(3919) HIMARS

Tibor bá’ szerkesztett fordítása oline

Az M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems = nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer), amit az Egyesült Államok szállít Ukrajnába, leállítja az oroszok előretörését.

szerző: John Psaropoulos

Forrás:  aljazeera

Mitől olyan hatékony a HIMARS?

89. Útban a 90. felé

Állítólag Ukrajna megsemmisített orosz lőszerraktárakat, parancsnoki állomásokat és a légvédelmi egységeket mindössze nyolc HIMARS rakétakilövővel, amelyek mindegyike hat kilövőcsővel van felszerelve a szokásos GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket Systems = Vezérelt többcsöves rakétarendszer) rakétákkal, 80-120 km-es hatótávolsággal.

Ezek, június 25-én álltak Ukrajnai rendszerbe. Az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy Kijev legalább 30 logisztikai csomópontot semmisített meg mélyen az ellenséges vonalak mögött. Egy héttel később az amerikai Pentagon forrásai 100 nagy értékű célpontról beszéltek. A támadások megdöntötték Oroszország stratégiáját.

Moszkva fő területi nyeresége Luhanszk és Donyeck keleti régióiban az orosz tűzerő elsöprő túlsúlyának volt köszönhető. Az ukrán csapatok, akik túlélték a taktikai visszavonulást ezeken a frontokon, arról beszéltek, hogy képtelenek mást tenni, mint fedezékbe vonulni.

Az orosz logisztikai csomópontok megtámadása lehetővé tette Ukrajnának, hogy aláássa az orosz túlerőt. A Kreml tisztségviselői a maguk részéről tagadták Kijev állításait, kihangsúlyozva, hogy az orosz erők csapást mértek az ukrajnai HIMARS lőszerraktárra.

Mick Ryan ausztrál nyugalmazott vezérőrnagy úgy vélte, hogy a HIMARS „megváltoztatta az Ukrajnáért folytatott harc csatatéri számításait”, lehetővé téve az ukránok számára, hogy folytassák az orosz képességek és morál „korróziós stratégiáját”, amely győzelmet hozott a korábbi harcokban.

Mark Hertling nyugalmazott amerikai hadseregtábornok „játszmaváltónak” nevezte a HIMARS-t, ami segíti Ukrajnát előnyhöz jutni. A HIMARS hatalmas előnye a rendszer pontossága. „A HIMARS a GMLR-ekkel együtt figyelemre méltó becsapódási pontosságot ér el” – mondta Konstantinos Grivas, aki fejlett fegyverrendszereket tanít a Görög Hadsereg Akadémiáján. „Az oroszoknak nincs megfelelője, mert ezeket a rendszereket az amerikaiak egyfajta mesterlövész tüzérségként fejlesztették ki, olyan nehéz környezetben való használatra, mint Fallúdzsa [Irakban], ahol pontosan el kellett találni a célt, mert civilek vették körül.

A rakéták pontosságának titka egy inerciális navigációs rendszer – giroszkópok és gyorsulásmérők együttese, amely közli a rakétával a célponthoz viszonyított pontos helyét, így három-öt méteres találati pontosságot tesz lehetővé. maximális hatótávolság mellett. Ugyanilyen fontos a szakértők szerint az a titkosszolgálati hálózat, amely koordinátákat ad a lövésznek.

A rendszer rendkívül költséghatékony. Egy GMLRS rakéta körülbelül 100.000 dollárba kerülnek. Az általuk Ukrajnában megsemmisített S-300-as légelhárító ütegek és lőszerraktárak több millió dollárba kerültek, és felbecsülhetetlen lélektani hatást jelent, hogy az orosz katonák tudják, messze a tűzvonal mögött megtámadhatják őket.

Oroszország úgy reagált a HIMARS-re, hogy egyes logisztikai pontjait közelebb vitte a városi központokhoz. Az ukrán katonai hírszerzés például arról számolt be, hogy az orosz megszálló erők teherautónyi tüzérségi lőszert szállítottak tárolásra Herson városi színházában július 11-én éjjel. Grivas úgy véli, hogy a városok pajzsként való használata „nem lesz hatással a HIMARS-ra, mert ilyen városi hadviselésre tervezték”.

Ryan nemrég ezt írta: „Mivel ez egy mobil rendszer, a HIMARS képes megállítani, lőni, majd gyorsan helyet változtatni. Ez biztosítja, hogy ez egy rendkívül nehezen megsemmisíthető fegyverrendszer egy olyan korszakban, ahol az észlelés és a megsemmisítés közötti idő mindössze néhány perc lehet.”

Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok szerint a védelmi vonalak és pozíciók megtartásához hozzájáruló fontos tényező volt „az M142 HIMARS időben történő megérkezése, amelyek célzott csapásokat mérnek az ellenséges irányítópontokra, lőszer- és üzemanyag tároló raktárakra”. Egy magas rangú amerikai katonai tisztviselők úgy gondolják, hogy a HIMARS nagyon jelentős hatással van az oroszok  támadó hadműveleteinek a végrehajtására.

Mark Milley, az Egyesült Államok vezérkari főnökeinek elnöke a közelmúltban szintén méltatta az ukrán emberi tényezőt. „Az a tény, hogy az ukránok gyorsan be tudták telepíteni ezeket a rendszereket, kiválóan beszél képességeikről, találékonyságukról, tüzérségi képességeikről, lövész képességeikről, elszántságukról és harci akaratukról”

Hozzáfűznivalóm:

Az ilyen nagy pontosságú rakétarendszerek működésének feltétele a célpont koordinátáinak az ismerete. Az orosz vonalak mögötti terület teli van ukránokkal, akik értesíthetik az ukrán erőket, hogy (például) Herson város színház épületében van fegyverraktár. Ezzel szemben Nyugat Ukrajnában lényegesen kevesebb orosz van, aki hasonló módon értesíthetné az orosz haderőket.

A fejlemény rettenetesen káros az egész emberiségre nézve. Ha ilyen hatalmas nyugati segítséggel megakadályozzák az orosz győzelmet, sőt orosz vereséget okozhatnak, az arra késztetheti Putyint, hogy termonukleáris fegyverekhez nyúljon. Putyin nem veszíthet. Ezt Washingtonban meg kellene érteni.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

87 gondolat erről: „(3919) HIMARS

  1. A Himars igen hatásos, de nem csodafegyver.
    Biztos, hogy csak addig érnek el vele sikereket, amíg a kényszersorozott civilek nem kerülnek többségbe az APU-ban és a Himars tűzvezetésének polgári-katonai információs csatornáit meg nem törik.
    (Zártnak látszó Telegram ill. Instagram). Az ügyesebbjéhez még polgári kisdrónokat is eljuttatnak, hogy közvetlen koordinátákkal segítse ki a Himarsot.

    Konsztantyin Gavrilov figyelmeztette Ukrajnát és Európát, hogy amennyiben az orosz határt elérik a rakéták, annak súlyos következményei lesznek. Attól tartok, hogy beváltják az ígéreteiket.
    Iskanderezés és Kim Dzsong Un lesz erre a válasz?

    Odessza város infravörös hőtérképei szerint, városi épületek itt-ott égnek…biztos nem a hőségtől gyulladtak ki.

    Az afrikai kontinensen az oroszok továbbra is sikeresebbek, mint az eu-s kontingens…hátha meg tudnák fékezni annak a hatását, amit az öngyilkos Európa fejt ki a világgazdaságra.

    Továbbá Joe Biden odacsap vajon Iránnak vagy csak fenyegetőzik tovább?

    Nem eléggé megvizsgált közösségi kapcsolódások szerint, egyik öltönyös magyar szakemberünk kapcsolatban LEHET a Transmashholding orosz-magyar vállalkozással, mely nemcsak orosz rakétaalkatrészeket, hanem vasúti tehervagonokat is képes gyártani és azt a megvásárló Egyiptomnak leszállítani.

  2. A HIMARS tüzérségi rakétarendszerek megjelenése Ukrajnában nem hogy a háború végkifejletét nem képes befolyásolni, hanem annak még a dinamikáját sem, azt továbbra is az orosz taktikai és stratégiai célok határozzák meg.

    Már sokszor el lett mondva általam és mások által is, hogy a HIMARS jó fegyver, de nem csodafegyver. Természetesen, még csak egyedi sem.
    Az orosz HIMARSot Tornado-S-nek hívják, több paraméterében jobb, mint az amerikaiak fegyvere, például a nagyobb hatótávolságban (120 km).

    https://naukatehnika.com/rszo-tornado-s.html?ysclid=l64i2jr2pf875401947

    A harcmezőn a dolgokat nem a PR meg a marketing fogja eldönteni, amelynek a célja a jövőbeli lehetséges megrendelések számának a fokozása.
    Az a pár HIMARS egyszerűen összehasonlíthatatlanul kevesebbet nyom a latban, mint a nagyságrendileg nagyobb orosz tűzerő, amely ha szükséges a minőségben is abszolút pariban van az ellenféllel. A mennyiségi arányokról pedig még beszélni sem érdemes.

    Az oroszok meg egyébként is gyorsan tudnak alkalmazkodni az új helyzetekhez. Tanulékonyak. A HIMARSok kiszolgáló személyzete is eléggé nagy stresszben lehet egy-egy támadás után, mert így a pozíciójuk ismertté válik és várhatják a viszontválaszt. A lövés után persze gyorsan pozíciót váltanak/váltanának, de a rakéták indításának a pontja azonnal azonosítva van és ne legyen illúziója senkinek, hogy ilyenkor nem elkezdődik el a vadászat. Előbb vagy utóbb minden „nyúl” megkapja a halálos lövését.

    Azokat a célpontokat, amiket meg mindenképpen meg akarnak védeni az oroszok a HIMARSok támadása ellen, S-400-asokkal is meg lehet oldani, ezt mondják a konkrét tapasztalatok.

  3. „Putyin nem veszíthet !”

    Egy logikus kérdés :

    Akkor pedig innentől kezdve, bármelyik atomhatalom bármilyen területet elfoglalhat hagyományos fegyverekkel ?
    Ezt pedig senki sem akadályozhatja meg, felelőtlenül , mert különben kitör az atomháború ?

  4. 3 – Nemegycsek

    Mondd csak, szerinted mit csinálna az USA, ha az oroszok pontosan azt csinálnák Mexikóban, mint az amerikaiak Ukrajnában? Évek óta és a mai napig.

    Milyen hiszti volt Amerikában Kuba miatt a múltban?

    A „bármilyen terület” itt a gond. Az USA csinálhatta ezt Irakban, Líbiában, Grenadán és még egy csomó helyen a világban. Ukrajnában viszont nem, ez ugyanis már túl sok az oroszoknak, a földrajz és a geostratégia nem enged a védelem szempontjából.

    Ukrajna lehetett volna simán semleges, nem arról van szó, hogy csak és kizárólag oroszbarát kormánya lehetne. Viszont Antioroszország és a NATO, bázisokkal teleszórt felvonulási területe Oroszország ellen viszont egyszerűen nem lehet és nem is lesz!

  5. Kezd ez a dolog a homokba dugott fejű struccok vitájára hasonlítani. Feltételezem, hogy a megmondóembereink az elmúlt évtizedben nem jártak külföldön, csak a netet böngészték (hol a chemtrail, hol az oltások, hol a világpolitika kapcsán). Néha nem árt kibújni, kitekinteni, s megvizsgálni, hogy a magyar irányított, de minimális súlyú közvéleménnyel szemben merre gondolkodik és merre megy a világ. Erre egyre kevesebb magyar embernek lesz lehetősége, így nem csoda, hogy elhiszik és elfogadják, miszerint a magyar haderő fejlesztése nem politikai célokat szolgál, hanem képes lehet megvédeni az országot. De mitől is? De mivel szemben is (hadra fogható emberszám, ill. csapásmérési lehetőségek oda-vissza, ill. belátható, hogy a közvetlen szomszédságban még Romániával szemben is esélytelen lenne)? 🙂

    Ez a szomszédunkban dúló konfliktus mindenképpen egy világháborúhoz fog vezetni! Miért? Mert Putyin nem veszíthet… És az USA sem, ezt jól véssétek az agyatokba! Ezt kellene Putyinnak is megértenie…

  6. 5
    Igazán örülök, hogy te tisztán látsz ! (pontosabban ezt hiszed)
    Határozottságod csodálatot keltő.

    A médiában folyó szakadatlan propagandaháború pedig eléggé nehezen értékelhetővé teszi , ha ugyan nem lehetetleníti el , az események helyes súlyozását , a régebbi és a közelebbi múltban és a jelenben.

  7. 6:
    Mindig a magad nevében beszélj! A nehéz értékelés bizonyos hiányosságok eredménye, amelyek nélkül nincs miért csodálkozni, a rácsodálkozáson…

    Korábbi kérdésekben -úgy gondolom-, többször is beigazolódott már, hogy van miért magabiztosnak lennem, főleg, amikor rendre túlsúlyba kerülnek a megvezetett és kitekintésre képtelen emberek véleményei. A megfelelő helyzetértékelés stratégiai előny. A helytelen pedig most a vesztét okozhatja egy egész országnak, ill. a propagandaszövegben olyannyira védeni kívánt népességnek és kultúrának! Szóltam.

  8. Szóval, Csongor, Te voltál külföldön, ezért tudsz mindent IS, főleg, hogy hogy áll mindenféle haderő egymáshoz képest, beleértve a magyart is. Logikusan hangzik. Amint átlépi az ember a határt, rögtön tájékoztatják a hadsereg állapotáról.

  9. 3 – Nemegycsek:
    Itt nem arról van szó, hogy egy atom hatalom kényére-kedvére megtámadott egy országot, ahogy ezt tette Amerika több esetben is. Ebben az esetben az atom hatalom (Oroszország) egzisztenciális fenyegetéssel nézett szembe, és esetleges vereség esetén ez a veszély már elviselhetetlen mértékre nőne. Tehát a győzelmet mindenképpen el kellene érni, és ez már csak termonukleáris fegyverekkel lenne lehetséges.

  10. 5 – Horváth Csongor:
    Az USA egy egyre gyorsabban hanyatló birodalom, bukása elkerülhetetlen, amihez Putyinnak semmi köze. Amire érdemes figyelni az a hanyatló birodalmak, ha tehetik, magukkal húzzák a világot. Ezt láthatjuk most.

  11. 5. Horváth Csongor

    ” Feltételezem, hogy a megmondóembereink az elmúlt évtizedben nem jártak külföldön, csak a netet böngészték (hol a chemtrail, hol az oltások, hol a világpolitika kapcsán). ”

    Feltételezem, hogy a megmondóembereink – ugymint Horváth Csongor – többet utazott hozzánk képest. Irigyellek H.Cs.

    6. Nemegycsek
    ” 5. Igazán örülök, hogy te tisztán látsz ! (pontosabban ezt hiszed) Határozottságod csodálatot keltő.”

    +1

    Nyolc HIMARS rakéta elpusztítοtta a Kherson hidat és az üzemanyagraktárt – Az Orosz Hadsereg úszó vízi utakat állít fel (vid)

    https://warnews247.gr/ektakto-okto-pyravloi-himars-katestrepsan-tin-gefyra-tis-chersonas-apothiki-kafsimon-o-rosikos-stratos-stinei-plotes-diavaseis-vid/

    Az Ukránok 8 MLRS HIMARS rakétával eltalálták a hersoni Antonovskiy hidat, és arra kényszerítették a régió kormányát, hogy megtagadja a civilek áthaladását.
    Lényegében az amúgy is súlyosan megrongálódott híd üzemképtelen, mivel katonai erőket és nehéz katonai járműveket nem lehet rajta szállítani.

    Ez a tény arra kényszeríti az Oroszokat, hogy sürgősen áthelyezzenek úszóhidakat. Az Ukránok azért harcolnak, hogy megfékezzék az Orosz Hadsereget Herszonban, és megakadályozzák a Nikolaev és Odessza elleni támadást.

    „Ma este (tegnap késő este) a Dnyeper Antonovskaya hídja, amely valójában a leghosszabb és egyetlen Hersonba vezető híd, legalább 8 precíziós találatot kapott.

  12. 10: Tiborbá:
    Amit most látunk az egy tipikus lose-lose szituáció!
    Pill. teljesen mindegy már, ki húzogatta kinek a gatyáját le…
    Mindkét király mezítelen, mégsem látják!

  13. 8: Ábel:
    Két problémakört mostál össze, mindegy, meg kellett szólalnod…
    Nyilvánvaló, hogy a közhangulat, a mindennapi valós problémák és problémakörök megítélését illetően tudsz személyesen tájékozódni, ami sokszor ezerszer többet ér, mint bármilyen statisztika, vagy a világsajtó, nem beszélve a hazai irányított, agymosó médiabirodalomról.

    De, ha már felhoztad, akkor vitázzunk a NATO vs. OROSZ esélyekről, ha a háború nem atomtöltetekkel vívott, csak egyszerű világkonfliktussá alakul. Te mit olvasol ki az alábbi értékelések alapján?
    https://www.portfolio.hu/global/20210320/nezzuk-melyik-most-a-vilag-10-legerosebb-hadserege-474864
    https://www.haborumuveszete.hu/egyeb-hirek/az-ukran-es-orosz-hadero-osszehasonlitasa
    https://www.jetfly.hu/phirek/9/egyeb-hirek/nato-es-oroszorszag-haderejenek-osszehasonlitasa

    L.S.:
    Dolgozz csak tovább az oltásellenességen és a chemtrailen…
    Amíg ilyen irányultságú emberek próbálnak a tudatlanságomról meggyőzni, nyugodtan hátradőlhetek és mosolyoghatok! 🙂

  14. 5.
    Csongor,

    Kultivalom a muveltseged amivel rendelkezel,fantasztikus lexikalis tudas van birtokodban ,mely irigylesre melto!
    Ugyan nem ertunk egyet sok temaban,de ennek ellenere marad a tiszteletem iranyotokba,s a legfontosabb ,senkit sem illetek negativ jelzovel!
    Eddig nem szoltam a temakhoz(plandemia,chemtrail),de jo hogy felhoztad a kovetkezot”Feltételezem, hogy a megmondóembereink az elmúlt évtizedben nem jártak külföldön”.
    Nos,kis csaladom,s szereny szemelyem UK-ban elunk,nem hogy az elmult evtizedben nem jartunk kulfoldon,de a plandemia idelye alatt is folyamatosan utaztunk.(nyilvan kisse korlatoltan)
    „csak a netet böngészték „En szemely szerint nem tettem,meg ide sem jartam.
    A szemelyes tapasztalatom,melyet a mindennapi eletbol meritettem,teljesen ellentmond a Ti narrativatoknak.Jartam korhazakban-rendelokben,tudom mirol beszelek.Kozel 10 millio munkavallalo volt furlough-on ebben az idoszakban,mi vegig dolgoztunk,tobb ezer emberrel erintkeztunk!
    Orvos barat,aki pizzafutar-taxis lett.Kollegaim felesegei apolok,,info elso kezbol.(plandemia)
    Chemtrail is letezik,sajnos.!Tobb mint 16 eltoltott esztendo albionban,felelmetes ,amit itt muvelnek.Tudniillik a repulogepek legifolyosokat hasznalnak,melyek nem sakktabla szeruek.
    Putyin elmondta,h mi lesz a jatek vege,ha tovabb feszitik a hurt.”Minek egy olyan vilag,ahol nem letezik Oroszorszag?”Nem lesznek gyoztesek,megyunk a daraloba.Inkabb halal,mint szolgasag.
    Szoval a nyugati vilag nagyon beteg,menthetetlen,nem ezt almodtam az unokaimnak!
    Arra nem gondoltal,h Orban esetleg az itt allomasozo Nato eroket szeretne semlegesiteni,ha eljon az ido!
    Hidd el,tapasztalatbol mondom,ez nem a mi vilagunk.Korabban irtam,h beteg lettem,nem tudom elviselni az itt uralkodo allapotokat.(pedofil,buzi,satanistak)
    Nem vagyok oltas ellenes,kirandulasok vegett volt benne reszunk tobb izben.
    Azt senki sem gondolhatja komolyan,ha beled fecskendeznek szintetikus anyagot az meggyogyit.
    Az oltott barataimnak beteg-deformalt utodaik szulettek(napokig sirtam),sokan meghaltak.Ez az en szornyu valo vilagom!

  15. 13. Horváth Csongor

    Ha már ” …nyugodtan hátradőlhetek és mosolyoghatok!”

    Kellemes olvasást vagy lapozást kivánok H. Cs.

    /https://katohika.gr/tag/%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%88%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%B9//

  16. 13

    Egy Nato és Oroszország közötti világkonfliktus mindenképpen nukleáris háborúvá alakulna át. Kérdés csupán az csak az hogy mikor hogyan és miért. Igen ez egy lose – lose szituáció.

  17. 14: András:
    Köszönöm gondolataidat!
    Első nekifutásra arra késztetne, hogy meg ne szólaljak többet.
    Másodikra: Teatyaúristen!

  18. 12.

    Megnyugodtam !
    Akkor már nemcsak az „Usa által dróton rángatott brüsszeli bürokraták” hanem táváris Putyin is meztelen !

  19. 13 Csongor: Zavarosan vagdalkozó 5-ös és 7-es hozzászólásaidból próbáltam valamiféle mondanivalót kihámozni azon a nyilvánvaló üzeneten túl, hogy „mindenki hülye, csak én vagyok helikopter”, és amire jutottam, azon ironizáltam kicsit.

    Eszem ágában sincs háborús esélyekről vitatkozni, nem értek hozzá, és nem akarok úgy tenni, mintha igen. Csak arra az egyre mutatnék rá, hogy a világtörténelem során sokan voltak már, akik minden joggal gondolhatták, hogy ők aztán tisztában vannak az esélyekkel, mégis durván ráfaragtak.

    Gondoljunk csak a 2. világháború eleji német hadseregre, vagy az amerikaiakra, egész a világháború vége óta. Ugyan ki tudhat többet a felkészültségről, esélyekről a CIA-nél és a Pentagonnál, hisz mindent megfigyelnek. És mégis, akárhol próbálkoztak, Vietnámtól Afganisztánon át Irakig, szinte mindenütt csúfosan kullogtak el a végén.

    Szóval csak azt mondom, lehet latolgatni, esélyeket számolgatni, de senkinél nincs ott a bölcsek köve. Értem én a logikát, hogy se Amerika se Oroszország nem akar veszíteni, és hogy ott az atomjuk, hát ledobják majd a végső esetben, nem is mondom, hogy kizárt, hogy ez megtörténik. Csak azt mondom, hogy mindig megvan az esély, hogy a józan ész győz a végén, és mégse pusztítják el a Földet, akármilyen piros vonalukat lépi is át akárki.

  20. 14 – András

    Rotherham, Telford… s ez még csak a jéghegy csúcsa lehet.

  21. 19: Ábel:
    „Értem én a logikát…”
    – Nem érted, mert ha értenéd. akkor nem írnál ilyet:
    „Csak azt mondom, hogy mindig megvan az esély, hogy a józan ész győz a végén, és mégse pusztítják el a Földet, akármilyen piros vonalukat lépi is át akárki.”
    – Pontosan az a lényeg, hogy egyik sem fogja elrántani a kormányt, mert 1. akkora barom, 2. úgy gondolja, hogy már nincs vesztenivalója!
    És tényleg, pusztulásunkkal minden csak nyerne körülöttünk…
    —————————————————
    Ez a konfliktus akkor érne véget és adhatna is valamit a világnak, ha jönne egy döntőbíró és kihirdetné mindkét szemben álló felet vesztesnek! Korábban Kínában bíztam…

  22. 17.
    Csongor

    Nem ertettel!Ezek nem gondolatok,ez valosag!

  23. 19 – Ábel

    „Csak azt mondom, hogy mindig megvan az esély, hogy a józan ész győz a végén, és mégse pusztítják el a Földet, akármilyen piros vonalukat lépi is át akárki.”

    És igazad is van és nem csak arról van szó, hogy „mert a remény hal meg utoljára!”.
    Az ne zavarjon, hogy Horváth Csongor & Társai minden témában azt ismételgetik, hogy „nincs remény, mind meghalunk, vége a játéknak stb. stb.”.

    Egyszerűen ezek az emberek nem tudják elfogadni azt a tényállást, hogy egy csomó olyan dolog is van a világon, amiről még véletlenül sem hallottak, de még csak a fogalmak szintjén sem! Attól viszont ezek nagyonis létező dolgok, jelenségek, információk, tudás. Nem ufós, Niburus meg laposföldes, gyíkemberes témákról van szó, „csak” a világunk működésének sokkal mélyebb ismeretéről.

    Hogy baj van? Azt ki nem látja?! Hogy nagyon nagy a baj?! Az hát!
    De nincs itt a világvége. Rettenetes évek jönnek, akár nagyon sokáig is eltarthatnak a vérzivataros idők, de azt kijelenteni, hogy „ennyi volt, kampec, a rolót lehúzni!”, nos, az nem a bölcsességről, hanem éppen az ezt kuvikoló illetők nagy butaságáról tanúskodik.

  24. „Chemtrail is letezik,sajnos.!Tobb mint 16 eltoltott esztendo albionban,felelmetes ,amit itt muvelnek.Tudniillik a repulogepek legifolyosokat hasznalnak,melyek nem sakktabla szeruek.”

    „Azt senki sem gondolhatja komolyan,ha beled fecskendeznek szintetikus anyagot az meggyogyit.
    Az oltott barataimnak beteg-deformalt utodaik szulettek(napokig sirtam),sokan meghaltak.Ez az en szornyu valo vilagom!”

    Kedves András!

    Nem hittem volna, hogy L.S. -t valaha ennyire meg tudja valaki szorongatni, de neked nem pusztán sikerült, hanem át is vetted ma tőle a csörgősapkát. Nagyon szép teljesítmény. Ennyire fullba tolni a kretént kevesen tudjátok. Látszik, hogy nem ma kezdted.

  25. 25.
    Koszonom szepen,megtiszteltetes!

    Ugy tunik,mi nem egy bolygon elunk!

  26. 24 – Zsolt:
    Szép dolog az optimizmus, de ne menjen a tisztánlátás rovására. Szerintem naivság azt feltételezni, hogy több mint 10.000 hidrogén bombát az emberiség örök időkre tárolgat, és soha se fog hozzájuk nyúlni. De legyen így. A hőmérséklet megfutás már nagyon közel van. Az is lehetséges, hogy 2-3 éven belül bekövetkezik, de 10 éven belül egészen biztosan. Vagyis az emberiségnek valóban nincs jövője és ez nem Horváth Csongor és csapatának lázálma. Ez a szomorú valóság. Erről magad is meggyőződhetsz, ha beleásod magad a témába.

  27. 24. Zsolt

    Ezért fognak a rendszer felsőbb résztvevői beleavatkozni. Én sem az ufokra gondolok.

    Ugyanis normál „ügymenet” szerint H.Cs.- nek és csapatának -véleményem szerint is-igaza van.
    Persze amit írtál az nekik csak újabb hagymázas semmiség. Pedig jókat írsz, mint mindig.

    Ami meglepő, hogy a szép új világ, az un. aranykor nem biztos, hogy ugyanerre a fizikai síkra épül.
    A teljes pusztulás és a folytatás nem zárja ki egymást, több okból sem.
    Annak, hogy ez az emberiség jelen keretrendszerben áthidalja a nehézségeket egyre kisebb az esély.
    De- mint mondották-, bele fognak nyúlni hamarosan.
    Katasztrófa közeledik! Nem olyan mint ami itt a homokozóban a szemünk előtt van. Nem csak ezek a veszélyek vannak.

    A veszély leginkább mi magunk
    vagyunk.

    A nemrég idecitált Nostradamus is mondta, hogy ez a vég nem kikerülhető, de a szívünk még megtisztítható. Következő látomásaiban viszont van folytatás a Földön.
    A kettő együtt jár.

  28. 24. Zsolt – köszi! Már kezdtem ideges lenni, annak meg sosincs jó vége. De most már nem érzem szükségét egy visszavágásnak.

  29. 16. Tom
    Teljesen egyetértek veled: „Egy Nato és Oroszország közötti világkonfliktus mindenképpen nukleáris háborúvá alakulna át. Kérdés csupán az csak az hogy mikor hogyan és miért.
    Hogy miért?
    13.-ban Horváth Csongor egyik linkjében:
    https://www.jetfly.hu/phirek/9/egyeb-hirek/nato-es-oroszorszag-haderejenek-osszehasonlitasa
    ha megnézzük az adatokat, akkor látható, hogy Oroszországnak csupán 1 dologban van nagyobb számú eszköze, mint a NATO-nak:

    Harckocsik száma
    NATO: 20 741 db
    Oroszország: 22 700 db

    Az összes többiben a NATO vezet. Tehát egy „hagyományos” (szárazföldi + tengeri + légi) háborúban Oroszországnak esélye sincs a győzelemre.
    Marad tehát (végső esetben) a nukleáris háború!

  30. Horváth Csongor szeppuku oktató.

    Lehet hogy 500 ezer marad talpon de Te légy a a 499999.

    De az okos emberek között is mindig van MÉG okosabb,és ott lehet hogy alulmaradsz.

  31. Ennek a rendszernek hadbaállításával Ukrajnában, AZ USA
    DE FACTO felvállalta a harcot Oroszországgal szemben,
    Függetlenül attól, hogy személy szerint kik és milyen
    állampolgárságú személyek mozgatják, kezelik ezeket a
    nagypontosságú fegyvereket. — NEM LEPŐDNÉK MEG,
    ha válaszlépésként Putyin közvetlenül USA célpontokra
    mérne valamilyen csapást. — Természetesen tudom, hogy
    annak egyenes következménye lehet a III. Világháború.
    KÉRDÉS persze, talál e Putyin valamivel puhább válaszlépést
    amivel az amerikai politikát ráébresztheti, = GAME OVER
    MOST BEFEJEZZÜK A FÉLBEHAGYOTT CUBAI VÁLSÁGOT !!!
    Én persze Putyin helyében nem fontolgatnám a lépéseimet,
    mert nem orosz vagyok hanem magyar, nálunk nem idegen
    a mondás = „”Hagy látom Istenem, mire megyünk ketten.””

  32. Tomcat újabb videójának ez a harmadik része, amiben a fegyverekről beszél, többek között a HIMARS-ról is:

  33. Nahát, két napja kb. ugyanezt írtam, mint amit Tibor bá lehozott most a posztban.

    Egyetértek.

    E hó végére talán – ha jól emlékszem – 19 darabra nő ezeknek az rendszereknek a száma Ukrajnában.
    A Balti államok mindegyike rendel belőle. Lengyelország valami 1000 darabot készül vásárolni belőle.

    Ezzel viszont nem értek egyet: „Putyin nem veszíthet.”

    Putyin veszíteni fog. Nem világos, hogy ez hogyan is történik majd, de veszíteni fog és a nukleáris fegyverei nem lesznek bevetve.

  34. 28. Balázs,

    „Ezért fognak a rendszer felsőbb résztvevői beleavatkozni. Én sem az ufokra gondolok.”

    Valószínűleg egyet értek veled, de azért kíváncsi lennék, hogy kire, kikre gondolsz.

  35. 33 – Gyarmathy:
    „Putyin veszíteni fog. Nem világos, hogy ez hogyan is történik majd, de veszíteni fog és a nukleáris fegyverei nem lesznek bevetve.”
    Akkor te nyugodtan alszol.

  36. 31:
    Sokszor megéltem és meg is fogom még élni, de minden esetben megdöbbent, hogy az elszenvedett intellektuális vereség mindig gyűlöletté alakul…

    Zsolt:
    Átmentél egy olyan határon, ami után a realitás már csak a vágyak és nem a tapasztalatok útján érhető el. Kár érte/d!

  37. Orosz Védelmi Minisztérium: Oroszország több mint 100 amerikai gyártmányú HIMARS rakétát semmisített meg Ukrajnában

    Az Orosz Haderők egy lőszerraktárt vett célba az Ukrajnai Dnyipropetrovszk régióban, és több mint 100 Amerikai HIMARS rakétát semmisített meg – közölte szerdán az Orosz Védelmi Minisztérium.
    Az Egyesült Államok, amely Kijev legnagyobb támogatója a Moszkvával való konfliktusában, július 22-e óta 16 HIMARS rendszert szállított Ukrajnának, míg az Egyesült Királyság további három rakétakilövőt biztosított amely képes ugyanazt a rakétát kilőni.

    https://www.el.gr/war/rosiko-ypetha-i-rosia-katestrepse-pano-a//

  38. Haj de sokszor megéltem már, hogy a hamis intellektuális felsőbbrendűség-tudat micsoda pojácákat gyárt! Megdöbbentő!

    Közben milliónyi hsz-ből süt az információhiány!

  39. Balázs:
    Szó sincs „tudatról”, olyan példákon keresztül derül ki az igazság, mint a császárfás történet. Megnyilatkozásaid alapján te sem vagy a legélesebb kés a fiókban… szóval csak megerősítesz. Nem tudatra, hanem tudásra lenne szükség!

    Egyáltalán nincs „felsőbbrendűség tudatom”, csak bizonyos kérdéskörökben tudom a válaszokat, mert másokkal ellentétben életem nagy részében nem szórakoztam, hanem tanultam. Érzékelem, hogy más mit nem tud és ezért mit lát rosszul. Nehéz dolog ám elnézni, ahogy valaki a vesztébe rohan, főleg, ha ugyanazon a járművön utazunk. Te nem szólnál, ha a buszvezető tévesen gázt akarna adni és látnád, hogy jobbról egy biciklis érkezik?

    A milliónyi, sütő információhiányra néhány konkrét példával világíts rá kérlek! Csak, hogy én is értsem… 🙂

  40. 35. Tibor bá,

    Igen, ami a nukleáris háborús fenyegetettséget illeti, ettől nyugodtan alszom.

    Persze lesz mindenféle baj, hiány, társadalmi felfordulás, ami azért a nyugodt alvást némiképp zavarja.

  41. 37. L.S.

    Tudjuk már, hogy az oroszok minden Ukrajnába érkező fegyvert kilőttek már legalább kétszer.

    Ezt a tételt is kilőtték és megszámolták, pontosan 100 darab volt.

    Pár napja 4 darab HIMARS rendszert is kilőttek állítólag, csak bizonyítékot egyikre sem tudtak mutatni.

    Az orosz védelmi minisztérium pedig mindig és csakis az igazat szólja. 🙂

  42. 39 – H.Cs.
    Attól függ, ki ül a biciklin. 😀

    Balázs jó példa arra aki nem használja ki a serdülőkor lehetőségeit, amit aztán később akar behozni. Ezért rossz biciklire ül és rossz felé karikázik, de ezt jó hangosan teszi.

  43. 36

    Nincs vereség érzésem,nem intellektuális vitát folytatunk.
    De hogy semmi hasznos információt nem olvastam Tőled a puffogtatáson kívül ez tény.

    És én erről beszélek.

    A rendszer felborult,megoldás kell,és visszatartod az információt,amivel Te RENDELKEZEL,ezek szerint.
    ( már a sokminden megoldásán )

  44. 43 – 31:
    „Lehet hogy 500 ezer marad talpon de Te légy a a 499999.”
    – Értem, akkor csak egy pöcs vagy. 🙂
    Összelopkodnád az „ötleteket”, mi?

  45. ” ÖSSZELOPKODNÁD AZ ÖTLETEKET”

    Mindenki ideges,de te megugrottad a lécet.

    Köszönöm.

  46. 41.Gyarmathy
    ” Az orosz védelmi minisztérium pedig mindig és csakis az igazat szólja.”

    Gyarmathy tudjuk mennyire elfogult vagy ebben a témában,
    de legalább próbáld magad visszatartani egy picit.
    Miért nem tiltakoztál az előbbi irásomra is?

    11. L.S.
    ” Nyolc HIMARS rakéta elpusztítοtta a Kherson hidat és az üzemanyagraktárt
    – Az Orosz Hadsereg úszó vízi utakat állít fel (vid)

    Ott voltál?
    Pontosan nyolc HIMARS volt?
    Ja, ezt nem az Orosz Védelmi Minisztériumtől van, csak igaz lehet!
    Ugye Gyarmathy?

  47. 45. ötlet

    Nyugi, Csongort úgy fogják agyonverni a cigányok, hogy legalább jól kioktatta őket, hogy miért nem helyes dolog a lopás.
    Hiszen ő csak bizonyos kérdéskörökben tudja a válaszokat, mert másokkal ellentétben élete nagy részében nem szórakozott, hanem tanult. Érzékeli, hogy más mit nem tud és ezért mit lát rosszul.

    Aki ekkora tudással és tökéletes világszemlélettel megmarad tanárnak, ahelyett, hogy valami jól menő vállalkozásban kamatoztatná rendkívüli képességeit, azelőtt megemelem a kalapom. Megyek is holnap veszek egyet.

  48. faeke

    Tényező,itt biztos,kerültem.De miért?

    Az ember keresi a mit miért,elmenne a falig,onnan vissza.
    De azonnal a hülyézés,aznemúgyvan , különbenis.

    Jó lehet hogy félreértettem valamit,és úgyis vége az emberiségnek.
    De akkor mi ez a sok szarkavarás a világban…

  49. 45:
    Nem hivalkodsz, csak rosszindulatú megjegyzéseket tettél rám… Miért is?
    Nagy szarban leszel, ha Balázsnak van igaza és a világ a karma törvénye szerint működik! 🙂

    48:
    „Nyugi, Csongort úgy fogják agyonverni a cigányok…”
    – Egy újabb ötlet… 🙂
    Milyen aljas emberek forognak itt rendre, nem a cigányoktól kell félni, hanem ettől a perspektívától!

  50. A délelőtti mennyiség nem volt olyan kemény mint az esti, úgy látom.

  51. 47. L.S.

    Először is: Nagyon tévedsz, ha azt hiszed, hogy minden írásod elolvasgatom és elemezgetem.

    Kit érdekel, hogy hány HIMARS lőtt a hersoni hídra. Elpusztult, használhatatlanná vált vagy sem, szerintem ez a lényeg.
    Márpedig elég beírni a keresőbe, hogy „antonovsky bridge” és kapsz egy rakás videós találatot is, tehát ez tény, letagadhatatlan.

    Tudsz valami hasonló, egyértelmű bizonyítékot prezentálni az oroszok állítására, hogy kilőttek, megsemmisítettek 100 darab rakétát az említett fegyverrendszerhez való típusból?

    Esetleg arra tudsz valamilyen képes, videós bizonyítékot, hogy kilőttek HIMARS járműveket?
    Vagy te ilyen papagáj féle vagy, találsz egy cikket valahol és bemásolod? Meg sem próbálod előtte ellenőrizni a valóságalapját?

  52. 52: Gyarmathy:
    „Meg sem próbálod előtte ellenőrizni a valóságalapját?”
    – Van, akinek már maga az internet a valóság!

  53. Nem, nem ötlet reinkarnációja vagyok. Ezúttal a sok éves tanulás nem hozta meg a gyümölcsét, kivételesen rosszul érzékelted.

    A cigányoktól igenis félni kell, ők rendeződnek leggyorsabban és legkönnyebben hordába és verik agyon az okoskodókat és a náluk bölcsebbeket. Nekem így nem kell félnem tőlük. 😉

    Tapasztalataim azt mutatják, hogy az elhivatott tanárok, akik örökre az iskolák védőszárnya alatt maradnak, legyenek bár bármilyen széleslátókörűek, az életben, a „terepen” nem állják meg a helyüket. Ezért is „ragadnak le” tanárnak, ott egy burok védi őket az élet kihívásaival szemben. Nameg megmarad az az előnyük, hogy mindenkit (mármint a diákjaikat vagy egy blog lenézett olvasóit) következmények nélkül szellemi tudatunk biztos fölényében kioszthatnak.

    Csakhogy más világ jön, ahol a 2 éves császárfából karót fognak faragni és pont leszarják, hogy az kizsigereli a talajt.

    Remélem, Csongor te tudsz karót faragni és nem csak a fa káros hatásaihoz értesz.

  54. Tibor bá
    Leragadt egy bejegyzésem, utánanéznél, légy szives?
    „Bálint” nick alatt nincs beregadt hozzászólás.

  55. 42. Tibor bá’

    Igazad van, nem használtam ki a serdülőkoromat, legalábbis tanulásra. Eltékozoltam.

    Az hogy a biciklin melyik irányba karikázok azt valóban nem könnyű megállapítani.

    Csongor

    Tudat nélkül nincs tudás.
    A hiányosságokat legfőképpen ott látom, hogy a rendszer alapjaival nem foglalkozol.
    Hol és hogyan őrződik az információ amit bemegy? Hogyan tanulunk?

    Az, hogy okos vagy a valóban a rengeteg bevitt információnak köszönhető. Ezen adatok összefüggései alakítanak ki egy-egy adott témáról koherens képet a fejedben. Minél több tudásod van annál részletesebb ez a kép. Ez jogosan vindikálja a magabiztosságot, hiszen láthatod, hogy hol hiányzik a beszélgető félnél az az általad megismert összefüggésrendszerből lényegi elem.

    Azonban a tanulás vagyis az információhalmozás önmagában nem elég, főleg hogy ha megakad ott ahol maga az információk forrása is. Ha nem tudod, hogy az általad is használt(ebben az esetben mindegy, hogy mennyire kihasznált) rendszer alapvető működését akkor ugyan lehetsz jó rendszerhasználó, de a kép nem lehet teljes.
    Namármost itt emberekről, emberi viszonyokról, tudásbeli különbségekről beszélgetünk.
    Itt nem csak az adott témáról való ismeretanyag számít, hanem pl. a beszélgető felek gondolkodási paneljeinek az összetétele. Biztos magad is tapasztaltad(itt a blogon is számtalanszor), hogy a túlzott kognitív disszonancia olyan védekezési mechanizmusokat (pl.dunning kruger hatás) eredményez ami az érdemi beszélgetést lehetetlenné teszi.
    Ezért pusztán szakmai beszélgetés nincs is, hiszen a beszélgető felek egész addigi élete benne van abban a beszélgetésben. Azt hogy hogy lehet ezt félretenni, vagy hogy, hogyan lehet a kognitív disszonanciát lebontani megint más kérdés.

    Egy nagyon okos emberrel(nem írom le a nevét, de még szerinted is okos lenne) volt egy vitám a múlt hétvégén és állandóan azt mondogatta, hogy hagyjuk az érzelmi részét, miközben láthatóan az érzelmi részébe keveredett bele folyton folyvást az érveléseiben. Nem tudta, hogy hogyan működik a gondolat-érzelem alapvetés.
    Ráadásul az érzelmi testről nekem van némi információm, neki semmi, tehát borzasztó idegesítő egymás mellett elbeszélés lett, végig azzal a felhanggal, hogy ő az okos. És qrva okos is, de nem ebben. Ebben a kérdésben alig valamivel volt több mint egy öntudatlan majom.

    Amíg nem tudod, hogy hogyan tanulsz és hogy hova mented az adatokat amikre mind oly büszkék vagyunk, addig tanulhatsz, de gondolkodásod csak közvetve alakítod, fejleszted.
    Meg is lehet tanulni jól gondolkodni és akkor elkezdheted hozzárendelni az adott témájoz az adott, releváns információkat.
    Tehát lehet csinálni úgy is, hogy tanulással egymásra dobálod az információkat és ez egy koherens, megfelelő, tudással alátámasztott nézőpontot eredményez, vagy úgy is, hogy a tudatodat fejlesztve alakítod a gondolkodásod és növeled ismereteidet, beillesztve a világképedbe.
    Ehhez persze a természettudományoknak illene valamit tudni is a tudatról, ami szerinted nem is fontos, csak
    a részmegnyilvánulásai.

    Törvényszerűen nem lehet teljes senki nézőpontja, a valóság nem megismerhető.

    Szóval csak óvatosan azokkal a fikázásokkal, mivel itt lehet száguldozni, de vannak olyan körök ahol te semmi újat nem tudsz mondani, sőt kimondottan unalmasak a meglátásaid, annak ellenére, hogy többnyire igazak
    a maguk keretrendszeréiben.

    Ha gondolod fejlődhetsz tovább is!

  56. Faeke és Balázs:
    „Csakhogy más világ jön, ahol a 2 éves császárfából karót fognak faragni és pont leszarják, hogy az kizsigereli a talajt.”
    „…te semmi újat nem tudsz mondani, sőt kimondottan unalmasak a meglátásaid, annak ellenére, hogy többnyire igazak
    a maguk keretrendszeréiben….”
    – Balfácánok!

  57. Fiúk!
    Teli van a hócipőm a személyeskedésekkel. Pro, kontra, mindenki megmondta a véleményét. Most már abba lehet hagyni. Vagy kénytelen leszek törölni.

  58. 52. Gyarmathy
    ” Vagy te ilyen papagáj féle vagy, találsz egy cikket valahol és bemásolod? Meg sem próbálod előtte ellenőrizni a valóságalapját?”

    Igy igaz kedves Gyarmathy.

    Ugy, ahogy mondod, a szerelmet és a köhögést nem lehet rejtegetni és miért is kéne titkolnunk azt?
    Talán túl hiszékeny vagyok? Ime egy példa:

    „Colin Powell tábornok, az USA külügyminisztere „elsöprő bizonyítékokat” állított a Biztonsági Tanács elé Irak fegyvertáráról.”

    Miért is ellenőrizném, hiszen az USA külügyminisztere állitja mindezt.

    https://www.napitema.com/2022/07/az-orosz-legiero-tobb-mint-szaz-raketat.html

  59. 56.Tibor bá
    Érdekes, másodszorra sem ment át.
    Na, mindegy, ne töltsd az időt vele.
    De töltöm. Ez a dolgom. Most megtaláltam.

  60. Szeretném megosztani veletek gondolataimat a világ mai helyzetéről, ami helyzetbe az elmúlt évtizedek halmozódó, akkumulativ hibái döntötték a világot.Egy idős , életét foglalkozásából adódóan nem a szárazföldön töltött ember vagyok, ergo egy bármilyen társadalmi berendezkedés- pl. demokrácia – , illetve egy bármilyen szárazföldi mindennapi élet nem hatott gondolkodásomra, mentalitásomra, továbbá vegyétek figyelembe, hogy Tibor bá-hoz hasonlóan , koromnál fogva egy egészen más világban szocializálódtam, a mostanitól teljesen más lelki-szellemi ’ útravalóval” a tarisznyámban léptem ki az életbe, mint mondani szokás.
    Ezen dolgok mély, kitörölhetetlen nyomot hagynak a fiatal lélekben, egy életre meghatározzák gondolkodásodat, világszemléletetedet – sajnos, a maiak is a mostani emberekét – vagyis mindenki visszavonhatatlanul az lesz, amire nevelték, amit belecsöpögtettek , átnevelni nagyon nehéz.
    Számomra a mindennapi, rendes „ élet” tulajdonképpen nyugdijazásom után kezdődött, idegenkedtem is az elején, mert minden szokatlan és újszerü volt, de főleg a politika, az államforma, az állam müködése, illetve viszonya polgáraihoz.
    Egy új világba csöppenve kiderült, hogu igaz a mondás, miszerint messziről jött ember azonnal észreveszi a visszásságokat, bajokat, a rendszerek hibás, diszfunkcionális vetületeit, de főleg és elsősorban a politikai figurák viselkedését a demokráciában .
    Egy szavam van jellemezni:BOTRÁNYOS!!
    Felelőtlen, pancser, gerinctelen és ostoba emberek ülnek döntö pozíciókban, rossz, elhibázott döntéseikért senki nem vonja őket felelősségre, afféle Csáky szalmája a nemzetek sorsa, jóléte, jövöje, és senki politikus nem adja meg tévedéseinek árát!
    És ezzel elérkeztem mondanivalóm lényegéhez: Talán NEM a demokrácia a legjobb államforma???
    Azért kérdem, mert nekem van ősszehasonlitási lehetőségem a diktatórikus rendszerekkel.
    Szingapur egy iszonyatos nyomortanya volt. Most egy bársonykesztyübe bújtatott diktatórikus rendszerben él, csodálatos ahogy kinéz, csodálatos, ahogy élnek, nem szaporitom a szót, ezt látni kell!
    Ott is volt az elején néhány, fejét korrupcióra adott politikus, ha jól emlékszem, fellógatták őket.
    Kina dettó, diktatúra a javából, az ország virul, ezt látni kell!
    Ott is volt valahány sikkasztás, hasonlók, az enyhébb büntetés valami csekély 10 év volt.
    Akkor kénytelen vagyok ismét megkérdezni:talán nem a demokrácia a legjobb államforma?

  61. 62 Bálint, ez mind igaz, csak azt nem tudom, hogy amikor a diktátor szabadul el mint egy hajóágyú, és kezd mind pofátlanabb korrupcióba, kezdi tönkretenni az országot amikor elhatalmasodik rajta a diktátorokra jellemző elmebaj (hogy azt hiszi mindig neki van igaza, bármiben), ki állítja meg.

    Valahol olvastam egyszer a diktaúrákról, hogy rendszerint van egy kezdeti fázisuk, amikor nagyon hatékonyan teszik rendbe az országot, később viszont általában elfajulnak, és pont amiatt, hogy diktatúra, nincs ami ezt megállíthatná.

  62. 62: „Felelőtlen, pancser, gerinctelen és ostoba emberek ülnek döntö pozíciókban”
    Ez szerintem diktatúrában és demokráciában egyaránt előfordul(hat).

    „Talán NEM a demokrácia a legjobb államforma???
    Azért kérdem, mert nekem van ősszehasonlitási lehetőségem a diktatórikus rendszerekkel.”

    Másnak is van.
    Pl Észak-Koreában is mennyivel jobb diktatúrában élni, mint Dél-Koreában demokráciában. ..
    Az NSZK is hogy lemaradt az NDK-tól annak idején!
    A Fehérorosz diktatúra eredményeit is össze lehet vetni a környék demokratizálódott Szovjet utódállamaival: Észtország, Lettország, Litvánia eredményeivel. Vagy esetleg Lengyelország utóbbi 30 éves fejlődésével.

  63. 62
    Sem a Természet ,sem Isten nem demokratikus, az élet és a rend alapilléreit az erőszak és a hierarchia formálta és tartja a mai napig egyensúlyban. A demokrácia csak a versenyképtelenek és szellemi retardáltak légvára .Valójában senki sem egyenlő a másikkal – ezért aztán nem is létezett demokrácia soha az emberi faj történelmében és nem is fog létezni. Ahogy egyetlen másik fajnál sem.

  64. A Kádár diktatúra meglehetősen kellemes volt. A kérdés: mitől lesz egy diktatúra mérsékelt?
    Másik kérdés, ha Kádár halálakor nincs rendszer váltás, milyenné vált volna a Kádár diktatúra?

  65. 62 – balint

    „És ezzel elérkeztem mondanivalóm lényegéhez: Talán NEM a demokrácia a legjobb államforma???
    Azért kérdem, mert nekem van összehasonlítási lehetőségem a diktatórikus rendszerekkel.“

    A te élettapasztalataid a volt munkádból kifolyólag más, mint az átlagemberé, aki általában a szárazföld egy bizonyos szegletében élte/éli a mindennapjait.
    De gondolom, hogy az ide beírók elég nagy részének szintén van tapasztalata arról, hogy milyen volt az élet a múlt rendszerben és a mostaniban. Ráadásul, a magyarországiakon kívül vannak ezen a fórumon erdélyiek, felvidékiek, kárpátaljaiak talán vajdaságiak is és persze Nyugaton vagy máshol élő magyarok is. Akárcsak olyanok, akik nem írják le véleményüket egy-egy témában, de olvassák Tibor bá´ honlapját.

    Demokrácia és demokrácia között is van különbség meg diktatúra és diktatúra között is.

    Az enyém a következő: az „átkosban“ az ütött-kopott felszín alatt egészségesebb volt a lényeg (oktatás, egészségügy, szociális politika, mezőgazdaság, közbiztonság stb.), a mostaniban ez éppen fordítva van – a csiri-viri máz alatt rohad szét szinte minden. Tudjuk, hogy voltak/vannak dolgok, amit nem kíván vissza az ember a régi világból (utazáskorlátozás, sajtószabadság stb.), de ezek a vívmányok éppen eltűnőben vannak, s a helyzet csak egyre rosszabb lesz itt, Európában.

    A legfontosabb különbséget viszont az emberi viselkedésében látom: régen sokkal többet mosolyogtak és nevettek az emberek, nem voltak ennyire stresszesek és sokkal nagyobb optimizmussal tekintettek a jövőbe. Ez utóbbi nagyon fontos és ez a normális állapot, ami most van az messze van normálistól. Amikor az öregeket irigyeljük a leélt éveikért és a gyerekeinket, unokáinkat meg nagyon féltjük az eljövendőtől. Ez tragikus.

    Nyilván más embereknek más tapasztalataik vannak, főleg, ha nem egy szoft diktatúrában éltek vagy élnek, de talán tegnap írta le a tapasztalatait András egy másik demokráciából, Nagy-Britanniából és szavai nem hangzottak egyáltalán dicséretként.

    Az ember sok mindent megszok és tud is alkalmazkodni a körülményekhez. Bármilyen körülményekhez viszont nyilván nem és nem is szabad.

    Tehát a te felvetésedre az én válaszom az, hogy az attól függ, hogy milyen demokráciáról és milyen diktatúráról beszélünk. Az általánosító válasz túlságosan felszínes lehet.

  66. 62. balint
    Minden trugyit meg lehet szokni és onnantól az lesz a zsinórmértékünk.
    Már kilenc éve nem nézek tv-t. Sem közszolgálatit, sem kereskedelmit.
    Jómúltkor egy sportközvetítés miatt valamelyikre odakapcsoltam és szembe jöttek a reklámok.
    Te atya úr isten, ezeket debileknek csinálták? A hírek blokk sem volt különb.
    Rájöttem velem van a baj. Kilenc évet kihagytam és emiatt nem „fejlődtem” együtt a reklámokkal.

    67. Zsolt
    Budapest belvárosában éltem hosszú ideig.
    Amíg a nyugati turisták száma kevés volt fel sem tűnt egy látványos különbség, ami a testtartás volt. A többi testi jelet most nem sorolnám fel.
    A nyugati turisták egyenes testtartása messziről kitűnt a magyarok kushadt testtartása mellett. Mára felegyenesedtünk. Nekem ez fontosabb mércéje a szabadságfoknak, mint az, hogy hogyan élünk, mennyit nevetünk. A legtöbbet a katonaság alatt nevettem. Ezer százalék, hogy nem azért mert jó hely volt, hanem pont ellenkezőleg.

    A többivel sajnos egyet kell értenem.
    Ahogy olvastam a hozzászólásodat egyre feszültebb lettem. De ahogy végére értem el kellett ismernem, bizony igazad van.

  67. Van egy olyan elméleti és a gyakorlatban már nem vagy alig megvalósuló fogalom, amit úgy hívnak, hogy társadalmi szerződés. Ez sok mindent foglal magába, de legfontosabb tulajdonsága, hogy hosszútávra meghatározza egy társadalom fejlődését, bizonyos általánosan elfogadott írt és íratlan normákon belül.

    Na, ez szűnt meg létezni. Alkotmányok, jogi normák követik egymást, az egyes kormányok váltakozásával, ötletszerű, egymással homlokegyenest ellenkező változásokat hozva.

    Hogy csak egyetlenegy példát hozzak: Szlovákiában a szocializmusból áthozott, tökéletesítgetett 1500 oldalas pandémiás terv létezik, aminek egyetlen betűjét sem tartották be az elmúlt két év során. Ha betartották volna, már nincs járvány, és be se tud jönni az országba. Ad hoc emberkék fehér köpenyben mondanak mindenfélét, ami eszükbe jut, egyértelmű marhaságokat, amire egy körzeti orvos csak elmosolyodik, vagy elszomorodik. Ugyanez van a nyugdíjakkal, vagy az építkezési törvénnyel, de mondhatnék ezer más dolgot. (A hír szent, a vélemény szabad; médiában nem káromkodunk… stb)

    Tehát a társadalmi szerződés megszűnt létezni, és innét kezdve a társadalom kezd szétesni, aminek millió példáját tapasztalhatjuk a napi életben.

  68. 68
    Ha nem nézel tévét ,az nem jelenti azt ,hogy immunis lettél az emberi hülyeségre és a neten megtaláltad a Szent Grált.
    lásd Lsd kolléga látomásait . 😀
    A majmok is végül felegyenesdtek ,de ebből nem vonható le az a következtetés ,hogy kolonizálják a Naprendszert.

  69. 62. Bálint
    ” Felelőtlen, pancser, gerinctelen és ostoba emberek ülnek döntö pozíciókban, rossz, elhibázott döntéseikért senki nem vonja őket felelősségre, afféle Csáky szalmája a nemzetek sorsa, jóléte, jövöje, és senki politikus nem adja meg tévedéseinek árát! ”

    Mennyire igazad van Bálint!!!

    Liakopoulos: A bolygót inkompetens és ostoba szélhámosok irányítják

    A pénzügyi válság, mint minden pénzügyi válság, mesterséges.

    Ha mesterséges, akkor a bolygót logikusan a szélhámosok uralják.

    Ha a válság nem mesterséges és egy olyan gazdag bolygóra esett, mint a Föld, akkor inkompetens idióták irányítanak bennünket.

    Én személy szerint úgy gondolom, hogy hozzá nem értő, ostoba szélhámosok vezetnek minket, akik egyszerűen vakon és lehetőségeik szerint teljesítik a főnökeik parancsait.

    Évek óta mindent megtesznek azért, hogy az embereket szerencsétlenné tegyék.

    Emiatt, ahogy egy másik cikkemben is írtam, ezeket az inkompetens és ostoba szemeteket el kell égetnünk, és ki kell küldenünk a hamvaikat az űrbe, mert ezek a bolygó abszolút szennyeződései.

    /https://www.el.gr/nea-taxh-2/liakopoylos-ton-planiti-dioikoyn-ani//

    Férgek, nem fogjátok tisztán megúszni! Sorsotok az Apokalipszisben van megírva.

  70. Ha USA és Kìna hamis ellentét akkor az orosz is szinjáték. Ebbol kovetkezik a legroszabb mert forgatokonyvet futtatnak. Ha valos ellentetek akkor még lehet egyensuly miatti béke. Sajnos en azt latom hogy az elso az igaz.

  71. „Szingapur egy iszonyatos nyomortanya volt. Most egy bársonykesztyübe bújtatott diktatórikus rendszerben él, csodálatos ahogy kinéz, csodálatos, ahogy élnek, nem szaporitom a szót, ezt látni kell!
    Ott is volt az elején néhány, fejét korrupcióra adott politikus, ha jól emlékszem, fellógatták őket.
    Kina dettó, diktatúra a javából, az ország virul, ezt látni kell!”

    Azok a diktatúrák működnek, ahol a nyugati társadalmakat akarták utolérni.

  72. Ezzel szemben Nyugat Ukrajnában lényegesen kevesebb orosz van, aki hasonló módon értesíthetné az orosz haderőket.

    Viszont rengeteg etnikai kissebbség, akiket az ukránok szivatnak… Meg hát a legendás ukrán korrupció is játszik. Meg hogy egyre kevesenn echte ukrán van meggyőződve a biztos győzelemről, és még mindig jobb egy szar béke, mint romhalmazban élni.
    Amúgy a lopások miatt az amerikaiak helymeghatározókkal szerelták fel a HIMARS-okat, amit az oroszok is tudnak fogni…

  73. 8 M felé dübörög a népesség, mi 100-200 millió? Semmi.
    Az a hibás, aki hagyta így felszaporodni a népeket.

  74. Itthon az ázsiai 5-6 gyerekes vegyi árú , ital,és egyéb kereskedők ,letelepedési kötvényt vevők is megkapják a kölykök után kapható gáz jóváírást.

    https://pestisracok.hu/hetfoi-lovoldozes-majd-felmilliardot-raboltak-el-ruhaarus-kinaiaktol/

    És kit keresnek? a támadót.Felteszem a képgalériát.

    Horváth Csongor
    2022-07-28 – 21:32

    43 – 31:
    “Lehet hogy 500 ezer marad talpon de Te légy a a 499999.”
    – Értem, akkor csak egy pöcs vagy. ?
    Összelopkodnád az “ötleteket”, mi?
    Horváth Csongor
    2022-07-28 – 23:07

    45:
    Nem hivalkodsz, csak rosszindulatú megjegyzéseket tettél rám… Miért is?
    Nagy szarban leszel, ha Balázsnak van igaza és a világ a karma törvénye szerint működik! ?

    Balázsnak már nem lesz igaza,igaz?

    Van unokátok?
    Biztos.
    Mit éreztek ha látjátok? ” halott ember” könnycsepp elmorzsolva?

    Nyugi,csak a magyarok a kevert fajúak,a többi maradhat,vagy az olyan tudósok mint .. .. akinek kezében a megoldás de nem adja annyiért.

    Mindenesetre jól szétválasztottátok a jövőjükért aggódókat.

    PACSIIIIII.

  75. 76: ötlet:
    Nyögd ki értelmesen, hogy konkrétan mi a mondanivalód!
    Ebből a katyvaszból csak azt lehet levonni, hogy megint segítségre szorulsz…

  76. 79: ötlet:
    Mi van? Mi tűnt el és honnan? Ki akarod töröltetni magad?
    Ja, csak önkritikát gyakorolnál Cipolla szerint… 🙂
    Mindig a végkövetkeztetés a legfontosabb:
    „De vajon Cipolla hülye professzor volt vagy intelligens?”

    S most őszintén, csak magunk között:
    A 76-os bepötyögése és közzététele kapcsán mit nyertél, ill. mit nyerhetünk?

    Ha esetleg félreértetted a másik poszt diskurzusában történteket, jelzem, hogy Balázs nem lett kizárva, egyszerűen ketten is jeleztük felé, hogy nem folytatjuk vele tovább az értelmetlenné vált vitát. Megértem, de nem kívánom részletesen elmagyarázni, ha nem érted miért…

  77. 80 – H.Cs.
    Szerintem Balázs simán csak reménytelen.
    Hiába írom le neki szájbarágósan a tételt. Erre nem válaszol, hanem nyomja tovább a saját szövegét. Szerintem, nem meri megérteni, amit írok.

  78. Re:81 Tibor bá’
    Főbohóc helyettes státusz fényében lett kirakva Balázs?
    Nem ebben egyeztünk meg Tibor bá’… 😉

  79. Horváth Csongor
    2022-08-14 – 21:51

    76: ötlet:
    Nyögd ki értelmesen, hogy konkrétan mi a mondanivalód!
    Ebből a katyvaszból csak azt lehet levonni, hogy megint segítségre szorulsz…

    Neked ennyi elég szerintem.

    Ja,az ember csapong,ami katyvasz.
    Kiragadott katyvaszból nem lesz értelmes mondat,érzés lesz belőle.

    Ezt leegyszerűsíteni ott van .. .. .

    Amiből katyvasz lesz.

    A kiragadás
    Már másnap eltűnt egy igen magvas megnyilvánulásod ott,feljebb.

    Én itt hálátlan vendég vagyok,és igen,már kértem NEM EGYSZER a törlésemet,de biztos jó vagyok HÜLYÉNEK,akire még mutogatni se kell.

    Van úgy,gondolom mással is előfordult,hogy ír,ír esetleg visszaolvassa,elküldi,és felteszi a kérdést:
    Ezt mi a fasznak írtam…kicsontozzák,logikát értelmet keresnek benne,pedig csak az érti,aki írta,mert úgy is tudja,hogy a szemétdombon landol,és porig alázzák.

    Ezt csinálod .. .. .
    Írok írok és közben leszarom már én is.Mindenki elégedett.

  80. „…logikát értelmet keresnek benne,pedig csak az érti,aki írta…”
    – Ez igaz, ez lenne a „bűnöm”?
    Én kérek elnézést!

    A fenti véleményfolyamból semmi sem tűnt el, ezt gondolom Tiborbá meg tudja erősíteni, vagy meg tudja cáfolni. S továbbra is érdeklene, hogy a tények alapján hogyan állunk Cipollával?

  81. Mikeás próféta könyve 3. rész:

    1. És mondám én: Halljátok, kérlek, Jákób fejedelmei és Izráel házának vezérei: Nem a ti tisztetek-é tudni az ítéletet?!
    2. Ti, kik gyűlölitek a jót és kedvelitek a gonoszt! A kik levonszátok róluk bőrüket és csontjaikról az ő húsokat!
    3. A kik megeszik az én népemnek húsát, és lenyúzzák róluk bőrüket, és összetörik csontjaikat, és feldarabolják, akár csak a fazékba, és mint húst a tálba.
    4. Kiáltanak majd az Úrhoz, de nem hallgatja meg őket; sőt elrejti akkor orczáját előlök, mivelhogy gonoszokká lettek cselekedeteik.
    5. Így szól az Úr a próféták ellen, a kik elámítják az én népemet, a kik, ha van mit rágniok, békességet hirdetnek, az ellen pedig, a ki nem vet valamit szájokba, hadat indítanak.
    6. Azért éjszaka száll rátok, hogy ne lássatok, és sötétség jő rátok, hogy ne jövendölhessetek, és a nap lemegy a próféták felett, és elsötétül rajtok a nappal.
    7. És megszégyenülnek a látók, és elpirulnak a jövendőmondók, és elfedik szájokat mindnyájan, mert nem lészen felelet Istentől.
    8. Én ellenben megteljesedem az Úr lelkének erejével, és ítélettel és hatalommal, hogy hirdessem Jákóbnak az ő vétkét, és Izráelnek az ő bűnét.
    9. Halljátok ezt, kérlek, Jákób házának fejei és Izráel házának vezérei! a kik útáljátok az ítéletet, és minden igazságot elcsavartok;
    10. A kik vérrel építitek a Siont, és Jeruzsálemet hamissággal!
    11. Kiknek fejedelmei ajándékért ítélnek, és papjaik jutalomért tanítanak, és prófétáik pénzért jövendölnek, és mégis az Úrra támaszkodnak, mondván: Avagy nincsen-é közöttünk az Úr?! Nem következik mi reánk veszedelem!
    12. Azért ti miattatok mezővé szántatik a Sion, és kőhalommá lesz Jeruzsálem, a templom hegye pedig erdős hegygyé.

    Bocs Tiborbá, kicsit csapongtam, egy ötlettől vezérelve ide tettem ezeket a sorokat…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük