már az arany is lufit fúj. Túl sokan kezdenek tartalékolni benne, ami tudjuk, hogy hova vezet. Amikor már minden utcasarkon lapul okosban egy-egy tömb-, vagy érmekészlet, kontraproduktívvá válhat a dolog, s OV is hamar ráteheti a kezét. A besúgók országában ez egyáltalán nem lenne nehéz és irreális lépés!
    Ha éhes és szomjas vagy/leszel, az arany nem oltja szomjad, ha nem lesz munkás kéz, akkor sem lesz előnyöd, ha lapul a zsebedben pár grammnyi készlet.
    Én kizárólag annyi aranyat tartalékolok, ami elég lesz a szükségszerű fegyvervásárláshoz. A többire a találékonyság, a szaktudás, és a saját élelmiszer termelésére adott lehetőségek (kisebb termőföld), valamint a vízvételezés lehetősége adhat választ. Na meg a szerencse, ami ugye forgandó… Egyébként a vízben sem vagyok biztos, mert ha így haladunk a vége felé, a saját kút is csak akkor ér valamit, ha rétegvízkút, amit ma még szigorúan szabályoznak és egy vagyonba kerül, ráadásul a szomszédság által megszimatolva célponttá is tehet.
    Utazni kell, amíg búgnak a repülők felettünk! 🙂

  7. 7 – H.Cs:
    Putyin arany alapokra akarja tenni a Rubelt és kb 1 oz = 2000 $ érték környékén. Az igaz, hogy ha éhes vagy az aranyat nem tudod megenni. De az emberiség nem tud létezi cseralap nélkül. Mindig lesz, aki felesleges (többlet) élelmiszerét odaadja aranyért.

  8. Putyin és vágyvezérelt kijelentései.

    CSakhogy a tartalékvaluta nem úgy lesz, hogy néhány ország elhatározza, hogy márpedig ők létrehoznak egyet és akkor azután a világ majd áttér arra.

    A pénz alapja elsősorban a bizalom és mögötte a gazdasági és katonai erő és az a nagy helyzet, hogy a világ nagyobbik fele egyáltalán nem bízik sem az oroszokban, sem a kínaiakban.

    Erről a tartalékvaluta dumáról (hogy leválik a világ a dollárról és áttér valami másra) kb. másfél évtizede lehet hallani, de azóta sincs belőle semmi és szerintem nem is lesz belőle semmi belátható időn belül.

  9. 9 – Gyarmathy:
    Újabban igen gyakran emlegeted a vágy vezérelt gondolkodást. Magadra még nem gondoltál?
    20 évvel ezelőtt, ha nyers olajt akartál venni, akkor előbb szert kellett tenned dollárra, mert csak azért kaphattál olajat. Ma már ez nem így van. És egy kicsit az is megfontolhatnád, hogy a világban 30 trillió (US) fedezetlen dollár bolyong. Valamint a központi bankok (Kína, Japán, stb.) szép lassan szabadulnak a dollár kötvényektől.

  10. Múlt heti hír:
    „Az orosz központi bank arany- és devizatartaléka 1,3 százalékkal csökkent egy hét alatt. Az orosz jegybank az MTI szerint közölte: a június 15-ig tartó egy hétben a tartalék 7,4 milliárd dollárral 565,3 milliárd dollárra esett. Az év elején a tartalékszint 630,6 milliárd dollár volt. A legmagasabb szint idén eddig a március 3-án zárult héten volt, 643,2 milliárd dollárral, ami azt jelenti, hogy a tartalék nagysága azóta 77,9 milliárd dollárral esett.”

  11. 10. Tibor bá,

    Én úgy látom, hogy a dollár erősödik vagy legalábbis stabilan tartja az pozícióját. És nem csak a forinttal szemben, hanem más nagy valutákkal szemben is.

    Emlékszem úgy 5-6 évvel ezelőtt (de lehet valamivel több) Putyin nagyjából ugyanezeket mondta és közben büntetéssel fenyegette az orosz kikötőkben a kereskedőket, mert dollárban kereskedtek, az eladott árucikkeikért nem rubelt, hanem dollárt akartak.

    Ezért emlegettem a vágyvezérelt kijelentéseket. Mert ezek, amiket betettél a posztba, csak orosz (pontosabban putyini) vágyak és propaganda duma.

  12. 8. Tibor bá,

    „Putyin arany alapokra akarja tenni a Rubelt”

    Ez hogyan nézne ki? Be lenne lőve, hogy 1 gram vagy 1 oz az hány rubel és azt tartaná? És persze lehetővé tenné, hogy akármikor a rögzített árfolyamon a rubelt aranyra lehetne váltani? Irodákat, bankfiókokat hozna létre szerte a világon vagy legalább a baráti országokban és bármikor beváltaná a rubelt aranyra? Vagy hogy nézne ez ki? És megbíznának benne? Odaadnák a rubelért az emberek, az országok az árucikkeiket és bíznának benne, hogy egy – öt akárhány év múlva be tudják váltani a rögzített árfolyamon aranyra?

    Szerintem meg ez egy üres duma, a saját népének és a nyugati világ gyengeelméjű tömegeinek hülyítésére.

  13. „És egy kicsit az is megfontolhatnád, hogy a világban 30 trillió (US) fedezetlen dollár bolyong. ”

    Ez mit jelent pontosan?
    Milyen a fedezett pénz? Tud valaki példát mondani?

    Szerintem ma minden pénz fedezetlen, csupán az a kérdés, hogy melyikben mennyire bízunk. És mivel a dollár iránt elég töretlen a bizalom, így aztán a világ elbír belőle rengeteget.
    Ha nem volna iránta bizalom, akkor mindenki szabadulni akarna tőle, beváltaná aranyra, más pénznemre és a dollár tönkremenne, de én egyelőre nem ezt látom.

  14. Az esti hirekben megemlitették, hogy egy amerikai drón csapódott egy orosz határmenti kistelepülésbe, vagy határőrposztba, nem értettem világosan. Áldozatok is vannak.Ez egy nagyon fontos fordulat, csak az isten tudhatja, hogyan fognak erre válaszolni az oroszok, mert orosz területet érjen támadás, orosz emberéleteket követelve…háát…nem is tudom…
    A kulcskérdés, ami nem derült ki a beszámolóból, az volna, hogy ki kezelte a drónt, csak remélni lehet, hogy NEM amerikaiak!
    Mindenesetre, bespájzoltatok valamicske vizet, élelmet, ezt-azt?
    Jóakaratúlag kérdem, mert egy régi dal szerint, amit Tibor bá biztosan ismer ” csak egy nap a világ, ki tudja holnap , mire ébredünk”.
    Isten adja, hogy ne amerikai legénység legyen a ludas!

  15. 14. Bálint,

    Ennél sokkal, de sokkal komolyabb ukrán támadás, olajfinomító felrobbantás és hasonlók is történtek már mélyen bent orosz területen.
    Úgyhogy ez szerintem nem újdonság.

    Ha az oroszok lőnek, rombolnak, pusztítanak Ukrajnában, akkor bizony megesik, hogy a háború hozzájuk is betéved.

  16. 15. Gyarmathy

    Ennyire nem ülhetsz fordítva azon a bizonyos lovon.
    Hihetetlen a vakságod. ?

  17. 16. Gyurma,

    Tényleg? Jó lett volna valami érvelés féle is.

    No de hallgatlak, mi fog történni a határbódé megtámadásának következményeként? Jön a ruszki atomtámadás? 🙂

  18. Nekem ez picit komolyabbnak tűnik, mint a mostani:

    #https://www.youtube.com/watch?v=66XrGQcKnJc

    Kb. három hónapja történt.


  19. 14 – Gyarmathy:
    Ma a világon minden valuta FIAT pénz, de… a jegybankok csak annyit nyomtatnak, amennyi mögött van „valami”. Például a külföldiek kezében lévő forintért vehetnek Magyarországon házakat, telkeket, lakásokat. A világban bolygó dollár olyan sok, hogy egész Amerikát meg lehetne venne vele háromszor. Minden közgazdász tudja, hogy az amerikai tartózás soha se lesz visszafizetve. Értékét az adja, hogy (szokásból) mindenütt elfogadják és adnak érte valamit.

  20. Tegnap kora reggel 399 forint körül volt egy euró és 390 ft körül a dollár.

    Majd jött a nagy MNB bejelentés, ami 1 %-os (100 bázispontos) alapkamat emelésről szólt, így már 10.75% a forint alapkamata.

    És mi történt azóta? Érezhető forint javulás helyett az euró most 404 forint, a dollár pedig 396.5 forintot ér.
    Ez az, ami súlyosan érint benneteket. A dollár az meg még köszöni szépen, elboldogul.

    Tibor bá,

    „Minden közgazdász tudja, hogy az amerikai tartózás soha se lesz visszafizetve.”

    Szerintem egyetlen állam (vagy ha igen, akkor egy kezeden meg tudod számolni) tartozásai sem lesznek visszafizetve.

    Magyar államadósság:

    2010: 19 800 milliárd
    2019: 29700 milliárd
    2020: 36 680 milliárd
    2021: 40 700 milliárd

    Mikor lesz ez visszafizetve? A helyzet csak egyre rosszabb és rosszabb lesz. Talán ha kiderülne, hogy van az ország alatt 1000 milliárd m3 könnyen kitermelhető gáz, bár még akkor sem vagyok benne biztos.

  21. 22-23. Tibor bá,

    Nem vitatkozom, mert minek. Engem nem fűz érzelem sem a dollárhoz, sem máshoz, csak figyelem mi történik.

    Az USA számos problémával küzd, de nincs ezzel másként Kína sem. Az elmúlt kb. egy hét híre, hogy négy kínai bank dőlt be és ebben az országban, ahol nem igazán érdemes tüntetni, tízezrek őrjöngenek az utcákon, akiknek elveszett a pénzük. Nem túl bíztató a jüannal kapcsolatban.
    Hatalmas kínai ingatlanbefektető alapok vannak az összerogyás előtt.

    (Az orogóra nem tudom rá merjek -e kattintani, félek, hogy károsodna az agyam) 😀

  22. 24: Kedves Gyarmathy, csodálom a türelmedet. Le a kalappal 🙂

  23. Kínában diktatúra van. A bankok pénze állami tulajdonban van. Milyük veszett el? Nem vagyok szakèrtő, azért kérdem… Pontosíts, légyszi…

  24. 26. infos,

    A bankszámlájukon tartott pénz veszett el. Kína diktatúra, de azért nem annyira, hogy ne lehessen az embereknek pénze, amit általában számlákon tartanak.

    25. Camelia,

    Köszi.

  25. 26. infos,

    #https://www.portfolio.hu/global/20220724/duhos-tomegek-tombolnak-tankok-gurulnak-az-utcakon-most-aztan-tenyleg-elszabadultak-az-indulatok-kinaban-557627

    A történet még áprilisban kezdődött, amikor befagyasztották az ügyfelek számláit és technikai problémákra hivatkozva hitegették őket. Mostanában vált nyílvánvalóvá, hogy a számlákon tartott pénzek nincsenek meg.

  26. Ezek szerint a „komenizmusban” se szavatolja az állam a betétek biztonságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük