(3266) Hogy védekezzünk

Tibor bá’ fordítása online

 

Amerikai szakértők összeállítottak egy útmutatót  a Covid-19 működésével kapcsolatban.  Úgy tűnik nagyon valószínű, hogy  négy tényező körül forog a világ: milyen közel kerülsz egy fertőzött beteghez, mennyi ideig vagy a közelében, a fertőzött betegből származnak-e apró fertőzött részecskék, és ezt követően milyen mértékben nyúlsz az arcodhoz.

Csökkentheted a kockázatot, és segíthetsz mások védelmében, ha követed az alábbi lépéseket:

Tarts távolságot másoktól. Családtagjaid kivételével legalább másfél métert.

Gyakran moss kezet, legalább 20 másodperen keresztül, öblítsd le, és szárítsd meg egy száraz törölközővel. Moss kezet azt követően, hogy valamit megfogtál a lakásodon kívül.

Ne nyúlj az arcodhoz. A vírus akkor terjed jól, amikor a fertőzött kezeddel megérinted az orrodat vagy a szád, szemeidet. Kerüld el az arcod érintését kivéve közvetlenül kézmosás után.

Otthonod elhagyása után viselj maszkot. Ezzel megakadályozod, hogy megfertőz másokat. Minél többen viselnek maszkot annál biztonságosabbak vagyunk valamennyien.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

64 gondolat erről: „(3266) Hogy védekezzünk

  1. Tibor bá’

    És mit üzensz annak az itt is jelenlévő sokaságnak akik az egészet médiahisztinek és a gonosz poltikai erők (pl. gyíkemberek + Soros) ármányának tartják ezt a „vírusparát”?

    Mert mindeki másnak ez kézenfekvő protokoll, a fenti sokaságnak meg csak újabb megerősítés, hogy semmit nem szabad az egészből elhinniük…

  2. Tibor bá’!

    „Ezzel megakadályozod, hogy megfertőz másokat. ”
    Valamiért rendszeresen elmulasztod leírni, hogy magunkat is védjük a maszkkal.
    Akkor Én leírom: Magunkat is védjük a maszkkal.

    New York Times cikkét – sajnos – frissíteni kell(ene). Ez az „apró jószág” nem csak cseppekkel, hanem levegőben is terjed.

  3. 1 – Koczka Zoltán:
    Meg kell válogatni a hírforrásokat. Aki erre nem képes, az támaszkodjon arra (például énrám), aki erre képes.

    2- n/a:
    Egy fordításnál nem változtathatom meg a szöveget. Abban igazad van, hogy kiegészíthettem volna kék betűkkel. Most elfelejtettem. Mea Culpa.

  4. 2 n/a
    Azt azért érzed, hogy a levegővel terjedés ténye egyúttal csökkenti a maszkhasználat révén elérhető biztonságot?

  5. 4 hubab

    „Azt azért érzed, hogy a levegővel terjedés ténye egyúttal csökkenti a maszkhasználat révén elérhető biztonságot?”
    Nagyon jó! Ezzel azt is írod, hogy a maszk használata (valamekkora) biztonságot ad.
    A biztonság mértékét vitathatod, az képlékeny, arra nem is megyek.
    A teisták kedvéért így fogalmazok: „Mindannyian Isten kezében vagyunk”

    Még:
    New York Times cikke azt is mondja, hogy az N95-ös maszkokat hagyjuk az orvosoknak.
    Kapható, Én tudtam venni Mo-on 200 Ft.-ért. Nem tűnik nagy gondnak a beszerzése,

    De…

    Ezen a blogon leírt adatok/tippek segítségével otthon olcsóbban is lehet akár n95-nél erősebb és viselhető maszkot készíteni, persze a saját munka értékét nem számolva.
    Kipróbáltam. PONT

  6. Egy bölcsödében dolgozó ismerősöm mondta a mapokban, hogy amióta figyelnek a kézmosásra és többet fertőtlenítenek, megszűntek a gyerekek között két-három hetente előjövő egy két napos hányós fosós betegség.
    Már ezért érdemes figyelni a tisztaságra..

  7. 4 hubab
    Te inkább a gyíkemberekre tolod a felelősséget.
    Aeroszolok nélkül hogy kerülne a levegőbe a vírus?
    Az aeroszok terjedését (ki be légzéskor) gyakorlatilag blokkolják a maszkok.
    Hiszen nem vírus méretű részecskéket kellene megfognia..
    Lásd a HighSpeed kamerafelvételeket.

    3. Tibor bá’

    Tárgyi tudás nélkül maradnak a leegyszerűsítő
    népszerű konteók… ezt nyögjük.

  8. Tibor bá’ egyelőre kell védekezni. DE már nem olyan sokáig, hogy ne bírnánk ki.
    Ugyanis a román tudósok szerint a vírus el fog tűnni.
    Amint a bukaresti Victor Babes Biologiai Intézet kutatói mondják, ez a vírus olyan, hogy két éven belül magától meg fog szűnni. Azért, mert nem bírja a sorozatos mutációt.
    Csak közbevetőlegesen jegyezem meg, laikusként, hogy a SARS 1 sem bírta a sorozatos mutációt és ezért tűnt el egyik percről a máikra (már csak laborban őrzik a mintáit). https://hu.wikipedia.org/wiki/SARS
    Szóval, ha ők hülyék akkor a hír is az.

    Ez a Román intézet nem egy hókusz-pókusz központ. Mindig is benne volt a világ TOP kutatóközpontjai között, még Ceausescu idejében is. A névadója, Victor Babes, a wiki szerint: „román orvos, mikrobiológus és az egyik legkorábbi bakteriológus. Világhírnévre elsősorban a veszettség, a lepra, a torokgyík, a tuberkulózis és egyéb fertőző betegségek területén végzett kutatásai révén tett szert.”
    Világhírű kutatói voltak az intézetnek, például Ana Aslan biológus és öregedéskutató.
    Az intézet ez lenne:
    https://www.ivb.ro/v3/

  9. Gyakorlatilag a szakértők semmi újat nem mondtak. Aki gondolkodik ezt eddig is tudta. Tiborbának persze köszönöm a munkát. Gondolom a szakértők is megkapják a nagy pénzeket a semmiért.

  10. 6ra
    Elképesztő, a végén még felfedezik a szappant és a melegvizet. Amilyen linkség zajlik országban, világban, egy komoly vírus már kiirtotta volna bolygó 3/4 ét.

  11. 8. Tanuló

    És ezt te úgy képzeled el hogy a világ összes országában minden egyes vírushordozóban egyféleképpen mutálódik minden vírus míg el nem érik azt a kritikus változást és aznaptól szégyenében harakirit követ el a vírus, elveszítve fertőző/betegítő jellegét?

    Jelenleg akár 150millió is lehet a tényleges fertőzöttek száma.
    Mindezekben folyamatos a vírus szaporodása és a mutációk előfordulása. Ezek hatása kétesélyes. Hogy melyik jön be az az adott populációkban dől el.

    Tudod sokan várták az önfelszámolódását a nyártól az uv-től meg a fiókban előre legyártott vakcináktól.
    Ezzel szemben szinte napról napra növekszik az esetszám világszerte.
    Korlátozások maszk immunerősítés a vakcináig…

  12. 12: Már bocs, de ez nevetséges, aki benyalja ezt a maszlagot az meg is érdemli.

    A szervező Caraka alapítvány: „Caraka Természetes Gyógymódok Tudományos Kutatása Alapítvány”, de a Magyarok Világszövetsége, meg az „Orvosok Nemzetközi Szövetsége (Moszkva)” is szépen mutatja mennyire tudományos ez a kóklerkonferencia. Az egésznek a szövegezése a tipikus áltudományos lózung és a világmegváltó kiválasztottság keveréke, semmi konkrétum, csak a mainstream szapulása, összeesküvések sejtetése. Persze természetesen ők saját magukat az a tökéletes tisztán látás. Az Orvos előadóknak meg ha utánanéz az ember sorra bukik ki, hogy egyik nagyobb kókler csaló, mint a másik.

    Pl: Prof. Dr.Boros László a deutériumcsökkentett vízzel házal, Dr. Gődény György magyar gyógyszerész, a Közös Nevező 2018 nevű kamupárt elnöke stb…. de a többiben is egy közös nevező van, hogy ezeken a rendezvényeken valamilyen terméket pozicionál, saját ilyen-olyan alternatív csoda módszerét hirdeti, amikből már szépen meg is szedték magukat. Az orvostudomány szégyenei.

  13. 13: Nem hinném, hogy termék eladás lenne a cél. Gondolod, hogy az összes külföldi vendég, orvos kókler lenne? Ezt csak akkor hinném el, ha a konferencia végén valamilyen csodaszerre vagy vírusírtó ágybetétre akarnának rábeszélni. Szerintem adjunk nekik egy esélyt!

  14. Többek között én is vártam a kimúlását a nyártól.
    Nem jött be teljesen, de tény, hogy az időjárás (UV) csökkentette az átadás lehetőségét. Például nyáron rövidebb ideig marad meg egy kint tárolt bevásárlókocsi fogantyúján a vírus. mint egy UV szegény időszakban. Ennyire legalább jó volt a nyár.
    És az is tény, hogy nálunk nincs nagy esetszám. Halott pedig 14 napja nem volt. Ez is valami, ami mellett nem lenne szabad elmenni azzal, hogy máshol mennyi eset van.

    Koczka Zoltán
    Én úgy tudom, hogy az említett intézetben nagyon jó szakemberek dolgoznak. Ők csak azt a megállapítást tették, hogy a vírus természete olyan, hogy nem bírja a mutációval járó másolást, így bár milyen irányba mutálódik is, az önmásolások során folyamatosan gyengül (én laikusként úgy gondolom el ezt, hogy egy házat bontunk és újjáépítünk egy tervrajz alapján, de szigorúan a lebontott ház anyagából, ami a végére már teljesen töredezett és használhatatlan lesz).
    Ők csak egy tudományosan megállapított, derűlátásra okot adó tényt közöltek. Azt nem értem, hogy itt a fórumon miért csak a negatív hír a hír? Miért csak az ilyen jellegű híreknek örvendeztek páran?
    Mi több, egy komoly kutatóintézet szakembereinek a megállapítását seperitek le ha az nem egyezik a mindmeghalunk cáfolható véleményetekkel.

  15. 16. Tanuló
    Az a baj hogy fogalmad sincs a mutáció mibenlétéről így arról sem hogy a mutálódott törzsnek még el is kellene terjednie az összes érintett populációban miközben számtalan mutáció verseng…
    Az érvelésed az „tekintélyelvű érvelés” ami nem elégséges egy racionális vitához

    Számtalan vírus van a minek a fertőzőképessége évszázadok óta azonos. Így semmi nem garantálja
    hogy a Covid19 gyorsan elkopna.
    Az idő eldönti, de nem a jóslatok

  16. 16 – Tanuló:
    A mutáció valódi eredménye, hogy az a változat terjed el, amely könnyebben fertőz, és nem öli meg azonnal a fertőzöttet.

  17. 7 Koczka Zoltán
    Nem tolom én senkire a felelősséget.
    A hozzászólásommal csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy a maszk csak az aeroszolok ellen véd, tehát nem fog védeni a nem aeroszolban lévő, hanem a levegőben lebegő vírusok ellen. A levegőben lebegő vírusok is aeroszolban voltak eredetileg, de a nedvesség már elpárolgott, és ezért átjut akadálytalanul a maszkon is.
    Ettől függetlenül n/a-nak igaza van, a maszk védeni fog a prüszkölő, köhögő emberek között, legalább itt csökkenteni fogja a fertőzés esélyét, még ha a levegőben lebegők ellen nem is véd, mert lélegezni valahogy csak muszáj.

  18. 19. Hubab
    Vehetnéd a fáradságot és 1x megnézhetnél egy HighSpeed camerafelvételt ami maszkkal és maszk nélkül mutatja az emberi beszéd/kilégzés/tüsszentés/köhögés dinamikáját.
    Ezrkben a humán aeroszolokban bőven van szárazanyag a víruson kívül is… az általad vizionált szabadon lebegő vírus fikció.
    Ha van (lenne), az a nyirkos maszk felületeken bizonyosan letapad..
    Csak rugdalózás. A maszk a leghatékonyabb eszköz az izoláció után.

    18. Tibor bá’

    Elvileg simán lehet olyan mutáció us ami hosszú ideig tünetmentesen terjed és utána pusztítja el a gazdaszervezetet…
    Elvileg kialakulhat.

  19. 17. Koczka Zoltán

    Nekem valószínű, sőt biztos, hogy fogalmam sincs a mutáció mibenlétéről, de a bukaresti V. Babes intézet kutatóinak biztos, hogy valamivel több van mint neked és az itt ellenkezőknek.
    Azért ők már nem egy vírussal találkoztak és nem most kezdik fejtegetni a természetüket. A mostani közlésre is kvázi lázadási módban került sor, mert elegük lett a román kormány és elnök néphülyítéséből.
    Már fenyegetőznek is rendesen a pánikkeltésben érdekelt politikusok (akik egy része, láss csodát Soros bácsi finanszírozottjai, mint USR, egyfajta román MOMENTUM).

    Tibor bá’
    Ezek a kutatók azt állítják, hogy a vírus nem képes a tartós mutációra. Így megjelenésétől számított két éven belül vakcina nélkül is eltűnik (vagyis jövő novemberre várhatóan). Se többet sem kevesebbet.

  20. 21. tanulo
    tegyel egy linket mert nem talaltam semmit a V. Babes joslatrol, hogy eltunik a virus…

  21. 21. Tanuló

    Értem. Soros. Persze.

    A gyíkemberek azok hol maradnak az érvelésedből?
    Az az az igazság, hogy szigorlatoztam mikrobilológiából, élettanból, biokémiából, genetikából.
    Másrészt mint mondtam: a tekintélyekre való hivatkozás egy gyakori, súlyos érvelési hiba.
    Egy mutáció akkor lesz sikeres ha felszaporodik a populációban. Az a mutáció ami gyengébb fertőzőképességű az visszaszorul.
    A mutációk létrejöttének van egy „valószínűsége”. Minél többen fertőződnek meg annál több mutáció következik be. Ez a covid egy (több) mutáció eredményeként váltott
    gazdaszervezetet és vált humán vírussá.
    Napi 300 000 új diagnosztizált beteg van.
    Naponta nőnek a halálozási számok is.
    Semmi jele a vírus kifáradásának.
    Bárki bármit mond.

  22. 22. verebe b zola
    A ziare.com-on volt rajta a tegnap délelőtt. Megkeresem és felteszem.

    23. Koczka Zoltán
    Én nem vagyok biológus, csak azt tudom a tárgyban, amit az iskolában tanultunk (azt mai napig tudom). Ezért nem megyek bele a részletekbe, és hivatkozok olyanokat akik ebből élnek.
    A február végi UV hatással kapcsolatos kijelentésemet is arra alapoztam, hogy a vírus nem bírja ezt a fényt, szétesik, ha éri. A műtőket is ezzel a módszerrel szokás sterilizálni.
    Tény, hogy nem teljesen jött be a meglátásom, mert továbbterjed, de közelebb álltam és állok a valósághoz, mint azok akik itt a fórumon májusra hullahegyeket vizionáltak. Ahhoz képest Magyarországon 14 napja nem volt halott.

  23. Tanuló

    „Ahhoz képest Magyarországon 14 napja nem volt halott”

    Az időben bevezetett járványügyi protokollnak köszönhetően.
    ott ahol ez elmaradt vagy késett hullahegyek vannak.
    És mindenhol nagyobbat nőtt a halálozás mint a coviddal diagnosztizált halottak száma.
    Olaszország/spanyolország/hollandia statisztikailag is bemutatta.
    Ez a vírus nem blöff
    A hatása a cégemet is érinti.
    Nem szurkolok a vírusnak.

    „arra alapoztam, hogy a vírus nem bírja ezt a fényt, ”

    A vírus a leginkább zárt helyeken terjed ahol az aeroszolok órákig lebegnek vagy éppen keringeti a légkondi.
    Kültéren a testi közelség és a maszknélküliség segíti.
    a nap jelentős szakában nagyon gyenge az UV sugárzás. Árnyékban pedig nulla.
    Több időt vagyunk zárt helyen közlekedési eszközön vagy épületen belül mint a tűző napon.
    A várakozásod minden alapot nélkülöz.
    Egyedül a többlet D vitamin ami segít de
    azt hatékonyabb tabblettából pótolni.

  24. 19 hubab

    „A hozzászólásommal csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy a maszk csak az aeroszolok ellen véd, tehát nem fog védeni a nem aeroszolban lévő, hanem a levegőben lebegő vírusok ellen. ”

    Hibás az állításod, és ez a tévedés akár az életedbe is kerülhet!
    Ahogy mondtam, minden maszk véd valamennyire, és a blogon található információk felhasználásával majdnem 100%-os biztonságot alakíthatnál ki.
    Bontsd le a korlátot a fejedben, az akadályoz téged, és nem mond hogy „nem fog védeni „.

  25. 27.

    … érdekes állítás mert szembemegy minden eddigi életstratégiával: ugyanis minden a túlélésről és a tejedésről szól. Még a vírusoknál is. Evolúciós nyomás.

  26. Hihetetlen, amikor azt látom, hogy rettegő, maszkos emberek egy meglepően értelmesnek látszó csoportja egymástól másfél méteres távolságot tartva van fent a hálón, és úgy írnak a posztokhoz, hogy a maszkokat még ekkor sem veszik le – miközben hülyeségeket vagdosnak szanaszét gyíkemberekről meg N95-ről, és persze mindenféle olyan összeesküvésről, aminek a hátteréről vajmi kevés olvasottságuk sincsen.
    Gratulálok.
    (Nem kötözködés volt. Csak csodálkozás.)

  27. Koczka Zoltán, n/a
    Hű, ti aztán tökéletes lelki rokonok vagytok, két dologban is. 🙂
    Az egyik a fogalmazási stílusotok meglepő hasonlósága, ami a tömörítést illeti, a másik meg az állandó sarkos szembehelyezkedés a mások véleményével.
    Ugyanis a lényegben pontosan ugyanazt írtam, mint ti, azt ugyanis én sem tagadom, hogy a maszk véd a vírus ellen, én csupán arra reagáltam, hogy ha igaz az a hír, amire itt már többen linket tettek be, hogy a vírus nem csak aeroszollal, hanem levegővel is terjed, az ront a védelem egyébként sem teljes megbízhatóságán.
    Ha pedig a vírus levegővel terjedése fikció, akkor a belinkelt cikkek állítanak valótlanságot.
    Viszont ezt az állítást eddig senki nem vonta eddig kétségbe, ti sem.
    Maradjunk annyiban, hogy a maszk hasznos, így is, úgy is, de nem azonos hatékonysággal.
    Hiszen a maszk még az aeroszolokat sem fogja meg 100%-osan minden esetben, de nagy részét igen, és lényegesen csökkenti a fertőzés valószínűségét.

  28. 29 Tom Bobb

    Kérlek, fejtsd ki a gondolataidat.
    Ez a hely erre való.

  29. TomBobb

    „persze mindenféle olyan összeesküvésről, aminek a hátteréről vajmi kevés olvasottságuk sincsen.”

    Nos milyen titkos összeesküvésekről lehet olvasni cicám?

  30. Michael Osterholm : „Nagy csalódás fogja érni azokat, akik szerint idővel eltűnik ez a vírus az életünkből.”

  31. 30. Hubab
    100% védelem csak az izoláció.
    Minden más mese.

  32. Tanuló
    Bukta, menj vissza egy osztállyal. Próbálod meggyőzni a hívőket.

    Koczka Zoltán

    Miért Michael Osterholm? Ő mivel tud többet, mint mondjuk Tanuló által hivatkozott intézet. Miért az ő véleménye és nem a románoké? Ja tudom kognitiv diszonancia a válaszod. Nagy a ló, csak nehogy leessél róla, amikor besül ez a vírus.
    Vagy ez az Osterholm egy második Jézus, aki tudja a 110%-os igazságot?
    Na oké, neked próféta. Nekem meg nem. Vagy nem szabad? Én más véleményét és a saját tapasztalatom fogadom el. Vagyis, hogy per pillanat Mo-on nincs nagy baj. És én itt élek. Nem érdekel, hogy Indiában hú de mekkora baj van, mert 1.5 millióan megfertőződtek. Tényleg? És az hány százaléka az 1.2 milliárdnak? Ne erőlködj, segítek. 0.04%. Hú de mekkora vírus ez . Csoda, hogy élünk még.

    n/a.
    A vírus létét soha nem vitattam. Csak azt, hogy ez egy gyenge vírus. A maszk szükségességével is egyetértek, meg az egyéb ajánlott dolgokkal is, mert legalább e nyavalya mellet a többi szezonális kórságot is visszaszorítja (lám az idén alig volt Influenzás megbetegedés).
    Hogy miért gyenge, röviden elmondom. Vagyis tételezzük fel, hogy kitör egy fekete himlő járvány (tudod a vesszőparipám). Namármost, mondjuk van egy kórterem, ahol 10 beteg fekszik élet-halál között, MASZKBAN! Kérdem én tőled, hogy be mernél-e menni maszkban (ilyen egyszerűben, amit ma is használunk) ebbe a kórterembe?
    Ja tudom. A SASos-ok közé sem mennél be.
    Akkor egyszerűbb példával élek. Ha tudná a nép, hogy fekete himlő járvány van, lemenne a Balatonra lángosért sorba állni?
    Hát persze, hogy nem, mert látta volna eddig az utcán is megtörtént tömeges halált. Ennek tükrében, nem hülye, főleg amikor már túl lenne Budapest harmadának eltemetésén (kb. 600 ezer ember – értitek a számok különbségét?). Mivel a többség semmilyen közvetlen tapasztalattal nem bír e „rettentő” kórságról, szarik a médiahisztire.
    És ami érdekes, és tanuló véleményével vág egybe, ez a nagyon de nagyon halálos himlő vírus is egy idő után, oltás nélkül is elmúlt. Miből gondoljátok, hogy ez nem fog?
    A virulencia a különbség a SARS COV és a fekete himlő vírusa között!
    Egyik tigris, másik macska. A himlő olyan mint a macska, csak egy kicsit nagyobbacska.

  33. 35 – Vadegér:
    Ez az indiai példád sánta. Adj neki időt. A másfél millióból másfél milliárd lesz. És Magyarországon is meg fog ugrani a számlálás. Már nem kell sokat várni rá.

  34. 34. Koczka Zoltán
    És miért kéne izolálni pl Mo-on, amikor a tömeges érintkezés (lásd, Balaton és fürdőközpontok) ellenére semmi jelentős nem történt vírus ügyben?
    Mert így hátha beleáll a gazdaság a földbe és akkor végre valahára eljön a várva várt társadalmi összeomlás és a vizionált világvége (amit eddig sem a klíma, sem az olajhiány, sem a gazdasági válság nem hozott el)?

  35. Kedves Tibor bá’
    Még nem telt le a két hét. Ebben egyeztünk meg (legalább is én ezt mondtam, Te nem reagáltál, így annak tekintem). Addig nem nyilatkozom a témában. Na jó. Annyit, hogy jelenleg jól állunk itt Mo-on. A többi nem érdekel, mert nem vagyok én Szt. Pió Atya aki egy időben több helyen is jelen tudott lenni.

    Indiát pedig ne írd le, mert már volt ott egy felfutó szakasz és szépen le is fojtották. Ott ez a második hullám. Ha annyira eredményes mint az első, kell dolgoznia, hogy az 1.2 milliárdot elérje.

  36. 35 vadeger
    a Tanulo altal emlitett roman V. Babes cikket meg nem lattuk, a neten sem talaltam, ugyhogy arra ne hivatkozz mig nem linkeli be ide…

  37. 85.
    Vakegér
    A nettó személyeskedésen kívül mit írtál?

    Semmit. Idehaza járványveszély van. Ennek megfelelő szintű korlátozásokkal.
    Az hogy a gondolkozásod elég általános részben su oktatás részben a politika hibája.
    Nem tudsz kibújni a bőrödből.
    Bergamóban ezekkel az állításaiddal bejutnál bármely pszichiátriára.

    Izoláció.
    Mert szerinted az elrendelt karantén
    itthon az micsoda? Társastánc?
    Az hogy a nagy rendezvények le vannak tiltca az micsoda?
    Az hogy zárt térben maszkot hordunk nyilvános hekyen az mikor volt szokás?
    Az hogy napról napra nőnek az esetszámok azt jelentik hogy a globális védekezés elégtelen és a nagy „R” > 1…
    És ez jódarabig így lesz.
    Akik betsrtják a hárványügyi szabályokat azok a realisták. Akik nem, azok a hívők. Bíznak a csodában.
    Te miben bízol?
    Mitől tűnik el a vírus?

  38. 39. verebes b zola
    Ez kereshető. Majd jön vakegér és csuklóból megcáfolja a saját tapasztalataira alapozva.

    Dr. Osterholm: Americans will be living with the coronavirus for decades

  39. A tegnap esti tévéhirek egy kis halovány reménysugarat csillantottak meg.
    Az amerikaiak, a britek, valamint a kinaiak egyszerre számolnak be sikeres, harmadik fázisba lépett kisérleteikről. Kina például 35 ezer önkéntest léptet hadirendbe, ha minden o.k. lesz, akkot már idén decemberben kész lesz náluk a bevethető oltás, első körben csakis és kizárólag népüknek. Szintén nagy elöretörésrül számolnak be az amerikai cégek, kisérleteik szintén sikeresek voltak, de ott még várni kell a gyógyszerfelügyelő hatóság emberkisérleteket jóváhagyó határozatára, ez valamelyest a kinaiakhoz képest visszadobja őket, de kárpotlásul az amerikai vaccina jobb lesz , mint a kinai, amely, a szakértők szerint kissé elsietett és nem ad 100 százalékos védettséget.
    A nyitva maradt kérdés, és erre csak a jövő ad majd választ, az hogy mennyi ideig biztosit védelmet az oltás.
    Én hajlamos vagyok az optimizmusra, és remélem, hogy feldobtam kissé a ti hétvégi hangulatotokat is.

  40. Szerintetek az értelmes dolog, hogy a meggyőzés minimális esélye nélkül, az egymás mellett elbeszélés tipikus iskolapéldájaként hónapok óta folyik ez a párbeszéd?

    Vagy a hallgatóságot próbáljátok befolyásolni, hogy figyeljünk jobban oda a védekezésre, esetleg arra, hogy ez csak felfújt dolog?

    A hallgatóság egyénenként a már kialakult véleményéhez közelebbi véleménnyel fog azonosulni- mint ez köztudott.
    A vita nem hozhatja el ebben a formájában a hivatott célját, vagyis nem képes szemléletmódokat váltani,
    közelíteni.

    Ne értsétek félre, élvezetes a csörte!
    Hivatkozásokban sincs hiány, csak hát totál meddő.

  41. A nagy TECH óriások (Google, Apple) gondoskodnak helyettünk a védekezésről, ha akarjuk, ha nem…

    Ha belementek az okostelefonotok (bármilyen, Android és iPhone is) Beállítások menüpontjába, azon belül pedig megnyitjátok a Google menüpontot, akkor első helyen ott van a „COVID-19-kitettséget jelző értesítések”.

    Ez ugyan csak egy keretrendszer EGYELŐRE, nincs is bekapcsolva MÉG, de azért eléggé sunyiban telepítették szvsz…
    Törölni eléggé bonyodalmas, funkciócsökkenés nélkül lehetetlen. (Vissza kellene hozzá állítani a Playstore-t a frissítés előtti állapotba és megakadályozni az automatikus frissítéseket).

    Részemről kíváncsi vagyok, mikor jön egy újabb automatikus frissítéssel a folytatás, illetve az automatikus bekapcsolás…

    Visszaélés az adatokkal tuti nem lesz, bízom ezekben a cégekben… /sarc

  42. KGB
    „Tragédiának nézed? nézd legott. Komédiának, s múlattatni fog.”

    Ha nem szórakoztatna már feladtam volna.
    Kb ugyanaz az élettana (pszichológiája) mint a Fideszkövetésnek.
    A csoporthoztartozás( ragaszkodás a tévedéshez mindenáron) felűlírja még a természettudományi törvényeket is.

    A legfrisebb az a friss felismerés, hogy a vírus felszívódik (legyengül elkopik eltűnik)
    Miközben mint tudjuk az a törzs (mutáció) fog legjobban elterjedni ami a legvirulensebb, és a leginkább tud terjedni a védekezésünk ellenére (maszk, izoláció, esetleges vakcina)
    kicsit hasonlít a baktériumoknál a szuperrezisztenciára, a mutációk lévén olyan törzsek jönnek létre ami a számukra halálos „méregre” érzéketlenné válnak, majd egy pár nemzedék múlva az eredeti méreg hiányában el is pusztulnak..
    Szóval ha valaki azt gondolja, hogy a mutáció egy olyan „izé” ami elkoptatja a vírus fertőzképességét, az rossz mozira vett jegyet.

  43. 43 – KGB:
    A nézetek ütköztetése: hasznos, érdekes, szórakoztató, tanulságos, és adott esetben életmentő. Ha nem így lenne, nem csinálnánk.

  44. 46. Tibor’bá

    Kedves Tibor’bá!

    Az oldal valóban hasznos és szórakoztató.
    Rengeteg ismeretet is fel lehet csippenteni.
    Köszönöm a munkádat!

  45. Koczka Zoltán,

    kicsit pihenjél már. Pörögsz mint a bugocsiga minden vírus poszt alatt
    és folyton burkoltan vagy anélkül minősíted a beszélgetöpartnered értelmi képességeit.
    Fáraszto egy idö után.

    „Idehaza járványveszély van. Ennek megfelelő szintű korlátozásokkal.”

    Zoltán. Menj le a Balatonra és nézz körül mi van.
    Se maszk se kutyafasza, csak a tömeg.
    Ha ezek után nem lesz járvány Magyarországon akkor menjen mindenki a koronavírusával meg a maszkjával melegebb éghajlatra. És ezt most halál komolyan mondom.

    Egyébként meg igaza van KGB-nek. Oda vissza adok kapok senki nem győz meg senkit, kicsit olyan süketek párbeszéde.

    Zoltán

    a tapasztalat azt mutatja hogy eddig még minden vírus eltünt vagy megszelidült az oltás idöszaka elött is.
    Erre mi sem jobb bizonyiték, mint az hogy még mindig élünk. Soha egyetlen vírusnak sem sikerült a kihalás szélére sodornia az emberiséget. (talán nem is ez a céljuk?)
    Feleslges pánikoltatnod. A koronavírus is el fog tünni néhány éven belül, oltással vagy anélkül.

  46. Curix
    Ívesen szarom le amit írsz rólam.
    A személyeskedés mindig gyenge trompf.
    „Soha egyetlen vírusnak sem sikerült a kihalás szélére sodornia az emberiséget. (talán nem is ez a céljuk?)”
    Szalmabáb érvelés. Másik gyakori érvelési hiba.
    A vírusoknak vagy akár a laposférgeknek nincsenek céljai.
    Rém egyszerű az a vírus terjed amit hagynak.
    Csak jelzem máig van olyan vírus ami 100os halálozási aránnyal rendelkezik.
    Szerencsére nem úgy terjed mint az influenza.
    Ha unsz, átugrod amit írok. Csibefasirt.
    Láthatóan írtál.

    Mit is?
    Szórakoztatót.
    Akarsz róla beszélni? Esetleg témábavágót?

  47. 48 – 49:
    A személyeskedést legyetek szívesek egy kicsit visszafogni.

    Curix:
    A lazítás és a fertőzés között van néhány hét különbség. A fertőzés és halál között is. A balatoni farsang hatásait szeptemberben lehet felmérni.

  48. “ Zoltán. Menj le a Balatonra és nézz körül mi van.
    Se maszk se kutyafasza, csak a tömeg.
    Ha ezek után nem lesz járvány Magyarországon akkor menjen mindenki a koronavírusával meg a maszkjával melegebb éghajlatra. És ezt most halál komolyan mondom”

    Ott a pont! Hetek óta látom mi folyik a balaton környékén.
    Tömeg, tömeg, iszonyú tömeg!
    Ha ennek a vírusnak valós ereje lenne, akkor napi ezer, tízezer fertőzéssel is számolhatnánk, kizárólag csak a Balaton közvetlen környezetében!
    Ha ennek a vírusnak valós gyakorlati ereje lenne, -nem csak a média által felkorbácsolt veszélyessége,- akkor hullanánk mint a legyek.
    Ez valamiért elmarad..
    Ki kell jönni kicsit a fényre, körülnézni hogy mi is történik valójában, és akkor rájön az ember, hogy nem eszik annyira forrón azt a kását mint ahogy fújják…

  49. Most olvastam csak Tibor bá’ 50-es hozzászólását.
    Kíváncsian várom, hogy mi lesz szeptemberben.
    Amiről én írtam, hosszú hetek óta zajlik.

  50. 50. Tibor bá’:

    Lényegében június közepe óta az a helyzet a Balatonon, amit fentebb leírtak.
    Ha ez a vírus annyira nagyon-nagyon fertőző, akkor miért csak szeptemberre lehet felmérni a hatást??

    Az ember az ennyire gyorsan terjedő és életveszélyes vírusnál azt gondolná, hogy a balatoni tömegnyomor beköszönte után közel másfél hónappal már tömeges lenne a fertőzés, nemde?

    Szeptemberre már nem „felmérhetőnek” kellene lennie a terjedésnek, hanem (ha komolyan vesszük az itt leírtakat) ennyi időnek az újrafertőződéshez is elégnek kellene lennie (már azoknál, akik az első fertőződést túlélték), ugye?

  51. Balatoni pancsolás:
    Hazánkban (szerencsére) nagyon kevés fertőzött van jelen. Ha százezer ember bemegy a Balatonban, de nincs közöttük fertőzött, akkor senki se lesz megfertőzve. Ha van közöttük egy, akkor az megfertőzhet egyet-kettőt, de ez még nem vészes. Tegnap már 21 fertőzött volt országosan. Ebből már lehet komolyabb baj. Lassan indul, de felgyorsulhat. Ha a tét egy üveg pezsgő elvestése lenne, leszarnám, de a tét az életünk.

  52. 56.
    Merkely összhangban a felmérésekkel 20x os látenciával számol. Az sem sok.
    A kültéri kockázatok alacsonyabbak. Itt engedett a kormányzat.
    Nem kell nagy bátorság ahhoz,hogy ugyanarra az eredményre számítsunk mint máshol.
    A KedvesBetegünk Ausztriát tekintette labornak.
    Mégsem húzta be a féket mint a sógorok.
    Ahol lazítanak ott nő az esetszám.
    Nekünk is ugyanaz a vírus jutott. Nincs saját, szelíd hazai Covidunk.
    De tényleg akik itt a vírus eltűnésére számítanak, mire alapozzákot ezt?

  53. Koczka Zoltán

    Két hónapja lazulás van. Azóta tele vannak a közterek (játszóterek és parkok), aztán megteltek szép lassan a fürdőző helyek is. Utóbbi helyek mára fullon működnek és – sajnos – a védekezés amiben n/a látja az esetszámok alacsony voltát, nyomokban van jelen. Az üzletekben van maszk 99,9%-on, de vendéglőkben és strandokon – megint csak sajnos – az arány fordított. Már pedig meglátásom szerint, sokkal nagyobb a fertőzés esélye egy strandon, mint egy Auchanban (vagy Tesco, kinek mi tetszik). Namármost, ha a vírus olyan erős és virulens akkor a majd 6 hete működő fürdők által már rég be kellett volna robbanjon. Számolva a kéthetes lappangással és azzal, hogy – na engedek két hetet:-) – július elejétől van csak teleház a vizek mellett, akkor is már rég kellett volna mutassa magát számokban is a vírus. Ehhez képest, két hétig nem volt halott és napi 5-25 pozitív (ez még nem jelenti azt, hogy az illető ki van nyúlva) eredmény között ingadozott az esetszám.
    Ne mondja senki nekem, hogy ha tényleg betegek vannak, azt el lehet titkolni, pl. kevés teszttel. Mert a beteg az beteg és megy a kórházba, ha szarul van. És most jelenleg pont észak-Mo-on készül valami tünti féle, mert ott sincs kihasználva a KOV részleg és kellene másra a hely.
    Kültér vagy beltér, – ti állítjátok már fél éve és a média – hogy ha közel mész egy fertőzötthöz, akkor megfertőződsz, mert ez a vírus annyira fertőző. Akkor most mi van a tömött strandokkal? Nincs egy nyamvadt COV-os sem arrafelé? Ne etessetek, mert ha ez olyan erős, na meg úgy is fertőz, hogy nincs tünete a hordózónak, mi a lópikuláért nincs esetszám.
    Tudom, majd lesz, csak ki kell várni!
    Meddig? Mert már május dereka óta folyton kéthetezünk, hol Horváth Csongorra, hol Tibor bá’-val. Most írja Tibor bá’, hogy szeptemberre meglátszik majd. De kedves Tibor bá’, miért nem két hét múlva, illetve már most, amikor csak két hét a lappangása a vírusnak (számolva azzal, hogy július eleje óta minden adott a terjedésére)?

    A vírus azért fog eltűnni, mert
    ad 1. az Oroszok megcsinálták a vakcinát és ősztől oltani fogják a lakósságot (mai rádióhír volt – csak az engedélyezés van hátra). Ezzel megint beleköptek valaki levesébe. És láss csodát mára már a Kínaiak és az USA is előállt a majdnem kész oltással, csak az engedélyezés van hátra. Szóval ha nem más, ez viszi el a vírust.
    ad 2. a vírus folyamatos önmásolása nem tesz jót a szerkezetének. Olyan mint amikor egy tervező faust (zsír) papíron keresztül, n-szer lemásol egy eredeti rajzot, úgy, hogy a következő rajznak az előbb készült másolat szolgál alapul. A századik másolás a 99.-ről, már olyan torzulásokat fog eredményezni, hogy a terv használhatatlan lesz.
    ad. 3. ha a 2. pont alatti nem is jön be és megmarad közöttünk, a mutációk és az azzal járó másolások miatt úgy jár, mint a Grippé vírus (influenza). Megszelídül és nem lesz veszélyes annyira, mint a kezdetekben.
    Közbevetem, hogy szerintem azért fog ez a vírus eltűnni a 2. pont szerint, mert nincs ahová szelídüljön.

  54. Re:57
    Azért, mert a történelmi tények ezt mutatták… 😉
    Előbb utóbb kiszelektálódik az erre fogékony populáció, és az emberiség jelentős része túléli, mert a Covid nem szupervírus.

    Amúgy a fertőzőttek, és a valós kórházi ellátást igénylők között milyen százalékos arányok vannak? Komolyan kérdezem, mert ez nagyon fontos kérdés.

  55. Akkor tessék gondolkodni……..kinek a tulajdonában van a balatoni szálláshelyek nagy része?

    250 ezer helyett ugyanazért a szállásért idén 700 ezret kért el egy balatonszéplaki apartman tulajdonosa, máshol 350 ezerről 1 millióra nőtt két hét nyaralás egyetlen év alatt. A Pénzcentrum utánajárt, vajon egyedi esetekről van-e a szó, vagy tényleg ekkora áremelkedés történt a Balatonnál.

    https://index.hu/24ora/?s=balatoni+sz%C3%A1ll%C3%A1s&tol=1999-01-01&ig=2020-08-01&profil=&rovat=&cimke=&word=1&pepe=1

    Majd aug 15-én ha vége van a szezonnak, újra életbe lép a rendkívüli helyzet.
    Egyszerű ez mint az egyszeregy……….had hulljon a férgese.

  56. 80 Szj
    Nem lesz semmi fékbehúzás augusztus 20.-a után. Legfeljebb valamit „szigorítanak”, hogy tecsen a fényességes nyugatot irányítóknak.
    Ha még egyszer itt bezárják a jó népet, akkor a gazdaság beleáll a földbe és aki hatalmon van annak annyi. Orbán pedig nem hülye, nem az ellenzék.
    Már most megmondta sok ország kormánya (így a miénk is a napokban), hogy nem lesz még egyszer teljes leállás. Szerintem védeni fogják az idősebb korosztályt és az egyébb okból veszélyeztetetteket, aztán menjen mindenki a dolgára.
    Apropó Svédek. Még vannak, vagy kihaltak, hogy nem fogadták meg a WHO kegyes és nyájas tanácsait?
    Szerintem amikor a végén aláhúzunk és összeadunk, ők fognak a legjobb eredménnyel kijönni.

    53 Koczka Zoltán
    Gyere haza, itt nincs vírus mint a Taliánoknál (ha jól tudom már ott sincs nagy vész, elégé ellazultak).
    Mindég jössz az Olasz és egyébb statisztikákkal. Már bocsánat, de ez miben érint minket? Nekünk van Magyar statisztikán, és az nem ezt mutatja.
    Ez amit te itt művelsz az olyan, mintha én a délkete ázsiai leprás megbetegedések számával (abból is van évente vagy 10 ezer, míg a régiónkban mondjuk csak 2 db) riogatnám a fórumtársakat, hogy majd meglátjátok lesz itt is, mert ott is van.
    Nem mellékesen a Braziloknál érdekes módon csak a szajha média erőlteti a sztorit. Az elnökük szarik a külsők által mutatott számokra (biztos neki nincs adata, és ha van akkor biztos hülye, mert meg akar betegedni).

  57. 56 Tibor bá’
    „Tegnap már 21 fertőzött volt országosan.”
    Így pontosabb lenne:
    „Tegnap már 21 fertőzött volt országosan a hivatalos adatok szerint.”

    58 vadegér
    „…a védekezés amiben n/a látja az esetszámok alacsony voltát…”
    Vakegér vagy, de publikusan többet nem írhatok.

    60 SzJ
    Jól forog az eszed!

  58. 62. n/a
    n/a vagy, de publikusan többet nem írhatok. ?

  59. 59. dajtás

    ez egy nagyon jó kérdés. Sajnos nem tudom megválaszolni, de egy biztos: a magyar statisztikai adatok nem nagyon korelálnak a nemzetközi átlaghoz. A fertőzöttek száma jóval alacsonyabb a halálozási rátához képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük