(3917) Long COVID

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Long COVID: kezelési lehetőségek hiányában nem csoda, hogy az emberek olyan bevált terápiákat keresnek, mint a „vérmosás”

89. Útban a 90. felé

A British Medical Journal által nemrég közzétett vizsgálat feltárta, hogy a COVID betegek külföldre utaznak, hogy drága „vérmosó” kezelést kérjenek. Ez a kísérleti kezelés – melynek orvosi neve aferézis – magában foglalja a vér kivételét a szervezetből és annak „szűrését”.

Lényegében, amikor a vért centrifugálják, az rétegekre válik szét. Ezt követve ki lehet szűrni bizonyos komponenseket, és azokat ki lehet cserélheti kívánatosabb folyadékokra. A vért ezután egy másik vénán keresztül visszavezetik a szervezetbe. Az aferézis hatásos lehet bizonyos állapotok esetén, mint például a sarlósejtes betegség, amikor a rendellenes vörösvértestek eltávolíthatók, vagy a leukémia esetén, amikor a beteg fehérvérsejteket távolíthat el, és még egészséges donortól gyűjtött fehérvérsejteket is kap helyette.

A hosszú távú COVID kezelésére az aferézist javasolják, hogy kiszűrje a vérben a gyulladásban és a véralvadásban szerepet játszó tényezőket. Ebben az összefüggésben az eljárás még nem bizonyult hatékonynak a vizsgálatok során, és a kockázatoktól se mentes. Ennek ellenére nagy figyelmet kap, különösen a közösségi médiában.

De ki hibáztathatja a sokáig szenvedő COVID betegeket azért, hogy kísérleti és nem bizonyított kezeléseket kérnek? Nem sikerült teljesen meghatároznunk a hosszú COVID-ot okozó betegségek spektrumát. Kiábrándítóbb, hogy nem sikerült elkezdeni a Long COVID kezelések kísérleteit.

Világszerte van egy üres tér, ahol hatalmas, összehangolt erőfeszítésekre van szükség. Közegészségügyi katasztrófa van kialakulóban, ahogy egyre jobban megértjük azokat a közép- és hosszú távú egészségügyi problémákat, amelyekkel sok embernek szembe kell néznie a COVID-19 fertőzés után. Ez olyan, mintha egy autóbalesetet lassított felvételben néznénk. Középtávon a vérrögök számának szerény, de valós növekedését tapasztaljuk (ezek nem mikrórögök, hanem a hagyományos képalkotáson látható normál vérrögök). Ezt még azoknál a betegeknél is észrevesszük, akik nem kerültek COVID-19 miatt kórházba. Eközben az olyan állapotok új diagnózisa, mint a cukorbetegség, gyakrabban fordul elő azoknál a betegeknél, akik felépültek a vírusból.

A világjárvány első évében minden negyedik kórházat túlélő beteg közül több mint egy meghalt, vagy a hazabocsátást követő néhány hónapon belül újra kórházba kerül.   Bár az oltások valószínűleg segítettek, még mindig nem tudjuk, hogy ez változott-e az újabb hullámokban. Mindezt, még azelőtt, hogy megoldottuk volna a Long COVID kezelésének kihívását. Nincs pontos információnk arról, hogy hány embert érint, részben a szabványosított definíciók és diagnosztikai kritériumok hiánya miatt.

A hatást jelenleg nem lehet alábecsülni. Most a betegek egyre kétségbeesettebb lépéseket tesznek abban a reményben, hogy krónikus tüneteik javuljanak. Az aferézis nem az első állítólagos csodaszer, és nem is az utolsó.

Lényegében a OVID-19-ből „kigyógyultak” negyede heteken-hónapokon át tovább kínlódik a betegség súlyos következményeivel, amire megoldást mind a mai napig nem találtak. „Ohh, hát ez gyengébb mint az influenza”.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

8 gondolat erről: „(3917) Long COVID

  1. Lehetnek terápiás kezelések, max a fősodor lapít róla…
    Orvosi ismerősi körömben nem ismeretlen a jelenség, rákérdezek mit csinálnak ezzel, mert csinálnak valamit az biztos.

  2. 1 – dajtás

    Nem tapasztaltam, nem tudok róla, hogy valaki a rokoni és baráti körömben valami extra problémával küzdene egy COVID fertőzés után, akár enyhe vagy komolyabb betegséglefolyás után. Magamat is ideértve.
    Személyes szinten egyetlen esetről tudok, azt is áttételesen, az egyik rokonom ismerőséről van szó. Ennek a középkorú férfinek a COVID után tartósan tüdőproblémái maradtak, egy-másfél hónapig küzdött vele, állandó köhögési ingere volt. Járta az orvosokat, de sem a kivizsgálások és a gyógyszerese kezelések nem segítettek.
    Utána az erős ellenpropaganda dacára beszerzett Ivermectint, hátha segít alapon. A beszedése után 24 órán belül sokkal jobban lett, 48 óra után meg tünetmentes lett.

    Az oltottaknál a Long COVID takarója lefedi a Spike Protein Syndrome-mal (SDS) érintetteket, aminek az oka teljesen más, ugyebár. Az ok-okozati összefüggést nyilvánvalóan szándékosan összekeverik.

    Természetesen vannak valóban olyanok, akiknek a COVID után maradnak tünetek, szövődmények. De ez más légúti megbetegedésnél is előfordul, például egy erősebb influenza hatásaként.

  3. Nem ismeretlen dolog a vérmosó berendezés.
    A 3. Covid alatt írtam róla.
    A munkahelyemen a covidos várandós kismamák magzatának védelmében használják.

    Az ún. Citokin-vihar megelőzésére.

  4. Nálam 3 oltás után elkapott COVID enyhe lefolyással ment le. Utána viszont 3 hónap változó intenzitású köhögés, gyengeség, levertség volt. Labor leletek semmit nem mutattak, röntgen sem, minden fizikai paraméter jó volt. Kivéve a folyamatos száraz köhögés, éjjel sem tudtam aludni rendesen. Mostmár minden OK, de sajnos komolyan kell venni.

  5. 4: Minato:
    „…sajnos komolyan kell venni…”
    – Erről papolunk itt jópáran idestova 3. éve.

  6. Párom és én is átestünk a víruson. Én gyakorlatilag 3 hétig aludtam majd még 3 hét volt miután fel tudtam mászni 1-2 emeletet, anélkül, hogy kifulladtam volna. Ezután jött kb. 6 hónap parozmia, a szaglásom teljesen összezavarodott, a legtöbb ételnek (főleg a húsoknak) csatorna szaga és íze volt számomra. Mindez a múlté (lekopogom).

    Párom is aludt velem 3 hetet, de ő rosszabbul járt. Kb. 1 évbe telt, mire el tud kifulladás nélkül biciklizni a közeli spar-ig. Dombra, emeletre mászni még ma is csak óvatosan tud, pedig voltunk 4-5 éve túrázni az Alpokban is.

    Én felszedtem kb. 20-25 kg-t (110-re). De fél évig hús helyett főleg szénhidrátokat ettem, az meg engem nem látott el energiával. Főleg 1,5 év ketózás után.

    Mindketten oltatlanok vagyunk.

  7. 6. mindenf
    Az omega 3 rendbeteszi a szívet és az érfalakat. Tudomásom szerint a covid ezeket teszi tönkre, emiatt a fáradtság, légszomj. Én rendszeresen szedem már évek óta. Tavaly szeptemberben estem át a betegségen, kb. három napig voltam gyenge, de hamar helyrejöttem, és egy hónap múlva ugyanúgy éreztem magam, mint előtte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük