(3745) Szóbeli szerződés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

2022 az év, amikor Amerikának sikerül összeomlani

Szerző: Dimitri Orlov

25 éve tanulmányozom az USA eljövendő összeomlását, és erről sikeresen írtam könyveket, és cikkeket az elmúlt 15 évben. A lényeg az CCCP 2.0 szépen fejlődik.

A USSR összeomlásának köszönhetően az Amerika részére biztosított 30 év haladék mostanra lejárt, az imperialista kiterjedés minden erőfeszítése (Afganisztán, Irak, Szíria Líbia, és Kelet Európa) totálisan megbukott. Miközben, egy újjászületett Oroszország (Eurázsia nagy részével a háta mögött) megfordította a játékot és Washingtonnak parancsokat osztogat a diplomáciában szokatlan módon. Most pedig: Barbara Water San Diegoból a CNN TV-én megmagyarázza, hogy az USA, politikai erőszak és polgárháború küszöbén áll.

Ez azt jelenti, hogy az USA végül elérte a Totális Összeomlásra való Felkészülést. Nézzük ezt részleteiben.

Tegnap, az orosz külügyminisztérium nyilvánosságra hozott néhány dokumentumot, amelyek interpretálásával küszködve, nem sok hasznos dolog sült ki. Szeretném felkínálni saját magyarázatomat, ami valószínűleg nagymértékben el fog térni attól, amikre egyéb úton szert lehet tenni. Idő kell ahhoz, hogy kiderüljön magyarázatom mennyire fedi a valóságot. A két dokumentum részletesen leírja, hogy Washingtonnak mit kell tenni, ha el akarja kerülni annak a szóbeli egyezség megszegésének következményeit, amelyben Mihail Gorbacsev ígéretet kapott, hogy a NATO nem terjeszkedik keletre az orosz határok felé. Ez lényegében azt jelentette, hogy a NATO erők megmaradnak ott, ahol 1997-ben voltak a keleti terjeszkedés előtt.

A dokumentumokban említést tesznek további deeszkalációs lépésekről, mint az összes amerikai nukleáris fegyver visszavonása idegen országokból, és az amerikai erők korlátozása olyan vizeken és légtereken, ahonnan orosz területek veszélyeztethetőek.

Legújabb magyarázat szerint, ezek a dokumentumok egy egyezség első lépései (nem pedig ultimátumok) amit privát kell megbeszélni (elkerülve az USA totális presztízsveszteségét) konzultálva a NATO tagokkal, plusz esetleg a EU-val, Amnestíy Internatonallal és a Greenpeaceszel. Szerintem nincs sok értelme a nyilvános megvitatásnak, végül is Moszkva már lerendezte a szükséges meglepetést a dokumentumok nyilvánosságra hozásával, ami arra kényszerítette Washington, hogy elismerje azok kézhez kapását, és beleegyezzen a „tárgyalásokba”.

Nem fogadom el, hogy lenne min megállapodni. Ezeknek a dokumentumoknak nem az a szerepe, hogy első lépései legyenek e tárgyalásnak. Ezek felhívják Washingtont, hogy ismerje el és köszörüljön ki egy hibát, vagyis egy megállapodás megszegést. Pontosítva: Washington megszegte a Moszkvával kötött megállapodást a keleti terjeszkedéssel kapcsolatban. Ezt megtehette, mert a Szovjetunió felbomlását követő években Moszkva túl gyenge volt, hogy ellenálljon, és olyanok vezették, akik azt hitték Oroszország integrálódhat a Nyugatba, talán beléphet a NATO-ba is. Azonban, ez már a múlté, és a Nyugatnak vissza kell húzni a lábát önként, vagy nem, és hogy melyiket választja, az egyetlen dolog, amit meg kell határozni. Ez az egyetlen választás, ami megtehető: önként lépjen vissza, és térjen a jó útra, vagy ne légy rá hajlandó és nézz szembe a büntetéssel.

Moszkva, Ukrajnát amerikai gyarmatnak tekinti, így kizárólag Washingtont érdekelheti. Lengyelország folytathatja külpolitikáját és újra feldarabolhatja saját magát. Ami pedig az apró, de politikailag bosszantó országocskákat, Észtországot, Litvániát, és Lettországot jelenti, hát az orosz hadsereg látcsövekkel van felszerelve, nem mikroszkópokkal.

Választani valójában két nukleáris szuperhatalom között kialakulható nukleáris párbaj – melyek közül az egyiknek ereje gyors tempóban csökken, míg a másiknak állandó erősödik – amivel a kockázat annyira csökkenthető, amennyire lehetséges. Ehhez azonban a két atomhatalomnak meg kell érteni egymást. Mindenki másnak egyszerűen azt kell tenni, amit ők mondanak. Az Európaiak nagyon is érdekeltek, mivel a NATO keletik bővülésének következtében nukleáris célponttá váltak, amitől érdekükben áll megszabadulni. De nem csak erről van szó. NATO letelepedése az orosz határok mentén növeli a nukleáris konfrontáció veszélyét, ami véletlenül is bekövetkezhet. Atomfegyverekkel felszerelt bombázók, tengeralattjárók rossz lépése Európa térképéről történő letörlését jelentheti.

Lehet azt gondolni, hogy bombázóknak, hajóknak, és tengeralattjáróknak az orosz határok mentén kell ólálkodni, hogy ezzel visszatartsák Oroszországot. Azonban ez hamis feltételezés. Oroszország elfogadhatóan visszatartja saját magát. Az apró területi vita, amik itt vagy ott felütheti a fejét, természetesen nem termonukleáris háborúval rendeződik. Az Orosz Federációnak több mint egy tucat országgal van közös határa. A legtöbb határ mentén, mind a két oldalon élnek orosz állampolgárok, ami területi vitára adhat okot, de egyik se ér annyit, hogy a Földet felrobbantsuk.

Az is eszedbe juthat, hogy Washington keleti terjeszkedése nem bűn, mert Gorbacsev nem kérte az egyességet írásba foglalni. Akkor hadd világosítsalak fel az orosz kultúrával kapcsolatban. Ha szóbeli szerződést kötsz oroszokkal, és megszeged, majd kötekedsz, hogy nincs írásba foglalva, a bajt csak fokozod magadnak. Mindenki tévedhet, és néha nem tartjuk be az ígéretet, mely esetben a helyes eljárás a bűnbánás és az őszinte elnézéskérés, és felajánlás a jóvátételre. Azonban, ha azt állítod, hogy az ígéret érvénytelen, és nem létezik, mivel nincs róla egy darab papír, akkor te összekeverted tisztességtelen viselkedésedet a tudatos semmibe vevéseddel és ezzel kiérdemeled a példamutató büntetést. A büntetés lassan következhet be, évtizedek, esetleg évszázadokra lehet szükség, de abba biztos lehetsz, hogy a végén elnyered büntetésed.

Valamikor Moszkva gyenge volt, míg Washington erős, de mostanra az egyensúly Moszkva előnyére megváltozott és a büntetés Washington számára végre megérkezett. Egyetlen egy kérdés maradt fenn, a büntetés milyen formát fog ölteni?

Moszkva javasolt egyet, vagyis Washington Moszkvában aláír egy Moszkva által megfogalmazott biztonsági garanciát. Ezt követve hazamegy és szembenéz a megszégyenítéssel.

Please support Dmitry Orlov’s writing (légy szíves támogasd Dimitri Orlov irásait) at https://subscribestar.com/orlov or https://patreon.com/orlov  Ja, és engem is lehet. OTP 11773030-00271383 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

31 gondolat erről: „(3745) Szóbeli szerződés

  1. Mi könnyen távozhatunk a sűllyedő nato-ból! A teljes lakosságra vetítve érvénytelen népszavazással léptették be az országot. Anno 25%-ra le kellett vinni az érvényességi küszöböt hogy többségbe kerülhessen a naív hívő kisebbség – ennyit a demokráciáróll:
    Választójogosult. 8 059 039 fő
    Szavazatok. 3 968 668 db
    érvényes szavazat. 3 648 717 db
    érvénytelen szavazat
    44 961 db.
    Távol maradottak. 4 090 371 fő
    Igen szavazat. 3 344 131 db
    Nem szavazat. 574 983 db

  2. 1 – Vaszil:
    Érdekes módon az eredeti cikk olvasásakor nekem egészen más jutott az eszembe. Például, mi lesz annak a következménye, hogy az USA ultimátumot kapott Putyintól? És ha csetepaté lesz belőle, kap-e Budapest egy hidrogén töltetet. És elég-e ha 13 km-re lakok az epicentrumtól? És ha éléve maradok, utána meddig húzhatom? Ezek mellett a magyar szavazatok megoszlása gólyafing.

    🙁

  3. 2: Tibor bá’

    Igencsak mások a képzettársításaink, ez már régóta nyilvánvaló. De épp ez amiért én idejárok, mert nagyon nem bírom ha körülöttem mindenkicsak bólogat, meg azzal jön, hogy „ez még semmi, hallgasd meg ezt inkább” blabla, blabla… 🙂
    Egy biztos, hogy nem az vagyok, aki minden lehetséges hírből azt hámozza ki, hogy hány % eséllyel fogja ez a halálát okozni!
    Praktikusan azért, mert akik ezt tették körülöttem, döntő mértékben nem találták el! Mind másban halt meg, mint amitől rettegett. Ergó levontam a következtetést, hogy ennek semmi értelme, véges az időnk, inkább másra fordítom, segítek magamon – ha tudok másokon is…

    Ja, egyébként most az történik, hogy amikor kevés már a rablott holmi és a nagyfiúk elkezdik szétrúgni a kocsmát az osztozkodás közben…

  4. Értem én, hogy az oroszok nem akarnak nem akarnak katonai, nukleáris fenyegetést a határaiknál.

    De azért szerintem az is jogos, hogyha szuverén országok szuverén állampolgárai szeretnének végre kitörni az anyagi nyomorból, lerázni a nyakukból a korrupt diktátorokat, és szeretnének valami nyugatiasodó, tiszta, demokratikus országot építeni maguknak végre. 30 évvel a SZU összeomlása után.

  5. 4 – Vaszil:
    Ha vezetsz feljegyzéseket, akkor írd be: Tibor bá’-t a veséje fogja a sírba vinni.

  6. 6: Tibor bá’

    OK, megjegyeztem, de ez egy határeset hogy kit visz el a mája, kit a veséje… 🙂

  7. 7: Csak nem bírom ki…
    Hát például Kazahsztánra:
    https://9gag.com/gag/a91pdVj

    De vonatkozik ez Fehéroroszországra, Ukrajnára, sőt a Balti országokra, és ránk is, a többi posztkommunista országgal együtt.

    Nem azt tagadom, hogy ne lett volna nyugati szervezkedés, titkosszolgálati és NGO operációk ebben az ügyen minden esetben, csak azt mondom, hogy ez találkozik az átlagember jogos vágyával, hogy jobban és szabadabban élhessen.

  8. 9 – Ábel:
    Ez mind szép és jó, de mi köze ennek az orosz határon felsorakozó NATO fegyverekhez és az orosz ultimátumhoz?

  9. Re:2
    Ha kinézve az ablakon/kertben látod a kaszásdűlői magas távfűtő kéményt, akkor sok jóra nem számíthatsz…

  10. Kicsit belegondolunk, Churchill meg az acélember is leosztotta a tortát egy időre, most is jó eséllyel ez történik, csak most a Dnyeper lehet a két nagyfiú közt a „választóvíz”. Erről lehet szó, mert a fő gond most nem az EU, olyan ország nincs is
    https://youtu.be/E4yT1j-zvsc

    Az egy más kérdés, hogy most leginkább az egyre növekvő csődtömegek fölött folyhat csak némi osztozkodás…

  11. Re:9
    Idehaza is számíthatsz rá, mert a amerikai NGO-k szépen próbálják fújni a passzát szelet, és mióta nincs Bibi Viktor mögött támasztéknak, jóval szűkebb a mozgástere.
    Bevallom, egy esetleges ellenzéki választási vereség után komolyabb balhékra számítok, mert rengeteg csalódott szélső balos lesz akit mozgósítani lehet balhé céljára, és nem a DK nyugdíjas kommandójára gondolok, bár ott is akadhat egy két obsitos munkásőr, aki lezsírozva tartja PPS géppisztolyt…
    https://index.hu/tudomany/tortenelem/2014/08/06/vizisi_fakutya_titoktartas/

  12. 2. Tibor bá
    Tök mindegy hogy szóbeli vagy irásbeli szerződés lesz-e a nyugat úgy is meg fogja szegni, lásd Molotov-Ribbentrop paktum. Amerika háborút akar és nem a saját területén, így nagy valószinüséggel hamarabb kap Budapest atomot mint New York. A háború csak akkor lehetne elkerülni, hogyha az amerikai gazdaság és a pénzügyi rendszer összeomlana, de ez soha nem fog bekövetkezni.
    5. Ábel
    Szuverén államok, szuverén lakói nem tudják, hogy mit akarnak csak a hülye politikusok tömik a fejüket a hülyességgel. Mi 18 éve vagyunk Eu tagok, és jobban élünk, elmult a korrupció, nincs infláció? Válasz: NEM. Csak a politikusok és a közeli barátaik élnek jobban, ők kapják az állami támogatást az EU-s pénzeket. Nálunk nincsennek nyugati bérek, csak nyugati árak. Kazahsztánban olcsobb lesz a folyékony földgáz, ha a nyugat beteszi a lábát? Hát nem. Lehet, hogy a triplája lesz, úgyanannyi bér mellett. Ukrajnában is csökkent az életszinvonal 8 év alatt.

  13. 15 – Csaba81:
    Persze, hogy a kalapban benne van a nyugat szerződés szegése, de erre Putyin fel van készülve. Most csak meg akarja Washington szégyeníteni.

  14. Ez az orlov egy szutyok orosz kollaboráns vagy az oroszoknal született ès kiskora óta amerikában van vagy mar amerikaban született orosz szülőktöl aztán nagyon tolja a putyin szekerèt meg ossza oda neki az èszt annyi esze van azèrt hogy nem oroszorszagban lakik hanem valami szar vitorlás ladikon egy philadelphiai kikötőben mert úgylatszik hogy az mèg mindig jobb mint Oroszország . Na ennyit erről a gusztustalan szakallas allatról

  15. 16. Tibor bá
    Mivel akarja megszégyeníteni? Úgyse mennek bele a feltételekbe, terjeszkednek kelet felé. Mit tehet az orosz? Kubába telepíthet rakétákat, hogyha ezt a kubaiak hagyják. De nem fogják. Így csak Kelet-europába telepíthet rakétákat ami megint nekünk lesz rosszabb. Az a gond, hogy az oroszok kezében egyre kevesebb „kijátszható kártya” van, és az egyedüli joker az, hogyha megelöző csapást mérnek a nyugatra. Ezt Putyin szerintem nem akarja, csak a keményvonalasok. Az meg mindenkinek rossz lenne, hogyha ők kerülnének hatalomra.

  16. „ezek a dokumentumok egy egyezség első lépései (nem pedig ultimátumok) amit privát kell megbeszélni (elkerülve az USA totális presztízsveszteségét) ”
    Ez a presztízveszteség már régen bekövetkezett..

    Kína ha akar be tud segíteni: piacra dobja az összes USA államkötvényét, amin ül… Így atomozás nélkül letérdeltetheti a világ csendőrét.
    Üdv tettestárs, téged lr01 helyett küldött a központ? Remélem téged jobban felkészítettek, mint Márkizaj urat vagy lr01-et 🙂
    Amúgy a fenének hiányzik ide atomcsapás (marha unalmas már az évezredes kakaskodás az emberi hordák között), oldják ezt meg a felek a saját területeiken, saját veszteségekkel 🙂

  17. 18, Csaba81:

    Az orosz dízeltengeralattjárók, idegbajt okoznak amúgy is a NMIOTC-nak (is) az Európa-menti tengereken a váratlan eltűnéssel és a hirtelen megjelenésükkel alapból is. Kissé stresszesek a szimulált hadijátékokon az európai fiúk és elkeseredettek a veszteségeiket látva.
    Miért pont a magyar főváros kapna virtuális megelőző csapást? Szerinted veszni hagynák a fürkészeket?

    Python,
    csak nem valami többtengelyes CNC-megmunkálóközponton forgácsolják a kavitációmentes hajócsavarjaikat az orosz mérnökök? Hogyan jutottak egy olyan CNC gépcsoporthoz hozzá és kitől?
    Abból mikor volt kisebb nemzetközi diplomáciai konfliktus?

  18. 21: János, tudtommal japán és német CNC megmunkáló központokkal dolgozik az orosz hadiipar, csak hát a nyugati csúcstechnikához képest van egy vagy kettő generációs lemaradásuk. Nem, nem azért mert embargós (még a nagy oroszokat szankcionáljuk világban is megvehetnék ezeket, ma még nincs COCOM -hoz hasonló listázás, hanem azok a fránya anyagiak…) és ebből fakadóan nem annyira halk az orosz tengó, mint a nyugati, de sokkal halkabb mint 10 vagy 20 éve…!
    Volt már olyan, hogy az zsír új atomtengón le kellett cserélni az új hajócsavart és nem a megmunkálás minősége miatt, hanem mert szar anyagminőségű volt maga az öntvény. Az orosz minőségbiztosítás és a hadiipart is átitató korrupció miatt máig dívik az AHS (ahogy sikerül…) szabvány, vagy jó lesz az úgy is, mert kiloptuk a költségekből a 10-25% -ot, és abból a megmaradt keretből kéne kihozni az elvárt minőséget, de nem fog menni, stb. tipikus esetei ezek arrafelé.

  19. Re:22
    Az a COCOM lista ma is él…
    Potenciális fegyverfejlesztésre is használható fejlett műszerek mai napig listán vannak, és ezek nem a polcról levehető darabok, csak engedéllyel adják el őket.
    20-30 éve levedlett régi vasakat tudod megvenni szabadon, már ha van eladó a piacon, vagy az egyre jobb kínai műszereket(itt is törnek fel, mint a talajvíz), ha valami szokványostól eltérő méréstechnikára van szükséged.

  20. Re:24
    Erre mondják hogy jó vicc, csak ne fájna annyira…

  21. Az elképesztő szegénység és vagyoni egyenlőtlenségek, a korrupt, posztszovjet autoriter vezetés fényűzése is okozhatta a kazahsztáni válságot. Az oroszok vezette katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének beavatkozása azonban egészen új fénytörésbe helyezi az eseményeket. Lehet, hogy a politikai és szociális hátterű spontán tiltakozás merő szemfényvesztés volt, és csak azt a célt szolgálta, hogy be lehessen hívni az országba a Moszkva által irányított katonai szervezetet, mondta a szakértő. Hogy ez mennyire állja ki a valóság próbáját, azt a következő hetek, hónapok eseményei erősíthetik meg.
    @https://24.hu/kulfold/2022/01/07/kazahsztan-zavargasok-magyarazat-elemzes/

  22. 24. malleusorbis,

    „Moszkva szerint a kazahsztáni válság egy olyan kívülről sugalmazott kísérlet, amelynek célja erőszakos módon aláásni az ország biztonságát és integritását – olvasható az orosz külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményében.”

    Márpedig ha Moszkva mondja, akkor az tuttti.

    Érdemes megnézni mit mond ez a 60 körüli kazah asszony.

    #https://www.youtube.com/watch?v=T2INi2NrmAc

    Nem ismerős a szitu valahonnan?

  23. 28: Gyarmathy, előre eltervezett akció lesz ez. Itt csak az a kérdés, hogy Moszkva elővett egy előre megírt forgatókönyvet, hogy ki tudja használni a kialakult káoszt a Nazarbajev és a Tokajev mögött álló érdekkörök között kialakult konfliktus miatt, vagy Tokajev eleve Moszkva embere volt és előre így tervezték.

    Egy biztos, Nazarbajev egyensúlyozott Moszkva és Peking között. Viszont a Nazarbajev klán most úgymond száműzve lesz Kazahsztánból. Az új elnök és a mögötte álló érdekkörök máris a régi nevén emlegetik a fővárost, azaz Asztanaként hivatkoznak rá, Nur-Sultan ment a levesbe…!
    Így viszont Moszkva lesz az úr totálisan Kazahsztánban is, és a korábban betervezett Kazahsztánon át Iránba futó kínai normál nyomtávú vasút kb. 99,9%, hogy nem fog megépülni; hisz az oroszok sem hülyék, hogy egy a Transzszibériai vasútnak (szeles nyomtáv) és tranzitnak konkurensét engedélyezzék.

    És mondja nekem valaki, hogy tavaly Genfben Biden és Putyin nem kötötte meg szóban a Jalta 2. megállapodást, ami a mai nagy zajkeltések után előbb vagy utóbb hivatalos formában is meg fog születni. Ezt Finnország és Svédország is felismerte, hisz a túlpörgetett fegyverbeszerzéseken túl mindkét országban felvetődött nem csak a NATO -hoz való közeledés koncepciója, hanem egy esetleges NATO tagság is, mert Washington ás Moszkva kb. minden európai ország feje felett egymással kiegyezve fog egy mindenki életét alapvetően befolyásoló különalkut kötni (ez már meg is történt…) ami egy új világrendet eredményező hivatalos egyezményt is előbb vagy utóbb létre fog hozni.
    És mindez igatából Kína bekerítéséről szól, még ha ez nem is egy szövetségesi viszony, ahol minden domináns résztvevő fél azzal és úgy üzletel, köt pillanatnyi érdekszövetségeket ahogy kedve tartja, de hosszútávon bizony Kína bekerítéséről szól. Beszédes Washington visszafogott, csak diplomáciai sablonnyilatkozatainak sora a kazahsztáni események kapcsán.

    Amúgy azért tudtak könnyen kifosztani a tüntetők egyes városokban a Rendőrkapitányságot és a Nemzeti Gárda vagy a Hadsereg laktanyáinak fegyverraktárait, mert a Nazarbajev-klán egyes szervezettbűnözői köröket erre a feladatra felbérelt. Aztán jött Tokajev némileg hasonló húzása, majd egyből behívta az ODKB/CSTO erőket, és jött a kazah erők számára a figyelmeztetés nélküli tűzparancs…! Legalább is a jobban értesültek ilyesmiket csipripelnek.

    Már csak szórványos lövöldözésekről számolnak be a Kazahsztánból érkező híradások mikor e sorokat írom, vagyis a január 6-áról 7-ére virradó éjszaka. De aligha tévedek nagyot, ha megkockáztatom a kijelentést: Moszkva a kazah zavargásokkal összefüggésben is erősítette pozícióját a posztszovjet Közép-Ázsiában, s a nagyhatalmak között.
    https://bekialtas.blog.hu/2022/01/07/968_bekialtas_putyin_mutatvanya_kazahsztannal

    Kazahsztánban az ország 1991-es függetlenedése óta a legnagyobb zavargások törtek ki az újév első napjaiban. A tüntetések az egész országra kiterjedtek, a demonstrálók kormányzati épületeket támadtak meg és gyújtottak fel, rendszeressé váltak a fosztogatások és a heves összecsapások a tüntetők és a biztonsági erők között. A Fókusznak sikerült felvennie a kapcsolatot egy Almatiban élő magyar férfival, aki drámai helyzetről számolt be – írja az rtl.hu.

    Pokoli a helyzet Kazahsztánban – Egy ott élő magyar férfi mesélt a megpróbáltatásaikról
    https://www.portfolio.hu/global/20220108/pokoli-a-helyzet-kazahsztanban-egy-ott-elo-magyar-ferfi-meselt-a-megprobaltatasaikrol-520118

  24. Az Egyesült Államok és szövetségesei készek megvitatni Oroszországgal az Ukrajnáról szóló tárgyalásokon annak lehetőségét, hogy mindkét fél korlátozza a hadgyakorlatokat és rakétatelepítéseket a térségben. Viszont haderőt sem a NATO, sem az Egyesült Államok nem vonna ki a térségből.

    A NATO ajánlatot tesz Oroszországnak, utána jöhet a gazdasági csapás Ukrajna miatt
    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/nato-egyesult-allamok-oroszorszag-gazdasagi-szankciok-hadgyakorlat-fegyverkezes-raketa-putyin-biden.743692.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük