(3265) Évente egyszer látni kell a tengert (Orbán Viktor)

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

A miniszterelnök minden bizonnyal nem a kiszolgáltatott (rabszolga törvény) magyar szakmunkásokra, a küszködő kisvállalkozókra, a több mint 200.000 munkanélkülire, és végképp nem a több százezer közmunkásra gondolt. Márpedig ők képezik a nemzet gerincét. Szerencsére a tenger látványa nélkül lehet létezni.

Személy szerint én kifejezetten utálom a tengert, aminek személyes okai vannak. Hosszú éveken át olyan városban éltem, ahol a templomon kívül vasárnap semmi másra nem volt lehetőség, mint a tenger bámulása, illetve a benne való megmártózás, majd a testre ragadt só lemosása. De nem erről szeretnék írni.

Ifjú koromban volt egy mondás: a legjobban nyaralni Budapesten lehet. És ez igaz is volt. Olcsó belépőjegyekkel biztosított strandok, uszodák, mozik, szabadtéri színpadok. A Városliget, benne az állatkert, a Vidámpark, a Vurstli. A kirándulási lehetőségek, a Római part, a Szúnyog-sziget a csónakházaikkal, a Margit-sziget, benne a Kaszinóval, ötórai tea tánc lehetőséggel. Megannyi más lehetőség. És aki nagyobb kalandra vágyott, a szubvencionált vonatjeggyel lemehetett a Balcsira. És ez a lényeg. Egyetlen szórakozást nyújtó intézménytől se volt elvárva, hogy nyereséges legyen. Nem a harácsolás volt a funkciójuk, hanem az, hogy a nép jól érezze magát (csak hát a nép erről nem tudott).

A „dolgozók” elmehettek a gyárak által fenntartott üdülőházakba, ahol egy „kultúros” azzal a feladattal volt megbízva, hogy az üdülők üdüljenek. És üdültek?

Hát ez az. Mindenki Nyugatra akart menni. Mindenki a tengert akarta látni. Az embernek mindig az kell, amik nincs, vagy nem elérhető. A tengerpart?

Sok millió ember számára a tengerpart azt jelenti, hogy ötsoros napernyők végeláthatatlan sorából egy kibérelt ernyő alatt hemperegni a homokban, időnként betaposnia tengerbe, sült halat enni sült krumplival, este bepiálni. És persze oda-vissza több száz kilométert utazni. Végül elmesélni a kollégáknak, szomszédoknak, hogy voltunk az Adrián.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

37 gondolat erről: „(3265) Évente egyszer látni kell a tengert (Orbán Viktor)

  1. Borkainak hála láthattuk, hogy mulat az adrián egy igazi magyar “úr” ! Az egész bagázsra jellemző ez a mentalitás, csak a legnagyobb igyekezet ellenére is kidől néha egy-egy csontváz a szekrényből.

  2. Az allergiás vagy asztmás betegeknek a legjobb gyógymód a tengerparti sós pára. Ezt a családban látom igazolva, de sokat olvasni is róla. Nem tudom, hogy a magyar érintettek hány százaléka jut el valamilyen tengerpartra?

  3. Már nem kell elmesélni Tibor ba, real time mehet a Facebookra es latja mindenki.

    En szeretem a tengert de megvagyok nelkule. Itt van a Balaton.
    Elvezzük amig még Mészarosek megengedik hogy furodjunk benne….

  4. Engem inkább az bosszant, hogy noha Budapesten kb egy millió kutya él, de kutyás strand igazából csak kettő van és abból is csak az egyik tóparton. Normális?

  5. A világ sokt változott.Régen divat volt „nyaralót” építeni akár 10-20 km-el arébb a lakhelytől, ahová néha néha lement a család.Vagy esetleg a mátrában vagy a bükkben.De ezek is kimentek a divatból .Helyette jött a welness és a fapados repülő. Vagy régebbi képeken látni amikor pl.wartburgal lement a család a velencei tóhoz fürödni és piknikelni.
    Én nekem kirándulás az is amikor online kirándulok a google earthon. Persze ez ingyenes és nem érdekel senkit.De ha időm van akkor órákot el tudok/nék járkálni virtuálisan pl. a régi nagy Magyarország területén.Ha az embernek van is pénze akkor sem tud mindent megnézni az életében időhiány miatt.A google earhon pedig akárhová eljuthat 1 másodperc alatt: románia magyar részei, szlovákia, hogy né ki most egy kisebb román vagy ukrán falu, el lehet nézegetni a helyi építkezési stílust.Érdemes elugrani orosz falvakba is , más a struktúra meg a feeling.Átmentem már moszkván keletről nyugatra a főúton végig.Illetvedélről északra.Érdemes meglátogatni az olasz falvakat,városokat , a görög világot , járkálni párizs utcáin vagy a francia rivérán vagy elnézni egy vietnámi „nagyfaluba” vagy USA nagyvárosaiba és falvaiba és mindezt ingyen, azonnal .Persze nem olyan mint egy igazi utazás, de előnye is van:100x többminden megnézhető bármelyik évszkban.
    Pesten ma is szeretek sétálni.A régi épületeket elnézni,még bennük van a történelem.Benézni egy régi bérház udvarára és merengeni hogy milyen élet volt ott régen amikor még kiültek a belső udvarra az emberek beszélgetni, a gyerekek játszani stb….A ma épített társasházak persze már nem nyújtanak ilyen látványt, mert a beruházó minden m2-ből profitot akar, így olyan kialakítások vannak amik csak a pénzre mennek, ezeknél már látnivaló nincs.Egyhangú újéptésű lakások látványudvarral ami szart sem ér.

  6. 2 – Bak Tigris:
    Ezt a sós párát megmagyaráznád? Tudtommal a víz párolog a só ott marad. Ha másképp tudod, oszd meg velünk.

  7. 4. Bak Tigris
    Ne aggódj. Ahogy hülyül a világ előbb vagy utóbb minden strandon lesz közös fürdési lehetőség a gazdival, jobb esetben kutyaúsztató.
    Ne érts félre, van kutyám és szeretem is. DE a helyén kezelem. Állat! Ennek megfelelően koszos is (az orra egész napa földön, így tele mikrobákkal – hogy aztán az okos gazdi otthon csókolgassa).
    Ne várja senki tőlem, hogy a kutyámmal egy vízben fürödjek, főleg a máséval ne. Ha van büdös szag, akkor az az ázott kutya szaga.

    Tibor bá’
    A sós „pára” úgy képződik, hogy a hullámzó tengeren a szél a hullámtaréjon képződő mikrócseppeket a levegőbe emeli. Ezt lehet beszívni. Egyébként a párologtató is mikrórezgés és ventilálás segítségével tölti meg sós „párával” (Salvust teszünk bele) a szoba levegőjét.

  8. Re:6
    Nem teljesen, kevés oldott só a levegőben tud maradni. Sóbarlangok is pont így működnek, a transzfer anyag a levegőben lévő pára, ahogy a tengernél a vízpára.
    Asztmásoknak kifejezetten jót tesz, terápiás céllal használják is.

  9. 6: Tibor bá, nem érezted még a só szagát? A tenger közelében mindig megvan ez a finom illat, ami a szárazföld belsejében nem érezhető.

    Nem tudom, hogy a sós vízből a só is párolog-e – csak néhány nagyságrenddel lassabban a víznél – vagy hogy a hullámok tarajából képződő apró vízcseppekből visszamaradó sószemcsék-e az okozói, de létezik sóillat, és van pozitív hatása légzőszervekre.

    Én amúgy nagyon szeretem a Balatont is, a többi hazai vizeket is, de sajnos az édesvizi flórától mindig begyullad szemem-orrom-mindenem. Ha strandolunk, utána napokig tüsszögök és náthás vagyok.

    A tiszta tengervíz viszont helyretesz: az alap enyhe náthám is elmúlik tőle. A homokos tengerpartok erre kevésbé alkalmasak, mert ott mindig szennyezett a víz iszapos homokkal, pont ott, ahol kijön belőle az ember, és ez marad rajtunk.

  10. 6. Tibor bá’

    Még a csapvizet is többször kell desztilállni ahhoz hogy elég alacsony legyen a sótartalma.
    A tengeri tajték miatt folyamatos sós vízpermet van a levegőben. A fényképezőgépek lencséjét itt fokozottan kell védeni…

  11. Tibor bá,

    A tengerparti sós levegő eredetére vonatkozó kérdésedet azóta már többen is megválaszolták. Azon azért csodálkozom, hogy bár nyilván többször is voltál tenger mellett ezt nem érezted.

    Vadegér:

    Az rendben van, ha valaki nem szereti a kutyák társaságát a vízben. A mindenféle mikrobák veszélyeiről csak annyit, hogy, ha bemész a Balatonba akkor a part közelében a vízben az ott játszogató kisgyermekek vizeletével kevert fürdővizet élvezhetsz. A kutya úszás közben viszont nem képes vizelni.
    A kutya bőrében élő atkáknak van kellemetlen szaga. Más baj nincs belőlük. Egyébiránt a mi bőrünkben is ezerszámra élnek atkák csak meg kell nézni mikroszkóppal.

  12. A kutya ember kapcsolat atalakulasa megerne egy külön posztot.

    A sos viz tenyleg remek gyogyhatassal bir, meg tudom erositeni. A bőrnek is jot tesz, ami elso gondolatra butasagnak tunhet pedig mégis.

    Szerintem a tengernek es a hegyeknek is különös hatasuk van az emberre.
    Mindkettot latni kell.

    Andrew

    Azert egerkattintassal nezelodni nem ugyan az. Olyan mint ha elo szex helyett kepeket nezegetsz 🙂

  13. A legnagyobb különbség az édes és sós víz között, hogy nincs benne szúnyog (+a darázs sem szereti). Ezért utálom a tavakat és folyópartokat.

  14. Ausztráliában igen. De az Adrián ? A víz amúgy is hideg mindenhol. 🙂 Jobb szeretem a partot. Ott legfeljebb rák van.

  15. A mélyszegénységben elő magyar honnan remélhet annyi zsetont, hogy egyszer egy évben eljusson például az Adriáig?
    Az ilyen dakota bölcsességek kinyilatkoztatása helyett nem ártana, ha a NER többet foglalkozna a népjóléttel.
    Hogy is van ez most a „kenyeret és cirkuszt” elvvel?

  16. Re:16
    Nekem erről egy név ugrik be:
    Marie Antoinette…

  17. 5. Andrew. Én ugyanazt csinálom amit TE csak gyakran
    villamos, / vonat vezetőálásába ülök és azzal járom be
    a városokat, tájakat !!! — Sok olyan ( relax walking )
    videó van, nagyon sok városról, régióról ami egy, másfél
    vagy kétórában mutatja meg a látnivalókat !!! — EZ
    persze inkább a szakmai ártalomból ered, mert valaha
    ez volt a foglalkozásom. 0-tól 55 éves koromig pesten
    laktam, most mégis van olyan német város, amit jobban
    ismerek mint Budapestet. persze ehhez én is használom
    a google earth-ot. — Nem melesleg egész életemben
    térképeket is gyüjtöttem, most van rá módom
    összehasonlítani az akkori és jelenlegi állapotokat !!!
    További jó virtuális sétákat kivánok !!!

  18. SÓSLEVEGŐ !!!
    VIETNAM, — HALONG ÖBÖL, — Egy év alatt
    totálkáros lett a canon filmfelvevő !!! — IGAZ,
    nem kimondottan a só inkább a páratartalom.

  19. 12. CURIX.
    Rossz a hasonlatod !!! — A NET-ről és a GOOGLE EARTH-ról
    jobban ismerem MANNHEIM várost, mint Budapestet, pedig
    az utóbbiban 55 évig laktam !!!

  20. 5 Andrew
    Nem rosszak ezek a virtuális csavargások.
    Mikor felismertem a Google térkép ilyen lehetőségeit, engem is megfogott, nagyokat csavarogtam.
    Az a jó benne, hogy bármit meg lehet nézni, nem csak az idegenforgalmi látványosságokat, bármit, ami érdekel.
    Végigmentem a Copacabana mellett, elugrottam a világ nagy vízeséseihez, a sötét Afrikában felfedeztem modern mezőgazdasági területeket, ahol a félsivatagos környezetben hatalmas rikítóan zöld körök mutatják a tengely körül körbesétáló öntözőberendezésekkel locsolt területeit, New Yorkban benéztem a központi részekbe, de kimentem a tengerpartra is, megnéztem a kikötői forgatagot, de a tyúkszaros hátsó udvart is, ahol rozsdásodó gépek tömege rohad, és elsüllyedt bárkák körvonala sejlik a víz alatt.
    De azért nem becsülöm le a személyes élményeket, nem sokszor voltam tengernél, de nem felejtem el az első mellbevágó élményt, mikor először megpillantottam…

  21. Barna Mihály

    van egy nagyon bölcs mondás ami így szól:

    „más egy utat ismerni és más járni rajta”

    Tudod én ez utóbbi híve vagyok bármilyen régimódi is.

  22. Tézis-antitézis-szintézis: Jó virtuálisan barangolni. De a jelenlét minőségi különbséget ad.

  23. 23 Ábel
    Így van, hasonlóan ahhoz, hogy TV-n nézel meg egy meccset, vagy ott szurkolsz a lelátón a haverjaiddal.
    Pedig a TV közvetítésen többet látsz az események részleteiről, különböző kameraállásokból, ismétlésekből.

  24. 22.Curix.
    Értékelem a bölcs mondást, még többre a saját
    tapasztalataidat, de mi a szart kezdjek velük
    81 évesen amikor olyan béna vagyok, hogy óriási
    megnyugvás, ha idejében elértem a WC-t.
    Megpróbálok neked ( egy nem túl bölcs )
    mondást összefércelni = Nem biztos, hogy
    két ember nézőpontja (origója) fedi egymást.

  25. 24.
    A TV ben a túl sok közeli kiöli a lényeget.
    A sakkban is az egész tábla játszik. A fociban is.

  26. 25: Többször van az az érzésem, hogy a blog követői azért beszélnek el egymás mellett mivel halvány fogalmuk sincs róla, hogy mi áll egy – egy vélemény hátterében.
    Sajnos ebben az értelemben az online kapcsolat soha sem veheti fel a versenyt egy ismerősök közti jó kis kocsmai vitával.

    Azért persze jó, hogy van ez nekünk , mert enélkül meg sivárabbak lennének a mindennapok.

  27. 27: Ó, egy „kocsmai” vitában is vígan el lehet menni egymás mellett!

    Hatalmasakat tudtam vitatkozni barátokkal, rokonokkal órákon keresztül, míg végül eljutottunk oda, hogy tulajdonképpen mindketten ugyanazt gondoljuk a dologról, csak szerintem emitt van a lényeg, szerinte meg amott.

  28. Én elvagyok Horányban, itt Magyarországon nyaranta. Autóval Tahi felöl háromnegyed óra. Vonattal meg komppal, talán másfél. Tiszta levegő, leginkább bringabarát környezet, és Budapest vízkészletének kilencven százaléka, amit védenek kutyás fegyveres őrök. Kecskesajt, kecsketej….. Házi kétkilós kenyér, helyi termesztett zöldség, gyümölcs, helyi őstermelői piac… Nyugalom, csend. Fecskék… Hajnalanta mókusjárás.

  29. 15 😀 ez mindig megmosolyogtat… de az Adrián, és igen, a Fehér cápa (is). És nem ám csak a nyílt Adrián, hanem a szigetek közt is, pl. Zadar környéke, igaz ott csak szeptember után ősszel, de azért éjjel, vérző lábbal ne kolbászoljon senki…

  30. 29 – Dan:
    Ne hagy ki a felsorolásból a szúnyogokat. 😀

  31. Amíg tavaly kint voltam, kétszer volt vegyszeres írtás. Persze emiatt az összes szúnyog a házba menekült. De jobb ma egy szúnyog, mint holnap egy korona… ?

  32. Tibor bá’, nagyjából egyetértek, de a 200.000 munkanélkülit, és a több százezer közmunkást kihagyhattad volna a nemzet gerincéből.

  33. A sós levegőt már kitárgyalták, én csak megerősíteni tudom. Hozzátenném, hogy a Földközi Tenger jótékony hatása köszönőviszonyban sincs a Fekete Tengerével, vagy az óceánokéval.

  34. Tibor bá,
    „Mindenki a tengert akarta látni. Az embernek mindig az kell, amik nincs, vagy nem elérhető. A tengerpart?”

    9. Ábel
    „… de létezik sóillat, és van pozitív hatása légzőszervekre.

    A tenger gyógyító!

    A tenger, hallod a hullámok lágy és halk hangját, behunyod a szemed, az elme megnyugszik és más óceánokba visz, kiküszöböli az összes negatív érzelmeket, a stresszt és a rossz gondolatokat, amelyek körülvesznek, élvezed a végtelen kéket amely feltölt csupa pozitív érzelmekkel.
    A tenger képes segíteni, hogy megszabaduljunk a mindennapi élet rutinjából, és nagylelkűen biztosítja a gyógyító tulajdonságait. Számos fontos előnye van, például:
    * Az úszást szinte minden orvos ajánlja a legjobb testmozgásként, mivel az egész testet harmonikusan edzi.
    * Segíti a reumás betegségeket és általában védi az ízületeket.
    * Védi és erősíti immunrendszerünket.
    * Számos bőrbetegségben segít, miközben úgy működik, mint egy antiszeptikum – a természetes jód miatt – a sebek számára.
    * Revitalizálja és tonizálja a bőrt. A tengeri sók eltávolítják az elhalt bőrsejteket.
    * Pihentető hatású, pozitív hatással van az agyra, és leküzdi az álmatlanságot.
    * Eltávolítja a stresszt, ezért mentális betegségek esetén ajánlott.
    * Nagymértékben csökkenti a depressziót, és növekszik a pozitív hangulat.
    * Segít abban, hogy az elme tisztán gondolkodjon.

    Úgy vélem, hogy a tenger sokat kínál az ember számára.

    Η θάλασσα, γιατρεύει! – Αφύπνιση Συνείδησης

    Η θάλασσα, γιατρεύει! – Αφύπνιση Συνείδησης
    awakengr

    TweetPinShare0 SharesΓράφει η Παναγιώτα Κυριάκου Ο Ιούλιος Βέρν, είπε «Η θάλασσα είναι το πάν. Καλύπτει τα 7/10 …

  35. „nem a kiszolgáltatott (rabszolga törvény) magyar szakmunkásokra, a küszködő kisvállalkozókra, a több mint 200.000 munkanélkülire, és végképp nem a több százezer közmunkásra gondolt. Márpedig ők képezik a nemzet gerincét.”

    Tisztelettel, árnyaljuk a képet, kérem, és idézzük fel a népi bölcsességeket, mint például „mindenki a saját szerencséje kovácsa”, illetve „magad uram, ha szolgád nincs” és hasonlók.

    Néhány példa:

    Nagymamám halála után az örökségemet képező zártkertet meghirdettem „feles művelésre”. Az Alföldön így hívják azt a konstrukciót, amikor a földet művelő 50-50%-ban osztozik a termés árán. A tulajdonos fizeti az alapköltségeket (pl. fákat ültet, ha kertről van szó), a bérlő pedig metsz, permetez, levágja a füvet a fák között, betakarít stb. Anno nagyszüleimmel a meglévő saját zártkert mellé mi is „béreltünk” így földet, jónéhány évig. A két zártkertből származó éves jövedelem (összesen kb. 100 szilvafa termése, hivatalosan pálinkának kifőzetve és úgy eladva) anno több volt, mint anyukám és apukám éves fizetése. Ezeket háttérinformációnak mesélem.
    Szóval meghirdettem a zártkertet, akkor kb. 40 szilvafával, egyéb gyümölcsfákkal stb. A helyi újságban hetente megjelent a hirdetés két hónapig, plusz a helyi piac hangosbeszélőjén is bemondattam, öt héten át. (heti három piac, piaconként négyszer ismételve a felhívást).
    Egyetlen jelentkező SEM volt a kb. húszezres településről.
    Ahol a munkanélküliség akkor kb. 10% volt.
    (A termés persze mindig eltűnik a fákról, ez a másik oldal. Annak idején szilvaéréskor nagypapámmal volt, hogy kint aludtunk, szóval ez nem változott, régen és most is az eredményért tartották a markukat, a munkától húzódoztak.)

    Ezzel párhuzamosan aki dolgozik, az megtalálja a lehetőséget. Tiszántúli megyeszékhelyen (azaz középtehetős/középszegény vidéken) gáz- és vízszerelő fürdőszoba korszerűsítést 400 ezer HUF munkadíjért vállalt ismerősömnek, kb. tíz éve. Három és fél napi munkája volt vele (9-16 óra között ténykedve).

    Egri borvidéken kb. 10 éve már napi nettó 7 ezer forint + négyszeri étkezés volt a napidíj szüretkor.

    Balaton parti településen diákok 1700 HUF/óra alatt nem vállalják a fűnyírást.

    Diákoknak matematika és fizika korrepetálást egyetemisták 3000 HUF/óra alatt, tanárok 4500 HUF/óra alatt nem vállalnak Budapesten.

    Pest megyei településen lakásfestés-tapétázás során két festő három napi munkára (9-15 óra között dolgozva) 320 ezer forintot kért (zsebbe) a munkáért + anyagköltség. Két hónapra előre kellett egyeztetni velük.

    Szintén Pest megyei településen hat órás kertgondozásért nettó 45 ezer forintot kértek. A kertész minden időpontja foglalt, új megbízást nem vállal.

    Budapesten takarítónő 3 ezer forint/óra alatt nem található.

    Békés megyei tanyára állatgondozót nem tudtak felvenni nettó 200 ezer forint + szállás +teljes ellátás díjazásért. Szakképesítést nem kértek, betanítást vállaltak.

    Szlovén határ menti kistelepülésen 16 éves diáklány 2500 forint/óráért vállalt gyermekfelügyeletet idén nyáron. Egy gyermekét, nem csoportét.

    Pest megyei településen tetőfedő két segéddel négy napi munkát 550 ezer forintért vállalt. Most már máshol él (országon belül), ahol JOBBAN FIZETIK.

    Mosógépszerelő, duguláselhárító csak akkor jön „megnézni a tetthelyet”, ha legalább 8 ezer forint kiszállási díjat kap – a munkabér ezen felül van, azaz a 8 ezer akkor is jár, ha nem tudja elvégezni a feladatot (pl. azért, mert nem hozott megfelelő szerszámot magával).

    Fenti példák az elmúlt fél évből származnak, az első és az utolsó kivételével (valamint ahol korábbi éveket említettem).

    Szóval ezt a „kiszolgáltatott szakmunkás” jelzős szerkezetet és a „több százezer közmunkás” tagmondatot kérem kezeljük a helyén. Aki nem közmunkás akar lenni, az megtehetné. Aki nem egy munkáltatónak akarja magát „kiszolgáltatni”, hanem a piacról élne vállalkozóként, megtehetné. Aki nem küszködne kisvállalkozóként, megtehetné.

    Igen, van, akinek változtatnia kellene. Ha nem megy valahol pl. a saját papírbolt, mást kellene dolgoznia. Ha nincs munka helyben, költöznie kellene, vagy bejárnia a szomszéd településre. Ha van munkahelye és kiegészítést szeretne, a szabadidejéből kellene áldozni (ameddig ki nem derül, hogy tud-e váltani teljes munkaidős vállalkozósdira).

    A nyaralók körüli fűnyírásra lehet, nagyobb a kereslet a Balaton-parton, mint Baranya megyében (de pl. az Alföld közepén már munkásokat vesz fel és új gépeket vásárol az a szaki, aki először csak hétvégi munkára vállalta a kerti fűnyírást).

    Tenni kell érte, hogy többre jusson az ember. Ezt tudomásul kell venni, és nem a markát kellene tartania mindenkinek, automatikusan. A „nekem ez jár” sohasem volt fenntartható, meg kell dolgozni mindenért.

    Másik posztban olvastam, hogy 20% a medencés háza mellett lustálkodik, 80% meg panelban gubbaszt. Jelentem, medencém még nincsen, de már lehetne. Cserébe megvan a napi 12 órai munka és igyekszem ésszerűen költeni. Lehet utánozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük