(3196) Leállt az élet?

Tibor bá’ fordítása online

 

Az alábbi világtérképen láthatók az olajat szállító tankerek pozíciói, amelyek többnyire tele vannak olajjal. Ezek csak úgy lézengenek, mintha zátonyra futottak volna, mert szállítmányuktól nem tudnak megszabadulni, mivel a tároló tartályok, szállítócsövek dugig vannak a nyersolaj iránti kereslet hiánya miatt. Mivel nincs kereset, senki se vesz olajat, miközben a tankerek napi költsége 30.000 $ körül van.

Az újkori történelemben a nyersolaj iránti keresletben ilyen drasztikus csökkenés nem volt még tapasztalható. Az olaj vesztegelése az óceánokon, a tároló tartályokban és a csövekben világosan jelzi a probléma nagyságát, amivel a modern kapitalizmusnak szembe kell nézni. Ugyanis a dollár szinten tartásának alapja a nyersolaj árjegyzése volt, természetesen dollárban.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

40 gondolat erről: „(3196) Leállt az élet?

  1. Kegyelmi időszak és állapot amiben jelen pillanatban vagyunk.
    Vihar előtti csend.

    A paradigmaváltás a küszöbön.
    Lehet, hogy mégse lesz villámgyors leszakadás.
    A lassú(abb) agónia talán lehetőségeket rejt, no nem a rendszer számára, hanem az embernek.

  2. Tibor bá, vagy valaki aki tudja:
    hogy kell ezt értelmezni:
    „…a dollár szinten tartásának alapja a nyersolaj árjegyzése volt, természetesen dollárban” ??

  3. 2-3 . GErgo:
    A nyersolaj kitemelők folyamatosan fogják vissza a kitermelést, hogy ne legyen túl nagy a kínálat.
    Eredetileg a világpiacon nyersolajat csak dollárt lehetett venni (ez mostanában fellazult Irán.Oroszország-Kína bűvészkedése miatt.

  4. Egy műsorban elhangzott egy olyan, hogy a mostani helyzetben elég sok kutat leállítottak, és ezeknek a 40%-át nem lehet visszakapcsolni, mert meddővé vált a leállítás miatt. Hallottatok ilyenről? Azzal jöttek, hogy emiatt másfél év múlva jöhet a 600 forintos benzin, ha visszaállna a kereslet.

  5. Végre egy jó hír.

    Erre várunk már vagy 15 éve. Azt hittük, a peak oil hozza el. Járvány kellett hozzá. Csak sajnos egyszer vége lesz, és akkor folytatjuk az égetést… minkét végén…

  6. Alapvetően a rendszer tehetetlensége szerintem nagy, tehát ha csökken a kereslet 10-20%-al akkor már ezt látjuk hogy vesztegelnek a hajók (amik szeritnem pufferként működnek, nincs hová tenni az olajat így teletöltik a tankerokat) mert az olajkutat nem lehet lefojtani.Már azért látszik hogy kezd visszajönni az eszeveszett forgalom az utakon.A nagy olajipari beruházások elmaradnak az olcsó olaj miatt ami nem tudom mikor fog kibukni.Most legyen kb. 20 % többlet a piacon , de pár év alatt ez átfordulhat 20% minuszba is és akkor meg abból lehet baj hogy kevés az olaj , mert ne felejtsük el hogy a jelenlegi világot még mindig az olaj mozgatja.Volt az a jelentés amiben az olajtermelés ugye a 2020-as évek vége felé elég szépen csökkenni fog.Persze senki nem hisz a peak oilban, de lehet hogy az olajbőségből már csak pár év van hátra.

  7. „Kegyelmi időszak és állapot amiben jelen pillanatban vagyunk.
    Vihar előtti csend.”

    Balázs,
    nehéz ennél jobban leírni a jelen helyzetet. Pontosan ugyan így gondolom.

    Satyi

    „Hallottatok ilyenről? Azzal jöttek, hogy emiatt másfél év múlva jöhet a 600 forintos benzin, ha visszaállna a kereslet.”

    Ezt olvastam én is sőt a cikk tovább ment ennél, mert itt nem csak a meddővé válással volt probléma, hanem azzal is, ha egy kutat bezárnak akkor a szakértő munkások más területeken keresnek megélhetést és ha néhány év múltán újra kéne indítani a kutakat már nem lesz kivel. Nagyon nehéz ilyen csapatokat összeszedni.
    Az olaj egy biztos megélhetésnek látszodott, hisz olaj mindig kell.
    Ennek a korszaknak vége szakadt.

  8. 5.Satyi
    „Egy műsorban elhangzott egy olyan, hogy a mostani helyzetben elég sok kutat leállítottak, és ezeknek a 40%-át nem lehet visszakapcsolni”
    Nem vagyok szakember de szerintem leállítani nem lehet a kutakat technikailag, max. kicsit fojtani(szerintem)
    Ennek ellenére valószínű nem sokáig marad az olcsó olaj.De látható hogy olcsó olaj esetén is meg tud roppanni a gazdaság , mindaz amit eddig létrehoztunk az olcsó olajnak köszönhető,a drága olaj rosszabb lesz mint a vírus .Az olaj alapú gazdaság is csak egy pillanatnyi jólétet tud fenntartani (lásd átlegember dologzik reggeltől estig, ha megszűnik a munkája bajban van). Az épületek , az infrastruktúra minden olcsó olajjal van fenntartva. Földörténetileg 5-10 év semmi, csak egy villanás, pedig úgy néz ki hogy maximum addig van bőséges olaj(szerintem)

  9. 9. Andrew,

    Arra gondoltam pl. hogy vannak mezők, ahol már nyomás alá kell helyezni, hogy jöjjön még az olaj, szerintem Tibor bá’ is írt ilyet régebben. Ennél szerintem nem fog jönni semmi magától. Mondjuk ez esetben hülyeség lenne ilyen mezőt leállítani 😀

  10. A tévé ma esti müsorában a brit pénzügyminiszter szerint eleddig soha nem tapasztalt méretű gazdasági pangás van kialakulóban.
    Hatásai lassan, végtelenül lassan bontakoznak ki, mivel a nyugati gazdaság még EGYELŐRE a még meglévő „zsirpárnáit ” éli fel, de ennek ellenére már itt-ott jelentkeznek az első repedések. Első és szembeötlő jelei a turizmus teljes pangása, rossz jel a vendéglátoipar kábult, nyögdécselő ébredése. Nem nem kevésbé kétes a repülő-ipar jövöje, ami ugyebár jobb időkben kézenfogva járt a turizmussal, a közlekedő-edények elvén, minden összefügg mindennel.
    Vegyük hozzá a furcsa lelki változást, amit a koronavirus fenyegető árnyékában eltöltött hónapok alatt kialakult a társadalomlegtöbb rétegében. A világ, az emberek viselkedését tekintve, immár soha nem lesz az, ami nemrég volt. Valami tartózkodás, valami fura eltávolodási hajlam , soha nem tapasztalt eltávolodási ösztön vesz erőt az embereken, ezek már többé nem szivesen mennek sem vendéglőkbe, társaskirándulásokra, cukrászdákba.Senki nem fog kezet, senki nem ölelkezik, senki -legalábbis egyelöre – nem szivesen, de inkéább sehogy nem megy nagyobb rendezvényekre, valahogy nem akaródzik neki.
    A megszámlálhatatlan munkanélküli, a hatalmas , teljesen lelombozódott embertömeg szinte teljesen kilépett a megszokott fogyasztói körböl, ezek mást, mint a szuperek olcsó, afféle Tesco-gazdaságos élemiszereit, nem vásárolnak úgyszólván .semmit.A nemrég ismét megnyilt üzletek 40-60-80 százalékos forgalom-visszaesést jelentenek be a tavalyi évhez viszonyitva, mig az élelmiszerforgalom 140 százalékos emelkedést mutat.
    Recesszió, a javából. A neheze még elöttünk van, nem akarok, nem merek arra gondolni sem, mi lesz, mikor teljesen elfogynak az utolsó lakossági tartalékok, mi lesz, mikor az emberek felváltják utolsó ezerforintosukat.Recesszió lesz, de olyan , amilyent a világ eleddig nem tapasztalt.

  11. Nálunk nem ezt látom. A magyarok kimennek a parkba, kávézók, vendéglők teraszaira és az utcán is alig viselnek maszkot. Jól érzik magukat a bezártság után. De persze ez semmit sem jelent, ha föld lakosságának a nagy része be van szaratva, mert a globális gazdaságot nem Magyarország tartja fenn. Egyébként én várnék a nagy visszaesés jóslatokkal, mert akkora a tehetetlenség a rendszerben, hogy bármi kisülhet. Akár fel is pöröghet a most csak alig gördülő gazdaság.
    Én a klímától féltem, de ahogy a tények bizonyítják, nem lett semmi megfutás az szállópor és egyéb árnyékoló anyagok kiesése miatt. Túl nagy és komplex a rendszer, ahhoz, hogy mi fel tudnánk borítani. Legalább is egyelőre.

  12. Én ezt nem gazdasági pangásnak nevezném, hanem a némileg szűkülő globalizmus keltette új egyensúly állapotról. Csakhogy ehhez változatlan embertömeg tartozik, ami könnyen élelmiszerválsághoz és társadalmi katasztrófához vezethet. Vajon csak megtorpant a globalizmus lendülete, vagy végleg elértük a csúcspontját? A választól függ a jövőnk.
    Ha a világ tovább „zsugorodik”, akkor ennek tempója lesz érdekes. Ha kellően lassú, akkor fogunk tudni hozzá adaptálódni.

  13. Meg kell érteni, ez a fogyasztás tovább nem mehetett, hatalmas környezetterheléssel járt.
    Mire lehet számítani?
    – Minden társadalom, a maga szintjéhez képest esik vissza, de sehol sem lesz már olyan kurvajó. El kell felejteni a jólétet, a nyugati fejlett tőkés országokban is!
    Csak minimum lesz, nem több.
    ÜA? Drága lesz, akár az élelmiszer.

  14. 11 – bálint:
    Ne légy ilyen pesszimista. A II. világháború után a világ helyzete sokkal, de sokkal rosszabb volt, és kimászott belőle.

  15. A tengeri hajóforgalom kb. valós időben. Filterezni balra felülről a második gomb megnyomása után lehet, pl. hogy csak a tankereket mutassa, melyek piros színnel vannak jelölve, marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:1.4/centery:39.4/zoom:2

  16. Tibor bá

    Bálint nem pesszimista, minden sora valós aggodalmat fejez ki. Ennek semmi köze a 2. világháborúhoz.
    Te bezárkoztál és semmit nem érzékelsz ebből az új helyzetből.
    Én totál átérzem Bálint mindent sorát.

  17. Az ember még betankolna 1-2 200 literes hordóval a mostani olcsó üzemanyagból , de benzint nem merek mert veszélyes, Gázolaj pedig állítólag 1 évig áll el , viszont ha a nyári gázolajból tankolok akkor azt télen nem a legjobb használni.
    Amúgy szerintem 2 éves gázolajjal is elmenne az autó csak nem mer az ember kockáztatni.
    Benzin esetében kis kannákba mernék tankolni deott meg kicsapódik az a etanol vagy mi így az is felejtős nagyobb mennyiségben.

  18. 15.tibor bá
    …” A II. világháború után a világ helyzete sokkal, de sokkal rosszabb volt, és kimászott belőle….”
    Drága Tibor bá, viccesen kifejezve magam, igazad van, de nem is.
    Az igaz, hogy a háború után negyon nehéz volt a helyzet, Európa romokban hevert, ámde pont ez adta meg a felemelkedést.Hatalmas épitkezések kezdődnek, meredeken emelkedik a prosperitás, mindenből kell minden, az emberek tettvágytól fütve, boldog lelkesedéssel vetik magukat a termelés, a termtő munka forgatagába, MINDENKINEK MEGVOLT A HELYE az országépitésben, és most nem kommunista jelszavakat puffogtatok.
    A nép bpldog volt, lelkes és életvidám, bizakodó.
    Manapság?
    Semmmi nem hever romokban, csak a társadalom. Az üzletekben van áru, csak nemigen van, ki megvegye, minden negyedik ember munkanélküli.
    Munkanélküli embernek nincs életereje, nincs vidámsága, örlödik a napi bizonytalanságban, tudva, a helyzetet látva, hogy sem holnap, de még holnapután se fog munkát találni.
    A világháborút követő időszakban MINDEN emberre, minden munkáskézre szükség volt, pezsgett az élet, gőzerővel dolgozott a termelés.
    Manapság?
    Még az élelmiszergyárak is csak valami 30-40 százalékos kapacitással dolgoznak, mert nincs export.Ez azt jelenti, hogy még ebben az iparágban is legalább 50 százalékos a munkanélküliség.
    Akkor mit szóljon egy cukrászda?
    Más idők voltak anno, a te fiatalkorodban, drága Tibor bá ,és más idők járnak most.

  19. Bálint, ez mind igaz, de ne felejtsd el: az ember is, a gazdaság is alkalmazkodásra kész.

  20. 19 – bálint:
    Nem értek veled egyet. Nem a járvány itt az igazi baj. Mai hírt: Mivel a román vendégmunkások nem mennek vissza Angliába, a fákon rohad a gyümölcs, tőkén a szőlő, árokban a földi eper. Károly herceg trónörökös könyörög az angolokhoz menjenek a földekre dolgozni. Dehogy mennek, ők inkább munkanélküliek és sajnálják magukat. Magyarországon is nő a munkanélküliség, de a földekre a románok járnak át dolgozni. Már mi is urizálunk.

  21. 21.Tibor bá
    …” Nem a járvány itt az igazi baj….”
    Igazad van.
    A járvány csak mintegy fellebbentette a fátylat a mai társadalom afféle
    Pizza-i toronyhoz hasonló egészségtelen elferdültségéről , a szinte teljes elfordulásáról az ipari termeléstől a szolgáltató /welness berndezkedés irányába.
    Nem a járvány a hibás, hanem az elmúlt 70 akárhány év folyamán végbement társadalmi felfogásbeli vátozások. Egyre több és több ember kezdett tanulni, művelődni, szakmára szert tenni, akkor ugyan miért rekedne meg egy kétkezi segédmunkás szintjén, ha járhat cipőben, öltönyben-nyakkendőben ?
    Az elmúlt évtizedek folyamán hihetetlen mentalitásbeli változások estek meg a társadalmakban, ezt tudomásul kelll venni, sajnálatos, káros és beteges eltávolodás az ipari termeléstől a szolgáltatások, az afféle „élünk, mint Marci Hevesen” életmód irányába, és ime, az eredmény. Teljesen eltünt az a társadalmi réteg, aki a mai Európában kimenne a mezőre az angolok helyett. Azt irod, hogy nálatok sem akad. Nincs ezen semmi gond, semmi kirivó, ti is ugyanazon trend mentén fejlödtetek.

  22. 22 – bálint:
    Nekünk hatalmas cseresznye fáink vannak. Az imerősök nem jönnek leszedni azt a mennyiséget, ami kell(ene) nekik. Inkább pénzért megveszik. Ugyanez van a dióval, pedig az csak a földről kellene felszedni.

  23. „Mivel nincs kereset, senki se vesz olajat, miközben a tankerek napi költsége 30.000 $ körül van.”

    Hát ez a fránya koronavírus itt is „kiba@szott a szerencsétlen” ferdeszeműekkel.

    Egy hatalmas, 117 tartályhajóból álló flotta szuper olcsó nyersolajat hoz Kínába. 2020. május 18., 08:25
    Kína kihasználja az évek legolcsóbb kőolaját, hogy felhalmozódjon, mivel a világ legnagyobb olajimportőrében kezd visszaállni a kereslet.
    Jelenleg összesen 117 nagyon nagy kőolajszállító (VLCC) – mindegyik 2 millió hordó olajat szállíthat – utazik Kínába kikötőinek kirakodására május közepe és augusztus közepe között. Ha ezek a supertankerkék szabványos méretű kőolaj szállítmányokat szállítanak, azt jelentheti, hogy Kína legalább 230 millió hordó olajat vár el a következő három hónapban – állítja a Bloomberg.
    A nyersolaj-rakományok nagy részét valószínűleg áprilisban vásárolták meg, amikor az árak alacsonyabbak voltak a jelenleginél, és amikor a WTI Crude határidős ügyfelek akár egy napig negatív területre is belemerültek.

    https://www.rt.com/business/488927-china-buys-super-cheap-oil/?fbclid=IwAR3jYj82eEfigDEKnjvCRtcZ8UONN5zFTbrdqvD7YptGKdCAlZTZYJzDhd0

  24. Most még olcsó a kőolaj, de néhány hónap múlva emelkedni fog az ára. És nem azért mert hirtelen megugrik iránta a kereslet, hanem mert az ár a dollárhoz van kötve, ami most erős, de néhány hónap mulva gyengülni fog. Magas az államadóság, 25000 milliárd most és ehhez még most Pelosi +3000 milliárdot akar hozzátolni, nincs termelés szinte. Ráadásul van egy gyanum, hogy Trump azért akar mindenáron nekimenni Kinának, mivel már nem tudják(nem akarják) visszafizetni a korábbi kötvényeket sem. És szerintem azt akarják, hogy Kina dobja azokat piacra, hogy gyengüljön a dollár.
    A másik, kiváncsi leszek, hogy Trump bevezeti-e a 25%-os különadót a külföldi gépjárművekre, mert most jár le szerintem a határidő. Eddig (szerintem) azért nem vezette be, mert így akart nyomást gyakorolni a többi hitelezőre (Japán, Németország), hogy nekik se kelljen visszafizetni még a korábban felvett kötvényeket.

  25. Re:23 Tibor bá’
    Elég élhetetlen rokonok, én pl lementem anno Bp.-ről Kecskemétre nagyapám(Isten nyugosztalja) cseresznyéjét szedni, hogy anyám befőzze…
    Persze meglehet úgy is ideológizálni, hogy a befőzés és szedés ideje annyi, hogy inkább megveszem, mert többet keresek ezalatt, mint a szedéssel, de ez destruktív álláspont, mert dekadenssé, és önellátásra képtelenné teszi az embert. Persze a marhája nem gondolja át, hogy ha nincs meló, akkor cseresznye befőtt sem lesz, szemben ha befőzte volna az ingyen alapanyagot…

    Mi pl bodzát szedtünk, mert az asszony szörpöt főz belőle, és kiszárítja gyógyteának. Pár hete fenyőrügyet szedtünk a közeli erdőből, abból köhögés elleni szirup lesz, mert fene akarja megvenni a „robitussint”.
    Eddig pár kiló cukor árába került a mutatvány, és még azt se mondanám hogy sok időbe, mert kirándulás össze volt kötve a hasznossal…

  26. 26 – dajtás:
    Mi Budapest közigazgaási határától 3 km-re lakunk. Vasárnap meglátogatni bennünket csak egy kirándulás. Az igazi ok az ellustulás. Már volt olyan vendég, aki lefeküdt a fa alá egy pokrocra és várta, hogy én ledobáljam neki a cseresznyét. 😀

  27. 23. Tibor bá,
    Bocs, de nem jól fogtál ehhez az ingyen termés leszedés dologhoz.
    Ma már semmi nincs ingyen aminek értéke van.
    A mai közfelfogásban az ingyen cucc értéktelen, rossz, vacak. Fejre állhatunk, de ez akkor is így van. Ezért kérnek pénzt a menhelyek a kutyákért.
    Tehát valamit, ha nem is pénzt, kérni kell cserébe, ill. lehet árukapcsolásos a történet.
    Ez már a képzelőerőn, leleményességen múlik, ki hogy oldja meg.
    Egyszer bográcspartival oldottam meg a cseresznyeszedést. Persze a meghíváskor az érett cseresznyéről hallgattam. Az összes fáról leszedték a termést. Olyan szorgalmasan dolgoztak, öröm volt nézni.
    Az meg örök dilemma, megegyük vagy várjunk egy kicsit és megigyuk a termést. 🙂

  28. Nekünk elég sok a fánk és nem mindig tudunk mindent leszedni. Ilyenkor megy a körímél a barátoknak, és mindig jön valaki, aki szed.

    Közösség kell, nem csak egy-két lusta rokon.

  29. 22.balint

    Az az igazság hogy nem olyanok már az emberek főleg a fiatalok. Sokszor tényleg az van hogy vesz az ember fél kg. cseresznyét a boltban minthogy szedjen vagy termeljen, mert pl. a fákot pemetezni kellene évente párszor és metszeni.
    Ma egy fiatallal már kertészkedésről nem lehet elbeszélgetni.Az a társadalmi réteg valóban eltűnt aki kimenne a mezőre.Gépesítve van minden és a nagygazdák kezében van minden akik felveszik az uniós támogatásokat és alkalmazzák a csicskákat a földeken. Régen ez is más volt mert még amikor a szüleim 30 éve jártak a bosnyák piacra eladóként akkor még nem volt ilyen csepegtető,műtrágya ,holland vetőmg őrület.Valaki vetett valamit a a nem túl nagy kertbe és megélt belőle, az árut a bosnyákon egyből el tudta adni, még nem volt felfűjva műtrágyával és csak egy Aro volt megrakva 6-7 mázsával.Egyrészt érthető hogy nem akarnak a fiatalok belekezdeni, mert ma 5x annyi terület kellene a megélhetéshez mint régen és sok tőke.A háztáji kertek kihaltak nincsenek már emberek akik kimennek a háztájiba kertészkedni és gyümölcsöt szedni. Nálunk most a kertben már a fű is elszáradt olyan szárazság van.
    Ezek a társadalmi változások érdemben kb. 10 éve jöttek be hogy megveszsük a tescoban, lidlben a zöldséget,gyümölcsöt), de nem valószínű hogy fennmaradnak évtizedekig. Valahogy a mai embernek nincs ideje megtermelni
    a kertben mindent a rohanás miatt is meg a lustaság miatt is.
    Örökké ez sem fog tartani kíváncsi vagyok meddig llesz ez.Viszont most valóban érdemesebb megvenni egy körtebefőttet 500 ft-ért mint fát ültetni,permetezni és befőzni.

  30. 30 – Andrew:
    Légy erős, a cseresznyefát se permetezni, se metszeni nem kell.

  31. 26.dajtás
    …” én pl lementem anno Bp.-ről Kecskemétre nagyapám(Isten nyugosztalja) cseresznyéjét szedni, hogy anyám befőzze…”
    Nem hiszem el…
    Dajtás, hogy volt lelked a drága finom cseresznyét dzsemnek befőzetni kedves édesanyád által?????? Más felhasználási módszer nem járta át máskülönben okos fejedet?
    Istenem….

  32. 30. Andrew

    A cseresznyét tényleg nem kell metszeni, de a permetezés valóban nem árt és a szurólegyek is könnyen megtalálják.

    Azonban ettől függetlenül igazad van.
    Én a Bosnyák piacon nőttem fel, amikor még bőven ott volt a nagybani is a Lehel helyett.
    Még kézi fulajtárok mozgatták a húzos vasalt fakerekes kordéikkal a piacon belül a cuccost.
    Külön világ volt. Nagymamám ott árult a tesvére boltjában diót, miegymást.
    Színes forgatag.

    Mikor dinnyekóstolásnál a darázs pont rárepült a dinnyelékre, de pont mielőtt a fószer a szájába vette.
    Ott purcant ki 1000 ember szeme láttára.
    A zsírosnyakú parasztok vitái, az ötórán keresztül fővő, fosztatlan házityúkok.
    Ejh be szép világ.
    Király volt!

    Ma is király!
    A dekadencia, az ellustulás -ami jellemző- nem kéne, hogy törvényszerű legyen.
    Mondjuk néha én is elszomorodok, hogy azért ennél sokkal több van bennünk.

  33. 34. Tibor’bá

    Hát lehet, sőt biztos hogy jobb a kukac, mint a rák?!

  34. Tény, hogy van egy ilyen trend, hogy a sokan nem kertészkednek, mert „nem éri meg”, de van egy másik trend is, sokan pont hogy visszafordulnak a kertészkedéshez. Nem egy ilyen barátom van. A munkahelyemen is volt egy srác, akivel végtelenül el tudtunk beszélgetni a kertészkedésről, sajnos már nincs ott.

    De a falu is tele van hozzám hasonlókkal, akik kijöttek a városból, hogy legyen kert, tyúk, kacsa, nyúl stb.

  35. 36 – Ábel:
    Az egyik szomszédom feljelent, ha nem szüntetem be a tyúktartást. A másik szomszédom, boldog, hogy kukorékolásra ébredhet. — Itt a haszonállat tartás meg van engedve. Elvégre ez egy falú, őslakósokkal.

  36. 37: Ha betartod a szabályokat, akkor nincs mit félned a feljelentéstől. Ha sokat jelentget semmiért, a végén őt fogják megbüntetni.

    Úgy tudom egyébként, hogy most már helyi rendelet sehol nem tilthatja az állattartást, csak az általános szabályokat kell betartani.

    Egyébként „rossz szomszédság török átok” – idióták mindenütt előfordulnak. De falun legalább köztetek a kert és a kerítés. Még mindig jobb, mintha csak egy födém vagy vékony falak választanának csak el.

  37. Re:32 Bálint
    Nem lekvár, csak befőtt készült belőle.
    Jó is az egy sült mellé… 🙂
    Pálinkát meghagyom annak, aki szereti a töményet. Nálam csak szaporodik, mert olyan tempóban „iszom”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük